Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Άρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  18 Αυγούστου  2014 :


 ***  Μεσσηνιακά  και  άλλα  :
 
1~  Κήρυγμα  στον Ι Ν  Αγίου  Νικολάου Βαρσών Αρκαδίας 17/08/2014  : http://youtu.be/mwqNWSyECL8 ,


 

 

*** 50χρονος πνίγηκε στα Περούλια Κορώνης και η εξάχρονη κόρη του έμεινε μόνη σε ακυβέρνητο σκάφος!

 Πρώτη είδηση για τα μεγάλα ενημερωτικά site ειναι αυτή του πνιγμού στα Περούλια, που σας ενημερώσαμε χθες το βράδυ (δείτε εδώ). Το συγκλονιστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι, το μικρό κορίτσι που είχε μείνει στο φουσκωτό αβοήθητο και καλούσε σε βοήθεια αφού έβλεπε ότι ο πατέρας της δεν έδινε σημάδια ζωής. Δείτε πιο κάτω τι αναφέρουν.Το κοριτσάκι εντοπίστηκε από λουόμενους αρκετές ώρες μετά και μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας Μία απίστευτη οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Κορώνη. Ένας 50χρονος πατέρας είχε πάει μαζί με την εξάχρονη κόρη του βόλτα με το φουσκωτό του σκάφος, όταν για άγνωστους λόγους εντοπίστηκε νεκρός στη θαλάσσια περιοχή «Περούλια» από διερχόμενο σκάφος που ειδοποίησε τις Αρχές. Το ανήλικο κοριτσάκι έζησε στιγμές τρόμου, καθώς παρέμενε μέσα στο φουσκωτό για αρκετές ώρες. Άμεσα στην περιοχή έσπευσε πλωτό περιπολικό του Λιμενενικού., ενώ ενημερώθηκαν όλα τα παραπλέοντα σκάφη για συνδρομή στις έρευνες για τον εντοπισμό του μικρού παιδιού. Τελικά, το σκάφος με επιβαίνουσα την εξάχρονη εντοπίστηκε στην περιοχή «Αγίας Τριάδας» Κορώνης από λουόμενους. Το κοριτσάκι σε κατάσταση σοκ παρελήφθη από οικείους του και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας για προληπτικούς λόγους. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Κορώνης. πηγή: protothema.grΕξάχρονη βρέθηκε μόνη της σε ακυβέρνητο σκάφος Μόνο του σε ακυβέρνητο φουσκωτό σκάφος έμεινε επί πολλές ώρες ένα εξάχρονο κορίτσι στην Κορώνη Μεσσηνίας, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες ο 50χρονος πατέρας της έπεσε στη θάλασσα, από όπου ανασύρθηκε αργότερα νεκρός. Αναλυτικά, η Λιμενική Αρχή Κορώνης, ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου για εντοπισμό πτώματος αγνώστου άνδρα στην περιοχή «Περούλια» Κορώνης Μεσσηνίας, από διερχόμενο σκάφος το οποίο και ανασύρθηκε στην ακτή. Επίσης ενημερώθηκε ότι ο άνδρας είχε αποπλεύσει από την παραλία με ένα φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαινε και ένα ανήλικο κορίτσι. Άμεσα στην περιοχή έσπευσε πλωτό περιπολικό του Λιμενικού, ενώ ενημερώθηκαν όλα τα παραπλέοντα σκάφη για συνδρομή στις έρευνες. Τελικά το σκάφος με την ανήλικη, καλά στην υγεία της, εντοπίστηκε στην περιοχή «Αγίας Τριάδας» Κορώνης από λουόμενους. Το ανήλικο κορίτσι, ηλικίας 6 ετών, παρελήφθη από οικείους της και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας για προληπτικούς λόγους. Η σορός, αναγνωρίσθηκε από οικείους του, πρόκειται για 50χρονο ημεδαπό και μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Καλαμάτας για διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Κορώνης. Newsroom ΔΟΛ - 

***  Νεκρός εργαζόμενος στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης
 
 Για μια ακόμη φορά τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι έχουμε σοβαρό εργατικό ατύχημα στην ΔΕΗ Μεγαλόπολης. Συγκεκριμένα στο ορυχείο Ψαθιού , στην ΔΕΗ Μεγαλόπολης σημειώθηκε θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με θύμα τον Αθανάσιο Αναστόπουλο από τα Περιβόλια. Ο άτυχος εργαζόμενος πήγε να αποκαταστήσει μια βλάβη σε έναν εκσκαφέα και κατά την διάρκεια κάποιων χειρισμών κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα 6KV. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να το κατεβάσουν από το μηχάνημα. Ο Θανάσης Αναστόπουλος ήταν πρόεδρος του Σωματείου Ορυχείων Σταθμών Μεγαλόπολης και ήταν ένας εργαζόμενος αγαπητός σε όλους. Βαρύς ο φόρος αίματος για μια ακόμη φορά για τους ¨προνομιούχους εργαζόμενους¨ στην ΔΕΗ. Πηγή:kafeneio-megalopolis.gr - 

