Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  18 Αυγούστου  2016 :
~**  Μέγας  Εσπερινός  παραμονή εορτασμού Αγίου Φλώρου και Λαύρου  στον Ι.Ν. Αγίου Φλώρου Αρφαρών Καλαμάτας Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 , ( Φωτογραφίες και Βίντεο ) :
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορατικός και θαυματουργός...Το παν είναι να αγαπήση ο άνθρωπος τον Χριστό και όλα τα άλλα προβλήματα τακτοποιούνται.
~** Βίντεο από Μ. Εσπερινό στον Άγιο Φλώρο  Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 :
1.~Άγιος Φλώρος Αρφαρών Μ  Εσπερινός 17/08/2016 :
https://youtu.be/Z2TKW3OIYtU .-

2.  ~* Εσπερινός στον Άγιο Φλώρο 17/08/2016 :
 https://youtu.be/V9dxn8Ennnc .-
3. ~* Ι Ν  Αγίου Φλώρου Αρφαρών Μ  Εσπερινός 17/08/2016:
https://youtu.be/uIK9HfKRaIY .-

4 . ~*Ι. Ν.  Αγίου Φλώρου 17/08/2016  Μ.  Εσπερινός:
 https://youtu.be/SGV8awzp-A4 .-
5 . ~* Ι Ν  Αγίου Φλώρου Μ  Εσπερινός Αρτοκλασία 17/08/2016:
 https://youtu.be/KdQfTt96Amk .-
6 .- ~*    Ι Ν  Αγίου Φλώρου  Εσπερινός  17/08/2016:
https://youtu.be/qicl5DwtLRk .-   


Άγιοι Φλώρος και Λαύρος Άγιοι Φλώρος και Λαύρος Άγιοι Φλώρος και Λαύρος Άγιοι Φλώρος και Λαύρος
Βιογραφία
Οι Άγιοι Φλώρος και Λαύρος ήταν δίδυμα αδέλφια και ήταν άρρηκτα ενωμένοι δια της θερμής πίστεως και αγάπης που είχαν προς το Χριστό. Κατάγονταν από το Βυζάντιο και είχαν διδαχθεί το χριστιανισμό και την τέχνη του λιθοξόου από τους Αγίους Πρόκλο (ή Πάτροκλο σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο) και Μάξιμο, οι όποιοι υπέστησαν και μαρτυρικό θάνατο για το Χριστό.
Μετά το θάνατο των διδασκάλων τους, ο Φλώρος και ο Λαύρος αναχώρησαν στην Ιλλυρία και διάλεξαν σαν τόπο διαμονής τους την πόλη Ουλπιανά. Στην πόλη αυτή εργάζονταν την τέχνη τους, αλλά συγχρόνως μέσω αυτής προσπαθούσαν για την εξάπλωση του Ευαγγελίου.
Εκεί υπήρχε και κάποιος Ιερέας ειδώλων, ονομαζόμενος Μερέντιος. Ο γιος αυτού Αθανάσιος από το ένα του μάτι έπαθε τύφλωση, που από την ιατρική επιστήμη δε βρήκε θεραπεία. Τότε πλησίασε τους δύο τεχνίτες αδελφούς, οι οποίοι με την επίκληση του ονόματος του Χριστού θεράπευσαν το μάτι του γιου του ειδωλολάτρη Ιερέα, με αποτέλεσμα να πιστέψουν και οι δύο στο Χριστό. Αυτό μόλις το έμαθε ο έπαρχος Λύκων, συνέλαβε τους δύο αδελφούς και, αφού τους βασάνισε φρικτά, τους έριξε μέσα σε ένα πηγάδι, όπου και παρέδωσαν το πνεύμα τους. Έτσι, οι δύο τεχνίτες αδελφοί μπήκαν στην αιώνια πόλη, «ἧς τεχνίτης καὶ δημιουργὸς ὁ Θεός» (Προς Εβραίους Επιστολή, ια' 10). Της οποίας, δηλαδή, τεχνίτης και κτίστης είναι αυτός ο Θεός. Τα λείψανα αυτών τα συνέλεξαν πιστοί Χριστιανοί και τα μετέφεραν στη Βασιλεύουσα.
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Εὐσεβείας τοὶς τρόποις ἐγγυμναζόμενοι, τοῦ μαρτυρίου τὴν τρῖβον διαπεράτε καλῶς, ὡς αὐτάδελφοι κλεινοὶ Χριστὸν δοξάσαντες, ὅθεν γεραίρομεν ὑμᾶς, ὡς γενναίους Ἀθλητᾶς, Φλῶρε καὶ Λαῦρε βοῶντες. Ἀπὸ παντοίας ἀνάγκης, ρύσασθε πάντας ἠμᾶς Ἅγιοι.
~ 18 Αυγούστου
Μαρτύρων Φλώρου και Λαύρου (†β΄ αι.). Πατρόκλου και Ιουλιανής. Λέοντος του παρά την θάλασσαν της Λυκίας. Ερμίου, Πολυαίνου καί Σεραπίωνος. Οσιομάρτυρος Δημητρίου του εκ Σαμαρίνης (1) [Γρεβενών] (†1808). Ιωάννου Ε` και Γεωργίου Α` πατριαρχών Κων/πόλεως. Οσίων Βαρνάβα και Σωφρονίου, των Αθηναίων καί Χριστόφορου, παλαιών και νέων Ιδρυτών της σεβάσμιας Μονής Παναγίας εν Σουμελά. Σωφρονίου του εν Άθω. Οσίου Αρσενίου του νέου, του εν τη νήσω Πάρω άσκήσαντος (†1877).
(1)Ο άγιος Δημήτριος ο Μοναχός γεννήθηκε στην Σαμαρίνα της Πίνδου στα τέλη του 18ου αιώνα. Έγινε μοναχός στο τοπικό μοναστήρι και εκεί αφοσιώθηκε στην νηστεία και την προσευχή. Μετά την κατάπνιξη της επαναστάσεως το 1808 από τον Αλί Πασά βγήκε από το μοναστήρι του και γύριζε τα χωριά κηρύττοντας τον Λόγο του Θεού. Μετά από συκοφαντία συνελήφθη από τον Αλί Πασά και φυλακίστηκε. Στη συνέχεια διατάχθηκε ο βασανισμός του κάτω από πολύ άγριες συνθήκες , σε σημείο που ένας από τούς βασανιστές του πίστεψε στον Χριστό και αποκεφαλίστηκε. Ο Αλί πασάς βλέποντας την υπομονή και καρτερία του Δημητρίου έκτισε ένα τοίχο και τον έβαλε μέσα αφήνοντας απέξω μόνο το κεφάλι του. Ο άγιος άντεξε για δέκα ημέρες και στην συνέχεια παρέδωσε το πνεύμα του. ~ 
Στις 18/08/2016 εορτάζουν:
Άγιοι Φλώρος και Λαύρος, Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Αρσενίου του νέου, εν Πάρω
~  Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
~ Εὐσεβείας τοὶς τρόποις ἐγγυμναζόμενοι, τοῦ μαρτυρίου τὴν τρῖβον διαπεράτε καλῶς, ὡς αὐτάδελφοι κλεινοὶ Χριστὸν δοξάσαντες, ὅθεν γεραίρομεν ὑμᾶς, ὡς γενναίους Ἀθλητᾶς, Φλῶρε καὶ Λαῦρε βοῶντες. Ἀπὸ παντοίας ἀνάγκης, ρύσασθε πάντας ἠμᾶς Ἅγιοι.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Φλώρου και Λαύρου - 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : https://youtu.be/CO26uWmA91U  .-

~
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
Ανάμνηση Θαύματος Υπεραγίας Θεοτόκου

Ανάμνηση Θαύματος Υπεραγίας Θεοτόκου
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Προεόρτια της κοιμήσεως της Θεοτόκου

Προεόρτια της κοιμήσεως της Θεοτόκου
 
Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Θεοδοσίου ηγουμένου του Σπηλαίου

Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Θ....
 
