Η καθημερινή μας ενημέρωση Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013


Η καθημερινή μας  ενημέρωση Πέμπτη 14  Μαρτίου  2013
 Απόκριες  2013 Σταματινού Αρφαρών
Η καθημερινή μας ενημέρωση  Πέμπτη 14  Μαρτίου 2013 :
Μιά καθημερινή ενημέρωση ...από τοπικό και οχι μόνο Τύπο ... "Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ "
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ καί πολλά και διάφορα ...Άλλα !! :
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ !


ΔΕΙΤΕ ......!

***
 
*** Σβήνει τα πρόστιμα στην κεντρική πλατεία η Δημοτική Αρχή υπό προϋποθέσεις  :
  ~* Με εισήγησή του στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Δ. Πολίτη, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επί οικονομικών θεμάτων, Π. Μπουζιάνης, ζητά να ληφθεί απόφαση από το Σώμα, στη σημερινή του συνεδρίαση, για τη διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν το έτος 2012 στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται επί της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας και επί της οδού Αριστομένους, στο τμήμα που βρίσκεται μεταξύ του πεζόδρομου Κροντήρη έως την οδό Φραντζή (καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και περίπτερα), με την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες θα προσέλθουν να εξοφλήσουν τα ποσά που αφορούν στο τέλος χρήσης αυτών.
Η εισήγηση έλαβε υπόψη της τη μειωμένη επισκεψιμότητα των δημοτών της κεντρικής πλατείας λόγω των πραγματοποιούμενων έργων ανάπλασης, η οποία θίγει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ’ αυτή.  Α.Π.

*** Παραμένει (;) το τμήμα Λογοθεραπείας στο ΤΕΙ  :
   * Αλλαγές στο παρα 5
 Κρίσιμες αλλαγές έγιναν την τελευταία στιγμή στο σχέδιο "Αθηνά" . Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Βήμα" δεν συγχωνεύονται τα τμήματα Λογοθεραπείας και Έργοθεραπείας των ΤΕΙ.
 Τα Π.Δ. για την υλοποίηση του σχεδίου "Αθηνά" ολοκληρώνονται και προωθούνται για δημοσίευση.-

*** Το σύστημα των διοδίων στην Πελοπόννησο βασίζεται σε αποικιοκρατικούς νόμους :
  * Το σύστημα των διοδίων βασίζεται σε αποικιοκρατικούς νόμους και εφαρμόζεται με τρόπο που δε συνάδει με τη συνταγματική απαίτηση της ισονομίας, επισημαίνει το ΤΕΕ Πελοποννήσου. Ζητά, παράλληλα, αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των σταθμών διοδίων, αλλά και χρέωση με βάση τα διανυόμενα μήκη και όχι τα σημεία διέλευσης.
Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Πελοποννήσου, σε ψήφισμά της για τα διόδια του αυτοκινητόδρομου Ανατολικής Πελοποννήσου, που λειτουργούν από την κοινοπραξία «Μορέας» και για τη φθορά του επαρχιακού και λοιπού οδικού δικτύου, λόγω της χρήσης του από την κοινοπραξία, κατά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, σημειώνει ότι «το σύστημα των διοδίων, εκτός από το ότι βασίζεται σε αποικιοκρατικούς νόμους, με τους οποίους η πολιτεία “παραχώρησε” την εκμετάλλευση του συγκοινωνιακού αγαθού σε ιδιώτες, εφαρμόζεται με τρόπο ο οποίος δε συνάδει με τη συνταγματική απαίτηση της ισονομίας, καθώς η επιλογή των θέσεων των σταθμών διοδίων έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε κάποιοι να αναγκάζονται να πληρώνουν διόδια, για να χρησιμοποιήσουν πολύ μικρά τμήματα του αυτοκινητόδρομου (όπως συμβαίνει με όσους κινούνται προς τη Γορτυνία), καθώς η έξοδος από τον αυτοκινητόδρομο γίνεται από συγκεκριμένες θέσεις».
Το ΤΕΕ Πελοποννήσου εκφράζει την άποψη πως είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του τρόπου είσπραξης των διοδίων, ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή με βάση τα διανυόμενα μήκη και όχι τα σημεία διέλευσης.
«Μέχρι όμως να γίνει αυτό», ζητά από την Πολιτεία, «να δει το πρόβλημα και να επιβάλει στην κοινοπραξία τη δημιουργία δυνατότητας παράκαμψης των σταθμών διοδίων από όσους χρήστες πρόκειται να “εξέλθουν” του αυτοκινητόδρομου σε μικρές αποστάσεις μετά τους σταθμούς», όπως αναφέρεται στο ψήφισμα.
Σε ό,τι αφορά τη φθορά του λοιπού οδικού δικτύου από τα οχήματα της κοινοπραξίας «Μορέας», κατά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, το ΤΕΕ Πελοποννήσου ζητά από την Πολιτεία «να αναθέσει στην κοινοπραξία “Μορέας”, χωρίς φυσικά ιδιαίτερη αμοιβή, τη συντήρηση και την αποκατάσταση των βλαβών, που οφείλονται στα δικά της μεγάλα και βαρέα οχήματα».

*** Νέος ταξιδιωτικός οδηγός για τη Μεσσηνία από την «Καθημερινή» και τις εκδόσεις Explorer :
  *  Έναν νέο ταξιδιωτικό οδηγό για τη Μεσσηνία ετοιμάζουν η εφημερίδα «Καθημερινή» και οι εκδόσεις Explorer, ο οποίος θα παρουσιάζει την υπέροχη φύση, τα μνημεία, τα προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας, τις δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να επιδοθεί ο επισκέπτης, στις πόλεις και τα χωριά της Μεσσηνίας.
Ο νέος ταξιδιωτικός οδηγός θα περιλαμβάνει ...πολλή Καλαμάτα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μέσω του οποίου θα αναδεικνύονται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και της περιοχής της, η ιστορία της, οι ομορφιές της, ο δυναμισμός της σύγχρονης πόλης, οι νέες υποδομές που διευκολύνουν την πρόσβαση σ’ αυτήν και σε όλη τη Μεσσηνία, καθώς και οι δυνατότητες διαμονής, αναψυχής και διασκέδασης.
Ήδη η εφημερίδα «Καθημερινή» προβάλλει το νέο οδηγό, που θα είναι διαθέσιμος στους αναγνώστες της με τη διαδικασία των κουπονιών από τις αρχές Απριλίου.

*** Συλειτούργησαν στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών  :
Την περασμένη  Κυριακή  10  Μαρτίου  2013 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών Καλαμάτας , συλειτούργησαν ο Παπά-Μιχάλης Ε.  Μπούρας καί ο εξ Αυστραλίας ερχόμενος Παπά Ανάργυροας Γ. Μωραγιάννης , παρουσία

 πλήθους πιστών της περιοχής του  πρώην Δήμου Αρφαρών .- Στις  φωτογραφίες μας οι  δύο ιερείς μαζί καθώς επίσεις και μαζί με τις πρεσβυτέρες των . ( Φωτογραφίες 2013 , stamos01 , snsarfara ) .-

***  Αποκριές  στου Σταματινού Αρφαρών :
 
*  Το περασμένο Σάββατο  09 Μαρτίου  2013 το βράδυ και στον χώρο του μαγαζιού του κ. Αθαν. Μωραγιάννη , πραγματοποιήθηκε αποκριάτικη  εκδήλωση , με πλήθος κόσμου , με  μεγάλη φωτιά , δωρεάν  παστό , τυρί , καί κρασι , καί με τραγούδι διασκέδαση  και χορό μέχρι αργά ....
~  Το  ερχόμενο  Σάββατο παρόμοια  εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στην Βρωμόβρυση (Κρασοπούλα) Αρφαρών .- Τις  εκδηλώσεις αυτές , διοργανώνει  ο Δήμος Καλαμάτας !

