Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 16 Απριλίου 2016

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 16 Απριλίου  2016 :
~
 ...Δια να βρεις παρηγοριά από τον Θεό, πήγαινε προσκολλήσου σε άνθρωπο που έχει φόβο Θεού, ταπείνωσε τον εαυτό σου ενώπιόν του και παράδωσε το θέλημά σου.
Γεροντικόν
Για να βρεις το εαυτό σου , πρέπει πρώτα να χάσεις τον εαυτό σου .- Δεν πρέπει να μένουμε ποτέ μα ποτέ , ικανοποιημένοι γι ΄αυτό το οποίο κάνουμε , μολονότι είναι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε . για να προοδεύσουμε και να πάμε μπροστά .- Δεν πρέπει στη ζωή μας να δεχόμαστε καμία πίεση ούτε καταπίεση, παρά  μόνον την ατμοσφαιρική πίεση .- Αν σε βρει ο θάνατος , με το λογισμό ,ότι δεν είσαι τίποτε , θα μιλήσει ο θεός .- Ο κακός ο λογισμός εμποδίζει τη θεία χάρη .-Καθαρή καρδιά , καθαροί καλοί λογισμοί , αυτά δημιουργούν ψυχική υγεία .-  (Παίσιος   ο Μοναχός ).-

~   16 Απριλίου
Φήλικος επισκόπου και Ιανουαρίου πρεσβυτέρου. Μαρτύρων Σεπτεμίνου και Φουρτουνάτου. Μάρτυρος Λεωνίδη του εν Νέα Επιδαύρω Ναυπλίας και του υπ` αυτόν πνευματικού χορού: Βασιλίσσης, Γαλήνης, Θεοδώρας, Καλλίδος, Νίκης, Νουνεχίας, Χαρίσσης και Ειρήνης (†258). Μάρτυρος Θεοδότης και των θυγατέρων αυτής Αγάπης, Ειρήνης και Χιονιάς. Νεομάρτυρος Μιχαήλ του Βουρλιώτου (1) (†1772). Οσιομάρτυρος Χριστόφορου του εν Ανδριανουπόλει (†1818).
(1) Ο άγιος Μιχαήλ γεννήθηκε στα Βουρλά της Μικράς Ασίας και σε μικρή ηλικία έφθασε στη Σμύρνη, όπου εργαζόταν ως χαλκουργός. Εξισλαμίσθηκε όμως με δόλο το πρώτο Σάββατο των νηστειών, όταν ήταν 18 ετών από κάποιο τούρκο καφεπώλη και στη συνέχεια πήγε υπάλληλος στο κατάστημά του. Όταν όμως το βράδυ της Ανάστασης άκουσε τους συνομήλικούς τους να ψάλλουν χαρούμενοι το «Χριστός Ανέστη» συναισθάνθηκε το βαρύ παράπτωμα της αποστασίας, εγκατέλειψε το καφενείο και έψαλλε μαζί μ` εκείνους τους ύμνους της Ανάστασης. Συνελήφθη όμως και την επόμενη ημέρα οδηγήθηκε στον κριτή στον οποίο είπε: «όταν κάποιος εξαπατηθεί και δώσει χρυσάφι και πάρει μολύβι είναι νόμιμο να επιστρέψει το μολύβι και να πάρει πίσω το χρυσάφι του»; Δηλ. η μουσουλμανική θρησκεία που του επιβλήθηκε με δόλο ήταν το μολύβι και η πατρώα πίστη του το χρυσάφι. Οι κριτές θαύμασαν βέβαια την ευφυή απάντησή του Μιχαήλ αλλά προσπάθησαν με διάφορες κολακείες και απειλές να τον πείσουν να αλλάξει εκ νέου την πίστη του. Όμως ο άγιος ήταν αμετάπειστος γι` αυτό και τον φυλάκισαν. Δύο ημέρες αργότερα παρουσιάσθηκε και πάλι ενώπιον του κριτή, ο οποίος τον ρώτησε αν άλλαξε γνώμη. Ο Μιχαήλ απάντησε αρνητικά, γι` αυτό καταδικάστηκε σε θάνατο. Αποκεφαλίστηκε το 1772 και το ιερό λείψανό του ρίχθηκε στη θάλασσα. Το περισυνέλεξαν όμως κάποιοι ευσεβείς χριστιανοί βαφείς και το έθαψαν με τιμές στον Ι. Ν. Αγ. Φωτεινής Σμύρνης. ~
Σήμερα 16/04/2016 εορτάζουν:
Αγίες Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία, Άγιος Μιχαήλ ο Βουρλιώτης
Σύναξη της Παναγίας της Υψενής στη Ρόδο

Σύναξη της Παναγίας της Υψενής στη Ρόδο
 
Σύναξη πάντων των εν Ρόδω Αγίων

Σύναξη πάντων των εν Ρόδω Αγίων
 
Σύναξις των εν Δωδεκανήσω Αγίων

Σύναξις των εν Δωδεκανήσω Αγίων
 
Όσιος Μελέτιος ο εν Υψενή

Όσιος Μελέτιος ο εν Υψενή
 
Άγιος Μαλαχίας ο Νέος Οσιομάρτυρας από τη Ρόδο

Άγιος Μαλαχίας ο Νέος Οσιομάρτυρας από τ....
 
Άγιος Νικήτας ο Νισύριος

Άγιος Νικήτας ο Νισύριος
 
Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος Νεομάρτυρας

Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος Νεομάρτυρας
 
Άγιος Κύριλλος Λούκαρις Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Άγιος Κύριλλος Λούκαρις Πατριάρχης Κωνστ....
 
Άγιος Ευθύμιος Μητροπολίτης Ρόδου ο Ιερομάρτυρας

Άγιος Ευθύμιος Μητροπολίτης Ρόδου ο Ιερο....
 
Άγιοι Κλήμης Επίσκοπος Αγκύρας και Αγαθάγγελος

Άγιοι Κλήμης Επίσκοπος Αγκύρας και Αγαθά....
~  Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
~*  Ὡς αὐτάδελφοι Κόραι καὶ οὐρανόφρονες, πρὸς εὐσέβειας ἀγῶνας ὁμονοούσαι καλῶς, τὸν ἀρχέκακον ἐχθρὸν κατεπαλαίσατε, Χιονὶα ἡ σεμνή, σὺν Ἀγάπη τὴ κλυτή, Εἰρήνη ἡ πανολβία. Καὶ νῦν Χριστὸν δυσωπεῖτε, ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.
~ Απολυτίκιο Αγ. Ειρήνης, Χιονίας και Αγάπης - 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : https://youtu.be/Dg1VRIQ-e7w .-  

*** Μετά την κοροϊδία και τα «θα» βγήκαν στον περιμετρικό και τον κατέλαβαν οι κάτοικοι Ασπροχώματος       
Στον υπό κατασκευή περιμετρικό, στο ύψος του ΟΑΕΔ, συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί κάτοικοι αλλά και ιδιοκτήτες κτημάτων της περιοχής, με σκοπό να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τον αποκλεισμό που επιφέρει ο νέος δρόμος, κι ενώ από το υπουργείο τούς είχαν διαβεβαιώσει ότι θα γίνουν σχετικές κινήσεις, τελικά έμειναν στα λόγια.
Λίγα μέτρα από το σημείο όπου έγινε η συγκέντρωση των κατοίκων υπάρχει ο μοναδικός δρόμος (περνά κάτω από τον περιμετρικό) που συνδέει το βόρειο με το νότιο μέρος. Εκεί, όπως μας εξήγησαν οι κάτοικοι, ήταν ένα ρέμα, ενώ υπήρχε ανατολικά του ένας δρόμος, που πλέον καταργήθηκε. Το ρέμα μεταφέρει τα νερά των Λεΐκων και πλέον οι άνθρωποι του υπουργείου το θεωρούν δρόμο. Ουσιαστικά είναι η μόνη δίοδος των κατοίκων για να βγουν στην ε.ο. Ο δρόμος είναι στενός, σπασμένος, και μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι προσπελάσιμος, αφού δεν υπάρχουν νερά, όμως το χειμώνα το ρέμα/δρόμος θα είναι αδιάβατος. Κι αυτό, γιατί, όπως λένε οι κάτοικοι, το νερό ξεπερνά το 1,5 μέτρο.
Αυτό που ζητούν οι ίδιοι, αλλά έχουν μείνει στα «θα», είναι να δημιουργηθεί παράδρομος, που θα ξεκινά από τον κόμβο στο Καλάμι και θα καταλήγει σε αυτόν των Λεΐκων.
Σε μεγάλο μέρος του περιμετρικού σε αυτό το τμήμα υπάρχει σχεδιασμένος και ανοιγμένος παράδρομος, όμως υπάρχουν σημεία που ξαφνικά σταματά, ενώ λίγο πριν από τον κόμβο των Λεΐκων «πετά» τους οδηγούς σε έναν στενό δρόμο, που προϋπήρχε. Στο συγκεκριμένο δρόμο δύο αυτοκίνητα δε χωρούν να περάσουν παράλληλα, όπως είδαμε και με τα μάτια μας, ενώ σύμφωνα και με την Πυροσβεστική, υπάρχει πρόβλημα με τη διέλευση των οχημάτων της.
Κατά τους κατοίκους, πριν περάσει ο περιμετρικός υπήρχαν τουλάχιστον 7 δίοδοι για όσους έχουν ιδιοκτησίες εκεί. Πλέον η μόνη λύση είναι οι κόμβοι των Λεΐκων, εκείνος στο Καλάμι και εν συνεχεία ο παράδρομος.
Δηλώνουν, δε, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αποκλεισμό του περιμετρικού μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους, ενώ θα φτάσουν και στα δικαστήρια.
Όταν οι κάτοικοι επικοινώνησαν με ανθρώπους του εργοταξίου, τους απάντησαν ότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα με το ζήτημα και όταν τελειώσουν το έργο, που ήδη εκτελούν, θα πάρουν τα μηχανήματα τους και θα πάνε αλλού για έργα.
Από την πλευρά του, το υπουργείο πότε τους απαντά ότι το θέμα δεν έχει λήξει και θα το κοιτάξουν, ενώ άλλες φορές ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, αφού δεν υπάρχουν χρήματα. Η τελευταία ενημέρωση που είχαν είναι ότι το έργο στα προβληματικά σημεία του παράδρομου ματαιώνεται για οικονομικούς λόγους.
Συμπερασματικά, οι κάτοικοι αυτό που ζητούν είναι να γίνει ένας παράδρομος που θα ξεκινά από τη γέφυρα στο Καλάμι και θα καταλήγει σε αυτή των Λεΐκων, ώστε να μπορούν να έχουν εξυπηρέτηση και προς την πλευρά του νοσοκομείου και από την πλευρά της Καλαμάτας.
Επίσης, να γίνει η πεζογέφυρα στο ύψος του Καρέλια και, τέλος, να δοθεί πρόσβαση σε πολλές ιδιοκτησίες που αυτή τη στιγμή έχουν μείνει «τυφλές» και δεν μπορούν να προσεγγιστούν.
Για τα αιτήματα αυτά έχουν ενημερωθεί οι άνθρωποι του υπουργείου.
  ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Το ρέμα θα λειτουργεί και ως δρόμος τους μήνες που δε θα κατεβάζει νερό - 