Άγιος Λούκιος ο στρατιώτης

Άγιος Λούκιος ο στρατιώτης
 
Άγιος Συμεών ο Τραπεζούντιος, ο χρυσοχόος

Άγιος Συμεών ο Τραπεζούντιος, ο χρυσοχόος
 
Άγιος Μάρκελλος Ιερομάρτυρας επίσκοπος Απαμείας

Άγιος Μάρκελλος Ιερομάρτυρας επίσκοπος Α....
 
Προφήτης Μιχαίας

Προφήτης Μιχαίας
 
Όσιος Θεοδόσιος ο νέος, ο ιαματικός

Όσιος Θεοδόσιος ο νέος, ο ιαματικός
Όσιος Αλύπιος ο Εικονογράφος ο εν Σπηλαίω Άγιος Μύρων Άγιος Δημήτριος ο Μοναχός από τη Σαμαρίνα της Πίνδου Άγιοι Στράτων, Φίλιππος, Ευτυχιανός και Κυπριανός Άγιος Μύρων, Άγιοι Στράτων, Φίλιππος, Ευτυχιανός και Κυπριανός, Άγιος Δημήτριος ο Μοναχός από τη Σαμαρίνα της Πίνδου Άγιοι Φλώρος και Λαύρος, Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Αρσενίου του νέου, εν Πάρω
*** Ο καιρός  σήμερα Πέμπτη στην Καλαμάτα

Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Πέμπτη 18/8/2016 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ`όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-75%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 9.0 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 3 (Υψηλή).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr

*** Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό τα ξημερώματα στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)
 
Ακόμα ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα, συνέβη λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης, στη διασταύρωση των οδών Κανάρη & Βασ. Κωνσταντίνου. Αυτοκίνητο Ι.Χ. συγκρούστηκε με μηχανή με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του νεαρού, οδηγού delivery , ο οποίος και διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας

***  Ο Pablo Chimango «συστήνεται» στο «Θάρρος» - Απόψε μαζί με τους «Locomondo» στην Καλαμάτα (βίντεο)
Επέλεξε την Καλαμάτα, για την πρώτη του συναυλία, επί ελληνικού εδάφους πριν λίγους μήνες… Κατάφερε να «ξεσηκώσει» τα πλήθη στην «Καντοίνα» και να συστηθεί στο ελληνικό κοινό με τον καλύτερο τρόπο… Ο Pablo Chimango, «επιστρέφει» απόψε, τραγουδώντας μαζί με τον «ντράμερ» του Pluma, στη «σκηνή» του  1ου Social Secret Festival,  στο «Ακρωτήρι» , ενώ στη συνέχεια θα εμφανιστούν και οι "Locomondo"
13115929_10207872098453312_1572938329144899351_o.jpg
 Ο Αργεντίνος τραγουδοποιός συνδυάζει στα τραγούδια του, τη μουσική του δρόμου με κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη. Έχει συνεργαστεί με τον Manu Chao, τον Tonino Carotone, την Amparo Sanchez και πολλούς άλλους καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο. Το «Θάρρος» τον συνάντησε πριν μερικές ημέρες, στην «Καντοίνα» και εκεί μας μίλησε για το πώς ξεκίνησε, για τους καλλιτέχνες που τον έχουν επηρεάσει, τα μελλοντικά του σχέδια αλλά και τη σχέση του με το ελληνικό κοινό… το οποίο περιμένει και απόψε στο 1ο Social Secret Festival για μια αξέχαστη βραδιά… ο λόγος στον ίδιο…
Video :Entrevista con Pablo Chimango , https://youtu.be/4PsT2o4q0tw ,-    .
  Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μουσική;
Η απόφαση να ασχοληθώ με το τραγούδι ήταν  της μητέρας μου, που με έστειλε σε μια σχολή για να μάθω μουσική στα 6 μου χρόνια… Αργότερα σταμάτησα να ασχολούμαι με τη μουσική… έπαιζα λίγη κιθάρα στο σπίτι… στο λύκειο έπαιζα κιθάρα σε πάρτυ… Ουσιαστικά ξεκίνησα στα 19 μου χρόνια, με μια μπάντα στο χωριό μου, που παίζαμε punk για περίπου 4 χρόνια μαζί… και μετά συνέχισα την καριέρα μου στη Βαρκελώνη
Από την Αργεντινή στη Βαρκελώνη…
Πήγα πρώτη φορά στη Βαρκελώνη για διακοπές, και για να είμαι ειλικρινής για μια Καταλανή κοπέλα από τη Βαρκελώνη… Έμεινα όμως και χρειαζόμουν χρήματα, οπότε άρχιζα να παίζω στους δρόμους, και κάπως έτσι ξεκίνησε η πορεία μου….
Τι σημαίνει το «Chimango» , γιατί το επέλεξες ώστε να σε γνωρίσει με αυτό το όνομα ο κόσμος;
“Chimango” είναι ένα μικρό πουλί από την περιοχή στην οποία κατάγομαι από την Αργεντινή… Είναι πολύ μικρό αλλά πολύ  δυνατό…. Έτσι, όταν αποφάσισα να γίνω επαγγελματίας μουσικός, έπρεπε να βρω ένα όνομα να με χαρακτηρίζει, και  επέλεξα το «Chimango»
13147810_10207872054732219_5528788000244245110_o.jpg
2η φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα τόσο στην Καλαμάτα… Τι σε φέρνει εδώ και ποια η άποψη σου για το ελληνικό κοινό;
Ήρθα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πριν λίγους μήνες, όταν ο Πέρρυ με προσκάλεσε για να τραγουδήσω στην «Καντοίνα», και κάναμε ένα “tour” σε 5 πόλεις. Μπορώ να πω ότι αγάπησα πολύ την Καλαμάτα από την πρώτη στιγμή, και έτσι αποφάσισα να επιστρέψω σύντομα για να δυναμώσω τη σχέση μου με το ελληνικό κοινό. Πιστεύω θα έρχομαι πάντα στην Ελλάδα και ειδικά στην Καλαμάτα που είναι πανέμορφη. Το ελληνικό κοινό δείχνει μεγάλο σεβασμό στον καλλιτέχνη… Ανεξαρτήτου ηλικίας, όλοι σε σέβονται και συμμετέχουν στη συναυλία… Πιστεύω θα έρχομαι στη χώρα σας συνέχεια…
 