 ***  Πέφτει η θερμοκρασία από αύριο και στην Καλαμάτα, 33.6 η μεγαλύτερη θερμοκρασία στη Μεσσηνία σήμερα         
           
Αναφορά μέγιστης θερμοκρασίας και ριπής ανέμου για την πόλη της Καλαμάτας για την Κυριακή 17/8/2014.
Θερμοκρασία:
Καλαμάτα Κέντρο 32.1c, Καλαμάτα Νησάκι 32.3c, Καλαμάτα λιμάνι 33.6c, η οποία είναι και η μεγαλύτερη θερμοκρασία στη Μεσσηνία.
Άνεμος:
Καλαμάτα Κέντρο 40.2 km (6 μποφόρ), Καλαμάτα Νησάκι 45.1 km (6 μποφόρ), Καλαμάτα Λιμάνι 37 km (5 μποφόρ).
Οι μέγιστες ριπές ανέμου μετρήθηκαν στο σταθμό των Γαργαλιάνων 62.8 km (8 μποφόρ) και της Πύλου 56.3 km (7 μποφόρ).
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Δευτέρα 18/8/2014 προβλέπεται αρχικά αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 8.9 (πολύ υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 3 (Υψηλή).
  Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το www.meteoclub.gr και το http://kalamata.meteoclub.gr 

 ***  Τροχαίο με τραυματισμό έξω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Καλαμάτας         
           
Τροχαίο ατύχημα σημείωθηκε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής στην Ε.Ο. Καλαμάτας - Μεσσήνης. Άνδρας οδηγός μηχανής τραυματίστηκε σοβαρά όταν έχασε τον έλεγχο της μηχανής του , στο ύψος της πύλης  του στρατιωτικού αεροδρομίου (σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες , συγκρούστηκε με αδέσποτο ζώο) . Αμέσως στο σημείο βρέθηκαν 2 περιπολικά της αστυνομίας καθώς και ασθενοφόρο . Ο τραυματίας διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. 