Οι κάτοικοι της περιοχής, αφού χόρτασαν «θα», αποφάσισαν να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις. Προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του σημείου και έτσι τα μηχανήματα ήταν αδύνατο να περάσουν - 

Κατά τη διάρκεια της κατάληψης τα φορτηγά σχημάτισαν ουρές και από τις δύο πλευρές ανάμεσα στους κατοίκους - 

Ο παράδρομος διακόπτεται για απόσταση περίπου 200 μέτρων, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για εναλλακτική διαδρομή - 

Το τελευταίο κομμάτι πριν από τον κόμβο των Λεΐκων… σημείο στο οποίο ο παράδρομος ενώνεται με τον παλιό στενό δρόμο και δύο αυτοκίνητα είναι αδύνατο να περάσουν
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση  Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

*** Ξεκινά δυναμικά με την Όπερα Δρόμου το 9ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας   
Σήμερα στις 8.30 το βράδυ το καλαματιανό, και όχι μόνο, κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια μοναδική παράσταση, με τη συμμετοχή 50 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Μια ανοικτή εκδήλωση με μουσική, χορό, θέατρο, τραγούδι, ποίηση, στένσιλ, προβολές και πολλές εκπλήξεις.
«Μέσα σε έναν κόσμο που σημαδεύεται από σημαντικές στιγμές που σημαδεύουν την εποχή μας και το μέλλον της Ευρώπης, τρομοκρατία, δολοφονίες, κλειστά σύνορα, κύματα προσφύγων και χώρες ασταθείς, μπερδεμένες, με έλλειψη εμπιστοσύνης και με τον ακροδεξιό λαϊκισμό να αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, η Όπερα Δρόμου έρχεται να δείξει πως όλοι μαζί έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Η τέχνη φέρνει τον κόσμο μαζί. Αυτό είναι και το προτέρημά μας ως καλλιτέχνες, χωρίς να παίζει ρόλο το αν είμαστε "μικροί" ή διάσημοι. Είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε μια καλλιτεχνική ειρηνική ενέργεια και να την εμφυσήσουμε στον κόσμο.
Σαν ένα σημάδι ελπίδας και σαν κίνητρο ότι υπάρχει κάτι παραπάνω.
Η Καλαμάτα αναγεννήθηκε μετά το σεισμό. 30 χρόνια πριν... Έδειξε ένα παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της καταστροφής και αυτές τις ημέρες έχει να δείξει μια μεγάλη ανάπτυξη και ζωντάνια, συμπεριλαμβανομένης και της τέχνης.
Είναι η στιγμή να αναβιώσουμε το συνειδητό γύρω από την τέχνη που ευημερεί. Όπερα Δρόμου - ένας "καλλιτεχνικός σεισμός"» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η Όπερα Δρόμου θα παρουσιάσει με έναν καλλιτεχνικό τρόπο την έκφραση της ελευθερίας και την ιστορία της Καλαμάτας, φέρνοντας μαζί διαφορετικές καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης και, φυσικά, διαφορετικές οπτικές της τέχνης. Όλοι οι άνθρωποι αγαπούν τη μουσική ή το χορό ή το θέατρο ή τη ζωγραφική ή όλα μαζί. Από την παραδοσιακή μουσική έως το ροκ, από το μάθημα χορού ως τη χορωδία, το θέατρο ή ακόμη και τη μαγειρική... όλοι!
Όλοι αυτοί θα γίνουν μέρος ενός μεγάλου σόου που θα λάβει μέρος στο δημόσιο χώρο.
Dorothea Lubbe (Γερμανία): Σκηνοθέτης
Marjolaine Bencharel (Γαλλία): Συντονίστρια πρότζεκτ
Συμμετέχουν: Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας, Grannies’ Stollen Pills, Ayahuasa, AcroYoga, Προσεχώς, Καλλιρρόη Βελέντζα, Ελένη, Marie Noelle, Αδαμαντία, Majiej, Σταύρος Τζανετάκος, Dablo Campanini, Σωτήρης, Μαρία και Παναγιώτης.
Το εν λόγω πρότζεκτ είναι η πρώτη εκδήλωση του διεθνούς πλέον Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, που φέτος θα γίνει 29-30-31 Ιουλίου.
Να σημειωθεί πως το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας ξεκίνησε έχοντας δύο παράλληλους στόχους:
  -η χρήση και η ανάδειξη των δημόσιων χώρων της πόλης με δραστηριότητες που ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και προσφέρουν στην πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου
-η ανάπτυξη της δημιουργικότητας των συμμετασχόντων και η προσφορά σε αυτούς χώρων στους οποίους μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, αξιοποιώντας τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους.
Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας:
-επιθυμεί να αναδείξει τους δημόσιους χώρους της πόλης, ώστε οι πολίτες στη συνέχεια να αναλάβουν τη δημιουργική τους χρήση
-προσπαθεί να δώσει ένα βήμα σε καλλιτέχνες που συχνά νιώθουν αποκλεισμένοι από το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, διότι η τέχνη τους δεν είναι «αποδεκτή» (ή ακόμη και διώκεται)
-φιλοδοξεί να αναδείξει την πόλη της Καλαμάτας, ως μια ζωντανή, πολύμορφη, πολυπολιτισμική και χωρίς αποκλεισμούς πόλη, κάνοντάς τη πιο ελκυστική, τόσο για τους πολίτες της όσο και για τους επισκέπτες
-προσπαθεί να αναδείξει τη δημιουργική και ελεύθερη έκφραση ως μέσο για την καταπολέμηση πολλών παθογενειών της κοινωνίας.
Μάλιστα, το 6ο κατά σειρά Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, για πρώτη φορά είχε «διεθνές χρώμα», καθώς σε αυτό συμμετείχαν άτομα από διάφορες χώρες. Από τότε, με τα λίγα μέσα που έχει, προσπαθεί να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του ξένους καλλιτέχνες ή καλλιτεχνικές ομάδες. Και το 9ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας συνεχίζει αυτή την παράδοση.

***  Μετατρέπεται σε βασική είσοδο και έξοδο της Καλαμάτας η Αρτέμιδος   
Προγραμματισμένο να ξεκινήσουν ήταν οι εργασίες στην οδό Αρτέμιδος, βόρεια της συμβολής της με την οδό Λεΐκων, στο πλαίσιο πραγματοποίησης του έργου «Κρασπεδώσεις και φωτισμός της οδού Αρτέμιδος από οδό Λεΐκων έως οδό Σπάρτης», προϋπολογισμού 149.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Ανάδοχος είναι η Κοινοπραξία Μιχαήλ Παπαδημητρίου - Γεώργιος Σακελλαρίου - Ευάγγελος Ξυδέας με ποσοστό έκπτωσης 8%. Η χρηματοδότηση προέρχεται από δημοτικούς πόρους και ΣΑΤΑ.
Επισημαίνεται ότι μετά την κατασκευή της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας η δημοτική οδός Αρτέμιδος θα αποτελέσει νέα κύρια είσοδο και έξοδο της πόλης και εν όψει αυτής της εξέλιξης πραγματοποιείται το εν λόγω έργο. Τονίζεται ότι το Υπεραστικό ΚΤΕΛ έχει ειδοποιηθεί πλειστάκις, ώστε να μετακινηθούν τα σταθμευμένα στην Αρτέμιδος λεωφορεία.
Λόγω των εργασιών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, οι οδηγοί που χρησιμοποιούν την Αρτέμιδος θα πρέπει να δείχνουν μεγάλη προσοχή και να συμμορφώνονται με τη σήμανση και τις υποδείξεις των συνεργείων για την αποφυγή ατυχήματος.
Η πρόσβαση των οχημάτων από την περιμετρική οδό προς το κέντρο της πόλης θα γίνεται, κυρίως, μέσω του κόμβου της περιμετρικής, που θα οδηγεί στη διασταύρωση των οδών Αρτέμιδος και εθνικής οδού προς Σπάρτη.
Η διασταύρωση αυτή αποτελεί και την αφετηρία της παρέμβασης, που αποσκοπεί στη δημιουργία κυκλοφοριακής τάξης και υποδομής εισόδου πόλης. Παράλληλα, καθώς η ανατολική παραποτάμια πλευρά της Αρτέμιδος βρίσκεται σε άμεση οπτική σχέση με το Κάστρο και το Ιστορικό Κέντρο, θα επιτευχθεί και η αισθητική αναβάθμιση της συνολικής εικόνας της πόλης.
  Δύο κυκλικοί κόμβοι
Η παρέμβαση ξεκινά με κυκλικό κυκλοφοριακό κόμβο, που υλοποιείται στη συμβολή Αρτέμιδος και εθνικής οδού προς Σπάρτη (η οριστικοποίησή του θα επέλθει με την ολοκλήρωση της περιμετρικής), για να διευθετήσει την πρόσβαση προς την περιμετρική οδό. Η παρέμβαση ολοκληρώνεται με τη δημιουργία κυκλικού κυκλοφοριακού κόμβου στο σημείο όπου διασταυρώνεται η Αρτέμιδος με την οδό Δαμηλάτη.
Στην οδό Αρτέμιδος δημιουργείται κεντρική νησίδα πλάτους 2 μέτρων, η οποία κατά την ολοκλήρωση του έργου θα διαμορφώνει δύο κλάδους κυκλοφορίας, με εύρος 7,5 μέτρων καθένας και θα εξασφαλίζει κυκλοφοριακές προδιαγραφές εισόδου πόλης.
Προβλέπεται η απαγόρευση μόνιμης στάθμευσης λεωφορείων στο χώρο, με εξαίρεση ορισμένες θέσεις για τη στάθμευση αστικών λεωφορείων, που στο άμεσο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή στάθμευση τουριστικών λεωφορείων. Εσοχές στάθμευσης οχημάτων διαμορφώνονται εκατέρωθεν της οδού. Η οδός Δαμηλάτη μονοδρομείται για την αποσυμφόρηση του νότιου κυκλικού κόμβου.
Το έργο θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις και η εν λόγω εργολαβία αφορά, κυρίως, σε παρεμβάσεις διευθέτησης της κυκλοφορίας.

