Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 19  Αυγούστου  2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2006  ....
~

Ἄχ, νὰ ξέρατε τί ἔπαθε ὁ Κύριος τὴν Τετάρτη καὶ τὴν Παρασκευή, τίποτα δὲ θὰ βάζατε στὸ στόμα σας. Οὔτε ψωμί, ὄχι λάδι. Μὴ μαντζιρίζετε (=τρῶτε
ἀρτύσιμα) Τετάρτη καὶ Παρασκευὴ.

 

 
 ~  19 Αυγούστου
Μεγαλομάρτυρας Ανδρέου, του Στρατηλάτου († δ΄αι.). Μαρτύρων Τιμοθέου, Αγαπίου, Θέκλης. Ευτυχιανού, Στρατηγίου και Μύρωνος (†304). Οσίου Θεοχάρους (1), προστάτου και πολιούχου περιοχής και πόλεως Ναούσης, του θαυματουργού.
(1)Το 1740 επί Σουλτάνου Αχμέτ και Ιμπραήμ Πασά, γενικού Διοικητή Μ. Ασίας, διατάχθηκε διάταγμα συγκέντρωσης όλων των αγοριών των χριστιανών. Μέσα σ` αυτά τα παιδιά βρέθηκε και ο ορφανός Θεοχάρης. Κάποια μέρα όμως, ο διοικητής της Νεάπολης Καππαδοκίας, είδε τον Θεοχάρη, του άρεσε και τον πήρε στο σπίτι του να περιποιείται τα ζώα. Η ευσέβεια και η ομορφιά του Θεοχάρη τον έκαναν να του προτείνει να τον κάνει γαμπρό του, αφού πρώτα γίνει μουσουλμάνος. Ο Θεοχάρης απάντησε, ότι γεννήθηκε Χριστιανός και δεν μπορεί να αρνηθεί την πίστη του. Ο δικαστής προσβλήθηκε από αυτήν την απάντηση και τον απείλησε με βασανιστήρια. Τότε ο Θεοχάρης έφυγε, για να πάει να μεταλάβει των Αχράντων Μυστηρίων. Όταν γύρισε ο δικαστής του έκανε και πάλι την πρόταση, αυτός αρνήθηκε και άρχισαν τα βασανιστήρια. Στην αρχή τον λιθοβόλησαν και στην συνέχεια τον αποκεφάλισαν το μεσημέρι της 20ης Αυγούστου του 1740. Το 1923 τα λείψανα του Αγίου μεταφέρθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Θεσσαλονίκης, όπου και φυλάσσονται έως σήμερα.  ~
Σήμερα 19/08/2017 εορτάζουν:
Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν, Όσιος Θεοφάνης ο νέος και θαυματουργός
 
~
Άγιος Ανδρέας ο ΣτρατηλάτηςΆγιος Ανδρέας ο ΣτρατηλάτηςΟι στρατιώτες ήταν κυριευμένοι από φόβο, λόγω του ότι ο εχθρός ήταν πολυάριθμος και είχε πολλές νίκες στο ενεργητικό του. Η αρχηγία του μικρού σώματος στρατιωτών είχε ανατεθεί από τον αρχιστράτηγο Αντίοχο σε ένα γενναίο χριστιανό αξιωματικό, τον Ανδρέα. Βεβαίωσε λοιπόν ο Ανδρέας τους στρατιώτες του πως ο θρίαμβος της νίκης θα είναι με το μέρος τους, αν όλοι με πραγματική πίστη επικαλεσθούν τον παντοδύναμο Θεό των χριστιανών. Διότι όλα τα κατορθώματα των χριστιανών επιτυγχάνονται «σὺν τὴ δυνάμει τοῦ Κυρίου ἠμῶν Ἰησοῦ Χρίστου» (Α' προς Κορινθίους, ε' 4). Με τη δύναμη, δηλαδή, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Πράγματι, τα λόγια του Ανδρέα ανύψωσαν το ηθικό των στρατιωτών, με αποτέλεσμα να συντρίψουν το πολυπληθές στράτευμα του εχθρού. Ο Αντίοχος επαίνεσε δημόσια το κατόρθωμα αυτό, αλλά όταν έμαθε ότι οι στρατιώτες ειλκύσθηκαν από τον Ανδρέα στο χριστιανισμό, έστειλε 1000 στρατιώτες να τους αφοπλίσουν και να τους στείλουν στα σπίτια τους. Ο Ανδρέας, όμως, μετά από συζήτηση είλκυσε κι αυτούς στο χριστιανισμό.
Εξοργισμένος τότε ο Αντίοχος, έστειλε ειδικό σώμα με έμπιστους αξιωματικούς και σκότωσε όλους τους χριστιανούς στρατιώτες. Ήταν στον αριθμό δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις (2593)!
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως, τὴ δυvαστεία, προσενήνοχας, ὡς στρατηγέτης, τῷ Παντάνακτι στρατὸν θεοσύλλεκτον τύπος γὰρ τούτων Ἀνδρέα γενόμενος, μαρτυρικῶς σὺν αὐτοὶς ἠνδραγάθησας. Μεθ' ὧν πρέσβευε, Κυρίω τῷ σὲ δοξάσαντι, δωρήσασθαι ἠμιν τὸ μέγα ἔλεος.
~ Απολυτίκιο Αγ. Ανδρέα του Στρατηλάτου - 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : https://youtu.be/vQrjeCJWX4Q  .-


~
Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου

Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος....
 
Άγιος Μίκαλλος

Άγιος Μίκαλλος
 
Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού
 
Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω

Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω
 
Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου
***  Έχεις πονηρές σκέψεις;
Του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου
Έχεις πονηρές σκέψεις; Μην τις προφέρεις με λόγια· άφησέ τες να ησυχάζουν μέσα σου και γρήγορα εξαφανίζονται.
~  Είμαστε άνθρωποι και πολλές φορές κάνουμε πολλές πονηρές, απρεπείς και αισχρές σκέψεις.
Αλλά ας μην αφήνουμε να γίνονται οι σκέψεις λόγια, ώστε, πιεζόμενες προς τα κάτω, να εξασθενίζουν και να χάνονται. Γιατί, όπως ακριβώς όταν ρίξει κανείς μέσα σε λάκκο διάφορα άγρια θηρία και τον φράξει από πάνω, τα πνίγει εύκολα, ενώ αν αφήσει κάποιο άνοιγμα, για να αναπνέουν λίγο, τα ανακουφίζει πολύ και δεν τα αφήνει να χαθούν, αλλ’ αντίθετα τα εξαγριώνει περισσότερο, έτσι γίνεται και με τις πονηρές σκέψεις.
~  Όταν γεννηθούν μέσα μας, αν φράξουμε το δρόμο τους προς τα έξω, τις εξαφανίζουμε γρήγορα. Αν όμως τις εξωτερικεύσουμε με λόγια, και αυτές τις κάνουμε πιο δυνατές, αφού επιτρέψαμε να αναπνεύσουν με τη γλώσσα, και γρήγορα πέφτουμε από τη συνήθεια των αισχρών λόγων στα βάραθρα των παράλογων πράξεων.

*** Αν ξεχάσω κάποια αμαρτία; Αν κρύψω κάποια από ντροπή;
~ Τι είναι η ;
Η Εξομολόγηση είναι ένα από τα βασικά Μυστήρια της Εκκλησίας. Μας δίνει τη δυνατότητα να «συμφιλιωθούμε» με τον Θεό, να εξετάσουμε την πίστη και τη ζωή μας και να εξασφαλίσουμε πνευματική υγεία.
~  Είναι πράξη μετάνοιας. Και μετάνοια σημαίνει αλλαγή του εαυτού μας, στροφή, μεταμόρφωση.
Όταν αμαρτάνουμε απομακρυνόμαστε από τον Θεό. Όταν όμως μετανοούμε, ομολογούμε τις αμαρτίες μας και ζητάμε συγχώρεση, επιστρέφουμε σ΄ Αυτόν. Η Εξομολόγηση μας απαλλάσσει από το βάρος της αμαρτίας. Επιπλέον μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε τους βαθύτερους προβληματισμούς μας, να δεχτούμε συμβουλές και να ενισχυθούμε πνευματικά.
Πως καθιερώθηκε; Μήπως πρόκειται για πρόσφατη επινόηση των κληρικών;
Το Μυστήριο καθιερώθηκε από τον ίδιο τον Χριστό. Αυτός έδωσε στους Αποστόλους την εξουσία να συγχωρούν αμαρτίες. Στη συνέχεια οι Απόστολοι μετέδωσαν το χάρισμα αυτό στους επισκόπους και τους Πρεσβυτέρους της Εκκλησίας. Έτσι, μέσω της κανονικής χειροτονίας διαιωνίζεται .
Είναι απαραίτητη η Εξομολόγηση για όλους;
Μόνο ένας αναμάρτητος δε χρειάζεται Εξομολόγηση. Ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος γράφει ότι όποιος θεωρεί τον εαυτό του αναμάρτητο, βρίσκεται σε πλάνη και μακριά από την αλήθεια. Αλλά και ο μόνος αναμάρτητος , ο Χριστός, δεχτηκε το βάπτισμα της μετανοίας από τον Πρόδρομο και έδειξε την αναγκαιότητα του Μυστηρίου με το παράδειγμά Του. Γι΄ αυτό η Εξομολόγηση αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της Ορθόδοξης χριστιανικής πνευματικής ζωής.
Ποιος μπορεί να εξομολογεί;
Όπως προαναφέραμε, η Εξομολόγηση γίνεται σε έναν Πνευματικό. Δηλαδή σε ιερέα ο οποίος έχει επιλεγεί ειδικά γι΄ αυτό το έργο. Χρειάζεται βέβαια να επικοινωνήσουμε μαζί του για να μας ορίσει τον χρόνο και τον τόπο, εκτός και αν εξομολογεί σε καθορισμένες τακτικές ημέρες και ώρες , οπότε δεν είναι απαραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση.
Και ο πνευματικός έχει αμαρτίες, διότι και αυτός είναι άνθρωπος!
Ο Πνευματικός δε συγχωρεί τις αμαρτίες μας με τη δική του αγιότητα ή δύναμη, αλλά με τη Χάρη που του δόθηκε από τον Θεό αυτός μεσολαβεί μόνο. Τις δικές του αμαρτίες φροντίζει να τις εξομολογείται και αυτός σε κάποιον άλλον πνευματικό. Γι’αυτό και είναι λάθος να ψάχνουμε «άγιους» πνευματικούς. Το θέμα δεν είναι να βρούμε κάποιον άγιον για να εξομολογηθούμε αλλά να καταλάβουμε την αμαρτία μας και να βρούμε την δύναμη να την ομολογήσουμε σε έναν πνευματικό. Μακάρι ο πνευματικός μας να έχει και κάποια χαρισμάτα ώστε οι συμβουλές του να μας ωφελούν. Όμως χωρίς την δική μας πραγματική μετάνοια και φιλότιμο πνευματικό αγώνα, ακόμα κι αν ο πνευματικός μας είναι άγιος δεν θα έχουμε καμία πνευματική προκοπή. Η Χάρις του Θεού θα έρθει στην ζωή μας, όχι γιατί ο πνευματικός μας είναι άγιος, αλλά διότι εμείς μένουμε στην ταπείνωση, με μετάνοια, προσευχή, συγχώρεση και αγάπη, έχοντας μυστηριακή ζωή και υπακοή στην Εκκλησία.
Που γίνεται η Εξομολόγηση;
Συνήθως η Εξομολόγηση γίνεται στο ναό. Μπορεί όμως να γίνει και σε κάποιο παρεκκλήσι ή άλλον χώρο.
Πως γίνεται;
Καθόμαστε αντικρίζοντας τις εικόνες και με την προτροπή του Πνευματικού εξομολογούμαστε τις αμαρτίες μας. Μπορούμε επίσης να συμβου-λευτούμε τον πνευματικό για κάποιο θέμα που μας απασχολεί . Όταν ολοκληρώσουμε την εξομολόγηση γονατίζουμε και ο Πνευματικός βάζοντας το πετραχήλι (σύμβολο της ιερατικής λειτουργίας του) πάνω στο κεφάλι μας ζητά από τον Θεό την άφεση των αμαρτιών μας. Φεύγοντας ασπαζόμαστε το πετραχήλι και το χέρι του Πνευματικού.
Τι πρέπει να πω στην Εξομολόγηση;
Στην Εξομολόγηση εξετάζουμε τα αισθή-ματα, τις σκέψεις, τα λόγια, τις πράξεις, τη συμπεριφορά, τις συνήθειες, τις αξίες, τις προτεραιότητες, τους στόχους, την κατεύθυνση και τον τρόπο της ζωής μας. Δεν περιοριζόμαστε στην προσωπική μας πνευματική ζωή, αλλά συνε-ξετάζουμε τις οικογενειακές σχέσεις, τις κοινωνικές σχέσεις, την εργασία, ακόμα και τη διασκέδασή μας. Και αυτό επειδή όλη μας η ζωή πρέπει να φωτιστεί από το Άγιο Πνεύμα. Όχι για να κατάδικάσουμε τον εαυτό μας, αλλά για να εξασφαλίσουμε την πορεία μας προς τον Χριστό.
Μπορούμε λοιπόν να θέσουμε στην κρίση του πνευματικού ζητήματα που μας απασχολούν, ώστε να πάρουμε αποφάσεις και να κάνουμε επιλογές που μας προάγουν πνευματικά αποφεύγοντας ταυτόχρονα άλλες που μπορούν να ζημιώσουν την ψυχή μας .
Δε σκότωσα, ούτε έκλεψα…τι να εξομολογηθώ;
Όταν έχουμε τέτοια απορία, αποκαλύ-πτουμε ότι δε γνωρίζουμε τη διδασκαλία του Χριστού. Επειδή ο Χριστός μας διδάσκει ότι και οι αμαρτωλοί λογισμοί ακόμα μας απομακρύνουν από τον Θεό. Επίσης , αμαρτάνουμε όχι μόνο όταν πράττουμε κάτι κακό, αλλά και όταν δεν εφαρμόζουμε το καλό.
Άραγε ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι εκπληρώνει πραγματικά την εντολή της αγάπης και μάλιστα προς τους εχθρούς του;
Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος εξέτασης του εαυτού μου σύμφωνα με το νόμο του Θεού;
Υπάρχουν οι Δέκα Εντολές και η ερμηνεία τους κάτω από το πρίσμα της Καινής Διαθήκης.
Το τελειότερο όμως και ακριβέστερο κριτήριο είναι η εντολή της αγάπης προς τον Θεό και προς τον συνάνθρωπο. Σύμφωνα με τα λόγια του Χριστού, σ΄ αυτή την Εντολή περιέχονται όλες οι άλλες Εντολές.
Δε μπορούμε, για παράδειγμα, να αγαπάμε τον Θεό και να παραβαίνουμε τις εντολές Του. Ούτε γίνεται να αγαπάμε τους ανθρώπους και ταυτό-χρονα να διαπράττουμε αδικίες σε βάρος τους.
Μάλιστα η γνησιότητα της αγάπης προς τον Θεό αποκαλύπτεται από την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Έτσι, όταν αδιαφορούμε για τους άλλους ή τους κακομεταχειριζόμαστε, δείχνουμε ότι δεν έχουμε αγάπη προς τον Θεό. Περιφρονούμε την Εντολή Του για την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και δε σεβόμαστε τα δημιουργήματά Του.
Μου φαίνεται δύσκολο να μιλήσω για τόσο προσωπικά θέματα. Αισθάνομαι ντροπή. Τι θα σκεφτεί ο Πνευματικός;
Πρέπει να βλέπουμε το εξομολογητήριο σαν ιατρείο και τον Πνευματικό σαν γιατρό. Για εμάς η Εξομολόγηση είναι θέμα ψυχικής – συχνά και σωματικής – υγείας . Για τον Πνευματικό πάλι είναι κάτι το συνηθισμένο. Δεν πρόκειται να σοκαριστεί από τις δικές μας αμαρτίες. Σίγουρα έχει ακούσει χειρότερες. Εξάλλου, δεν είναι περίεργο η ντροπή, που μας λείπει την ώρα της αμαρτίας, να μας κυριεύει την ώρα της μετανοίας;
Ακριβώς επειδή δια της ομολογίας των αμαρτιών μας ταπεινωνόμαστε έρχεται η Χάρις του Θεού και μας επισκιάζει.
Φοβάμαι μήπως ο Πνευματικός φανερώσει τις αμαρτίες μου.
Ο Πνευματικός έχει ιερό καθήκον να τηρεί το απόρρητο της Εξομολογήσεως, το οποίο μάλιστα αναγνωρίζεται και από τον νόμο. Σε περίπτωση παράβασης αυτού του καθήκοντος ελέγχεται από τον Επίσκοπό του και την Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη. Όπως αναφέραμε πρωτύτερα, τον Πνευματικό θα πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε ως θεραπευτή. Έτσι χρειάζεται να τον περιβάλλουμε και με ανάλογη εμπιστοσύνη.
Για τον λόγο αυτόν επιλέγουμε ελεύθερα και με δική μας ευθύνη τον Πνευματικό, ώστε να είναι πρόσωπο με πίστη και αρετή και να έχει την καλή μαρτυρία των πιστών. Μάλιστα η παράδοση της Εκκλησίας μας συνιστά την τακτική εξομο-λόγηση στον ίδιο Πνευματικό και την αποφυγή της εναλλαγής του. Εξάλλου, έχει διαπιστωθεί ότι συνήθως εμείς οι ίδιοι γινόμαστε αιτία κοινοποίησης της προσωπικής μας ζωής , όταν την εμπιστευόμαστε σε ακατάλληλα πρόσωπα , τα οποία δεν έχουν καν την ιδιότητα του πνευματικού.
Πως πρέπει να λέγονται οι αμαρτίες στον πνευματικό;
Αρκεί μια απλή, σαφής και σύντομη αναφορά. Δε χρειάζονται ούτε λεπτομέρειες (ιδιαί-τερα για τα σαρκικά θέματα), ούτε μακροσκελείς εισαγωγές ή δικαιολογίες
Αν είναι απαραίτητο, θα ζητήσει ο πνευματικός περισσότερες πληροφορίες. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι ταπείνωση και συναίσθηση των αμαρτιών μας.
Όχι άσκοπες συζητήσεις. Εάν θέλουμε συζήτηση, αυτό μπορεί να γίνει εκτός του μυστηρίου της εξομολογήσεως (ειδικά όταν περιμένουν και άλλοι να εξομολογηθούν και ο χρόνος είναι κάπως περιορισμένος).
Μετά την ευχή του πνευματικού έχουν συγχωρεθεί όλες οι αμαρτίες μου; Μήπως κάποιες θα πρέπει να τις εξομολογηθώ πάλι;
Η Ευχή του Πνευματικού δίνει την άφεση όλων των αμαρτιών που εξαγορεύσαμε. Συνεπώς τυχόν αμφιβολία μας για το θέμα αυτό δείχνει έλλειψη πίστης στο Μυστήριο και στη δύναμη του Θεού. Αν πάλι δεν αναφέραμε κάτι βασικό σε σχέση με κάποια αμαρτία, χρειάζεται την επόμενη φορά να το διευκρινίσουμε .
Αν ξεχάσω κάποια αμαρτία; Αν κρύψω κάποια από ντροπή;
Αν ξεχάσαμε κάτι και εφόσον δεν είναι σοβαρό, μπορούμε να το αναφέρουμε στην επόμενη Εξομολόγηση. Αν όμως παραλείψαμε κάποια αμαρτία εσκεμμένα, τότε δεν πρέπει να θεωρούμε ότι μας δόθηκε άφεση και δεν πρέπει να κοινωνήσουμε, ακόμη και αν πήραμε την άδεια του πνευματικού.
Μπορώ να κοινωνήσω λοιπόν αφού εξομολογήθηκα;
Μετά την εξομολόγηση θα πρέπει να ζητήσουμε από τον Πνευματικό την ευλογία (άδεια) να μεταλάβουμε. Αυτός θα ορίσει εάν θα κοινωνήσουμε ή όχι, τον χρόνο, τη συχνότητα και τον τρόπο της προετοιμασίας μας (νηστεία, προσευχή, συγχώρεση – συμφιλίωση με τους άλλους).
Όμως τι νόημα έχει να εξομολογούμαι τακτικά, όταν γνωρίζω ότι θα επαναλάβω τις ίδιες αμαρτίες;
Όπως κάποιος που πάσχει από χρόνια ασθένεια δεν παύει να προσπαθεί για την απαλλαγή του, έτσι και εκείνος που επιθυμεί πραγματικά την πνευματική υγεία φροντίζει αδιάκοπα να την αποκτήσει . Αυτός είναι ο πνευματικός αγώνας του ανθρώπου η δια βίου μετάνοια . Το Μυστήριο της Εξομολόγησης εξασφαλίζει ότι καμιά αμαρτία δε μπορεί να μας απομακρύνει από το έλεος του Θεού. Μόνο η έλλειψη μετανοίας μπορεί να μας καταδικάσει στην αιώνια στέρησή Του.
Συμπερασματικά
Το Μέγα Μυστήριο της Μετανοίας, η Ιερά Εξομολόγηση είναι το Μυστήριο της Ταπείνωσης. Πηγή κάθε αμαρτίας είναι ο εγωισμός μας. Η θεραπεία μας λοιπόν έγκειται στην ταπείνωσή μας που γεννά την μετάνοια και η μετάνοια αναγεννά την ταπείνωση.
Η εξομολόγηση λοιπόν δεν πρέπει να γίνεται μόνο τις ημέρες πριν από τις μεγάλες εορτές των Χριστουγέννων ή του Πάσχα, αλλά πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να μην προλαβαίνει η αμαρτία να χρονίζει μέσα μας.
~ “Ο Θεός υπερηφάνοις αντιτάσσεται, ταπεινοίς δε δίδωσι χάριν” (Επιστ. Ιακ. 4.6).
Με την εξομολόγησή μας αποκαθίσταται και πάλι η σχέση μας με τον Θεό. Ο Θεός ευλογεί τον εξομολογούμενο γιατί τόλμησε και μετανόησε, ταπεινώθηκε, αναγνώρισε την ανεπάρκειά του και ζήτησε την βοήθειά Του δια του πνευματικού.
Πολλοί χριστιανοί ενώ εκκλησιάζονται τακτικά και έχουν μία ηθική ζωή δυστυχώς δεν έχουν τακτική εξομολόγηση. Και αυτό διότι δεν έχουν ταπείνωση και μετάνοια. Εγκλωβίζονται δυστυχώς μέσα στο αυτοείδωλο της αρετής τους και έτσι ο αγώνας τους πάει χαμένος. Η πνευματική καθοδήγηση από έναν πνευματικό πατέρα και η υπακοή στις συμβουλές τους μα ασφαλίζουν από την έπαρση και την υπερηφάνεια, μας κρατούν στην μακαρία ταπείνωση.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι όλοι χρειαζόμαστε πνευματική καθοδήγηση ώστε να ασφαλίσουμε τον εαυτό μας από την “μεγάλη ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας”.
Η κάθαρση της ύπαρξής μας από την αμαρτία και η υπακοή μας στον πνευματικό μας πατέρα είναι απαραίτητα όπλα για την πνευματική μας προκοπή και εν Χριστώ τελείωσή μας.