*** Κυπαρισσιακός κόλπος: Προστασία ή ημίμετρα, «παράθυρο» ή «ταφόπλακα»;         
    
Νέες αντιδράσεις φουντώνουν στην Τριφυλία, οι οποίες έρχονται σε συνέχεια εκείνων - πριν από ενάμιση χρόνο - ενάντια στην προωθούμενη επένδυση ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών στο παραλιακό τμήμα μεταξύ Ελαίας και Αγιαννάκη, ενώ διαδέχονται τον έντονο σκεπτικισμό και προβληματισμό που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες σχετικά με το Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τον Κυπαρισσιακό κόλπο και το χαρακτηρισμό χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών από το Κατάκολο έως την Κυπαρισσία ως «Περιφερειακό Πάρκο Λίμνης Καϊάφα, Θινών Κυπαρισσίας και Θαλάσσιας περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας από το Ακρωτήριο Κατάκολο έως την Κυπαρισσία» αναρτήθηκαν από την Παρασκευή στο δικτυακό τόπο του ΥΠΕΚΑ (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=232&language=el-GR), ενώ τέθηκαν σε διαβούλευση μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου. Κάθε πολίτης, φορέας ή Αρχή μπορεί να αποστέλλει σχόλια και παρατηρήσεις στη διεύθυνση kyparissia@prv.ypeka.gr.
Όπως έχουμε επισημάνει στο «Θ», όλοι συμφωνούν με τη θέσπιση κανόνων και μέτρων προστασίας της περιοχής, χωρίς όμως αποκλεισμούς και απαγορεύσεις που θα βάζουν φραγμούς και εμπόδια στην ήπια τουριστική ανάπτυξη, με ουσιαστική προστασία στις ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές. Πάντως, ήδη, από κατοίκους της περιοχής και εκπροσώπους φορέων και συλλόγων στην Τριφυλία αναδεικνύονται μια σειρά από ζητήματα, ενώ τίθενται κρίσιμα ερωτήματα για το χρόνο της διαβούλευσης μες στο κατακαλόκαιρο, Αύγουστο μήνα, ελάχιστες μέρες πριν από την εκπνοή της θητείας των απερχόμενων Δημοτικών Αρχών και την ανάληψη καθηκόντων των νέων από 1η Σεπτέμβρη, σημειώνοντας πως ορθά από Δήμους της Ηλείας ζητείται η αναστολή της.
Ένα δεύτερο ζήτημα είναι το γεγονός πως τέθηκαν σε διαβούλευση το σχέδιο του Π.Δ. και η ΕΠΜ, κάτι που τονίζεται ότι συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού το ΥΠΕΚΑ έπρεπε να έχει εγκρίνει την ΕΠΜ μετά από γνωμοδότηση των αρμόδιων ως προς αυτό Υπηρεσιών και έλεγχο βάσει της σύμβασης και των προδιαγραφών του ΥΠΕΚΑ.
Τέθηκε σε διαβούλευση η ΕΠΜ που συνέταξε ιδιωτική εταιρεία, χωρίς να έχει εγκριθεί και, ως εκ τούτου, να έχουν εκφραστεί επί αυτής οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ. Αν από τη διαβούλευση «απορριφθεί» η ΕΠΜ, για την οποία από την Ηλεία υπάρχουν αντιδράσεις, τι θα κάνει το ΥΠΕΚΑ;
Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το σχέδιο Π.Δ. και όχι η ΕΠΜ, όπως ατυχώς αναφέρει το ΥΠΕΚΑ (άρθρο 6 παρ. 7 Ν.3971/11).
Επίσης, γίνεται λόγος για συγκεκριμένη μεθόδευση, καθώς οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για την πλευρά της Ηλείας θέτουν σε κίνδυνο την έγκριση του Π.Δ. και, ως εκ τούτου, την αντιμετώπιση, όπως όφειλε να κάνει η Ελληνική Πολιτεία, της παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για Παράβαση Κοινοτική Οδηγίας. Συμπεραίνεται ότι η επιλογή για ένα κοινό Π.Δ., παρά το γεγονός ότι για το τμήμα της Natura 2000 στην Ηλεία υπήρχε και εγκεκριμένη Μελέτη και σχέδιο Π.Δ., δεν ήταν τυχαία.
Παρατηρείται, δε, όπως λέγεται, ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν αποσκοπούν στην προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά στη δημιουργία και στην προστασία ζωνών τουριστικής ανάπτυξης (λίμνη Καϊάφα, Ελαία – προωθούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα).
Στο σχέδιο Π.Δ. του 2011 για την Ηλεία δεν προτείνονταν για την Περιοχή Πηγής Καϊάφα τουριστικές εγκαταστάσεις και κατασκευές, με το παρόν προτείνονται. Τι άλλαξε, αναρωτιούνται, συμπληρώνοντας πως οι προτεινόμενες ρυθμίσεις «δένουν» με τη στρατηγική αξιοποίησης της Δυτικής Πελοποννήσου, σε συνδυασμό με τη νέα νομοθεσία (χάραξη αιγιαλού, δάση, ΤΑΙΠΕΔ, ιδιωτική πολεοδόμηση κ.τ.λ).
Συγκεκριμένα, αναφέρεται από κατοίκους και εκπροσώπους φορέων ότι το σχέδιο Π.Δ. «φυτεύει» μεταξύ των Περιοχών Προστασίας της Φύσης ΠΠΦ3 και ΠΠΦ4 ζώνη «γεωργικής γης» (ΠΟΙΚ4), για να ικανοποιήσει – εξυπηρετήσει την προωθούμενη επιχειρηματική επένδυση, τονίζοντας ότι η σχέση μεταξύ ΠΠΦ3 και ΠΟΙΚ4 είναι δυσανάλογη σε σχέση με το χάρτη που απέστειλε το ΥΠΕΚΑ στην Ε.Ε. με το δίκτυο NATURA. Δηλαδή, να υπάρχει ανάμεσα σε δύο προστατευόμενες ζώνες η ζώνη Οικοτουρισμού, και ρωτάνε «αυτό δε θα δημιουργήσει πιέσεις και υποβάθμιση περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας;».
Επίσης, υποβαθμίζεται η αλλοίωση του περιβάλλοντος (δρόμοι, οργώματα – καταστροφή αμμοθινών, κατασκευές κ.τ.λ.), ενώ αυτός ακριβώς, επισημαίνεται, είναι ο λόγος της παραπομπής μας στο Ευρωπαικό Δικαστήριο και δεν προτείνονται μέτρα αποκατάστασης, όπως έχει δεσμευτεί το ΥΠΕΚΑ στην Ε.Ε.
Με γενικούς και αδιαφοροποίητους όρους, το Π.Δ. «προσπαθεί» να ρυθμίσει ευαίσθητα παράκτια οικοσυστήματα (με Π.Δ. για εκτός σχεδίου, με αρτιότητα – οικοδομησιμότητα), ενώ επιτρέπει την δόμηση στα 50 μ. από αιγιαλό! Με τις μεταβατικές διατάξεις επιτρέπει τη δόμηση στα 4 στρέμματα, δηλαδή, ουσιαστικά, «πετάει το μπαλάκι» στην Υπηρεσία Δόμησης των Δήμων και δη του Δήμου Τριφυλίας, να ερμηνεύσει τη νομιμότητα ή μη των κατατμήσεων της ιδιοκτησίας όπου προωθείται η ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών, προσθέτοντας με νόημα πως τέλη του χρόνου λήγει η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών. Εάν μέχρι τότε δεν έχει υπογραφεί και δημοσιευθεί το Π.Δ., τι γίνεται; Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το ότι η ΠΟΙΚ4 (έκταση που προωθείται επιχειρηματική δραστηριότητα) και η ΠΟΙΚ5 (περιβάλλει το δάσος και τις ζώνες προστασίας) έχουν ίδιες χρήσεις και ίδιους όρους! Δηλαδή, ότι η περιοχή μεταξύ Κυπαρισσίας και Καλού Νερού χρήζει ίδιας ακριβώς προστασίας με τις αμμοθίνες μεταξύ Ελαίας και Αγιαννάκη!
Τονίζεται, επιπρόσθετα, πως δεν προβλέπεται ούτε προτείνεται ο μηχανισμός της απαλλοτρίωσης, άρα και αποζημίωσης, για τον έλεγχο και αποτροπή τυχόν αρνητικών εξελίξεων, συμπληρώνοντας πως η πιο συνεπής και ορθή πρόταση για την περιορισμένη ζώνη γεωργικής γης θα ήταν η αναγκαστική απαλλοτρίωση και αποζημίωση.
Ψήφισμα κατοίκων Ελαίας
Τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο κυκλοφορεί και ψήφισμα των Κατοίκων της Ελαίας, στο οποίο αναφέρεται:
«Εμείς οι κάτοικοι της ΕΛΑΙΑΣ Τριφυλίας - Μεσσηνίας:
1) –Λέμε ΟΧΙ στην ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ της Παραλίας και του Δάσους μας
-Λέμε ΟΧΙ στον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ και το Φράξιμο της Παραλίας μας (με πασσάλους, οδοφράγματα, κάθε λογής περιφράξεις και περιφρουρήσεις με φύλακες)
-Λέμε ΝΑΙ στη νόμιμη και ομαλή ανάπτυξη και οικοδόμηση των ΖΩΝΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ, ΤΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΟΜΟ
-Λέμε ΝΑΙ στην ομαλή ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ Ανθρώπων και Ζώων, στην προφύλαξη του περιβάλλοντος στην περιοχή μας, όπως ΠΑΝΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
2) -ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση εφαρμογή των ευρημάτων της ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕΙΚΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ του ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (Δεκεμβρίου 2013) όσον αφορά στις παρανομίες στην Παραλία μας
-ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ της περιοχής μας, όπως όλων των περιοχών του Κυπαρισσιακού κόλπου (Κυπαρισσία, Καλό Νερό, Γιαννιτσοχώρι, Θολό, Ταξιάρχες κ.τ.λ.) όσον αφορά στις παραλιακές ΚΑΝΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
3) -ΘΕΩΡΟΥΜΕ Ισχυρή την Απόφαση (ΟΜΟΦΩΝΗ ΠΛΗΝ 2 ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ) του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας... «ότι δε συνάδει με το περιβάλλον η αιτουμένη άδεια για την ανοικοδόμηση 47 νέων κατοικιών στην παραλία μας», οι οποίες μόνο καταστροφή του περιβάλλοντος και αποκλεισμό θα φέρει.
4) -ΖΗΤΑΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ από τους κατοίκους ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των περιοχών, χωριών και οικισμών, καθώς και όλων των κατασκηνωτών, επισκεπτών, φίλων που κατά χιλιάδες κάθε χρόνο ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ μαζί μας το μοναδικό προς εμάς και προς όλους ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, το ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΣ».    του Ηλία Γιαννόπουλου  

