Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 07 Ιουνίου 2016

   Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 07 Ιουνίου 2016  :
~ ~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News 2  Τρίτη 07  Ιουνίου 2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-2-07-2016.html .-         

Ο Θεός από κάθε άνθρωπο που είναι βαπτισμένος ζητάει αυτά τα τρία: Από την ψυχή ορθή πίστι, από την γλώσσα την αλήθεια και από το σώμα την σωφροσύνη.


ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΑΚΙΑ ...ΠΑΙΖΟΥΝ  ΠΗΔΗΜΑ-ΑΡΦΑΡΩΝ 2009 
~Ένα μόνον ζητεί ο Θεός. να τον τιμάς, να τον αγαπάς και να φυλάττης τας έντολάς Του, αναγνωρίζων ότι ο Πλαστουργός σου είναι Αυτός. Δεν θέλει να μοιράζης την δόξαν Του και να λατρεύης, άλλα αντί άλλων. Δεν θέλει να αγαπήσης κανένα πράγμα περισσότερον απ' Αυτόν...
Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)
~* VIDEO Φωτογραφιών από 6η Ημερίδα στο Αρφαρά 05/06/2016  https://youtu.be/qdfUrsi7w5s  .-
 

  
~ Αγάπη πρώτα στο Θεό μας , μετά στον εαυτόν μας και τέλος στον εχθρό μας ! Κι άν περισεύει στα Ζώα και τα Φυτά μας !
*** ~*Video Βίντεο φωτογραφιών για παλιές θυμίσεις αναμνήσεις 2016  Σ.Ν.Σ. : https://youtu.be/8GwSWpnxuZY .-

 
~
7 Ιουνίου
Μαρτύρων Αισίας, Ζηναίδος της θαυματουργού, Θεοδότου του εν Αγκύρα, Ταρασίου και Ιωάννου. Ποταμιαίνης της παρθένου και Βασιλείδου του στρατιώτου. Οσιομαρτύρων Ιωάννου και Λυκαρίωνος. Οσίων Ανατολίου, Ανδρέου, Ανθίμου και Στεφάνου των πρεσβυτέρων και Σεβαστιανής της θαυματουργού. Ιερέος Παναγή Μπασιά (1) εκ Ληξουρίου Κεφαλληνίας (†1883).
(1) Ο άγιος Παναγής Μπασιάς, γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1801 και ήταν γιος επιφανών γονέων, του Μιχαήλ και της Ρεγγίνας Δελαπόρτα. Λόγω της καλής οικονομικής του κατάστασης, έλαβε εξαιρετική θεολογική και φιλοσοφική κατάρτιση ομιλούσε δε ιταλικά, γαλλικά και λατινικά. Σε πολύ μικρή ηλικία χειροτονήθηκε αναγνώστης και εν συνεχεία υπηρέτησε ως γραμματοδιδάσκαλος σε κάποιο δημοτικό σχολείο. Το 1836 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και έλαβε το όνομα Παΐσιος από τον τότε Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Παρθένιο. Δεν ανέλαβε ποτέ εφημεριακή θέση, αλλά λειτουργούσε στο εξωκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πλατύ-Γιαλό, όπου συνέρρεε πλήθος πιστών για να λειτουργηθεί, να ακούσει τα θερμά και υψηλού θεολογικού επιπέδου κηρύγματά του και να κοινωνήσει από τα χέρια του. Επιδόθηκε σε όλη του τη ζωή σε έργα φιλανθρωπίας και διακονίας των πασχόντων και αδυνάτων. Το 1846 αρρώστησε από κάποια νευρική ασθένεια και μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1867 τον περιποιούταν ο εξάδελφός του Ιωάννης Κερουλάνος. Αν και για μία πενταετία ήταν κατάκοιτος (1882-1887) εν τούτοις πλήθος χριστιανών πήγαινε να τον συμβουλευθεί, να εξομολογηθεί και να πάρει την συμβουλή και την ευχή του. Εκοιμήθη ειρηνικά, στις 7 Ιουνίου 1888 και αγιοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 4 Φεβρουαρίου 1986. Μαρτυρούνται πολλά θαύματά του πριν και μετά την οσιακή κοίμησή του. ~Άγιος Θεόδοτος ο εν Άγκυρα  Άγιος Αναστάσιος ο Γόρδιος  Αγία Ποταμιαίνη  Όσιος Παναγής Μπασιάς (Παΐσιος) Αγία Ζηναΐς η Θαυματουργή  Άγιος Θεόδοτος ο εν Άγκυρα, Αγία Ποταμιαίνη, Όσιος Παναγής Μπασιάς (Παΐσιος)
Σήμερα 07/06/2016 εορτάζουν:
Άγιος Θεόδοτος ο εν Άγκυρα, Αγία Ποταμιαίνη, Όσιος Παναγής Μπασιάς (Παΐσιος)
~
Σύναξη των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων

Σύναξη των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων
 
Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος
 
Κυριακή του Παραλύτου

Κυριακή του Παραλύτου
 
Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι

Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι
 
Όσιος Παχώμιος ο Νέος ο Οσιομάρτυρας

Όσιος Παχώμιος ο Νέος ο Οσιομάρτυρας
 
Σύναξη της Παναγίας Χρυσαφίτισσας στην Μονεμβασία

Σύναξη της Παναγίας Χρυσαφίτισσας στην Μ....
 
Των Αγίων Μυροφόρων γυναικών, έτι δε Ιωσήφ του εξ Αριμαθαίας και του νυκτερινού μαθητού Νικοδήμου

Των Αγίων Μυροφόρων γυναικών, έτι δε Ιωσ....
 
Άγιος Ισίδωρος που μαρτύρησε στη Χίο

Άγιος Ισίδωρος που μαρτύρησε στη Χίο
 
Άγιος Συνέσιος του Ιρκούτσκ

Άγιος Συνέσιος του Ιρκούτσκ
 
Σύναξη πάντων των εν Σιβηρία Αγίων

Σύναξη πάντων των εν Σιβηρία Αγίων
 
~  Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Δόσιν ἔνθεον, καταπλουτήσας, τὴν τῆς χάριτος ἱερουργίαν, Ἱερομάρτυς τρισμάκαρ Θεόδοτε, καθάπερ δῶρα Θεῶ προσενήνοχας, τᾶς ἀριστείας τῶν θείων ἀγώνων σου. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.
~* Απολυτίκιο Αγ. Θεοδότου του εν Αγκύρα - 7 ΙΟΥΝΙΟΥ : https://youtu.be/E75OY51dvPU .-


~ *** Συνάντηση του δημάρχου Καλαμάτας με τον υπουργό Άμυνας για το στρατόπεδο  
Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, για το 9ο Σύνταγμα Πεζικού έχουν κινητοποιήσει τους τοπικούς παράγοντες. Στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα για την παρουσίαση του προγράμματος του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ο  δήμαρχος Π. Νίκας φαινόταν αισιόδοξος. Αρκεί να "αποφύγουμε τις κραυγές", όπως σημείωσε.
Λίγο αργότερα, με δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής έγινε γνωστό ότι σήμερα στις 11.15 το πρωί ο δήμαρχος θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, στο υπουργείο, με κύριο θέμα τη λειτουργία του στρατοπέδου Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα. Προσδοκία όλων είναι η συνάντηση να έχει αίσιο αποτέλεσμα για τη διατήρηση του 9ου Συντάγματος Πεζικού στην πόλη.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή», Θόδωρος Μπρεδήμας, με νέα παρέμβασή του ζητά έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, με σκοπό να επαναδιατυπωθεί η στήριξη του Σώματος στο αίτημα παραμονής και λειτουργίας του στρατοπέδου.
Α.Π.

*** Αποκαλύπτεται ο αρχαιολογικός χώρος του Νέστορα
Εγκαινιάζετα την προσεχή Κυριακή 
Τα εγκαίνια του αναβαθμισμένου αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορα, στη Χώρα Τριφυλίας, θα γίνουν την Κυριακή 12 Ιουνίου, στις 12.00 το μεσημέρι, από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
«Με μεγάλη χαρά και τιμή το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ανακοινώνουν την επαναλειτουργία ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας: του Ανακτόρου του Νέστορος στο λόφο του Άνω Εγκλιανού.
Ύστερα από 3 χρόνια εργώδους προσπάθειας πολλών ανθρώπων και υπηρεσιών, το ανάκτορο ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο κοινό με νέο στέγαστρο προστασίας και καινοτόμες υποδομές περιήγησης και πληροφόρησης» σημειώνει η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση.
Το Ανάκτορο ή Παλάτι του Νέστορα ήταν διώροφο κτήριο με αποθηκευτικούς χώρους, εργαστήρια, λουτρά, φωταγωγούς, χώρους υποδοχής και κεντρικό σύστημα αποχέτευσης. Η ακμή του καλύπτει την περίοδο από το 1300 π.Χ. έως το 1200 π.Χ. περίπου. Το ανακτορικό συγκρότημα που χρησιμοποίησε ο βασιλιάς Νέστωρ, καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά γύρω στο 1200 π.Χ.
Στα 1939, ο Κ. Κουρουνιώτης επισήμανε το Ανάκτορο και την έρευνά του ολοκλήρωσε ο Carl Blegen από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati των ΗΠΑ.
Με την κήρυξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου οι ανασκαφές διεκόπησαν. Επαναλήφθηκαν το 1952 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Στις 10 Δεκεμβρίου του 2012 ο αρχαιολογικός χώρος έκλεισε για ανακαίνιση και έργα ανάδειξης και προστασίας.