Τι μουσική σου αρέσει να παίζεις; Έχεις κάποιο «είδωλο» ή κάποιον που θαυμάζεις μουσικά;
Το είδωλο γενικά στη ζωή μου είναι ο πατέρας μου, αν και δεν είναι μουσικός. Γενικά μου αρέσουν πολύ ο Manu Chao και ο Μano Negra και με έχουν επηρεάσει… Η μουσική μου είναι “Mestisaje” , παγκόσμια μουσική , τελευταία προτιμώ να παίζω περισσότερο rumba, αν και έχω παίξει punk & energy… Το επόμενο album μου θα έχει περισσότερη Rumba μπορώ να πω… Όσον αφορά καλλιτέχνες που έχω επηρεαστεί, από μικρός θαύμαζα έναν folklore καλλιτέχνη από την Αργεντινή, τον Χόρχε Καφρούνε, που έπαιζε κι αυτός κιθάρα μόνος του, και με επηρέασε στη μουσική μου και στον τρόπο που παίζω.
Τι θα δουν και θα ακούσουν από σένα όσοι βρεθούν απόψε στο πρώτο «Social Secret Festival» ;
 Προσκαλώ όλο τον κόσμο στο 1ο Social Secret Festival… Είμαι πολύ χαρούμενος που θα παίξω στην ίδια σκηνή με τους “Locomondo” για τους οποίους έχω ακούσει τα καλύτερα… Θα είμαι μαζί με τον ντράμερ μου τον Pluma, και σας περιμένω όλους για να μοιραστούμε όλη αυτή τη θετική ενέργεια μαζί
13173134_10207872084932974_1847689710880577575_o.jpg
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια και τα όνειρα που έχεις για το μέλλον;
 Ετοιμάζω ένα νέο αλμπουμ… Και μετά από 2 χρόνια θα κάνω tour με όλη τη μπάντα μου… Το τελευταίο διάστημα γύριζα μόνος μου, αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα να συμμετέχω σε μεγάλα φεστιβάλ με όλη τη μπάντα… Σχετικά με τα όνειρα μου, έχω εκατομμύρια όνειρα… αλλά θα ήθελα να δώσω έμφαση στο «προσφυγικό»… καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στη θάλασσα… Ίσως σκέφτομαι «ουτοπικά» αλλά θέλω να πιστεύω ότι όλο αυτό μια ημέρα θα σταματήσει… και το μυαλό μου για την ώρα είναι εκεί.
των Κώστα Γαζούλη & Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
*Ευχαριστούμε την "Καντοίνα" για τη φιλοξενία και το Νίκο Στακιά για τη μετάφραση
Μοντάζ βίντεο
: www.chronischronopoulos.com , Φωτογραφίες: Κώστας Κορομηλάς


Απόψε στο «Ακρωτήρι» το 1ο «Social Secret Festival» 
locomondo-kalamata-17aug.jpg

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία στα μουσικά δρώμενα της Καλαμάτας θα ζήσουν όσοι βρεθούν απόψε στο «Ακρωτήρι» στο Ακρογιάλι για το πρώτο “Social Secret Festival”.
Πέντε Dj, o Αργεντίνος τραγουδοποιός Pablo Chimango…, αλλά και οι μοναδικοί και γνωστοί στο ευρύτερο ελληνικό κοινό “Locomondo”, υπόσχονται μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη σ’ όλους τους Μεσσήνιους…
  Video 1 : CHIMANGO Y MANU CHAO - Afrika , https://youtu.be/RjOKay2yFZU  .-
  Video 2 :