*** Φωτιά στους Άνω Μπλεμενιάνους Κυπαρισσίας 
 
Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο στον οικισμό των Άνω Μπλεμενιάνων, κοντά σε σπίτια.
Στο σημείο έχουν σπεύσει πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες, ενώ κάνουν ρίψεις νερού από αέρος 3 PZL

*** Άγρια συμπλοκή τσιγγάνων στην παραλία της Καλαμάτας (φωτογραφίες και βίντεο) 
 
 
 
Κόσμος έτρεχε πανικόβλητος μόλις ακούστηκε ότι έχει βγει όπλο
 Σκηνές τρόμου κυριάρχησαν το βράδυ της Παρασκευής στην οδό Ναυαρίνου όταν δύο οικογένειες τσιγγάνων πιάστηκαν στα χέρια.
Ειδικότερα η πρώτη συμπλοκή ξεκίνησε βόρεια της οδού Ναυαρίνου, στην οδό Μεγ. Αλεξάνδρου όπου νεαροί τσιγγάνοι πιάστηκαν στα χέρια.
Τότε στο σημείο μαζεύτηκε κόσμος που προσπαθούσε να καταλάβει τι συμβαίνει.
Εκείνη τη στιγμή από το σημείο περνούσε ένα ασθενοφόρο που επιχείρησε ανάβοντας τους φάρους του, να ηρεμήσει τις δύο πλευρές, κάτι που τελικά δεν συνέβη.
Στη συνέχεια οι συμπλοκές μεταφέρθηκαν στο νότιο τμήμα του δρόμου, ενώ εκείνη τη στιγμή από στόμα σε στόμα κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι οι τσιγγάνοι έχουν στα χέρια τους όπλο.
Όπως ήταν λογικό ο συγκεντρωμένος κόσμος άρχισε να τρέχει για να κρυφτεί, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που καλούσαν την Αστυνομία.
Όσο περνούσε η ώρα όλο και πιο πολύ έδειχναν τα πράγματα να ξεφεύγουν με τα γυναικόπαιδα των τσιγγάνων να ουρλιάζουν και να χτυπιούνται μεταξύ τους.
Έπειτα από λίγη ώρα στο σημείο έφθασαν περιπολικά του Λιμενικού αλλά και της Αστυνομίας που για ώρα προσπαθούσαν να μάθουν τι έχει συμβεί, ενώ ξεκίνησαν να ερευνούν εξονυχιστικά την περιοχή για να εντοπιστεί το όπλο που έλεγαν οι μάρτυρες.
Τελικά μετά από αρκετή ώρα και πολλές συζητήσεις οι τσιγγάνοι αποχώρησαν από το σημείο, ενώ όπως στους αστυνομικούς είπαν όλα ξεκίνησαν από οικογενειακές διαφορές, τέλος να σημειωθεί ότι επαγγελματίες της περιοχής καταγγέλλουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια περιστατικά στο σημείο.
  Video: Τσιγγάνοι παραλία Καλαμάτας , https://youtu.be/WnYJPPvY9wI .-

***  Ημερίδα για την ανάπτυξη της ορεινής βόρειας Μεσσηνίας 
Υποσχέσεις και προτροπές
για την ανάδειξη της περιοχής
Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της ορεινής βόρειας Μεσσηνίας, διαμορφώνει συνθήκες προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά πρώτα θέλει να ακούσει τους κατοίκους των περιοχών και μετά να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά της.
Αυτά, περίπου, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος παρευρέθη προχθές σε σχετική εκδήλωση - ημερίδα για την ανάπτυξη της περιοχής.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ορεινής Τριφυλίας «Επικούριος Απόλλων» και τους Συλλόγους των χωριών του πρώην Δήμου Είρας (Άγιος Σώστης, Αμπελιώνα, Άνω Μέλπεια, Διμάνδρα, Κακαλέτρι, Μαρίνα, Νέδα, Πέτρα, Σκληρού, Στάσιμο, Σύρριζο και Ψάρι), ενώ διεξήχθη στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέδας.
Μάλιστα, δεν ήταν μόνο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης που υποσχέθηκε παρεμβάσεις. Τόσο η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, όσο και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μεσσηνίας, Γιάννης Αργυράκης, σημείωσαν ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες και προγράμματα που μπορούν να βοηθήσουν έμπρακτα την περιοχή.
Βέβαια, εδώ θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, ως «συνήγορος του διαβόλου»: εκτός από τη «φρέσκια» κυβέρνηση, οι υπόλοιποι αρμόδιοι τι περιμένουν και τόσα χρόνια δεν προχωρούν σε έργα ανάπτυξης και ανάδειξης του πρώην Δήμου Είρας, μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους;
Από τις εισηγήσεις που ακούστηκαν θα πρέπει να κρατήσουμε ορισμένα πράγματα, που είχαν πραγματικά ενδιαφέρον.
Το πρώτο είναι ότι ο ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Κώστας Γκρίτζαλης, παρουσίασε μελέτη για την οικολογική ποιότητα των ποταμών της Μεσσηνίας, από την οποία προκύπτει ότι η Νέδα βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αλλά χρειάζεται προσοχή ώστε αυτή να διατηρηθεί.
Αντίθετα, σχολίασε ότι σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κάθε έτος ορισμένα άλλα ποτάμια του νομού, ιδιαίτερα κοντά στην Καλαμάτα, εμφανίζουν πολύ υψηλές τιμές σε διάφορους δείκτες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την υγεία του ανθρώπου, τιμές υψηλότερες και από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια!
Το δεύτερο είναι η εμπεριστατωμένη, σε μια ακόμα ημερίδα, τοποθέτηση από το διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Τριφυλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, ο οποίος είπε τα πράγματα με τ' όνομά τους.
Επισήμανε ότι υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής της Είρας, ιδιαίτερα στον τομέα της κτηνοτροφίας, αρκεί να αντιμετωπιστούν μια σειρά από ελλείμματα και προβλήματα.  Αναλυτικά, αναφέρθηκε στην ανάγκη να βελτιωθούν οι υποδομές, αλλά και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι να αναπτύξουν συνέργειες και συλλογικές δράσεις.
Αυτό, πάντως, που υπογράμμισε ότι είναι ότι η ανάπτυξη της περιοχής συνδέεται με τη στρατηγική παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας, η οποία πρέπει να έχει ως προτεραιότητα τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα.
Το τρίτο είναι ότι η κα Αλειφέρη διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και προσωπικά ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης έχουν σε προτεραιότητα τη στήριξη της περιοχής, αφού υπάρχει μια τεράστια υποδομή σε ό,τι αφορά το επίπεδο των μελετών για την περιοχή της Είρας, μελέτες της Αναπτυξιακής Εταιρείας, για την επικαιροποίηση των οποίων διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει οικονομική υποστήριξη και από την Περιφέρεια.
Ωστόσο, η κα Αλειφέρη πρόσθεσε ότι έχει φτάσει πλέον ο καιρός, ώστε οι ιδέες που περιλαμβάνονται στις μελέτες να συζητηθούν σε ένα περισσότερο πρακτικό επίπεδο, ενώ ανήγγειλε ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα μέσα στο Σεπτέμβριο προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο δήμαρχος Οιχαλίας, Αριστείδης Σταθόπουλος, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους αρμόδιους φορείς, αλλά… παρέλειψε να αναφέρει τις πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να βοηθήσει την περιοχή.
  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Αλ. Χαρίτσης: Παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτήρια από το Σεπτέμβριο 
Από τον ερχόμενο μήνα, το Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ», όπως δήλωσε ο Μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Ο προγραμματισμός μας περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν έναν πολύπλευρο χαρακτήρα. Αφού ξεπεράστηκαν διάφορες γραφειοκρατικές δυσκολίες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα υλοποιηθεί από τον επόμενο μήνα, από το Σεπτέμβρη, το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, στο οποίο έχουν δεσμευτεί πολύ σημαντικοί εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι, οι οποίοι – και με την ιδιωτική συμμετοχή – συνολικά θα ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης, εξηγώντας πως πρόκειται για «έναν πολύ σημαντικό προϋπολογισμό που θα δώσει τη δυνατότητα αντίστοιχων παρεμβάσεων (σ.σ. όπως του προηγούμενου “Εξοικονομώ”) σε δεκάδες χιλιάδες, ακόμη, νοικοκυριά».
Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και σε μια σειρά από άλλες δράσεις του υπουργείου Οικονομίας σε ό,τι αφορά την υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων σε δημόσια και δημοτικά κτήρια.
«Προχωράμε και σε ένα πρόγραμμα μέσω του νέου Ταμείου Υποδομών, το οποίο υλοποιήσαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στην υλοποίηση αντίστοιχων παρεμβάσεων σε δημόσια και δημοτικά κτήρια», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης και εξήγησε: «Ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόστους λειτουργίας κτηρίων, όπως είναι τα σχολεία και τα νοσοκομεία, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αφορά στο ενεργειακό κόστος. Με παρεμβάσεις σε αυτό το πεδίο θα μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος στα δημόσια κτήρια».
Μια τρίτη πτυχή του ενεργειακού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, που έχει να κάνει με την ενεργειακή αναβάθμιση είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στη βιομηχανία, στην παραγωγή. Αυτό θα γίνει «με ειδικό πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ που θα υλοποιήσουμε από το υπουργείο Οικονομίας, για την ενεργειακή αναβάθμιση των ελληνικών επιχειρήσεων, τη δυνατότητα που θα δώσουμε στους επιχειρηματίες να χρηματοδοτηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους», είπε ο κ. Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την εν λόγω πρωτοβουλία, η οποία «θα οδηγήσει και στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Σε ό,τι αφορά τις προχθεσινές ανακοινώσεις για την ενεργοποίηση του δεύτερου, ενδιάμεσου, προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», «οι νέοι εθνικοί πόροι που θα διατεθούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχονται σε περίπου 61 εκατ. ευρώ και θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση περισσότερων από 6.000 ωφελουμένων».
Ο στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, «είναι να παρασχεθεί ενίσχυση σε χιλιάδες δικαιούχους του παλαιού προγράμματος “Εξοικονομώ”, του “Εξοικονομώ Ι”, το οποίο έληξε πριν από κάποιο διάστημα. Πολλοί όμως, δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι, έμειναν “στον αέρα”, επειδή δεν είχε υπάρξει τότε, το 2014, η πρόβλεψη για τη χρηματοδοτική κάλυψη όλων των αιτήσεων που είχαν γίνει».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Οι εργασίες στην κοίτη του «Καραμπογιά» ανάσα για τους κατοίκους 
Σύμφωνα με κύκλους της δημοτικής αρχής Καλαμάτας 
 Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, παρά την κριτική που δέχεται για τους κινδύνους που δημιουργεί η μη οριοθέτηση του ρέματος «Καραμπογιάς», τονίζει σε όλους τους τόνους ότι η μεμονωμένη πράξη εφαρμογής στην περιοχή της Αγιάννας δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Το αντίθετο μάλιστα. Με τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν από τη ΔΕΥΑΚ για τη διευθέτηση της κοίτης, η κατάσταση θα αλλάξει άρδην προς το καλύτερο για τους κατοίκους. 
Υπενθυμίζομε ότι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το προσεχές διάστημα η δημοτική επιχείρηση θα ξεκινήσει εργασίες διευθέτησης της κοίτης, στην περιοχή μόνο της εκβολής. Συγκεκριμένα, θα γίνουν: εργασίες αποκατάστασης των μανδροτοίχων που οριοθετούν τα ρέματα και έχουν καταστραφεί, αποκατάσταση αγωγών που συμβάλλουν στα ρέματα και καταστράφηκαν, τσιμεντόστρωση της κοίτης του ρέματος Καραμπογιά που καταστράφηκε και βελτίωση της παροχετευτικότητας του ρέματος Καραμπογιά.
Στο ρέμα Καραμπογιά, για τη βελτίωση της παροχετευτικότητας, θα γίνει εκσκαφή της κοίτης και διάστρωση των προϊόντων εκσκαφής στα σημεία που απαιτείται και απομάκρυνση αυτών που πλεονάζουν ώστε να αποκτήσει τα προβλεπόμενα βάθη, σύμφωνα με τη μηκοτομή της μελέτης.
Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, αναφέρεται: "Σε συνέχεια της ανάρτησης της 2/2017 μεμονωμένης πράξης εφαρμογής σχεδίου πόλεως για την περιοχή Αγία Άννα Καλαμάτας και μετά την επεξεργασία των ενστάσεων και των δηλώσεων ιδιοκτησίας, καθώς και την καταγραφή και θεώρηση πίνακα επικειμένων κοινοχρήστων - κοινωφελών χώρων, η μεμονωμένη πράξη εφαρμογής ανασυντάχθηκε.
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν γνώση της ανασυνταχθείσας μεμονωμένης πράξης εφαρμογής και να ασκήσουν τυχόν ενστάσεις, κατά τη διάρκεια περιόδου 15 ημερών από την τελευταία δημοσίευση σχετικής ανακοίνωσης - πρόσκλησης στον Τύπο.
Πληροφορίες μπορούν να λάβουν στη Διεύθυνση Πολεοδομίας Δήμου Καλαμάτας, γραφείο 314, στον 3ο όροφο του νέου Δημαρχείου, τηλέφωνο 27213 60794, τοπογράφος μηχανικός Τσιάλα Σωτηρία».
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Καλαμάτας 
Διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. θα γίνει την Τρίτη, 22 Αυγούστου, από τις 10.30 το πρωί έως τις 2.30 μετά το μεσημέρι, στην Καλαμάτα, μεταξύ των οδών Κοσμοπούλου – Λακωνικής – Αρδούνη και Βασ. Γεωργίου.

