Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 :
~
 
 
Παραίνεση των αγίων πατέρων για προκοπή στην τελειότητα
Είπε κάποιος Γέροντας: «Άνθρωπέ μου, για σένα γεννήθηκε ο Χριστός, γι’ αυτό ήρθε ο Υιός του Θεού, για να σωθείς εσύ. Και έγινε παιδί, και μεγάλωσε ως άνθρωπος, ενώ ήταν Θεός. Κάποια φορά έκανε τον αναγνώστη, πήρε το ιερό βιβλίο μες στη συναγωγή και διάβασε: "Το Πνεύμα του Κυρίου είναι και μένει σε μένα, γιατί μ’ αυτό με έχρισε". Άλλη φορά ως υποδιάκονος έκαμε φραγγέλιο από σχοινί και τους έβγαλε όλους έξω από το ιερό και τα πρόβατα και τα βόδια και όλα τα’ άλλα. Άλλοτε πάλι ως διάκονος, ζώστηκε την πετσέτα και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, δίνοντας εντολή να πλένουν κι αυτοί τα πόδια των αδελφών τους, ως Ιερέας, κάθησε ανάμεσα στους ιερείς και δίδασκε τον λαό. Κι άλλη φορά ως επίσκοπος, πήρε άρτο, τον ευλόγησε και τον έδωσε στους μαθητές του. Μαστιγώθηκε εξαιτίας σου και σύ γι’ αυτόν δεν σηκώνεις ούτε μια προσβολή, ενταφιάστηκε και αναστήθηκε ως Θεός. Όλα για μας με τη σειρά, το ένα κατόπιν του άλλου τα υπέστη, για να μας σώσει. Ας είμαστε λοιπόν νηφάλιοι, ας είμαστε άγρυπνοι, ας περνούμε τον καιρό μας προσευχόμενοι, ας κάνουμε όσα είναι ευάρεστα σ’ Αυτόν».
Γεροντικόν
 
~16 Δεκεμβρίου
Προφήτου Αγγαίου. Θεοφανούς της βασιλίσσης (1), συζύγου Λέοντος του σοφωτάτου βασιλέως, της θαυματουργού (†894). Μόδεστου πατριάρχου Ιεροσολύμων (†634). Μαρτύρων Ιλαρίου, Πρόμου (Πρόβου ) και Μαρίνου του Συγκλητικού. Μέμνωνος αρχιεπισκόπου Εφέσου, Νικολάου Β`, πατριάρχου Κων /πόλεως, του Χρυσοβέργη και Συμεώνος αρχιεπισκόπου Αντιοχείας.
(1)Η Θεοφανώ ήταν σύζυγος του βασιλιά Λέοντα του επονομαζόμενου Σοφού. Η Θεοφανώ, καταγόταν από επιφανή οικογένεια της Ανατολής, και κατοικούσε στην Κωνσταντινούπολη. Αναδείχθηκε βασίλισσα και παρ` όλο τα μεγαλεία και τον πλούτο που την πλαισίωνε, διατήρησε τη ταπεινοφροσύνη και την μετριοφροσύνη που την χαρακτήριζε πριν. Προτιμούσε να είναι απλά ντυμένη και να βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους που την χρειάζονταν. Γι` αυτό ντυνόταν απλά για να μην αναγνωρίζεται και με την συνοδεία δύο εμπιστων υπηρετριών της, γύρναγε στα σπίτια των φτωχών και κατατρεγμένων και πρόσφερε την βοήθειά της. Ήταν τόση η πίστη της, που αξιώθηκε να θαυματουργήσει. Όταν εγκατέλειπε η ιατρική επιστήμη κάποιον ασθενή διότι δεν μπορούσε να τον θεραπεύσει, τον επανέφερε στην υγεία του η αγία με την δύναμη της ψυχής της. Παρ` όλο τις πίκρες που δέχθηκε στη ζωή της η αγία Θεοφανώ υμνούσε τον Κύριο με μία άσβεστη φλόγα. Αναπαύθηκε εν ειρήνη και το άγιο λείψανό της βρίσκεται στο πατριαρχείο Κων/πόλεως. ~
Σήμερα 16/12/2016 εορτάζουν:
Προφήτης Αγγαίος, Αγία Θεοφανώ η Θαυματουργή σύζυγος του βασιλιά Λέοντα του σοφού, Άγιος Μόδεστος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων

~  Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
~ Προελομένη τὰ οὐράνια πόθω, Θεοφανῶ τὴν βιοτὴν διεξῆλθες, ἀγγελικῶς ἐν γῇ περιπολεύουσα• ὅθεν κατηξίωσαι, οὐρανίων χαρίτων, σὺν Ἀγγέλων τόξεσι, καὶ Ἁγίων χορείαις, παριστάμενη τῷ Παμβασιλεῖ ὂν ἐκδυσώπει, εὐρεὶν ἠμᾶς ἔλεος.
~* Απολυτίκιο Αγ. Θεοφανούς - 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  : https://youtu.be/FwjPkMVSuUI  .-

~

*** Στους διαδρόμους του…Βενιζέλος 
Αυτές τις ημέρες η Ελλάδα "αναστενάζει" στους διαδρόμους του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος". Συνωστισμός γονέων! Όλοι θα είναι εκεί να υποδεχτούν τα ξενιτεμένα τους βλαστάρια.
Χιλιάδες νέοι ζουν, πλέον, σε ευρωπαϊκά κλίματα και αναγκάζονται να τα αγαπήσουν όσο ξένα και αν τους είναι, τόσο στο δέρμα όσο και στην ψυχή τους. Η επιβίωση πάνω απ' όλα - γιατί, παρακαλώ;
Μας μεταφέρουν τα παιδιά τις εμπειρίες τους από τα ξένα χωρίς να μπορούν να κρύψουν την πίκρα τους. Εντάξει, δεν είναι μικρά πια, δεν μπορούν όμως να εθιστούν στον μεσευρωπαϊκό ή βορειοευρωπαϊκό τρόπο ζωής (τρόπο ανάλατο και ανήλιαγο).   Α.Π. 

*** Φυσάει αδιαφορία για το περιβάλλον 
Αν είναι αλήθεια ότι o τρόπος που διαχειρίζεται κάθε κοινωνία τα σκουπίδια της αποκαλύπτει και τον πολιτισμό της, τότε τα σκουπίδια μας έχουν πολλά και διόλου κολακευτικά να διηγηθούν για τη σύγχρονη Μεσσηνία. Κι αυτό,  γιατί περιοχές που αντλούσαν την ομορφιά τους από την αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση  αλλοιώνονται. Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον καθαρισμό των δρόμων στη Μεσσηνία  έγινε γνωστό, ότι μαζεύτηκαν 5,5 χιλιάδες πλαστικές σακούλες των 50 λίτρων!
Ζητούμενο η ενεργή συμμετοχή των πολιτών για την καθαριότητα
Η αλματώδης τουριστική  ανάπτυξη στην Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία, επιβάλλει τη συνεχή φροντίδα και προσοχή, ιδιωτών, Αυτοδιοίκησης και Πολιτείας για τη διατήρηση της καθαριότητας και πρόληψης περιστατικών που  μπορεί να αμαυρώσουν την εικόνα ενός τουριστικού προορισμού.
Στα πλαίσια αυτά, εν μέσω δυσκολιών και πολλών προβλημάτων που ανακύπτουν από τις αγκυλώσεις της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και από μεμονωμένες ιδεοληπτικές συμπεριφορές αιρετών , η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά ακάθεκτη το σημαντικό έργο της .
Έχοντας ως ύψιστο μέλημα την εντολή των πολίτων,  με πολύπλευρο , αναπτυξιακό και καινοτόμο τρόπο επιλύονται προβλήματα και υστερήσεις.
Φυσικά γνωρίζοντας τις ευθύνες του ενισχυμένου  ρόλου της στις τοπικές κοινωνίες, για να επιτυγχάνονται απτά αποτελέσματα , η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται συνεχώς δίπλα στις δημοτικές Αρχές, με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.
Για μια ακόμη φορά λοιπόν εντάξαμε στις δράσεις μας, την ανάγκη για καθαρό και φροντισμένο περιβάλλον. Σε εργολαβία που ξεκίνησε εργασίες την 11/7/2016 και ολοκληρώθηκε την 29/9/2016 , έγιναν στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Μεσσηνίας:
Καθαρισμός παρόδιας βλάστησης  800χλμ. Καθαρισμός δρόμων από σκουπίδια  1600χλμ. Η αποκομιδή των σκουπιδιών έγινε με σακούλες πλαστικές (50 λίτρων) και το σύνολό τους ήταν 5.645 τεμάχια. Εκείνο που ζητάμε από τους πολίτες , είναι η ενεργή συμμετοχή τους στην προσπάθεια για καθαριότητα στους δρόμους μας !
Ελπίζουμε από το επόμενο έτος να μην χρειαστεί να μαζέψουμε απορρίμματα από τους δρόμους μας , διότι οι πολίτες θα έχουν σεβαστεί περισσότερο το περιβάλλον.  Αντωνία Μπούζα
Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου
Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού

