Υγεία γιά όλους μας Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Υγεία  γιά όλους μας  , Παρασκευή  22  Μαρτίου  2013  :
ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ :




1.-  Παιδικό άσθμα προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση από την κίνηση των οχημάτων :
Η ρύπανση της ατμόσφαιρας από την κίνηση των οχημάτων, ευθύνεται για το 14% των περιπτώσεων χρόνιου παιδικού άσθματος
Η ρύπανση της ατμόσφαιρας από την κίνηση των οχημάτων, ευθύνεται για το 14% των περιπτώσεων χρόνιου παιδικού άσθματος
* Νέα Υόρκη   ,   Το 14% των περιστατικών χρόνιου παιδικού άσθματος οφείλονται στην έκθεση των παιδιών στην ατμοσφαιρική ρύπανση, που προκαλείται από την κυκλοφορία των οχημάτων.Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε δέκα ευρωπαϊκές πόλεις, το ποσοστό αυτό είναι συγκρίσιμο με τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος, στο οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποδίδεται το 4% έως 18% των περιστατικών παιδικού άσθματος.Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal, έρχονται να αναδείξουν τη σημασία της καθαρής ατμόσφαιρας και την ανάγκη να βελτιωθεί η ποιότητά της στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει το 2013 «Έτος Αέρα».
Μέχρι τώρα, η ρύπανση από την κίνηση των οχημάτων θεωρείτο ότι απλώς πυροδοτεί τα οξέα συμπτώματα του άσθματος και ότι δεν ευθύνεται για περιπτώσεις χρόνιου άσθματος. Όμως, η μελέτη που εκπόνησε η Δρ Λάουρα Πέρεζ του Ινστιτούτου Τροπικής και Δημόσιας Υγείας της Ελβετίας, δείχνει ότι οι τοξικές ουσίες που εκλύονται από τους κινητήρες των οχημάτων, επιβαρύνουν τους πνεύμονες με τελική συνέπεια την εμφάνιση άσθματος.
«Η ρύπανση του αέρα ήταν ήδη γνωστό ότι πυροδοτεί συμπτώματα άσθματος, όμως είναι η πρώτη φορά που εκτιμήσαμε το ποσοστό των περιστατικών, τα οποία δεν θα είχαν συμβεί αν οι Ευρωπαίοι δεν είχαν εκτεθεί στην ατμοσφαιρική ρύπανση από το κυκλοφοριακό», εξηγεί η Δρ Πέρεζ και σημειώνει ότι τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία πρέπει να ληφθούν υπόψη από τις αρμόδιες Αρχές για να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.  health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2.-  Η ατμοσφαιρική ρύπανση μας κάνει δυστυχισμένους :

* Οντάριο, Καναδάς   ,  Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται άμεσα με την ψυχολογική διάθεση του ανθρώπου αποφαίνεται καναδική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Green Economics.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τρεντ στο Οντάριο μελέτησαν στοιχεία από 14 ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο αυξάνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση τόσο πιο δυσαρεστημένοι και δυστυχισμένοι αισθάνονται οι άνθρωποι. Αξιοσημείωτο είναι ότι ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή όσο πιο δυστυχισμένοι αισθάνονται οι άνθρωποι σε μια περιοχή ή χώρα, τόσο περισσότερο αυξάνεται και η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Οι επιστήμονες με επικεφαλής τους Δρ Μπάϊρον Λιου και Μακ Άρβιν, ανέλυσαν στοιχεία για τα κατά κεφαλήν ποσοστά εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που θεωρείται αντιπροσωπευτική μέτρηση για το γενικότερο επίπεδο ρύπανσης του αέρα σε μια χώρα, καθώς πηγάζει από την καύση των ορυκτών καυσίμων. Μετά συσχέτισαν αυτά τα στοιχεία με το επίπεδο ευτυχίας των πολιτών, όπως αυτό προκύπτει από τις σχετικές έρευνες της κοινής γνώμης με ερωτηματολόγια.
Οι χώρες που μελετήθηκαν, ήταν: Ελλάδα, Βέλγιο, Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Ρωσία.
Η μελέτη έδειξε την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην ψυχική διάθεση των πολιτών, αν και δεν εξηγεί μέσω ποιού μηχανισμού προκύπτει αυτή η αλληλεπίδραση.
Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν ότι η λήψη μέτρων από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να μειωθεί η ρύπανση, αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις γενικότερα στην ψυχική διάθεση και στην ικανοποίηση των ανθρώπων.
«Ο καθαρότερος αέρας θα ανυψώσει το επίπεδο ευτυχίας των πολιτών στην Ευρώπη και, όπως υποψιαζόμαστε και στις άλλες χώρες του κόσμου» επισημαίνουν οι ερευνητές.
Από την άλλη, όπως τονίζουν, η λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις, τα οποία θα βελτιώνουν την καθημερινή ζωή και ικανοποίηση των πολιτών, μπορούν, με τη σειρά τους, να οδηγήσουν στη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.
Ως τέτοια μέτρα ενδεικτικά αναφέρουν την παροχή καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, την ύπαρξη δικτύων κοινωνικής ασφάλειας κατά της φτώχειας, την μείωση του εργασιακού στρες και των εισοδηματικών ανισοτήτων, την ύπαρξη ίσων ευκαιριών για όλους, την μείωση της διαφθοράς, την καλύτερη ποιότητα διακυβέρνησης, την πιο αποτελεσματική προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και της γενικότερης κοινωνικής ανεκτικότητας, καθώς και τη διεύρυνση των οικονομικών και πολιτικών ελευθεριών.  health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