***  Βραδιές γνωριμίας με την Ελληνική Γαστρονομία στο “Yiamas Gastro Bar” 
Το βραβευμένο Yiamas Gastro Bar, πιστό στα καθιερωμένα γαστρονομικά «ραντεβού», παρουσιάζει βραδιές σύγχρονης Ελληνικής Γαστρονομίας και ετοιμάζεται να δώσει ένα μοναδικό επίλογο στο φετινό καλοκαίρι.
Μέσα από τρεις διαφορετικές θεματικές βραδιές, νέοι και καταξιωμένοι chef θα παρουσιάσουν το δικό τους σενάριο Ελληνικής Δημιουργικής Κουζίνας, προσφέροντας την εμπειρία της γεύσης, που, σε συνδυασμό με το άψογο σέρβις του Yiamas Gastro Bar, θα ανεβάσουν για άλλη μια φορά τον πήχη στον τομέα της εστίασης στην πόλη:
Γκίκας Ξενάκης, στις 30/8/17
Ξεκίνησε από τη Le Monde και πέρασε από πολλές άγνωστες αλλά και γνωστές κουζίνες. Από το Φιλόξενο Σπίτι, από τους Ορίζοντες του Λυκαβηττού, από το Boschetto όπου δούλεψε 6 ολόκληρα χρόνια, αλλά και τη Σπονδή για ενάμιση χρόνο με τον Αrnaud Bignon επικεφαλής στην κρύα κουζίνα. Στη συνέχεια, στο Breeze και τα τρία τελευταία χρόνια σταθερά στο Αleria του Νικηφόρου Κεχαγιαδάκη, το τελευταίο επαγγελματικό του σπίτι.
Κύρκος Ζήσης, 18/9
Από το Αριστερά Δεξιά του Καραμολέγκου στο Balthazar του Τσιακστίρα, μια μεγάλη στάση για 8 χρόνια δίπλα στον Jerome Serres, Ηριδανός, Πιλ Πουλ, Bijgaarden Belgium, Ubay Lebanon. Μια βόλτα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στο Macakizi Boutique Hotel, που κράτησε 4 χρόνια, συνεργασίες με σεφ όπως Anthony Genovese, Toshitaka Omiva, David Tounatain και άλλοι. Πλέον owner του kyrkoszisis.com & «Φάβα» μυστικά δείπνα με έδρα το Βέλγιο.
Στέλιος Μπαρμπέας & Γιάννης Δικαιουλάκος, 25/9
  Στέλιος Μπαρμπέας: O executive chef του ξενοδοχείου Elite City Resort και του Yiamas gastro bar εργάζεται στο ξενοδοχείο από το 2013. Στο παρελθόν είχε εργαστεί σε διάφορα εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως, εστιατόριο Καλλίστη, εστιατόριο
El pecado, εστιατόριο Lunderrette, Ξενοδοχείο Poseidon Resort.
Γιάννης Δικαιουλάκος: O chef de cuisine του εστιατορίου Yiamas gastro bar στο παρελθόν είχε εργαστεί σε σπουδαία εστιατόρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως εστιατόριο Πιλ Πουλ, στο ξενοδοχείο Costa Νavarino, στο ξενοδοχείο Amanzoe και στο Mandola rosa του Ομίλου Grecotel. Επίσης, έχει εργαστεί σε ελληνικά εστιατόρια στο Λίβανο και το Ντουμπάι
 Μείνετε συντονισμένοι…
YIAMAS Gastro Bar, γιατί η γεύση είναι εμπειρία.
  Το Yiamas Gastro Bar βρίσκεται κοντά σας καθημερινά από τις 20.00 μέχρι τις 2.00 το βράδυ. https://www.facebook.com/YiamasGastroBar

***  Βόλτα, ψώνια, διασκέδαση στην Εκπτωτική Βραδιά της Κυπαρισσίας! (φωτογραφίες) 
 
 
 
 
 
 
Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν χθες κάτοικοι και επισκέπτες της Κυπαρισσίας με την Εκπτωτική Βραδιά του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας! Τα καταστήματα της πόλης ήταν ανοικτά από το απόγευμα μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα και οι επαγγελματίες υποδέχονταν τον κόσμο με μια ανοιχτή αγκαλιά φιλοξενίας, λαμπερά χαμόγελα, κεράσματα, μεγάλες εκπτώσεις και σουπερ προσφορές σε όλα τα είδη και πολλά όμορφα happenings! Στόχος – αυτονόητο είναι – δεν ήταν το κέρδος σε χρήματα και η αύξηση του τζίρου των καταστημάτων και επιχειρήσεων, αλλά η προσέλκυση του ενδιαφέροντος του κόσμου κι ένα έναυσμα για βραδινή βόλτα στην πόλη και την αγορά της και, κυρίως, μια κίνηση ως ένα μεγάλο ευχαριστώ των επαγγελματιών και των καταστημάτων προς τους κατοίκους κι επισκέπτες για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους στην τοπική αγορά!  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  30χρονος μπήκε σε σπίτι ηλικιωμένης και αφού την χτύπησε την έκλεψε 
Συνελήφθη χθες το πρωί σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, ένας 30χρονος, για ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης.
Ειδικότερα, προχθές το βράδυ, σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας, ο 30χρονος, ενώ βρίσκονταν στην οικία της ηλικιωμένης, με τη χρήση σωματικής βίας την ακινητοποίησε και αφού αφαίρεσε πορτοφόλι με χρήματα και ένα κινητό τηλέφωνο, στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.
Έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας εντόπισαν χθες το πρωί τον ανωτέρω και τον συνέλαβαν.
Στην κατοχή του βρέθηκε το αφαιρεθέν κινητό τηλέφωνο, το οποίο, αφού κατασχέθηκε, αποδόθηκε στην ιδιοκτήτρια.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και προανάκριση διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

***   Χωρίς… πυξίδα οι αγρότες στη Μεσσηνία 
Στη θεωρία όλοι συμφωνούν: η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι εθνική υπόθεση, αλλά αφορά άμεσα και στη Μεσσηνία.
Στην πράξη; Υπάρχουν εκείνοι που δίνουν μάχη επιβίωσης, οι αγρότες δηλαδή, εκείνοι που προσπαθούν να τους συνδράμουν ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες παραγωγής και επιβίωσης, υπάρχει όμως και ένα κράτος που για χρόνια δεν μπόρεσε να τους καθοδηγήσει σωστά, δεν μπόρεσε να δημιουργήσει συνθήκες υγιούς ανάπτυξης. Αντίθετα, έθετε με διατάξεις, νόμους και αποφάσεις προσκόμματα στην άσκηση του επαγγέλματος του αγρότη, δεν μπόρεσε να λύσει διαρθρωτικά προβλήματα, αρκέστηκε στην πρόσκαιρη αύξηση του αγροτικού εισοδήματος μέσω των κοινοτικών επιδοτήσεων, που το μεγαλύτερο τμήμα τους κατευθύνθηκε στην κατανάλωση και όχι στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη καλλιεργειών και ζωοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Οι βασικές καλλιέργειες (ελιές, ελαιόλαδο, σύκα, σταφίδα) και τα κτηνοτροφικά προϊόντα, παρά τις επιδοτήσεις, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, στην πραγματικότητα εξακολουθούν να βρίσκονται σε «νηπιακό» στάδιο ή έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται και η διάθεσή τους γίνεται με μεγάλη δυσκολία, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που τα προϊόντα πωλούνται ως κοινά ελλείψει μηχανισμών τυποποίησης ή διακίνησής τους.
Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν τα τελευταία χρόνια το υψηλό κόστος παραγωγής, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υπέρμετρες επιβαρύνσεις, αλλά και «παράπλευρα» προσκόμματα, όπως είναι οι δασικοί χάρτες, η διαχείριση των βοσκοτόπων, η γραφειοκρατία για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ κ.ά.
Σήμερα η άσκηση του αγροτικού επαγγέλματος αποτελεί ένα σύγχρονο «άθλο». Η επιβίωση του μεγαλύτερου μέρους των αγροτών μας στηρίζεται αποκλειστικά σχεδόν στις κοινοτικές επιδοτήσεις και τους αυτοσχεδιασμούς.
Παροχή πληροφοριών και στήριξη από την επίσημη Πολιτεία ουσιαστικά δεν υπάρχουν, ενώ η εκπαίδευση, που είναι απαραίτητη για τους νέους- αλλά και τους παλιότερους- που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά και με σύγχρονο τρόπο στον πρωτογενή τομέα, ανύπαρκτη.
Απόρροια της κατάστασης που έχει παγιωθεί είναι και οι πρωτοβουλίες των ίδιων των αγροτών για ενημέρωση επί όλων των θεμάτων που τους απασχολούν, με τη συμπαράσταση είτε της Περιφέρειας είτε των Δήμων. Με τη διαφορά, όμως, ότι η Αυτοδιοίκηση ούτε νομοθετεί ούτε είναι εκείνη που χαράζει κεντρικές πολιτικές.  Βέβαια, κατά καιρούς ακούμε ή διαβάζουμε διάφορα (υποσχέσεις), αλλά επί της ουσίας η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι «η αγωνία μας για το αύριο του τόπου είναι τεράστια. Γι’ αυτό δε χωράνε ούτε κομματικές ούτε παραταξιακές θέσεις. Πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να περάσουμε “απέναντι”. Για να αλλάξουμε σελίδα, πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της περιοχής, που είναι η ποιότητα και η ταυτότητα στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγουμε». Έχετε διαπιστώσει κάτι που δεν έχουμε δει εμείς;
Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν καθαρές πολιτικές με το βλέμμα προς τους νέους, για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ένταξη σε προγράμματα. Θα περιμένουμε το αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει στην περιοχή από την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, μήπως και διαπιστώσουμε έμπρακτα ότι τα πράγματα στη Μεσσηνία θα αλλάξουν το συντομότερο δυνατό…
Του Αντώνη Πετρογιάννη
 
*** Στάχτη έγινε σπίτι στην Αγία Κυριακή 
Στάχτη έγινε σπίτι στην Αγία Κυριακή Φιλιατρών το βράδυ της Πέμπτης από φωτιά, τα αίτια της οποίας ερευνώνται. Το σπίτι, ευτυχώς, κατά τον τελευταίο χρόνο ήταν ακατοίκητο, σύμφωνα με συγγενικά πρόσωπα της ιδιοκτήτριας και, μάλιστα, είχε διακοπεί η παροχή νερού και ρεύματος. Ως εκ τούτου, αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόκλησης της φωτιάς από βραχυκύκλωμα ή άλλο παράγοντα σχετιζόμενο με το ηλεκτρικό ρεύμα.
Τη φωτιά στο σπίτι αντιλήφθηκαν γείτονες, λίγα μέτρα μακρύτερα και ειδοποίησαν αμέσως την Πυροσβεστική και την Αστυνομία. Στο σημείο έσπευσαν δύο πυροσβεστικά οχήματα από την Π.Υ. Γαργαλιάνων και ένα από το Π.Κ. Κυπαρισσίας και το συντονισμό της κατάσβεσης είχε ο διοικητής της Π.Υ. Γαργαλιάνων, Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος.
Η φωτιά, ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών είχε από νωρίς πάρει διαστάσεις, κατέκαψε τα πάντα και το σπίτι έγινε παρανάλωμα του πυρός, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε παρακείμενα χωράφια με ελαιόδεντρα ή γειτονικά σπίτια, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις την περιόρισαν και, τελικά, την έσβησαν έπειτα από δύο ώρες. 

*** «Το παλιό σχολείο»… 
Μια εντυπωσιακή έκθεση που στόχο έχει να αναβιώσει τη σχολική ζωή του παρελθόντος, και από τις αντιδράσεις μικρών και μεγάλων που την επισκέπτονται το πετυχαίνει απόλυτα, έχει στήσει ο Σύλλογος Διαφύλαξης Σχολικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ο Μαυροπίνακας» στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών, σε δύο ανεξάρτητες αίθουσες του σχολείου. Η έκθεση γίνεται υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας.
Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας η «Εφημερίδα των Συντακτών», που υπογράφει ο Παναγιώτης Μιχαλακόπουλος, αναφέρεται: «Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν πληθώρα υλικών που χρησιμοποιούνταν τα παλιά χρόνια στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως τα παλιά θρανία -με το πιο παλιό να έχει χάραγμα από το 1939-, παλιούς πίνακες και παλιούς χάρτες, την ποδιά των κοριτσιών και το πηλήκιο των αγοριών, τις πλάκες και τα κοντύλια στις οποίες έγραφαν οι μαθητές των μικρών τάξεων, μια σημαντική συλλογή μηχανών προβολής ταινιών, πάρα πολλά τετράδια και βιβλία του παρελθόντος με κάποια από αυτά να είναι του 19ου αιώνα, έγγραφα και παλιά απολυτήρια, διαφόρων ειδών εποπτικά μέσα, όπως καρτέλες με θέματα θρησκευτικά, φυτολογίας, ζωολογίας κ.λπ.
Ακόμα, εργαλεία ξυλοκοπτικής, μελανοδοχεία και πένες με τις οποίες έγραφαν μαθητές και δάσκαλοι πριν εφευρεθεί το στυλό, και πολλά άλλα. Στην έκθεση υπάρχει ακόμα μια ενδιαφέρουσα συλλογή με παλιά παιχνίδια, φτιαγμένα από τα μέλη του ΚΑΠΗ Φιλιατρών, με τα οποία οι μικροί επισκέπτες παίζουν ενθουσιασμένοι στην αυλή του σχολείου!
Το ενδιαφέρον στην εν λόγω έκθεση είναι ότι οι επισκέπτες δε βλέπουν απλά τα εκθέματα, αλλά συμμετέχουν βιωματικά στην ψηλάφηση του παρελθόντος.
Κάθονται τρεις τρεις στα παλιά θρανία, ασχολούνται με την καλλιγραφία και την ιχνογραφία, μαθήματα μιας περασμένης εποχής, μαθαίνουν τι ήταν ο παιδονόμος και ποιες τιμωρίες επέβαλλαν οι δάσκαλοι στους μαθητές, βλέπουν το καζάνι και τη ζυγαριά που χρησιμοποιούνταν στην προετοιμασία του μαθητικού συσσιτίου, παρακολουθούν αποσπάσματα από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με σχετικό περιεχόμενο και ακούν μια συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας της ελληνικής εκπαίδευσης από την ελληνική Επανάσταση μέχρι το σήμερα (αλληλοδιδακτικά σχολεία, σχολεία αρρένων-θηλέων κ.λπ.).
Η έκθεση είναι ανοιχτή από 11/7 έως 19/8, 10.30-14.30 και 19/8-20/8, 18.30-21.30. Ήταν επίσης ανοιχτή και από 8/5 έως 9/6 και την επισκέφθηκαν σχολεία από την περιοχή της Τριφυλίας.
Ο Σύλλογος “Ο Μαυροπίνακας” ιδρύθηκε το 2008 από 23 εκπαιδευτικούς των Φιλιατρών και έχει ως σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη της σχολικής πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας και ειδικά της περιοχής της Τριφυλίας, μέσα από την ίδρυση Μουσείου Εκπαίδευσης στην πόλη των Φιλιατρών.
Ο σύλλογος έχει ζητήσει για το σκοπό αυτό από το Δήμο Τριφυλίας την παραχώρηση μέρους του παλιού Λυκείου Φιλιατρών για τη μόνιμη στέγαση της, πράγματι, σπουδαίας αυτής έκθεσης που διασώζει ένα σημαντικό κομμάτι του νεοελληνικού μας πολιτισμού, και με την ευκαιρία αυτή κάνει έκκληση για την ανακαίνιση του σημαντικού αυτού κτηρίου. Για να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να στέλνει φοιτητές του για πρακτική άσκηση, θα πρέπει η έκθεση να αποκτήσει μόνιμη στέγη. Πληροφορίες: Παναγιώτης Μιχαλακόπουλος, δάσκαλος-πρόεδρος του “Μαυροπίνακα”, τηλ. 6977441536. Email: takismich66@gmail.com».
Φωτογραφία: *3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών το 1924 (δασκάλα Ντίνα Παπαγεωργίου)     A.Π.
 
***  Η σχέση της Ζωής Λάσκαρη με την Καλαμάτα
 
Πολύ συχνά βρισκόταν τις δεκαετίες του 70 και 80 η γνωστή ηθοποιός που έφυγε σήμερα από τη ζωή, Ζωή Λάσκαρη.
Όπως ήταν γνωστό ο πρώτος της γάμος ήταν με τον Καλαματιανό Πέτρο Κουτουμάνο και μάλιστα το ζευγάρι είχε αποκτήσει μια κόρη τη Μάρθα (που είχε παντρευτεί τον Βλάσση Μπονάτσο).
Από εκείνα τα χρόνια λοιπόν η Ζωή Λάσκαρη εμφανιζόταν στην πόλη μας, ενώ είχε συμμετάσχει και σε παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ.
Στη φωτογραφία του Γιώργου Δρέτα η γνωστή ηθοποιός μαζί με τους ηθοποιούς Κώστα Ζαχαράκη και Χρήστο Στέργιογλου το 1987, στον “Ροδανθό” (κάτω από το σημερινό "Φαραί Palace").
 