 *** Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο δήμο Καλαμάτας, το πρόγραμμα του 3ημέρου 
  Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Καλαμάτας "Φάρις" από σήμερα έως και την Κυριακή έχουν προγραμματιστεί οι εξής χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις:
  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεώργιου
17.00 1ο Santa fun Καλαμάτας
Κεντρική Αγορά Καλαμάτας
18.00 Γιορτινή εορταγορά τοπικών προϊόντων Ταϋγέτου με κεράσματα και ζωντανή μουσική
  Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεώργιου
19.00 Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από την παιδική-νεανική χορωδία του Γιώργου Σκλήκα, με τη συμμετοχή του Συλλόγου «Ακρίτας»
  ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου

* «Χριστουγεννιάτικο bazaar» από το Σύλλογο ατόμων με εμπειρία καρκίνου «Ξαναρχί-ΖΩ», έως και 19/12
*10.00  Χριστούγεννα με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
*10.00 «Παιζώ-δρομος αλληλεγγύης»  από το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, διάρκεια έως και 18/12
   Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο
18.00 «Οι Έλληνες συναντούν τους Έλληνες»
Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο: “Evò ce esù” και ”Mana”, διάρκειας 40’ και 20’ αντίστοιχα, προβολή βιντεοκλίπ και συναυλία με μουσικούς από τα ελληνόφωνα χωριά της Ελλάδος του Salento (Κάτω Ιταλία)
   Κυριακή 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεώργιου
*Χριστουγεννιάτικο bazaar από τα Παιδικά Χωριά SOS
*Χριστουγεννιάτικο bazaar και ενημέρωση από το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας, διάρκεια έως και 31/12
*11.30  Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από την παιδική-νεανική χορωδία του Γιώργου Σκλήκα
*12.00 Kεράσματα από το Σύλλογο Μικρασιατών Καλαμάτας
*12.15  Θεατρική αφήγηση  παραμυθιού «Τα μαγικά Χριστούγεννα του πρασινούλη και η χώρα των καλικάντζαρων», από τη Γιώτα Φλέσσα
*13.00 Χριστουγεννιάτικες χορογραφίες για παιδιά από το Σύλλογο Χορού Physical
    Ιστορικό Κέντρο – Πλατεία Αγ. Αποστόλων
12.00 «Παραδοσιακά Χριστούγεννα…»,  Ελληνικοί χοροί, έκθεση με φωτογραφικό υλικό από την περιοχή του Ταϋγέτου και παραδοσιακά χειροποίητα κεράσματα από: Κέντρο Λαογραφικών Μελετών,  τις Τοπικές Κοινότητες και  τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αλαγονίας, Καρβελαίων, Λαδαίων, Νέδουσας, Πηγών, Αρτεμισίας  και τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας
Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
19.00 «Ανέτειλας Χριστέ…» Χριστουγεννιάτικοι  ύμνοι  και μελωδίες με τις χορωδίες: «Χόρευμα» της Σχολής  Βυζαντινής  Μουσικής της  Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, υπό  την Διεύθυνση  του Πρωτοψάλτη   Κωνσταντίνου  Σιάχου, Α' ΚΑΠΗ, Παραδοσιακή Δημοτικού  Ωδείου Καλαμάτας, Μορφωτικού Συλλόγου Καλαμάτας, Συλλόγου  γυναικών  Πεταλιδίου, Συλλόγου Μικρής  Μαντίνειας, Δημοτικής  Φιλαρμονικής  Καλαμάτας

*** Κάθειρξη 12 ετών σε υπότροπο που έκρυβε το χασίς στο ψυγείο 
Ακριβά πλήρωσε την αγάπη του για το χασίς ένας 65χρονος από το Ριζόμυλο, καθώς καταδικάστηκε ως υπότροπος από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας σε κάθειρξη 12 ετών και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ για διακίνηση ναρκωτικών.
Σε έρευνα που έγινε τον Αύγουστο στο σπίτι του, βρέθηκαν μέσα στο ψυγείο 6 ποσότητες χασίς περιτυλιγμένες με χαρτί κουζίνας. Επίσης, βρέθηκε και μια σακούλα με χασίς πίσω από το ντεπόζιτο με το λάδι. Συνολικά, βρέθηκαν στην κατοχή του 417,9 γραμ. χασίς.
Οι αστυνομικοί βρήκαν και στην αυλή του, κρυμμένα πίσω από ξύλα κι άλλα αντικείμενα, 7 δενδρύλλια χασίς ύψους 10 εκατοστών, μέσα σε γλάστρες. Μαζί του είχε συλληφθεί και η 58χρονη Βουλγάρα σύντροφός του. Κατηγορούμενη χθες ήταν και η γυναίκα, η οποία είπε ότι ήταν μόλις 3 μήνες μαζί του. Είχε δει το χασίς στο ψυγείο και όταν τον ρώτησε της είπε να μην ασχολείται. Για τα δενδρύλλια είπε ότι δεν γνώριζε.
Ο 65χρονος στην απολογία του είπε ότι είχε αγοράσει το χασίς από έναν τσιγγάνο και το είχε για δική του χρήση. Αρνήθηκε ότι πωλούσε και δικαιολόγησε ότι το είχε σε χαρτί στο ψυγείο για να παίρνει μαζί του όταν πήγαινε στο χωράφι. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 65χρονο και αθώωσε την σύντροφό του.  Β.Β.