3.-  Εγκεφαλικά επεισόδια και άνοια προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση :

Νέα Υόρκη ,    Η ατμοσφαιρική ρύπανση στα αστικά κέντρα, ακόμη και σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή, αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο, όσο και για πρόωρη απώλεια μνήμης και γενικότερα άνοιας, ιδίως για όσους κατοικούν κοντά κεντρικούς οδικούς άξονες, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Γρέγκορι Γουελένιους του Πανεπιστημίου Μπράουν και τον καθηγητή Μάρεϊ Μίτλμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου τις μέρες που η ατμοσφαιρική ρύπανση σε μια πόλη (εν προκειμένω στη Βοστόνη) είναι εντονότερη λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου στους δρόμους, σε σχέση με τις μέρες που η ποιότητα του αέρα είναι καλύτερη.
Τα περιστατικά περίπου 1.700 ανθρώπων, που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο σε διάστημα μιας δεκαετίας, συσχετίστηκαν με την ποιότητα του αέρα και το επίπεδο της ρύπανσης, διαχρονικά.
Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν κατά 34% αυξημένος επί 24 ώρες, μετά από τις μέρες όπου οι συνθήκες της ατμόσφαιρας από άποψη ρύπανσης είχαν χαρακτηριστεί «μέτριες», σε σχέση με τις μέρες που είχαν χαρακτηριστεί «καλές».
Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν πιο αισθητός κατά τις πρώτες 12 έως 14 ώρες έκθεσης στην αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση και σχετιζόταν κυρίως με την αύξηση του διοξειδίου του αζώτου και της αιθάλης, δύο κατ' εξοχήν ρυπογόνων στοιχείων που σχετίζονται με τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.
Η ρύπανση του αέρα προκαλείται κυρίως από τα αερομεταφερόμενα μικροσκοπικά σωματίδια, που εκλύονται από διάφορες πηγές, όπως τα αυτοκίνητα, τα εργοστάσια, την καύση των ξύλων κ.α. Τα σωματίδια συχνά εισέρχονται βαθιά στους πνεύμονες και, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, έχουν «ενοχοποιηθεί» και για πρόκληση εμφραγμάτων. 
Όπως είπαν οι ερευνητές, η ρύπανση του αέρα ωθεί τα αιμοφόρα αγγεία του οργανισμού να διαστέλλονται και να συστέλλονται με διαφορετικό τρόπο, προκειμένου να διατηρήσουν σταθερή την πίεση του αίματος. Όμως, με αυτό τον τρόπο, λόγω της επίδρασης του εξωτερικού περιβάλλοντος, επηρεάζεται αρνητικά η ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδίως σε ανθρώπους που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.
Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Πέτρος Κουτράκης.
Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζένιφερ Γουβ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο, διαπίστωσε ότι, σε βάθος χρόνου, η απώλεια των νοητικών λειτουργιών και της μνήμης είναι ταχύτερη στις γυναίκες που ζουν σε περιοχές με υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως π.χ. κοντά σε λεωφόρους με αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων. 
Καθώς ο οργανισμός εκτίθεται για πολύ χρόνο στην ατμοσφαιρική ρύπανση, επηρεάζεται αρνητικά η κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο, πράγμα που προκαλεί πρόωρη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και της μνήμης. 
Οι ερευνητές έδωσαν σε σχεδόν 20.000 γυναίκες τρίτης ηλικίας να κάνουν μια σειρά από νοητικά τεστ και συσχέτισαν τις επιδόσεις τους με το επίπεδο ρύπανσης στην περιοχή όπου ζούσαν.
Βρήκαν, έτσι, ότι όσο χειρότερη ήταν η ποιότητα της ατμόσφαιρας γύρω από το σπίτι τους, τόσο χειρότερα λειτουργούσε και ο εγκέφαλός τους, αν και η επίπτωση δεν ήταν τόσο αισθητή που οι ίδιες οι γυναίκες θα την πρόσεχαν στην καθημερινότητά τους. 
Οι επιστήμονες συμπεραίνουν λοιπόν ότι όσο καλύτερη η ποιότητα της ατμόσφαιρας σε μια πόλη, τόσο λιγότεροι άνθρωποι ενδεχομένως να εκδηλώσουν άνοια στα γεράματα. Πάντως, διευκρινίζουν ότι αυτό δεν είναι λόγος να ανησυχήσουν υπερβολικά όσοι ζουν κοντά σε ατμοσφαιρικά επιβαρημένες περιοχές, καθώς θα πρέπει να γίνουν και νέες, ακόμα μεγαλύτερες μελέτες πάνω στο ζήτημα. 
Ωστόσο, μια τρίτη συναφής έρευνα, που δημοσιεύτηκε επίσης στο Archives of Internal Medicine, συμπέρανε ότι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κατά 39% κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στις γυναίκες.  health.in.gr, ΑΠΕ