***  Κουκλοθέατρο για παιδιά   
Κουκλοθέατρο για παιδιά 5-7 χρόνων (11.00-12.00 μ.) και 3-4 χρόνων (12.00-13.00 μ.μ.), με τον τίτλο «Μήλα γύρω γύρω και στη μέση πορτοκάλι», θα παιχθεί αύριο Σάββατο, 16 Απριλίου, στο Bookstore Κονταργύρη.  Δωρεάν είσοδος 

*** Ο καιρός  σήμερα Σάββατο στην Καλαμάτα 

 Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Σάββατο 16/4/2016 προβλέπεται αίθριος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις από τις απογευματινές ώρες και μετά. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-70%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ. θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/ - 

***  Παραδίδεται τη Δευτέρα από τον Σπίρτζη το Λεύκτρο - Σπάρτη      
Σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα εφαρμοστούν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, στο τμήμα Λεύκτρου – Σπάρτης, λόγω της παράδοσης του δρόμου από τη Δευτέρα στην κυκλοφορία. Με το νέο αυτό άξονα θα είναι δυνατή η παράκαμψη του δρόμου Τρίπολης-Σπάρτης, επιτρέποντας στους οδηγούς να εξοικονομήσουν χρόνο.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) Πελλάνας του αυτοκινητόδρομου «Μορέας» (πλησίον Σπάρτης), παρουσία του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.
Όσον αφορά στα διόδια, θα υπάρχει μετωπικός σταθμός διοδίων στην Πετρίνα.
Το έργο μειώνει αποφασιστικά το χρόνο διαδρομής μεταξύ των γεωγραφικών θέσεων που εξυπηρετεί. Η δε διαδρομή Αθήνα-Καλαμάτα είναι πλέον εφικτή σε λίγο περισσότερο από δύο ώρες, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, καθώς και στις μετακινήσεις στο εσωτερικό της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  Διακοπές κυκλοφορίας
Με αποφάσεις των αστυνομικών διευθυντών Αρκαδίας και Λακωνίας, θα ισχύσουν τα εξής:
Ολιγόλεπτη διακοπή κυκλοφορίας (μέχρι πέντε 5 λεπτά, κάθε φορά) σε κλάδους των ανισόπεδων κόμβων ή και σε τοπικές οδούς των ανισόπεδων κόμβων στο νέο τμήμα Λεύκτρο - Σπάρτη. Ειδικότερα, σε ανισόπεδους κόμβους Λογκανίκου, Πελλάνας, Σπάρτης, τοπική οδός προς Γεράκι και στις δύο κατευθύνσεις, ΠΕΟ Τρίπολης - Σπάρτης και στις δύο κατευθύνσεις και περιοχή του κυκλικού κόμβου.
Οι ρυθμίσεις αυτές θα ισχύσουν έως το τέλος του χρόνου, εκτός από τις ημέρες του Πάσχα, του Αγίου Πνεύματος, του 15Αυγούστου, την 28η Οκτωβρίου, Χριστούγεννα και παραμονή Πρωτοχρονιάς 2017. Επιπλέον, εξαιρούνται τα Σαββατοκύριακα της καλοκαιρινής περιόδου από 18/6/2016 έως και 31/8/2016. καθώς και οι ημέρες πριν, μεταξύ ή έπειτα από επίσημες αργίες.
Με άλλη απόφαση καθορίζονται τα προσωρινά όρια ταχύτητας στο νέο τμήμα Λεύκτρο – Σπάρτη.
Επίσης, ολιγόλεπτες διακοπές κυκλοφορίας θα γίνονται και σε ανισόπεδο κόμβο Λεύκτρου:
-Κλάδος εισόδου από τον αυτοκινητόδρομο (κατεύθυνση προς Αθήνα), στην κατεύθυνση προς Σπάρτη.
-Κλάδος εξόδου στην κατεύθυνση προς Λεύκτρο, με κατεύθυνση προς Αθήνα.
-Κλάδος εισόδου από τον αυτοκινητόδρομο (κατεύθυνση προς Καλαμάτα), στην κατεύθυνση προς Σπάρτη.
-Κλάδος εξόδου στην κατεύθυνση προς Λεύκτρο, με κατεύθυνση προς Καλαμάτα.
Και από αυτή τη ρύθμιση εξαιρούνται οι γιορτές και τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού.
  Τοπικοί αποκλεισμοί
Επίσης, από την αρχή του δρόμου έως και τη Χ.Θ. 13.760 τοπικός αποκλεισμός μίας λωρίδας (ή της αριστερής, ή της δεξιάς και Λ.Ε.Α.) καθ' όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου και των κλάδων των ανισόπεδων κόμβων, ως εξής.
-Για το ρεύμα προς Σπάρτη την τυπική περίοδο καθ’ όλο το 24ωρο, με εξαίρεση την Παρασκευή από τις 16.00 και έως τις 23.00, ενώ για την περίοδο των εορτών οι εργασίες θα εκτελούνται καθόλο το 24ωρο, με εξαίρεση τις ημέρες και ώρες εξόδου.
-Για το ρεύμα προς Λεύκτρο την τυπική περίοδο καθ’ όλο το 24ωρο, με εξαίρεση την Κυριακή από τις 12.00 έως τις 23.00, ενώ για την περίοδο των εορτών, οι εργασίες θα εκτελούνται καθ’ ό­λο το 24ωρο, με εξαίρεση τις ημέρες και ώρες επιστροφής.
Όλες οι ρυθμίσεις ξεκινούν από τη Δευτέρα που θα δοθεί ο δρόμος σε κυκλοφορία και θα διαρκέσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.   Β.Β.

***   Λόγω Κορομηλά η Καλαμάτα χορεύει ξανά μπατσάτα    
Συντονισμένοι στο «Έψιλον» πρέπει να είναι απόψε οι φίλοι της μπατσάτα, της Καλαμάτας, αλλά και της Μεσσήνιας Ρούλας Κορομηλά, η οποία κάνει τη μεγάλη επιστροφή στα τηλεοπτικά πλατό από τη συχνότητα του εν λόγω καναλιού.
Απόψε, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της εκπομπής θα γίνει κάποια στιγμή απευθείας σύνδεση με τον πεζόδρομο της Αμφείας, όπου φίλοι της μπατσάτα θα χορέψουν προς τιμήν της Ρούλα Κορομηλά. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι πλέον έχουμε την πρωτιά σε αυτό το χορό, με Ρεκόρ Γκίνες.
Τυχεροί είμαστε, πάντως, που δε ζήτησαν από την εκπομπή να ξανακάνουμε καρναβάλι ή την αναπαράσταση της 23ης Μαρτίου…   Π.Μπ. 

***  Δέκα συλλήψεις στη Μεσσηνία σε αστυνομική επιχείρηση

 Δέκα άτομα συνελήφθησαν στη Μεσσηνία σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου την Τρίτη και την Τετάρτη. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έγιναν έλεγχοι σε 741 άτομα, εκ των οποίων 540 ήταν ημεδαποί και 201 αλλοδαποί, καθώς και σε 526 οχήματα. Επιπλέον, προσήχθησαν 100 άτομα, από τα οποία 67 ήταν ημεδαποί και 33 αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν 62 άτομα. Στη Μεσσηνία συνελήφθησαν: -Δύο τσιγγάνοι στη Μεσσήνη, για ναρκωτικά και συγκεκριμένα ένας 30χρονος τσιγγάνος με 6 δισκία που εμπίπτουν στη νομοθεσία για ναρκωτικά και ένας 23χρονος τσιγγάνος για 21 γραμμάρια χασίς -Έξι τσιγγάνοι, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας -Δύο ημεδαποί για καταδικαστικά έγγραφα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης βεβαιώθηκαν συνολικά 307 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, 8 παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού και 3 παραβάσεις για στέρηση άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους κατά τόπο εισαγγελείς. - 

***  Κάλπες με αιχμές και…χτυπήματα κάτω από τα ζώνη στη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας  
Ανώνυμη επιστολή εναντίον της υποψηφιότητας της Νατάσσας Κυριακοπούλου
Μια διαδικασία, όπως αυτή της εκλογής νέου προέδρου στο κόμμα της Ν.Δ. για τη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, που ξεκίνησε υποτονικά, κατέληξε ακραία.
Χθες το πρωί, μάλιστα, κυκλοφόρησε σε διάφορα σημεία της πόλης (γραφεία ΝΟΔΕ, Διοικητήριο και αλλού) ένα κείμενο με τίτλο «Συγχαρητήρια επιστολή», το οποίο αναφέρεται στην υποψηφιότητα της Νατάσσας Κυριακοπούλου.
Το «Θάρρος» έχει στα χέρια του τη συγκεκριμένη επιστολή, η οποία σε πολλά σημεία υποστηρίζει γεγονότα και καταστάσεις, κατά της συγκεκριμένης υποψήφιας, τα οποία ξεφεύγουν των ορίων της όποιας δεοντολογίας, αφού δεν έχουμε κάποιο στοιχείο στα χέρια μας απ’ όσα καταγγέλλουν. Υπάρχει αναφορά στην προσωπική της ζωή, την οικονομική της κατάσταση και το πώς αυτή επετεύχθη, το ρόλο της στην Πολεοδομία και άλλα πολλά. Απ’ όλο το κείμενο δημοσιεύουμε κάποια κομμάτια που έχουν ένα ψήγμα πολιτικής κριτικής.
Ειδικότερα, η επιστολή αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Αγαπητά κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, συγχαρητήρια για την πρόθεσή σας να επιλέξετε ως υποψήφια για τη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, ένα άτομο που σας έχει επιβληθεί εκ των άνωθεν και αποτελεί προϊόν εσωκομματικών συναλλαγών και κομματικών συμβιβασμών […]
[…] Να τη χαίρεται ο πολιτικός της μέντορας κ. Σαμαράς, που είναι και ο βασικός υποστηρικτής της, καθώς και ο τιμητής των πάντων κ. Νίκας, που μετέτρεψε την Πολεοδομία Καλαμάτας σε κλειστή “φράξια”. Ο “κύριος” αυτός ως ομοϊδεάτης της την προώθησε και την ανέδειξε αν και νεοτάτη ούσα, σε προϊσταμένη και ρυθμιστικό παράγοντα της εν λόγω Υπηρεσίας, με κριτήριο τις μεγάλες τεχνικές της γνώσεις και την τεράστια εμπειρία τις σε μεγάλες κατασκευές […]
[…] Μια σειρά από γεγονότα συνθέτουν το προφίλ της αυριανής προέδρου της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας. Όλα όσα προαναφέραμε, μάλλον φαίνεται ότι εντάσσονται στο πρόγραμμα, αλλά και αποτελούν την ιδεολογική παρακαταθήκη και το ηθικό υπόβαθρο που εξαγγέλλει ότι θα εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία ως αυριανή κυβέρνηση της χώρας […]
[…] Σας στέλνουμε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς μας, αλλά θα μας επιτρέψετε να μείνουμε ανώνυμοι μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές, Φοβούμενοι την εκδικητική μανία και τις πιθανές δημαρχιακές, πολεοδομικές και πολιτικές επιθέσεις εναντίον μας[…]». Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***   Αναλαμβάνουν υπηρεσία 26 αγροτικοί ιατροί στη Μεσσηνία  
Ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη τα οριστικά αποτελέσματα της πρόσκλησης για την τοποθέτηση αγροτικών ιατρών σε διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την αριθμ.Α2γ/ΓΠ οικ.7237/29-01-2016 προκήρυξης.
Στα δε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού Μεσσηνίας τοποθετούνται είκοσι έξι (26) αγροτικοί ιατροί και ειδικότερα:
1 ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΕΔΥ-Π.Ι ΕΛΑΙΑΣ Α΄
2 ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  ΠΕΔΥ-Π.Ι ΔΕΣΥΛΛΑ Α΄
3 ΑΡΜΠΑΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΔΥ – Π.Ι ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ Α΄
4 ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΕΔΥ – Π.Ι ΣΠΗΛΙΑΣ Α΄
5 ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕΔΥ – Π.Ι ΧΑΤΖΗ Α΄
6 ΚΑΡΕΤΣΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΠΕΔΥ – ΚΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ Α΄
7 ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕΔΥ – ΠΙ ΙΚΛΑΙΝΑΣ Α΄
8 ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΕΔΥ – ΚΥ ΑΝΜ ΠΥΛΟΥ Β΄
9. ΚΟΡΟΜΠΟΚΗΣ ΗΛΙΑΣ ΠΕΔΥ – Π.Ι ΑΡΦΑΡΩΝ Α΄
10. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΠΕΔΥ – Π.Ι ΔΩΡΙΟΥ Α΄
11. ΛΟΥΒΕΡΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΔΥ – Π.Ι ΜΕΘΩΝΗΣ Α΄
12. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ        ΠΕΔΥ – Π.Ι ΛΟΓΓΑ Α΄
13. ΜΠΙΝΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑ      ΠΕΔΥ – Π.Ι ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑΣ Α΄
14. ΜΠΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ  ΠΕΔΥ –Π.Ι ΑΡΤΕΜΙΣΙΑΣ Α΄
15. ΞΕΠΑΠΑΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ   ΠΕΔΥ – Π.Ι ΚΑΤΣΑΡΟΥ Α΄
16. ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ   ΠΕΔΥ – Π.Ι ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ Α΄
17. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕΔΥ – ΚΥ ΑΝΜ ΠΥΛΟΥ Α΄
18. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ       ΠΕΔΥ – ΚΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ Γ΄
19. ΠΑΠΠΑ ΓΕΩΡΓΙΑ   ΠΕΔΥ – Π.Ι ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ Α΄
20. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕΔΥ – ΚΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ Β΄
21. ΡΟΓΚΟΒΣΚΑ ΜΑΡΙΝΑ     ΠΕΔΥ – Π.Ι ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ Α΄
22. ΡΟΥΤΣΗ ΕΥΔΟΚΙΑ  ΠΕΔΥ – Π.Ι ΠΕΛΕΚΑΝΑΔΑΣ Α΄
23. ΣΑΡΔΕΛΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ     ΠΕΔΥ – Π.Ι ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ Α΄
24. ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   ΠΕΔΥ – Π.Ι ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ Β΄
25. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ/ΤΗΣ  ΠΕΔΥ – ΓΝ ΚΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ Α΄
26. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ        ΠΕΔΥ – Π.Ι ΛΟΓΓΑ