*** Πληρώνονται οι αποζημιώσεις σε πλημμυροπαθείς αλλά δεν καλύπτονται όλες 
Σε σκωτσέζικο ντους έχει μετατρέψει η κυβέρνηση τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου. 
Τα όποια χρήματα στέλνονται με το…σταγονόμετρο, υποβάλλοντας κατ' αυτό τον τρόπο τους δικαιούχους στο γνωστό…μαρτύριο της σταγόνας. Βέβαια, αν σκεφθεί κανείς τι συνέβαινε σε προηγούμενες παρόμοιες καταστάσεις, τότε η σημερινή κατάσταση είναι, μάλλον, πρόοδος!
Έτσι, σε χθεσινή ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής αναφέρονται τα εξής: "Επιτέλους, σήμερα (σ.σ. χθες) Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016, υπήρξε έμβασμα ύψους 572.465 ευρώ, από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αποδέκτη το Δήμο Καλαμάτας, το οποίο προορίζεται για την αποζημίωση πλημμυροπαθών της 7ης Σεπτεμβρίου 2016. Συγκεκριμένα:
Α) ποσόν 500.387 ευρώ θα διατεθεί για την αντικατάσταση οικοσκευής. Σημειώνεται ότι με το ποσόν αυτό καλύπτεται μέρος μόνον όσων έχουν πιστοποιηθεί ως δικαιούχοι. Αναμένεται επιπλέον ποσόν 378.527 ευρώ για την κάλυψη όλων των πιστοποιημένων αναγκών.
Β) ποσόν 72.078 ευρώ αντιστοιχεί στο επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών (586 ευρώ). Και σε αυτή την περίπτωση δεν καλύπτονται όλοι οι δικαιούχοι και αναμένεται επιπλέον ποσόν 21.682 ευρώ.
Η πληρωμή θα γίνει στο προσεχές χρονικό διάστημα, αφού ολοκληρωθούν οι αναγκαίες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι δικαιούχοι του επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών θα ειδοποιηθούν με SMS, ώστε να προσέλθουν στην Υπηρεσία Ταμείου του Δήμου Καλαμάτας και να παραλάβουν σχετική επιταγή. Οι δικαιούχοι αποζημίωσης για την αντικατάσταση οικοσκευής θα λάβουν τα χρήματα με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών τους". Υπομονή, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών… Α.Π.

*** Καλαματιανό Καρναβάλι 2016: Ευχαριστημένοι οι διοργανωτές από την ανταπόκριση του κόσμου 
 
Παρουσιάστηκε χθες η φετινή αφίσα 
Η δεύτερη συνάντηση- ενημέρωση από μέλη της Καρναβαλικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε χθες σχετικά με τις ετοιμασίες του καρναβαλιού, που διεξάγεται για 5η φορά στην Καλαμάτα, ενώ παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του Τύπου και η φετινή αφίσα, την οποία έχει επιμεληθεί η γραφίστρια Ακριβή Καλογεροπούλου και έχει ως θέμα έναν πετεινό.
Σχετικά με το φετινό καρναβάλι, ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι η ομάδα τρέχει με πυρετώδεις ρυθμούς, ενώ μετά τις γιορτές η Καρναβαλική Επιτροπή θα λειτουργήσει για ακόμα μια χρονιά τα γραφεία της σε χώρο του Πνευματικού Κέντρου.
Στο ίδιο κτήριο μετά τις 23 Ιανουαρίου θα στηθεί το εκθετήριο, όπου το κοινό θα μπορεί να δει τις φετινές στολές που έχουν επιλέξει τα γκρουπ της πόλης.
Από την πλευρά της, η κα Λιάππα ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή 17 γκρουπ, νούμερο που χαρακτήρισε ικανοποιητικό, δεδομένου ότι «όλα αυτά δήλωσαν συμμετοχή χωρίς κάποιο κάλεσμα».
Με τη σειρά της κάλεσε συλλόγους, φορείς, ομάδες μαθητές, αλλά και όσους ακόμα επιθυμούν, να δημιουργήσουν το δικό τους γκρουπ και να συμμετέχουν, κάτι που μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Καλαματιανού Καρναβαλιού.
Για τη φετινή Ιζαμπώ και τη συνοδεία της, αναζητούνται νέοι ηλικίας από 16-18 ετών, όπως ενημέρωσε η κα Φοίφα, και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα της «Φάρις» ή να απευθυνθούν στα γραφεία της Καρναβαλικής Επιτροπής.
Υποχρέωση όλων των Καλαματιανών χαρακτήρισε ο κ. Φάββας τη συμμετοχή και στη φετινή διοργάνωση, αφού, όπως είπε, προβάλλει την πόλη μας.
Κλείνοντας η δημιουργός της αφίσας, Ακριβή Καλογεροπούλου, ανέφερε ότι κεντρικό θέμα είναι ένας πετεινός, θέλοντας έτσι να δείξει ότι το Καρναβάλι μας καλεί σε αφύπνιση και έγερση.
Γενικότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν στα τηλέφωνα ‎2721095611 και ‎2721083086, στη σελίδα του καρναβαλιού στο Facebook, καθώς και στην ιστοσελίδα του, που σε λίγες ημέρες θα είναι ανανεωμένη.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Διάθεση 8,5 εκατ. ευρώ στη Μεσσηνία από το νέο Leader 
Εγκρίθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το πρόγραμμα που υπέβαλε η Αναπτυξιακή Εταιρία Μεσσηνίας για το νέο πρόγραμμα CLLD/Leader (ΕΣΠΑ 2014-2020), που σημαίνει ότι διατίθενται για έργα της Μεσσηνίας που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα 8.550.000 ευρώ.
Στη σχετική ανακοίνωση της Αναπτυξιακής σημειώνεται ότι «υπογράφηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Υπουργική Απόφαση για την έγκριση των προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης CLLD/LEADER στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 καθώς και για την κατανομή πιστώσεων Δημόσιας Δαπάνης για τα προγράμματα αυτά ανά Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ).
Συνολικά, εγκρίνονται 31 πολυταμειακά τοπικά προγράμματα και 18 μονοταμειακά (16 από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και 2 από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας) και κατανέμονται 360,6 εκατομμύρια ευρώ.
Στο τοπικό πρόγραμμα για την περιοχή της Μεσσηνίας το οποίο έχει πολυταμειακό χαρακτήρα κατανεμήθηκε συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης 8.550.000,00 ευρώ (εκ των οποίων  το ποσό των  6.850.000 εκατομμυρίων προέρχεται  από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και 1.700.000 εκατομμυρίων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας).
Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά ολοκληρώνεται η διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης των Τοπικών Προγραμμάτων που υποβλήθηκαν από τις κατά τόπο αναπτυξιακές εταιρίες – Ομάδες Τοπικής Δράσης.
Για πρώτη φορά στο νέο CLLD/LEADER δόθηκε έμφαση στη συμπληρωματικότητα και τις συνέργειες και υιοθετήθηκε η δυνατότητα της πολυταμειακότητας και της πολυτομεακότητας με αξιοποίηση και επιπλέον καθεστώτων ενίσχυσης για την ευνοϊκότερη χρηματοδότηση των επενδύσεων. Επίσης, για πρώτη φορά εφαρμόζεται σε διευρυμένες περιοχές παρέμβασης με ενσωμάτωση των πρώην περιοχών ΟΠΑΑΧ, διασφαλίζοντας την εξ ολοκλήρου κάλυψη του αγροτικών περιοχών της χώρας".

*** Άφαντοι οι δικηγόροι για να διορισθούν 
Δικηγόροι πολλές φορές διαμαρτύρονται ότι διορίζονται οι ίδιοι και οι ίδιοι σε δίκες του Εφετείου. Κάποιοι όμως, ενώ βρίσκονται στον ειδικό κατάλογο, έρχεται η σειρά τους να διορισθούν, αλλά δεν είναι στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Για άλλη μια φορά λοιπόν χθες, η γραμματέας στο Μονομελές Εφετείο, διάβασε τα ονόματα απ’ όλο τον κατάλογο και παρών δεν άκουσε.
Έψαχναν και ξαναέψαχναν για να βρουν δικηγόρους να διορίσουν σε υποθέσεις κατηγορουμένων.
Κάποιοι, λοιπόν, να μη διαμαρτύρονται ότι δεν διορίζονται ή ότι έχουν μειωθεί πολύ τα έσοδά τους, γιατί απ’ ότι ξέρουμε είναι αρκετά καλά τα χρήματα που καταβάλλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στους δικηγόρους που διορίζονται.  Β.Β. 