4.-  Κακό στην καρδιά κάνει η ακτινοθεραπεία του καρκίνου του μαστού :
 
* Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο  ,   Η ακτινοθεραπεία στην οποία υποβάλλονται οι πάσχουσες από καρκίνο του μαστού, ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή καρδιοπάθειας μετέπειτα, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.
Ο κίνδυνος προκύπτει περίπου πέντε χρόνια μετά την έκθεση στην ακτινοθεραπεία και διαρκεί για τουλάχιστον 20 χρόνια, ενώ αυξάνεται ανάλογα με την δοσολογία της ακτινοβολίας που δέχεται η καρδιά, διαπίστωσαν οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Σάρα Ντάρμπι από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 2.200 καρκινοπαθών γυναικών από τη Σουηδία και τη Δανία, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία την περίοδο 1958-2001. Από αυτές, οι 963 υπέστησαν έμφραγμα ή εμφάνισαν άλλο καρδιολογικό πρόβλημα μέσα στα επόμενα χρόνια.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα σοβαρού στεφανιαίου επεισοδίου αυξανόταν ανάλογα με τη δόση της ακτινοβολίας που είχε δεχτεί κάθε γυναίκα. Για κάθε μία πρόσθετη μονάδα Gray ο κίνδυνος αύξανε κατά 7,4%. Η μέση δόση που είχαν λάβει οι γυναίκες κατά τη θεραπεία τους, ήταν 4,9 gray, πράγμα που σημαίνει αυξημένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου κατά περίπου 36%. Σήμερα πάντως, η τυπική δόση είναι μικρότερη (1 έως 5 gray).
Οι γυναίκες που δέχτηκαν τις μεγαλύτερες δόσεις ακτινοβολίας (15,8 gray κατά μέσο όρο), είχαν κατά 116% αυξημένο κίνδυνο καρδιακού προβλήματος. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στις γυναίκες όπου ο όγκος είχε εμφανιστεί στον αριστερό μαστό, πιο κοντά στον οποίο βρίσκεται η καρδιά. Η μέση έκθεση της καρδιάς στην ακτινοβολία ήταν 6,6 gray για τις γυναίκες με όγκο στον αριστερό μαστό και 2,9 gray για όγκο στον δεξί μαστό.
Η ακτινοβολία φαίνεται να κάνει ζημιά στις αρτηρίες, καθιστώντας τις πιο επιρρεπείς στη σκλήρυνση και τη θρόμβωση. Οι ερευνητές όμως έσπευσαν να καθησυχάσουν τις γυναίκες, λέγοντας ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο κίνδυνος εμφράγματος είναι μικρός, ενώ οι νεότερες και πιο εξελιγμένες τεχνικές ακτινοθεραπείας φροντίζουν πλέον να προστατεύουν σε σημαντικό βαθμό την καρδιά σε σχέση με το παρελθόν.
«Τα ευρήματα της μελέτης μας δεν θα έπρεπε να τρομοκρατήσουν τις γυναίκες και να τις κάνουν να αποφεύγουν την ακτινοθεραπεία, η οποία είναι μια διαδικασία που σώζει ζωές», εξηγεί η Δρ Ντάρμπι. Όπως λέει, μια υγιής γυναίκα 50 ετών έχει πιθανότητα ισχαιμικού επεισοδίου μόλις 1,9% μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, ενώ αν εκτεθεί σε ακτινοβολία 3 gray, ο καρδιαγγειακός κίνδυνός της θα αυξηθεί κατά 22%, άρα και πάλι η πιθανότητα καρδιοπάθειας έως τα 80 έτη δεν θα ξεπερνά το 2,4%.
Ωστόσο ο Δρ Γιαβί Μοσλεχί, επικεφαλής του προγράμματος Καρδιο-Ογκολογίας του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber της Βοστόνης, επισημαίνει πως ο κίνδυνος που αναδεικνύει η νέα έρευνα, μπορεί να μην είναι παρά «η κορυφή του παγόβουνου», καθώς η μελέτη δεν ασχολήθηκε με λιγότερο σημαντικά καρδιολογικά προβλήματα, όπως η καρδιομυοπάθεια και οι αρρυθμίες, οι οποίες επίσης έχουν συσχετισθεί με την ακτινοθεραπεία του καρκίνου.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες, με πάνω από μισό εκατομμύριο νέες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Συνήθως οι ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργική αφαίρεση του όγκου και στη συνέχεια υποβάλλονται σε ακτινοθεραπείες.
Η ακτινοθεραπεία αποτελεί βασικό θεραπευτικό μέσο κατά του πρώιμου καρκίνου του μαστού, όμως δεν είναι εύκολο οι γιατροί να περιορίσουν την έκθεση του ασθενούς μόνο στο σημείο του όγκου. Σύμφωνα με την Δρ Ντάρμπι, το πρόβλημα είναι δυνητικά μεγαλύτερο για εκείνες τις γυναίκες, που είτε ανήκουν ήδη σε ομάδα υψηλού καρδιολογικού κινδύνου (π.χ. έχουν υποστεί έμφραγμα στο παρελθόν ή πάσχουν από διαβήτη), είτε η απόσταση της καρδιάς από τον μαστό είναι πολύ μικρή για ανατομικούς λόγους.  health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