***Ελεύθεροι επαγγελματίες από την Καλαμάτα που συνδυάζουν την εργασία τους με τα φραγκόσυκα!
Για πολλούς το φραγκόσυκο είναι ένα φρούτο ξεπερασμένο ή παρεξηγημένο. Ωστόσο, το «Θάρρος» συνάντησε κάποιους νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα την καλλιέργεια του φραγκόσυκου.
Η ιστορία τους ξεκινά πέντε χρόνια πριν, όταν ένας κομμωτής, ο Γιώργος Μπλέκος, ένας πολιτικός μηχανικός, ο Νικόλαος Λαγούδης, μια καθηγήτρια μουσικής, η Μαρία Μπακάλη και ένας επιχειρηματίας, ο Γιάννης Τζανετουλέας, αποφάσισαν να ασχοληθούν εντατικά με την καλλιέργεια του φραγκόσυκου και με βασικό συστατικό το εν λόγω φρούτο να δημιουργήσουν νέα προϊόντα.
Ο λόγος σε αυτούς:
  Πώς και πότε αποφασίσετε να ασχοληθείτε με το φραγκόσυκο;
Ακριβώς πέντε χρόνια πριν, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, που δυστυχώς υφίστανται έως και σήμερα, αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε στην πρωτογενή παραγωγή.
  Είναι η κύρια δουλειά σας αυτή;
Προερχόμενα όλα τα μέλη από τον πολύπαθο τομέα της "παροχής υπηρεσιών", με διαφορετικά αντικείμενα βέβαια ο καθένας, το πρώτο στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί, το οποίο ακόμα και σήμερα αποτελεί προτεραιότητά μας, ήταν αυτό της συνεργασίας ή, καλύτερα, της συνέργειας, της συνδυασμένης δηλαδή δράσης όλων των εμπλεκομένων, με διακριτούς ρόλους και ενέργειες – πρωτοβουλίες, αναλόγως των γνωστικών μας πεδίων.
Εν συνεχεία, το ερώτημα που έπρεπε να απαντηθεί ήταν με τι είδους καλλιέργεια θα ασχολούμασταν.
Δεδομένου ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα αυτό είχαμε την κύρια εργασία μας, έπρεπε να βρούμε μια καλλιέργεια η οποία θα μας απασχολούσε από άποψη χρόνου όσο το δυνατόν λιγότερο, αλλά ταυτόχρονα θα πληρούσε και τα εξής κριτήρια: θα ήταν οικονομική όσον αφορά στην επένδυση, αποδοτική όσον αφορά στο προϊόν, πρωτότυπη και καινοτόμα, συνεπώς ανταγωνιστική.
  Μιλήστε μας για το φραγκόσυκο…
Κατόπιν έρευνας, καταλήξαμε ότι ενδεικνυόμενη καλλιέργεια ήταν αυτή του φραγκόσυκου, το οποίο συν τοις άλλοις απαντάται σε όλη τη μεσσηνιακή γη ως αυτοφυές φυτό. Κάπως έτσι προέκυψε και η ονομασία της εταιρείας, η Messinian Agro Choices.
Αρχικά μαζέψαμε όσες πληροφορίες μπορούσαμε μέσω διαδικτύου και εν συνεχεία, με την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση συνεργατών – επιστημόνων, όπως γεωπόνων, βιολόγων, μπήκαμε σε καθεστώς συστηματικής καλλιέργειας σε ιδιόκτητες εκτάσεις στη Δάφνη και τη Βαλύρα.
Πρόκειται, λοιπόν, για γραμμική καλλιέργεια, που ευδοκιμεί σχεδόν σε όλα τα εδάφη, από τα πιο φτωχά έως τα πιο πλούσια.
Δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, όπως π.χ. χρήση λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων και θέλει ελάχιστο νερό, κάτι που το καθιστά κατάλληλο ακόμα και για ορεινές περιοχές με ύψος έως 800 μέτρα.
Ευνοείται από τις ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές, για το λόγο αυτό απαντάται στις ερήμους.
Το φυτό παράγει τους πρώτους του καρπούς την τρίτη χρονιά και η απόδοσή του μεγιστοποιείται κατά το 7ο έτος.
Βέβαια, όσο εύκολη είναι η καλλιέργειά του, τόσο δύσκολη είναι η συγκομιδή του, αφού σε ολόκληρη την επιφάνειά του καλύπτεται από ψιλά αγκάθια, τα οποία αποκολλούνται με χαρακτηριστική ευκολία, όπως π.χ. με αέρα. Έτσι, η συγκομιδή του γίνεται κυρίως πρωινές ή απογευματινές ώρες σε καθεστώς άπνοιας, εάν είναι εφικτό.
Επίσης καταλυτικό στοιχείο στην επιλογή της συγκεκριμένης καλλιέργειας ήταν ότι το φραγκόσυκο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού, στο πλαίσιο πάντα μια ισορροπημένης διατροφής, αφού, μεταξύ άλλων, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση και βιταμίνη C, βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό, ενώ μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 βάσει διεθνών μελετών.
  Πήγατε ένα βήμα παρακάτω και κάνετε το φραγκόσυκο χυμό. Πώς προέκυψε η ιδέα;
Στην επιλογή της ανωτέρω καλλιέργειας έπαιξε σημαντικό ρόλο, πέραν των ανωτέρω, η δυνατότητα αξιοποίησης όλου του φυτού.
Συγκεκριμένα, τα φύλλα που κλαδεύεις τα χρησιμοποιείς είτε ως μοσχεύματα για νέα φυτά είτε ως ζωοτροφή, αφού βέβαια καθαριστούν πολύ καλά.
Επίσης, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ως συστατικό σαλάτας (βλέπε τουρσί) ή να τα αποξηράνεις και να τα μετατρέψεις σε αλεύρι.
Από το άνθος του φραγκόσυκου προκύπτει αφέψημα, κοινώς τσάι, που είναι διουρητικό και ενδείκνυται για παθήσεις του προστάτη, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία.
Το φραγκόσυκο είναι διάσημο, πέραν των φραγκάγκαθών του, για τα κουκούτσια που περιέχει, από τα οποία με ψυχρή έκθλιψη παράγεται αιθέριο έλαιο με εφαρμογή στην αισθητική προσώπου και σώματος.
Τέλος, από τον καρπό προκύπτουν διάφορα προϊόντα, όπως τεκίλα ή γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδες.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, λόγω του πλήθους των ιδιοτήτων του φραγκόσυκου, αλλά και των παραγώγων του, η πρόκληση της μεταποίησης του φρούτου ήταν το επόμενο στάδιο, στο οποίο έχουμε επικεντρώσει πλέον όλη μας την ενέργεια.
Έχοντας ένα «μοναδικό» φρούτο, κυρίως από πλευράς σύστασης και γεύσης, προέκυψε η επιθυμία δημιουργίας επίσης μοναδικών προϊόντων. Επιθυμία που μετουσιώθηκε σε πράξη φέτος, με τη συνδρομή των συνεργατών μας, οι οποίοι επιλέχτηκαν με γνώμονα την ικανότητά τους στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων. Χαρακτηριστικά αναφέρω την πολυβραβευμένη κα Μπαλαφούτη Γιάννα της Πυλιακής Γης, αλλά και τον κ. Γιαννακόπουλο Αθανάσιο, οι οποίοι ύστερα από επίπονες και μακροχρόνιες δοκιμές κατάφεραν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες μας και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαθέσουμε ποιοτικά προϊόντα, χωρίς συντηρητικά, όπως: φυσικό χυμό φραγκόσυκου χωρίς πρόσθετη ζάχαρη,
χειροποίητη μαρμέλαδα φραγκόσυκου χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, χειροποίητη μαρμέλαδα φραγκόσυκου με κανέλα, χειροποίητη μαρμέλαδα φραγκόσυκου με μήλο & κανέλα, χειροποίητη μαρμέλαδα φραγκόσυκου με φράουλα.
  Ο κόσμος έχει ανταποκριθεί στα προϊόντα σας;
Εδώ θέλω να τονίσω ότι, ενώ είμαστε ακόμα στην αρχή, η αποδοχή των προϊόντων από την ντόπια κοινωνία είναι άκρως ενθαρρυντική.
Τα προϊόντα μας απευθύνονται τόσο σε οικιακούς καταναλωτές όσο και σε super market, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, μπαρ και ξενοδοχεία.
Ιδανικά θα θέλαμε να είμαστε σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση, ιδίως σε αυτές που ασχολούνται με τον τουρισμό, διότι το φραγκόσυκο είναι ένα φρούτο που χαρακτηρίζει τον τόπο μας.
Θα μας βρείτε σε επιλεγμένες επιχειρήσεις τόσο στην Καλαμάτα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, τις οποίες προκαταβολικά ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη τους. Ενδεικτικά:
1. Costa Navarino – Navarino Dunes
2. Elite Hotel
3. Κάβα Χριστόπουλος, Υπαπαντής 1
4. Γιαννίκος – παντοπωλείο , Νέα Είσοδος
5. Bistroteca, cafe – bar
6. Super Market ΜΟΥΡΓΗΣ Α.Ε.
7. Super Market ΤΡΟΥΜΑΝ (Μελιγαλάς)
8. Χριστοφιλόπουλος, cafe, Μεσσήνη.
Ταυτόχρονα, καταβάλλεται προσπάθεια για την προώθηση των προϊόντων στην ελληνική επικράτεια.
Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας ευρείας γκάμας προϊόντων, που στο άμεσο μέλλον θα απευθυνθεί και στην αγορά του εξωτερικού. Για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα, όμως, προϋποθέτει:
·ικανή παραγωγή φραγκόσυκου – που θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα - ώστε να καλυφθεί η ζήτηση, άρα ανθρώπους νέους ή μη, αγρότες ή όχι, που θα στραφούν σε αυτό το είδος της καλλιέργειας και
·πιστοποίηση – ταυτοποίηση του μεσσηνιακού φραγκόσυκου, σε συνεργασία με τα επιστημονικά ιδρύματα του τόπου μας, κατεύθυνση στην οποία έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα.
  Συχνά ακούμε νέους να λένε θα ασχοληθώ με τη γη. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι;
Όσο κι αν είναι δύσκολο, για ανθρώπους νέους σαν εμάς, η πρωτογενής παραγωγή είναι αυτή που θα μας δώσει διέξοδο στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Tα αποτελέσματα από την ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα προσωρινά αποτελέσματα που καταρτίζονται από την ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της.
Οι αιτούντες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν την κατάσταση της αίτησής τους – προσωρινά αποτελέσματα – σε ειδική εφαρμογή που θα αναρτηθεί την ημέρα έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ, με την εισαγωγή του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ που αναφέρονται στην αίτηση συμμετοχής του κάθε υποψηφίου.
Ενστάσεις επί των Προσωρινών Πινάκων πλήρων και ελλιπών φακέλων δικαιολογητικών και επί των Πινάκων απορριφθεισών μπορούν να υποβάλλονται από 18/8 έως 22/8/2016 εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέσω e-mail με σκαναρισμένα έγγραφα και εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επόμενη της ημερομηνίας ανάρτησής τους.
Σε περίπτωση υποβολής ένστασης ταχυδρομικώς ή με courier, λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία παραλαβής εντός της προκαθορισμένης περιόδου ενστάσεων.
Μετά τη λήξη της διαδικασίας ενστάσεων θα αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες κατάταξης στις 24/8 από την ΕΕΤΑΑ και οι δικαιούχοι θα παραλάβουν την "Εντολή τοποθέτησης" (Vouchers), την οποία πρέπει να προσκομίσουν στη δομή για την τελική εγγραφή των παιδιών του.