 *** Βραδιά Jazz με το Spiral Jazz Trio στο μουσείο του Λυκείου των Ελληνίδων 
Βραδιά Jazz την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017 και ώρα 9.30 μ.μ. στο προαύλιο του εκθεσιακού χώρου ελληνικών ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» του Λυκείου των Ελληνίδων, στο πλαίσιο του κύκλου θερινών εκδηλώσεων «… με φως καταμεσής του κόσμου…» με το «Spiral Jazz Trio», που συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα ελληνικά jazz piano trio.
Πρόκειται για ένα μοντέρνο σχήμα με πολλές επιρροές από τους μεγάλους μουσικούς του είδους και με σαφείς αναφορές στην παράδοση του jazz playing. Το διαρκές interplay μαζί με το υψηλό επίπεδο των μουσικών και αυτοσχεδιαστικών ικανοτήτων των Σπύρου Μάνεση (πιάνο), Αρίωνα Γυφτάκη (κοντραμπάσσο) και Αναστάση Γούλιαρη (τύμπανα) φέρνει στο μουσικό αποτέλεσμα έντονα τα στοιχεία της έκπληξης, της ποικιλίας στη δημιουργία των μουσικών εικόνων και της φαντασίας στην αφήγηση.
Το Spiral Jazz Τrio ασχολείται με τα μοντέρνα και πιο ιμπρεσσιονιστικά ρεύματα της Jazz μουσικής επάνω σε original συνθέσεις των μελών του, καθώς και jazz standards που χρησιμοποιούνται ως αφετηρία για να οδηγηθούν σε διαφορετικούς μουσικούς χώρους.
Το 2015 το Trio βραβεύτηκε με το Πρώτο Βραβείο στον 1ο ελληνικό διαγωνισμό jazz, Apollon Jazz Competition Greece.
Η προπώληση θα ξεκινήσει την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017, τις ώρες λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου.
Τιμή εισιτηρίου 10,00 ευρώ.

***  Πέθανε η Ζωή Λάσκαρη 
Θλίψη στον καλλιτεχνικό αλλά και στον απλό κόσμο που την αγάπησε μέσα από τις ταινίες της σκόρπισε η είδηση του αιφνίδιου θανάτου της ηθοποιού Ζωής Λάσκαρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ηθοποιός βρέθηκε νεκρή σήμερα, Παρασκευή, στο σπίτι της στο Πόρτο Ράφτη.
Ήταν παντρεμένη με τον γνωστό δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο από το 1976 και έχουν μία κόρη, τη Μαρία – Ελένη. Από προηγούμενο γάμο της με τον Πέτρο Κουτουμάνο είχε αποκτήσει άλλη μία κόρη, τη Μάρθα.Η Ζωή Λάσκαρη (12 Δεκεμβρίου 1944-18 Αυγούστου 2017) ήταν ηθοποιός, μια από τις διασημότερες σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, που ξεκίνησε την καριέρα της κερδίζοντας τον τίτλο της «Σταρ Ελλάς», το 1959.
Το πραγματικό της όνομα ήταν Ζωή Κουρούκλη (όμοιο με της εξαδέλφης της Zωής Kουρούκλη, γνωστής τότε τραγουδίστριας).
Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη στις 12 Δεκεμβρίου του 1940 σύμφωνα με την εφημερίδα Aπογευματινή, διοργανώτρια των καλλιστείων ή του 1944 σύμφωνα με την ίδια την ηθοποιό.
Στα τέλη της δεκαετίας του '60 θεωρείτο –μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη– μια από τις εμπορικότερες σταρ του ελληνικού κινηματογράφου.
Kαλλιστεία
Tο βράδυ του Σαββάτου 20 Iουνίου 1959, στην «φαντασμαγορικήν χοροεσπερίδα εις τα Aστέρια της Γλυφάδας, εξελέγη "Σταρ Eλλάς 1959" η 18ετίς δεσποινίς Ζωΐτσα Kουρούκλη, με το ψευδώνυμον "Aμαρυλλίς" (αριθμός 12), υπό τας επευφημίας του πλήθους που είχε κατακλύσει το κέντρον». Mάλιστα, στην ίδια εκδήλωση –παρουσία Λάμπρου Kωνσταντάρα και Xριστίνας Σύλβα– απενεμήθη ο τίτλος της «μις Eλληνίδος 1959» στην επίσης μετέπειτα ηθοποιό Πάρις Λεβέντη, που συμμετείχε στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Kαρυάτιδα». Στα στοιχεία που έδινε καθημερινώς για τις επικρατέστερες της στέψεως η εφημερίδα Aπογευματινή, αναφέρεται (Tετάρτη, 10/6/1959) ότι «η "Aμαρυλλίς" εγεννήθη εις την Θεσσαλονίκην· έχει ύψος 1,68 μ.· βάρος 57 κιλά· περίμετρο θώρακος 0,88· μέσης 0,62 και λεκάνης 0,93».
Στις 26 Iουλίου στο Λονγκ Mπητς των Hνωμένων Πολιτειών, η Zωή Λάσκαρη διαγωνίστηκε αξιοπρεπώς για την ανάδειξη «Mις Yφήλιος 1959».
Kινηματογράφος
O τίτλος της Σταρ Ελλάς αλλά και η κοινή καταγωγή της με τον Γιάννη Δαλιανίδη ήταν η αφορμή ώστε ο τελευταίος να την επιλέξει για πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ο Κατήφορος» το 1961.
Η τεράστια επιτυχία της ταινίας έκανε την Λάσκαρη μία από τις μεγαλύτερες σταρ της εποχής και μόνιμη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου, υπογράφoντας αποκλειστικό συμβόλαιο με τη σημαντικότερη ελληνική εταιρία παραγωγής, τη Φίνος Φιλμ. Από τότε πρωταγωνίστησε σε πολύ μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες και στα περισσότερα είδη ταινιών της εποχής (κωμωδία, κοινωνικό δράμα, μιούζικαλ) κατά την χρυσή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου.
Ο Φιλοποίμην Φίνος επέλεξε να μην κρατήσει το πραγματικό της επίθετο, προκειμένου να μη γίνεται σύγχυση με την πρώτη της εξαδέλφη Ζωή Κουρούκλη, η οποία ήταν ήδη γνωστή τραγουδίστρια. Το επίθετο Λάσκαρη επέλεξε ο Γιάννης Δαλιανίδης από την ονομασία ενός Ιταλού.
Η εικόνα που διαμόρφωσε μέσα από τις ταινίες της ήταν αυτή μιας δυναμικής και μοιραίας γυναίκας, ενώ αποτελούσε το κρυφό απωθημένο πολλών αντρών. Πολλές οι επιτυχίες στις οποίες πρωταγωνίστησε όπως Μερικοί το προτιμούν κρύο, Νόμος 4000, Κορίτσια για φίλημα, Στεφανία, Μια κυρία στα μπουζούκια, Οι θαλασσιές οι χάντρες και πολλές άλλες.
Συνεργάστηκε με άλλα μεγάλα και αγαπημένα ονόματα, όπως Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Μαίρη Χρονοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκος Κούρκουλος κ.ά.  nwpost.gr

*** Δημήτρης Καλογερόπουλος: «Η ανάπτυξη της χώρας περνά μέσα από την ανεξάρτητη και αυτόνομη Αυτοδιοίκηση» 
«Αν είχαν αφήσει τον Αντώνη Σαμαρά να ολοκληρώσει το έργο του, η χώρα σήμερα θα είχε αφήσει πίσω της το “φαύλο” κύκλο της κρίσης» 
   «Η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση έχει ως σκοπό να κάνουν “κουμάντο” οι μειοψηφίες - Θα οδηγήσει σε “ακυβερνησία” και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι» 
  Από το 1992, όταν και διατέλεσε νομάρχης στην Πρέβεζα, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος «υπηρετεί» την Αυτοδιοίκηση. Στη συνέχεια εξελέγη δύο φορές δήμαρχος Αιγάλεω, διατέλεσε πρόεδρος των δημάρχων της Αττικής, υπήρξε μέλος της ΚΕΔΕ, γραμματέας Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας για 5 χρόνια, γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, καθώς και γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων. Σήμερα είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.).
Ευρισκόμενος στην Καλαμάτα, τόπο καταγωγής της οικογένειάς του (Κατσαρού), το «Θάρρος» τον συνάντησε και έκανε μαζί του μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, για θέματα που άπτονται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για όσα έζησε από κοντά επί κυβερνήσεως του Μεσσήνιου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για τη Μεσσηνία, αλλά και για το πώς βλέπει τα πράγματα στη Νέα Δημοκρατία, της οποίας είναι για χρόνια στέλεχος…

 -Με βάση τη μακροχρόνια εμπειρία σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πώς βλέπετε σήμερα τα πράγματα, εν όψει και των αλλαγών που δρομολογούνται από την κυβέρνηση;
Η καλύτερη εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν επί υπουργίας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Υπήρχαν, βέβαια, τότε και αρκετά λεφτά για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» έδινε λύσεις και το οποίο είχε εφαρμόσει στο πλευρό του Π. Παυλόπουλου ένας εξαιρετικός υφυπουργός, ο αείμνηστος Θανάσης Νάκος. Θυμάμαι καλά ότι, μιλώντας με τον πρωθυπουργό εκείνης της περιόδου, Κώστα Καραμανλή, μας είχε διαμηνύσει ότι αν δεν έβρισκε τους πόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δε θα προχωρούσε στην αλλαγή του «Καλλικράτη».  Λίγο πριν την ομιλία του στο Βελλίδιο, το Σεπτέμβριο του 2009 για τη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης μας γνωστοποίησε ότι εξασφάλισε 4.5 δις για την «τομή» στην αυτοδιοίκηση, τον μετέπειτα «Καλλικράτη».
Στη συνέχεια  προέκυψαν οι εκλογές τις οποίες έχασε και η νέα κυβέρνηση, με υπουργό τότε τον  πρώην δήμαρχο Πάρου, προχώρησε στον «Καλλικράτη», με τον οποίο έδωσε αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως χρήματα με αποτέλεσμα να δημιουργήσει και προβλήματα σε ευαίσθητες περιοχές.  Η δε μείωση των πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση ξεπέρασε το 40% σε αντιδιαστολή με το σύνθημα της τότε κυβέρνησης «λεφτά υπάρχουν». Σήμερα δε, η μείωση έχει φθάσει στο 60%.
Καταλαβαίνετε ότι υπό αυτές τις συνθήκες σήμερα οι Δήμοι πρέπει να δίνουν μια καθημερινή «μάχη» για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες...
Όσον αφορά στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την απλή αναλογική, αν αυτό εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε «ακυβερνησία» τους Δήμους και «κουμάντο» θα κάνουν ουσιαστικά οι μειοψηφίες, πράγμα που θα ωφελήσει και τις «υπόγειες» συναλλαγές. Πολύ φοβάμαι ότι η σημερινή κυβέρνηση, βλέποντας ότι δεν μπορεί να «ελέγξει» τους περισσότερους Δήμους της χώρας, θα προχωρήσει σ’ αυτή τη λύση δυστυχώς… Το ίδιο φοβάμαι ότι θα συμβεί και σε κεντρικό επίπεδο με το νέο εκλογικό νόμο. Οι Έλληνες δεν έχουμε νοοτροπία βορειοευρωπαϊκών χωρών, ούτε κουλτούρα συνεργασίας…
Εμείς παλαιότερα είχαμε προτείνει να βγαίνει ο Δήμαρχος με το 40% + από την πρώτη Κυριακή πράγμα που υλοποίησε ο Κώστας Καραμανλής. Είχαμε επίσης προτείνει , ο Δήμαρχος να διοικεί αντί για τα 3/5 , με το 50% +1 των συμβούλων, ώστε να μπορεί να αξιοποιεί σε θέσεις διοίκησης και άξια στελέχη εκτός της παράταξης του … Δυστυχώς αυτό δεν πέρασε. Δεν καταλαβαίνω, αφού θα υπάρχει απλή αναλογική, γιατί να μην εκλέγεται και δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, από τη στιγμή δε που στη χώρα εκλέγεται κυβέρνηση με το 36%…
Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι αυτό το νομοσχέδιο που προωθείται δεν είναι υπέρ της Αυτοδιοίκησης.
Η ανάπτυξη της χώρας περνά από την Αυτοδιοίκηση… Μια ανεξάρτητη, αποκεντρωμένη και αυτόνομη οικονομικά Αυτοδιοίκηση θεωρώ ότι θα είναι η λύση για πολλά από τα προβλήματα. Π.χ. θα μπορούσε ο περιβόητος «ΕΝΦΙΑ- ΦΜΑΠ» να πηγαίνει στους Δήμους, ώστε με διαφανείς διαδικασίες οι πολίτες να βλέπουν πού πάνε τα λεφτά τους και οι δήμαρχοι να μη γίνονται «επαίτες» για χρηματοδότηση στην κεντρική εξουσία…
 -Διατελέσατε γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά… Ποια ήταν η εμπειρία σας;
Απαντώντας στην ερώτηση σας, στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 είχα στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη… Ο Αντώνης Σαμαράς ούτε που το «μέτρησε» αυτό. Με φώναξε με βάση την εμπειρία που είχα και συνεισέφερα επί κυβερνήσεώς του αρχικά ως γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Εν συνεχεία δημιουργήσαμε γραμματεία στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων, με σκοπό τον έλεγχο των υψηλών προστίμων που δεχόταν η χώρα.
Κάναμε σπουδαία πράγματα. Αν άφηναν την τότε κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της, θα ήταν ακόμα καλύτερα. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας έξυπνος πολιτικός, που ανέλαβε τη χώρα σε δυσμενείς συνθήκες, δούλεψε με ικανούς ανθρώπους δίπλα του, ανεξαρτήτως του πού άνηκαν, και στο τέλος την παρέδωσε σε πολύ καλύτερη μοίρα απ’ αυτή που τη βρήκε… Αν τον είχαν αφήσει να ολοκληρώσει το «έργο» του, ίσως σήμερα να είχαμε ξεπεράσει το «σκόπελο» και να είχαμε βγει από το «φαύλο» κύκλο της κρίσης.
  -Σε όλη σας τη διαδρομή ανήκετε στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Πώς βλέπετε τα πράγματα σήμερα στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Είχα την ευκαιρία παλαιότερα να συνεργαστώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο στη Β’ Αθηνών όσο και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και γνωρίζω ότι είναι ένας άνθρωπος που ό,τι λέει, το πιστεύει και το κάνει… Στις εσωκομματικές, βέβαια, είχα στηρίξει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Δεύτερη φορά «χαμένος» (γέλια)… Βέβαια, η παράταξη είναι μία και το κόμμα πάει μπροστά. Άλλωστε, είμαι αυτοδημιούργητος και ποτέ δεν ήμουν καρεκλοκένταυρος, έτσι μπορώ να λέω άφοβα την άποψή μου… Αυτό πιστεύω πως εκτίμησε και ο Αντώνης Σαμαράς…
Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ανοίξει και πάλι την «αγκαλιά» της σ’ όλη την παράταξη. Να γίνει το γνήσιο «Λαϊκό κόμμα» που θα βάλει την κοινωνία μπροστά. Να τιμήσει τις αρχές του «Κοινωνικού Φιλελευθερισμού» του ιδρυτή της, του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ο κόσμος, βέβαια, πολλές φορές προτιμά τα «εύκολα» ψέματα από τις «δύσκολες» αλήθειες που τους είπε αρχικά ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος και εν συνεχεία ο Αντώνης Σαμαράς.
Βλέποντας ο κόσμος και μερικά «καταδικασμένα» από το λαό παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που «ξεθάφτηκαν» από τα μπαούλα τους και καλούν σε συσπείρωση κατά της Ν.Δ., ελπίζω να καταλάβει τι παίζεται και να αποφασίσει ώριμα όταν έρθει η ώρα. Πρέπει ο απλός πολίτης να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν ούτε «μάγοι» πολιτικοί μα ούτε και εύκολες λύσεις…
 -Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στην Καλαμάτα συναντηθήκατε και με το δήμαρχο. Πώς βλέπετε τα πράγματα στην πόλη και στο νομό;
Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Παναγιώτη Νίκα στο νέο Δημαρχείο, με τον οποίο και έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Αν είχα λίγο περισσότερο χρόνο, θα ήθελα να επισκεφτώ και το δήμαρχο Πύλου- Νέστορος, τον Δημήτρη Καφαντάρη, που είναι καλός φίλος και επίσης κάνει σπουδαίο έργο στην περιοχή της Πυλίας.
Η Μεσσηνία είναι «Γη της Επαγγελίας», οι άνθρωποι εδώ δεν είναι κατηφείς και το «παλεύουν», είτε με τα αγροτικά είτε με τον τουρισμό. Φυσικά, η περιοχή «χρωστά» πολλά στον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, που την «έβαλε» ουσιαστικά στον παγκόσμιο χάρτη.
Πλέον η Μεσσηνία διαθέτει μεγάλα έργα υποδομής, π.χ. με το νέο οδικό δίκτυο σε μία ώρα όλη η Πελοπόννησος βρίσκεται στην Καλαμάτα, ενώ με το διεθνές αεροδρόμιο έχει ανοίξει «πύλη» σ’ όλο τον κόσμο.
Βέβαια, αυτό δημιουργεί και κοσμοσυρροή και πρέπει η Περιφέρεια να κοιτάξει άμεσα να βελτιώσει το οδικό δίκτυο μέσα στο νομό… Ο επισκέπτης σ’ όλο τον κόσμο, που πλέον μαθαίνει τη Μεσσηνία, θέλει ένα ασφαλές οδικό δίκτυο και ένα κατάλυμα με φως και νερό… Όλα τα άλλα η Μεσσηνία τα έχει με το παραπάνω…
Είμαι πάντα πολύ χαρούμενος όταν βρίσκομαι στον τόπο καταγωγής του πατέρα μου, βλέποντας χρόνο με το χρόνο να αναπτύσσεται…
 -Σχολιάστηκαν από πολλούς τα καλά λόγια που είπατε για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση…
Είναι γεγονός ότι σε αρκετούς φάνηκε «περίεργη» η τοποθέτησή μου. Αυτό που είπα και επαναλαμβάνω, είναι ότι η μέχρι τώρα συνεργασία μας είναι πολύ καλή και φαίνεται ένας άνθρωπος που ακούει τους συνομιλητές του, ανεξαρτήτως του πού ανήκουν. Είναι νέος και αν προσέξει, θα μπορέσει να αφήσει το «αποτύπωμά» του τόσο στη χώρα όσο και στην περιοχή από την οποία κατάγεται…
 -Το δικό σας μέλλον είναι γύρω από την Αυτοδιοίκηση ή σας έχουν περάσει σκέψεις και για την κεντρική εξουσία;
Παλαιότερα μου είχαν προτείνει να μπω σε ψηφοδέλτιο για ευρωβουλευτής και βουλευτής, αλλά πάντα με προσέλκυε η Αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εκτός των άλλων και «μεράκι»…  Προτιμώ να συνεισφέρω στη «γειτονιά» μου, την Αττική και το Αιγάλεω. Ο δήμαρχος πρέπει να είναι ένας εθελοντής που αφήνει για όσο διάστημα τον εκλέγει ο λαός τη δουλειά του, και να κάνει το πάν για την περιοχή του, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των πολιτών. Νομίζω ότι δε με τραβά η κεντρική πολιτική σκηνή…   Του   Κώστα Γαζούλη