*** Η Καλαμάτα πρωτεύουσα του διεθνούς χορού από 15 έως 26 Ιουλίου- Όλο το πρόγραμμα

Η Καλαμάτα χορεύει για 22η φορά
 
 
 
 
Η παρουσίαση του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έγινε χθες το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην οδό Μπουμπουλίνας.
Μπορεί η παραίτηση της Βίκυς Μαραγκοπούλου να έσκασε σαν βόμβα στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, αλλά οι άνθρωποι της «Φάρις», με την καθοριστική βοήθεια της με νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας Κατερίνας Κασιούμη, δεν άφησαν το Φεστιβάλ που έχει συνδεθεί με την πόλη να χαθεί.
Χθες, λοιπόν, στο υπουργείο Πολιτισμού, παρουσία της γενικής του γραμματέως Μαρίας Βλαζάκη, δημοσιογράφων από αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης, επαγγελματιών, αλλά και φίλων του χορού, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, η καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Κασιούμη, ο πρόεδρος της «Φάρις» Θανάσης Ηλίοπουλος και ο εκτελεστικός διευθυντής του Kalamata21, Έκτορας Τσατσούλης, μίλησαν για το φετινό Φεστιβάλ.
Το λόγο πρώτος πήρε ο δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος ευχαρίστησε τον υπουργό Πολιτισμού για την ηθική και οικονομική στήριξη, αφού χωρίς τη βοήθεια του κυρίου Μπαλτά δε θα ήταν κατορθωτό να γίνει το Φεστιβάλ. Επίσης, ευχαρίστησε την κα Κασιούμη, η οποία, όπως είπε, ανέλαβε «να συγκροτήσει την κατάσταση» και κατέβαλε μια ηράκλεια προσπάθεια, αλλά και τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Λυρικής Σκηνής, Σάκη Θεοδωρόπουλο, για τη βοήθειά του.
Μιλώντας για το Φεστιβάλ Χορού, το χαρακτήρισε πολύ μεγάλο θεσμό, που αποτελεί περιουσιακό, καλλιτεχνικό και πνευματικό στοιχείο, ενώ είναι ένα ανοιχτό παράθυρο για την Καλαμάτα στην Ευρώπη και τον κόσμο, εξ ου και ο Δήμος το στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις και κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά του.
Το λόγο πήρε έπειτα η κα Βλαζάκη, η οποία δήλωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού διαβεβαιώνει τους ανθρώπους του Φεστιβάλ, ότι αγκαλιάζει και στηρίζει το θεσμό, κάτι που άλλωστε έχει φανεί μέχρι σήμερα.
Από την πλευρά του, μέσω χαιρετισμού που απέστειλε, ο υπουργός αναγνώρισε την αξία του Φεστιβάλ, που καθιερώθηκε ως ένα από τα καλύτερα πολιτιστικά γεγονότα του μεσογειακού νότου, προβάλλοντας όλη τη χώρα. Επίσης, αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική πλευρά σε θέματα που αφορούν στο χορό, ενώ απέστειλε τα συγχαρητήριά του σε όσους συνέβαλαν για τη πραγματοποίησή του και ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε η κα Κασιούμη, η οποία και ευχαρίστησε τους ανθρώπους του υπουργείου Πολιτισμού που συνέβαλαν αρκετά ώστε να πραγματοποιηθεί φέτος το 22ο Φεστιβάλ Χορού. Αναφερόμενη στη Βίκυ Μαραγκοπούλου, είπε ότι είναι αυτή που κατάφερε να το αναδείξει σε υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό γεγονός διεθνώς.
Παράλληλα, το όλο εγχείρημα αποτέλεσε φωτεινό παράδειγμα αποκέντρωσης, φέρνοντας την Καλαμάτα στο προσκήνιο ως πόλη του χορού.
Μιλώντας για τη φετινή προετοιμασία, ανέφερε ότι έπρεπε να γίνει σε σύντομο διάστημα, με οικονομικούς περιορισμούς μεν, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξή του στα 21 αυτά χρόνια. Έτσι η ευθύνη της ήταν πολύ μεγάλη, όπως και η επιθυμία της να υπάρξει συνέχεια σε ένα μοναδικό για το χορό θεσμό.
Αναφερόμενη στους άξονες πάνω στους οποίους στήθηκε, είπε ότι ο πρώτος ήταν ο χορός για όλους, με έμφαση στην προβολή της «διαφορετικότητας» των ιδιωμάτων, ηλικιών και ταυτότητας των καλλιτεχνών, καθώς και στην ταυτόχρονη παρουσία στη χορευτική δράση καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Δεύτερος άξονας είναι η εκ νέου συνεύρεση με τις αρχές του σύγχρονου χορού, με την έννοια της ανατροφοδότησης της σύγχρονης τέχνης με θεμελιώδεις ιδέες, φιλοσοφίες και πρακτικές.
Στο 22ο Φεστιβάλ τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν, επίσης, τη δική τους ξεχωριστή σημασία, και φέτος στοχεύουν στο να αναδειχθούν οι σύγχρονοι χορευτικοί προβληματισμοί στα θέματα της έκφρασης, της τεχνικής και της δημιουργικής προσέγγισης της κίνησης, μέσα από τα δύο δεκαήμερα σεμινάρια, ένα για επαγγελματίες χορευτές και σπουδαστές του χορού και ένα για  ερασιτέχνες-λάτρεις του χορού όλων των ηλικιών.
Ακόμα, διοργανώνεται ένα σύντομο αλλά ξεχωριστό εργαστήριο σύγχρονου χορού, που απευθύνεται σε όλους, σε άτομα με ή χωρίς αναπηρία (18 χρόνων και άνω), για τη συμμετοχή των οποίων δεν απαιτείται γνώση χορού, μόνο ενδιαφέρον και επιθυμία για κίνηση!
Η σειρά των παράλληλων εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί «ανοίγονται» στην πόλη και φιλοδοξούν να αναδείξουν μιαν άλλη πλευρά της διοργάνωσης, που υποστηρίζει τις συνέργειες και τις συνεργασίες με πολλούς και διαφορετικούς θεσμούς και συνδυάζει το χορό με βραδιές μουσικής, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις και συζητήσεις. Έτσι, το 22ο Φεστιβάλ διευρύνει την ήδη πολύ καλή συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, όπου συνεχίζεται η Έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας», η οποία θα πλαισιωθεί και με μια παράσταση χορού. Συνεργάζεται με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ειδικότερα με το πρόγραμμα «Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων» σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Κάτιας Αρφαρά, καλλιτεχνικής διευθύντριας Θεάτρου και Χορού της Στέγης. Η Εθνική Λυρική Σκηνή, με παραγωγή του Μπαλέτου της, ανοίγει την αυλαία, και το CineDoc εμπλουτίζει τις παράλληλες εκδηλώσεις με την προβολή πολυ-βραβευμένου ντοκιμαντέρ για το χορό, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Τέλος, το λόγο πήρε ο κ. Τσατσούλης, που ευχήθηκε καλή επιτυχία στο φετινό Φεστιβάλ και μίλησε για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας, κάτι που δε θα μπορούσε να έχει συμβεί, αν η πόλη δεν είχε εμπνευστεί εδώ και 22 χρόνια από μια εκδήλωση εξωστρέφειας. Δήλωσε δε ότι για το Kalamata21 οδηγός είναι το Φεστιβάλ, που εμπνέει, και ουσιαστικά είναι αλληλένδετα.
Το πρόγραμμα
Παρασκευή 15 & Σάββατο 16.7 | 22:00 | Links
Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής | Αντώνης Φωνιαδάκης, Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα
Σάββατο 16.7 | 19:00 | 10,000 Litres | Me on Top
ΝΕΟΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΙ Ευαγγελία Κολύρα, Άρτεμις Λαμπίρη, Συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Μέγαρο Χορού-Στούντιο
Κυριακή 17 & Δευτέρα 18.7 | 20:00 | Opus
Λέων και Λύκος | Χρήστος Παπαδόπουλος,
Μέγαρο Χορού-Στούντιο
Τρίτη 19 & Τετάρτη 20.7 | 20:00 | Στην άκρη του βατήρα, Αμάλγαμα | Μαρία Γοργία, Μέγαρο Χορού-Στούντιο
Τρίτη 19.7 | 22:00 | Drops of Peace
Dk-Bel | Sophie Bulbulyan, Pelma | Λία Χαράκη                   
Quasi Stellar | Αποστολία Παπαδαμάκη, Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, Είσοδος Ελεύθερη
Παρασκευή 22 & Σάββατο 23.7 | 20:00 | Beheld & Notturnino, Candoco Dance Company | Alexander Whitley & Thomas Hauert, Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα
Κυριακή 24.7 | 22:00 | Europium
RootlessRoot | Λίντα Καπετανέα και Jozef Frucek, Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κυριακή 17 & Δευτέρα 18.7 | 22:00 | First Position (προβολή), Bess Kargman, Συνδιοργάνωση: CineDoc- Υποστήριξη: Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, Μέγαρο Χορού-Βέραντα
Τρίτη 19.7 | 18:00 & Κυριακή 24.7 | 12:00 | Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας (έκθεση) & Χορογραφίες της Barbara Kane, Συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας
Τετάρτη 20.7 |12:30 | Drops of Breath (προβολή)
Dk-Bel | Sophie Bulbulyan, Quasi Stellar | Αποστολία Παπαδαμάκη, Μέγαρο Χορού-Στούντιο
Τετάρτη 20.7 | 22:00 | Cello in my Life
Indira Rahmatulla (ρεσιτάλ τσέλου και χορευτικοί αυτοσχεδιασμοί των Στ. Γκόνου, Ν. Πέππα-Τριαντάρη, Ν. Γραμματικοπούλου, Β. Αναγνωστοπούλου), Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο
Πέμπτη 21 & Παρασκευή 22.7 | 22:00 | All This Can Happen (προβολή), Siobhan Davies & David Hinton, Μέγαρο Χορού-Βεράντα
Πέμπτη 21, Παρασκευή 22 & Σάββατο 23.7 | 13:00-22:00 | The Running Tongue (εγκατάσταση/ταινία), Siobhan Davies & David Hinton, Μέγαρο Χορού-Στούντιο
Παρασκευή 22.7 | 18:00 | Screendance: Ομιλία του David Hinton – Συζήτηση, Μέγαρο Χορού-Στούντιο
Κυριακή 24.7 | 20:00 | Παρουσίαση σεμιναρίου της Barbara Kane, Μέγαρο Χορού-Στούντιο
Δευτέρα 25.7 | 20:00 | Παρουσίαση σεμιναρίου της Pat Catterson, Μέγαρο Χορού-Στούντιο
Τρίτη 26.7 | 22:00 | Γκαλά όπερας, Δημήτρης Πλατανιάς, Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες - Εργαστήρι
15-25.7 | 10:00-12:00 | Σεμινάριο χορού με την Barbara Kane, Ζουμπούλειο Μέγαρο
15-25.7 | 10:00-12:00 | Σεμινάριο χορού με την Pat Catterson, 21.7 | 12:00-14:00 | Εργαστήρι με τους Candoco Dance Company, Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας
Θ.Α. Διάλεξη της Pat Catterson
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Πρεμιέρα του φετινού 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η εντυπωσιακή παραγωγή Links του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που υπογράφει ο σπουδαίος έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης.
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος, νέος Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ αφιερώνει τη νέα του χορογραφία στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και τον Γκεόργκ Φρήντριχ Χαίντελ, τους δύο κορυφαίους συνθέτες του Μπαρόκ, οι οποίοι, παρά το ότι γεννήθηκαν την ίδια χρονιά (1685) σε κοντινές πόλεις, δεν συναντήθηκαν ποτέ όσο ζούσαν. Μέσα από τη σύνθεση των μουσικών τους και τη χορογραφία ο Φωνιαδάκης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα τοπίο όπου το φανταστικό, υποσυνείδητο και μυστικιστικό στοιχείο εναλλάσσεται και συνομιλεί με τον ωμό ρεαλισμό, δημιουργώντας ένα ιδανικό «οικοσύστημα» συνάντησης των δύο μουσουργών.
Η παράσταση αποτελείται από τρία μέρη: το  Selon Désir, το οποίο ο Φωνιαδάκης έχει πρωτοπαρουσιάσει στο Μπαλέτο της Γενεύης, και τα Air και Links που χορογράφησε ειδικά για το μπαλέτο της ΕΛΣ.
Στην υψηλής αισθητικής παραγωγή συμβάλλουν η λιτή σκηνική εγκατάσταση που συνυπογράφει ο Αντώνης Φωνιαδάκης με τον Σάκη Μπιρμπίλη, ο οποίος επιμελήθηκε και τους φωτισμούς, τα κοστούμια του Τάσου Σοφρονίου και το ηχητικό περιβάλλον που δημιούργησε ο Ζυλιέν Ταρρίντ.
(Παρασκευή 15 &  Σάββατο 16.7.2016, Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα, 22:00)
Τα έργα 10,000 Litres της Ευαγγελίας Κολύρα και Me οn Τop της Άρτεμις Λαμπίρη   παρουσιάζονται σε μία ενιαία παράσταση:
Η Ευαγγελία Κολύρα, χορογράφος και χορεύτρια που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, βασίζει το έργο της 10,000 Litres στη ζωτική ανθρώπινη λειτουργία της αναπνοής. Μέσα από τη σωματική διερεύνηση φτιάχνει ανατρεπτικές, παράξενες και χιουμοριστικές εικόνες και καταστάσεις. Τρεις ερμηνευτές συνδυάζουν κίνηση, λόγο, ήχο και μουσική, και δημιουργούν μια αισθητηριακή εμπειρία που πραγματεύεται την ελευθερία, την εξουσία και την ανθρώπινη ύπαρξη. Ο τίτλος 10.000 λίτρα αναφέρεται στην ποσότητα αέρα που κυκλοφορεί στο σώμα κάθε μέρα, στρέφοντας έτσι την προσοχή στην ανθρώπινη διάσταση ως κοινή καταβολή όλων μας και ως επίκεντρο των συναισθηματικών και των διαπροσωπικών μας σχέσεων.
Χορηγός περιοδείας: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Η Άρτεμις Λαμπίρη, μια νέα χορογράφος που έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην εγχώρια σκηνή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει το έργο Me οn Top. Μια παράσταση χορού για τις σχέσεις εξουσίας στην καθημερινή μας ζωή με πέντε κεφάλαια που αλληλο-επικαλύπτονται. Δίνοντας έμφαση στην ιδιαίτερη κινητική ταυτότητα του κάθε ρόλου, το έργο σκιαγραφεί πέντε ιστορίες, χωρίς να καταφεύγει στην αφήγησή τους. Πέντε άνθρωποι, πέντε σημεία στο χώρο ή πέντε σημεία στο χρόνο μιας ζωής αρθρώνονται μέσω της φόρμας της κίνησης και αφηγούνται. Μια παράσταση που μάλλον δείχνει παρά σχολιάζει ότι όλοι μας ασκούμε εξουσία.
Παραγωγός της παράστασης και Χορηγός περιοδείας: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Συμπαραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ομάδα χορού ΜΑΝ
Στήριξη Δημιουργίας: ΝΕΟΝ
(Σάββατο 16.7.2016, Μέγαρο Χορού-Στούντιο, 19:00)
Ένας νέος, πολλά υποσχόμενος, και ανερχόμενος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καλλιτέχνης ο Χρήστος Παπαδόπουλος με την ομάδα του Λέων και Λύκος παρουσιάζει το δεύτερο έργο της καριέρας του, Opus. Μια παράσταση βασισμένη στην κλασική μουσική, η έννοια της οποίας παραπέμπει σε μια μορφή μουσικής σύνθεσης (opus) που χαρακτηρίζεται από αυστηρή δομή και πολυμορφία. Βασικός άξονας της παράστασης είναι η μελέτη της δομής αυτής, η αποκωδικοποίηση και εντέλει η οπτικοποίησή της ζωντανά στη σκηνή. Μέσα σε έναν απέριττο και λιτό σκηνικό χώρο, η κίνηση ακολουθεί πότε τη ρυθμική αγωγή και πότε τις μελωδικές γραμμές της μουσικής, επικεντρώνει την προσοχή του θεατή άλλοτε σε κάθε όργανο χωριστά άλλοτε σε περισσότερα και άλλοτε στην ενιαία σύνθεση της μουσικής. Η χορογραφία επιχειρεί έτσι τη σύσταση ενός νέου κώδικα ανάγνωσης του μουσικού έργου που μεταφράζει τη χρονική διάσταση της μουσικής σύνθεσης σε χωρική διάσταση των σωμάτων. Η παράσταση Opus έγινε δεκτή  μέσα από 470 αιτήσεις στο φεστιβάλ χορού Danse Elargie που πραγματοποιείται στις 17-18-19 Ιουνίου 2016 στο Théâtre de la Ville στο Παρίσι.
(Κυριακή 17 και Δευτέρα 18.7.2016, Μέγαρο Χορού-Στούντιο, 20:00)
Η ομάδα Αμάλγαμα και η χορογράφος Μαρία Γοργία έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια ιδιόμορφη γραφή-κριτική στις σύγχρονες συνθήκες, με έργα που διερευνούν ζητήματα ταυτότητας, ιστορίας και φύλου. Το έργο Στην άκρη του βατήρα διαδραματίζεται σ΄ ένα χώρο που μεταμορφώνεται πότε σε σπίτι, πότε σε πασαρέλα, πότε σε γιαπωνέζικο λουτρό και πότε σε ατμόσφαιρα από έργο του Μπέκετ. Εκεί, μια γυναίκα, η εκρηκτική Καλαματιανή περφόρμερ Σάνια Στριμπάκου,  κολυμπά ανάμεσα στις αντιφάσεις της, στην αναποφασιστικότητά της και στα αδιέξοδα που, κατά κύριο λόγο, δημιουργεί η ίδια στον εαυτό της. Μέσα από θραυσματικές σκηνές που φαίνεται να αναφέρονται σε διαφορετικές προσωπικότητες γυναικών, συμπληρώνεται ένα αντιφατικό και πολύμορφο παζλ μιας σύγχρονης γυναίκας που βρίσκεται στο μεταίχμιο. Ένα πολύ έντονα προσωπικό έργο της χορογράφου που κάνει μια ενδοσκόπηση στην  έννοια της κρίσης ως καταρχήν υπαρξιακή, αλλά ταυτοχρόνως κοινωνική, οικονομική, πολιτική, αξιακή, και ηλικιακή.  Το έργο περιέχει σκηνές διάδρασης με το κοινό.
(Τρίτη 19 και Τετάρτη 20.7.2016, Μέγαρο Χορού-Στούντιο, 20:00)
Το έργο Drops of Peace είναι μια παράσταση σε εξωτερικό χώρο που συνδυάζει χορό και προβολές και απευθύνεται σε  θεατές όλων των ηλικιών. Οι χορογράφοι Αποστολία Παπαδαμάκη (ομάδα Quasi Stellar, Ελλάδα), Σοφί Μπουλμπουλιάν  (Sophie Bulbulyan, ομάδα Dk-Bel, Γαλλία) και Λία Χαράκη (ομάδα Πέλμα, Κύπρος) δημιουργούν το Drops of Peace, ως απόηχο του Drops of Breath, της πρώτης διεθνώς υποβρύχιας παράστασης χορού.  Ένας περίπατος στη φύση κατά τον οποίο οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν το δικό τους ταξίδι παρακολουθώντας τους χορευτές να συνθέτουν μνήμες που έχουν καταγραφεί μέσα τους από την υποβρύχια εμπειρία τους.
Το Drops of Peace είναι μια πολυαισθητηριακή παράσταση που αρχίζει ως παιχνίδι και δημιουργείται ειδικά για τον εξωτερικό χώρο που επιλέγεται κάθε φορά. Σε αυτήν συμμετέχουν ερμηνευτές διαφορετικών ηλικιών, εθνοτήτων και σωματικών δυνατοτήτων (με ή χωρίς αναπηρίες) καθώς και οι θεατές. Το Drops of Peace αποτελεί μέρος του καινοτόμου project «Η Υποβρύχια Καρδιά της Μεσογείου» (The Underwater Heart of the Mediterranean), έργο πολλαπλών δράσεων που επιλέχθηκε από το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της ΕΕ, για την περίοδο Ιανουάριος 2015- Μάιος 2016.
(Τρίτη 19.7.2016,  Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, 22:00, Είσοδος Ελεύθερη)