***  Παρουσίαση βιβλίου Γ. Καραμπελιά: "Πέραν της Αριστεράς και της Δεξιάς: Η υπέρβαση" 
Το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά «Πέραν της Αριστεράς και της Δεξιάς:  Η Υπέρβαση», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις, θα παρουσιαστεί  τo προσεχές Σάββατο  17 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ. στην Καλαμάτα, από το Άρδην και τον Πολιτιστικό Αντίλογο, στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας Μεσσηνίας.
 Θα μιλήσουν ο συγγραφέας του βιβλίου και επικεφαλής του Κινήματος Άρδην, Γιώργος Καραμπελιάς, ο συγγραφέας και δικηγόρος Δημήτρης Ζέρβας και  ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, πρόεδρος του «Πολιτιστικού Αντιλόγου» Καλαμάτας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση
Σε συνέντευξή του, ο συγγραφέας αναφερόμενος στην ανάγκη δημιουργίας του βιβλίου του σχολίασε: "Καθώς το εκκρεμές μετακινείται από τη Δύση στην Ανατολή, μετέωροι στη ρωγμή των δύο κόσμων, φτάσαμε σε μια κρίση καθολική: δημογραφική, γεωπολιτική, πολιτική, πνευματική. Η Δύση μας αποδέχεται ως παρίες, ενώ η ισλαμική Ανατολή μας απειλεί με εξαφάνιση.
Για την καταστροφή ευθύνονται αποφασιστικά  και οι τρεις πυλώνες της μεταπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ, η Δεξιά, η Αριστερά. Με τον Σύριζα, η Αριστερά παράλληλα με την κατεδάφιση της εθνικής ταυτότητας ολοκληρώνει την εκχώρηση της δημόσιας οικονομίας, την αποσύνθεση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη μεταβολή της χώρας σε αποικία.
Έτσι, ενενήντα πέντε χρόνια μετά το 1922, οδηγούμαστε στο σημείο μηδέν, κινδυνεύουμε με ιστορική εξαφάνιση. Γι’ αυτό και η γενικευμένη εθνική κατάθλιψη. Στα επόμενα χρόνια, είτε θα πάψουμε να υπάρχουμε ως ανεξάρτητο έθνος είτε θα ξεπεράσουμε τον «καημό  της ρωμιοσύνης», επιτέλους ελεύθεροι και αυτεξούσιοι.
Στις σελίδες του βιβλίου ο Γ. Καραμπελιάς προτείνει «έναν εκσυγχρονισμό βασισμένο στη δική μας παράδοση». Αναλύοντας το πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό το όραμα τονίζει:
"Μετά το Συνέδριο της Βιέννης το 1816, ένας Αυστριακός ταγματάρχης, σε έκθεση του στον Μέττερνιχ, αναφέρεται στον Καποδίστρια: Η Ελλάς πρέπει κατά τον Καποδίστριαν να κηρυχθή ομοφώνως χώρα αφιερωμένη αποκλειστικώς και μόνον εις τα επιστήμας και την διαφώτισιν του ανθρωπίνου γένους... Κειμένη μεταξύ Ασίας και Ευρώπης ευκόλως θα κατανοή η Ελλάς το νόημα της μυστικοπαθούς ζωής της Ανατολής, ενώ από την άλλην πλευράν θα δέχεται το εκλεπτυσμένον πνεύμα των Ευρωπαίων, δημιουργούσα κατ’ αυτόν τον τρόπον μίαν δι’ ολόκληρον την ανθρωπότητα σωτήριον ισορροπίαν .
Σήμερα τίθεται και πάλι επιτακτικά, και ίσως για τελευταία φορά, το ζήτημα της μεταβολής μας σε έναν πολιτισμικό κινητήρα ανάλογο με το όραμα του Καποδίστρια, με τον «εκσυγχρονισμό της παράδοσης».
Επί παραδείγματι, μια Διεθνής Φιλοσοφική Σχολή στην πατρίδα του Αριστοτέλη, στα Στάγειρα. Ένα κέντρο ολιστικής ιατρικής στην Ιπποκρατική Κω. Ένα Ορθόδοξο Διεθνές Πανεπιστήμιο, συνδεδεμένο με το Άγιο Όρος στη Θεσσαλονίκη. Στα Αμπελάκια για τη συνεταιριστική ιδέα. Στην Ύδρα ή τον Πειραιά για τη ναυτοσύνη, για τη ναυπηγική στην Ερμούπολη, για την οικολογική αρχιτεκτονική στα Ζαγοροχώρια κ.ο.κ.
Αυτά προϋποθέτουν την ανάδειξη της παιδείας σε κύρια μέριμνα του κράτους, ενώ στην παραγωγή, το κέντρο βάρους πέφτει σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ειδίκευσης και όχι σε φτηνά προϊόντα με εισαγόμενο ανειδίκευτο εργατικό προσωπικό.
Προτάσεις ρεαλιστικές, χωρίς τεράστιες δαπάνες, πριν καν το τέλος των μνημονίων. Απαιτείται μόνο μια Πολιτιστική Επανάσταση, ενάντια στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα, που καθίσταται κυρίαρχο μετά το 1922 και ακυρώνει κάθε μεγάλη συλλογική προσπάθεια.
Ο λαός «καθημαγμένος από τη Δεξιά και προδομένος από την Αριστερά είναι υποχρεωμένος να απορρίψει τα ναρκωτικά και τις αυταπάτες του» γράφει. Κάτι τέτοιο, βέβαια, προϋποθέτει καθαρό μυαλό για ενδοσκόπηση και πλήρη συνειδητοποίηση της κατάστασης, ωστόσο. Το ερώτημα είναι αν ο ελληνικός λαός είναι πλέον έτοιμος. Ο ίδιος σημειώνει:  "Ελπίζω πως η ελληνική κοινωνία μετά την εθνομηδενιστική αριστερά, που ο ιστορικός της κύκλος τελειώνει, δεν θα πέσει στο αντίθετο άκρο της φασιστικής εθνοκαπηλίας. Η ελληνική κοινωνία, στην ιστορική της μνήμη, έχει ήδη αποθηκεύσει το προηγούμενο της δικτατορίας, έτσι ώστε να βγει, από την εποχή του πολιτικού μηδενισμού και του εθνομηδενισμού, προς έναν τρίτο, συνθετικό δρόμο πατριωτισμού, οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, οικολογίας και ελευθερίας. Κυριολεκτικώς, πέρα από την Αριστερά και τη Δεξιά".
Τέλος, σε κάποιο σημείο του βιβλίου υποσηρίζει: «…είτε θα κερδίσουμε το δικαίωμα στην επιβίωση, είτε θα μεταβληθούμε σε ιστορική ανάμνηση…». Αναλύοντας την παραπάνω πρόταση δηλώνει: "Δυστυχώς δεν πρόκειται για φραστική υπερβολή αλλά για ρεαλιστική απεικόνιση των κινδύνων που απειλούν άμεσα τον ελληνισμό.
Η δημογραφική κατάρρευση, - οι θάνατοι είναι περισσότεροι κατά 40.000 από τις γεννήσεις και ο μέσος όρος ηλικίας είναι ήδη 44 χρόνια. Οι γεωπολιτικές προκλήσεις και η αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα, η μετανάστευση των νέων πτυχιούχων, η αυξανόμενη είσοδος μη ενσωματώσιμων πληθυσμών, δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί το σύνορο Ανατολής-Δύσης, η οικονομική απίσχναση, η πολιτιστική παρακμή – μας προδιαθέτουν για τα χειρότερα. Η Ελλάδα σε λίγα χρόνια, 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 21,  δεν θα μπορεί να επιβιώνει ως ανεξάρτητο κράτος και οι Έλληνες θα σκορπίσουν στην Ευρώπη και την Αμερική. Επομένως δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εφησυχασμού.
    Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