*** Μετά τη Μεσσηνία, απόβαση στο Χίλτον
"Το καλό όνομα θέλει πολλά χρόνια για να γίνει και μία στιγμή για να χαλάσει". Στην παρακαταθήκη αυτήν του ευπατρίδη εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου προσπαθεί να μείνει πιστός ο Αχιλλέας, ο μεσαίος από τους τρεις υιούς του (Κωνσταντίνος και Χρήστος), που διαθέτει τα ηνία του τελευταίου δημιουργήματος του πατέρα του, του τουριστικού θέρετρου της Μεσσηνίας, TΕΜΕΣ - Costa Navarino. Ο 45χρονος μάνατζερ, κατά τη "θητεία" του δίπλα στον πατέρα του, που συνήθιζε να του λέει "όταν έχεις κάτι σημαντικό και δύσκολο να κάνεις, άπαξ και το αποφασίσεις, να είσαι από τσιμέντο", εμπέδωσε ότι στο επιχειρείν τα βήματα πρέπει να είναι καλά σταθμισμένα, καθώς ο δρόμος της επιστροφής δεν είναι εύκολος.
Deal - σηματωρός
Γι' αυτό δεν είναι τυχαία η νέα μεγάλη κίνηση του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, που περιλαμβάνει την απόκτηση μέσω της ΤΕΜΕΣ κοινοπρακτικά με τη D-Marine Investments Holding B.V. του Χίλτον, του ξενοδοχείου-συνώνυμο του ελληνικού τουρισμού, για το οποίο ο ιδρυτής της πολυεθνικής ξενοδοχειακής αλυσίδας, Conrad Hilton, είχε δηλώσει, κατά την τελετή των εγκαινίων τον Απρίλιο του 1963, ότι "είναι το ωραιότερο Χίλτον του κόσμου".
Η πρόκριση της ΤΕΜΕΣ - D-Marine Investments Holding B.V. στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων με την πωλήτρια εταιρεία του Χίλτον και θυγατρική της Alpha Bank, Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις A.E., μοιάζει να έχει εξασφαλιστεί, ενώ αναμένεται ότι έως το τέλος του μήνα η διαδικασία θα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
Η πώληση αποτελεί σηματωρό για τον εγχώριο τουριστικό κλάδο και η ολοκλήρωσή της θα μετατρέψει τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο σε κυρίαρχο παίκτη ενός κλάδου του οποίου η συμβολή στο ΑΕΠ τοποθετείται, μέχρι το 2026, στα 46,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού. Οι προσδοκίες της αγοράς από το deal του Χίλτον είναι αυξημένες, δεδομένου ότι η ΤΕΜΕΣ, ως η εταιρεία ανάπτυξης και λειτουργός του Costa Navarino, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις –υψηλού επιπέδου– υπηρεσίες φιλοξενίας, διαμονής και αναψυχής.
Οι περιπέτειες του Costa Navarino
Ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, έχει αποδείξει τις διαχειριστικές ικανότητές του, διαψεύδοντας πλήρως το αξίωμα που θέλει τη δεύτερη γενιά να απολαμβάνει απλώς όσα η πρώτη έχτισε. Μετά τις σπουδές του στην Ecole Hoteliere de Lausanne, την παλαιότερη και καλύτερη διεθνώς σχολή, από την οποία έχουν αποφοιτήσει ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ξενοδοχειακού μάνατζμεντ, συμμετείχε ενεργά, με την καθοδήγηση του καπετάν-Βασίλη, στην πρώτη σύνθετη τουριστική μονάδα που κατασκευάστηκε στη χώρα, το Costa Navarino.
 "Εκτός από τη θέληση, έχω και την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου για τη Μεσσηνία. Και θα το πραγματοποιήσω εγώ ή, εάν ο Θεός αποφασίσει διαφορετικά, ο Αχιλλέας", είχε σημειώσει χαρακτηριστικά το 2005 ο καπετάν-Βασίλης, σε μια σπάνια δημόσια τοποθέτησή του. Η θητεία του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου δίπλα στον πατέρα του, που απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2011, υπήρξε καθοριστική. Βίωσε σε "πρώτο βαθμό" τις περισσότερες από 60 δίκες στις οποίες είχαν σύρει τον καπετάν-Βασίλη, αλλά και τον καφκικό λαβύρινθο της ελληνικής γραφειοκρατίας: απαιτήθηκαν περισσότερες από 3.000 υπογραφές, εκδόθηκαν περισσότερες από 20 υπουργικές, κοινές ή μη, υπουργικές αποφάσεις, περίπου 600 αδειοδοτήσεις και περισσότερες από 25 αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας και πάνω από 40 αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων. Και το 2010, έναν χρόνο αφότου το ξενοδοχειακό συγκρότημα τέθηκε σε λειτουργία, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματική νομοθετική ρύθμιση –για τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής– στην οποία στηρίχθηκε η ανάπτυξη τμήματος μόνον (17,5 στρέμματα) του θερέτρου. Πρόβλημα που γρήγορα ξεπεράστηκε.
Νέες επενδύσεις
Οι δυσκολίες εκείνες, που διήρκεσαν περίπου 25 χρόνια, λειτουργούν ως απαραίτητο εγκόλπιο για τις νέες επιχειρηματικές κινήσεις του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος, χωρίς να εγκαταλείπει τον στόχο του, να μετατρέψει τη Μεσσηνία σε Τοσκάνη της Ελλάδας –όπως έχει δηλώσει–, δρομολογεί νέες επενδύσεις στον τουρισμό. To 2013 η ΤΕΜΕΣ, σε συνεργασία με τον τουρκικό όμιλο Dogus, είχε ενδιαφερθεί για την απόκτηση της έκτασης και του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης, για το οποίο εντέλει ανακηρύχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής το αραβικών συμφερόντων Jermyn Street Real Estate Fund I.V.
Στο παρελθόν, η εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την αξιοποίηση της έκτασης στην Αφάντου Ρόδου, ενώ μέσω της εταιρείας Sportsland A.E., που ελέγχεται κατά το ήμισυ από την Autohellas του Θεόδωρου Βασιλάκη, σχεδιάζεται η υλοποίηση παραθεριστικού χωριού, προϋπολογισμού 123 εκατ. ευρώ, στην περιοχή της Ασωπίας στον νομό Βοιωτίας.
Την ίδια στιγμή, στα σχέδια της ΤΕΜΕΣ περιλαμβάνεται η υλοποίηση νέων άμεσων επενδύσεων, ύψους 240 εκατ. ευρώ, που σχετίζεται με τη νέα φάση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Πύλο, στην περιοχή 1.400 στρεμμάτων Navarino Bay. Το έργο θα αποτελεί συνέχεια των δύο υφιστάμενων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, Dunes και Romanos, των οποίων η πληρότητα ξεπερνά το 85% και για τα οποία έχουν επενδυθεί μέχρι σήμερα 580 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι τμήμα της συνολικής επένδυσης, της οποίας το ύψος θα αγγίξει τα 1,2 δισ. ευρώ και αφορά την πλήρη ανάπτυξη του συγκροτήματος, που περιλαμβάνει την υλοποίηση δύο ξενοδοχείων και δύο γηπέδων γκολφ.
Η μεταμόρφωση της Μεσσηνίας
Στη Μεσσηνία το όνομα "Κωνσταντακόπουλος" σημαίνει πολλά. Και όχι άδικα, μιας και το Costa Navarino τοποθέτησε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη την περιοχή, όπως και την ευρύτερη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Σύμφωνα με έρευνα για το οικονομικό αποτύπωμα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην οικονομία, για κάθε ευρώ που δαπανάται στο Costa Navarino, 1,65 ευρώ δαπανάται εκτός του συγκροτήματος. Επίσης, 2,25 εκατ. ευρώ αποτελεί το ετήσιο όφελος για τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης, που συνδέεται με τα περίπου 75.000 γεύματα των επισκεπτών του Costa Navarino στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, το 60% των προμηθειών του ξενοδοχειακού συγκροτήματος προέρχεται από τοπικούς παραγωγούς και μεσσηνιακές επιχειρήσεις.
Σε άνθηση βρίσκεται και το αεροδρόμιο Καλαμάτας "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος", όπου έχουν προγραμματιστεί, για φέτος, 1.100 πτήσεις, με τη δραστηριότητά του να είναι αυξημένη κατά 370% σε σχέση με το 2009.  Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΤΕΜΕΣ έχει επενδύσει, με στόχο την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών, περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ το στοίχημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου έχει σε μεγάλο βαθμό πετύχει, καθώς   πτήσεις στον αερολιμένα Καλαμάτας εκτελούνται από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 86,5% των επιβατών διαμένει σε τοπικά ξενοδοχεία και μικρά καταλύματα σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ το 13,5% στο Costa Navarino. Tα άμεσα έσοδα από την αύξηση των επισκεπτών στη Μεσσηνία για το 2016 αναμένονται σε 17,5 εκατ. ευρώ και η δευτερογενής επίδραση των εσόδων στην τοπική οικονομία ανέρχεται σε επιπλέον 28,8 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στην ανάπτυξη του τουρισμού στη Μεσσηνία πολύτιμη υπήρξε η συμβολή της Aegean, της οποίας το 6,39% ελέγχει ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, όπως και της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz-Autohellas, που ελέγχεται (73,8%) από τον ιδρυτή και πρόεδρο της αεροπορικής εταιρείας, Θεόδωρο Βασιλάκη.
Οι αδελφοί Κωνσταντακόπουλοι
Ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, ο Κωνσταντίνος, διευθύνει τον εισηγμένο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακό όμιλο Costamare, όπου κατέχει από το 1998 τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου. Η εταιρεία εμφάνισε κατά το δεύτερο τρίμηνο υψηλότερα κέρδη, σχετικά με τις αρχικές προβλέψεις των αναλυτών, ύψους 31,9 εκατ. δολαρίων, κάνοντας γνωστό ότι θα θέσει σε εφαρμογή σχέδιο επανεπένδυσης των μερισμάτων στην εταιρεία.
Όσον αφορά τον βενιαμίν της οικογένειας, Χρήστο, ίδρυσε το 2007 την εταιρεία παραγωγής Faliro House Productions,  μέσω της οποίας χρηματοδοτεί το κομμάτι της "νέας γενιάς" του ελληνικού κινηματογράφου. Η πιο πρόσφατη ταινία του, με τίτλο "Chevalier", έκανε πρεμιέρα στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο "εμπορική" παραγωγή που έχει χρηματοδοτήσει μέχρι σήμερα, λόγω και της συμμετοχής σε αυτήν του Σάκη Ρουβά. Βέβαια, λόγω και της αποστροφής του Χρ. Κωνσταντακόπουλου για τη δημοσιότητα, πολλοί αγνοούν ότι ο 40χρονος γόνος μιας από τις μεγαλύτερες εφοπλιστικές οικογένειες παγκοσμίως βρίσκεται πίσω από ταινίες όπως ο "Αστακός" ή το "Attenberg". Και μπορεί ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος να συχνάζει στο Χόλιγουντ, ωστόσο γνωρίζει πως ό,τι έχει πετύχει, σε μεγάλο βαθμό, το οφείλει στον καπετάν-Βασίλη και στη Μεσσηνία, όπου χρωστά τα παιδικά βιώματά του. Έτσι, μία από τις πρώτες του ταινίες, οι "Ιππείς της Πύλου", με πρωταγωνιστή τον Νίκο Καλογερόπουλο, όπως και το "Πριν τα μεσάνυχτα", είναι γυρισμένες σχεδόν εξολοκλήρου στη Μεσσηνία. Μάλιστα, στην ταινία με πρωταγωνιστές τη Ζιλί Ντελπί και τον Ίθαν Χοκ, ο Χρήστος αποτίει φόρο τιμή στον πατέρα του με ορισμένα "σεμνά" πλάνα στο αεροδρόμιο Καλαμάτας.
 * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