***  ΒΙΝΤΕΟ-Παρουσιάσεις για σήμερα   ,,,....:
~*Βάπτισης πράξη 1 ΑΡΦΑΡΑ 29/07/2017:
https://youtu.be/21zRBWk2jKI ,-
~*Βάπτιση πράξη 2 Αρφαρά 29/07/2017:
 https://youtu.be/lYA98BWl0Jw .-
~*Βάπτιση πράξη 3 Αρφαρά 29/07/2017:
https://youtu.be/fxea0KKcmik  .-
~*Βάπτιση πράξη 4  Αρφαρά  29/07/2017: :
https://youtu.be/MqB_55dTgOc .-
~* Βάπτιση πράξη 5 Αρφαρά 29/07/2017 :
https://youtu.be/YraTKt852D4 .-
~* Βάπτιση Νο7  φωτογραφίες  29/07/2017:
 https://youtu.be/o4CX3wYRYWw .-
~*Βάπτιση Νο 6 φωτογραφίες  29/07/2017:
https://youtu.be/z1THPkCv008  .-
~*Βάπτιση Νο5  φωτογραφίες  29/07/2017: :
 https://youtu.be/tKje-P10SUY  .-
~*Θεία Λειτουργία  και Τρισάγιο εις Άγιον Κων/νο Αρφαρών 19/08/2017: https://youtu.be/kw2BXDWVhFc .-
~*Ε. Ο Διόδια Πήδημα Αρφαρών  19/08/2017:
 https://youtu.be/ciizkMZMw4o .-
~* Ε. Ο   είσοδος στην Καλαμάτα 19/08/ 2017:
 https://youtu.be/izcB4MUE8_0 .-

 *** ΤΩΡΑ! Η τρομοκρατία ΧΤΥΠΑΕΙ τη Ρωσία...

~  To Isis αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στη ρωσική πόλη Surgut, όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters και επιβεβαιώνει  το πρακτορείο ειδήσεων Amaq υτης τρομοκρατικής οργάνωσης.
Νωρίτερα σήμερα, ένας άνδρας μαχαίρωσε οκτώ πολίτες, μέχρι η αστυνομία να καταφέρει να τον εξουδετερώσει.
~Сургут задержание террориста ,  https://youtu.be/mtfRsSPh5fI .-
Εναλλακτικά ΕΔΩ
Η επίθεση ήρθε δυο μέρες μετά τη επίθεση με βαν στην Βαρκελώνη, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 14 άτομα. 

***  ΠΡΟΣΟΧΗ! ΕΚΤΑΚΤΗ ανακοίνωση από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών

~ Την προσοχή των πιστών εφιστά η  Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με αφορμή «τουλάχιστον περίεργα περιστατικά των τελευταίων ημερών, όπου διάφοροι επιτήδειοι εμφανίζονται πιθανότατα με εικονικά στοιχεία ταυτότητας, ως πρόσωπα δήθεν εξουσιοδοτημένα από τον Αρχιεπίσκοπο ή έχοντα σχετική εντολή από Υπηρεσίες της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αναφορικά με τη συγκέντρωση χρημάτων για την αποκατάσταση ζημιών για λογαριασμό Ιερών Μονών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές ή ευρίσκονται σε πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές».
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Μακαριώτατος ουδένα έχουν εξουσιοδοτήσει για τη συγκέντρωση χρημάτων "για την αποκατάσταση των ζημιών σε Ιερές Μονές", πολλώ δε μάλλον ουδεμία υπηρεσία της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών έχει αναλάβει κάποια σχετική πρωτοβουλία».
Επιπλέον, ζητά από τους πιστούς να ενημερώνουν τις αστυνομικές Αρχές, όταν γίνονται μάρτυρες τέτοιων γεγονότων.

***  Δεν ξανάγινε! ΚΙΝΑ και ΡΩΣΙΑ δημιουργούν την ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ

~  Η Κίνα και η Ρωσία θέλουν να κατασκευάσουν ένα αεριωθούμενο αεροσκάφος παρόμοιο με αυτά που έχουν οι Airbus και Boeing.
Στις αρχές του καλοκαιριού, ξεκίνησαν επίσημα τη CRAIC, μια ομάδα που θα δαπανήσει μεταξύ 13 και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός αεριωθούμενου αεροσκάφους 280 επιβατών, διπλού διαδρόμου και μεγάλου αμαξώματος.

Αυτή η συνεργασία μεταξύ της COMAC της Κίνας (Commercial Aircraft Corporation of China, Ltd.) και της Ρωσικής UAC (United Aircraft Corporation) στοχεύει να γίνει η πρώτη πτήση το 2022 ή το 2023 και η είσοδος στην υπηρεσία το 2025-2027.
Το αρχηγείο και το εργοστάσιο της CRAIC θα βρίσκονται στη Σαγκάη, ενώ η πλειονότητα των αρχικών ερευνητικών και αναπτυξιακών συναντήσεων, καθώς και οι συνελεύσεις των υποσυστημάτων, θα συμβεί στη Μόσχα και σε άλλες ρωσικές πόλεις.

***  ΕΚΤΑΚΤΟ-ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Περιμένουν ΧΤΥΠΗΜΑ τζιχαντιστών στην ΕΛΛΑΔΑ! Δείτε που

~  Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη μετά το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη. Σε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι σε επαγρύπνηση, αλλά και στην Ελλάδα οι αρμόδιες αρχές είναι ιδιαίτερα προσεκτικές.
Ήδη, από την αρχή του καλοκαιριού έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο επιφυλακής σε όσα ελληνικά νησιά συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό τουριστών, αλλά και σε ηπειρωτικές πόλεις, όπως και στην Αθήνα.
Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» ο διεθνολόγος με ειδικότητα στα θέματα ασφαλείας και καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, Τριαντάφυλλος Καρατράντος, δηλώνει σχετικά: «Η εκδήλωση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων, οι οποίοι έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την ασυμμετρία. Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που βρίσκεται σε ένα κενό ευμάρειας, ούτε είναι αποκομμένη από την Ευρώπη. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών στο νοικοκυριό του. Στην Ευρώπη παρατηρούμε τη λεγόμενη εγχώρια ισλαμιστική τρομοκρατία, που αναπτύσσεται από πυρήνες που αποτελούνται από άτομα που ήδη ζουν στη χώρα που γίνεται στόχος και έχουν αυτο-ριζοσπαστικοποιηθεί στις χώρες αυτές (κυρίως μέσω διαδικτύου). Στην Ελλάδα υπάρχει ένα ιδιόμορφο καθεστώς, στο οποίο ναι μεν απειλούμαστε λόγω της ενδεχόμενης παρείσφρησης τρομοκρατών στις μεταναστευτικές ροές αλλά παράλληλα αναπτύσσεται και ένας ιστός μη στοχοποίησης, λόγω ακριβώς των “αβλαβών” διελεύσεων των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι δεν θα ήθελαν να χτυπήσουν τον μεταβατικό σταθμό».

***   Αυτός ο άνθρωπος είναι... πρωθυπουργός! Μιλούσε μόνος του... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ «Θέλω να εκφράσω προς όλες τις δυνάμεις την αμέριστη ευγνωμοσύνη της ελληνικής πολιτείας και του ελληνικού λαού για τη σκληρή προσπάθεια. Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς βρίσκεται εδώ για τέσσερα μερόνυχτα αλλά καταφέρατε να περιορίσετε μια μεγάλη φωτιά. Ευτυχώς δεν έχουμε θύματα. Σας ευχαριστούμε θερμά για ότι κάνετε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος που συνεχίζουν να δίνουν σκληρή μάχη για να ελεγχθεί η μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.
Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν μέσω ασυρμάτου στο πεδίο των πυρκαγιών, ενώ δεν έλειψαν και τα απρόοπτα.
Βλέπετε, στους συγκεκριμένους ασυρμάτους, πατώντας το σχετικό κουμπί η διάρκεια της εκπομπής είναι 60 δευτερόλεπτα. και για συνεχιστεί, πρέπει αυτός που μιλά να ξαναπατήσει το κουμπί. Κάτι, για το οποίο, όπως φαίνεται, δεν ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό, και έτσι, την ώρα που μιλά, η εκπομπή σταματά απότομα.
 Δείτε το σχετικό βίντεο: Περιορισμένη η καταστροφή από την πυρκαγιά για τον Αλέξη Τσίπρα! , https://youtu.be/lmpg3OayIMQ  .- thecaller.gr

***  ΞΕΦΤΙΛΑ: Ποιος ΣΥΡΙΖΑίος βουλευτής προκάλεσε ΤΡΟΧΑΙΟ! Πήγαινε... ΑΝΑΠΟΔΑ...

~  Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ  σύμφωνα με  φωτογραφία που αναρτήθηκε σε σελίδα του Facebook, φαίνεται ότι ήταν ο υπαίτιος ενός τροχαίου ατυχήματος....
Ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης σύμφωνα με το kavalapost αλλά και φωτογραφία που αναρτήθηκε στη σελίδα του Facebook, «Παγίδες πεζών στην Καβάλα», οδηγούσε το αυτοκίνητό του επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου και επιχείρησε να στρίψει στο μικρό στενό μπροστά από το παλιό κατάστημα BodyLine, μια συνηθισμένη "τακτική" πολλών οδηγών που επιδιώκουν να σταθμεύσουν στο πάρκινγκ της "Ροδόπης", όπως αναφέρει το ρεπορτάζ. Με τη διαφορά όμως, ότι είναι παράνομη μια τέτοια κίνηση καθώς το συγκεκριμένο στενό είναι μονόδρομος με αντίθετη κατεύθυνση.
Μάλιστα είναι και δρόμος διέλευσης του αστικού λεωφορείου. Ο οδηγός του λεωφορείου που κινούνταν στην αντίθετη λωρίδα της Ελ. Βενιζέλου δεν πρόλαβε, προφανώς, να πατήσει το φρένο με αποτέλεσμα να χτυπήσει το ΙΧ αυτοκίνητο στο πίσω μέρος του, σπάζοντας το πίσω δεξιό φανάρι του αυτοκινήτου του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Εμμανουηλίδη...
 kavalapost.gr

*** ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΡΟΜΟΣ! Η «Μητέρα του Σατανά» θα κατέστρεφε τη ΧΩΡΑ...

~  Μόνο τρόμο προκαλούν οι αποκαλύψεις για τα σχέδια των τζιχαντιστών που βύθισαν στο αίμα την Ισπανία, με τη διπλή επίθεση στη Βαρκελώνη και τον πεζόδρομο της Λας Ράμπλας αλλά και στην παραλιακή πόλη Καμπρίλς.
Στόχος των τρομοκρατών δεν ήταν μόνο να θερίσουν, όπως και έκαναν, ανθρώπινες ζωές. Στόχος τους ήταν να «εξαφανίσουν» από τον χάρτη τη Βαρκελώνη, το καμάρι της Καταλωνίας. Ήθελαν να φορτώσουν τρία βαν με βαρέλια με εκρηκτικά και να τα ρίξουν σε σημεία – σύμβολα της πόλης. Ανάμεσά τους ο επιβλητικός καθεδρικός της Σαγράδα Φαμίλια, ένα έργο τέχνης από τον σπουδαίο Αντόνιο Γκαουντί.
Οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να ρίξουν ένα βαν με εκρηκτικά στη Λας Ράμπλας, ένα δεύτερο στη Sagrada Familia και ένα τρίτο στο λιμάνι της πόλης, αναφέρει δημοσίευμα  της εφημερίδας El Espanol.
Έτσι, όχι μόνο να επέφεραν πλήγμα στην πόλη. Θα σκότωναν ακόμη περισσότερους, αφού όλα τα σημεία – στόχοι είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.
Με το σχέδιο αυτό ήθελαν ουσιαστικά να «επαναλάβουν», κατά ένα τρόπο, την επίθεση στο Παρίσι το 2015. Επιθέσεις σε πολυσύχναστα και συμβολικά σημεία με στόχο όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα. Ακόμη και το ίδιο εκρηκτικό θα χρησιμοποιούσαν!
 Τους χάλασαν τα σχέδια
Ίσως το τρομακτικό σχέδιο των τζιχαντιστών να είχε πραγματοποιηθεί και τώρα να μιλούσαμε για μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις αν δεν γινόταν η έκρηξη σε σπίτι στην πόλη Αλκανάρ, το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη.
Οι τζιχαντιστές φοβήθηκαν ότι μετά την έκρηξη, οι έρευνες της αστυνομίας θα οδηγούσαν σε εκείνους. Αποφάσισαν να κάνουν την επίθεση με ένα από τα βαν στη Βαρκελώνη, επιλέγοντας τον τρόπο επίθεσης παρόμοιο με εκείνους σε Παρίσι, Βερολίνο, Στοκχόλμη, Νίκαια, Λονδίνο. Και ώρες μετά να κάνουν και την επίθεση, με τον ίδιο τρόπο στην Καμπρίλς.
 Πως θα το έκαναν
Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο πυρήνες των 12 τζιχαντιστών (που θεωρούν ότι έχουν εξαρθρώσει) σχεδίαζε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στα ερείπια του σπιτιού στο Αλκανάρ. Εκεί, σκοτώθηκε ένας από τους τρομοκράτες και δεν αποκλείεται στα συντρίμμια να υπάρχει και το πτώμα ενός δεύτερου.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν περισσότερα από 20 βαρέλια με βουτάνιο αλλά και με το εξαιρετικά επικίνδυνη ουσία TATP (Acetone peroxide), η οποία ονομάζεται και «Μητέρα του Σατανά«. Είναι το κύριο εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 και στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016. Έχει ονομαστεί «Μητέρα του Σατανά» εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εκρήξεων που προκαλεί «κατά λάθος».

Πιστεύεται ότι οι τρομοκράτες ήθελαν να νοικιάσουν φορτηγό όπως εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στη Νίκαια το βράδυ της 14ης Ιουλίου 2016 αλλά δεν μπορούσαν γιατί δεν είχαν την κατάλληλη άδεια.
 Η Sagrada Familia
Ένα έργο τέλος, ένα σύμβολο της ευφυΐας του Αντόνιο Γκαουντί (1851-1926) και της Βαρκελώνης. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1882 αλλά δεν τελείωσε ποτέ. Ο Γκαουντί ανέλαβε το έργο το 1883 και τη μεταμόρφωσε αρχιτεκτονικά. Αλλά μέχρι το θάνατό του το 1926, δεν κατάφερε να την τελειώσει. Ακόμη και ημιτελής, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τον Νοέμβριο του 2010, ο τότε Πάπας Βενέδικτος ο 16ος την εγκαινίασε και την καθαγίασε. Έγινε έτσι Βασιλική και μπορεί πλέον εκεί να τελείται Θεία Λειτουργία.
Όταν έφυγε από τη ζωή ο Γκαουντί, είχε ολοκληρωθεί μόλις το 1/4 του έργου, που βασιζόταν κυρίως σε ιδιωτικές δωρεές και η κατασκευή του διακόπηκε κατά τον Εμφύλιο.
Ακόμη κι έτσι, είναι ένα από τα σύμβολα της Βαρκελώνης και μόνο το 2016 την επισκέφτηκαν 4,5 εκατομμύρια τουρίστες.   newsit.gr