***   «Γυναικεία υπόθεση» η κομματική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία    
Η Νατάσσα Κυριακοπούλου θα αντικαταστήσει τον Περικλή Μαντά ύστερα από 6 χρόνια στη ΝΟΔΕ 
   Η Νατάσσα Κυριακοπούλου, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η επόμενη πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία και αυτή που θα αντικαταστήσει τον Περικλή Μαντά, ύστερα από 6 χρόνια.
Όπως αναμενόταν, και ήταν επιθυμία και των περισσότερων στελεχών της Ν.Δ. στη Μεσσηνία, η υποψηφιότητά της, που έτυχε και μεγάλης απήχησης τόσο από το εκλεκτορικό σώμα όσο και από τη βάση του κόμματος, ήταν και η μοναδική, καθώς αργά προχθές το βράδυ και οι τρεις μέχρι πρότινος ενδιαφερόμενοι απέσυραν την υποψηφιότητά τους.
Στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν αναφέρουν ως βασικό λόγο την «ενότητα» της παράταξης για την απόφασή τους να αποσύρουν τη υποψηφιότητά τους.
Αρχικά απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Νίκος Αλεξανδρόπουλος, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων: «[...] Παραχωρώ έδαφος, έχοντας παραταξιακή συνείδηση και πνεύμα ενότητας. Εξάλλου, το ιστορικό μου βεβαιώνει ότι δεν έχω τάσεις θεσιθηρίας. Στέκομαι σε μια τέταρτη επιλογή ή ακόμα και πέμπτη, προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να ενισχύσει το "συλλογικώς σκέπτεσθαι" και το "αιτιακώς επιχειρείν". Έτσι πιστεύω πως βοηθάμε την παράταξη και το νέο μας πρόεδρο, Κυριάκο Μητσοτάκη».
Λίγο αργότερα απέσυρε την υποψηφιότητά του και ο Παναγιώτης Σκιαδόπουλος, που εξέφρασε μια πικρία, καθώς είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον νωρίτερα από κάθε άλλον για τη θέση. Παράλληλα, τόνισε την αμέριστη στήριξή του στο πρόσωπο της Νατάσσας Κυριακοπούλου. Μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Σκιαδόπουλος αναφέρει: «Αναγνωρίζοντας ότι τέσσερις υποψηφιότητες για την ίδια θέση είναι πολλές και δε διευκολύνουν τις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες, καθώς και την ενότητα του κόμματος, την οποία κάποιοι επιβουλεύονται, πήρα τη δύσκολη προσωπική απόφαση να αποσύρω το ενδιαφέρον μου, αν και ίσως να ήμουν ο τελευταίος που θα έπρεπε να το κάνει. Η απόσυρση του ενδιαφέροντός μου για την προεδρία της ΝΟΔΕ δε συνδυάζεται και με την αναστολή της ενεργής μου δράσης στο κόμμα, η οποία θα παραμείνει αμείωτη, σαν μια πράξη ευθύνης απέναντι σε όλα τα στελέχη και μέλη που με τίμησαν με τη στήριξή τους.
Η παραταξιακή μου συνείδηση και η έγνοια μου για την ενότητα του κόμματος, ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, μου υπαγορεύουν να σταθώ στο πλευρό της φίλης και συναγωνίστριας Νατάσσας Κυριακοπούλου και να της παρέχω την πλήρη στήριξή μου».
Τελευταίος και εκφράζοντας τη στενοχώρια του, αλλά και την πικρία του, απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Παναγιώτης Τζαβάρας. «Είμαι στεναχωρημένος, διότι αναγκάζομαι να απογοητεύσω όλους όσοι στάθηκαν με εντιμότητα δίπλα μου και πίστεψαν σε εμένα και στο στόχο μας, που ήταν να οδηγηθούμε στη γιορτή της δημοκρατίας, τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής και να τις κερδίσουμε. Κι εγώ, αλλά και όλοι όσοι στάθηκαν δίπλα μου, είμαστε ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ και ως γνήσιοι αγωνιστές της παράταξης αναγκαζόμαστε να υπαναχωρήσουμε, προκειμένου να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στη συνοχή και την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, ούτε για μια στιγμή δεν είδαμε σαν εχθρούς τους υπόλοιπους (ανεπίσημους) διεκδικητές της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας. Και με τους τρεις, με όλους εσάς και με τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, θα αγωνιστούμε στο ίδιο μετερίζι για την ανατροπή του λαϊκισμού και της επικινδυνότητας που πρεσβεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Πάντα σταθερός στις αρχές και στις αξίες της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ενώ κλείνει με υστερόγραφο: «Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε (Μολιέρος)», αφήνοντας χώρο για πολλές ερμηνείες.
Η μοναδική υποψηφιότητα της Νατάσσας Κυριακοπούλου είναι πιθανό να οδηγήσει και σε απευθείας ανακήρυξή της ως προέδρου της ΝΟΔΕ, χωρίς καν να στηθούν κάλπες, κάτι που προβλέπεται από το καταστατικό, όταν υπάρχει ένας και μοναδικός υποψήφιος. Όλα αυτά θα αποφασιστούν τις επόμενες ημέρες.
Μέλημα όλων πλέον στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι να «επουλωθούν» το συντομότερο οι πληγές που αφήνουν πάντα οι εσωκομματικές διαδικασίες, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα είναι ραγδαίες και ο κομματικός μηχανισμός πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα.
Ύστερα και από την πρόσφατη ανάδειξη της Άντζελας Σκλήκα στην Τ.Ο της Καλαμάτας, τα ηνία της κομματικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία αναλαμβάνει το «ασθενές φύλο», το οποίο όμως προσδοκά να αποδειχθεί «σκληρό καρύδι» για τους πολιτικούς αντιπάλους της Νέας Δημοκρατίας.  Του Κώστα Γαζούλη 
-
***  Πασχαλινά σπιτάκια 
Στη βόρεια πλευρά της κεντρικής πλατείας – Βασιλέως Γεωργίου τοποθετήθηκαν, χθες, 8 σπιτάκια από τη Διοκλής ΑΕ, τα οποία έχουν παραχωρηθεί σε χειροτέχνες, με ενοίκιο.
Τα σπιτάκια θα παραμείνουν στην πλατεία μέχρι την Κυριακή του Θωμά, 8 Μαΐου.
Θετικό ότι είναι καλαίσθητα, ενώ ομορφαίνουν το χώρο και δίνουν δουλειά και ευκαιρία σε πολίτες να δείξουν το έργο τους. Α.Π. 

***  Για να μην «τσακιστεί» κανείς      
Έσπασε μια υαλόπλακα στην οδό Αναγνωσταρά, προφανώς από όχημα που ανέβηκε στο πεζοδρόμιο. Για να γλυτώσουν οι περίοικοι τους περαστικούς, τοποθέτησαν στην τρύπα ένα σκουπόξυλο και ένα χαρτόνι.   Β.Β.