*** Οι πρόεδροι των Τμημάτων Διοίκησης Μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας μιλούν στο «Θ»  :
 *  Στο «Θ» μίλησαν οι πρόεδροι των δύο κατεξοχήν θιγόμενων από το σχέδιο «Αθηνά» τμημάτων του ΤΕΙ Καλαμάτας, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευγενία Μπιτσάνη (του Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας) και ο επίκουρος καθηγητής Δημήτρης Πετρόπουλος (του Τμήματος Λογοθεραπείας).-
 
Κοινή συνισταμένη των όσων είπαν η αναγκαιότητα παραμονής των δύο τμημάτων στο ΤΕΙ της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, καθώς έχουν προσφέρει αλλά και έχουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στο σύνολο της χώρας.
 -Κα Μπιτσάνη, πώς κρίνετε το σχέδιο «Αθηνά» για το τμήμα σας, Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας;
Στην περίπτωση του τμήματός μας επιβεβαιώνεται ό,τι έγινε και στα υπόλοιπα τμήματα των ΑΕΙ/ΤΕΙ της χώρας, δηλαδή η άκριτη ομαδοποίηση φαινομενικά συγγενικών ειδικοτήτων στη γενική ειδικότητα. Αυτή η στρατηγική της ομοιομορφίας χρησιμοποιήθηκε ως η εύκολη λύση και ως μοναδική μέθοδος μείωσης του αριθμού των τμημάτων, χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν ούτε τα ακαδημαϊκά κριτήρια που αφορούν στα τμήματα των Ιδρυμάτων ούτε τα αναπτυξιακά κριτήρια και οι ιδιαιτερότητες των περιφερειών.
Έτσι, υπό αυτή τη λογική, το Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας Πρόνοιας συγχωνεύεται με το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το δεύτερο τμήμα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ, μετατρέποντάς τα και τα δύο σε ένα τμήμα με το γενικό τίτλο «Διοίκηση Επιχειρήσεων». Όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει, η Διοίκηση Υγείας απέχει πάρα πολύ από τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, εκτός αν θεωρεί η κυβέρνηση ότι η υγεία ως αγαθό πρέπει να προσφέρεται μέσα από κοινές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Είναι ένα άλλο θέμα τα νοσοκομεία και οι άλλες μονάδες Υγείας να λειτουργούν δανειζόμενες εργαλεία του ιδιωτικού μάνατζμεντ και εντελώς άλλο να εκλαμβάνονται ως κοινές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Ειδικότερα, δε, για το Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας Πρόνοιας του ΤΕΙ Καλαμάτας, δεν ελήφθη υπ’ όψιν κανένα ακαδημαϊκό χαρακτηριστικό του, ούτε καν αυτά που το ίδιο το σχέδιο «Αθηνά» θέτει.
Αντίθετα, η κατάργηση του εξειδικευμένου Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας του ΤΕΙ Καλαμάτας και η μετατροπή του σε κατεύθυνση, εντός ενός τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Πελοποννήσου, αντίκειται στα ακαδημαϊκά δεδομένα, αφενός γιατί σε διεθνές επίπεδο το πρόγραμμα σπουδών στην ειδικότητα επαγγελματιών υγείας “Healthcare Management” ή “Healthcare Administration” διαφέρει του αντίστοιχου για Διοίκηση Επιχειρήσεων από το πρώτο εξάμηνο των σπουδών και, αφετέρου, γιατί τα προγράμματα αυτά διδάσκονται σε σχολές επιστημών Υγείας.
 -Μπορείτε να μας αναφέρετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τμήματός σας;
Με την ανωτέρω πρόβλεψη του σχεδίου «Αθηνά» δε θεραπεύεται ο «κατακερματισμός του γνωστικού αντικειμένου της Διοίκησης», όπως λέγεται. Απλά καταργείται η παροχή μιας ειδικότητας υγείας, δεδομένου ότι η παροχή της σε επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης δεν είναι εφικτή υπό τα πλαίσια που τίθενται από ένα πρόγραμμα σπουδών Διοίκησης Επιχειρήσεων, σε Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης. Η εν λόγω ειδικότητα άρχισε να παρέχεται το 1927 στην Αμερική σε σχολές επιστημών Υγείας, ενώ στην Ελλάδα παρέχεται από το 1974 από το Τμήμα «Διοίκησης Νοσοκομείων», των τότε ΚΑΤΕΕ, το οποίο εντάχθηκε σε Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης των ΤΕΙ, που ιδρύθηκαν το 1983 ενσωματώνοντας τα ΚΑΤΕΕ, αλλά διατήρησε τον ειδικό χαρακτήρα του και την επιστημονική του διασύνδεση με τη σχολή επιστημών Υγείας, καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του (Π.Δ. 351, Α΄159/1989), όπως και την πρακτική άσκηση των τελειοφοίτων σε μονάδες υγείας & πρόνοιας, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα. Από το 1974, λοιπόν, παρέχεται από την ανώτερη αρχικά - αλλά και ανώτατη αργότερα- εκπαίδευση η ειδικότητα που απαιτούν για τα διοικητικά τους στελέχη οι φορείς του κλάδου της υγείας και πρόνοιας, που αποτελεί το δυναμικότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, με συνεισφορά που ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ και τώρα, παύει να παρέχεται.
Το Τμήμα ΔΜΥΠ του ΤΕΙ-Κ είχε 690 ενεργούς σπουδαστές και 170 εισακτέους το έτος 2012, ενώ αυτή τη στιγμή έχει 775 ενεργούς σπουδαστές , που σημαίνει ότι 775 (και παραπάνω) νέοι άνθρωποι ζουν στην πόλη της Καλαμάτας. Έρχεται δεύτερο, κατά σειρά, από όλα τα τμήματα του Ιδρύματος (το πρώτο, κατά σειρά, τμήμα, το Τμήμα Πληροφορικής του παραρτήματος στη Σπάρτη, έχει 849 ενεργούς και 138 εισακτέους σπουδαστές αντίστοιχα), που σημαίνει ότι είναι βιώσιμο και δυναμικό και δεν το αφορά καμία απολύτως από τις προβληματικές καταστάσεις που το σχέδιο «Αθηνά» επιδιώκει να θεραπεύσει.
 -Τι σημαίνει για το ΤΕΙ Καλαμάτας ή Πελοποννήσου, όπως προβλέπεται να μετονομασθεί, και για τον τόπο γενικότερα το Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας Πρόνοιας;
Το τμήμα μας είναι το αρχαιότερο του ΤΕΙ Καλαμάτας (ΤΕΙ Πελοποννήσου). Επιπλέον, μαζί με το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής - το οποίο παραμένει και ενδυναμώνεται με την απορρόφηση άλλων τμημάτων - αποτέλεσαν τα δύο πρώτα τμήματα με τα οποία ξεκίνησε τη λειτουργία του το Ίδρυμα. Η ιστορική του διαδρομή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του Ιδρύματος.
Το τμήμα με την ακαδημαϊκή και επιστημονική του πληρότητα, τη ζήτηση που έχει διαχρονικά από τους υποψηφίους, αποτέλεσε και αποτελεί έναν από τους στυλοβάτες του Ιδρύματος.
Η βιωσιμότητά του, δε, είναι δεδομένη, καθώς έχει πάντα τους περισσότερους σπουδαστές. Ακόμα και τα χρόνια που υπήρχε η βάση του 10 (από το 2006 έως και το 2010) δε μειώθηκε ο αριθμός εγγεγραμμένων σπουδαστών, στηρίζοντας έτσι όλο το Ίδρυμα. Υπήρχαν χρονιές, μάλιστα, που γράφτηκαν σπουδαστές τόσοι όσοι στο υπόλοιπο ΤΕΙ.
Όσο για τη σύνδεσή του με τον τόπο και την τοπική κοινωνία, θα έλεγα ότι είναι αδιαμφισβήτητη. Ανέκαθεν είχε και έχει αμφίδρομη σχέση με όλες τις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας της Πελοποννήσου, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, έχει συνάψει πρωτόκολλα διαρκούς συνεργασίας, ενώ οι απόφοιτοί του στελεχώνουν όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές Υγείας της χώρας. Σπουδαστές και μέλη Ε.Π. προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο Κοινωνικό Ιατρείο της Καλαμάτας, ενώ κατά ποσοστό 60% την πρακτική τους άσκηση τη διεξάγουν στους φορείς Υγείας και Πρόνοιας της Πελοποννήσου. Ο Κοινωνικός Φορέας του Δήμου Καλαμάτας στελεχώθηκε και στηρίχθηκε στα πρώτα έτη της λειτουργίας του από σπουδαστές μας και μέλη Ε.Π. του τμήματος. Επίσης, συμμετέχει σε συνέδρια ιατρικών συλλόγων, κοινωνικών φορέων και παρέχει επιστημονική τεχνογνωσία σε όποιον φορέα τη ζητά. Τέλος, απόφοιτοι του τμήματος και μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού (μόνιμοι και συνεργάτες) υπηρετούν ως διευθυντικά στελέχη σε μονάδες Υγείας και Πρόνοιας της Πελοποννήσου και όχι μόνο.
Έχω πει και στο παρελθόν ότι είμαστε των έργων και της παραγωγής και όχι της προβολής και των δημοσίων σχέσεων. Πάντα είμαστε στη διάθεση όλων των φορέων να παρέχουμε όποια βοήθεια και στήριξη μας ζητήσουν, όπως και όλο το ΤΕΙ. Εξάλλου, αυτό το ΓΝΝ Καλαμάτας, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι με την Υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες γενικά, το γνωρίζουν πολύ καλά.
 -Άρα θεωρείτε αναγκαία την ύπαρξη του Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας γενικά;