***  H ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ! Μέσα στο έτος θα γίνουν ΟΛΑ...

~  Την υλοποίηση των 95 από τα 113 προαπαιτούμενα μέτρα που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του Τρίτου Μνημονίου το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017 έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση.
Αυτό προκύπτει και από το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του 3ου Μνημονίου, με συνοπτικές διαδικασίες, το αργότερο έως το τέλος του τρέχοντος έτους σκοντάφτει σε δύσκολα ζητήματα που έχουν σχέση με το πελατειακό κράτος αλλά και στους χαμηλούς ρυθμούς εφαρμογής των δεσμεύσεων από τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» στα προαπαιτούμενα μέτρα τα οποία φιλοδοξεί να έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση έως το τέλος του 2017 περιλαμβάνονται κι ορισμένες παρεμβάσεις υπεραυξημένης… πολιτικής δυσκολίας, όπως η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησης όλων των κοινωνικών επιδομάτων και η αλλαγή της νομοθεσίας για τις απεργίες επί το αυστηρότερο.
 Αναλυτικά τα 95 προαπαιτούμενα
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Υπογραφή «συμβολαίου απόδοσης» ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ.
ΕΦΚΑ: Σύνταξη κειμένου με τις απαιτούμενες ενέργειες για τη συγχώνευση του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ με τον μηχανισμό είσπραξης της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του 2017.
Δημόσιες συμβάσεις:Συγκρότηση του Σώματος Επανεξέτασης Προσφυγών (σε πρώτο βαθμό).
Δημόσιες συμβάσεις:Μέτρα για τη βελτίωση του συστήματος δικαστικών προσφυγών στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων.
Διαχείριση δημόσιων οικονομικών:Οι αρχές θα επιλέξουν τον ανεξάρτητο ελεγκτή που θα ελέγξει τις πληρωμές του Δημοσίου και τις καταβολές που έγιναν στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2016 για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Συντάξεις:Επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 με βάση τα νέα δεδομένα του νόμου 4387/2016.
Εξορθολογισμός δαπανών υγείας: Σχέδιο αναδιάρθρωσης ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων εκπαίδευσης στην ιατρική για να ενισχυθεί η εκπαίδευση στον χώρο της γενικής ιατρικής.
Επανεξέταση δαπανών:Ολοκλήρωση μελέτης για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών προνομίων και επιδομάτων.
Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών:Οι αρχές πρέπει να καλύψουν όλες τις θέσεις συντονιστών και να εκδώσουν τις σχετικές αποφάσεις για να ενεργοποιηθεί ο νόμος του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Απλοποίηση εργατικής νομοθεσίας: Πρέπει να ξεκινήσει η τεχνική βοήθεια για την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.
Αδήλωτη εργασία: Κατάρτιση νέου σχεδίου για στοχευμένους ελέγχους με βάση την ανάλυση κινδύνου.
Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον: Οι αρχές θα υιοθετήσουν τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Κλειστά επαγγέλματα:Δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.
Κλειστά επαγγέλματα: Δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών δημοσίων έργων.
Κλειστά επαγγέλματα: Οι αρχές θα υιοθετήσουν ένα πρώτο πακέτο μέτρων για να καταργήσουν αδικαιολόγητους περιορισμούς.
Διαρθρωτικά ταμεία: Οι αρχές: i)θα υιοθετήσουν νομοθετικές και διοικητικές πράξεις ή και άλλα κατάλληλα μέσα με ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών απαλλοτρίωσης στο πλαίσιο ενός νέου ενοποιημένου νομοθετικού πλαισίου,(ii) την υποβολή στη Γενική Γραμματεία
Ψηφιακής Πολιτικής πρότασης σχεδίου για ολοκληρωμένο γεωγραφικό και κτηματολογικό σύστημα πληροφοριών για τη διαχείριση και παρακολούθηση των απαλλοτριώσεων, περιλαμβανομένων των δαπανών τους, (iii) θα προχωρήσουν στον εξορθολογισμό και την απλούστευση των διαδικασιών που σχετίζονται με αρχαιολογικά έργα με κωδικοποίηση της νομοθεσίας ή/και με άλλα κατάλληλα μέσα με ισοδύναμο αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής δεσμευτικών προθεσμιών για την έκδοση αδειών και iv) θα προχωρήσουν στην έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό, τη δημιουργία μητρώου εμπειρογνωμόνων για την εξασφάλιση της εποπτείας των συγχρηματοδοτούμενων έργων, όπως απαιτείται από το άρθρο 28.8 του νόμου 4314/2014.
Διαρθρωτικά ταμεία: Οι αρχές θα συμφωνήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 15-20 μεγάλα εμβληματικά σχέδια για την περίοδο 2014-2020 για έγκριση και ολοκλήρωση.
Ενέργεια-ΔΕΗ:Προσαρμογή των τιμολογίων ΥΚΩ κατόπιν πρότασης της ΡΑΕ ώστε το έλλειμμα της ΔΕΗ να καλυφθεί όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2022.
Ενέργεια:Η ΔΕΗ θα εισφέρει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε εταιρία συμμετοχών. Η εταιρία συμμετοχών θα καταθέσει φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενώ η συναλλαγή θα γίνει γνωστή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις σχετικές άδειες.
Δίκτυα ενέργειας: Νέος μηχανισμός για τη χωρητικότητα των δικτύων σύμφωνα με τις οδηγίες της βοήθειας για την Ενέργεια και το Περιβάλλον.
Δίκτυα ύδρευσης: Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων θα ενεργοποιήσει καινούργιο σύστημα συλλογής πληροφοριών.
Ιδιωτικοποιήσεις: Πρόσληψη συμβούλων για τα υπολειπόμενα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ.
Ιδιωτικοποιήσεις – Ελληνικό: Εγκριση του Αναπτυξιακού Πλάνου από το Κεντρικό Συμβούλιο και προώθηση στα αρμόδια υπουργεία για επεξεργασία.
Ιδιωτικοποιήσεις: Η κυβέρνηση θα λάβει οριστικές αποφάσεις για τη μεταφορά της ΕΑΒ στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών).
Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο):Η Γενική Συνέλευση θα υιοθετήσει όσες ρυθμίσεις του εσωτερικού κανονισμού έχουν απομείνει σε εκκρεμότητα.
Δημόσια διοίκηση:Εκτέλεση της πρώτης άσκησης αξιολόγησης.
Δημόσια διοίκηση: Επιδόματα: Ευθυγράμμιση των επιδομάτων για τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Ενίσχυση της αυτονομίας του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΛ.ΣΤΑΤ. από το 2018 κ.λπ.
Δημόσια έσοδα – Καταπολέμηση φοροδιαφυγής:Συνεργασία φορολογικών αρχών και Δικαιοσύνης.
Υγεία: Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης:Συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης της Τεχνολογίας στην Υγεία με στόχο τη λειτουργία σχετικού Κέντρου Αξιολόγησης από τον Ιούλιο του 2018.
Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών:Υιοθέτηση και των τελευταίων μέτρων για την ενεργοποίηση του νόμου για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στο Τεχνικό Μνημόνιο.
Αναδιάρθρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών:Εγκαθίδρυση του επαγγέλματος του συντονιστή για τη διαχείριση των αιτήσεων στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού και ολοκλήρωση του σχετικού μητρώου.
Επαγγελματική κατάρτιση:Συνεργασία υπουργείων Παιδείας και Εργασίας με ΟΑΕΔ για 4.000 θέσεις επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης τις διετίες 2017-2018 και 2018-2019.
Επαγγελματική κατάρτιση: Αναθεώρηση του πλαισίου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Αγορές προϊόντων – επιχειρηματικό περιβάλλον:Υιοθέτηση όλων των προτάσεων της Εργαλειοθήκης 3 με εξαίρεση 11 προτάσεις.
Αγορές προϊόντων – επιχειρηματικό περιβάλλον:Νέα νομοθεσία για τα λατομεία.
Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον:Εκ των υστέρων αξιολογήσεις επιπτώσεων. Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις εκκρεμούσες συστάσεις των εκ των υστέρων αξιολογήσεων που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2015 και θα υιοθετήσει ανάλογα μέτρα, σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα.
Χρήσεις γης: Υποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας του Προεδρικού Διατάγματος για την εναρμόνιση της παλαιότερης νομοθεσίας με τον νόμο 4269/2014.
Διαρθρωτικά ταμεία:Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όλες τις θέσεις στα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία.
Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό):Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε δημόσια διαβούλευση.
Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας):Συμπλήρωση εσωτερικού κανονισμού.
Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Πλήρωση των κενών θέσεων στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και διαχωρισμός των μελών σε εκτελεστικά και μη.
Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Το Δ.Σ. θα εξετάσει το θέμα του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ.
Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Δημοσίευση του Στρατηγικού Πλάνου.
Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί:Ολοκλήρωση της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργική.
Ανεξάρτητες Αρχές:Νέα νομοθεσία για τον εσωτερικό κανονισμό των ανεξάρτητων αρχών.
Υγεία:Εφαρμογή του clawback: συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (50% μέσα στον Αύγουστο 2017).
Ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΣΦΑ): Επιλογή του προτιμητέου υποψήφιου αγοραστή.
Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Ορισμός των μελών του Δ.Σ. της ΕΔΗΣ στα μέσα Αυγούστου.
Δημόσια διοίκηση (κινητικότητα):Περιγραφή επαγγελμάτων για την εφαρμογή του νέου σχεδίου κινητικότητας.
Δημόσια έσοδα (ΑΑΔΕ):Προσδιορισμός των οργανικών θέσεων σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Δημόσια έσοδα (Τελωνεία):Εγκατάσταση των τριών scanners στα διεθνή αεροδρόμια.
Κοινωνική προστασία:Νομοθεσία για το επίδομα στέγασης.
Διατήρηση ρευστότητας:Λήψη μέτρων από την Τράπεζα της Ελλάδος αν τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των λιγότερο συστημικών τραπεζών (LSIs).
Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον:Νέα νομοθεσία μέσα στον Σεπτέμβριο για τους τομείς εξόρυξης.
Κτηματολόγιο:Νέα νομοθεσία μέσα στον Σεπτέμβριο για τα γραφεία Κτηματολογίου.
Ενέργεια-φυσικό αέριο: Το ΚΥΣΟΙΠ κατόπιν εισήγησης της ΡΑΕ θα υιοθετήσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο (2017-2020) για την αγορά φυσικού αερίου.
Δίκτυα ύδρευσης: Νέα επιχειρηματικά σχέδια για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία):Υποβολή για έγκριση της νέας πολιτικής για τα διόδια στην Εγνατία και τους κάθετους άξονες.
Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας):Αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ αν κριθεί αναγκαίο.
Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Μεταφορά του πρώτου «πακέτου» ακινήτων κατόπιν συμφωνίας με τις αρχές.
Δημόσια διοίκηση (κινητικότητα):Εφαρμογή του νέου πλαισίου κινητικότητας μέσα στον Σεπτέμβριο.
Δημόσια διοίκηση (εκσυγχρονισμός):Προκηρύξεις για όλες τις γραμματείες υπουργείων.
Δημόσια διοίκηση:Επιλογή γενικών διευθυντών μέσα στον Σεπτέμβριο.
Δικαιοσύνη:Τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του πτωχευτικού νόμου και άλλων σχετικών νόμων για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των δανειστών σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.
Ανεξάρτητες αρχές:Προσαρμογή της νομοθεσίας για τις ανεξάρτητες αρχές συμπεριλαμβανομένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της ΡΑΕ και της
Ρυθμιστικής Αρχής Επιβατικών Μεταφορών.
Δημόσια οικονομικά:Ολοκλήρωση των λογιστικών της κεντρικής κυβέρνησης και υποβολή των νομικών κειμένων.
Κοινωνική προστασία: Εξορθολογισμός των εκπαιδευτικών επιδομάτων μέσα στον Οκτώβριο.
Αγορά εργασίας: Ως βασικό προαπαιτούμενο για την επόμενη αξιολόγηση θα απαιτείται η ψήφιση του 50% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων για να προκηρυχθεί απεργία.
Δίκτυα ύδρευσης:Προετοιμασία για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων.
Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας):Ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού για θέματα μερισματικής και επενδυτικής πολιτικής μέσα στον Οκτώβριο.
Δημόσια διοίκηση – Συντονισμός: Συγκρότηση μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ υπουργείων πριν από την υποβολή νομοθετικών προτάσεων.
Υγεία (Εφαρμογή του clawback):Συμψηφισμός για την περίοδο 2013-2015 με τις εκτιμώμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές (ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον Νοέμβριο).
Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο.
Κοινωνική προστασία:Μεταρρύθμιση αναπηρικών επιδομάτων – νέα νομοθεσία για τον καθορισμό των προϋποθέσεων απόδοσης των αναπηρικών επιδομάτων.
Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση των μεταφορικών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο με εφαρμογή από το 2018 σε συνέχεια του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Εκπαίδευση: Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας ανά εκπαιδευτικό και της αναλογίας μαθητών ανά αίθουσα και μαθητών ανά δάσκαλο, με βάση τις βέλτιστες πολιτικές του ΟΟΣΑ.
Αγορά προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον (Εργαλειοθήκη 1): Υιοθέτηση όλων των προτάσεων για τα υλικά οικοδομών: συνολικά 372 τεχνικών προδιαγραφών σε υλικά οικοδομών.
Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Τα δομικά μέτρα για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στον τομέα λιγνίτη θα οριστικοποιηθούν μέσω της επίσημης κατάθεσης της συμφωνηθείσας δεσμευτικής προσφοράς από την Ελληνική Δημοκρατία στο DG COM.
Ιδιωτικοποιήσεις (υπερταμείο):Η γενική συνέλευση θα εγκρίνει το στρατηγικό πλάνο.
Μάχη κατά της διαφθοράς.Οι αρχές θα τροποποιήσουν τη νομοθεσία για την εκπλήρωση των συστάσεων GRECO σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών σε διάστημα ενός μήνα από την κατάθεση της έκθεσης GRECO.
 Φορολογικοί κώδικες.Οι αρχές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 θα πρέπει:
α) να προβούν σε επανεξέταση με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης όλων των φοροκινήτρων για επιχειρήσεις και την ενσωμάτωση των φοροαπαλλαγών, κατάργηση όσων χαρακτηρίζονται αναποτελεσματικές ή άνισες,
β) αναθεώρηση με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης του φορολογικού πλαισίου για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες βάσει των βέλτιστων πρακτικών στην Ε.Ε.,
γ) κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας ΦΠΑ, ευθυγραμμίζοντάς την με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και κατάργηση εκκρεμών κενών, περιλαμβανομένων όσων αναφέρονται στην αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επανεγγραφή και διαγραφή ΦΠΑ,
δ) ανάληψη τεχνικής αναθεώρησης των προβλέψεων μετά την τριετή εφαρμογή τους, καθορισμός προβλημάτων και κενών, προτάσεις τροποποιήσεων με στόχο την καλύτερη εφαρμογή και κατάργηση αντικρουόμενων προβλέψεων και
ε) αναθεώρηση προτιμητέας φορολογικής μεταχείρισης για τη ναυτιλιακή βιομηχανία υπό το φως των επισημάνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο 2018.
Φόροι ακινήτων. Οι αρχές με τη βοήθεια τεχνικής υποστήριξης θα νομοθετήσουν για τη διασφάλιση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς μέχρι τον Δεκέμβριο 2017.
Δημόσια έσοδα (ΑΑΔΕ): Ολο το προσωπικό που μετατίθεται στην ΑΑΔΕ θα εκτιμηθεί και θα τοποθετηθεί στις αρμόζουσες βαθμίδες.
Δημόσια χρηματοοικονομική διαχείριση.Προετοιμασία σχεδίου δράσης για τη βελτίωση της διαχείρισης των κρατικών εγγυήσεων βάσει διαγνωστικής έρευνας που θα προηγηθεί.
Συντάξεις.Ο ατομικός επανυπολογισμός των συντάξεων βάσει των νέων κανόνων θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.
Συντάξεις.Οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν πως μέχρι τον Δεκέμβριο ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να διατηρεί αυτόματα ηλεκτρονικά αρχεία για το ιστορικό υπηρεσίας των συνταξιούχων.
Συντάξεις:Να εκδοθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 οι υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 70 παρ. 2 και το Π.Δ. του άρθρου 52 του Ν. Κατρούγκαλου. Το άρθρο 52 αφορά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ (μεταφορά προσωπικού, σύσταση νέων θέσεων, αρμοδιότητες γενικών διευθύνσεων κ.λπ.). Το άρθρο 70 παρ. 2 αφορά τον διαχωρισμό της περιουσίας φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.
Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ):Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου (με τεχνική βοήθεια) έως τον Δεκέμβριο του 2017.
Κλειστά επαγγέλματα:Αρση των περιορισμών για τα εναπομείναντα κλειστά επαγγέλματα έως τον Δεκέμβριο του 2017.
Βιομηχανίες δικτύου (Ενέργεια): Κατανομή δυνατοτήτων και διαχείριση συμφόρησης. Για τη σύζευξη της αγοράς την επόμενη μέρα (Ιταλία – Ελλάδα και Βουλγαρία – Ελλάδα), η Ελλάδα θα ενταχθεί στο σχέδιο σύζευξης της αγοράς της Ε.Ε. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.
Εταιρείες ύδρευσης: Οι αρχές έως τον Δεκέμβριο του 2018 θα εκπονήσουν στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση της διακυβέρνησης, της διοικητικής ικανότητας και της οικονομικής αυτονομίας των εταιρειών.
Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό): Οι αρχές θα εκδίδουν το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης όχι αργότερα από έξι μήνες από την επίσημη υποβολή του, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του Ν. 4062/2012.
Δημόσια διοίκηση: Ολοκλήρωση των αξιολογήσεων στελεχών έως τον Δεκέμβριο του 2017.
Δημόσια διοίκηση:Ολοκλήρωση των διορισμών των γενικών διευθυντών μέχρι το Δεκέμβριο του 2017  newpost.gr

***  Έρχονται νέοι ΚΟΦΤΕΣ; Τεράστια ΤΡΥΠΑ - Δεν "βγαίνουν" τα νούμερα...

~  Το καλοκαίρι πλησιάζει στο φινάλε του, αλλά το επόμενο 4μηνο μέχρι το τέλος του 2017 θα είναι πολύ δύσκολο για τους Ελληνες πολίτες.
Και αυτό διότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών αναζητά έσοδα ύψους περίπου 25,7 δισ.ευρώ, ώστε να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ.
Διότι σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει τότε θα δεχθεί τις πιέσεις των δανειστών και τα νέα μέτρα εις βάρος των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κληθούν να πληρώσουν αρκετούς φόρους τους επόμενους μήνες.
Παρότι η «μηχανή» των κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων και τραπεζικών λογαριασμών που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση δουλεύει στο φουλ -στις αρχές Αυγούστου είχαν αγγίξει τις 1.000 τη μέρα- στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν για το ξαφνικό «μπλακ άουτ» στα έσοδα τον Ιούλιο. Η υστέρηση ήταν συνολικά 730 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων η τρύπα ήταν 340 εκατ. ευρώ. Σχεδόν ένας στους τρεις δεν πλήρωσε την πρώτη δόση.
 Τι ακολουθεί μετά τον Αύγουστο για τους Ελληνες πολίτες:
Το επόμενο τετράμηνο που ακολουθεί κρύβει συνολική επιβάρυνση 7,4 δισ. ευρώ
Περίπου 2,5 εκατομμύρια θα πρέπει να συμπληρώσουν το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος των 3,4 δισ. ευρώ με την πληρωμή των δύο επόμενων δόσεων (Σεπτέμβριο και Νοέμβριο) αντιμετωπίζοντας παράλληλα και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.
Εκτός από τον φόρο εισοδήματος 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν από τον Σεπτέμβριο τον ΕΝΦΙΑ. Φέτος η πληρωμή θα γίνει σε πέντε δόσεις: η πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως το τέλος του Ιανουαρίου του 2018. Οι βεβαιώσεις του φόρου φτάνουν συνολικά τα 3,2 δισ. ευρώ και από αυτά υπολογίζεται ότι 2,65 θα μπουν στα ταμεία του κράτους.
Μόνο τον Σεπτέμβριο το Δημόσιο περιμένει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.
Toν Δεκέμβριο με τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία θα επιβαρύνουν επιβαρύνουν τα νοικοκυριά με επιπλέον φόρο 1,1 δισ. ευρώ.
 iefimerida.gr