***  Σήμερα η μεγάλη γιορτή του σύκου          
           
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Πολυλόφου " Άγιος Δημήτριος " συνέλαβε την ιδέα της διοργάνωσης της Γιορτής Σύκου με κύριους στόχους: την αναγνώριση και την ανάδειξη του σύκου ως εξαιρετικού προϊόντος, την ευρύτερη γνωστοποίησή του και τη στήριξη της καλλιέργειάς του, καθώς και τη δικαίωση των ανθρώπων, που μοχθούν για την παραγωγή του.
Την τοποθέτησε σοφά στις 18 Αυγούστου, μετά την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου για πολλούς και σημαντικούς λόγους: είχε τελειώσει η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, άρχιζε συστηματικά πλέον η συγκομιδή και θα τονώνονταν οι συκοπαραγωγοί προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους, ενώ παράλληλα δεν αποσυνδέονταν από τον εορτασμό της Παναγίας στη Μεσσήνη, που ανταποκρίνεται στην πίστη τους στη Μεγαλόχαρη.
Μετά την πρώτη επιτυχία το 2002, η γιορτή άρεσε, κέρδισε την γενική αποδοχή και έγινε συλλογική υπόθεση των κατοίκων του Πολύλοφου. Άλλωστε και τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης "αγκάλιασαν" την εκδήλωση και την καλύπτουν δημοσιογραφικά κάθε χρόνο.
Έτσι δημιουργήθηκε και επαναλαμβάνεται από τότε σταθερά, κάθε 18 Αυγούστου, ένα νέο λαογραφικό έθιμο, μια νέα λαϊκή ψυχαγωγία πλαισιωμένη με παραδοσιακή μουσική, με παραδοσιακούς χορούς, με παραδοσιακές ενδυμασίες των χορευτών και παραδοσιακές γεύσεις με άρωμα σύκου στον τόπο παραγωγής του.
Πολύ γρήγορα προστέθηκαν στη γιορτή και νέα στοιχεία, που τη χαρακτηρίζουν πλέον, τη διαφοροποιούν από τα απλά πανηγύρια και την εντάσσουν στη νέα λαογραφία. Π.χ. μερικά από αυτά είναι: η συνδρομή στην εκδήλωση με ποικίλους τρόπους της ΣΥΚΙΚΗΣ και δημόσιων φορέων, η επέκταση της γιορτής και στην παραμονή 17 Αυγούστου, η πλαισίωση με ομιλίες ειδικών για το ξηρό σύκο και με πολιτιστικά δρώμενα, η ενεργή και υπεύθυνη συμμετοχή των παιδιών κ.α. Όλα αυτά καθιστούν το περιεχόμενο της γιορτής πιο πλούσιο και ποιοτικό.
Ο Μορφωτικός Σύλλογος βέβαια φροντίζει πάντα μεθοδικά και έγκαιρα για όλες τις πλευρές της διοργάνωσης της γιορτής τόσο της παραμονής όσο και ανήμερα με αποτέλεσμα να επικρατεί τάξη, ήρεμη ατμόσφαιρα, εορταστικό κλίμα και όλοι να ψυχαγωγούνται.
Είναι φανερό ότι οι ωφέλειες από τη Γιορτή Σύκου είναι αυτές που απορρέουν ανέκαθεν από την διατήρηση και ανανέωση των λαογραφικών εκδηλώσεων, ευκαιρία για συλλογική δράση και σύσφιξη των δεσμών μεταξύ ανθρώπων.
Επιπλέον πετυχαίνουν και οι ειδικοί στόχοι του Μορφωτικού Συλλόγου κύρια η προβολή του σύκου και των συκοπαραγωγών. Ουσιαστικό όμως είναι και το μήνυμα της Γιορτής Σύκου που απευθύνεται εύγλωττα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δηλαδή το σύκο παρά τις όποιες δυσκολίες, δεν ξεχνιέται. Υπάρχει ανάμεσα στα άλλα έξοχα προϊόντα του τόπου μας ως ευκαιρία για ανάπτυξη οικονομική συνυφασμένη με τον πολιτισμό μας. 