Η ομάδα Candoco Dance Company, (Can-do-Co[mpany], Καντούκο Ντανς Κόμπανυ), από τις πιο φημισμένες ομάδες, που αποτελείται από αρτιμελείς και μη χορευτές, επισκέπτεται την Καλαμάτα με έργα δύο καταξιωμένων χορογράφων, των Aλεξάντερ Γουίτλεϋ (Alexander Whitley) και Τόμας Χάουερτ (Thomas Hauert). Ακολουθώντας την πρακτική της πρόσκλησης σε διεθνούς φήμης χορογράφους, η ομάδα έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα υψηλού επιπέδου, ποιοτικό ρεπερτόριο, ενώ παράλληλα παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα που κάνουν το χορό προσβάσιμο σε όλους.
Το Beheld, έργο του Alexander Whitley, ενός κλασικά εκπαιδευμένου χορευτή,  εξερευνά τις δυνατότητες αρτιμελών και μη χορευτών, σε μια δουλειά-πρόκληση για το εξαιρετικά απαιτητικό και δεξιοτεχνικό ύφος του χορογράφου. Σε μουσική του πρωτοπόρου σύγχρονου βιρτουόζου του πιάνου Νιλς Φραμ (Nils Frahm), επεξεργασμένη από τον παραγωγό ηλεκτρονικής μουσικής Ρούτχερ Zάντερβελτ (Rutger Zuydervelt).
Το έργο Notturnino του βραβευμένου χορογράφου Thomas Hauert εμπνέεται από το ντοκιμαντέρ Tosca's Kiss γύρω από τη ζωή τραγουδιστών της όπερας μετά τη λήξη της καριέρας τους. Βασισμένο σε χορογραφικές δομές που στηρίζουν κινητικούς αυτοσχεδιασμούς, αποτελεί μια μοναδική, κάθε φορά, εμπειρία που αναδεικνύει το εύθραυστο της ύπαρξης και της ζωής.
(Παρασκευή 22 & Σάββατο 23.7.2016, Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα,  20:00)
Στο έργο Europium η ομάδα RootlessRoot - Λίντα Καπετανέα & Γιόζεφ Φρούτσεκ, (Jozef Fruček) θέτει το ερώτημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας και, κατά συνέπεια, της δικής μας συλλογικής ταυτότητας. Με έμμεσες αναφορές στο ιστορικό γεγονός του ναυαγίου της «Μέδουσας» (1816) στις ακτές της Δυτικής Αφρικής, και στα περιστατικά κανιβαλισμού που διαδραματίστηκαν πάνω στην αυτοσχέδια σχεδία του πληρώματος, το μέλλον της Ευρώπης και των αξιών της διαφαίνεται οριακό και αμφίβολο. Σε μια ατμόσφαιρα συσσωρευμένης έντασης, έντονης σωματικότητας, σκηνών διαλόγου με το κοινό και χορογραφικών εικόνων, το Europium στοχάζεται πάνω στο ασταθές και ρευστό μέλλον όλων μας· πάνω στην ιδιαιτερότητα και τη διαφορά, στις αξίες και τις προσπάθειες προάσπισής τους, αλλά και στις συγκρούσεις που αναπόφευκτα πυροδοτούνται.
Συμπαραγωγή και Χορηγός περιοδείας: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Συμπαραγωγή: JoJo-Oulu Dance Centre/ Oulu City Theater (Φιλανδία)
(Κυριακή 24.7.2016 Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα, 22:00) 
  ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ της Μπες Κάργκμαν (Bess Kargman) (2011) με τίτλο First Position, που έχει συγκινήσει κοινό και κριτικούς, θα προβληθεί φέτος σε συνδιοργάνωση με τη CineDoc και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.
  Η ταινία αναφέρεται σε έξι νεαρούς χορευτές και στην επίπονη προετοιμασία τους για το Youth America Grand Prix, έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς του κόσμου. Οι δυσκολίες, η σωματική εξάντληση, η ψυχολογική πίεση, αλλά και η αγάπη για το χορό, το όνειρο της τελειότητας και η δύναμη της θέλησης συνθέτουν ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ που κέρδισε τους λάτρεις του χορού, και όχι μόνο, όπου προβλήθηκε.
(Κυριακή 17 & Δευτέρα 18.7.2016, Μέγαρο Χορού-Βέραντα, 22:00)
  Η Μπάρμπαρα Κέιν (Barbara Kane), από τις σημαντικότερες, διεθνώς, δασκάλες του ύφους της Ισιδώρας Ντάνκαν, παρουσιάζει χορογραφίες της Ντάνκαν, των μαθητριών της διάσημης χορογράφου, αλλά και δικές της, εμπνευσμένες από την αρχαία Ελλάδα. Ο χορός των αρχών του 20ού αιώνα «συνομιλεί» με τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλαμάτας, σε μια παράσταση που μετουσιώνει όψεις των απαρχών του σύγχρονου χορού. Μια ιδιότυπη γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, τον σύγχρονο χορό και την αρχαία τέχνη, και μια μοναδική εμπειρία για τους θεατές που ολοκληρώνεται με την ξενάγηση στην έκθεση «Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας».
Συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας
(Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, Τρίτη 19.7.2016, 18:00 & Κυριακή 24.7.2016, 12:00)
   Oι χορογράφοι Σοφί Μπουλμπουλιάν  (Sophie Bulbulyan, Γαλλία) και  Αποστολία Παπαδαμάκη (Ελλάδα) σε συμπαραγωγή με τη Λία Χαράκη (Κύπρος) και καλλιτέχνες από δέκα χώρες, παρουσίασαν για πρώτη φορά στον κόσμο μια υποβρύχια χορευτική-εικαστική παράσταση το Σεπτέμβριο του 2015, μια  μοναδική εμπειρία που αποτυπώνεται στην ταινία  Drops of Breath.  Η υποβρύχια παράσταση  Drops of Breath εντάσσεται στο  The  Underwater  Heart  of  the  Mediterranean,  ένα πολυμορφικό πρότζεκτ που υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της ΕΕ.
Στην παράσταση συμμετέχουν δεκατέσσερις χορευτές από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, με και χωρίς αναπηρία, ανάμεσά τους  τρία παιδιά, 10-14 ετών. Η πρωτότυπη μουσική του Τρύφωνα Κουτσουρέλη έγινε καθηλωτική εμπειρία ήχου, ενώ η υποβρύχια σκηνογραφία και τα κοστούμια του Γιώργου Γεωργίου δημιούργησαν ένα μοναδικό οπτικό τοπίο για το κοινό, που παρακολούθησε  είτε μέσα στο νερό (για πρώτη φορά διεθνώς) είτε  από την επιφάνεια της θάλασσας  είτε σε ζωντανή αναμετάδοση από την ακτή. Το μοντάζ της ταινίας ακολουθεί πιστά τους χρόνους της χορογραφίας και αποδίδει την οπτική τόσο των υποβρύχιων θεατών όσο και των θεατών στην επιφάνεια της θάλασσας.
(Μέγαρο Χορού-Στούντιο, Τετάρτη 20.7.2016, 12:30)
  Η βραβευμένη τσελίστα Ιντίρα Ραματούλα (Indira Rahmatulla), μουσικός από την Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, με πολλά σόλο κοντσέρτα και συμμετοχές ανά τον κόσμο, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ για τσέλο με έργα J.S. Bach, György Ligeti, Henri Dutilleux & Ahmed Adnan Saygun υπό τον τίτλο Cello in my Life. Η ποικιλία και το διαφορετικό ύφος των μουσικών έργων αναδεικνύει το εύρος της μουσικής ευαισθησίας και δεξιοτεχνίας της τσελίστριας, σε ένα διάλογο με το χορό. Ειδικά, τη Σουίτα του Μπαχ για σόλο τσέλο, και τους πέντε δημοφιλείς χορούς που την αποτελούν θα συνοδέψουν με αυτοσχεδιασμούς επαγγελματίες χορεύτριες - απόφοιτοι της Δημοτικής Σχολής Χορού του Δήμου Καλαμάτας: οι Σταυρούλα Γκόνου, Ναυσικά Πέππα-Τριαντάρη, Νάγια Γραμματικοπούλου και Βάσια Αναγνωστοπούλου με χαρά προσφέρουν στο 22ο Φεστιβάλ την τέχνη τους, με την καλλιτεχνική επίβλεψη της επί χρόνια Καθηγήτριας της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας, και συνεργάτιδας του Φεστιβάλ, Λίλλυς Τριαντάρη.
(Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο,  Τετάρτη 20.7.2016, 22:00)
  Η εγκατάσταση/ταινία The Running Tongue είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας της αγγλίδας χορογράφου Σιβόν Ντέιβις (Siobhan Davies), του σκηνοθέτη  Ντέιβιντ Χίντον (David Hinton), καλλιτεχνών ήχου, κινουμένων σχεδίων και 22 καλλιτεχνών του χορού. Ο θεατής παρακολουθεί όρθιος, και για όση ώρα επιθυμεί, την εικόνα μιας αθλήτριας, σε φυσικό μέγεθος, που τρέχει, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής της εικόνας παρεμβάλλονται σκέψεις και εικόνες που χτίζουν πολλές και διαφορετικές ιστορίες, δίνοντας την αίσθηση ότι η γυναικεία φιγούρα ταξιδεύει ανά το χρόνο και το χώρο. Το έργο προβάλλεται αδιάλειπτα, διατηρώντας μία σταθερή βάση αλλά παράλληλα αλλάζει συνεχώς, δημιουργώντας κάθε φορά μια νέα ιστορία, ένα νέο νόημα.
(Μέγαρο Χορού-Στούντιο, Πέμπτη 21, Παρασκευή 22 & Σάββατο 23.7.2016, 13:00-22:00)
  Η ταινία All This Can Happen είναι το αποτέλεσμα της πρώτης συνεργασίας ανάμεσα στην εμβληματική φυσιογνωμία του βρετανικού σύγχρονου χορού, της χορογράφου Siobhan Davies και στον βραβευμένο σκηνοθέτη ταινιών David Hinton. Βασισμένο στη νουβέλα του Ρόμπερτ Βάλζερ  Ο περίπατος (1917), που περιγράφει τις σκέψεις ενός συγγραφέα ενώ κάνει τον περίπατό του, το φιλμ αποτελεί ένα στοχασμό για την καθημερινότητα, και συμπυκνώνει τις κοινές καλλιτεχνικές αναζητήσεις των δύο δημιουργών. Βασισμένο κυρίως σε φωτογραφίες από το αρχείο του British Film Institute, το All this Can Happen είναι μια χορογραφία εικόνων με στόχο να αναδειχθούν πτυχές της καθημερινότητας που συχνά μένουν αθέατες. Το έργο έχει προβληθεί σε περισσότερες από 21 χώρες.
(Πέμπτη 21 & Παρασκευή 22.7.2016 /  Μέγαρο Χορού-Βεράντα, 22:00) 
  Με αφορμή την παρουσίαση στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας των πολυδιάστατων κινηματογραφικών δημιουργιών All This Can Happen και The Running Tongue, ο βραβευμένος βρετανός σκηνοθέτης David Hinton μιλάει για τη συνεργασία του με την ιστορική μορφή του σύγχρονου βρετανικού χορού Siobhan Davies. Μια αφορμή γνωριμίας, συνομιλίας και ανταλλαγής με έναν καλλιτέχνη που κινείται στα όρια συνάντησης χορού, κίνησης, φιλμ και εικόνας.
(Μέγαρο Χορού-Στούντιο, Παρασκευή 22.7.2016, 18:00)
  Η Μπάρμπαρα Κέιν παρουσιάζει το αποτέλεσμα του δεκαήμερου Σεμιναρίου στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Στην παρουσίαση περιλαμβάνονται έργα από το ρεπερτόριο της Ισιδώρας Ντάνκαν, καθώς και αυτοσχεδιαστικοί χοροί των συμμετεχόντων.
(Μέγαρο Χορού-Στούντιο, Κυριακή 24.7.2016, 20:00)
  Η χορογράφος Πατ Κάττερσον (Pat Catterson) παρουσιάζει το αποτέλεσμα του δεκαήμερου Σεμιναρίου στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με τη βοήθεια της καλαματιανής χορεύτριας Σάνιας Στριμπάκου. Το σεμινάριο είναι βασισμένο στη διαδικασία δημιουργίας που χρησιμοποιεί η νεοϋορκέζα χορογράφος στις πρόσφατες δουλειές της, μέρος των οποίων είναι το 108ο έργο της με τίτλο NOW.
(Μέγαρο Χορού-Στούντιο, Δευτέρα 25.7.2016, 22:00)
  Γκαλά  Όπερας με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΛΑΤΑΝΙΑ  
 (Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα, Τρίτη, 26.7.2016, 22:00)
  Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
 Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει δύο σεμινάρια διαφορετικών αισθητικών και τεχνικών που επανασυνδέουν το σήμερα του χορού με βασικές ιδέες και πρακτικές που πηγάζουν από ιστορικές στιγμές του σύγχρονου χορού: τις απαρχές του μοντέρνου χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν και τον αμερικανικό μεταμοντέρνο χορό.
Επίσης περιλαμβάνει ένα Εργαστήρι, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη τεχνική του χορού.
  Η Μπάρμπαρα Κέιν (Barbara Kane), από τις πιο σημαντικές δασκάλες του ύφους της Ισιδώρας Ντάνκαν, διδάσκει την τεχνική που δημιούργησε η πρωτοπόρος του σύγχρονου χορού. Το σεμινάριο με τίτλο Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, η μουσική του Γκλουκ και ο χορός της Ισιδώρας Ντάνκαν παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά της χορευτικής κληρονομιάς της Ντάνκαν, δηλαδή την ιδιαίτερη αίσθηση και αισθητική που βασίζεται στη ροή της κίνησης της φύσης και στην ιστορία του παρελθόντος, κυρίως της αρχαίας Ελλάδας.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές σχολών χορού (παιδιά 7 ετών και άνω), σπουδαστές χορού, επαγγελματίες χορευτές και ερασιτέχνες, καθώς και άτομα χωρίς χορευτική εμπειρία, και γίνεται σε συνεργασία με τη γαλλίδα χορεύτρια και καθηγήτρια  Φρανσουάζ Ραζώ (Françoise Rageau).
(15-25.7.2016, Ζουμπούλειο Μέγαρο, 10:00 -12:00)
Θα καταλήξει σε ανοιχτή παρουσίαση των συμμετεχόντων
(Κυριακή 24.7.2016, Μέγαρο Χορού-Στούντιο, 20:00)
  Η νεοϋορκέζα χορογράφος Πατ Κάττερσον (Pat Catterson) έρχεται για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα, αυτή τη φορά για να διδάξει ένα σεμινάριο χορού βασισμένο στη  διαδικασία δημιουργίας που χρησιμοποιεί στα πρόσφατα έργα, μέρος των οποίων είναι το 108ο έργο της με τίτλο NOW. Πρόκειται για μια εγκατάσταση/παράσταση/δρώμενο, στο οποίο οκτώ νεοϋορκέζοι χορευτές  ερμήνευσαν τη χορογραφία μαζί με εννέα χορευτές άλλων χωρών σε ζωντανή σύνδεση μέσω Skype. Την παράσταση παρακολούθησαν θεατές στη Νέα Υόρκη μέσα από τρία διαφορετικά sites καθώς και θεατές σε άλλες 29 χώρες με τη βοήθεια του live streaming.
Η Πατ Κάττερσον ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τρόπο που κάθε χορευτής αντιλαμβάνεται την κίνηση, πώς τη βιώνει σωματικά και τι σημαίνει γι’ αυτόν, ενώ στη συνέχεια δίνει μορφή στις ερμηνείες των συμμετεχόντων δημιουργώντας σόλο και ντουέτα. Με τη βοήθεια της Σάνιας Στριμπάκου –χορεύτριας με καταγωγή από την Καλαμάτα, που συμμετείχε στο έργο NOW–, θα διδάξει συγκεκριμένο αλλά και αυτοσχεδιαστικό υλικό που αποτελούσε μέρος του έργου.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές χορού και σε επαγγελματίες χορευτές (Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, 15-25.7.2016, 10:00-12:00)
και το αποτέλεσμά του θα παρουσιαστεί στο κοινό.
(Μέγαρο Χορού-Στούντιο, Δευτέρα 25.7.2016, 22:00)
  Επίσης, η Πατ Κάττερσον θα δώσει ανοιχτή διάλεξη, σε χώρο, ημέρα και ώρα που θα ανακοινωθούν αργότερα. 
  Ανοιχτό Εργαστήρι
 H κορυφαία ομάδα σύγχρονου χορού Candoco Dance Company (Can-do-Co[mpany], Καντούκο Ντανς Κόμπανυ) με άτομα με ή χωρίς αναπηρία προσφέρει ένα εργαστήρι δύο ωρών με αφορμή τα έργα Beheld  του Aλεξάντερ Γουίτλεϋ (Alexander Whitley) και  Notturnino του Τόμας Χάουερτ (Thomas Hauert), τα οποία παρουσιάζονται στο 22ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Οι χορευτές της ομάδας θα εισαγάγουν τους συμμετέχοντες στη σύγχρονη τεχνική του χορού μέσω δημιουργικών ασκήσεων.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε άτομα με ή χωρίς αναπηρία (18 χρονών και άνω). Δεν απαιτείται γνώση χορού, μόνο το ενδιαφέρον και η επιθυμία για κίνηση!
Συμμετοχή ελεύθερη, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
(Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, Πέμπτη 21.7.2016, 12:00-14:00)
  Πληροφορίες Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
·        Σεμινάριο χορού με την Barbara Kane
Κόστος συμμετοχής: 70€. Προκαταβολή: 20€
Εγγραφές και πληροφορίες: Σάντρα Βούλγαρη: 6973 077 158 mail@kalamatadancefestival.gr
Δηλώσεις συμμετοχής έως: Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016
   ·         Σεμινάριο σύγχρονου χορού με την Pat Catterson
Κόστος συμμετοχής: 120€ Προκαταβολή: 20€
Εγγραφές και πληροφορίες: Ιωάννα Αποστόλου: 6972 558 593 mail@kalamatadancefestival.gr
Δηλώσεις συμμετοχής έως: Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016
   ·         Εργαστήρι σύγχρονου χορού με τους Candoco
Ελεύθερη συμμετοχή. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Εγγραφές και πληροφορίες: Νατάσα Αρέθα: 6934 164 243
mail@kalamatadancefestival.gr
Δηλώσεις συμμετοχής έως: Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016
/// Οι ώρες παρακολούθησης των σεμιναρίων και του εργαστηρίου δεν συμπίπτουν, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής και στα δύο.
/// Οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται μετά τη λήξη της προθεσμίας δήλωσης συμμετοχής.
/// Η εξόφληση του κόστους συμμετοχής πρέπει να γίνει με την έναρξη του σεμιναρίου.
/// Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του Φεστιβάλ με ειδική τιμή εισιτηρίου.
  Γενικές πληροφορίες
 Τιμές εισιτηρίων
- Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Κεντρική Αίθουσα
15€ & 12€ (φοιτητικό/μειωμένο)*
- Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Στούντιο
12€ (Γενική είσοδος)
- Ειδική τιμή για τους συμμετέχοντες στα Σεμινάρια του Φεστιβάλ: 10€
- Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις και στην παράσταση Drops of Peace είναι ελεύθερη.
 * H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στις παραστάσεις γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού / Κάρτα ΑΜΕΑ).
  Προπώληση:
  Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων : Τρίτη  5.7.2016
·         Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά
(εκτός Kυριακής & απογεύματος Σαββάτου)
·         Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard)
T:  27210 83088  &  27210 98025   / Φ: 27210 98063
(τις παραπάνω ημέρες & ώρες)
·         Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά:  www.kalamatadancefestival.gr
Video:   22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας , https://youtu.be/DhptzlsAX5Y .-