*** Μειωμένη η παραγωγή ελαιολάδου φέτος στην Ελλάδα
Δημοσιοποιήθηκαν τα συμπεράσματα της τελευταίας Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ε.Ε. για το ελαιόλαδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο απολογισμός της απερχόμενης εμπορικής περιόδου, οι εκτιμήσεις για την επόμενη, αλλά και η πορεία των συνομιλιών για το διεθνές εμπόριο, που επηρεάζουν έναν τόσο εξωστρεφή τομέα.
Η παραγωγή ελαιολάδου, την εμπορική περίοδο 2015/16, στην Ε.Ε., ανήλθε στα 2,3 εκατομμύρια τόνους και ήταν αυξημένη κατά 61% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από την Ισπανία και το διπλασιασμό περίπου της ιταλικής παραγωγής, δεδομένου ότι η ελληνική παραγωγή αυξήθηκε κατά 7% περίπου.
Η παραγωγή των τρίτων χωρών της Μεσογείου, της Τυνησίας, της Τουρκίας, του Μαρόκου και της Συρίας, ήταν πτωτική και συνολικά ανήλθε περίπου στους 400.000 τόνους. Οι σχετικά χαμηλότερες ποσότητες της Τυνησίας μειώνουν τις εξαγωγές της προς την Ε.Ε. με προνομιακά δασμολογικά καθεστώτα και γενικά μειώνουν τις πιέσεις προς την ευρωπαϊκή ελαιοπαραγωγή.
Οι τιμές παραγωγού, ειδικά στην Ιταλία και την Ισπανία, ύστερα από μία περίοδο αύξησης το 2014/15, ακολούθησαν πτωτική πορεία και τάσεις σταθεροποίησης. Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι διακυμάνσεις ακολουθούν μία εντελώς διαφορετική λογική από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.
  Επιτραπέζιες ελιές
Σε ό,τι αφορά τις επιτραπέζιες ελιές, η ευρωπαϊκή παραγωγή, την περίοδο 2015/16, ανήλθε τελικά στους 1,9 εκατομμύρια τόνους, σε σύνολο 2,7 εκατομμυρίων της παγκόσμιας παραγωγής. Η Ε.Ε. εισάγει και προϊόν τρίτων χωρών, το οποίο συχνά επεξεργάζεται και επανεξάγει. Βασικοί προμηθευτές της Ε.Ε. είναι το Μαρόκο (50%), η Τουρκία (20%) και η Αίγυπτος. Να τονισθεί ότι «ελιές τύπου Καλαμάτας», που προέρχονται από το Μαρόκο, συχνά ελληνοποιούνται και διακινούνται στην ελληνική ή και ευρωπαϊκή αγορά ευρύτερα.
  Προβλέψεις για την επόμενη χρονιά
Οι προβλέψεις για την περίοδο 2016/17 είναι ιδιαίτερα επισφαλείς, λόγω και του όψιμου χαρακτήρα της βασικής παραγωγού χώρας, της Ισπανίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η παραγωγή της Ισπανίας εμφανίζεται σε σταθερά ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά μάλλον μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές-ρεκόρ.
Οι προβλέψεις για την παραγωγή της Ιταλίας εμφανίζονται έντονα πτωτικές.
Τέλος, η Ελλάδα, έπειτα από δύο χρονιές με παραγωγή άνω των 300 χιλιάδων τόνων, αναμένει μειωμένη παραγωγή.