***  Ομαδική έκθεση εικαστικών έργων 
Το Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας (ΚΤΚ), που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Εικαστικού Εργαστηρίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, συνεχίζοντας τα αφιερώματα σε εικαστικούς δημιουργούς, παρουσιάζει την ομαδική έκθεση εικαστικών έργων με τίτλο: «Το Βλέμμα».
  Η μνήμη του βλέμματος
Η οπτική αντίληψη προηγείται των λέξεων. Ο ρόλος της καθοριστικός στην αντίληψή μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Η σχέση μεταξύ του τι βλέπουμε και τι αναγνωρίζουμε ως κόσμο δεν είναι προσδιορισμένη, ούτε ίδια για όλους. Η τέχνη έχει την ικανότητα μέσα από την εικόνα να ενεργοποιεί και να καθιστά οικεία τη μνήμη. Οι αξίες της οικειότητας απορροφούν το θεατή στο δικό του χώρο - ανάμνηση. Ο καλλιτέχνης γίνεται το μέσο.
Η έκθεση «Το Βλέμμα», στο Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας, εξερευνά μέσα από τα έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών τη σχέση εικόνας και μνήμης. Μεταφυσικοί χώροι, μυθοποίηση προσωπικών βιωμάτων, οργανικές φόρμες, εξαντλητική ανάλυση που προσπαθεί να αποδώσει τον ενδόμυχο κόσμο των προσώπων, επιστρατεύονται από τους καλλιτέχνες για να ενεργοποιήσουν και να κάνουν διάλογο με τις προσωπικές εικόνες του θεατή. Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας: Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Παναγιώτης Λαμπρινίδης.
«Το Βλέμμα», Gaze. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γεωργιοπούλου Βίκυ, Μοσχοβίτης Χαράλαμπος, Καφίδα Ιωάννα, Παπαϊωάννου Κλειώ, Ποδιάς Νίκος, Μπίσυλλα Νίκη Τζαμουράνη Παναγιώτα. Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Μαρία Μπουρίκα.
Η Μαρία Μπουρίκα είναι εικαστικός, απόφοιτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων από το Μιddlesex University, Byam Shaw και Central Saint Martin's College of Arts του Λονδίνου. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι συνεργάτης του Festival Μηδέν Καλαμάτας και έχει ασχοληθεί με την επιμέλεια εκθέσεων.
Εγκαίνια: 16/12/2016 και ώρα 20.30. Διάρκεια: 16/12 έως 22/12/2016 και 11/1 έως 28/1/2017. Ώρες λειτουργίας : Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή 14.00-21.00, Σάββατο 10.30 -17.00. Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας Ναυαρίνου 8, Καλαμάτα, τηλ. 27210 288