***  Ενημέρωση σήμερα για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών και την Οικοτεχνία
Εκδήλωση για τα προγράμματα νέων γεωργών και οικοτεχνίας πραγματοποιεί η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας απόψε στις 7.00, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο ανακοίνωσης του προσχεδίου του προγράμματος για τους νέους αγρότες, το οποίο αναμένεται «να ανοίξει» και να δέχεται προτάσεις από το φθινόπωρο.
     Νέοι γεωργοί
Η ενημέρωση των αγροτών και για τα δύο προγράμματα είναι καθοριστική, προκειμένου να προετοιμασθούν σωστά για κατάθεση προτάσεων. Ιδιαίτερα για το πρόγραμμα των νέων αγροτών της νέας προγραμματικής περιόδου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει από τώρα να γνωρίζουν το πώς θα δηλώσουν κάποια στοιχεία για την ενιαία ενίσχυση, καθώς συνδέονται άμεσα με τις προτάσεις που θα καταθέσουν στο πρόγραμμα.
Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω ηλικιακής ανανέωσης και η δημιουργία επιχειρηματιών γεωργών, που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης έχουν φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα, εφόσον κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
-Οι υποψήφιοι δικαιούχοι φυσικά πρόσωπα:
•Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν έχουν υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας τους.
•Είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής του προγράμματος.
-Κριτήρια Επιλεξιμότητας της Γεωργικής Εκμετάλλευσης:
•Η γεωργική εκμετάλλευση του/της υποψηφίου πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του/της.
•Η γεωργική εκμετάλλευση να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) 8.000 ευρώ και μέγιστο 100.000 ευρώ.
•Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι:
α) Ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή συνδυασμός τους.
β) Μεγαλύτερα ή ίσα της ελάχιστης έκτασης κατά τύπο αγροτεμαχίου που είναι επιλέξιμη στα καθεστώτα της ενιαίας ενίσχυσης.
•Το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο και καταγεγραμμένο στα μητρώα και βιβλιάρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
•Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης κατά το έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης προς ένταξη στο πρόγραμμα από τον υποψήφιο δικαιούχο.
Το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 100%.
Οικοτεχνία
Το άλλο μεγάλο πρόγραμμα που θα παρουσιασθεί στην σημερινή ενημερωτική εκδήλωση είναι αυτό της οικοτεχνίας. Ως οικοτεχνία νοείται η δυνατότητα τυποποίησης και διακίνησης προϊόντων φυτικής και ζωϊκής προέλευσης από τους ίδιους τους παραγωγούς που τα παράγουν.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης θα αναλυθεί το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής και διάθεσης προϊόντων οικοτεχνίας.
Η οικοτεχνία μπορεί να αποτελέσει ακόμα μία βοήθεια σε κατόχους μικρών εκμεταλλεύσεων και να δώσει ώθηση στην υπεραξία των τοπικών προϊόντων, με αγρότες που παρασκευάζουν, ακόμα και μέσα στην οικία τους, από μαρμελάδες μέχρι γαλακτοκομικά προϊόντα. Της Βίκυς Βετουλάκη 