Η κατάργηση του Τμήματος ΔΜΥΠ αφήνει ένα τεράστιο κενό μεταξύ δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μεταπτυχιακής. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά μεταπτυχιακά προγράμματα στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας, μάλιστα τα περισσότερα σε σχολές και τμήματα που δεν έχουν κανένα μάθημα σχετικό στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών τους. Επίσης, υπάρχει αντίστοιχη ειδικότητα στα ΙΕΚ και με την αλλαγή του νομοθετικού καθεστώτος ετοιμάζονται να ανοίξουν ιδιωτικά κολέγια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεδομένης της μεγάλης ζήτησης για την επιστήμη της διοίκησης Υγείας. Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι καθόλου τυχαίο που πανελλαδικά, αν δείτε, κλείνουν τμήματα που έχουν ζήτηση στην αγορά της εκπαίδευσης, αφενός, και ελάχιστο κόστος δημιουργίας και συντήρησης, αφετέρου.
 -Εφόσον υπάρχει ζήτηση για την επιστήμη της Διοίκησης της Υγείας, μήπως πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει και αντίστοιχη επαγγελματική απορροφητικότητα των πτυχιούχων τέτοιων τμημάτων;
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο τμήματα ΔΜΥΠ, στην Αθήνα και την Καλαμάτα μόνο, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι δεν έχουμε υπερπληθώρα αποφοίτων. Επίσης, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι δυνατόν να μην παράγει τα στελέχη για έναν κλάδο της οικονομίας ο οποίος αποτελεί από μόνος του το 10% του ελληνικού ΑΕΠ.
Πάντα θα υπάρχει ζήτηση για στελέχη εξειδικευμένα στον τομέα διοίκησης υπηρεσιών υγείας και κοινωνικών δομών, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, ειδικά τώρα που ανοίγει ο ιδιωτικός τομέας υπηρεσιών πρόνοιας.
Τέλος, σχετικές έρευνες που έχουν εκπονηθεί από το τμήμα έχουν καταδείξει ότι η απορροφητικότητα των αποφοίτων του σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο σπουδών είναι της τάξης του 60-70%, ενώ οι περισσότεροι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για το τμήμα στο σύγχρονο περιβάλλον κρίσης και δραματικής συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα που βιώνουμε. Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στην εσωτερική μας αξιολόγηση και στην απάντηση που στείλαμε στο υπουργείο, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, και στη διάθεση όλων.
 -Με αυτά τα δεδομένα και μπροστά στην τελική ευθεία του σχεδίου «Αθηνα» πριν οριστικοποιηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, τι προτείνετε;
Εμείς, ως τμήμα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης εισηγηθήκαμε μέσω της συνέλευσης του ΤΕΙ στο Συμβούλιο του Ιδρύματος, το οποίο παίρνει τις τελικές αποφάσεις/ προτάσεις για το «Αθηνά» συνολικά για όλο το Ίδρυμα, με ομόφωνη απόφαση της γενικής μας συνέλευσης η οποία εξέδωσε και το σχετικό ψήφισμα, όπως γνωρίζετε:
i. Τη συνέχιση της ύπαρξης και λειτουργίας του Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας Πρόνοιας, ως ανεξάρτητο αυτοδύναμο τμήμα, εντασσόμενο στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας (ΣΕΥΠ), σε συνδυασμό με
ii. Τη μη κατάργηση της ΣΕΥΠ, αφού θα διαθέτει πλέον δύο δυναμικά τμήματα.
 -Πώς καταλήξατε στην πρόταση αυτή και ωφελεί τη διεκδίκηση της παραμονής του Τμήματος Λογοθεραπείας στην Καλαμάτα;
1. Το γνωστικό αντικείμενο τμήματος ΔΜΥΠ έχει μικρή μόνον σχέση με το τμήμα ΤΑ με το οποίο συγχωνεύεται. Συγκεκριμένα, το τμήμα ΔΜΥΠ έχει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο μάλιστα τροποποιήθηκε την τελευταία διετία, ουδεμία σχέση έχει με το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαφέρει δε από το πρώτο εξάμηνο των σπουδών.
2. Οι απόφοιτοι του τμήματος ΔΜΥΠ έχουν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία είναι συνυφασμένα με το εξειδικευμένο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, όπως σας ανέλυσα ήδη. Με μία τέτοια συγχώνευση και τη δημιουργία ενός Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων παύουν να ισχύουν τα κεκτημένα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Χάνεται δε το υπάρχον γνωστικό αντικείμενο και το νέο, που ουδεμία σχέση έχει με την τωρινή ακαδημαϊκή ταυτότητα του τμήματος, και η νέα κατάσταση οδηγούν σε αβεβαιότητα χιλιάδες σπουδαστές και αποφοίτους του τμήματος ΔΜΥΠ.
3. Το Τμήμα ΔΜΥΠ είναι διεπιστημονικής κατεύθυνσης και μοιράζεται κύρια ανάμεσα σε δύο κύριες κατευθύνσεις, αυτής της Διοίκησης και αυτής των Επαγγελμάτων Υγείας. Μπορεί, επομένως, να ανήκει είτε σε μια Σχολή Διοίκησης, αλλά εξίσου ή ίσως και περισσότερο σε μια Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας. Όπως θα είδατε δε στο ψήφισμά μας, τα γνωστικά αντικείμενα όλων των καθηγητών μελών ΕΠ του τμήματος ελάχιστη σχέση έχουν με τη Διοίκηση Επιχειρήσεων.
4. Το Τμήμα ΔΜΥΠ είναι συμβατό με το τεχνολογικό και επιστημονικό πεδίο των Επαγγελμάτων Υγείας, και έχει πολλά σημεία τομής με τις σχολές αυτές και, βέβαια, έχει ελάχιστα κοινά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα λοιπά που συναπαρτίζουν τη Σχολή Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Τέλος, δε, ισχυροποιεί τα επιχειρήματα για παραμονή του Τμήματος Λογοθεραπείας στο ΤΕΙ-Κ, εφόσον πλέον η ΣΕΥΠ θα αποτελείται από δύο τμήματα και όχι ένα, όπως τώρα, ενδυναμώνοντας τη θέση των δύο αυτών τμημάτων και την προσφορά τους στην έρευνα και την αγορά εργασίας, αλλά και την τοπική κοινωνία.
 -Το Συμβούλιο του Ιδρύματος υιοθέτησε την πρότασή σας;
Αρχικά την υιοθέτησε η συνέλευση του Ιδρύματος και την πρότασή της αυτή μετέφερε στη συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου του Συμβουλίου του Ιδρύματος ο πρόεδρος /πρύτανης του ΤΕΙ, κ. Βελισσαρίου. Στη συνέχεια το Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισε ομόφωνα:
Να προτείνει την ένταξη του Τμήματος ΔΜΥΠ στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας (ΣΕΥΠ), ως ανεξάρτητου αυτοδύναμου τμήματος με το νέο τίτλο «Διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας», σε συνδυασμό με τη μη κατάργηση της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ-Κ και την παραμονή του Τμήματος Λογοθεραπείας, αφού η Σχολή θα διαθέτει πλέον δύο δυναμικά τμήματα.
Και αυτή τη θέση –απόφαση θα στηρίξει ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Καζάκος στην επίσημη τελική διαβούλευση με τον υπουργό.
 -Εσείς κ. Πετρόπουλε, ως προϊστάμενος του Τμήματος Λογοθεραπείας συμφωνείτε με την κίνηση αυτή του Τμήματος ΔΜΥΠ και την απόφαση των οργάνων του ΤΕΙ;
Φυσικά και συμφωνώ και την επικροτώ ανεπιφύλακτα. Εξάλλου, η Διοίκηση Μονάδων Υγείας διεθνώς είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο με αναφορές σε οικονομικά, διοικητικά και ιατρικά θέματα, που αφορούν στον τομέα υγείας. Οι υπηρεσίες υγείας δε θεωρούνται και δεν είναι πλέον απλά η ιατρική φροντίδα, αλλά ένα σύνολο από διαδραστικούς οργανισμούς, οι οποίοι απαιτούν συντονισμό και διοίκηση. Εξ όσων γνωρίζω ως πρόεδρος του Τμήματος Λογοθεραπείας, που ανήκει στα επαγγέλματα Υγείας, η σύγχρονη παγκόσμια τάση κατατάσσει τον κλάδο αυτόν της διοίκησης ως «Επάγγελμα Υγείας», μαζί με τα ιατρικά, νοσηλευτικά και παραϊατρικά επαγγέλματα και δεν τον συγχέει με άλλους managerial κλάδους.
Επίσης, έχουμε ήδη μαθήματα κοινά στον κορμό των σπουδών μας και καθηγητές του Τμήματος Υγείας ήδη διδάσκουν στο Τμήμα Λογοθεραπείας και με την ένταξη του τμήματος ΔΜΥΠ ως «διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας», σίγουρα θα αναπτυχθούν συνέργειες σε πολλά επίπεδα, αυξάνοντας κατά γεωμετρική πρόοδο τη δυναμική των δυο τμημάτων και της σχολής γενικότερα επ’ ωφελεία συνολικά του ΤΕΙ και της τοπικής κοινωνίας.
 -Έχετε χαρακτηρίσει τo τμήμα σας ως υπόδειγμα. Πού το στηρίζετε αυτό;
Ο χαρακτηρισμός του τμήματος ως τμήμα- υπόδειγμα δε γίνεται από εμένα, γίνεται από όλους όσοι εμπλέκονται με αυτό και έχουν εμπειρία με άλλα τμήματα. Αυτοί είναι το διδακτικό προσωπικό, είναι οι κατά καιρούς προσκεκλημένοι εισηγητές, οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, οι γονείς, οι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας. Από όλους αυτούς παίρνουμε εύσημα για την οργάνωση και το επίπεδο γνώσεων των σπουδαστών μας. Είναι γεγονός ότι το τμήμα έχει οργανωθεί και εξοπλιστεί άψογα.
Ειδικότερα:
1. Πρόκειται για τμήμα που συνήθως ανήκει στις πρώτες επιλογές των σπουδαστών του, όταν αυτοί υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους. Αυτό σημαίνει ότι έχει μεγάλη ζήτηση και, ως εκ τούτου, υψηλή βάση πρόσβασης.