***  Παρανομούντες «Κινέζοι» στο Δήμο Τριφυλίας για την έκνομη σύνθεση του Φορέα... 
Με το άρθρο 6, παρ. 1, του Ν. 2839/2000 (ΦΕΚ 196/Α’/2000) «Ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και άλλες διατάξεις», διασφαλίσθηκε η ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. καθώς και στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού. Καθιερώθηκε η υποχρεωτική, κατ’ ελάχιστο στο 1/3, συμμετοχή κάθε φύλου στα υπηρεσιακά συμβούλια και στα συλλογικά όργανα του Δημοσίου, των Δημοσίων Οργανισμών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 6 «Ρυθμίσεις θεμάτων Γενικής Γραμματείας Ισότητας», παράγραφος 1β του Ν.2839/2000 (ΦΕΚ Α 196/12-9-2000), ορίζεται: «Στις περιπτώσεις διορισμού ή υποδείξεως από το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α., μελών διοικητικών συμβουλίων ή άλλων συλλογικών οργάνων διοίκησης Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ., ο αριθμός των διοριζόμενων ή υποδεικνυόμενων προσώπων κάθε φύλου ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 1/3 των διοριζομένων ή υποδεικνυομένων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, εφόσον τα μέλη που διορίζονται ή υποδεικνύονται είναι πάνω από ένα (1). Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω». Σύμφωνα, δε, με την οικεία νομολογία, η ελάχιστη συμμετοχή του κάθε φύλου εφαρμόζεται χωριστά για τα τακτικά και χωριστά για τα αναπληρωματικά μέλη [απόφαση 151/2008 ΝΣΚ (OΛOΜ)]. Η σύνθεση θα πρέπει να καθορίζεται σύμφωνα με τις προβλέψεις των ανωτέρω διατάξεων, προκειμένου να μην αμφισβητείται η νομιμότητα των συλλογικών οργάνων της Διοίκησης και προκύψει θέμα ακυρότητας των αποφάσεών τους, καθόσον αυτές υπόκεινται στον ακυρωτικό έλεγχο των αρμόδιων δικαστηρίων και όχι μόνο. Αυτό, δηλαδή, πολύ απλά, σημαίνει ότι στο 11μελές διοικητικό συμβούλιο του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Φορέας Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας», τουλάχιστον το 1/3, δηλαδή, 4 μέλη, πρέπει να είναι από κάθε φύλο, χωριστά, για τακτικά και αναπληρωματικά! Στο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, ωστόσο, μετά και την πρώτη απόφαση και τη δεύτερη, που έγινε τροποποίηση της πρώτης απόφασης, ήταν και είναι τακτικά μέλη 10 άνδρες και μόνο 1 γυναίκα. Δε συμμετέχει, δηλαδή, κατ’ ελάχιστο στο 1/3 των τακτικών μελών του Δ.Σ. του Φορέα κάθε φύλο. Άρα, είναι έκνομη, δηλαδή παράνομη, η σύνθεση των μελών του οργάνου διοίκησής του, του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα! Κι όμως, παρά τα σχετικά αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, παρά τα σχόλια, παρά τα όσα έχουν συμβεί και ειπώθηκαν ακόμα και στην πρώτη συνεδρίαση του Φορέα με διπλά παράνομη σύνθεση, στη δημοτική Αρχή Τριφυλίας σφυρίζουν αδιάφορα λες και είναι πάνω και πέρα από το Νόμο και γράφουν τις διατάξεις του στα παλαιότερα των υποδημάτων τους! Μάλιστα, όχι μόνο γράφουν το Νόμο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, αλλά συνειδητά προχώρησαν συνειδητά – ενδεχομένως και με δόλο – και σε καραμπινάτη παρανομία σχετικά με τη σύνθεση του Δ.Σ. του Φορέα. Στην υπ’ Αριθ. Απόφαση 352/2016 του Δ.Σ. Τριφυλίας με θέμα «Τροποποίηση της αριθ.303/2016 Α ∆ Σ µε θέµα: Ορισµός µελών ∆ Σ του Ν.Π.∆.∆ µε την επωνυµία “Φορέας Κοινωνικής Προστασίας–Αλληλεγγύης Αθλητισµού ∆ήµου Τριφυλίας”», όπως αναγράφεται στο Απόσπασμα από το πρακτικό της µε αριθ.20/01-11-2016 ΕΚΤΑΚΤΗΣ συνεδρίασης του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Τριφυλίας, με ΑΔΑ: 76ΞΨΩΗΕ-ΙΓΓ, το Δ.Σ. Τριφυλίας όρισε, μεταξύ άλλων, ως µέλη του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του ΝΠ∆∆ του ∆ήµου Τριφυλίας τους «…11. Τσέκερη Νικόλαο ως µέλος, µε αναπληρωτή του την κ. Νικολοπούλου ∆ιονυσία». Στο Απόσπασμα από το πρακτικό της 13/14.11.2016 Συνεδρίασης Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ με την Επωνυμία “Φορέας Κοινωνικής Προστασίας -Αλληλεγγύης- Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας”, ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 40/2016, ΘΕΜΑ: "Συγκρότηση σε σώμα του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης – Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας", αναφέρεται πως «…ορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ' αριθμ. 352/2016 το νέο Δ.Σ του Φορέα, το οποίο είναι ενδεκαμελές. Τα μέλη που ορίζονται μαζί με τους αναπληρωτές είναι τα κάτωθι:…» και ως τακτικό μέλος αναγράφεται η Νικολοπούλου Διονυσία με αναπληρωματικό τον Τσέκερη Νικόλαο. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει καθώς η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας είναι άλλη και διαφορετική και το Δ.Σ. Τριφυλίας όρισε με απόφασή του ως τακτικό μέλος τον Τσέκερη Νικόλαο με αναπληρωματικό την Νικολοπούλου Διονυσία. Προφανέστατα, δεν μπορεί να έχει γίνει λάθος και μπέρδεμα με τα ονόματα, αφού ιδίως στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας όταν ο δήμαρχος πρότεινε τον κ. Τσέκερη, ως τακτικό μέλος, από πολίτες, τέθηκαν ερωτήματα από τον επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. να αναφέρει ο κ. Κατσίβελας ποιοι είναι οι πολίτες που προτείνει να οριστούν ως τακτικά και αναπληρωματικά μέλη και νωρίτερα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας είχε σημειώσει πως στην απόφαση συστάσεως των Νομικών Προσώπων ορίζεται με ποια ιδιότητα πολίτες θα ορίζονται ως μέλη, που να είναι χρήστες υπηρεσιών κτλ. Γιατί, άραγε, όλως παρανόμως, «αλλάζει» κατά το δοκούν – ίσως και σκόπιμα, με δόλο – τη σύνθεση των μελών του Φορέα;;; Και, γιατί επί ενάμιση μήνα, η δημοτική Αρχή Τριφυλίας σφυρίζει αδιάφορα για την παράνομη σύνθεση των μελών του Φορέα γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της το Ν. 2839/2000 (ΦΕΚ 196/Α’/2000) «Ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και άλλες διατάξεις», με τον οποίο διασφαλίσθηκε η ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. καθώς και στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού και καθιερώθηκε η υποχρεωτική, κατ’ ελάχιστο στο 1/3, συμμετοχή κάθε φύλου στα υπηρεσιακά συμβούλια και στα συλλογικά όργανα του Δημοσίου, των Δημοσίων Οργανισμών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης;   Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Πέφτει ο υδράργυρος από  σήμερα και στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  ΣΉΜΕΡΑ Παρασκευή 16/12/2016 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες αραιές νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αισθητή θερμοκρασία, κυρίως τις βραδινές ώρες, θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-75%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμων ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Α-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες και μετά θα στραφούν και πάλι σε Β-ΒΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμων θα αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  Αθώος λόγω ακαταλόγιστου ο 41χρονος που ακρωτηρίασε τον πατριό του στη Μεσσήνη 
Τον είχε πυροβολήσει το Φεβρουάριο στη Μεσσήνη
 Αναγνωρίζοντάς του το ακαταλόγιστο, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου, απάλλαξε προχθές από την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, τον 41χρονο, ο οποίος το Φεβρουάριο πυροβόλησε και ακρωτηρίασε τον 65χρονο πατριό του στην περιοχή Άγιος Νικήτας στη Μεσσήνη.
Το δικαστήριο έκρινε πως όταν τέλεσε την πράξη υπήρχε διατάραξη των πνευματικών λειτουργιών του, καθώς πάσχει από σχιζοφρένεια και δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί το άδικο της πράξης του.
  Τον πυροβόλησε
Το περιστατικό συνέβη πέρυσι το Φεβρουάριο, όταν ο 41χρονος έχοντας καταναλώσει αλκοόλ, επέστρεψε στο σπίτι και διαπληκτίστηκε έντονα με τον 65χρονο πατριό του, γιατί είχε ξεχάσει να του αγοράσει φυσίγγια. Τότε άρχισε να πυροβολεί άσκοπα με το κυνηγετικό όπλο που είχε μαζί του.
Μετά τον καυγά που είχαν οι δύο άντρες, ο 41χρονος έφυγε, αλλά έπειτα από λίγη ώρα επέστρεψε στο σπίτι και πυροβόλησε τον πατριό του στο δεξί πόδι από απόσταση ενός μέτρου.
Ο άτυχος 65χρονος, αν και οδηγήθηκε άμεσα στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, δεν κατάφερε να γλυτώσει το πόδι του και οι γιατροί οδηγήθηκαν σε ακρωτηριασμό.
  Ακαταλόγιστο
Προχθές, ο 41χρονος κάθισε στο εδώλιο του κατηγορούμενου στο Δικαστήριο Γυθείου με τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της οπλοφορίας και της οπλοχρησίας.
Όπως εξήγησε ο συνήγορος υπεράσπισής του Αντώνης Κατσάς, μετά την παρουσίαση όλων των δεδομένων για την υγεία του, το ΜΟΔ με ψήφους 6-1 (ένας τακτικός δικαστής μειοψήφησε, κρίνοντας πως έπρεπε να δικασθεί ως μειωμένου καταλογισμού) αποφάσισε ότι έχει το ακαταλόγιστο και τον απάλλαξε από τις κατηγορίες.
Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν 3 πραγματογνωμοσύνες, οι οποίες παρουσίαζαν την κατάσταση του 41χρονου.
Τέλος, το δικαστήριο διέταξε να οδηγηθεί στην Ψυχιατρική κλινική στο Δαφνή, ως μέτρο ασφαλείας.  Της Βίκυς Βετουλάκη

***   ΕΙΔΗΣΗ ΒΟΜΒΑ από τον ΚΥΡΙΑΚΟ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ...

~  Το σύστημα φοβάται. Το σύστημα τρέμει. Τρέμει διότι βλέπει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ να έρχεται με ορμή και δύναμη, από όλους τους Έλληνες.
Τι κάνει το σύστημα όταν φοβάται; Αντιστέκεται και χτυπάει. Χτυπάει ύπουλα, κάτω από τη ζώνη. Ως άλλη Λερναία Ύδρα ψάχνει να βρει πως θα σώσει την παρτίδα.

~  Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, του Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, ο πρόεδρος του κόμματος που προσέγγισε τον εκδότη είναι πρόσωπο που βλέπει το πολιτικό του μέλλον να τελειώνει. Βλέπει πως οι δημοσκοπήσεις τον έχουν ρίξει στον ‘πάτο’ της λαϊκής αποδοχής και προσπαθεί να επιβιώσει χτυπώντας όπως μπορεί, τη νέα ανερχόμενη ΔΥΝΑΜΗ. Τι ζήτησε από τον εκδότη; Να μην υπάρχει αναφορά στο όνομα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ! Να 'θαφτεί' επικοινωνιακά το νέο κόμμα, ο φορέας της λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ο εκδότης από την άλλη ζήτησε από τον Πρόεδρο του, υπό κατάρρευση κόμματος, τη μεσολάβησή του για επαφή με κορυφαίο επιχειρηματικό παράγοντα της χώρας. Αυτά σας τα λέμε για να δείτε πως παίζεται το παιγνίδι της διαπλοκής. Πώς δουλεύει το σύστημα, πώς προσπαθεί να προστατευθεί για υπηρετήσει το ίδιον συμφέρον και όχι το ΕΘΝΙΚΟ.
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, έχουν δεσμευθεί με το λαό, με συμβόλαιο ειλικρίνειας. Αυτό το συμβόλαιο σημαίνει όλα στο φως και μόνο αλήθειες.
Μόνο έτσι μπορεί η ΕΛΛΑΔΑ να βγει από την ηθική σήψη στην οποία το παλαιοκομματικό σύστημα της επέβαλε.
Το θέμα δε θα μείνει εδώ φυσικά. Θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες

***  ΕΞΕΛΙΞΗ στο ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ! Ποια πρόταση έπεσε στο τραπέζι!Ο ρόλος του Ευρωστρατού(;)..