5.-  Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος  :

*   Νέα Υόρκη    ,   Η τακτική χρήση ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος στις γυναίκες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια με επικεφαλής την Δρ Τζιν Τανγκ, ανέλυσαν στοιχεία από τη μελέτη Women's Health Initiative, που αφορούσαν μια περίοδο 12 ετών. Οι συμμετέχουσες είχαν δώσει στοιχεία για τον χρόνο που είχαν εκτεθεί στον ήλιο και τη χρήση αντηλιακού.
Οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν τις απαντήσεις που είχαν δώσει οι 60.000 γυναίκες, 50-79 ετών, σε ετήσια ερωτηματολόγια που περιλάμβαναν επίσης στοιχεία για τη λήψη φαρμάκων και διαγνώσεις για δερματικές παθήσεις.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 548 γυναίκες -λιγότερο από 1%- διαγνώστηκαν με μελάνωμα. Οι γυναίκες που απάντησαν ότι λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη, δηλαδή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα στην αρχή της έρευνας είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα σε σχέση με εκείνες που δεν λάμβαναν αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Η χρήση ασπιρίνης για πέντε ή περισσότερα χρόνια συσχετίστηκε με 30% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, οι γυναίκες που λάμβαναν άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα. Το ίδιο ίσχυε και για εκείνες που λάμβαναν ακεταμινοφαίνη.
Η ασπιρίνη και άλλα ΜΣΑΦ αναστέλλουν την έκκριση πρωτεϊνών που παίζουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, επομένως δεν είναι σαφές γιατί μόνο η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μελανώματος.
Σύμφωνα με τη Δρ Τανγκ, ενδεχομένως να μην ήταν ικανός ως δείγμα ο αριθμός των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα και λάμβαναν ΜΣΑΦ ώστε να εξαχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.
Ωστόσο, ο Δρ Ράνταλ Χάρις, από την Ιατρική Σχολή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Κολόμπους, σχολιάζει ότι όλο και περισσότερα στοιχεία συγκεντρώνονται τα οποία καταδεικνύουν ότι η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του εντέρου και του πνεύμονα.
«Κατά τη γνώμη μου, σίγουρα αξίζει να λαμβάνει κάποιος ένα από αυτά τα είδη φαρμάκων τακτικά και σε σχετικά μικρή δόση, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ειδικά αν κινδυνεύει να εμφανίσει κάποια από τις προαναφερθείσες μορφές καρκίνου», συμβουλεύει ο Δρ Χάρις.
Αλλά η Δρ Τανγκ δεν θεωρεί ότι επί του παρόντος τα στοιχεία στηρίζουν την σύσταση για λήψη ασπιρίνης ή άλλων ΜΣΑΦ για πρόληψη του καρκίνου, περιλαμβανομένου του μελανώματος.
«Για τις γυναίκες που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, όπως κάποια που ήδη έχει καρκίνο του δέρματος, (θα έλεγα) μιλήστε στο γιατρό σας πριν πάρετε ασπιρίνη γιατί και η ασπιρίνη είναι φάρμακο. Το όφελος θα πρέπει σταθμιστεί απέναντι σε ορισμένες πιθανές παρενέργειες», προτείνει η Δρ Τανγκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα μελανώματος παρουσιάζουν αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι περίπου 77.000 νέα κρούσματα μελανώματος θα διαγνωστούν μέσα στο 2013 και λίγο περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι θα πεθάνουν από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.  health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

6.-   Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν τα ασθματικά παιδιά :