***

***  Αθλητική ενημέρωση :
31η   Ολυμπιακοί αγώνες Ρίο 2016  12η Ημέρα αγώνων Τετάρτη 17  Αυγούστου  2016 :
~

***31η  Ολυμπιακοί Ρίο Βραζιλίας 10η  και  11η, 12η....   Ημέρα Τρίτη 16  Αυγούστου 2016 :
 
ΚΟΡΑΚΑΚΗ (Χρυσό και Χάλκινο)
  ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ  Χρυσό
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ Ασημένιο μετάλλιο
*** Απορρίφθηκε η ένσταση για Γιαννιώτη
Ο Σπύρος Γιαννιώτης δεν ήθελε, αλλά η ΕΟΕ έκανε ένσταση για την έκβαση του αγώνα των 10 χλμ. ανοικτής θάλασσας, η οποία πάντως απορρίφθηκε.              
~ Οριστικά το ασημένιο μετάλλιο θα κρατήσει ο Σπύρος Γιαννιώτης, αφού η ένσταση της ΕΟΕ για την έκβαση του αγώνα των 10 χλμ. ανοικτής θάλασσας απορρίφθηκε. 
Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, δεν θέλησε να γίνει ένσταση, αλλά η ΕΟΕ θεώρησε ότι δεν είναι σωστό να συντελεστεί μια αδικία εις βάρος ενός τόσο μεγάλου αθλητή και για αυτό. 
Το σκεπτικό της ΕΟΕ στηρίχθηκε στο ότι στα 100μ. πεταλούδα δόθηκαν τρία αργυρά μετάλλια, αλλά η πρόταση της δεν έγινε δεκτή, με τον 36χρονο αθλητή να παραμένει με το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο.-
 
 Τα βλέμματα στους Μάντη/Καγιαλή των 470 στην 12η ημέρα 
  ***  Παναγιώτης Μάντης /Παύλος Καγιαλής Ιστιοπλοϊα 470

*** Με ελληνικό πείσμα και γούρι Καλαμάτας ασημένιος Ολυμπιονίκης ο Γιαννιώτης…
«Με όπλο το ελληνικό πείσμα έτοιμος να συμπληρώσει τη συλλογή του με ένα Ολυμπιακό μετάλλιο» ήταν ο τίτλος της συνέντευξης που είχε δώσει ο Σπύρος Γιαννιώτης τον περασμένο Οκτώβριο στο Θάρρος (με αφορμή σύντομη επίσκεψή του στην Καλαμάτα) και τον οποίο ο εκπληκτικός Έλληνας κολυμβητής εκπλήρωσε χθες στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, ανεβαίνοντας στο 2ο σκαλί του βάθρου των 10 χλμ. ανοικτής θάλασσας, μετά από συγκλονιστική προσπάθεια.
Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει την Καλαμάτα «σημαδιακή πόλη», καθώς από εδώ έγινε το ξεκίνημά του σε πανελλήνιο επίπεδο (τα πρώτα του όρια) και τώρα επιβεβαιώθηκε ως …γούρι.
«Όταν κολυμπάω σε υψηλότερο επίπεδο πάντα κυνηγάω και τις υψηλότερες θέσεις. Το έχω  αποδείξει κιόλας ότι μπορώ να φτάσω στο βάθρο. Το θέμα είναι να το κάνω στους Ολυμπιακούς που είναι ένα μετάλλιο που μου λείπει.  Μετά από τόσους Ολυμπιακούς Αγώνες θεωρώ ότι είναι πράγματι μέσα στις δυνάμεις μου.
Και ψυχικά και σωματικά αισθάνομαι δυνατός. Είμαι λίγο μεγάλος για κολύμπι, αλλά αφού μπορώ σωματικά και η ψυχολογία είναι καλή -είναι λίγο αμφίδρομα αυτά, το ένα βοηθάει το άλλο- μπορώ να το κάνω» είχε δηλώσει ο αργυρός Ολυμπιονίκης στη Βραζιλία
«Σίγουρα υπάρχουν επιπλέον προβλήματα που θα πρέπει να ξεπεράσουν οι Έλληνες αθλητές, σε σχέση με άλλες χώρες, όπου υπάρχει καλύτερη οργάνωση και στήριξη, αλλά μέσα από τα προβλήματα δημιουργείται κι ένας παράγοντας που λέγεται πείσμα και παίζει σημαντικό ρόλο και σε μένα και σε άλλα παιδιά. Κόντρα στα άσχημα και την κρίση που υπάρχει, κόντρα σε όλα μπορούμε να βγούμε ακόμα καλύτεροι. Πείσμα όχι μόνο σε έναν αγώνα, αλλά και μέσα στην προπόνηση, για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε γιατί αυτό το κομμάτι δημιουργεί μια ψυχολογική ώθηση».