~  Συνάντηση είχε στη Γενεύη ο Υπουργός Αμύνης της Ελλάδος, Πάνος Καμμένος, με τον Αυστριακό ομόλογό του Πέτερ Ντόσκτσιλ. Ο κος Ντόσκοτσιλ τόνισε πως «από σημερινή σκοπιά και με το βλέμμα στο μέλλον, δεν ήταν σωστή η περυσινή εγκατάσταση στην Ελλάδα κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, των λεγόμενων hotspots».

Συνέχισε δε και ανέφερε πως συμφωνεί με τον Πάνο Καμμένο, ότι τέτοια κέντρα πρέπει να δημιουργούνται εκτός Ευρώπης. Μάλιστα συνέχισε και τόνισε πως η Ε.Ε πρέπει να εξετάσει τη στάση που θα τηρεί στο λεγόμενο Μεσογειακό Διάδρομο και πως θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις ώστε τα κέντρα ταυτοποίησης να μην είναι σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Τόνισε δε πως πρέπει το θέμα να εξεταστεί με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια των συνόρων και της ενδοχώρας αλλά και τον ανθρωπιστικό παράγοντα.
Όπως σημείωσε ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, κατά τις «ιδιαίτερα σημαντικές» συνομιλίες του με τον Πάνο Καμμένο, των οποίων κεντρικό σημείο υπήρξε η κατάσταση στο Προσφυγικό, ενημέρωσε τον έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας ως προς τις θέσεις των ομολόγων του της Κεντροευρωπαϊκής Αμυντικής Συνεργασίας για τις περαιτέρω εξελίξεις, και συγκεκριμένα για τους σχεδιασμούς και αντιδράσεις σε ενδεχόμενη αποτυχία της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό.
Κατέληξε λέγοντας πως το ζήτημα θα εξεταστεί από τους ΥΕΘΑ της Ε.Ε το συντομότερο δυνατόν, με την Ελλάδα, και πως οι χώρες της περιοχής μέχρι την Ελλάδα, θα επεξεργαστούν μία κοινή θέση στο πλαίσιο και της Κεντροευρωπαϊκής Αμυντικής Συνεργασίας που θα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες.
Τονίζουμε την τελευταία φράση (της Κεντροευρωπαϊκής Αμυντικής Συνεργασίας που θα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες) και αναρωτιόμαστε μήπως είναι ένα βήμα πιο κοντά στον ευρωστρατό. Αυτό όμως είναι θέμα για άλλη μέρα.

*** ΟΡΓΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ κατά ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ! Μεγαλώνει το ΣΧΙΣΜΑ! Στα όρια η συνοχή της Ν.Δ...

~  Επικριτικός εμφανίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ως προς τη στάση που τήρησε κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία, για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης (της λεγόμενης).
Μιλώντας με συνεργάτες του ο πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε ιδιαίτερα οργισμένος και ανήσυχος για την στρατηγική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μάλιστα φαίνεται πως ο Κώστας Καραμανλής, επί της ουσίας, απλά εξέφρασε τη δυσφορία σχεδόν του συνόλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Μάλιστα, υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε δυσμενείς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξελίξεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ορισμένοι βουλευτές υποστήριξαν πως αν ψηφίσουν «παρών» θα υπογράψουν την πολιτική αυτοκτονία του κόμματος.
«Αν δεν ψηφίσουμε τώρα τα μέτρα, πώς θα υποσχεθούμε μεθαύριο παροχές στον κόσμο;», ήταν ένα από τα πολλά επιχειρήματα που ακούστηκαν στην αίθουσα και συνεχίστηκαν: «Αν δεν στηρίξουμε τώρα τις μεταρρυθμίσεις και παρασυρθούμε από τον λαϊκισμό, δεν μπορούμε να πούμε στον κόσμο για λιτότητα».
Βουλευτής της ΝΔ σχολίασε σε υψηλούς τόνους: «Είμαστε με τα καλά μας; Έχουν σπάσει τα τηλέφωνα στο γραφείο μου από το πρωί, από συνταξιούχους που παίρνουν και βρiζουν!».
Στην ουσία έλεγαν οι βουλευτές της Ν.Δ πως κινούμαστε σε απόλυτη ταύτιση με τον Σόιμπλε, που μόνο προβλήματα θα μας δημιουργήσει.

***

*** Αθλητική ενημέρωση :
Νίκες για Μπάμπεργκ, Μπασκόνια, Νταρουσάφακα και Ερ.Αστέρα
*** 3ης αγωνιστικής της Β΄ φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας:
~** Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της 3ης αγωνιστικής της Β΄ φάσης του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο:
Κισσαμικός-Λεβαδειακός 1-1
Αιγινιακός-Αστέρας Τρίπολης 1-4
Αγροτικός Αστέρας-Ξάνθη 1-1
Άρης-Βέροια 0-0
Καλλιθέα-Παναιτωλικός 1-5
Πανθρακικός-Ατρόμητος 0-3
ΑΟ Χανιά-Πλατανιάς 1-2
Αναγέννηση Καρδίτσας- Κέρκυρα 0-6
Λαμία-ΑΕΚ 0-0
Τρίκαλα-ΑΕΛ 1-0 
Πανελευσινιακός-ΠΑΟΚ 0-7
Σπάρτη-Ολυμπιακός   0-1 , (0-0) .-
Βίντεο :
~* ΣΠΑΡΤΗ-ΟΣΦΠ 0-1  κύπελλο γκολ 15/12/2016:
 https://youtu.be/XayE8nK48q4  .-
Πανσερραϊκός-Πανιώνιος  0-3  ,(0-0) .-
Καλλονή-ΠΑΣ Γιάννινα  1-3 , (0-1) .-
Βίντεο :
~*ΚΑΛΟΝΗ-ΓΙΑΝΝΕΝΑ 1-3  κύπελο 15/12/2016 :
https://youtu.be/Plzn8-DmeQQ  .-
ΟΦΗ-Ηρακλής    2-1 , (1-0) .- ^
Απόλλων Σμύρνης - Παναθηναϊκός  3-4 , (0-2) .-
video από αγώνα κυπέλλου Απόλλων -Παναθηναϊκός  3-4  με γκολ :
~*Απόλλων-ΠΑΟ 3-4  1ο γκολ Απόλλων 15/12/2016 :
 https://youtu.be/kTgAFygt07Y  .-
~Απόλλων-ΠΑΟ  3-4 κύπελλο  2ο γκολ Απόλλων  15/12/2016 :
https://youtu.be/g9_4MK8gRdI .-
~ΑΠΟΛΛΩΝ-ΠΑΟ 3-4  Κύπελλο τα γκολ  15/12/2016:
https://youtu.be/36twFAU9x2w  .-
   ~*ΑΠΟΛΛΩΝ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3-4  κύπελλο γκολ 15/12/2016:
 
*** ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΕΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 75-88 .-
 Τα δεκάλεπτα: 23-21, 40-42, 60-63, 75-88Διαιτητές: Μπελόσεβιτς (Σερβία), Λότερμόζερ (Γερμανία), Κορτές (Ισπανία)
ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ (Σαρούνας Γιασικεβίτσιους): Πάνγκος 7 (1), Λεκαβίτσιους 11, Βέστερμαν 7, Σεϊμπούτις 5 (1), Μότουμ 12 (2), Γιανκούνας 18 (2), Γιαβτόκας, Μιλάνκις 6 (2), Λίμα, Καβαλιάουσκας 6, Ουλανόβας 3
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Γκριν 10 (2), Μπιρτς 13, Γιανγκ 2, Παπαπέτρου, Σπανούλης 10 (2), Μιλουτίνοφ 6, Πρίντεζης 15 (1), Παπανικολάου 16 (2), Μάντζαρης, Λοτζέσκι 16 (1), Αθηναίου
VIDEO  από τον αγώνα :
~*ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΕΣ-ΟΣΦΠ  75-88  15/12/2016  12η  αγωνιστική: https://youtu.be/wTnvJl_jh1E .-