2. Το μεγαλύτερο ποσοστό των σπουδαστών συμμετέχει καθημερινά στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το τμήμα είναι εξοπλισμένο με τον απαραίτητο εξοπλισμό, με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών. Συγκεκριμένα, διαθέτει και λειτουργεί τον παρακάτω εξοπλισμό: ακοολογικό θάλαμο, διαγνωστικό ακοομετρητή, τυμπανομετρητή,
και ρινομανόμετρο.
Το τμήμα έχει προμηθευτεί και έχει εγκαταστήσει εξειδικευμένο λογισμικό για το Εργαστήριο Νέες Τεχνολογίες στη Λογοθεραπεία. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται το Σύστημα Ανάλυσης Ήχου και το Σύστημα Ανάλυσης Φωνητικών Παραμέτρων.
Επίσης, έχει προμηθευτεί και χρησιμοποιούνται δέκα (10) διαφορετικά εκπαιδευτικά τεστ αξιολόγησης και διάγνωσης. Ακόμη, χρησιμοποιούνται αρκετά προπλάσματα για τα μαθήματα της Ανατομίας, Παιδιατρικής και Νευρολογίας.
 -Τι σημαίνει για το ΤΕΙ Καλαμάτας το Τμήμα Λογοθεραπείας;
Το ΤΕΙ Καλαμάτας, όπως και όλα τα ΤΕΙ, εδώ και χρόνια δέχονται επίθεση με σκοπό την απαξίωσή τους στα μάτια των πολιτών. Η ίδρυση του Τμήματος Λογοθεραπείας ανέτρεψε και περιόρισε αυτά τα επιχειρήματα. Δηλαδή, η εισαγωγή σπουδαστών με βαθμό πρόσβασης πάνω του 15, η συνειδητή επιλογή του τμήματος από το σύνολο των σπουδαστών, η συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία της πλειοψηφίας των σπουδαστών, η αποφοίτηση το φθινόπωρο του 90% των πρώτων εισαχθέντων. Όλα αυτά είναι στοιχεία που αναβαθμίζουν το επίπεδο του ΤΕΙ. Επίσης, η διασύνδεση του τμήματος με την τοπική κοινωνία μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας της Κλινικής στο χώρο του ΤΕΙ, είναι ένα σημαντικό στοιχείο της καταξίωσής του και της αναγνώρισής του από την τοπική κοινωνία.
Για τα τρία χρόνια λειτουργίας του, έχουν γίνει αρκετές διαλέξεις με πρωτοβουλία των διδασκόντων σε εξειδικευμένα θέματα, με τη συμμετοχή ενδιαφερομένων από την πόλη της Καλαμάτας και εισηγητές εξειδικευμένους επιστήμονες.
Η κινητικότητα σπουδαστών στο πλαίσιο του ERASMUS έχει πολύ θετικά αποτελέσματα (προβολή του Ιδρύματος, μόνιμες συνεργασίες κ.λπ.) λόγω του υψηλού βαθμού γλωσσομάθειας των σπουδαστών του τμήματος. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, περίπου 80 σπουδαστές του τμήματος επισκέπτονταν, σε εβδομαδιαία βάση, τους συνεργαζόμενους φορείς με τη συνοδεία καθηγητών τους.
Στις συνεργαζόμενες με το τμήμα δομές γίνεται διάγνωση και θεραπεία σε προβλήματα ομιλίας και λόγου σε παιδιά και ενήλικες. Το προηγούμενο εξάμηνο περίπου 100 άτομα (σε σχολεία, νοσοκομείο κ.λπ.) αξιολογούνταν και θεραπεύονταν από σπουδαστές του τμήματος με τη συνοδεία καθηγητών τους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας οι μοναδικές παρεμβάσεις που γίνονται σε άτομα που χρήζουν βοήθεια, είναι από τους σπουδαστές του Τμήματος Λογοθεραπείας.
Έχει ιδρύσει και λειτουργεί κλινική ομιλίας και λόγου. Στο τμήμα λειτουργεί από το εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2011-2012 σύγχρονος χώρος διάγνωσης και θεραπείας σε άτομα που παρουσιάζουν προβλήματα στην ομιλία και στο λόγο. Στην κλινική εκπαιδεύονται με την παρουσία εργαστηριακών συνεργατών του τμήματος και την εποπτεία της υπεύθυνης της κλινικής οι σπουδαστές/στριες του 5ου, 6ου και 7ου εξαμήνου στα μαθήματα Κλινική 1, 2 και 3.
Η κλινική αποτελείται από επτά (7) χώρους, οι οποίοι διαθέτουν εξωτερική οπτική επαφή με διπλό καθρέπτη και εγκατεστημένη μικροφωνική εγκατάσταση, ώστε να ακούγεται η συνεδρία από την έξω πλευρά μέσω διακόπτη.
Το χειμερινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2012-2013 είχαν σε εβδομαδιαία βάση 45 παιδιά και 3 ενήλικες συνεδρίες με σκοπό την αποκατάσταση προβλημάτων ομιλίας και λόγου.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την κλινική είναι δωρεάν (το αντίστοιχο Τμήμα στο ΤΕΙ Ηπείρου δε διαθέτει κλινική για τα αντίστοιχα μαθήματα).
 -Πώς κρίνετε την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για μεταφορά του Τμήματος Λογοθεραπείας στην Πάτρα;
Μέχρι πρόσφατα την έκρινα ως άδικη και αποτέλεσμα ελλειμματικής ενημέρωσης. Πλέον την κρίνω ως επικίνδυνη και προερχόμενη από ιδιοτελή συμφέροντα. Δεν μπορεί, από τη μια πλευρά, το υπουργείο να δημιουργεί νέα ΤΕΙ, να μην αποφασίζει τη μεταφορά του Παραρτήματος της Σπάρτης στην Καλαμάτα και την ίδια στιγμή να αποφασίζει τη μεταφορά του Λογοθεραπείας στην Πάτρα. Επίσης, πλέον γνωρίζει ότι η Πάτρα αδυνατεί και δεν επιθυμεί να εκπαιδεύσει επιπλέον σπουδαστές. Στα εργαστηριακά μαθήματα που εμείς έχουμε 30 σπουδαστές, στην Πάτρα έχουν 80. Στις Κλινικές Ασκήσεις που εμείς έχουμε ομάδες των 5 σπουδαστών, στην Πάτρα έχουν των 12. Αν προστεθούν και οι σπουδαστές της Καλαμάτας, φαντάζεστε τη μείωση του επιπέδου σπουδών.
 -Μιλήσατε για ιδιωτικά και ιδιοτελή συμφέροντα. Πώς το εννοείτε αυτό;
Την εμμονή του υπουργείου για άμεσο κλείσιμο του Τμήματος Λογοθεραπείας, δηλαδή ούτε καν την ύπαρξή του προσωρινά (όπως προτείνει για άλλα τμήματα μέχρι το 2018), κάπως πρέπει να την εξηγήσουμε. Η κατάργηση του τμήματος από το Σεπτέμβρη θα δημιουργήσει τα εξής διλήμματα στους σπουδαστές. Αυτά είναι, είτε να μεταφερθούν στην Πάτρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είτε να διακόψουν τις σπουδές τους. Η ιδιωτική πρωτοβουλία σε επίπεδο μεταλυκειακής εκπαίδευσης δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τις δύο ειδικότητες, που σημαίνει ότι γνωρίζουν πολύ καλά πόση ζήτηση έχουν οι ειδικότητες αυτές. Γιατί, όμως, να αποκλείονται αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν δίδακτρα σε ιδιωτικά κολέγια; Γι’ αυτό δεν έχουμε δημόσιο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας; Είναι λάθος, λοιπόν, να κλείνουν τμήματα με ζήτηση.
Τώρα, εάν υπάρχουν περιπτώσεις αθέμιτης διαπλοκής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με το δημόσιο τομέα, είναι δουλειά δική σας, των δημοσιογράφων, να τις ερευνήσετε, να τις αναδείξετε και να τις καταγγείλετε.
Επίσης, συμπεριλάβετε στη σκέψη σας και τα ολοκαίνουργια κτήρια - κόσμημα στα οποία στεγάζεται η σχολή ΣΕΥΠ και το τμήμα μας, και τα οποία κόστισαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Τι θα απογίνουν με την προτεινόμενη συρρίκνωση συνολικά του ΤΕΙ Καλαμάτας και την αβέβαιη πλέον περαιτέρω βιωσιμότητά του; Συνδυάστε δε και το γεγονός ότι στο μεσοπρόθεσμο έχει περάσει η διάταξη για ενοικίαση ή δωρεά ή η μέσω δικαιόχρησης εκμετάλλευση των κενών δημοσίων κτηρίων σε ιδιώτες.
 -Εσείς, κα Μπιτσάνη, συμφωνείτε;
Βεβαίως και συμφωνώ με το συνάδελφο κ. Πετρόπουλο, άλλωστε είναι από τα πρώτα που σας είπα και αυτό συμβαίνει σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε αυτό το τοπίο ενδεχομένως ή προφανώς θα εμφανιστεί «ο από μηχανής θεός» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και θα δημιουργήσει Τμήμα Λογοθεραπείας και Τμήμα Διοίκησης ή Διαχείρισης Υγείας (health management) στην Καλαμάτα.
Φυσικά, δε στηλιτεύουμε την υγιή ιδιωτική πρωτοβουλία, αντιθέτως είναι για μας η πυξίδα της πραγματικής ζήτησης, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα από τα πλέον ενισχυτικά επιχειρήματα των θέσεών μας για την αναγκαιότητα της ύπαρξης της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας με τα δύο αυτά τμήματα στην Καλαμάτα.
Κλείνοντας, θέλουμε και οι δύο πρόεδροι των Τμημάτων Διοίκησης Μονάδων Υγείας- Πρόνοιας και Λογοθεραπείας να τονίσουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης των δύο τμημάτων αυτών στην Καλαμάτα, διότι και έχουν προσφέρει αλλά και έχουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στο σύνολο της χώρας. Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να χαρακτηριστούν ως τμήματα- υπόδειγμα, για ελληνικά περιφερειακά ιδρύματα, ειδικά το Τμήμα Λογοθεραπείας με το σύντομο χρόνο παρουσίας του, διότι:
-Έχουν αποδοχή και είναι ελκυστικά για τους σπουδαστές.
-Έχουν σύνδεση με την τοπική κοινωνία και οικονομία.
- Επιτελούν σε υψηλό επίπεδο επιστημονικό (εκπαίδευση με σύγχρονο Πρόγραμμα Σπουδών και σύγχρονο εξοπλισμό) και κοινωνικό έργο (δωρεάν συνεδρίες σε άτομα με προβλήματα ομιλίας και λόγου, εθελοντική στελέχωση φορέων και προσφορά τεχνογνωσίας).
-Έχουν επαγγελματική απορροφητικότητα των αποφοίτων τους.
Ελπίζουμε, δε, ότι το υπουργείο θα λάβει σοβαρά υπόψη του τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμά μας, και θα αναθεωρήσει τη σχετική πρόταση στο σχέδιο «Αθηνά».-
 