***   Παρελθόν το δωρεάν για όλους στους παιδικούς σταθμούς 
Αλλάζουν τα δεδομένα για χιλιάδες γονείς 
Σε εκκρεμότητα παραμένει για τη νέα σχολική χρονιά 2016 - 2017 το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» ή, όπως είθισται να ονομάζεται, «Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ», αφού η χρηματοδότηση καλύπτεται με ευρωπαϊκούς πόρους σε ένα μεγάλο ποσοστό.
Παράλληλα, στη νέα έκδοση του προγράμματος αναμένονται ριζικές αλλαγές, με κλιμακωτή επιδότηση ανάλογα με το εισόδημα. Δηλαδή, πλέον οι παιδικοί σταθμοί δε θα είναι δωρεάν για όλους. Το πρόγραμμα ακόμα δεν έχει ενταχθεί με απόφαση στο νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και η ΕΕΤΑΑ δεν έχει προσκληθεί να υποβάλει το σχέδιό της προς έγκριση για την ένταξη στη νέα προγραμματική περίοδο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης έναρξης της δωρεάν φιλοξενίας των παιδιών των ωφελούμενων, κάτι που συνέβη και πέρσι.
Παράλληλα, οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί θα σκεφτούν πολύ για να προσφέρουν θέσεις στις δομές τους μέσω του προγράμματος, αφού παραμένουν απλήρωτοι από την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Το ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης που είχε εγκριθεί για να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων, ύψους 46,1 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, δεν έχει αποδοθεί ακόμη στις ιδιωτικές δομές φιλοξενίας. Ως αποτέλεσμα, οι δομές αντιμετωπίζουν λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται εδώ και δύο χρόνια, σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.
Η καθυστέρηση της έναρξης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων θα αναγκάσει χιλιάδες γονείς στην καλύτερη περίπτωση εντός Ιουλίου να «τρέξουν» να μαζέψουν τα δικαιολογητικά και στα τέλη Αυγούστου να μάθουν εάν θα ωφεληθούν από την επιδότηση του ΕΣΠΑ, ώστε να μην πληρώσουν είτε σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς είτε σε ιδιωτικούς. Η μοριοδότηση και η σύζευξη η οποία ακολουθεί από την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) ευνοεί πάντα τους δημοτικούς παιδικούς κατά ποσοστό περίπου 70% έναντι 30% των ιδιωτικών.
Την χρονιά 2015 - 2016 συνολικά υποβλήθηκαν 120.000 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν οι 81.000, περίπου 1.000 περισσότερες από πέρυσι, που αντιστοιχούν σε 68-70.000 οικογένειες.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας κ. Ιωαννίδης είχε πριν από λίγο καιρό κάνει γνωστό ότι το πρόγραμμα θα επανεξεταστεί και δε θα είναι πλέον στην κατεύθυνση να δικαιούνται όλοι οι γονείς τα παιδιά τους να φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν, αλλά να μειωθεί η επιδότηση κλιμακωτά, ανάλογα με το εισόδημα, προκειμένου να ωφεληθούν περισσότεροι από τους συνήθεις δικαιούχους.
«Η κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης είναι ότι είναι δικαίωμα των παιδιών να μπορούν να βρίσκουν θέσεις σε οικονομικά προσιτές τιμές -αν όχι δωρεάν- στους παιδικούς σταθμούς και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει την ύπαρξη αυτών των θέσεων», είπε ο κ. Ιωαννίδης, διευκρινίζοντας ότι «αυτές οι θέσεις δεν μπορούν να διασφαλιστούν μέσω της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, διότι δεν μπορεί να καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού».
Ο κ. Ιωαννίδης απέδωσε σε «ευνόητους λόγους» το γεγονός, ότι αυτό «έγινε και εντάθηκε τα τελευταία 3-4 χρόνια, γιατί ήταν ένα έσοδο που ερχόταν εν μέσω μιας κρίσης». Πρόσθεσε δε, ότι σε συνεργασία με το υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών γίνεται προσπάθεια να σχεδιαστεί «ένα νέο σύστημα σε σχέση με το πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς, το οποίο όμως ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί με ένα νέο σύστημα χρηματοδότησης των δημοτικών παιδικών σταθμών».
ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr

*** Το πακέτο Γιουνκέρ αλλάζει τη Μεσσηνία
Μια λίστα με σημαντικά έργα υποδομών που θα αλλάξουν τα μεταφορικά δεδομένα της Ελλάδας και με προϋπολογισμό δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει αναρτηθεί στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων αναζητώντας χρηματοδότηση.
Η σιδηροδρομική Εγνατία, η επέκταση της Αττικής Οδού και του προαστιακού σιδηροδρόμου μέχρι το Λαύριο, η αναβάθμιση των λιμανιών του Λαυρίου και της Αλεξανδρούπολης, η γραμμή 4 του μετρό στην Αθήνα, αλλά και οι δύο επεκτάσεις στο μετρό της Θεσσαλονίκης, η σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα (θα υπάρχει και σύνδεση με Ολυμπία και Κατάκολο), η Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας, η Νότια Επέκταση Περιμετρικής Υμηττού, η αλλαγή των σταθμών του ΚΤΕΛ, είναι μόνο μερικά από τα έργα που έχουν αναρτηθεί στην ευρωπαϊκή λίστα για επενδυτικές ευκαιρίες στο επίσημο site της Ε.Ε.
Σε περίπτωση που τελικά προχωρήσουν όλα τα σχετικά project, η χώρα μας θα αλλάξει όψη και θα αποτελεί πλέον πύλη εισόδου και εξόδου τουριστών, αλλά και εμπορευμάτων, με τεράστιες οικονομικές απολαβές.
  Σταθμός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα
Ο ενοποιημένος σταθμός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που θα δώσει ανάσα στην Αττική, καθώς θα αποσυμφορήσει κεντρικές αρτηρίες, όπως η οδός Λιοσίων, η Λ. Κηφισού αλλά και η Λ. Αλεξάνδρας και οι περιφερειακές οδοί γύρω από την Πλατεία Καραΐσκάκη. Πρόκειται για έργο-αναφορά για την πόλη της Αθήνας, γιατί θα μειώσει σημαντικά το κυκλοφοριακό στη Λιοσίων και τον Κηφισό, όπου είναι οι δύο σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων σήμερα. Το έργο θα αποτελέσει «δεξαμενή» για περίπου 40.000 επιβάτες ημερησίως για το μετρό, που ήδη έχει σταθμό στην περιοχή. Το κόστος είναι 300 εκατομμύρια ευρώ.
  Υδατοδρόμια
Δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένεται σχετική νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Μεταφορών, η οποία θα απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης.
Τα υπουργεία Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και τους συναρμοδίους φορείς, προσανατολίζονται στην άμεση αδειοδότηση των υδατοδρομίων Παξών, Πατρών, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς και Λευκάδας, μετά και το αδειοδοτημένο ήδη υδατοδρόμιο της Κέρκυρας, με στόχο την δημιουργία του πρώτου δικτύου υδατοδρομίου στην Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα πάνω από 50 υδατοδρόμια βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης, μεταξύ αυτών και της Καλαμάτας.
  Νέα γραμμή Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα
Η ΕΡΓΟΣΕ προγραμματίζει την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα - Πύργος - Αρχαία Ολυμπία - Κατάκολο και Πύργος - Κυπαρισσία - Καλαμάτα στη δυτική Πελοπόννησο, μήκους 285 χιλιομέτρων. Στόχος είναι να συνδεθούν με το τρένο τέσσερα λιμάνια κρουαζιέρας (Πάτρα, Κυλλήνη, Κατάκολο και Καλαμάτα), ώστε η περιοχή με επίκεντρο την Ολυμπία να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστικών επενδύσεων. Η γραμμή θα δώσει τη δυνατότητα λειτουργίας Προαστιακού Σιδηροδρόμου μεταξύ Πάτρας - Πύργου και Κυπαρισσίας - Καλαμάτας, ενώ θα υπάρχει απευθείας σύνδεση με Κόρινθο και Αθήνα, αλλά και την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 600 εκατομμύρια ευρώ.