*** Παρουσίαση του βιβλίου «Κ. Π. Καβάφης - Απόκρυφη Ιστορία»

  Την Παρασκευή 29 Αυγούστου και ώρα 20.30 θα πραγματοποιηθεί στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Στέφανου Γερουλάνου «Κ. Π. Καβάφης - Απόκρυφη Ιστορία» από τις εκδόσεις Μίλητος. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Στάθης Αναστασόπουλος, δήμαρχος Μεσσήνης, Πέτρος Θέμελης, αρχαιολόγος, διευθυντής ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης, Ιωάννης Μεταξάς, ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασιλική Πέννα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Νομισματικής και Σιγιλλογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Μουσικό πρόγραμμα θα παρουσιάσουν οι: Αγγελική Καθαρίου μεσόφωνος, Νίκος Αθηναίος πιάνο, Μαρίνος Τρανουδάκης μαρίμπα - 

*** Από το σπόρο… στο ψωμί (φωτογραφίες)


Η εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου Κασταναίων και πολυσταραίων Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου Με μια μικρή ανάπαυλα πέρσι, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κασταναίων και Πολυσταραίων του Δήμου Μεσσήνης συνέχισε φέτος τα «μαθήματα» παράδοσης, ηθών και εθίμων, αναβιώνοντας ξεχασμένες, λόγω της τεχνολογίας, ασχολίες, που στο πρόσφατο παρελθόν ήταν απλώς η καθημερινότητα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το 2011 διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Από το πρόβατο… στον αργαλειό», το 2012 εκδήλωση με θέμα «Επιστροφή του μεταξοσκώληκα στα Καστάνια», ενώ για φέτος, μετά το θέρισμα στις 30 Ιουλίου, διοργάνωσε στις αρχές Αυγούστου εκδήλωση με θέμα «Από το σπόρο… στο ψωμί». Στόχος όλων των εκδηλώσεων είναι, κάθε φορά, να θυμηθούν οι μεγάλοι και να μάθουν οι μικροί πως το ψωμί θέλει μεγάλο αγώνα και το αλεύρι δεν το παράγουν απλώς κάποιοι μύλοι. Άλλωστε, όπως επισήμανε κατά την εκδήλωση η πρόεδρος του Συλλόγου Σοφία Ζέρβα, «σήμερα που οι μηχανές παρέχουν πολλές ευκολίες στους γεωργούς, αφού διαθέτουν και κλιματισμό για τις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού, δυστυχώς η καλλιέργεια των δημητριακών έχει εκλείψει, ακόμα και στο μεγαλύτερο σιτοβολώνα της Ελλάδας, το Θεσσαλικό κάμπο, κι όλα αυτά θα μείνουν στην ιστορία. Τα νέα παιδιά δε γνωρίζουν πώς γίνεται το ψωμί. Πιστεύουν ότι γίνεται από το αλεύρι που παράγουν οι μύλοι Αγίου Γεωργίου… Για το λόγο αυτό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κασταναίων και Πολυσταραίων θα προσπαθήσει να φέρει μικρούς και μεγάλους σε μια αλλοτινή εποχή. Μια δύσκολη εποχή, με πολλές στερήσεις και πολλά βάσανα, αλλά με αγάπη, ανθρωπιά και ελπίδα για το μέλλον, που σήμερα έχει χαθεί από τους νέους μας».Εκδήλωση Η εκδήλωση περιλάμβανε: -Κουβάλημα λιμαριών (δεματιών) με γαϊδούρι, αλώνισμα σε πετράλωνο με άλογο, λίχνισμα με δικράνι και φτυάρι, κοσκίνισμα σιταριού με αργελόι, κουβάλημα άχυρου με τα χαλάρια, κοσκίνισμα αλευριού με κρησάρα και ζύμωμα ψωμιού -Προβολή φωτογραφιών με τη σπορά, το όργωμα, το σβάρνισμα, το βοτάνισμα, το θέρισμα, το κουβάλημα δεματιών, τις θημωνιές, το αλώνισμα, το άλεσμα, το ζύμωμα και το ψήσιμο σε φούρνο με ξύλα -Αναφορά στα αγροτικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι γεωργοί για την καλλιέργεια του σιταριού από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα και την εξέλιξή τους -Αναφορά στο άλεσμα και στους μύλους, καθώς και προβολή φωτογραφιών του χειρόμυλου, του υδρόμυλου, του ανεμόμυλου και του ηλεκτρικού μύλου -Έκθεση σχετικών εργαλείων που υπάρχουν στο Λαογραφικό Μουσείο Καστανίων. Η εκδήλωση είχε επιτυχία, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη. Το ενδιαφέρον ήταν ότι υπήρχαν πολλά παιδιά, τα οποία ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ, που μπήκαν στο αλώνι και γύριζαν γύρω γύρω, όπως το άλογο, αλώνισαν κι αυτά, λίχνισαν, μάζεψαν το σπόρο, κοσκίνισαν, μάζεψαν το άχυρο και ήθελαν να ζυμώσουν. Με τον τρόπο αυτό, της λειτουργίας αυτού του υπαίθριου πολιτιστικού – λαογραφικού εργαστηρίου, τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία, τη ζωή των παππούδων και των γονιών τους. Δεν ξεχνούν τις ρίζες τους, ενώ ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον, που να στηρίζεται στο παρελθόν.
 Σχετικό με την περίπτωση είναι και το ποίημα του Νίκου Γκάτσου:
Γύρνα φτερωτή του μύλου να περάσει το νερό μέριασε,
 θολό ποτάμι να ’ρθει το συμπεθεριό
 Έβγα στ’ άσπρο μου μπαλκόνι Φεγγαράκι μου χρυσό
Τραγουδάνε τα νιογάμπρια
Και περνάει τον ποταμό
Λάμπει στο χορτάρι η πάχνη
Φτάνει το συμπεθεριό
Μέλι θα γιομίσει τώρα
Κάθε μύγδαλο πικρό
Γύρνα φτερωτή του μύλου να περάσει το νερό μέριασε,
θολό ποτάμι να ’ρθει το συμπεθεριό
Έβγα στ’ άσπρο μου μπαλκόνι
Φεγγαράκι μου χρυσό». - 