* Το άσθμα, που οφείλεται σε μια μη ειδική φλεγμονή μέσα στους βρόγχους, η οποία έχει σχέση με την οξείδωση είναι η πιο συχνή χρόνια νόσος στα παιδιά και αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους εισαγωγής των παιδιών στο νοσοκομείο και απουσίας από το σχολείο. Στην χώρα μας το 15% των παιδιών πάσχει από αυτή την νόσο, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια, ο αριθμός των παιδιών με άσθμα έχει αυξηθεί σημαντικά.
Φαίνεται ότι πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή παίζει και το περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα ο δυτικός τρόπος ζωής. Η ζωή σε σπίτια που είναι ερμητικά κλειστά, που δεν αερίζονται, με τις μοκέτες και τα βαριά χαλιά που δεν τινάζονται, και δεν εκθέτονται στην ηλιακή ακτινοβολία, η καθιστική και χωρίς άθληση καθημερινότητα και το έτοιμο και γρήγορο φαγητό (fast food), αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες. 
Το φαγητό τύπου fast food δεν εξασφαλίζει τις απαραίτητες ουσίες για να προφυλαχτεί ο οργανισμός από το άσθμα. Αυτό που χρειάζεται ένα παιδί είναι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, που μπορεί να εξασφαλίσει η μεσογειακή διατροφή καταναλώνοντας φρούτα, λαχανικά και γενικά φρέσκες τροφές και εάν αυτό δεν είναι εφικτό να λαμβάνει πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής.
Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά, είναι και η υπερκατανάλωση φαρμάκων (όπως μερικά αντιπυρετικά). Ωστόσο, ο πιο σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας για το άσθμα είναι το κάπνισμα, ενεργητικό ή και παθητικό.
Η πρόληψη και η όσο το δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπισή του άσθματος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των απουσιών του παιδιού από το σχολείο ή της διάρκειας παραμονής του στο νοσοκομείο.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό British Journal of Nutrition(1) έδειξε ότι τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής συμβάλουν στην αντιμετώπιση του παιδικού άσθματος.
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι μετά από 16 εβδομάδες, η καθημερινή λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής, που κυκλοφορεί στην πατρίδα μας βελτίωσε σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία και ταυτόχρονα μείωσε σημαντικά τη χρήση ανακουφιστικών φαρμάκων (βραχείας δράσης εισπνεομένων βρογχοδιασταλτικών και τη χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, που χορηγούνται στην χρόνια συντηρητική θεραπεία.
«Η μείωση της χρήσης των φαρμάκων, «τόνισαν οι ερευνητές» βοηθά να αποφύγουμε τις ήπιες αλλά ενίοτε σοβαρές ανεπιθύμητες δράσεις της κάθε φαρμακευτικής ουσίας ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης».
Η μελέτη αυτή ουσιαστικά προτείνει, όπως επεσήμαναν και οι συντάκτες της, ότι η λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής, ειδικά σχεδιασμένων για τις παιδικές ιδιαιτερότητες, που περιέχουν συστατικά με βάση τις επίσημες οδηγίες ημερήσιας πρόσληψης και με χαμηλές δόσεις λιποδιαλυτών βιταμινών (ADEK), θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις κατευθυντήριες Οδηγίες (Guidelines) για την πρόληψη του άσθματος.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε, μέσα στα σχολεία, από εκπροσώπους διαφόρων φορέων, διήρκησε 16 εβδομάδες και συμμετείχαν σ’ αυτή 192 μαθητές με άσθμα, ηλικίας 10-12 ετών. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 2 ομάδες: η μια λάμβανε καθημερινά ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής και η δεύτερη εικονικό φάρμακο. Για τη σύγκριση των αποτελεσμάτων στην έναρξη της έρευνας, και ξανά στην 8η και στην 16 εβδομάδα, χρησιμοποιήθηκαν ειδικά πρωτόκολλα ερωτηματολογίων που είναι αποδεκτά από την διεθνή ιατρική κοινότητα.
Η μελέτη αυτή στηρίζεται σε σωστά θεωρητικά δεδομένα και εφόσον ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες, ίσως πρέπει τα πολυβιτουμινούχα συμπληρώματα διατροφής να συμπεριληφθούν στις διεθνείς οδηγίες για την αντιμετώπιση του άσθματος.
(1)British Journal of Nutrition, First View Articles doi: 10.1017/S0007114512004692
S-C. Lee, Y-H. Yang, S-Y. Shuang, S-Y. Huang, W-H.Pan
*Ο Χάρης Κατσαρδής, επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας, είναι τέως συντονιστής Διευθυντής του Παιδιατρικού - Παιδοπνευμονολογικού Τμήματος του Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ελπίς».   health.in.gr

7.- Πειραματική γενετική ανοσοθεραπεία σταμάτησε τη λεμφοβλαστική λευχαιμία  :