 
*** Σύντομα σε εφαρμογή η ελεγχόμενη στάθμευση στη Μεσσήνη :
  * Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 Σε εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης αναμένεται να προχωρήσει σύντομα ο Δήμος Μεσσήνης, μετά τη στελέχωση με προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας και την έγκριση κωδικοποίησης από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του κανονισμού λειτουργίας ελεγχόμενης στάθμευσης, που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα και από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Όπως είναι γνωστό, η ελεγχόμενη στάθμευση θα ισχύει μόνο για την πόλη της Μεσσήνης.
Οι επιδιωκόμενοι στόχοι από την εφαρμογή του Πιλοτικού Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης είναι: ο περιορισμός της ζήτησης για μακράς διάρκειας στάθμευση στην κεντρική πλατεία αλλά και στις γειτνιάζουσες οδούς από τους επισκέπτες, η αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης στάθμευσης, η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και η αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης, η εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων για στάθμευση, καθώς και η ανταποδοτική αξιοποίηση των εσόδων του συστήματος για τη χρηματοδότηση έργων που θα βελτιώνουν το σύστημα.
Το σχέδιο ελεγχόμενης στάθμευσης θα εφαρμοστεί σε δύο στάδια. Το πρώτο θα διαρκέσει ένα μήνα και θα έχει σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των οδηγών, σχετικά με το σύστημα, τη χρησιμοποίηση της κάρτας κ.λπ., ενώ το δεύτερο θα εφαρμοστεί με βάση την εμπειρία του πρώτου σταδίου εφαρμογής. Θα τοποθετηθούν, δε, ενημερωτικές πινακίδες στα σημεία πώλησης των καρτών.
Τα έσοδα από τα τέλη και τα πρόστιμα θα διατίθενται για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας του συστήματος, την προμήθεια εξοπλισμού, τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης και τη συντήρηση οδικού δικτύου και σήμανση.
 Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι και από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ. Το Σάββατο θα ισχύει από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι, ενώ τις Κυριακές και τις αργίες η στάθμευση θα είναι δωρεάν.
Η ελεγχόμενη στάθμευση, που θα εφαρμοστεί στην περιοχή του κέντρου της Μεσσήνης, θα διαθέτει 233 θέσεις επισκεπτών, 40 θέσεις δικύκλων και 33 θέσεις ειδικές (ταξί, λεωφορεία, φορτοεκφόρτωση, ΑμεΑ)
Με βάση όσα προβλέπονται, θα προκύψουν 233 θέσεις επισκεπτών ως εξής: Πολυτεχνείου: 32, Μουλαβασίλη: 36, Λοχ. Νικολοπούλου: 9, Πάρκινγκ Ρ1: 59, Πετρουλάκη: 10, Κουμουνδούρου: 13, Δημάρχου Δ. Κούτσικα: 24, Ερμού: 11 και πάρκινγκ Δασκαρόλειου: 39.
Για τα δίκυκλα προβλέπονται 40 θέσεις ως εξής: Πολυτεχνείου: 11, Λοχ. Νικολοπούλου: 13 και μέσα στο μικρό πάρκινγκ: 16.
Προβλέπονται επίσης: μία θέση για ΑμεΑ στην οδό Πολυτεχνείου, 20 θέσεις ταξί στην οδό Πολυτεχνείου (όπως είναι σήμερα), μία θέση για τουριστικά λεωφορεία ή φορτοεκφόρτωση στη μικρή πλατεία, μία θέση για αποβίβαση ή λεωφορείο στην οδό Μουλαβασίλη, μία θέση φορτοεκφόρτωσης στο Super Market της Μουλαβασίλη, πέντε θέσεις στη Σταδίου (από Πετρουλάκη έως Κουμουνδούρου) για λεωφορείο του ΚΤΕΛ και ταξί, μία θέση φορτοεκφόρτωσης στο Super Market της Λοχ. Νικολοπούλου και δύο θέσεις για ΑμεΑ στο πάρκινγκ του Δασκαρόλειου.
Με λευκή διαγράμμιση θα είναι οι θέσεις των επισκεπτών, με μπλε των μόνιμων κατοίκων και με κίτρινη διαγράμμιση οι ειδικές θέσεις. Με ειδική κίτρινη γραμμή θα διαγραμμιστούν οι περιοχές και οι θέσεις που απαγορεύεται η στάθμευση – στάση.
Η μέγιστη διάρκεια στάθμευσης κατά τις ώρες λειτουργίας του συστήματος είναι 3 ώρες.
Η φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων θα γίνεται από τις 6.00 έως τις 9.00 το πρωί, 2.00-5.00 μετά το μεσημέρι και μετά τις 9.00 το βράδυ.
 Τέλη στάθμευσης
Τα τέλη στάθμευσης ανά θέση θα είναι 0,50 ευρώ για στάθμευση μέχρι μία ώρα, 1 ευρώ για στάθμευση έως 2 ώρες και 2 ευρώ για στάθμευση έως 3 ώρες. Της καταβολής απαλλάσσονται τα πάσης φύσεως δίκυκλα, που επιτρέπεται να σταθμεύουν μόνο στις θέσεις με την ειδική σήμανση ΜΟΤΟ και τα οχήματα για τα οποία έχει εκδοθεί δελτίο στάθμευσης ΑμεΑ.
Η είσπραξή τους θα γίνεται με κάρτες καθορισμένης αξίας, που θα διατίθενται είτε από το ταμείο του Δήμου και των ΚΕΠ, είτε μέσω των εκμεταλλευτών περιπτέρων, αλλά και άλλους επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται εντός του Δήμου.
Οι διακινητές των καρτών, πλην του ταμείου του Δήμου και του ΚΕΠ, δικαιούνται έκπτωσης, που καθορίζεται στο 10% της ονομαστικής τους αξίας.
 Κάρτα μόνιμου κατοίκου
Δικαίωμα κατοχής κάρτας μόνιμου κατοίκου έχει κάθε πολίτης- δημότης που διαμένει μόνιμα στις οδούς εφαρμογής του συστήματος και είναι κάτοχος επιβατικού αυτοκινήτου. Δε χορηγείται σε κατόχους επαγγελματικών οχημάτων ωφέλιμου φορτίου πάνω από ένα τόνο. Η κάρτα ισχύει μόνο για το συγκεκριμένο όχημα για το οποίο έχει εκδοθεί και δεν μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο. Κάθε οικογένεια δικαιούται μία μόνο κάρτα.
Στην ίδια κάρτα μπορεί να αναγράφονται οι αριθμοί κυκλοφορίας μέχρι δύο (2) οχημάτων ιδιοκτησίας του ιδίου ή μέλους της οικογένειάς του.
 Δέσμευση θέσεων στάθμευσης
Για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επαγγελματικών αναγκών: χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ταχυδρομικού ταμιευτηρίου, ο Δήμος θα μπορεί να δεσμεύει έως 10 θέσεις στάθμευσης. Για τις θέσεις αυτές θα προκαταβάλλεται το ετήσιο τέλος στάθμευσης των 1.600 ευρώ. Στις θέσεις αυτές θα σταθμεύουν μόνο οχήματα που επιτρέπει ο δικαιούχος της θέσης, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