*** Ομόφωνα ένοχος ο 55χρονος υπάλληλος της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών για ασέλγεια σε 12χρονη
Ομόφωνα ένοχο όπως κατηγορείται έκρινε χθες αργά το βράδυ το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου τον 55χρονο υπαλλήλο της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών Μεσσηνίας ο οποίος συνελήφθη το Μάρτιο του 2015 επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας ενώ ετοιμαζόταν να ασελγήσει σε παιδί οικογένειας με την οποία είχε ο ίδιος δεσμούς.
Η δίκη είχε αναβληθεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες λόγω της αποχής των δικηγόρων. Ωστόσο, χθες δόθηκε η σχετική άδεια από τους Δικηγορικούς Συλλόγους στα μέλη τους που εμπλέκονται στην υπόθεση και το πρωί ξεκίνησε η εκδίκαση, καθώς ο 55χρονος είχε προφυλακισθεί απ’ όταν συνελήφθη.
  Μάρτυρες κατηγορίας
Ο 55χρονος παραπέμφθηκε στο Μεικτό Δικαστήριο Γυθείου με την κατηγορία της κατάχρησης ανηλίκου που δεν είχε συμπληρώσει τα 14 έτη σε ασέλγεια τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και με την επιβαρυντική περίσταση ότι διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τους οικείους του θύματος. Επίσης, με την κατηγορία της αποπλάνησης ανηλίκου το οποίο έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του αλλά  δεν έχει υπερβεί το 13ο, κατ’ εξακολούθηση.
Η δίκη χθες το πρωί ξεκίνησε κεκλεισμένων των θυρών, με τις καταθέσεις αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, αλλά και της θείας της ανήλικης, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Επίσης, κατέθεσαν οι γονείς του κοριτσιού, ενώ το ίδιο το παιδί είχε καταθέσει μέσω οπτικοακουστικού υλικού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συλλεχθεί από την Αστυνομία, οι περιπέτειες της 12χρονης ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2014 και διήρκεσαν έως το Μάρτιο του 2015, οπότε ο 55χρονος συνελήφθη.
Η μικρή, λόγω των στενών σχέσεων των δύο οικογενειών, δεν αποκάλυπτε τα όσα συνέβαιναν, υπό το φόβο ότι δε θα γίνει πιστευτή. Η θεία της, όμως, άρχισε να αντιλαμβάνεται πως κάτι δεν πάει καλά με το κορίτσι και κατάφερε να την κάνει να αποκαλύψει όσα συνέβαιναν. Απευθύνθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας και με τη συγκατάθεση της οικογένειας και του κοριτσιού, πέρυσι το Μάρτιο στήθηκε επιχείρηση στο σπίτι του.
Η 12χρονη κάλεσε τον 55χρονο στο σπίτι, σε ώρα που – υποτίθεται- θα απουσίαζαν οι γονείς της, χωρίς όμως ο δράστης να γνωρίζει ότι εκεί ήταν κρυμμένοι αστυνομικοί.
Όταν οι αστυνομικοί αιφνιδίασαν τον 55χρονο, βρήκαν το κορίτσι γυμνό από τη μέση και κάτω και τον ίδιο με τα γεννητικά όργανα έξω από τα ρούχα. Μάλιστα, αντιστάθηκε και προσπάθησε να διαφύγει.
  Αρνήθηκε τις κατηγορίες
Η στάση που τήρησε χθες ο 55χρονος κατά τη διάρκεια της δίκης ήταν αρνητική και δεν αποδέχθηκε καμία κατηγορία. Μάλιστα, καθόλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας υπήρχε άρνηση των κατηγοριών, ενώ υπήρξαν αιχμές και κατά αστυνομικών για «στημένη» υπόθεση.
Η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίσθηκε το απόγευμα με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης, ενώ αργά το βράδυ το δικαστήριο δέχθηκε την εισήγηση του Εισαγγελέα και τον έκρινε ομόφωνα ένοχο. Η συνεδρίαση συνεχιζόταν μέχρι αργά για την επιβολή της ποινής στον 55χρονο.
Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Ο καιρό σήμερα  Τρίτη στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα  Τρίτη 7/6/2016 προβλέπεται αίθριος στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις βραδινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-75%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 8.2 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 1 (Χαμηλή).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/

 ***

***  Αθλητική ενημέρωση :

Α.Π.Σ. ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  1950-55  ...
*** Με αδερφούς Αντετοκούνμπο και εκπλήξεις η Εθνική
Οι 16 επιλογές Κατσικάρη Με αδερφούς Αντετοκούνμπο και εκπλήξεις η Εθνική
~ Τους 16 παίκτες που θα λάβουν μέρος στην προετοιμασία για το Προολυμπιακό Τουρνουά του Τορίνο (4-9 Ιουλίου) ανακοίνωσε ο Φώτης Κατσικάρης. Ανάμεσά τους είναι και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, με τη συμμετοχή του να παραμένει ωστόσο ερωτηματικό καθώς την Πέμπτη θα γίνει γνωστή η απόφαση των Μπακς.
Για πρώτη φορά στην Εθνική Ανδρών κλήθηκαν και οι Θανάσης Αντετοκούνμπο, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Ιωάννης Παπαπέτρου και Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.
Οι 16 παίκτες θα συγκεντρωθούν για πρώτη φορά το απόγευμα της επόμενης Δευτέρας (13/6) στο ΟΑΚΑ.
Οι Μπουρούσης, Σλούκας και Περπέρογλου θα ενσωματωθούν καθυστερημένα λόγω των υποχρεώσεων με τους συλλόγους τους.
Οι εκλεκτοί του Φώτη Κατσικάρη είναι οι:
Νικ Καλάθης 07.02.1998 1.98 γκαρντ Παναθηναϊκός
Κώστας Σλούκας 15.01.1990 1.90 γκαρντ Φενέρμπαχτσε Ούλκερ
Βαγγέλης Μάντζαρης 16.04.1990 1.95 γκαρντ Ολυμπιακός
Τάιλερ Ντόρσεϊ 14.02.1996 1.93 γκαρντ Όρεγκον (NCAA)
Γιάννης Αθηναίου 17.05.1988 1.94 γκαρντ Ολυμπιακός
Θανάσης Αντετοκούνμπο 17.07.1992 2.01 φόργουορντ -
Ιωάννης Παπαπέτρου 30.03.1994 2.06 φόργουορντ Ολυμπιακός
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος 06.01.1997 2.02 φόργουορντ Παναθηναϊκός
Κώστας Παπανικολάου 31.07.1990 2.05 φόργουορντ Ολυμπιακός
Δημήτρης Αγραβάνης 20.12.1995 2.08 φόργουορντ Ολυμπιακός
Κώστας Κουφός 2402.1989 2.13 σέντερ Σακραμέντο Κινγκς
Γιάννης Μπουρούσης 17.11.1983 2.13 σέντερ Λαμποράλ Κούτσα
Γιώργος Μπόγρης 19.02.1989 2.10 σέντερ Μπιλμπάο
Βασίλης Καββαδάς 28.12.1991 2.05 σέντερ Αρκαδικός
Γιάννης Αντετοκούνμπο 06.12.1994 2.11 φόργουορντ Μιλγουόκι Μπακς
Στράτος Περπέρογλου 07.08.1984 2.03 φόργουορντ Μπαρτσελόνα
Newsroom ΔΟΛ 
 