*  Μία νέα πειραματική μορφή ανοσοθεραπείας, που βασίζεται σε γενετικά μεταλλαγμένα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, κατάφερε για πρώτη φορά να σταματήσει την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία σε πέντε ασθενείς. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές οδήγησαν σε πλήρη ύφεση της θανατηφόρας νόσου, με πλήρη εξαφάνιση των καρκινικών κυττάρων.
Οι ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου «Μεμόριαλ Σλόαν - Κέτερινγκ» της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή ογκολογίας Ρενιέ Μπρέντγιενς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σύμφωνα με το «Nature» και τους «Times» της Ν. Υόρκης, ανέπτυξαν μια νέα τεχνική. Εξήγαγαν λευκά κύτταρα των ασθενών, εισήγαγαν σε αυτά ένα πρόσθετο αντικαρκινικό γονίδιο και τα εμφύτευσαν μετά ξανά στο σώμα. Τα τροποποιημένα κύτταρα ήταν πλέον σε θέση, μόλις μία εβδομάδα μετά, να εντοπίζουν και να καταστρέφουν με αποτελεσματικότητα τα καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούσαν στο αίμα των ανθρώπων με λευχαιμία.
Οι πέντε ασθενείς είχαν αρχικά κάνει χημειοθεραπεία, αλλά, όπως συχνά συμβαίνει, η λευχαιμία επανήλθε, καθώς τα καρκινικά κύτταρα ανέπτυξαν την ικανότητα αντίστασης στα φάρμακα. Οι υποτροπιάζοντες ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία κυττάρων Β, οι οποίοι αντιστέκονται πλέον στη χημειοθεραπεία, έχουν ιδιαίτερα κακή πρόγνωση μέσα σε λίγους μήνες από την υποτροπή, αλλά η νέα ανοσοθεραπεία κατάφερε να σταματήσει τη νόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον πολλά υποσχόμενη, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Μετά την ανωτέρω στοχευμένη θεραπεία με τα δικά τους γενετικά τροποποιημένα και αναπρογραμματισμένα ανοσοποιητικά κύτταρα Τ (λευκά), τέσσερις από τους πέντε ασθενείς έκαναν μεταμόσχευση μυελού των οστών και από αυτούς οι τρεις μέχρι σήμερα έχουν παραμείνει σε πλήρη ύφεση για διάστημα πέντε έως 24 μηνών, ενώ ένας ασθενής πέθανε από επιπλοκές άσχετες με τη νέα θεραπεία. Θα χρειαστεί πάντως και άλλος χρόνος για να δουν οι επιστήμονες την εξέλιξη των άλλων τεσσάρων ασθενών και κατά πόσο η ύφεσή τους θα είναι μακρόχρονη ή, ακόμα, θα υπάρξει τελικά οριστική θεραπεία.
Τώρα, όμως, θα πρέπει να πειστούν οι ογκολόγοι ότι η νέα θεραπεία όντως «δουλεύει» και γι’ αυτό θα χρειαστούν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές. Όπως είπε ο Ρενιέ Μπρέντγιενς, «θα πρέπει να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα αυτής της εστιασμένης ανοσοθεραπείας σε περισσότερους ασθενείς, προτού καταστεί δυνατό να χρησιμοποιηθεί ευρέως στους ασθενείς με υποτροπιάζουσα οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία κυττάρων Β».
Η νέα τεχνική -που ήδη έχει δώσει υποσχέσεις και για τη χρόνια μορφή της λευχαιμίας- πιθανώς δεν επιφέρει πλήρη θεραπεία από μόνη της, αλλά μπορεί να αποτελέσει μια «γέφυρα», έως ότου οι ασθενείς κάνουν μια άλλη πιο ριζική θεραπεία, τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.
Η συγκεκριμένη επιθετική σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου σκοτώνει πάνω από το 60% των ενήλικων ασθενών (έναντι 10-20% των παιδιών). Ήδη φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές θεραπείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη νέα τεχνική, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πιθανώς επίσης σε άλλες μορφές καρκίνου του αίματος και σε όγκους όπως στον προστάτη.-

8.- Η φύση της νοητικής υστέρησης  :