***  Μειωμένη αναμένεται η νέα σοδειά ελιάς στην Ισπανία

 Μετά την άφθονη εσοδεία 2013/14, οι κλιματικές συνθήκες και η παρενιαυτοφορία αναμένεται να περιορίσουν τη συγκομιδή 2014/15. Παρότι οι βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα ήταν επαρκείς, το κύμα καύσωνα τον Μάιο επηρέασε σημαντικά την ανθοφορία και την ανάπτυξη του καρπού, ειδικά ορισμένων πιο ευαίσθητων ποικιλιών. Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση του τομέα, γενικότερα, σε όλες τις παραγωγές περιοχές και ποικιλίες, ο καρπός έρχεται πρώιμα, παρουσιάζει καλό μέγεθος και είναι υγιής, εκτός από συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν από το δάκο. Η πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι η νέα παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς θα είναι χαμηλότερη από το μ.ό. των τελευταίων 5 ετών, υπογραμμίζοντας την αύξηση της ποικιλίας της manzanilla (που σε κάποιες περιοχές μπορεί να ξεπεράσει τις 161 χιλ. τόνους) και τη χαμηλότερη παραγωγή των gordal (η πρώτη εκτίμηση μιλά για μικρότερη των 31 χιλ. τόνων), cacerena και carrasquena, κυρίως λόγω της παρενιαυτοφορίας. Για την Hojiblanca, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 248.000 τόνους. olivenews.gr - 

*** Πιάνουν δουλειά τα νέα Δημοτικά Συμβούλια της Μεσσηνίας          
         
Σε νέα περίοδο, υπό την ασφυκτική πίεση, όμως, των δυσμενών οικονομικών δεδομένων της χώρας, μπήκε από χθες η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Μεσσηνία.
Χθες το απόγευμα, στις 7.30, ορκίστηκε η νέα Δημοτική Αρχή Πύλου-Νέστορος. Εκεί, το αποτέλεσμα της κάλπης του Μαΐου δεν άλλαξε ως προς το πρόσωπο που θα ηγηθεί. Επανεξελέγη, και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, δήμαρχος ο Δημήτρης Καφαντάρης, με ποσοστό 51,63%.
Αλλαγές υπάρχουν, όμως, στις θέσεις των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Η «Ενωτική Πρωτοβουλία-Συνεργασία Ανάπτυξης», με επικεφαλής τον Ν. Καραμπάτσο, θα είναι μείζων μειοψηφία, ενώ θα υπάρχουν και δύο ελάσσονες, με επικεφαλής τους Ηλία Κανάκη και Σοφία Αποστολοπούλου.
Μετά το Δήμο Πύλου- Νέστορος σειρά παίρνει ο Δήμος Καλαμάτας. Στις 11 το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου, 23 Αυγούστου, θα γίνει η τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, στο Πνευματικό Κέντρο.
Το νέο Δ.Σ. θα είναι πολύ διαφορετικό από το σημερινό, παρότι η παράταξη της απερχόμενης πλειοψηφίας θα είναι και πάλι Δημοτική Αρχή.  Οι μεγάλες αλλαγές έχουν γίνει στην αντιπολίτευση, όπου επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναλαμβάνει ο Μανώλης Μάκαρης με τον «Ανοιχτό Δήμο-Ενεργοί Πολίτες», με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση από το Δήμο Παλλήνης Αττικής, αλλά για πρώτη φορά στο Δήμο Καλαμάτας.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση», που στηρίζεται από το ΚΚΕ, παραμένει πρώτη ελάσσων μειοψηφία, με επικεφαλής όμως τον Δημήτρη Οικονομάκο αντί του Νίκου Διασάκου, που ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας.
Η παράταξη της «Αλλαγής», από μείζων μειοψηφία, πήγε στη θέση της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, με επικεφαλής τον Θόδωρο Μπρεδήμα. Τρίτη ελάσσων μειοψηφία είναι η παράταξη του Μιχάλη Αντωνόπουλου, ενώ υπάρχει και τέταρτη, με εκπρόσωπο τον Γιώργο Δημητρούλια.
Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο δε συμμετέχουν ο Γιώργος Νταγιόπουλος, που δεν έθεσε υποψηφιότητα ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα θητείας στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Κώστας Αθανασόπουλος, επίσης πάρα πολύ παλιός που όμως δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, ο Χρίστος Ριζάς, που δεν έθεσε υποψηφιότητα και ο Ανδρέας Γουρδέας, που δεν επανεξελέγη.
Για τις 27 Αυγούστου έχει οριστεί η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας. Αν δεν αλλάξουν τα αποτελέσματα, από την ένσταση κατά του Παν. Κατσίβελα, ο τελευταίος θα είναι ο νέος δήμαρχος της περιοχής. Η παράταξη «Η Τριφυλία αλλάζει» με τον Ευ. Ανδρινόπουλο θα είναι μείζων μειοψηφία, ενώ η «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση», με τον Γ. Θεοδωρακόπουλο και η Λαϊκή Συσπείρωση» με τον Σαρ. Κουκούμη, οι δύο ελάσσονες.
Βέβαια, το μεγάλο θέμα των πρόσφατων εκλογών στους ΟΤΑ της Μεσσηνίας ήταν ο Δήμος Μεσσήνης. Εκεί τα πρώτα αποτελέσματα έδωσαν δήμαρχο τον Ευ. Αναστασόπουλο, αλλά η ένσταση του Γ. Τσώνη έχει ισχυρά νομικά ερείσματα, κι έτσι κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για το ποιος θα είναι πρώτος πολίτης την ερχόμενη πενταετία. Σίγουρα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο οι δύο ελάσσονες μειοψηφίες θα είναι «Η Συμμαχία Πολιτών» του Δ. Σαμπαζιώτη και η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Κ. Αποστολόπουλου.
Ημερομηνίες δεν έχουν οριστεί για την ορκωμοσία των νέων Δημοτικών Αρχών σε Οιχαλία και Δυτική Μάνη, όπου κι εκεί υπήρχαν σημαντικές αλλαγές.
Στο μεν πρώτο Δήμο νέος δήμαρχος θα είναι ο Αριστείδης Σταθόπουλος, η «Δημοτική Ένωση Οιχαλίας» με την Π. Γεωργακοπούλου στη θέση της μείζονος μειοψηφίας, ενώ η «Καθαρή Λύση» με τον Ηλ. Σακελλαριάδη, η παράταξη «Βήμα στο Αύριο» με τον Κ. Δημητρακόπουλο και η «Λαϊκή Συσπείρωση» με τον Κ. Ρεϊτζόπουλο οι ελάσσονες μειοψηφίες.
Τέλος, στο Δήμο Δυτικής Μάνης νέος δήμαρχος θα είναι ο Ι. Μαραμπέας, ενώ οι Δ. Γιαννημάρας και Π. Μπασάκος θα ηγούνται των άλλων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη, φωτογραφία Κώστας Κάραλης  