***  Νέα Πειθαρχική Δίωξη σε 6 (!) ΠΑΕ της Football League! ΖΗΤΩ το Ελληνικό ποδόσφαιρο...
Στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης προς έξι ΠΑΕ προχώρησε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας τη Δευτέρα μεταξύ των οποίων και για τον Πανσερραϊκό που εμπλέκεται για πρώτη φορά σε μία τέτοια διαδικασία και μάλιστα με δύο αγώνες! 
     Αναλυτικά οι αγώνες:
10/04 Βέροια-Ξάνθη 1-1
10/04 Πανθρακικός-Ηρακλής 0-3
23/04 Αχαρναϊκός-Πανσερραϊκός 2-1
26/04 Πανσερραϊκός-Λαμία 0-2
Η σχετική ενημέρωση:
«Ο Υπεύθυνος Άσκησης Δίωξης Ποδοσφαιρικών Αδικημάτων Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου άσκησε πειθαρχική δίωξη σε βάρος:
1. Της Π.Α.Ε. Γ.Α.Σ. Βέροια, νομίμως εκπροσωπουμένης για πράξη που προβλέπεται και τιμωρείται πειθαρχικώς από τις διατάξεις των άρθρων 20 και 22 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, σε συνδυασμό με το άρθρο 27 παρ.3 του Κώδικα Δεοντολογίας.
2. Των Π.Α.Ε. Νέος Αχαρναϊκός Α.Ο. και Π.Α.Ε. Πανσερραϊκός Μ.Γ.Σ. 1964, νομίμως εκπροσωπουμένων για πράξη που προβλέπεται και τιμωρείται πειθαρχικώς από τις διατάξεις των άρθρων 20 και 22 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, σε συνδυασμό με το άρθρο 27 παρ.3 του Κώδικα Δεοντολογίας.
3. Των Π.Α.Ε. Πανθρακικός Α.Π.Σ. και Π.Α.Ε. Α.Ε.Π. Ηρακλής 1908, νομίμως εκπροσωπουμένων για πράξη που προβλέπεται και τιμωρείται πειθαρχικώς από τις διατάξεις των άρθρων 20 και 22 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, σε συνδυασμό με το άρθρο 27 παρ.3 του Κώδικα Δεοντολογίας.
4. Των Π.Α.Ε. Πανσερραϊκός Μ.Γ.Σ. 1964 και Π.Α.Ε Λαμία Π.Σ. 1964, νομίμως εκπροσωπουμένων για πράξη που προβλέπεται και τιμωρείται πειθαρχικώς από τις διατάξεις των άρθρων 20 και 22 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, σε συνδυασμό με το άρθρο 27 παρ.3 του Κώδικα Δεοντολογίας».
MIKRILIGA

*** Φιλική νίκη της Εθνικής, 2-1 την Αυστραλία στη Μελβούρνη Γκολάρα από Μανιάτη
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
Οι πανηγυρισμοί μετά το απίστευτο γκολ του Μανιάτη 
~ Η Εθνική ομάδα πήρε άτυπη ρεβάνς από την Αυστραλία για την ήττα της στο Σίδνεϊ πριν από τρεις ημέρες (0-1), καθώς με τέρματα των Μάνταλου στο 8' και Μανιάτη στο 20' επιβλήθηκε στο «Etihad stadium» της Μελβούρνης με 2-1 των «socceroos», που μείωσαν με τον Σέινσμπουρι στο 58'.
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έκανε καλή εμφάνιση, καθώς ξεπέρασε τα προβλήματα (κόπωση, τζετ λαγκ) που εμφάνισε στο πρώτο παιχνίδι και πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό απέναντι στους γηπεδούχους, σκοράροντας δύο γκολ στο πρώτο εικοσάλεπτο της αναμέτρησης. Αφού στο 6ο λεπτό ο Άγγλος διαιτητής άφησε ατιμώρητη αγκωνιά του Γκέρσμπαχ στον Μάνταλο, δύο λεπτά αργότερα ο άσος της Ένωσης άνοιξε το σκορ.
Ο Βέλλιος με έξοχη προβολή έκλεψε την μπάλα στο χώρο του κέντρου, ο Σάμαρης προχώρησε και έβγαλε μόνο του πλάγια στην περιοχή τον Μάνταλο, ο οποίος με ψύχραιμο πλασέ την έστειλε στο δεξί «Γ» του Φεντερίτσι ανοίγοντας το σκορ και σημειώνοντας το πρώτο τέρμα του για τη «γαλανόλευκη» ομάδα.
Πριν τα «καγκουρό» προλάβουν να συνέλθουν από το σοκ, ο Μανιάτης διπλασίασε για την Εθνική ομάδα στο 20΄ με ένα καταπληκτικό γκολ: ο παίκτης του Ολυμπιακού έπιασε ένα απίθανο σουτ περίπου 60 μακριά από την αντίπαλη εστία, «κρεμώντας» τον Φεντερίτσι με απίστευτο πλασέ στην κίνηση και αναγκάζοντας τους θεατές στο "Etihad stadium", Έλληνες και Αυστραλούς, να τον αποθεώσουν, ενώ και γι' αυτόν ήταν το παρθενικό γκολ στην Εθνική!
Οι γηπεδούχοι μείωσαν στο 58'  με πλασέ του Σέινσμπουρι κι αφού προηγουμένως η κεφαλιά του Μίλιγκαν είχε βρει στο οριζόντιο δοκάρι του Καπίνο, ενώ στο 60΄ ο Μπακασέτας κέρδισε φάουλ έξω από την περιοχή, αλλά η εκτέλεση από τον Σάμαρη έστειλε την μπάλα δίπλα από το δεξί δοκάρι του Φεντερίτσι, στην τελευταία αξιόλογη ευκαιρία του αγώνα.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ρόμπερτ Μάντλεϊ (Αγγλία)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Λέκι, Γκέρσμπαχ, Ρόγκιτς - Παπασταθόπουλος, Μανιάτης
 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Άγγελος Ποστέκογλου): Φεντερίτσι, Γκέρσμπαχ (66΄ Σμιθ), Κέιχιλ, Μίλιγκαν, Λέκι (77΄ Οικονομίδης), Ράιτ, Κρούζε (82΄ Μπερνς), Μόουι (72΄ Γιάννου), ΜακΓκόουαν (66΄ Ντέγενεκ), Σέινσμπουρι, Ρόγκιτς.
ΕΛΛΑΔΑ (Μίχαελ Σκίμπε): Καπίνο, Τοροσίδης, Σταφυλίδης, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Μανιάτης (70΄ Τζιόλης), Σάμαρης, Χολέμπας (65΄ Χριστοδουλόπουλος), Μάνταλος, Μπακασέτας, Βέλλιος (78΄ Παπάζογλου).
Newsroom ΔΟΛ

~ *** ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ  ΜΑΪΟΥ  2016  :
  ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  23 Μαϊου 2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-23-2016.html .               
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις   Δευτέρα 23 Μαϊου  2016  17ο  κεφάλαιο  :
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/23-2016-17.html .-                                           
 ~ Η Εφημερίδα μας  arfara news  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  24 Μαϊου 2016 :
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-24-2016.html .-                                                                                                                                    
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 25 Μαϊου 2016   : 
http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-25-2016.html .-                                                                                                                                             
~Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Arfara News Τετάρτη 25 Μαϊου 2016 : 
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-25-2016.html .-              
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 26 Μαϊου  2016 : 
http://snsarfara.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-26-2016.html .-          
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  27 Μαϊου  2016    :  
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-27-2016.html  .-                  
 ~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαϊου 2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/05/28-29-2016.html .-                                   
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  28  Μαϊου  2016  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-28-2016.html .-                                                                                                   
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  30  Μαϊου  2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-30-2016.html .-             
 ~  Οδοιπορικό στην όμορφη Κεφαλονιά το Σ/Κ 28 , 29 Μαϊου 2016: http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/05/28-29-2016.html .-
Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τ5ρίτη  31  Μαϊου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-5-31-2016.html .-

 ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2016  :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 01  Ιουνίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html  .-  
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  02 Ιουνίου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-02-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 03  Ιουνίου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-03-2016.html .-
~ ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-             
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  04  Ιουνίου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-04-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας Arfara News  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  04  Ιουνίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-04-2016.html .- 
   Η Εφημερίδα μας   Arfara News στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 05  Ιουνίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-05-2016.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 04 και 05  Ιουνίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/06/04-05-2016.html .- Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  06 Ιουνίου  2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-06-2016.html .-  
 Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 07 Ιουνίου 2016  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-07-2016.html . -  
~  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News 2  Τρίτη 07  Ιουνίου 2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-2-07-2016.html .-   
~                                                          
-----------------               
~ ΑΓΙΟ  ΟΡΟΣ -ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Σάββατο  04  Ιουνίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/04-2016.html  .-  
~  ~Η Εφημερίδα μας Arfara News  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  04  Ιουνίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-04-2016.html .-
~        
  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   

  ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4961 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 610 /  -         https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.584   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts    Σταμάτιος Σκούλικας  .- https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 /

BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4800  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        
Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3002 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   
Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2982  video. -                 
 
https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10. 784    βίντεο   .-


Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  ,




 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