*  Τα παιδιά με νοητική υστέρηση συνιστούν μια από τις πλέον ανομοιογενείς και εκπαιδευτικά απαιτητικές ομάδες ατόμων με αναπηρία.
Όπως επισημαίνει η λογοθεραπεύτρια, Σπυριδούλα Κυπριτζόγλου, πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν δείκτη νοημοσύνης μικρότερο από τα άτομα φυσιολογικής ανάπτυξης και χρειάζονται συνεχή και εκτεταμένη υποστήριξη σε όλες, σχεδόν, τις δραστηριότητές τους. Διαφοροποιείται ανάλογα με τη σοβαρότητα της διαταραχής, όπως αυτή αξιολογείται από την απόδοση του παιδιού στις ανάλογες για την ηλικία του, κλίμακες αξιολόγησης (τεστ ευφυΐας) και σε σύγκριση με τον μέσο όρο.
Έτσι, σύμφωνα με το Διαγνωστικό Στατιστικό εγχειρίδιο της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Εταιρίας (DSM-IV) υπάρχουν τέσσερις τύποι νοητικής διαταραχής, οι οποίοι είναι οι εξής:
• Ήπια (ελαφριά) νοητική υστέρηση
• Μέτρια (μέση) νοητική στέρηση
• Σοβαρή νοητική υστέρηση
• Βαριά νοητική υστέρηση.
Παρακάτω περιγράφονται με τίτλους τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν γενικώς τα παιδιά και τα άτομα με νοητική υστέρηση:
• Χαμηλή γενική νοητική ικανότητα
• Σημαντικά περιορισμένη μνήμη
• Σοβαρές δυσκολίες στο σχηματισμό εννοιών και στην εξαγωγή συμπερασμάτων, στη διαμόρφωση κριτικής σκέψης και στην κατανόηση λογικομαθηματικών εννοιών
• Παθητικότητα
• Μεγάλα προβλήματα με τη γενίκευση και τη μεταφορά μάθησης
• Διαταραχές προσοχής
• Δυσκολίες στην επικοινωνία
• Αδυναμία χειρισμού συμβολικών συστημάτων
• Αποτυχία στην κλασική σχολική μάθηση
• Δυσκολίες κοινωνικής προσαρμογής
• Περιορισμένες ικανότητες αυτοεξυπηρέτησης
• Αδυναμία οργάνωσης ελεύθερου χρόνου
• Σοβαρές δυσκολίες στην επίλυση προβλημάτων καθημερινής ζωής.
Εξαιτίας όλων των παραπάνω χαρακτηριστικών, τα οποία συνοδεύονται συχνά και από προβλήματα υγείας, τα παιδιά με νοητική υστέρηση παρουσιάζουν ρυθμό και τελικό επίπεδο ανάπτυξης που βρίσκονται, συνήθως, κάτω του ρυθμού και του επιπέδου που αντιστοιχεί σε κάθε ηλικία.
Για το λόγο αυτό, αποτελούσαν πάντοτε και εξακολουθούν να αποτελούν μια πρόκληση για το εκπαιδευτικό σύστημα και την Ειδική Παιδαγωγική αλλά και για τους ίδιους τους γονείς που καθημερινά αυτό που βιώνουν είναι μία κατάσταση που απαιτεί υπευθυνότητα και ετοιμότητα.
Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι «ένας άνθρωπος δε γεννιέται αλλά γίνεται»! Έτσι, οι γονείς ενός παιδιού με τη συγκεκριμένη διαταραχή μπορούν να καταφέρουν αξιέπαινα πράγματα, όπως το να τα μεγαλώσουν και να δημιουργήσουν υπέροχες προσωπικότητες με αρχές και αξίες, αλλά και σημαντικές ικανότητες, οι οποίες εντοπίζονται από τους ειδικούς των σχολικών μονάδων και φροντίζουν να τις καλλιεργήσουν!   Πηγή: MediDiatrofi.gr

9.-    Ανακαλύφθηκε το αντίδοτο της μέθης  :

*  Ερευνητές του MIT ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει ένα δραστικότατο αντίδοτο για το αλκοόλ που σε ξεμεθά και σε απαλλάσσει από όλα τα δυσάρεστα που συνεπάγεται η χρήση του σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Πρόκειται για μια νανοκάψουλα που περιέχει μια ευρεία γκάμα ενζύμων που διασπούν το αλκοόλ με τον ίδιο τρόπο που το διασπά και το συκώτι αλλά σε πολύ λιγότερο χρόνο.
Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια έδειξαν ότι η η δράση του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι πράγματι πολύ αποτελεσματική, με τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε να επανέρχονται σε κατάσταση νηφαλιότητας πολύ πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα. Οι επιστήμονες φιλοδοξούν ότι μελλοντικά το φάρμακο θα μπορεί να χορηγείται και στον άνθρωπο, συμβάλλοντας ουσιαστικά και στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.  Πηγή: techgear.gr

10.-  Η ατμοσφαιρική ρύπανση αιτία πρόκλησης παιδικού άσθματος  :

* Μία νέα επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δέκα ευρωπαϊκές πόλεις, κατέληξε στην εκτίμηση ότι το 14% των περιστατικών χρόνιου παιδικού άσθματος οφείλεται στην έκθεση των παιδιών στην ατμοσφαιρική ρύπανση, που προκαλείται από την κυκλοφορία των οχημάτων, ιδίως όσον αφορά όσα ζουν κοντά σε δρόμους με μεγάλη κίνηση.
Το ποσοστό αυτό είναι συγκρίσιμο με τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος, στο οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποδίδεται το 4% έως το 18% των περιστατικών παιδικού άσθματος.
Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό «European Respiratory Journal», έρχονται να αναδείξουν τη σημασία της καθαρής ατμόσφαιρας και την ανάγκη να βελτιωθεί η ποιότητά της στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει το 2013 «Έτος Αέρα».
Μέχρι τώρα, η ρύπανση από τα οχήματα θεωρείτο ότι απλώς πυροδοτεί τα οξεία συμπτώματα του άσθματος και ότι δεν ευθύνεται για περιπτώσεις χρόνιου άσθματος.
Όμως, η νέα μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Λάουρα Πέρεζ του Ελβετικού Ινστιτούτου Τροπικής και Δημόσιας Υγείας, δείχνει ότι οι τοξικές ουσίες που εκλύονται από τα οχήματα κατά μήκος των δρόμων όπου ζουν οι Ευρωπαίοι σωρευτικά επιβαρύνουν τους πνεύμονες, με τελική συνέπεια την εμφάνιση άσθματος.
«Η ρύπανση του αέρα ήταν ήδη γνωστό ότι πυροδοτεί συμπτώματα άσθματος, όμως είναι η πρώτη φορά που εκτιμήσαμε το ποσοστό των περιστατικών, τα οποία δεν θα είχαν συμβεί, αν οι Ευρωπαίοι δεν είχαν εκτεθεί στη ρύπανση από το κυκλοφοριακό» υποστήριξε η Λάουρα Πέρεζ και τόνισε ότι τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν από τις αρμόδιες Αρχές για να παρθούν τα ανάλογα μέτρα.    Πηγή: ΑΠΕ