***  H Aegean ξεκινά απευθείας δρομολόγια Καλαμάτα – Τελ Αβίβ :
 *  Νέες απευθείας εποχικές πτήσεις Καλαμάτα – Τελ Αβίβ, δύο φορές την εβδομάδα, με Airbus A319, θα προσφέρει η Aegean Airlines από 13 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου 2013.
Ειδικότερα, οι πτήσεις έχουν ως εξής:
*Καλαμάτα – Τελ Αβίβ, κάθε Πέμπτη και Κυριακή, A3466 KLX0900 – 1105TLV 319
*Τελ Αβίβ – Καλαμάτα, κάθε Πέμπτη και Κυριακή, A3467 TLV1155 – 1400KLX 319.

***  Κλειστό το Μουσείο λόγω απεργίας :
  * Κλειστό είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας λόγω της απεργίας των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού.-

***  Σήμερα έριξαν άσφαλτο, αύριο θα την ξηλώσουν! :
 *  Στην οδό Αγίας Λαύρας βρέθηκε σήμερα ο αντιδήμαρχος, Χρήστος Ριζάς, μετά από παραπόνα κατοίκων για έναν «κρατήρα» που έχει δημιουργηθεί και σπάει τα αυτοκίνητά τους.
Τότε αυτός έδωσε εντολή σε συνεργείο της ΔΕΥΑΚ να ρίξει πίσσα.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Το θέμα είναι ότι το συνεργείο απάντησε ότι το σημείο έχει πρόβλημα λόγω του αγωγού και θα χρειαστεί άλλαγμα, κάτι που θα γίνει αύριο.
Τότε οι κάτοικοι είπαν να μη φτιαχτεί και ότι θα κάνουν υπομονή μια μέρα. Αυτοί, όμως, ανένδοτοι, έριξαν πίσσα, που αύριο θα χαλάσουν για να φτιαχτεί ο αγωγός, έργο που θα αναλάβει άλλο συνεργείο της ΔΕΥΑΚ!
Να σημειώσουμε ότι την περίφημη πίσσα δεν την πάτησε κάποιο μηχάνημα όπως συνηθίζεται και έτσι επιχειρηματίας της περιοχής με το αυτοκίνητό του ανέλαβε το ρόλο του οδοστρωτήρα.
Μια καθημερινή εικόνα του Ελληνικού Δημοσίου λοιπόν…  Π.Μπ.