***  Αναβολή σέντρας στη Σούπερ Λιγκ αποφασίζει ο Κοντονής
Αναβολή σέντρας στη Σούπερ Λιγκ αποφασίζει ο Κοντονής
 ~ Την αναβολή της πρεμιέρας της Σούπερ Λιγκ φέρεται να έχει αποφασίσει, σύμφωνα με τον Σπορ FM, ο υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την κόντρα με την ΕΠΟ.
Έτσι, το ελληνικό πρωτάθλημα δεν θα κάνει σέντρα αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ αναμένεται τσουνάμι αντιδράσεων και... εξελίξεων.
Ο πόλεμος που επικρατεί ανάμεσα στην ΕΠΟ και στον υφυπουργό με αφορμή τον καταρτισμό των πινάκων διαιτησίας αλλά και η αδιαλλαξία της στο θέμα παρέμβασής της στα πειθαρχικά όργανα, οδηγούν τον κ.Κοντονή στο να αποφασίσει την αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος.
Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη και θα επικαλείται λόγους ασφαλείας (βάσει του νέου νόμου).
Μάλιστα, η αναβολή δεν θα αφορά μόνο την πρεμιέρα αλλά και τη 2η αγωνιστική, γεγονός που σημαίνει ότι το πρωτάθλημα θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο, μετά τη διακοπή για τις εθνικές ομάδες.
***\Συνελήφθη στο Ρίο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής   Για εισιτήρια στη «μαύρη αγορά» Συνελήφθη στο Ρίο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής
Ο Ιρλανδός Πάτρικ Χίκεΐ συνελήφθη στο ξενοδοχείο του στο Ρίο           
~ Ρίο ντε Ζανέιρο, Βραζιλία
Χειροπέδες πέρασε η βραζιλιάνικη αστυνομία στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής Πάτρικ Χίκεϊ, στο πλαίσιο έρευνας για παράνομη μεταπώλησης εισιτηρίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο Χίκεϊ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Ιρλανδικής Ολυμπιακής Επιτροπής, συνελήφθη στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στο Ρίο.
Όταν έφθασαν οι αστυνομικοί χτυπώντας την πόρτα του δωματίου του, εκείνος προσπάθησε να διαφύγει περνώντας στο διπλανό δωμάτιο, όπου διέμενε μέχρι πρόσφατα ο γιος του, αναφέρει το BBC.
Κατά πληροφορίες μετά τη σύλληψή του αισθάνθηκε αδιαθεσία και δέχθηκε ιατρική βοήθεια.
Δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε κανένα δημόσιο σχόλιο.
Η αστυνομία της Βραζιλίας αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι έχει αποδείξεις που συνδέουν τον Πάτρικ Χίκεϊ με διεθνές δίκτυο, το οποίο δίνει παράνομα εισιτήρια των Ολυμπιακών Αγώνων σε «κράχτες», οι οποίοι τα μεταπωλούν σε τιμή κατά πολύ μεγαλύτερη από την αρχική τους αξία.
Ανήμερα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων είχε συλληφθεί άλλος ένας Ιρλανδός, ο Κέβιν Τζέιμς Μάλον, ο οποίος είχε στην κατοχή του περισσότερα από 800 vip εισιτήρια για τους Αγώνες.
Η αστυνομία εκτιμά ότι θα πωλούνταν σε τιμές έως και 7.800 δολαρίων το καθένα.

*** Η Ίτσο έγραψε ιστορία κατέκτησε το τέταρτο σερί χρυσό μετάλλιο Στους Ολυμπιακούς του ΡίοΗ Ίτσο έγραψε ιστορία κατέκτησε το τέταρτο σερί χρυσό μετάλλιο

~ Η Καόρι Ίτσο έγινε η πρώτη γυναίκα αθλήτρια, σε οποιοδήποτε σπορ, που κέρδισε τέταρτο σερί χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες σε ατομικό αγώνισμα. Η Ίτσο, στον τελικό των 58 κιλών στην πάλη νίκησε 3-2 την Βαλέρια Κόμπλοβα Ζολόμποβα από την Ρωσία, παρέμεινε αήττητη για τέταρτο σερί Ολυμπιακό τουρνουά και φυσικά για τέταρτη συνεχή διοργάνωση βρέθηκε στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου των νικητριών.
Η 32χρονη Ίτσο, εκτός Ολυμπιακών Ολυμπιακών, είναι κάτοχος 10 Ολυμπιακών τίτλων. Μάλιστα για διάστημα περίπου 13 ετών ήταν αήττητη. Το νικηφόρο της σερί, που ήταν 189 αγώνες, χάλασε τον περασμένο Ιανουάριο από την Ορκχόν Πουρεβντορί (Μογγολία).
Η «χάλκινη» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, Γιούλιγια Ράτκεβιτς (Αζερμπαϊτζάν), στον τελικό των ρεπεσάζ ηττήθηκε 6-3 από την Μάρβα Αμρί και περιορίστηκε στην 5η θέση της τελικήα κατάταξης, αντίθετα από την Τυνήσια αντίπαλό της που «μπήκε» στα μετάλλια (3η) σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διάκριση μέχρι στιγμής στην καριέρα της.

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016:
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 01 Αυγούστου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  Arfara  News 2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  01 Αυγούστου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 02  Αυγούστου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-02-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03  Αυγούστου  2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-03-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Αυγούστου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Αυγούστου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-05-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Αυγούστου 2016  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-06-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07  Αυγούστου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-07-2016.html  .-
~Αθλητικό Σάββατο-κύριακο  06 και 07 Αυγούστου 2016  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ αγώνες ΡΙΟ  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/06-07-2016.html .- 
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 08 Αυγούστου  2016  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-08-2016.html .- 
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΝΩΝΕΣ  2016 ΡΙΟ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ Δευτέρα  08  Αυγούστου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/2016-08-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 09 Αυγούστου 2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-09-2016.html .-
~  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΡΙΟ ΒΡΑΖΗΛΙΑΣ Αποτελέσματα 3ης  ΗΜΕΡΑΣ Κληρώσεις -πρόγραμμα ΕΠΣΜεσσηνίας   Τρίτη 09 Αυγούστου  2016: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/3-09-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  10  Αυγούστου  2016: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-10-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  11 Αυγούστου  2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-11-2016.html .- 
~ ΟΛΥΜΠΙΑΛΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΙΟ 4η  και 5η  Ημέρα Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/4-5-11-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-12-2016.html  
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  13 Αυγούστου 2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-13-2016.html .-  
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  13 Αυγούστου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-13-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 14  Αυγούστου 2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-14-2016.html .- 
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 13  και  14  Αυγούστου 2016 Ολυμπιακοί Ρίο 7η, 8η και 9η Ημέρα   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/13-14-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-15-2016.html .-
* ~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΡΙΟ 2016  9η  Ημέρα Δευτέρα  15 Αυγούστου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/2016-9-15-2016.html .- 
  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  16 Αυγούστου 2016:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-16-2016.html .-
~ 31η  Ολυμπιακοί Ρίο Βραζιλίας 10η  και  11η  Ημέρα Τρίτη 16  Αυγούστου 2016
 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-10-11-16-2016.html .- 

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 17 Αυγούστου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-17-2016.html .-
~ 31η   Ολυμπιακοί αγώνες Ρίο 2016  12η Ημέρα αγώνων Τετάρτη 17  Αυγούστου  2016   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31.html  .- 
   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  18 Αυγούστου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-18-2016.html .-  
~
  
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4912 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3049 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      3052  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                 11.016          βίντεο   .-  
~
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ

~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
καί


 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