***  Kalamata21: Μας ζητούν να ξεχάσουμε την ιστορία μας   
Μέχρι σήμερα ο κύριος μύθος - ιδεολόγημα που «είχε… στολίσει» την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021 ήταν η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, η συμπλήρωση 200 χρόνων από τον αγώνα της εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Αμέσως μετά την επιλογή της Καλαμάτας για τον τελικό γύρο, μαζί με την Ελευσίνα και τη Ρόδο, είχε δηλώσει: «Θα είναι τιμή για όλους μας και για την πόλη πρωτίστως, να είμαστε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Πρέπει να συστρατευθούμε όλοι σε αυτό τον αγώνα».
Ο δήμαρχος είχε τονίσει ακόμη ότι διακόσια χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και την απελευθέρωση της πόλης, η Καλαμάτα διεκδικεί να είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης «κι αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για αυτούς που αγωνίστηκαν και ξεκίνησαν τον αγώνα της παλιγγενεσίας απ’ αυτόν εδώ τον ιστορικό τόπο».
Αν διαβάσει, όμως, κάποιος τις παρατηρήσεις της κριτικής επιτροπής προς τις τρεις υποψήφιες ελληνικές πόλεις, τέτοιου είδους δηλώσεις απαγορεύονται! Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό κείμενο: «Η ιστορία, η πολιτιστική κληρονομιά και η υπάρχουσα πολιτιστική και τουριστική δραστηριότητα μίας πόλης, παρόλο που μπορούν να διαμορφώσουν μία βάση για το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα, ΔΕΝ παίζουν κανέναν ρόλο στην αξιολόγηση και την τελική απόφαση.
Το 2021 είναι η διακοσιοστή επέτειος από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Θα υπάρχει πληθώρα εθνικών εορταστικών εκδηλώσεων και αναμένεται ότι οι περισσότερες πόλεις θα διοργανώσουν και δικές τους επετειακές εκδηλώσεις.
Οι προκρινόμενες πόλεις θα πρέπει να διαβεβαιώσουν ότι θα υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και του επετειακού προγράμματος του 2021 (το οποίο και μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αλλά όχι ως βασικό στοιχείο).
Η Επιτροπή Επιλογής αναμένει, λόγω της περίστασης, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της  συμμετοχές και συνεργασίες με Τούρκους καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς, αντιπροσωπεύοντας τις Ευρωπαϊκές Αξίες της Συμφιλίωσης».
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το ιδεολογικό περιεχόμενο που θέλει να δώσει ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας στην υποψηφιότητα της πόλης, οπότε χρήζει επανακαθορισμού του. Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** «Τα νεότερα δεδομένα για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου» στο 2ο Πανελληνίου Φεστιβάλ     
Στο πλαίσιο του τριήμερου 2ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Ελαιολάδου, που ξεκινά σήμερα στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite στην Καλαμάτα, συμπεριλαμβάνεται ενότητα με θέμα τα νεότερα δεδομένα για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου.
Η ενότητα αυτή θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο το απόγευμα, από 5.30 έως 7.30, ενώ περιλαμβάνει σημαντικές εισηγήσεις από τρεις αξιόλογους καθηγητές, με σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν στα νέα δεδομένα για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου και την επίδρασή του στην ανθρώπινη υγεία.
Το πρόγραμμα της ενότητας έχει ως εξής:
  Σάββατο 16/4
17.30: Τριχοπούλου Αντωνία, καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, «Αποτελέσματα της εθνικής μελέτης για την υγεία και τη διατροφή ΥΔΡΙΑ σχετικά με τη χρήση λιπών και ελαίων»
17.50: Μαγιάτης Προκόπης, καθηγητής Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Τα φαινολικά συστατικά, μέθοδοι ανάλυσης, ισχυρισμοί υγείας και η βιολογική αξία του ελαιόλαδου»
18.10: Καστανάς Ηλίας, καθηγητής Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, «Επίδραση μικροστοιχείων της ελιάς και του ελαιολάδου στο μεταβολικό σύνδρομο και στο διαβήτη»
18.30: Τσίμπη Δέσποινα, δρ. χημικός διευθύντρια εργαστηρίων ελέγχου ποιότητας & ασφάλειας τροφίμων ΓΧΚ, «Εργαστηριακός Ελεγχος της ποιότητας και της ασφάλειας του ελαιολάδου»
 Ενημέρωση για τις διεθνείς αγορές
Μία ακόμα σημαντική ενότητα είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί, από 10.30 έως 13.30, υπό την επιμέλεια της Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του υπουργείου Εξωτερικών.
Το πρόγραμμα της ενότητας έχει ως εξής:
Συντονιστής: Βασιλόπουλος Γιώργος, υπεύθυνος προώθησης εξαγωγών της «Ανέλιξη Σύμβουλοι Επιχειρήσεων»
10.30: Στεφανίδου Nίκη, γραμματέας ΟΕΥ Β΄ - υπουργείο Εξωτερικών, «Η αγορά της Ινδίας και οι δυνατότητες για τα ελαιοκομικά προϊόντα»
10.50: Μητά Ευφροσύνη, σύμβουλος ΟΕΥ Α΄- υπουργείο Εξωτερικών, «Η αγορά των ελαιοκομικών προϊόντων της Ρουμανίας»
11.10: Γιαννούλης Παντελής, σύμβουλος ΟΕΥ Α΄- υπουργείο Εξωτερικών, «Η αγορά της Πολωνίας και οι δυνατότητες των ελληνικών εξαγωγών»
11.30: Δρυς Στέλιος, πρόεδρος FoodStandard,
«Ας μιλήσουμε για ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές»
11.50: Συζήτηση
12.10: Διάλειμμα για καφέ
12.30: B2B συναντήσεις επιχειρηματιών με τους εμπορικούς ακολούθους.
Όπως αναφέρεται και στο πρόγραμμα, τα έμπειρα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών που έχουν διατελέσει εμπορικοί ακόλουθοι σε πολλές χώρες, από τις 12.30 μέχρι τις 13.30 θα είναι στη διάθεση ενδιαφερόμενων τυποποιητών και εξαγωγέων για κατ’ ιδίαν συναντήσεις, με σκοπό την παροχή χρήσιμων και πρακτικών πληροφοριών για την εξαγωγική τους δραστηριότητα. 

***   Η ελληνική ομάδα του “The International Molinological Society” στην Κυπαρισσία    
Η Ελληνική Oμάδα της Διεθνούς Εταιρείας Μυλολογίας, προσκεκλημένη του Παλιού Νερόμυλου, πραγματοποίησε στις 8-10 Απριλίου την ετήσια εκδρομή της στην Κυπαρισσία, με σκοπό να εξερευνήσει το συγκρότημα των 10 νερόμυλων που υπάρχουν κατά μήκος του υπέροχου μονοπατιού από τους Μπλεμενιάνους μέχρι κάτω τους Μύλους.
Ως γνωστόν, μέρος του συγκροτήματος των 10 μύλων είναι και ο Παλιός Νερόμυλος. Οι μύλοι της περιοχής είναι γνωστοί από τα παλιά χρόνια, πριν από το 1850, λειτουργούσαν με το ίδιο νερό (ρέμα) και αναφέρονται ακόμα και από τους περιηγητές.
Ιδιαίτερα στο «Έργο της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής στον Μοριά 1829-1838» υπό το στρατηγό Maison, υπάρχει, σχεδιασμένη από το Γάλλο ζωγράφο Prosper Baccuet, γκραβούρα, όπου στα βόρεια της Κυπαρισσίας διακρίνεται και με υπότιτλο το χωριό Μύλοι (Les Moulins).
Βασικό κίνητρο και στόχος των εκδρομών είναι η ανακάλυψη περιοχών με μύλους, καθώς υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπήρχαν περίπου 36.000 νερόμυλοι μόνο!
Έτσι, βάσει προγράμματος, το Σάββατο το πρωί, όταν η ομάδα των επισκεπτών εξερευνούσε τους 10 νερόμυλους με οδηγό από τον Παλιό Νερόμυλο, μια άλλη ομάδα του Παλιού Νερόμυλου (Νίκος Ιμιρζιάδης, Τζίμα Ιμιρζιάδη και Δημήτρης Ντουβίτσας) εξερευνούσε μύλους στη βόρεια Τριφυλία, βοηθώντας την ΤΙΜS, της οποίας είναι μέλος, στον εντοπισμό και την καταγραφή διαρκώς περισσότερων μύλων.
Η ΤΙΜS είναι η μοναδική επιστημονική διεθνής εταιρεία, η οποία από το 1965 καλλιεργεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τη γνώση για μύλους που κινούνται με το νερό, τον αέρα, την ανθρώπινη και τη ζωική δύναμη και ενθαρρύνει τη σχετική έρευνα. Σήμερα έχει περισσότερα από 500 ενεργά μέλη σε 35 χώρες και στις 5 ηπείρους, φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Η Ελληνική Ομάδα λειτουργεί, επίσης, από το 1965 και έχει 36 μέλη, μεταξύ των οποίων και τον Παλιό Νερόμυλο και την Τζίμα Ιμιρζιάδη. Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων της οργανώνει κάθε Απρίλιο μια εκδρομή- έρευνα σε μέρη της Ελλάδας όπου οι μύλοι τους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας είναι ο Στέφανος Νομικός, αρχιτέκτων, με μεγάλο έργο –και συγγραφικό-για τους μύλους.
Το έργο κάθε εθνικής ομάδας της ΤΙΜS είναι η συμμετοχή της στη δημιουργία αρχείων για όλους τους ευρωπαϊκούς μύλους, καθώς αναζητά,  καταγράφει και χαρτογραφεί όλους τους μύλους της χώρας από αρχιτεκτονική, ιστορική, λαογραφική και μηχανολογική πλευρά. Φωτογραφίζει και σηματοδοτεί  με GPs την ακριβή τοποθεσία των μύλων, ακόμα και ερειπίων.
Μια άλλη λειτουργία της είναι η έκδοση καταλόγων και βιβλίων για τους μύλους, ηλεκτρονικά και συμβατικά περιοδικά με νέα για τους μύλους, καθώς και λειτουργία διαφόρων sites, επίσης με αντικείμενο τους μύλους.
Το Σάββατο το απόγευμα η ομάδα επισκέφθηκε τους 2 μύλους στους Αρμενιούς και ξεναγήθηκε στην Παλιά Πόλη από την Τζίμα Ιμιρζιάδη. Τη δε Κυριακή το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στους νερόμυλους σε Αρτίκι, Νέδα (Πλατάνια), Κεφαλόβρυσο και Φίλια.