***  Αναλυτικά το πρόγραμμα στο Ευρωμπάσκετ Euroleague :
Πέμπτη, 15/12/2016
Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)-Μπασκόνια (Ισπανία) 91-92
Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 75-88
Νταρουσάφακα (Τουρκία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 81-68
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 83-58
Μπάμπεργκ (Γερμανία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)  91-83
Παρασκευή, 16/12/2016
Γαλατάσαραϊ (Τουρκία)- Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)  83-80 .-
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)  92-76 .-
Τα δεκάλεπτα: 24-11,44-22,71-65,92-76
ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Κουλάγκιν 6(2), Τεόντοσιτς 16(3), Ογκόστιν 3(1), Φριτζόν 13(3), Αντόνοφ 5(1), Φρίλαντ 4, Βοροντσέβιτς 5(1), Χίγκινς 23(2), Κουλάγκιν Μ., Κριάπα 2, Κουρμπάνοφ 15, Χάινς Μπαρτσελόνα: Ράις 9(1), Ντόλμαν 5(1), Ντόρσεϊ 3, Κλαβέρ 17(2), Ναβάρο 8(1), Βεζένκοφ 7(1), Όλεσον 3(1), Κόπονεν 13(3), Ρένφρο, Περπέρογλου 6(1), Τόμιτς 5

 
    Ο Παναθηναϊκός «πάτησε» τη Φενερμπαχτσέ στο ΟΑΚΑ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)  81-70 .-
Τα δεκάλεπτα : 23-14 , (41-37) ,61-52 , 81-70 .-
VIDEO από τον αγώνα :
~*Παναθηναϊκός- Φενέρμπαχτσε  81-70  12η αγων   16/12/2016:
~ΠΑΟ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  81-70 12η  αγων  δηλώσεις Πασκουάλ 16/12/2016:  https://youtu.be/ModUIWFkTgk  .-
~ΠΑΟ-ΦΕΝΕΡ 81-70  16/12/2016  Ευρωμπάσκετ 12η αγων :
https://youtu.be/dnYAhDDhtG8  .-
Διαιτητές: Ρίζικ (Ουκρανία), Λάτισεβς (Λετονία), Μαντίλα (Φινλανδία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 9 (1), Νίκολς 14 (1) Κέι Σι Ρίβερς 10 (2), Τζέιμς 4, Μποχωρίδης 1, Φώτσης, Φελντέιν 10 (2), Χαραλαμπόπουλος, Γκάμπριελ 8, Μπουρούσης 9 (1), Καλάθης 16 (1)
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Zέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Ούντο 10, Άντιτς 3, Σλούκας 13 (2), Νάναλι 21 (2), Βέσελι 8, Κάλινιτς 7, Ντίξον 2, Ντατόμε 6 (2)

~**  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 11-1 23
Ρεάλ Μαδρίτης 8-4 20
Ολυμπιακός 8-4 20
Μπασκόνια 8-4 20
-----------------------------
Φενερμπαχτσέ 8-4 20
Παναθηναϊκός 7-5 19
Νταρουσάφακα 6-6 18
Αναντολού Εφές 6-6 18
-----------------------------
Μακάμπι Τελ Αβίβ 5-7 17
Ερυθρός Αστέρας 5-7 17
Μπαρτσελόνα 5-7 17
Γαλατασαράι 4-8 16
Ζαλγκίρις 4-8 16
Μπάμπεργκ 4-8 16
Αρμάνι Μιλάνο 4-8 16
Ούνιξ Καζάν 3-9 15
*** ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ :
 Παρασκευή 16/12/2016 19:00 NOVASPORTS 3Γαλατάσαραϊ - Αρμάνι Μιλάνο
Euroleague
 19:00 NOVASPORTS 1
Ολυμπιακός - Βουλιαγμένη
Πόλο Ανδρών
19:30 OTE Sport 7
Ουνιόν Βερολίνου - Γκρόιτερ Φιρτ
Γερμανία δεύτερη κατηγορία
19:30 NOVASPORTS 2
ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Μπαρτσελόνα  92-76 .-
Euroleague
 21:30 OTE Sport 1
Χόφενχαϊμ - Ντόρτμουντ
Γερμανικό Πρωτάθλημα
21:45 NOVASPORTS 2
Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε  81-70 .-
~*ΠΑΟ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ? 12η  αγωνιστική 16/12/2016:
https://youtu.be/WlQWx-q06qQ  .-
Euroleague
 21:45 NOVASPORTS 3
Ανζέρ - Ναντ
Γαλλικό Πρωτάθλημα
21:45 OTE Sport 2
Αλαβές - Μπέτις
Ισπανικό Πρωτάθλημα
22:30 NOVASPORTS 1
Πάσος Φερέιρα - Μπελενένσες
Πορτογαλικό Πρωτάθλημα

***  Βατή κλήρωση για Ολυμπιακό, στα δύσκολα η Βουλιαγμένη
Εικόνα ΑθλητισμόςΕύκολο έργο για τον Ολυμπιακό και -αναμενόμενα- δύσκολη αποστολή για τη Βουλιαγμένη, επιφύλαξε η κλήρωση της Β΄ προκριματικής φάσης της Euroleague γυναικών στην υδατοσφαίριση. Οι «ερυθρόλευκες» θα φιλοξενήσουν στο κολυμβητήριο του Πειραιά τον Γ΄ όμιλο, στο πλαίσιο του οποίου θα τεθούν αντιμέτωπες με την ουγγρική Ντουναουϊβάρος, τη γαλλική Λιλ και την ολλανδική Ουτρέχτη, ενώ η Βουλιαγμένη κληρώθηκε στον Α΄ όμιλο και θα ταξιδέψει στο «άντρο» της πρωταθλήτριας Ευρώπης Σαμπαντέλ. Εκτός από την πανίσχυρη ισπανική ομάδα, ο ΝΟΒ θα αντιμετωπίσει τη ρωσική Χάντι Μανσίσκ και την ουγγρική Βασούτας και θα χρειαστεί να δώσει μεγάλη μάχη για να πάρει το εισιτήριο για την οκτάδα.

***

~ ~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016:
~  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  , Πέμπτη  01  Δεκεμβρίου 2016 :
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/12/news-01-2016.html .-
  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας .- 
    ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 03 και 04 Δεκεμβρίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/03-04-2016-05-2016-1930-04122016-4-0-0-0.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου  2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/12/news-05-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-06-2016.html .-
~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .- 

~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/news-07-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-08-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-09-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 10  Δεκεμβρίου 2016 :
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-10-2016.html .- 
Αθλητικό  Σαββατοκύριακο 10  και 11 Δεκεμβρίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/10-11-2016-14-super-league-10-12-2016-0.html .- 

 ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-11-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 12  Δεκεμβρίου 2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2016/12/arfara-news-12-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη  13 Δεκεμβρίου 2016  :  
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-13-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 14  Δεκεμβρίου 2016
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/12/news-14-2016-14-286-287.html .-
  69~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2016
 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/14-2016.html .- 

~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 : 
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-15-2016-15-1.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/12/news-16-2016-16.html .-
 
     ~ ** ΒINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5080 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        
Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3284   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   
Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3262 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11. 626  βίντεο   .-  
 ~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 
~   
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
 
~
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