***  100 σπουδαστές στην Αθήνα για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο :
 

 
*  Πριν λίγα λεπτά αναχώρησαν από την πλατεία 23ης Μαρτίου 100 σπουδαστές του ΤΕΙ Καλαμάτας, ώστε να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα.

***  Σαν σήμερα ...στις 14 Μαρτίου
    Πριν 94 χρόνια στη Μεσσηνία
ΜΕΤ’ ολίγας ημέρας συμπληρούται και η αρμονία των κωδώνων της Υπαπαντής. Ειδικός τεχνίτης ανέλαβε την κατασκευήν του θραυσθέντος λα. Και η κατασκευή ευρίσκεται εις το τέρμα της.
 -ΕΝΑΣ νεάζων, πάντοτε νομικός, εστάθη πολύ τυχηρός. Κατερχόμενος εκ της οικίας του ευρέθη προ πολυτελούς δέματος εναποτιθεμένου εις τας τελευταίας βαθμίδας. Ήπλωσε μετά περιεργείας να το εξετάση και ανασύρας το πρώτον ύφασμα υπεχώρησε τεταραγμένος. Αρτιγέννητον βρέφος με προσωπάκι Αδώνειον άφηνε ελαφρόν κλαθμηρισμόν. Επλησίασε πάλιν, έκλαψε, εγέλασε και έπειτα ανοιχθείσης της θύρας ώφθη φέρων επί των βραχιόνων το βρέφος. Μετ’ ολίγον η Αστυνομική Αρχή του αφήρει το πολύτιμον θησαυρόν. Και οι συνάδελφοι νομικοί εχαρακτήρισαν δια τον εύροντα, ως άριστον οιωνόν, το γεγονός.
 -ΑΦΙΚΕΤΟ εις την πόλιν μας εν φορτίον οκταποδίου και εγένετο ανάρπαστον. Τιμή δραχμάς 12 κατ’ οκάν. Βακαλάος άφθονος και πρώτης ποιότητος με τιμάς χαμηλάς.
 πηγή: Αρχείο "Θάρρους"
Γεγονότα
1489: Η βασίλισσα της Κύπρου, Κατερίνα Κορνάρο, πουλάει το βασίλειό της στους Βενετούς και αναχωρεί από το νησί. Αρχίζει η περίοδος της Βενετοκρατίας στην Κύπρο, που θα λήξει το 1571 με την κατάληψη της Μεγαλονήσου από τους Οθωμανούς.
1492: Η βασίλισσα Ισαβέλλα της Ισπανίας διατάσσει τους 150.000 Εβραίους του βασιλείου της να γίνουν Χριστιανοί, διαφορετικά θα απελαθούν.
1905: Εγκαινιάζεται το Αιγηνίτειο Νοσοκομείο, που στεγάζει τη Νευρολογική και Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, χάρη στο κληροδότημα του Διονυσίου και της Ελένης Αιγινήτου.
1952: Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα αντιτίθεται με ανακοίνωσή της στην επαναφορά της απλής αναλογικής και τάσσεται υπέρ του πλειοψηφικού. Η κυβέρνηση αντιδρά με δήλωσή της: «Ανήκει στον Ελληνικό Λαό και την κυβέρνησίν του να αποφασίζει εκάστοτε με ποίον εκλογικό σύστημα θα διοικηθεί η χώρα».
1989: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου διαγράφει τους βουλευτές Αντώνη Τρίτση, Γεώργιο Μαγκάκη και Ρούλα Κακλαμανάκη, επειδή ήταν απόντες από την ψηφοφορία εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
1998: Ο Κώστας Σημίτης ανακοινώνει την υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη.
Γεννήσεις
 1879: Άλμπερτ Αϊνστάιν, γερμανός φυσικός, «πατέρας» της θεωρίας της σχετικότητας για την οποία βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1921. (Θαν. 18/4/1955) [Αποφθέγματα]
1920: Χανκ Κέτσαμ, αμερικανός καρτουνίστας, δημιουργός του μικρού ήρωα των κόμικς Ντένις ο Τρομερός. (Θαν. 1/6/2001)
1939: Σταύρος Ξαρχάκος, συνθέτης.
Θάνατοι
 1883: Καρλ Μαρξ, γερμανός ιδρυτής του επιστημονικού σοσιαλισμού. Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, που έγραψε μαζί με τον Φρίντριχ Ένγκελς, αποτελεί τη βίβλο του κομουνιστικού κινήματος. (Γεν. 5/5/1818) [Αποφθέγματα]
1957: Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ήρωας του κυπριακού αγώνα της ανεξαρτησίας. (Γεν. 27/2/1938)
1960: Ιωάννης Γεωργιάδης, καθηγητής της ιατρικής και χρυσός Ολυμπιονίκης της σπάθης στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. (Γεν. 29/3/1874)  πηγή: www.sansimera.gr
                                                                                                                                                                                                    