***  Η ελληνική ομάδα του “The International Molinological Society” στην Κυπαρισσία    
 
Η Ελληνική Oμάδα της Διεθνούς Εταιρείας Μυλολογίας, προσκεκλημένη του Παλιού Νερόμυλου, πραγματοποίησε στις 8-10 Απριλίου την ετήσια εκδρομή της στην Κυπαρισσία, με σκοπό να εξερευνήσει το συγκρότημα των 10 νερόμυλων που υπάρχουν κατά μήκος του υπέροχου μονοπατιού από τους Μπλεμενιάνους μέχρι κάτω τους Μύλους.
Ως γνωστόν, μέρος του συγκροτήματος των 10 μύλων είναι και ο Παλιός Νερόμυλος. Οι μύλοι της περιοχής είναι γνωστοί από τα παλιά χρόνια, πριν από το 1850, λειτουργούσαν με το ίδιο νερό (ρέμα) και αναφέρονται ακόμα και από τους περιηγητές.
Ιδιαίτερα στο «Έργο της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής στον Μοριά 1829-1838» υπό το στρατηγό Maison, υπάρχει, σχεδιασμένη από το Γάλλο ζωγράφο Prosper Baccuet, γκραβούρα, όπου στα βόρεια της Κυπαρισσίας διακρίνεται και με υπότιτλο το χωριό Μύλοι (Les Moulins).
Βασικό κίνητρο και στόχος των εκδρομών είναι η ανακάλυψη περιοχών με μύλους, καθώς υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπήρχαν περίπου 36.000 νερόμυλοι μόνο!
Έτσι, βάσει προγράμματος, το Σάββατο το πρωί, όταν η ομάδα των επισκεπτών εξερευνούσε τους 10 νερόμυλους με οδηγό από τον Παλιό Νερόμυλο, μια άλλη ομάδα του Παλιού Νερόμυλου (Νίκος Ιμιρζιάδης, Τζίμα Ιμιρζιάδη και Δημήτρης Ντουβίτσας) εξερευνούσε μύλους στη βόρεια Τριφυλία, βοηθώντας την ΤΙΜS, της οποίας είναι μέλος, στον εντοπισμό και την καταγραφή διαρκώς περισσότερων μύλων.
Η ΤΙΜS είναι η μοναδική επιστημονική διεθνής εταιρεία, η οποία από το 1965 καλλιεργεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τη γνώση για μύλους που κινούνται με το νερό, τον αέρα, την ανθρώπινη και τη ζωική δύναμη και ενθαρρύνει τη σχετική έρευνα. Σήμερα έχει περισσότερα από 500 ενεργά μέλη σε 35 χώρες και στις 5 ηπείρους, φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Η Ελληνική Ομάδα λειτουργεί, επίσης, από το 1965 και έχει 36 μέλη, μεταξύ των οποίων και τον Παλιό Νερόμυλο και την Τζίμα Ιμιρζιάδη. Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων της οργανώνει κάθε Απρίλιο μια εκδρομή- έρευνα σε μέρη της Ελλάδας όπου οι μύλοι τους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας είναι ο Στέφανος Νομικός, αρχιτέκτων, με μεγάλο έργο –και συγγραφικό-για τους μύλους.
Το έργο κάθε εθνικής ομάδας της ΤΙΜS είναι η συμμετοχή της στη δημιουργία αρχείων για όλους τους ευρωπαϊκούς μύλους, καθώς αναζητά,  καταγράφει και χαρτογραφεί όλους τους μύλους της χώρας από αρχιτεκτονική, ιστορική, λαογραφική και μηχανολογική πλευρά. Φωτογραφίζει και σηματοδοτεί  με GPs την ακριβή τοποθεσία των μύλων, ακόμα και ερειπίων.
Μια άλλη λειτουργία της είναι η έκδοση καταλόγων και βιβλίων για τους μύλους, ηλεκτρονικά και συμβατικά περιοδικά με νέα για τους μύλους, καθώς και λειτουργία διαφόρων sites, επίσης με αντικείμενο τους μύλους.
Το Σάββατο το απόγευμα η ομάδα επισκέφθηκε τους 2 μύλους στους Αρμενιούς και ξεναγήθηκε στην Παλιά Πόλη από την Τζίμα Ιμιρζιάδη. Τη δε Κυριακή το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στους νερόμυλους σε Αρτίκι, Νέδα (Πλατάνια), Κεφαλόβρυσο και Φίλια.

***   «Σάρωσε» πάλι τα μετάλλια η Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων στην Τουρκία    
 
«Πάνε»… Ζάκυνθο, γιατί ο δήμος Καλαμάτας ακόμα «ρεμβάζει» 
   Σεφ απ’ όλο τον κόσμο έδωσαν για άλλη μια χρονιά ραντεβού στο Μπολού της βόρειας Τουρκίας, με την ευκαιρία του εκεί παγκόσμιου γαστρονομικού διαγωνισμού και, φυσικά, με τη συμμετοχή ελληνικής αποστολής, η οποία επέστρεψε στην Ελλάδα γεμάτη μετάλλια και διακρίσεις.
Στην πόλη Bolu, που βρίσκεται κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, ταξίδεψε η ελληνική αποστολή της Λέσχης Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος με επικεφαλής τον Παράσχο Αξιώτη και τέσσερα μέλη.
Να υπενθυμίσουμε ότι έδρα της Λέσχης, όπως και της Ομοσπονδίας, είναι η Καλαμάτα. Ο κ. Αξιώτης είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διευθυντών Αρχιμαγείρων και επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδας.
Ωστόσο, φαίνεται πως η Καλαμάτα και συγκεκριμένα ο Δήμος, δε θέλει να αξιοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα, αφού, όπως τόνισε μιλώντας στο «Θ» ο κ. Αξιώτης, αν και έχουν περάσει δύο μήνες, δεν έχει υπάρξει απάντηση στα αιτήματα που έχουν καταθέσει, όταν για τα ίδια ακριβώς αιτήματα ο Δήμος Ζακύνθου, όχι μόνο απάντησε, αλλά και υλοποίησε σε μια εβδομάδα, καθώς θεώρησε ότι η δράση της Λέσχης συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό.
  Διαγωνισμός
«Ο 2ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Μαγειρικής που έγινε στο Bolu της Τουρκίας έλαβε τέλος. Όλοι όσοι παρευρέθησαν έφυγαν γεμάτοι εμπειρίες, κάποιοι με μετάλλια στις βαλίτσες, με καλές και νέες γνωριμίες, με όμορφες εικόνες από τη χώρα, που μαγεύει για την κουλτούρα και τις ομορφιές της. Η ελληνική ομάδα γαστρονομίας ξεκινώντας από το μαύρο κουτί Grand Prix πήρε τη δεύτερη θέση, ασημένιο μετάλλιο και κύπελλο», σημείωσε ο κ. Αξιώτης για τη συμμετοχή στην Τουρκία.
Ατομικά ο καθένας από την ομάδα πήραν:
-Αξιώτης Πάρις: 2 χρυσά, 4 ασημένια
-Ζέρβας Χρήστος: 3 ασημένια, 3 χάλκινα
-Τζινέλης Πάρης: 1 χρυσό, 5 ασημένια.
«Προσωπικά αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά την ελληνική ομάδα γαστρονομίας της Λέσχης Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος για την προσπάθεια και τις διακρίσεις που έφερε και ειδικότερα τον αρχηγό της αποστολής Αξιώτη Πάρι, τον Ζέρβα Χρήστο και τον Τζινέλη Πάρη. Ευχαριστώ, επίσης, το συνάδελφο Καδρί Μεμί για την πολύτιμη βοήθειά του, όλους τους κριτές και φυσικά τους διοργανωτές για την άψογη διοργάνωση του 2ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Γαστρονομίας, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων YEPAD και ιδιαίτερα το νέο της πρόεδρο Ismail Bulut. Σύντομα θα ανταποδώσουμε τη φιλοξενία στο Δεύτερο Φεστιβάλ “Μπορούμε Ζάκυνθος 2016” που θα διοργανώσουμε», κατέληξε ο κ. Αξιώτης.
  Η Ζάκυνθος και όχι η Καλαμάτα
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα σχέδια και στόχους, ο κ. Αξιώτης, μιλώντας στο «Θ», είπε ότι επόμενος σταθμός είναι η Ρουμανία, στις 20 και 21 Μαΐου, όπου θα πραγματοποιηθεί φεστιβάλ και θα παρευρεθούν όλοι οι πρόεδροι Διευθυντών Αρχιμαγείρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Διεθνή Ένωση Αρχιμαγείρων ο κ. Αξιώτης είναι αντιπρόεδρος.
Αμέσως μετά στόχος είναι η Πολωνία, όπου από 1-6 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί φεστιβάλ γαστρονομίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Aregala.
Και μετά, από 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου, θα διεξαχθεί το Ελληνικό φεστιβάλ «Μπορούμε Ζάκυνθος 2016».
Μάλιστα, ο Δήμος Ζακύνθου ζήτησε την παράταση του Φεστιβάλ κατά μία εβδομάδα, για να συμπεριληφθούν σε αυτό όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου και οι αρχιμάγειροι (από περίπου 25 κράτη) να την αφιερώσουν στην Βυζαντινή Κουζίνα.
Η Ζάκυνθος έχει υποστηρίξει σημαντικά την Ομοσπονδία και τη Λέσχη, σε αντίθεση, απ’ ό,τι φαίνεται με την Καλαμάτα, παρά το γεγονός ότι έχουν την έδρα τους εδώ.
Όπως απάντησε ερωτώμενος ο κ. Αξιώτης, πέρυσι ζήτησαν από το Δήμο Ζακύνθου να τους παραχωρήσει ένα γραφείο για παράρτημα της Λέσχης και τους παραχωρήθηκε ένα διώροφο νεοκλασσικό κτήριο. Επίσης, έγινε δεκτό το αίτημά τους να συμμετέχουν στην Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου και τους ανατέθηκε για τη σχολική χρονιά 2016-2017 της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ετοιμάσουν το μενού όλων των σχολικών κυλικείων. Μάλιστα, ήδη έχουν στείλει τις προτάσεις τους, με το 90% του μενού να περιλαμβάνει μόνο τοπικά προϊόντα.
Τα ίδια αιτήματα, όπως μας είπε ο κ. Αξιώτης, πρωτοκολλήθηκαν στο Δήμο Καλαμάτας στις 16 Φεβρουαρίου 2016, αλλά ακόμα δεν έχουν λάβει απάντηση.
Τέλος, τόνισε πως, επειδή θέλουν ιδιαίτερα να βοηθήσουν τη Μεσσηνία, όποιος επαγγελματίας εστίασης, εστιατορίου, ξενοδοχείου κ.λπ. θέλει, μπορεί να ζητήσει τη βοήθειά τους, την οποία προσφέρουν αφιλοκερδώς. Της Βίκυς Βετουλάκη