***  ΤΡΟΜΟΣ στην Κρήτη! Λεωφορείο ΕΠΕΣΕ από γέφυρα - Ένας ΝΕΚΡΟΣ απ' το τροχαίο...

~  Τραγικό θάνατο βρήκε στην άσφαλτο ο οδηγός ενός ΙΧ αυτοκινήτου, ηλικίας 41 χρόνων,  που ενεπλάκη σε ένα τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα το οποίο σημειώθηκε λίγο πριν από τις 9:00 σήμερα το πρωί στην παλιά εθνική οδό Ηρακλείου – Χερσονήσου, στο ύψος της γέφυρας Αποσελέμη.
Από τη σφοδρή σύγκρουση τουριστικού λεωφορείου με δύο επιβατηγά αυτοκίνητα, το πούλμαν με περίπου 40 επιβαίνοντες εξετράπη της πορείας του και έπεσε από την παλιά γέφυρα του Αποσελέμη στα χωράφια!
Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση των αρχών, καθώς στο σημείο του πρωτοφανούς δυστυχήματος βρέθηκαν άνδρες της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό των τραυματιών από τα συντρίμμια των οχημάτων, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αστυνομικοί και τροχονόμοι.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, νεκρός είναι ο οδηγός του ενός αυτοκινήτου, ενώ τουλάχιστον τρεις είναι οι τραυματίες, όλοι τους επιβάτες στο τουριστικό λεωφορείο που ανατράπηκε. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τροχαίο δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών, το πούλμαν αρχικά συγκρούστηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα με το πρώτο ΙΧ, το οποίο κινούμενο ανεξέλεγκτα εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε με άλλο διερχόμενο αυτοκίνητο. Ο οδηγός του μοιραίου οχήματος φαίνεται πως έχασε τη ζωή του ακαριαία.
Την ίδια ώρα ωστόσο, ο οδηγός του τουριστικού λεωφορείου έχανε τον έλεγχο του βαρέος οχήματος, με αποτέλεσμα να εκτραπεί και να πέσει από την γέφυρα!
Στην ευρύτερη περιοχή επικρατεί κυκλοφοριακό χάος, με τους άνδρες της τροχαίας να προσπαθούν να εκτρέψουν την κυκλοφορία των ακινητοποιημένων αυτοκινήτων.
Cretapost.gr - Θανατηφόρο τροχαίο στην Κρήτη , https://youtu.be/rLn_t26YEPA -
cretapost.gr

*** Μεγάλη φωτιά στο Μενίδι
Δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο στο σημείο
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μενίδι.
Όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική, η φωτιά ξέσπασε στην συμβολή των οδών Τερψιχόρης και Γαληνού, αλλά δεν είναι προς το παρόν κοντά σε σπίτια.
Επί τόπου επιχειρούν δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο, ενώ από εδάφους 27 πυροσβέστες, 12 οχήματα και 12 άτομα πεζοπόρο. Πηγή: protothema.gr

***

*** Αθλητική ενημέρωση  :
 

 
 
***Ε-Ε-Έρχεται! Μετά τον… λευκό καπνό στα τηλεοπτικά, ακριβώς 80 μέρες μετά την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ (τα οποία μας… αποχαιρετούν), το 59ο πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί σε μορφή εθνικής κατηγορίας, το 39ο από καταβολής επαγγελματικού ποδοσφαίρου και το 12ο με την επωνυμία Σούπερ Λίγκα, επιστρέφει!
Μαζί, δε, με Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία!
Αλλά, ποιος νοιάζεται για δαύτους;
Γιατί, παραδεχθείτε το. 
Όσο και να την κράζετε, για το ένα, το άλλο, το τάδε, το δείνα, η Σούπερ Λίγκα σάς έλειψε!
Προσοχή, ακολουθεί κλισέ: Η νέα Σούπερ Λίγκα έχει όλα τα φόντα να είναι καλύτερη από την περσινή.
ΟΚ, το ακούτε κάθε χρόνο, αλλά, πράγματι, με τις κινήσεις των ομάδων και όχι μόνο των τεσσάρων «μεγάλων», στο μεταγραφικό παζάρι, υπάρχει, λογικά, η ελπίδα πως θα δούμε κάτι πιο ωραίο φέτος, τουλάχιστον από άποψη σασπένς -μακάρι και θεάματος.
Το «θα δούμε», ωστόσο, ακούγεται κάπως οξύμωρο, καθώς τα «βαριά» ονόματα του πρωταθλήματος «κουβαλάνε»… καμπάνες από την περασμένη σεζόν. Επτά αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών για τον ΠΑΟΚ, τρεις για την ΑΕΚ, δύο για τον Ολυμπιακό και μία για τον Παναθηναϊκό
Ακόμη και έτσι, το -σαφώς- ενισχυμένο Big-4 υπόσχεται πως η «κούρσα» θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον φέτος -και πως δεν θα είναι για έναν ή δύο.
Καταρχήν, ας ξεκινήσουμε από το φαβορί, όχι μόνο βάσει ρόστερ, αλλά, κυρίως, από το γεγονός ότι είναι ο εν δυνάμει πρωταθλητής, τον Ολυμπιακό. Το περσινό πάθημα, λοιπόν, φαίνεται πως έγινε μάθημα για τους Πειραιώτες, που μπορεί να κατέκτησαν τον τίτλο, αλλά η χρονιά είχε πολλή μουρμούρα. Για όλους τους γνωστούς λόγους…
Έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» ενισχύθηκαν σημαντικά και μάλιστα, σε χρόνο-ρεκόρ (για τα ελληνικά δεδομένα), με τους Εμενίκε, Οφόε, Καρσελά και τον Ζιλέ να μπαίνει ως «κερασάκι στην τούρτα». Ήρθαν, επίσης, οι Βούκοβιτς, Ταχτσίδης και Μίλιτς, ενώ επέστρεψαν -καλύτεροι από ποτέ, όπως δείχνουν- οι δανεικοί στον Πανιώνιο, Μπεν και Σιώπης. Το ότι ο Ολυμπιακός έχει «δυναμώσει» φέτος, φαίνεται, ίσως και από το γεγονός ότι βασικοί και αναντικατάστατοι παίκτες του (όπως ο Μάρτινς, για παράδειγμα), είναι, πλέον, εκτός πλάνων!
Το κυριότερο, ωστόσο, είναι πως η περσινή, απίστευτη ταλαιπωρία, με τις πολλές αλλαγές στον «ερυθρόλευκο» πάγκο, ανήκει, πια, στο παρελθόν, αφού ο Ολυμπιακός εμπιστεύτηκε στο «τιμόνι» του τον Μπέσνικ Χάσι, ο οποίος, μέχρι στιγμής, τα πηγαίνει εξαιρετικά. Και αν ο πρώτος και μεγάλος στόχος της ομάδας, να επιστρέψει στους ομίλους του Champions League, επιτευχθεί, τελικά, τότε η σεζόν θα ξεκινήσει κάτι παραπάνω από ιδανικά, τόσο για τον ίδιο όσο και για τον σύλλογο του λιμανιού, που, θυμίζουμε, θέλει φέτος να γράψει ιστορία, κατακτώντας το 8ο σερί πρωτάθλημά του.
~  Πάμε στους δύο «δικέφαλους» τώρα, που αμφότεροι παρουσιάζουν μεγάλη ομοιογένεια, σε σχέση, πάντα, με την περασμένη σεζόν. Τόσο η ΑΕΚ όσο και ο ΠΑΟΚ διατήρησαν τον βασικό τους κορμό. Ειδικά, δε, οι «ασπρόμαυροι», δεν έχασαν ούτε έναν 11αδάτο παίκτη τους, προσθέτοντας, μάλιστα, στο ρόστερ τους τον γκολκίπερ Ρέι, για να αντικαταστήσει τον τραυματία Γλύκο και τον αριστερό μπακ Λεβέκ -αν και η πιο σημαντική μεταγραφή είναι, ίσως, η επιστροφή του Μακ. Παρ' όλα αυτά, το ζητούμενο για τον Κυπελλούχο Ελλάδας είναι να διορθωθεί άμεσα… και αναίμακτα η κακή επιλογή του Στανόγεβιτς, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, πάντως, να έχει φέρει, ήδη… αέρα αισιοδοξίας στην Τούμπα.
Από εκεί και πέρα, μένει να δούμε αν ο Ιβάν Σαββίδης θα βάλει τέλος στην γκρίνια του κόσμου, για το γεγονός ότι, παρά την οικονομική ευρωστία, δεν έχει φέρει το μεγάλο όνομα στη Θεσσαλονίκη. Και πώς θα το κάνει αυτό; Μα, φυσικά, ντύνοντας ξανά στα ασπρόμαυρα τον διακαή πόθο και του ίδιου, Αντελίνο Βιεϊρίνια! 
~  Σε ό,τι αφορά την ΑΕΚ, με εξαίρεση τον Αραούχο (περίπτωση, φυσικά, που συνεχίζει να «παλεύει» η Ένωση), ουδείς βασικός την… έκανε. Οι «κιτρινόμαυροι», αντίθετα, πλαισίωσαν το υπάρχον ρόστερ, παίρνοντας παίκτες σε θέσεις που, πέρυσι, «πονούσαν» πολύ, όπως, για παράδειγμα, τον Τσόσιτς, ενώ αποκτήθηκαν, επίσης, οι Λόπες, Τρίστασον, Κλωναρίδης και ο Γιακουμάκης -ο οποίος αφήνει υποσχέσεις για ωραία πράγματα. Το μεγάλο «στοίχημα» για την ΑΕΚ, όμως, είναι το αν ο Λιβάγια θα βγει… Αραούχο, κάτι που, προς το παρόν, δεν συμβαίνει, με το επιθετικό πρόβλημα της ομάδας του Μανόλο Χιμένεθ να είναι κάτι παραπάνω από εμφανές.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει να δούμε τι θα γίνει και με τον Γιόχανσον, καθώς, αν φύγει ο Σουηδός, η Ένωση θα χρειαστεί να βγει στο… παζάρι, προκειμένου να αντικαταστήσει έναν από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές της. Όλα αυτά, πάντως, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, καθώς προέχει η πρόκριση της ομάδας στους ομίλους του Europa League. Είναι δεδομένο, ωστόσο, πως η φετινή ΑΕΚ, που, όπως και ο Ολυμπιακός, ολοκλήρωσε τις μεταγραφές της σε χρόνο dt, το… λέει πως θέλει το πρωτάθλημα, γεγονός που αποτυπώνεται και στοιχηματικά, αφού δίνεται δεύτερο φαβορί, πίσω από τους «ερυθρόλευκους».
 ~  Και κλείνουμε το Big-4 με τον Παναθηναϊκό, η μεγαλύτερη μεταγραφή του οποίου έχει γίνει από τον περασμένο Δεκέμβρη και ακούει στο όνομα Μαρίνος Ουζουνίδης! Ο τεχνικός του «τριφυλλιού» έχει μετατρέψει το… χάλι του Στραματσόνι σε πραγματική ομάδα, γεγονός που αποδεικνύεται και φέτος, στα μέχρι τώρα ευρωπαϊκά ματς των «πράσινων» -παρά την ήττα (με ανατροπή) από την Αθλέτικ, στη Λεωφόρο. Με την έλευση του Αντρές Τσάβες, μάλιστα, υπάρχει η ελπίδα πως το κενό του Μάρκους Μπεργκ δεν θα είναι, τελικά, τόσο δυσαναπλήρωτο, με τον Αργεντινό επιθετικό να αποτελεί προσωπική επιλογή του Έλληνα προπονητή. 
Αισιοδοξία, δε, επικρατεί και με τις προσθήκες των Λουτσιάνο, Καμπέσας, Γιόχανσον, Κολοβέτσιου και Άλτμαν. Κενά, βέβαια, υπάρχουν ακόμα στα εξτρέμ, όπως και στο αριστερό άκρο της άμυνας, καθώς ο Χουλτ κοντεύει να… σκάσει, ωστόσο, αν καλυφθούν και αυτά, τότε ο Ουζουνίδης θα μπορεί να κάνει αυτό που έχει αποδείξει πως ξέρει να κάνει άριστα: Να «χτίσει» μια ομάδα συνόλου, που θα παίζει με πάθος και ψυχή ως το 90'! Και, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, χωρίς την κούραση από τα ευρωπαϊκά ματς στη νέα σεζόν, ποιος ξέρει πού μπορεί να φτάσει…
~ Ώρα για τα, πραγματικά, μεγάλα ερωτηματικά, τώρα! Ξεκινάμε με τον Πανιώνιο, ο οποίος ήταν εκπληκτικός στην περσινή σεζόν, φτάνοντας να διεκδικήσει ακόμη και το πρωτάθλημα. Παρότι η βάση της ομάδας… ξεριζώθηκε, αφού Γιαννιώτης, Ρισβάνης, Σιώπης και Μπεν έφυγαν, ενώ και ο Τασουλής πωλήθηκε στη Λανς, οι «κυανέρυθροι» δείχνουν έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουν ΚΑΙ φέτος. 
Στα ματς με Γκόριτσα και Μακάμπι, η ομάδα του… νέου, Μιχάλη Γρηγορίου, είχε πολύ καλή παρουσία και μόνο λόγω της απειρίας της αποκλείστηκε, τελικά, από τους Ισραηλινούς. Ο γκολκίπερ Κότνικ, ο στόπερ Μπανανά και οι μπακ Χατζισαφί και Σαμαραντάς φαίνεται πως «έδεσαν» αμέσως, ενώ ο Λάζαρος Λάμπρου δείχνει έτοιμος για το «μπαμ» στην καριέρα του. Μοναδικό πρόβλημα, ίσως, είναι το μικρό ρόστερ του Πανιωνίου, αλλά και το πώς θα διαχειριστεί το γεγονός ότι ξεκίνησε πάρα πολύ νωρίς την προετοιμασίας του.
~Ατρόμητος και Ξάνθη, από την άλλη, είναι παντελώς… άλλες ομάδες! Από τους Ακρίτες αποχώρησαν όλοι, σχεδόν, οι βασικοί της περσινής σεζόν (Γιουνές, Βασιλακάκης, Λάζιτς και Σολτάνι), ενώ έφυγε, φυσικά και ο Ραζβάν Λουτσέσκου, με τον Ράσταβατς να αναλαμβάνει το restart του θρακιώτικου συλλόγου, που έφερε στην Ξάνθη Γέντρισεκ, Κάστρο, Κασάδο, Μπρίτο και Μπουλά. 
Όσο για τους Περιστεριώτες, οι συντριβές στα φιλικά προετοιμασίας έχουν ανησυχήσει τον κόσμο, αλλά η νίκη επί του Ολυμπιακού έστειλε ενθαρρυντικά μηνύματα. Το «στοίχημα», ωστόσο, είναι αν θα δουλέψει το 3-5-2, που θέλει να εφαρμόσει ο Κάναντι… Έφυγαν Γκορμπούνοφ, Μανιάτης, Τόνσο, Μπρίτο, Λημνιός, Μπράγκα, Λε Ταλέκ, Παπαδόπουλος Κοντοές και ο Φυτανίδης και ήρθαν Μανούσος, Βασιλακάκης, Καρασαλίδης, Πολίντορο, Μενσά, Μανσόν και Μάρκοβιτς. Ουσιαστικά, έφυγε μια ομάδα και ήρθε μια άλλη! 
Στη Λάρισα, «έτρεξαν» τις μεταγραφές τους, αποκτώντας, γρήγορα, Λεοζίνιο, Περόνε, Γουάλας, Κούσα, Ανδρεόπουλο, Μπόζοβιτς, Ζίζιτς και Κρίζμαν, ενώ, από αυτούς που έφυγαν, αξίζει να αναφερθούν οι Αβραάμ και Βαρέλα. Οι «βυσσινί», πιθανότατα, δεν θα κινδυνέψουν όσο πέρυσι, αλλά δύσκολα θα πάνε και ψηλά, με την έδρα τους, φυσικά, να αποτελεί, ξανά, το μεγάλο τους «όπλο». 
~ Αναφορικά με τις υπόλοιπες ομάδες της επαρχίας, Αστέρας Τρίπολης και ΠΑΣ Γιάννινα, που τα… λένε, μάλιστα, στην πρεμιέρα, διένυσαν… βίους αντίθετους στις μεταγραφές. Με το 1,5 εκατ. ευρώ από την πώληση του Ντοναρούμα στη Μίλαν, οι Αρκάδες κινήθηκαν άνετα στο «παζάρι» και ενισχύθηκαν, ευελπιστώντας πως δεν θα «μπλέξουν» φέτος και μάλιστα, στόχος τους είναι να επανέλθουν στην πρώτη πεντάδα. Οι Ηπειρώτες, από την άλλη, με τον Γιάννη Πετράκη να παραμένει στο «τιμόνι», είναι ένα «θέμα» πώς θα παρουσιαστούν. Και αυτό, διότι ο «Άγιαξ της Ηπείρου» έχασε σημαντικούς παίκτες, όπως ο τερματοφύλακας Πασχαλάκης (πήγε στον ΠΑΟΚ) και οι Κούτρης, Ακόστα, Ζάιρο, Μαμπουλού. Ανανέωσε, πάντως, ο Λίλα.
Διαφορετική φιλοσοφία στις μεταγραφές επέδειξαν και οι «νησιώτες», Πλατανιάς και Κέρκυρα. Οι Χανιώτες άλλαξαν εξ ολοκλήρου το ρόστερ τους, καθώς έφυγαν Γιακουμάκης και Μανούσος, ο γκολκίπερ Σωτηρίου, ο στόπερ Μπανανά και οι πολύτιμοι Μενδρινός και Μουνάφο. Από την άλλη, ήρθαν οι Γκρτζέλτσακ, Κρος, Ενσικουλού, Ντικαμονά, Μπούτνικ, Ομπερχάουζερ, Αγγελόπουλος, Στάμου, Πλίατσικας και Κοροβέσης! 
~  Η Κέρκυρα, στον αντίποδα, με τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, πλέον, στον πάγκο της, απέκτησε Σοϊλέδη, Βάργκας, Νούνες και Μπαλάφα, αλλά έχασε τον πολύ καλό Νίκιτς. Πολλές αλλαγές και από τον Λεβαδειακό, ο οποίος έφερε το μεγάλο -για τα δεδομένα της ομάδας- όνομα, τον Ζοσέ Ανιγκό, με θητεία στη Μαρσέιγ, για τον πάγκο του, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση, ωστόσο, με τη μεταγραφή του 37χρονου Μπραντάο! Έφυγαν Μουλόπουλος, Μιλιάζες, Κουλιμπαλί και Καραμπουέ.
Τέλος, ο Παναιτωλικός, ο οποίος έχει… απωθημένο την πεντάδα -και την Ευρώπη- κράτησε στο «τιμόνι» του τον πολύπειρο Μάκη Χάβος, ο οποίος είδε τους Κούσα, Παπάζογλου, Κουτρομάνο και Μουνιός να αποχωρούν. Αποκτήθηκαν Μαρινάκης, Ντίας, Μασουρέκ και Μοράρ, με τους Αγρινιώτες να αισιοδοξούν πως φέτος θα είναι η χρονιά τους, μετά τα σκαμπανεβάσματα της περσινής σεζον. Για το φινάλε, αφήσαμε τους νεοφώτιστους. Ο Απόλλων Σμύρνης αναδείχθηκε μεγάλος «νικητής» στις μεταγραφές, καθώς απέκτησε (κρατηθείτε…) 17 νέους ποδοσφαιριστές (μεταξύ των οποίων και οι έμπειροι, Μενδρινός, Κοντοές, Παπάζογλου), ενώ έφυγαν 13! Τεράστιο το «στοίχημα» για τον Άκη Μάντζιο, να καταφέρει να «δέσει» ξανά την ομάδα του, η οποία, πάντως, εντυπωσίασε στα φιλικά προετοιμασίας, με αποκορύφωμα το «διπλό» στη Λεωφόρο, επί του Παναθηναϊκού. 
Όσο για τη Λαμία, η ομάδα του… μετρ των ανόδων, Μπάμπη Τεννέ, θα προσπαθήσει, στην πρώτη της παρουσία στα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου, να παραμείνει εκεί, αλλά αυτό θα το κάνει δίχως 23 παίκτες από την περσινή σεζόν! Όπως και η «Ελαφρά Ταξιαρχία», ωστόσο, έτσι και οι «κυανόλευκοι» της Φθιώτιδας κέρδισαν τις εντυπώσεις το καλοκαίρι, ειδικά μετά τη νίκη τους επί του ΠΑΟΚ, στην Τούμπα.