***  Χάσαμε την ευκαιρία…

  Θυμάμαι την περήφανη ιαχή «Δε θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης», που κάποτε είχε ταυτιστεί με τη (νεο)ελληνική περηφάνια. Ποτέ δεν την κατάλαβα ή μάλλον την καταλάβαινα, αλλά με θύμωνε. Η δουλειά του σερβιτόρου είναι δύσκολη. Για να την κάνεις καλά πρέπει να συνδυάζεις πολλά προτερήματα: αντοχές εργάτη, ισορροπίες ζογκλέρ, μυαλό διαφημιστή, εμφάνιση περιποιημένη, ταλέντο έμφυτο στην επικοινωνία και τη διπλωματία, καθώς και μία -το λιγότερο- επαρκή ξένη γλώσσα. Την έχω εξασκήσει για δεκαετίες την παραπάνω δουλειά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διέθετα όλα τα απαραίτητα παραπάνω προσόντα. Οι Έλληνες δεν ήθελαν να είναι «γκαρσόνια». Το καταλάβαινα από τη διαπλανητική ζοχάδα των ανθρώπων που προσέρχονταν λεροί, με νεύρα, μούτρα και σιχτίρια, για να μας πετάξουν στα μούτρα μια λειψή χωριάτικη. Το εμπέδωσα. Δε θέλαμε να είμαστε «τα γκαρσόνια της Ευρώπης». Μόνο που ξεχάσαμε να διατυπώσουμε το ποιοι, εντέλει, θέλαμε να είμαστε. Οι γιατροί της Ευρώπης; Οι δάσκαλοί της; Οι καλλιτέχνες της; Οι πρωταθλητές της; Όλα τα όνειρα σεβαστά και νόμιμα - αρκεί να τα ονομάσει κανείς και να τα κυνηγήσει μεθοδικά, με πλάνο και παιδεία. Εμείς, ως έθνος, ονομάσαμε αυτό που «δε θέλαμε» να γίνουμε, ξεχνώντας να προσδιορίσουμε τι θέλαμε να είμαστε. Α.Π. - 

*** Και ο Γιάννης Πλούταρχος στην Καλαμάτα

 Στην πόλη μας θα τραγουδήσει για ακόμα μια φορά ο Γιάννης Πλούταρχος, πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 23 Αυγούστου. - 

***  «Ιστορίες από την κουζίνα της Χαρακτικής»
 
Τα εγκαίνια της έκθεσης Χαρακτικής «Ιστορίες από τη κουζίνα της Χαρακτικής» της ζωγράφου και χαράκτριας Τάσας Χαροκόπου, στο Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Κορώνη, θα γίνουν τη Δευτέρα 18 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών. Η Τάσα Χαροκόπου δανείζεται τη ζωή της Χαρακτικής για να εκφράσει την εσωτερική ζωή της κουζίνας. Λαχανικά, σκεύη, συνταγές αποκαλύπτουν και αποκαλύπτονται. Η ζωντάνια, ο πλούτος των συναισθημάτων, η προσφορά, αποδίδονται με δύναμη και αποφασιστικότητα αντλώντας από την ανεξάντλητη δεξαμενή της Χαρακτικής. Ζωηρά χρώματα, θερμότητα, απρόσμενες υφές, κρεσέντα απογειώνουν την καθημερινότητα της κουζίνας και προτάσσουν μια ζωή που προσφέρεται, πλούσια σε συναισθήματα. Διάρκεια έκθεσης: έως 31 Αυγούστου. Ώρες λειτουργίας: 20.00 -23.00. - 