***   Κατερίνα Κασιούμη: «Δεν μπορεί συνέχεια να “αγοράζουμε” πολιτισμό απέξω»

Η παραίτηση της Βίκυς Μαραγκοπούλου και η εκλογή της Κατερίνας Κασιούμη ως νέας διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού προκάλεσαν αρκετές συζητήσεις, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. Αυτές αποτελούν, πλέον, παρελθόν και η νέα διευθύντρια έχει ήδη… στρωθεί στη δουλειά, προκειμένου να πετύχει στο δύσκολο έργο της. Η ίδια από τις πρώτες της δηλώσεις δεν έκρυψε τις δυσκολίες του εγχειρήματος, αλλά και την αισιοδοξία της ότι όλα θα πάνε καλά: «Σήμερα καλούμαστε να διατηρήσουμε αυτό το θεσμό και να τον φέρουμε εις πέρας εν μέσω οικονομικών δυσκολιών και, επίσης, πίεσης χρόνου. Θα απαιτηθεί ιδιαίτερη προσπάθεια εκ μέρους μου και από όλους τους συνεργάτες, αλλά δεσμεύομαι ότι θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και σε αγαστή συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε την παράδοση του Φεστιβάλ και φέτος». Πρόσφατα, η κυρία Κασιούμη μίλησε με τον Σάκη Ιωαννίδη από την εφημερίδα «Καθημερινή», για το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, τα σχέδιά της και τους στόχους της, για να καταστεί, τουλάχιστον, εφάμιλλο των προηγούμενων. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «συναντηθήκαμε μία από τις σπάνιες μέρες με καταρρακτώδη βροχή στην Καλαμάτα, στο γραφείο της, στο εντυπωσιακό Ζουμπούλειο Μέγαρο του 1905, όπου βρίσκεται η έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ και της Δημοτικής Σχολής Χορού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Η μέχρι πρότινος διευθύντρια της Δημοτικής Σχολής, Κατερίνα Κασιούμη, βρέθηκε στο τιμόνι και των δύο θεσμών μετά την αποχώρηση της Βίκυς Μαραγκοπούλου και προσπαθεί, όπως επισημαίνει στην “Κ”, να οικοδομήσει ένα πρόγραμμα που θα απευθύνεται σε όλους. Ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα στα τέλη Φεβρουαρίου και έκτοτε έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου, ώστε η φετινή διοργάνωση να περιλαμβάνει συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς, όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, ομάδες από το εξωτερικό που, όπως λέει, “να μπορούν να έρθουν αυτή τη χρονική στιγμή με όσο το δυνατόν πιο λογικό κόστος”, νέους καλλιτέχνες και παρουσία της Δημοτικής Σχολής Χορού. Χαρακτηρίζει “εξαιρετική” τη δουλειά της προκατόχου της και υπογραμμίζει ότι για την ίδια έχει μεγάλη σημασία να διασφαλιστεί η συνέχιση του θεσμού, ανεξάρτητα από το πρόσωπο που θα είναι επικεφαλής, μιας και η θέση μόνιμου καλλιτεχνικού διευθυντή θα προκηρυχθεί μετά τη λήξη της φετινής διοργάνωσης. “Αναλαμβάνω σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή. Δεν είχα την πολυτέλεια να ξεκινήσω από την αρχή του χρόνου και αυτό είναι δύσκολο, όταν κάνεις προγραμματισμό ενός διεθνούς φεστιβάλ, διότι οι μεγάλες ομάδες προγραμματίζουν ένα με δύο χρόνια μπροστά”, τονίζει η κα Κασιούμη και συμπληρώνει ότι προτεραιότητά της είναι να μη γίνουν εκπτώσεις στην ποιότητα των παραστάσεων. “Πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξει ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε το χορό. Ο χορός είναι στάση ζωής και αυτό δεν έχει σχέση με το πόσο ακριβό είναι το θέαμα, αλλά με το πώς επεξεργάζεσαι και διαχειρίζεσαι τον εαυτό σου και τη δουλειά σου και πώς την προσφέρεις στο κοινό σου. Αυτό το σκεπτικό έχουν και οι ομάδες στις οποίες απευθύνθηκα”, σημειώνει. Στο φετινό φεστιβάλ θα γίνει προσπάθεια ώστε τα σεμινάρια και οι παράλληλες εκδηλώσεις να καλύψουν τα ενδιαφέροντα ειδικών και μη, ενώ δράσεις και χορευτικά δρώμενα θα γίνουν μέσα σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους της πόλης, όπως στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας με την Μπάρμπαρα Κέιν. Οι νέοι Έλληνες καλλιτέχνες θα έχουν επίσης παρουσία στη διοργάνωση. “Ένα φεστιβάλ πρέπει να δίνει ευκαιρίες. Παιδιά από το φυτώριο της σχολής που έχουν διεθνή καριέρα, όπως η Σάνια Στριμπάκου και η Αλεξάνδρα Ρογκόφσκα, θα πρέπει να υπάρχουν στο φεστιβάλ. Δεν μπορεί συνέχεια να ‘αγοράζουμε’ πολιτισμό απέξω, πρέπει να τον φτιάξουμε και εμείς, κι ας μην είναι τέλειος στην αρχή”, τονίζει. Επίσης, για πρώτη φορά, οι προχωρημένοι σπουδαστές της Δημοτικής Σχολής Χορού θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους στο κοινό του φεστιβάλ με ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο που θα μετουσιωθεί σε μια μικρή παράσταση». Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης - 

*** Προγραμματισμένες εργασίες αναβάθμισης τηλεπικοινωνιακών υποδομών αύριο στην Καλαμάτα

Ο ΟΤΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 17-4-2016 θα πραγματοποιηθούν τεχνικές εργασίες για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών, στο τμήμα της Ε.Ο. Καλαμάτας - Αρεόπολης, επί της οδού Ναυαρίνου. Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να υπάρξει όχληση στην οδική κυκλοφορία για τις ώρες: 7.00 – 9.00 π.μ. Ο ΟΤΕ ζητά την κατανόηση των πολιτών, ενώ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη ολοκλήρωση των εργασιών. - 

***  Η χορωδία Allegri αύριο στη Θεία Λειτουργία των Καθολικών στην Καλαμάτα 

 Στο κατανυκτικό κλίμα των ημερών θα συμβάλλει το χορωδιακό σύνολο Allegri με τη συμμετοχή του στη Θεία Λειτουργία των Καθολικών, αύριο Κυριακή 17 Απριλίου στις 7 μ.μ., στο διπλό εκκλησάκι Αγίου Νικολάου-Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται δίπλα στο Πολεμικό Μουσείο Καλαμάτας (Μητροπολίτου Μελετίου 10). H χορωδία Allegri αποτελείται από μέλη, στην συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες, που προέρχονται από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, με καλλιτεχνική διευθύντρια την Αγγελική Λαζάρου και θα παρουσιάσει έργα των Μπαχ, Λόττι, Φουαρέ, Τσεσνόκοφ , Κεντρόφ, Μπορτνιάνσκι. Αναλυτικότερα: 1.Cantique de Jean Racine (Ασμα του Ζαν Ρασίν ) - Gabriel Faure 2.Отче наш ( Our father - Πάτερ ημών )- Nikolay N. Kedrov 3.Тебе поем ( We sing to Thee - Εμείς τραγουδάμε για Σένα ) - Dmitry Bortniansky 4.Panis Angelicus ( Αρτος Αγγελικός ) - C. Franck 5.Jesu,Deine tiefen Wunden ( Τα Αγια Πάθη Σου Χριστέ μου) - Bach 6.Miserere - Antonio Lotti 7.Dignare-G.F.Handel.  

***  Ο ιός του facebook      
Μορφή επιδημίας έχει πάρει τις τελευταίες ημέρες ένας ιός στο Facebook. Ο ιός εμφανίζεται ως «private video» στο προφίλ σας ή βλέπετε το όνομά σας «ταγκαρισμένο» σε «private video» κάποιου άλλου. Επίσης, σας έρχεται ως προσωπικό μήνυμα.
Εάν ανοίξετε οποιοδήποτε από αυτά τα αρχεία… χάσατε. Ο ιός προσβάλλει το προφίλ σας, κλέβει στοιχεία και δημιουργεί «βίντεο» δήθεν από εσάς, το οποίο στέλνει στους φίλους σας για να «κολλήσουν». Μόνη λύση είναι η απευθείας διαγραφή του αρχείου χωρίς να ανοιχθεί. Κι αν έχει γίνει «tag» στο όνομά σας, μπορείτε να κάνετε «αφαίρεση ετικέτας». Β.Β. 

*** «Ξεπαγώνει» το θέμα της αποζημίωσης των εξεταστών υποψήφιων οδηγών    
Συμπληρωματικό υπόμνημα για τη ρύθμιση του θέματος της αποζημίωσης των εξεταστών υποψήφιων οδηγών, που έχει βάλει στον «πάγο» την έκδοση άνω των 10.000 διπλωμάτων οδήγησης, πρόκειται να κατατεθεί, ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», στη διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. 
Υπάρχει, μάλιστα, αισιοδοξία ότι μόλις το θέμα καταλήξει σε συμφωνία, τα κονδύλια που υπάρχουν στον προϋπολογισμό του ΥΠΟΜΕΔΙ, θα ξεμπλοκάρουν χωρίς να απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση.
Η καταβολή της αποζημίωσης στους εξεταστές διεκόπη από 1η Ιανουαρίου 2016, όπως προβλέπει ο Ν.4354/2015. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών κ.κ. Ιωάννη Δελή, Χρήστου Κατσώτη και Μανώλη Συντυχάκη, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΟΜΕΔΙ επισημαίνει ότι «στον εκτελούμενο προϋπολογισμό εξόδων του Φορέα μας υπάρχουν εγγεγραμμένες πιστώσεις ύψους 6.377.000 ευρώ, για την αποζημίωση των υπαλλήλων που εκτελούν το έργο της πρακτικής εξέτασης υποψηφίων οδηγών καθώς και του βοηθητικού έργου των εξετάσεων». 
Απαιτείται, λοιπόν, το «ξεκλείδωμα» αυτών των χρημάτων, προκειμένου να αποζημιωθούν οι εξεταστές. Υπολογίζεται δε ότι οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών αποφέρουν στην εθνική οικονομία περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στην ίδια απάντηση, η Γενική Διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του ΥΠΟΜΕΔΙ ενημερώνει ότι το υπουργείο έχει ήδη προβεί στη σύνταξη σχετικής διάταξης που διασφαλίζει την αμοιβή των υπαλλήλων εξεταστών υποψηφίων οδηγών και οδηγών, των βοηθών εξεταστών, των ελεγκτικών οργάνων και των μελών των Δευτεροβάθμιων Ιατρικών Επιτροπών (ΔΙΕ). Αυτή όμως δεν έχει τελικά ψηφιστεί.
«Η διάταξη αυτή είχε αρχικά ενσωματωθεί στο άρθρο 7 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο "Ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις", το οποίο όμως νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων» αναφέρει η απάντηση. 
«Εν συνεχεία, η διάταξη αυτή κατατέθηκε ως τροπολογία στο νομοσχέδιο "Εθνικό μητρώο επιτελικών στελεχών δημόσιας διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων", η οποία όμως αποσύρθηκε» συνεχίζει.
Όπως, μάλιστα, επισήμανε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η υφυπουργός Μεταφορών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις, τα τεχνικά κλιμάκια είναι αυτά που μπλοκάρουν τη λύση, καθώς δεν αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα αυτής της δαπάνης. 
Σημειώνεται ότι η πρακτική εξέταση των υποψήφιων γίνεται από υπαλλήλους του υπουργείου Μεταφορών και των Περιφερειών, μεσημεριανές ώρες, μετά το πέρας του ωραρίου εργασίας τους, δεδομένης και της ανεπάρκειας προσωπικού.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης (ΠΟΕΟ), Διαμαντής Ηλιάδης, τονίζει στο «Βήμα» ότι τα χρήματα που απαιτούνται υπερκαλύπτονται από τα ανταποδοτικά παράβολα που καταβάλλουν οι υποψήφιοι, τα οποία κατ' έτος ανέρχονται σε περίπου 8 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες φτάνουν τα 5 εκατ. ευρώ. 
Ανάμεσα στους «εγκλωβισμένους» υποψηφίους υπάρχουν και πολλοί των οποίων τα παράβολα φτάνουν στη λήξη και πιθανώς αναγκαστούν να τα πληρώσουν εκ νέου. Σημαντικές, όμως, είναι οι συνέπειες και για τις 4.000 οικογένειες των εκπαιδευτών οδήγησης, οι οποίοι πρέπει, για όλο το διάστημα της αποχής, που στην Αθήνα μετρά δυο μήνες, στην περιφέρεια όμως σχεδόν τέσσερις, να καταβάλλουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