***  Μετακομιδή των οστών του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα 
Η μετακομιδή των οστών του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα στη γενέτειρά του, την Πύλο, θα γίνει αύριο Κυριακή, 20 Αυγούστου.
Το δε πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, έχει ως εξής:
8.00: Έναρξη εορτασμού. Γενικός σημαιοστολισμός των δημόσιων, δημοτικών, ιδιωτικών καταστημάτων και οικιών της πόλης
19.00: Λαμπαδηδρομία με αφετηρία την είσοδο της Πύλου
19.20: Παράταξη της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας και αντιπροσωπειών των Συλλόγων, μετά των σημαιών τους, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου
19.25: Πέρας προσέλευσης Αρχών και επισήμων στον Ιερό Ναό
19.30: Άφιξη οστών στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Κωδωνοκρουσίες
19.35: Τέλεση μνημόσυνου
20.00: Έναρξη λιτανείας συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής και των Συλλόγων του Δήμου, δια των οδών Γρηγορίου Επισκόπου, Πλατείας Τριών Ναυάρχων, Παραλιακής Ζώνης, Πλατείας Νέστορος και Τσικλητήρα
20.30: Παράταξη στον αύλειο χώρο της οικίας του Ολυμπιονίκη Κ. Τσικλητήρα.
20.35: Προσέλευση επισήμων. Επιμνημόσυνη δέηση. Κατάθεση στεφάνων, έμπροσθεν του αγάλματος του Κ. Τσικλητήρα. Τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμη του Έλληνα Ολυμπιονίκη. Εθνικός 'Υμνος από τη Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Πύλου-Νέστορος. Εκφώνηση ομιλιών από τους: εκπρόσωπο της κυβέρνησης, περιφερειάρχη Πελοποννήσου, δήμαρχο Πατρέων, πρόεδρο Συλλόγου  Ελλήνων Ολυμπιονικών, δήμαρχο Πύλου-Νέστορος και ναύαρχο Λ.Σ. ε.α., Πελοπίδα Αγγελόπουλο. Πέρας τελετής.
21.35: Προσφορά αναψυκτικών για τους πολίτες και τις Αρχές.  

***  Επίσημο: Συγχωνεύθηκαν Κισσαμικός και ΑΟ Χανιά
Έπειτα από διαπραγματεύσεις πολλών εβδομάδων, Κισσαμικός και ΑΟ Χανιά συμφώνησαν στο εξής να πορευθούν μαζί, κάτι που επιβεβαιώθηκε και επίσημα.     
~ Ιστορική η σημερινή μέρα για τον Κισσαμικό και τον ΑΟ Χανιά, καθώς οι δύο κρητικές ομάδες συμφώνησαν σε όλα προκειμένου να συγχωνευθούν και να αρχίσουν μια κοινή πορεία.
Όπως ανακοίνωσε η πλευρά του Κισσαμικού στις 21 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση προς τον κόσμο για το πλάνο που θα υπάρχει στο εξής για τη νέα ομάδα.
Αναλυτικά:
«Η ΠΑΕ Κισσαμικός ενημερώνει ότι μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τη διοίκηση του Ερασιτέχνη ΑΟ Χανιά επιτεύχθηκε συμφωνία για την κοινή πορεία των ομάδων μας. 
Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου θα ανακοινωθεί ο τόπος και ο χρόνος που πολύ σύντομα θα γίνει κάλεσμα στον κόσμο του ΑΟΧ, του Κισσαμικού και γενικότερα τον φίλαθλο κόσμο των Χανίων για να τους ενημερώσουμε για το πλαίσιο της συμφωνίας, το όραμα και τους στόχους της νέας ομάδας, η οποία στοχεύουμε να αφήσει εποχή στο χανιώτικο ποδόσφαιρο».
Δημοφιλείς αναζητήσεις 

 ***  Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στην ιστιοπλοΐα
Χρυσό μετάλλιο κατέκτησε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Λέιζερ Ράντιαλ youth που έγινε στο Μέντεμπλινγκ της Ολλανδίας ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.               ~  Χρυσό μετάλλιο κατέκτησε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Λέιζερ Ράντιαλ youth που έγινε στο Μέντεμπλινγκ της Ολλανδίας ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Έπειτα από 11 ιστιοδρομίες ο αθλητής του Ν.Ο.Β ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου συγκεντρώνοντας 27 βαθμούς έναντι 59 του Αργεντινού Μ. Ντίτριχ και του Ν. Μπέζι από το Χονγκ Κονγκ.
Παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας ιστιοπλόος δεν ξεκίνησε καλά, στη συνέχεια πλασαρίστηκε στις πρώτες θέσεις και το φινάλε του ήταν εντυπωσιακό. Συγκεκριμένα στις 11 κούρσες τερμάτισε 2, 70, 6, 4, 6, 4, 22, 3, 4, 2, 1.   Πηγή: thetoc.gr


 
***  1η  αγωνιστική για την Σούπερ Λίγκα
Σάββατο  19 Αυγούστου 2017  :
~ ΞΑΝΘΗ-ΛΑΜΙΑ  0-0 , (0-0) .-
Τα  γκολ :
Κίτρινες κάρτες : Παντελιάδη , Κουκόλη , Φλίσκα ,  Όμο ,
Διαιτητής: Σέζος (Κιλκίς), α' βοηθός: Νικολαΐδης (Μακεδονίας), Πάτρας (Μακεδονίας), τέταρτος ο Ζαχαριάδης (Μακεδονίας)
by Sport-fm August 19, 19:07:50
Η ενδεκάδα της Ξάνθης: Ζίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Ντε Λούκας, Λουσέρο, Φλίσκας, Γέντρισεκ, Λισγάρας, Κασάδο, Μπρίτο, Καμαρά, Ορφανίδης  .-
Ξάνθη (Μίλαν Ράσταβατς): Zίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Λισγάρας, Ντε Λούκας, Φλίσκας, Π. Ορφανίδης (63' Τριάδης), Λουσέρο (87' Κάστρο), Κασάδο, Μπρίτο, Καμαρά, Γέντρισεκ.
Λαμία (Μπάμπης Τεννές): Παπαδόπουλος, Βασιλαντωνόπουλος (84' Κουτρουμάνος), Παντελιάδης, Αναστασιάδης, Κουκόλης, Μπλάζιτς, Ασιγκμπα, Όμο, Ακόστα, Πίτι (57' Μπουλούλης), Βουό (68' Τσούκαλος).

~ ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης-ΠΑΣ  Γιάννενα 1-2, (0-2) .-

Τα  γκολ : Ναδάλες , 19΄ Μαυροπάνο , 49΄ Μάσα,  ,
Κίτρινες κάρτες : Γαρουφαλιά ,Καλτσά ,  Λίλα  ,Ναδάλες  ,
Στάικος Βεργέτης στον πάγκο των γηπεδούχων, Γιάννης Πετράκης σε αυτόν των φιλοξενούμενων.       

~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΕΛ  Λάρισα  4-1 , (1-0) .-
Τα  γκολ  : 33΄ πεν.  Φορτούνης , 68΄ Ανσαριφάρντ , 71΄ αυτογ. ο Φιγκέιρας  , 75΄Φιγκέϊρα , 76΄ Φορτούνης  ,
Κίτρινη κάρτα : Ανδρεόπουλο ,  Αναστασόπουλο, Μίλιτς, Νικολάου
Διαιτητής: Δημήτριος Καραντώνης (Ημαθίας) . Βοηθοί: Τρύφων Πετρόπουλος (Αρκαδίας), Ιωάννης Καραγκιζόπουλος (Ημαθίας) . Τέταρτος: Ιωάννης Νεοφυτιάδης (Κορινθίας)
by Sport-fm August 19, 21:26:00
Τρεις ημέρες μετά τη δύσκολη νίκη επί της Ριέκα, ο Ολυμπιακός θέλει να ξεκινήσει με το... δεξί στο νέο πρωτάθλημα. Από την άλλη, η ΑΕΛ θα προσπαθήσει να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα!           
Κυριακή 20 Αυγούστου 2017 :
~ ΑΕΚ-Παναιτωλικός (7.15 μ.μ.)
 
~ Κέρκυρα-Πανιώνιος (7.15 μ.μ.)
 
~ Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ (7.15 μ.μ.)
 
~ Πλατανιάς-Παναθηναϊκός (9.30 μ.μ.)
 
Δευτέρα 21 Αυγούστου
~ Ατρόμητος-Απόλλων Σμύρνης (9.30 μ.μ.).
 
 ***  Με Τσάβες και Γιόχανσον στα Χανιά ο Παναθηναϊκός
Με τους Αντρές Τσάβες και Ματίας Γιόχανσον να συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά στην αποστολή, ο Παναθηναϊκός θα ταξιδέψει στα Χανιά για το ματς της πρεμιέρας κόντρα στον Πλατανιά.
~ Με το δεξί θέλει να ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός, που αντιμετωπίζει τον Πλατανιά στα Χανιά το βράδυ της Κυριακής.
~ Οι «πράσινοι» ολοκλήρωσαν δίχως επιπλέον προβλήματα την προετοιμασία τους, με τον Μαρίνο Ουζουνίδη να συμπεριλαμβάνει όπως αναμενόταν στην αποστολή για πρώτη φορά, τόσο τον Αντρές Τσάβες, όσο και τον Ματίας Γιόχανσον.
~ Μάλιστα, οι δύο ποδοσφαιριστές, αναμένεται να πάρουν χρόνο συμμετοχής στο παιχνίδι απέναντι στους Κρητικούς, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο τους με την πράσινη φανέλα, παρά το γεγονός ότι ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν κάποιος από τους δύο θα ξεκινήσει βασικός.
Στην αποστολή των «πρασίνων» επίσης, συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά και ο Σωκράτης Διούδης
Στη διάθεση του Ουζουνίδη δεν θα είναι ο τιμωρημένος Χουλτ, καθώς και οι τραυματίες, Βιγιαφάνιες, Ρέις και Κουλιμπαλί
Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με τον Πλατανιά
Στιλ, Βλαχοδήμος, Διούδης, Κουτρουμπής, Μολέδο, Κολοβέτσιος, Κουρμπέλης, Ευαγγέλου, Γιόχανσον, Ζέκα, Λουντ, Δώνης, Χατζηγιοβάνης, Άλτμαν, Καμπέσας, Μολίνς, Τσάβες, Λουτσιάνο, Μπουζούκης, Πίσπας, Εμμανουηλίδης.


***  ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ  84-88 (2o φιλικό) .-
Η Εθνική μπάσκετ νίκησε 88-84 την «οικοδέσποινα» Μεγάλη Βρετανία στο δεύτερο μεταξύ τους φιλικό και διπλασίασε τις νίκες της επί της συγκεκριμένης αντιπάλου, δείχνοντας πως δεν επηρεάστηκε από την ιστορία του Γιάννη Αντετονούμπο και τις απουσίες των Μπουρούση, Πρίντεζη και Παπαπέτρου.
Τα δεκάλεπτα: 22-22, 44-46, 65-59, 84-88
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Λόρενς 6 (1), Κλαρκ 23 (3 τρίπ., 11 ριμπ.), Μάρεϊ 6 (2), Νέλσον 13 (1), Ολασένι 20 (7 ριμπ.), Τζόνσον 2, Ουίτλ, Οκερεάφορ 5 (1 τρίπ., 8 ασ.), Ατσάρα 9
ΕΛΛΑΔΑ: Καλάθης 9 (1 τρίπ., 7 ριμπ., 7 ασ.), Παππάς 22 (2 τρίπ., 4 ασ.), Παπανικολάου 9 (1/5 τρίπ.), Μπόγρης 8, Αντετοκούνμπο Θ. 5, Σλούκας 11 (1), Παπαγιάννης 11 (5 ριμπ., 3 ασ.), Μάντζαρης 3 (1), Αγραβάνης, Μήτογλου 10
 
***ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ
  Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017, 16:18

FOX
MLB Boston Red Sox - New York Yankees
02:00
EUROSPORT
Ποδηλασία Tour de l'avenir, 2ο ετάπ
15:00
NOVASPORTS 5
Γαλλικό Πρωτάθλημα Λιόν - Μπορντό
18:00
EUROSPORT
Ποδηλασία Γύρος της Ισπανίας, 1ο ετάπ
18:30
NOVASPORTS 2
Super League Ξάνθη - Λαμία (1η  αγωνιστική)  0-0 .-
19:15
NOVASPORTS 3
Super League Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΣ Γιάννινα (1η  αγωνιστική) 1-2 .-
19:15
NOVASPORTS 4
Championship Αγγλίας Σάντερλαντ - Λιντς
19:30
NOVASPORTS 1
Super League Ολυμπιακός - ΑΕΛ (1η  αγωνιστική) 4-1 .-
21:30
FOX
MLB Pittsburgh Pirates - St. Louis Cardinals
23:00
 COSMOTE Sport 6
Τένις ATP Masters: Σινσινάτι, προημιτελικά
04:00
COSMOTE Sport 7
WRC Ράλι Γερμανίας, SS12 Romerstrasse
13:00
COSMOTE Sport 3
Γερμανία δεύτερη κατηγορία Ντινάμο Δρέσδης - Σαντχάουζεν
14:00
COSMOTE Sport 1
Αγγλικό Πρωτάθλημα Σουόνσι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
14:30
COSMOTE Sport 3
Γερμανικό Πρωτάθλημα Χέρτα - Στουτγάρδη
16:30
COSMOTE Sport 1
Γερμανικό Πρωτάθλημα Βόλφσμπουργκ - Ντόρτμουντ
16:30
COSMOTE Sport 7
Γερμανικό Πρωτάθλημα Μάιντς - Ανόβερο
16:30
COSMOTE Sport 6
Γερμανικό Πρωτάθλημα Αμβούργο - Άουγκσμπουργκ
16:30
COSMOTE Sport 4
Γερμανικό Πρωτάθλημα Χόφενχαϊμ - Βέρντερ
16:30
COSMOTE Sport 2
Ιταλικό Πρωτάθλημα Γιουβέντους - Κάλιαρι
19:00
COSMOTE Sport 7
Ισπανικό Πρωτάθλημα Θέλτα - Ρεάλ Σοθιεδάδ
19:15
COSMOTE Sport 1
Αγγλικό Πρωτάθλημα Στόουκ - Άρσεναλ
19:30
COSMOTE Sport 3
Γερμανικό Πρωτάθλημα Σάλκε - Λειψία
19:30
COSMOTE Sport 8
Πορτογαλικό Πρωτάθλημα Βιτόρια Γκιμαράες - Σπόρτινγκ
20:15
COSMOTE Sport 6
Τένις ATP Masters: Σινσινάτι, ημιτελικά
21:00
COSMOTE Sport 2
Ισπανικό Πρωτάθλημα Χιρόνα - Ατλέτικο Μαδρίτης
21:15
COSMOTE Sport 1
Ιταλικό Πρωτάθλημα Βερόνα - Νάπολι
21:45
COSMOTE Sport 8
Πορτογαλικό Πρωτάθλημα Μπενφίκα - Μπελενένσες
22:30
COSMOTE Sport 2
Ισπανικό Πρωτάθλημα Σεβίλλη - Εσπανιόλ
23:15

~ ~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017  :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 01  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008  ..
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για όλους μας  !  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017_48.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 02 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης ... από το 2008 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-02-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Πέμπτη 03 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-03-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/news-04-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 05- Αυγούστου - 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  ...  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/08/news-05-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ .... Σάββατο 05 Αυγούστου 2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 06  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,,, από το .. 20008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/08/news-06-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 07 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008    :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-07-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 08  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  ...από το  2008: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-08-2017.html  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  -2- Τρίτη  08  Αυγούστου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης     ....από  το  2008:  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-2-08-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 09  Αυγούστου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..από το  2008  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/news-09-2017.html .-
~*Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .....από το 2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-10-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 11 Αυγούστου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το    2008  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-11-2017.html .-
~* ΤΑ  500 ονόματα και οι Εικόνες της ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ  :Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/500-11-2017-500.html .- 
~** H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 12  Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/08/news-12-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 13  Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/08/news-13-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..... από το  2008 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-14-2017.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 05  έως και 13 Αυγούστου 2017  :Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 ..Μια   αθλητικά ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/05-13-2017-14-2017.html .-  
~ * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 15 Αυγούστου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/08/news-15-2017.html .-
~ *  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-16-2017.html .- 
~*  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/08/news-17-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας   Arfara News  2  Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωση  ...από το 2008 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-2-17-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το 2008 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-18-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 19  Αυγούστου  2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2006 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/08/news-19-2017.html .-  
~*
~**   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5782   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3679   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3678  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.129   βίντεο   .-  


The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  
  
    
 ~ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