~
*** ΜΕΤΑ ΤΟ  "ΟΧΙ" της  περασμένης  Παρασκευής το σκάφος  της Κύπρου σε άμεσο κίνδυνο  άτακτης  χρεοκοπίας .... Η  Ενωμένη Ευρώπη τί πράττει ; Υπάρχει Αλληλεγκύη ; Βίντεο :
~** 502  ΚΥΠΡΟΣ στην δύνη της κρίσης22-03- 2013   : : http://youtu.be/eL1hAfon6AA   ,
~**505 Η ευρώπη γιά Κύπρο μας λέει , 22/3/2013 (Στο στόχαστρο  η ΜΕΡΚΕΛ): http://youtu.be/b-RAo-oMkDE ,
~511    ΚΥΠΡΟΣ -  κρίσιμες ώρες που κρίνουν το μέλλον της Κύπρου , από Παρασκευή  σε Παρασκευή  22-03-2013:  http://youtu.be/QJvrI-Rg89k  ,
~   513 Κύπρος  -Είπε :   ΥΠΕΞ   Δημήτρης  Αβραμόπουλος 22-3-2013:  http://youtu.be/1LkpsUdybkE  ,
~  512  Κύπρος -  ώρα μηδέν Οικονομικά και  Κοινωνικά  22-03-2013(Σε  κλοιό ασφυκτικών πιέσεων η Κύπρος) :  http://youtu.be/Crroe_NS_tY   ,



AΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΗΝΟΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2013  :
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/01-2013.html ,
Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Μαρτίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/2-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σαββάτο 2 Φεβρουαρίου 2013  .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/03/04-2013.html  , , Θέατρο από ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΣΣΗΝΗΣ Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/03/04-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/05-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Μαρτίου 2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/03/06-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 06 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/03/to-07-2013.html , To αγιάζι της ενημέρωσης Τσικνοπέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2013 .-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/08-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρεωσης Παρασκευή 08 Μαρτίου 2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/03/to-09-2013.html  , To αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 09 Μαρτίου 2013.-
~ ** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html , Σαββατο κύριακο στο αγιάζι της ενημέρωσης 09καί 10 Μαρτίου 2013 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/03/11-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 11 Μαρτίου 2013 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/11-3-2013.html , ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 11-3-2013 .-
~**  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/12-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/03/13-2013.html , Η καθημερινή μας ενημέρωση Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013.-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2013/03/13-03-2013.html , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ 13-03-2013  , ΘΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ .-
~**  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/03/14-2013.html  , Η καθημερινή μας ενημέρωση Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/16-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15  Μαρτίου 2013 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/16-2013.html , Ένα Σάββατο στο αγιάζι της ενημέρωσης 16 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/17-2013.html      , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/18-2013.html  ,  Άρωμα Ελλάδα στο αγιάζι της καθαροδευτέρας 18 Μαρτίου 2013.-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/03/2013-18.html , ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2013 Δευτέρα 18 Μαρτίου.-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/03/19-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 19 Μαρτίου 2013 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/03/to-19-2013.html , TO ΜΕΓΑΛΟ "ΟΧΙ" ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Τρίτη 19 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/03/20-2013.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013 .-
~**    http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/21-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013.-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/03/22-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/03/22-2013.html  , Υγεία γιά όλους μας , Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 , ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ  .-

~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/22-23-2013.html  , Εορτασμός Αγίων Θεοδώρων στο Αρφαρά καί Α΄ χαιρετισμοί 22 καί 23 Μαρτίου 2013.-

** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/04-2013.html  , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ - Θέματα υγειας Πέμπτη 04 Απριλίου 2013.-

http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/to-04-2013.html , To  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη 04 Απριλίου  2013.-


*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 ,   =2401   video.-

~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =800  video.-

~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =      793  video.-

                                             ***Σύνολο  :  3994  βίντεο ανηρτημένα .-

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