***  Το μήνυμα -“γροθιά” του Κώστα Γιαννόπουλου για το Χαμόγελο του Παιδιού (βίντεο) 

Την ανησυχία του για την συνέχεια της λειτουργίας του Συλλόγου «Το χαμόγελο του Παιδιού» εκφράζει με ανάρτησή του στο facebook ο πρόεδρος του Ανδρέας Γιαννόπουλος. Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά σε βίντεο που ανήρτησε: "Τις τελευταίες ημέρες βρίσκομαι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με το πρόβλημα υγείας που μου έχει παρουσιαστεί..." "Μέσα σε αυτό το προσωπικό ταρακούνημα αισθάνθηκα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας ότι το Χαμόγελο του Παιδιού δεν ανήκει σε εμένα, δεν ανήκει σε κανέναν άλλον ανήκει μόνο στα ΠΑΙΔΙΑ και την κοινωνία..." "ΑΝΥΣΗΧΩ γιατί έχει ενοχλήσει το Χαμόγελο με τη δουλειά του..." "ΑΝΗΣΥΧΩ γιατί προσπάθησαν διάφοροι κατά καιρούς να του κάνουν κακό..." "ΑΝΗΣΥΧΩ γιατί δεν θα ήθελα να δω κάποιος υπουργός, κάποιος πολιτικός να αποφασίσει την κατάργηση του Χαμόγελου..." "ΑΝΗΣΥΧΩ γιατί όλα λειτουργούν στο πόδι κι ο καθένας μπορεί να κάνει ότι του αρέσει..." "Ποια είναι η ΛΥΣΗ μας; Να συσπειρωθούμε και να ζητήσουμε από τον πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση κι αυτούς που διοικούν αυτή τη χώρα να καταλάβουν ότι εκτός από ΕΝΦΙΑ και αποφάσεις οικονομικές, υπάρχει και μια κοινωνία που πρέπει να στηριχθεί..." "Σας ζητώ να συμμετέχετε σε μια προσπάθεια των επόμενων ημερών να καταδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουνε..." "Θα πω έξω από τα δόντια τι προβλήματα μας έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα πελατειακά συστήματα, διαχρονικά..." "Χάρη σε ΕΣΑΣ φτάσαμε έως εδώ, για να ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ χρειαζόμαστε την δική σας φωνή..." "Γιατί όπως είπε ο μικρός μας ιδρυτής Ανδρέας Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε..." -  «Ανησυχώ για Το Χαμόγελο του Παιδιού…» : https://youtu.be/zSSmBoYfb-A .-

***   Κλείνουν τα Νηπιαγωγεία -κατώτερο όριο 14 νήπια

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», με το οποίο ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων (άρθρα 32 έως και 44), θέματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο άρθρο 35 του σχεδίου αναφέρεται: «Τα Νηπιαγωγεία, ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών θέσεων των νηπιαγωγών, είναι μονοθέσια ή πολυθέσια. Η οργανικότητα των νηπιαγωγείων προσδιορίζεται με βάση την αντιστοιχία νηπιαγωγού προς αριθμό νηπίων και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) νηπιαγωγό για κάθε είκοσι πέντε (25) νήπια και όχι λιγότερο από δέκα τέσσερα (14) νήπια»! Γίνεται πλέον ξεκάθαρο και στον πιο καλοπροαίρετο πως η κυβέρνηση έχει επιλέξει την ουσιαστική διάλυση του δημόσιου Νηπιαγωγείου, αφού όλοι καταλαβαίνουν πως ο ελάχιστος αριθμών μαθητών, αν γίνει 14 από 7 που είναι τώρα, ουσιαστικά οδηγεί σε κλείσιμο τεράστιο αριθμό Νηπιαγωγείων σε κωμοπόλεις και χωριά. Είναι τραγικό στην πιο δύσκολη συγκυρία και με χιλιάδες προβλήματα φορτωμένα δυσανάλογα στις πλάτες του λαού, η κυβέρνηση να κάνει τέτοιου είδους επιλογές με τόσο μεγάλο κοινωνικό κόστος. Στην ολιγωρία, την άγνοια, την ανικανότητα και τις ολοκληρωτικά λανθασμένες επιλογές στον χώρο της εκπαίδευσης, προστίθεται ένας ακόμη κρίκος ντροπής, αυτός της διάλυσης του δημόσιου Νηπιαγωγείου. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οφείλει άμεσα να αποσύρει τις απαράδεκτες ρυθμίσεις που εξευτελίζουν κάθε έννοια λογικής, αλλά και όσους ως ατομικές οντότητες με την ψήφο τους τις στηρίξουν και να σταθεί με ευθύνη στο ύψος των περιστάσεων. Αν δεν είναι σε θέση να περιφρουρήσει ούτε τα στοιχειώδη, υπάρχουν και δρόμοι δύσκολοι μεν αλλά έντιμοι που οφείλει να ακολουθήσει... Σε κάθε άλλη περίπτωση θα «θερίσει» πολύ σύντομα μάλιστα τις "θύελλες" που σπέρνει... - 

***  Παράταση της αποχής των δικηγόρων        
Η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνήλθε χθες, επανεξέτασε το ζήτημα του Ασφαλιστικού και αποφάσισε ομόφωνα:
-την παράταση της πανελλαδικής αποχής δικηγόρων έως και τη Μεγάλη Δευτέρα, 25/4
-τη σύγκληση της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος το Σάββατο 23/4. 
 

*** Αθλητική  ενημέρωση :

*** Αποτελέσματα ,UEFA Europa League – Προημιτελική φάση, 2ος αγώνας :
Λίβερπουλ-Μπορούσια Ντόρτμουντ  4-3 ,(0-2) .-  1ος αγώνας 1-1 .- 
Σεβίλλη-Αθλέτικ Μπιλμπάο  1-2 , (0-0).- παράτ .:1-2 πεν. : 5-4    1ος  αγώνας  2-1 .-

Σπάρτα Πράγας-Βιγιαρεάλ   2-4  , (0-3) .-  1ος  αγώνας 1-2 .-

Σαχτάρ Ντόνετσκ-Μπράγκα  4-0  , (2-0 ) .-  1ος  αγώνας  2-1 .- 

*** Αποτελέσματα , Εuroleague – Πλέι οφ, 2ος αγώνας :
ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ερυθρός Αστέρας  77-76 .-^(2-0) .-
Φενέρμπαχτσε-Ρεάλ Μαδρίτης  100-78 .- ^  (2-0) .-

ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΚΟΥΜΠΑΝ -ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  66-92  (1-1) .-

Live Λαμποράλ - Παναθηναϊκός (16-21 10') για την ισοφάριση
ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΣΤΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   κ.α73-73, 38-36.-^παράταση:82-78 .-^ (2-0) .-
Τα  δεκάλεπτα : 16-21 , 38-36 , 54-52 , 73-73 .- παράταση:82-78 .- ^
«Πράσινη» ήττα στην παράταση, χάθηκε το «break» στη Βιτόρια
~*Λαμποράλ Κούτσα - ΠΑΟ 82-78  κ.α.  73-73 15-04-2016 : https://youtu.be/eK4MX4YBMCs .-
~*ΛΑΜΠΟΡΑΛ-ΠΑΟ  κ. α.  73-73  παρατ  82-78 15/04/2016: https://youtu.be/mWE-h6_Wkq8
 ~*Λαμποράλ -ΠΑΟ  παρατ  82-78  15/04/016:
https://youtu.be/CIAJUXcrQ4sΒ  .-

***  Καλό ξεκίνημα, κακό φινάλε ο ΜΓΣ με Πανιώνιο

Αν και ξεκίνησε ιδανικά το παιχνίδι, κερδίζοντας το 1ο σετ ο Μεσσηνιακός δεν κατάφερε να ολοκληρώσει θετικά την προσπάθειά του στο «Κουκούλι» της Πάτρας, γνωρίζοντας αργά χθες το βράδυ την ήττα από τον πανίσχυρο Πανιώνιο, στην πρεμιέρα της β’ φάσης του πρωταθλήματος της Α2 βόλεϊ γυναικών. Τα σετ έχουν ως εξής: 18-25, 25-20, 25-23, 25-15. Η καλαματιανή ομάδα θα συνεχίσει σήμερα την προσπάθειά της για πρόκριση στην τελική φάση των μπαράζ ανόδου στην Α1, αντιμετωπίζοντας στις 8 μ.μ. τον Ηλυσιακό, ο οποίος μετράει μια νίκη με 3-2 σε βάρος της Θέτιδας Βούλας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 4 ομάδες θα προκριθούν οι δύο πρώτες που θα παλέψουν με τις δύο νικήτριες του Βορρά για τρεις θέσεις. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Τσιώνη, Μερκούρη, Οικονομάκη, Φακη, Κούρδογλου, Πανταζή, Μπακοδήμου, Σάντε, Ευθυμίου, Τσουμήτα, Μαγγίνα, Παπαδάκη, Παγώνη, Φλιάκου. ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ: Σουρή, Σκλήρη, Βέλμαχου, Σαμπάτη, Παναγοπούλου, Χειλαδάκη, Κωνσταντοπούλου, Κουτσουροπούλου, Τζούλου, Αντωνοπούλου, Ζερίτη, Σπανού, Μπαξιβανάκη, Μπεσή. -Στο εναρκτήριο χθεσινό ματς ο Ηλυσιακός κέρδισε στο τάι μπρέικ τη Θέτιδα Βούλας με 25-21, 21-25, 21-25, 25-17, 15-11. Το σημερινό πρόγραμμα 6 μ.μ.: Πανιώνιος-Θέτιδα 8 μ.μ.: Μεσσηνιακός-Ηλυσιακός -

***

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016  :
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  01  Απριλίου  2016   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-01-2016.html .-
~ ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας 2ο μέρος  01-04-2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/04/2-01-04-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02  Απριλίου 2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-02-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  03  Απριλίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-03-2016.html .-     
 ~ Αθλητικό Σάββατο-κύριακο 02 και 03 Απριλίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/04/02-03-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara  News  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 04  Απριλίου  2016: http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-04-2016.html .-
:ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ της Ορθόδοξης Εκκλησίας  μας , 3ο μέρος , Δευτέρα 04-04-2016  ,  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/04/3-04-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της ενημέρωσης Τρίτη 05 Απριλίου  2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-05-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 06  Απριλίου 2016: http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-06-2016.html .-
~ ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  07 Απριλίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-07-2016.html .- 

~   Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  08  Απριλίου  2016   :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-08-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 09  Απριλίου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-09-2016.html .-  
ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 09 και 10  Απριλίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/04/09-10-2016.html  .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 10 Απριλίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-10-2016.html.-
 ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Δευτέρα 11  Απριλίου 2016 (55)  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/04/11-2016-55.html .- 
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Απριλίου 2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-12-2016.html .-  
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  15ο μέρος Τρίτη 12  Απριλίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/04/15-12-2016.html .- 
~   Η Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  13 Απριλίου  2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-13-2016.html .-     
Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/04/rfara-news-14-2016.html .-
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15 Απριλίου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-15-2016.html      
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 16 Απριλίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/04/arfara-news-16-2016.html .-    
~                            
~***  Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων: 
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  , 

***     BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4621    Video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        
Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2899 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   
Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2889 video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.399 βίντεο   .-  
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4812 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 590 /    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.572   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,    
                

*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    

~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