   
*** ΑΘΛΗΤΙΚΑ  γιά  σήμερα  :
*** Ανοίγει η πόρτα της εξόδου ή της μείωσης αποδοχών για τους ξένους :
  *  Του Νίκου Μπαλόπουλου
 Οι διοικούντες της Καλαμάτας το έχουν πάρει απόφαση ότι η ομάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει, μολονότι μαθηματικά έχει ελπίδες, την άνοδο στη Β΄ Εθνική, και προσπαθούν να ξεφορτωθούν τα λάθη τα οποία έγιναν το προηγούμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα την απόκτηση των τριών ξένων ποδοσφαιριστών (Γκαλίν, Νουχάνοβιτς, Βασίλιεφ), που κάθε άλλο παρά έπεισαν για τις δυνατότητές τους. Εάν μάλιστα συνδυάσουμε τη μετριότατη παρουσία τους με το ιδιαίτερα υψηλό κασέ τους – γεννώνται πολλά ερωτηματικά τόσο για την επιλογή τους, όσο και για τα υπερβολικά χρήματα που συμφωνήθηκαν να εισπράξουν παίκτες αμφιβόλου ποιότητας, προερχόμενοι από μικρά πρωταθλήματα ή μικρές κατηγορίες – τότε κρίνεται απόλυτα λογική η απόφαση της διοίκησης να «χωρίσει»με τους συγκεκριμένους παίκτες. Ήδη εδώ και περίπου τρεις ημέρες συζητά με τον μάνατζερ των Γκαλίν και Νουχάνοβιτς, για το ενδεχόμενο λύσης του συμβολαίου τους ή σε διαφορετική περίπτωση μεγάλης μείωσης αυτού. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τον Βασίλιεφ, για τον οποίο ωστόσο δεν έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις.
Από κει και πέρα, δύσκολα θα αποχωρήσουν άλλοι ποδοσφαιριστές μέχρι τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου, αφού επιθυμία όλων είναι να δείξει η ομάδα όσο το δυνατόν καλύτερο πρόσωπο στα παιχνίδια που απομένουν, παραμένοντας ανταγωνιστικοί και αξιοπρεπείς.
 Με ηρεμία αντιμετωπίζει η διοίκηση την απώλεια του στόχου
Παράλληλα οι άνθρωποι της διοίκησης, αυτοί που παραμένουν σταθερά στο πλευρό του κ.Ράλλη, προσπαθούν ν’ αντιμετωπίσουν με ηρεμία την κατάσταση που διαμορφώνεται και κυρίως την απώλεια της ανόδου. Αποδέχονται το ότι οι ευθύνες βαραίνουν πρωτίστως τους ίδιους, ωστόσο θεωρούν ότι έκαναν πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση, δίνοντας τη δυνατότητα στους προπονητές να χτίσουν την ομάδα και στους παίκτες να αποδείξουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχει γίνει καμία σκέψη αποχώρησης από τα διοικητικά δρώμενα, και δεν πρόκειται να γίνει σίγουρα πριν τη λήξη της σεζόν, ενώ αντιμετωπίζεται θετικά το ενδεχόμενο συνέχισης και την επόμενη χρονιά.
 Ξεκινά η προετοιμασία για την Κόρινθο
Όσον αφορά τέλος το αγωνιστικό μέρος, μετά το χθεσινό ρεπό οι παίκτες ξεκινούν από σήμερα, με πρωινή προπόνηση στο στάδιο και δίτερμα το απόγευμα κόντρα στον Πάμισο, στον Άγιο Νικόλαο Μεσσήνης, την προετοιμασία για το Κυριακάτικο εκτός έδρας ματς της 17ης αγωνιστικής με αντίπαλο την Κόρινθο, από το οποίο θα λείψουν και πάλι Κοψαχείλης, Ηλιόπουλος, Τσιμικλής, Μπελεβέντης, ενώ αναμένεται η επιστροφή του Ψυχογιόπουλου και του Πούτση που εξέτισε την ποινή του. Όλα τα παιχνίδια θα διεξαχθούν κανονικά άλλωστε την Κυριακή.
 Ο Τερεζόπουλος νέος προπονητής της Κορίνθου
Κλείνοντας ν’ αναφέρουμε ότι ο προσεχής αντίπαλος της Καλαμάτας θα έχει στον πάγκο του για πρώτη φορά τον Νίκο Τερεζόπουλο, που αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Κορίνθου, προερχόμενος από την ομάδα του Πανιωνίου όπου εργαζόταν ως βοηθός του Δημήτρη Ελευθερόπουλου και ως προπονητής της Κ20.

***  Προετοιμασία με ένταση στον Παναθηναϊκό εν όψει ΠΑΟΚ :

* Η προετοιμασία του Παναθηναϊκού εν όψει ΠΑΟΚ έχει μπει σητν τελική ευθεία. Με διπλή προπόνηση αλλά και ένταση ανάμεσα σε Φάμπροι και Σισοκό, οι «πράσινοι» δείχνουν σίγουρα ότι το συγκεκριμένο ματς σημαίνει πολλά για τη συνέχεια της Σούπερ Λίγκα. Η διαφωνία προπονητή και παίκτης είχε να κάνει με τη θέση που επιλέχθηκε να παίξει στην προπόνηση, ωστόσο όταν δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις όλα διορθώθηκαν.

** Γιά  το Τσάμπιον Λίγκ  / Γιουρόπα Λίγκ  :

Το πρόγραμμα (σε παρένθεση τα σκορ των πρώτων αγώνων):
  Ζενίτ - Βασιλεία (0-2)  2oς αγώνας 1-0 .-^
  Ρούμπιν Καζάν - Λεβάντε (0-0)  2ος αγών. παράταση 2-0 .-^
  Ιντερ - Τότεναμ (0-3)  2ος αγώνας  4-1 .- ^
  Τσέλσι - Στεάουα Βουκουρεστίου (0-1) , 2ος αγωνας 3-1 .-^
  Φενερμπαχτσέ - Βικτόρια Πλζεν (1-0) ,  2oς αγων. 1-1 .-^
 Μπορντό - Μπενφίκα (0-1) , 2ος αγώνας . 2-3 .-^
 Νιούκαστλ - Ανζί (0-0)  2ος αγων.  1-0 .- ^
 Λάτσιο - Στουτγκάρδη (2-0)  , 2ος  αγώνας 3-1 .-^

*** ΓΙΑ  ΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ στο Ευρωμπάσκετ :
Το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής στη φάση των «16» της Ευρωλίγκας έχει ως εξής:5ος όμιλος

Πέμπτη, 14 Μαρτίου

Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία) 89-86 .-^

Παρασκευή, 15 Μαρτίου


Παναθηναϊκός-Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία) 21:00

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)

Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Ουνικάχα Μάλαγα (Ισπανία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν Η Β.
Ρεάλ Μαδρίτης 9-1 19
Αναντολού Εφές 9-2    20
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 7-3 17
Παναθηναϊκός 6-4 16
Ουνικάχα Μάλαγα 5-5 15
Ζαλγκίρις Κάουνας 4-6 14
Άλμπα Βερολίνου 1-9 11
Μπάμπεργκ 0-11     11

6ος όμιλος

Πέμπτη, 14 Μαρτίου
Σιένα (Ιταλία)-Ολυμπιακός  67-68.-^
Τα δεκάλεπτα: 18-17, 37-36, 54-49, 67-68 .-
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γκαρθία Ορτίθ (Ισπανία), Ρίζικ (Ουκρανία), Βιατόρ (Γαλλία)
ΣΙΕΝΑ (Λούκα Μπάνκι): Μπράουν 8, Εζε 6, Καραρέτο 3 (1), Κανγκούρ 14 (2), Σανικίτζε 2, Ορτνερ 5, Γιάνινγκ 14 (3), Χάκετ 4 (1), Μος 11 (3).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Χάινς 10 (11ρ.), Λο 7, Άντιτς 9 (3), Σπανούλης 10 (1), Περπέρογλου 2, Σερμαντίνι 8, Σλούκας 11 (1), Πάουελ, Πέρκινς, Παπανικολάου 11 (3).

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Κίμκι (Ρωσία) 80-79 .-^
Κάχα Λαμποράλ (Ισπανία)-Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (Τουρκία) 87-67.-^

Παρασκευή, 15 Μαρτίου
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Μπεσίκτας (Τουρκία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.Μπαρτσελόνα 9-1 19
Σιένα 7-4     18
Ολυμπιακός 7-4   18
Κίμκι 6-5     17
Μακάμπι Τελ Αβίβ 6-5   17
Κάχα Λαμποράλ 6-5   17
Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ 2-9   13
Μπεσίκτας 0-10 10

*


~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/02/28-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013 .-
~**  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/05-2013.html ,

AΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΗΝΟΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2013  :

~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/01-2013.html ,
Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Μαρτίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/2-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σαββάτο 2 Φεβρουαρίου 2013  .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/03/04-2013.html  , , Θέατρο από ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΣΣΗΝΗΣ Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/03/04-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/05-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Μαρτίου 2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/03/06-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 06 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/03/to-07-2013.html , To αγιάζι της ενημέρωσης Τσικνοπέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2013 .-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/08-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρεωσης Παρασκευή 08 Μαρτίου 2013 .-
 ~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/03/to-09-2013.html  , To αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 09 Μαρτίου 2013.-
 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html , Σαββατο κύριακο στο αγιάζι της ενημέρωσης 09καί 10 Μαρτίου 2013 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/03/11-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 11 Μαρτίου 2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/11-3-2013.html , ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 11-3-2013 .-
~**  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/12-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/03/13-2013.html , Η καθημερινή μας ενημέρωση Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013.-
  ~** http://snsarfara.blogspot.gr/2013/03/13-03-2013.html , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ 13-03-2013 .-

*** 
ΓΡΑΒΟΥΡΑ  " Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ"
*** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ …..

~* * http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html , Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html , Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html , Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html , Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html , Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html , Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.html ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10 Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html ,  ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις .....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή , Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013 (12) .-

***

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