***  Σιδηρόδρομος: Υποσχέσεις για επαναλειτουργία του δυτικού άξονα

 Ανακοινώσεις το Σεπτέμβριο για το Πάτρα- Πύργος Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης Απ’ ό,τι φαίνεται, έστω και σε επίπεδο διακηρύξεων αυτή τη στιγμή, στα σχέδια του υπουργείου Υποδομών είναι η επαναλειτουργία μέρους ή του συνόλου του σιδηροδρομικού άξονα Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα. Βέβαια, η συγκεκριμένη ιστορία θα κρατήσει κάποια χρόνια μέχρι να γίνει πράξη, αλλά οι βάσεις για την υλοποίηση του σχεδίου αρχίζουν να μπαίνουν. Συγκεκριμένα, η διέλευση του σύγχρονου τρένου μέσα από την Πάτρα, με κατάληξη το νέο λιμάνι και η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρας – Πύργου, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Υποδομών στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναμένεται να επισκεφθεί την Πάτρα μέσα στο Σεπτέμβριο και δεν αποκλείεται να κάνει ανακοινώσεις για τα συγκεκριμένα έργα. Ειδικότερα, όσον αφορά στη διέλευση του σύγχρονου τρένου από το Ρίο μέχρι το νέο λιμάνι, δηλαδή μέσα από τον οικιστικό ιστό της Πάτρας, έχει εγκαταλειφθεί η πρόταση της υπογειοποίησης, κυρίως λόγω του μεγάλου κόστους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, Κώστα Σπηλιόπουλο, η μελέτη υπογειοποίησης αλλά και τα τεχνικά έργα που θα έπρεπε να γίνουν θα κόστιζαν περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, λοιπόν, προκρίνεται η επίγεια χάραξη, όπου μόνο σε δύο σημεία θα υπάρχει βύθιση των γραμμών και υπόγειο σημείο διέλευσης του τρένου. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον Κώστα Σπηλιόπουλο, το κόστος της νέας λύσης είναι κατά πολύ χαμηλότερο της υπογειοποίησης. Άλλωστε, βασικός στόχος είναι μαζί με το σύγχρονο τρένο να εξακολουθεί να λειτουργεί και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Στο μεταξύ, μετά την επιτυχημένη λειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου της Πάτρας, με τον οποίο μετακινούνται σε καθημερινή βάση περίπου 8.000 άτομα, βρίσκεται υπό μελέτη και η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα - Πύργος, που έχει κλείσει εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια. Ειδικότερα, η αρχή γίνεται με τις μελέτες της κανονικοποίησης της μετρικής γραμμής Πάτρα - Πύργος, συνολικού μήκους 120 χιλιομέτρων. Οι μελέτες, οι οποίες συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, έχουν χωρίσει τη γραμμή σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα περιλαμβάνει τη γραμμή από την Πάτρα μέχρι τα Καβάσιλα της Ηλείας, με προϋπολογισμό μελέτης 2.915.875 ευρώ και μήκος δικτύου 52 χιλιομέτρων. Το δεύτερο τμήμα περιλαμβάνει τη γραμμή από τα Καβάσιλα μέχρι τον Πύργο, με προϋπολογισμό μελέτης 2.214.977 ευρώ, για τα υπόλοιπα 68 χιλιόμετρα του σιδηροδρόμου. Όσον αφορά στο χρόνο ολοκλήρωσης αυτών των μελετών, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμες περί τα τέλη του 2015, παράλληλα με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε το έργο να καταστεί ώριμο και να διεκδικηθούν κονδύλια για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του από την 5η προγραμματική περίοδο. Το κόστος ολοκλήρωσης του έργου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενδέχεται να φτάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. - 

***  Και τυπικά το κτήριο του ΟΤΕ γίνεται πολυκατάστημα γνωστής αλυσίδας         
         
Όπως είχαμε γράψει πριν καιρό στην Καλαμάτα θα ανοίξει κατάστημα της εταιρίας H&M, μάλιστα στο Διαύγεια εντοπίσαμε την άδεια δόμησης που εξέδωσε ο Δήμος Καλαμάτας για αλλαγή χρήσης.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ θα μετακομίσει μερικά μέτρα πιο κάτω σε κατάστημα που κατά την περίοδο των δημοτικών εκλογών λειτουργούσε σαν εκλογικό κέντρο.

***  Αθλητική  ενημέρωση :

*** Με γκολ του Χρήστου Καλαντζή η "Μαύρη Θύελλα" νίκησε σε φιλικό τον Ερμή Κιβερίου
       
   
Η Καλαμάτα με τέρμα που σημείωσε ο Χρήστος Καλαντζής (σουτ από το ύψος της περιοχής) μόλις στο 1’, επιβλήθηκε με 1-0 του Ερμή Κιβερίου σε φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας που έγινε στην αργολική πόλη. Το ματς ήταν μοιρασμένο στο πρώτο μέρος το οποίο διεξήχθη κάτω από αφόρητη ζέστη ενώ η Καλαμάτα είχε τον απόλυτο έλεγχο στην επανάληψη όπου έφτασε κοντά και σε δεύτερο γκολ αλλά το σουτ του Γεωργακόπουλου στο 70’ σταμάτησε στο δοκάρι του Κοζιώτη.
Οι συνθέσεις:
Ερμής Κιβερίου (Λουκάς Κούρος): Κοζιώτης, Διαμαντής, Φλώρος, Καπλατζής, Σέλλης, Καλυβόπουλος, Βόκτορ, Άλεξ, Δημάκος, Κέλλυ, Δρυμούρας, Αγωνίστηκαν και οι Σαρρής, Φίλης, Βουρβουλέτος, Τζιέρης, Σβίγκος, Χαλαλάς, Σαραγωνίτης
Καλαμάτα: Κωνσταντακόπουλος (60’ Πάππος), Νιφορόπουλος (46’ Παναγιωτόπουλος), Τριάντος (46’ Βασιλόπουλος), Χριστοφιλέας, Ρούσσης (55΄Σκαρλάτος), Πολυχρόνης (60’ Νικολόπουλος), Κουντάνης (46΄Μιλόσεβτς), Χαρίτος, Γεωργακόπουλος, Καλαντζής (60’ Κακαλής), Ηλιόπουλος
 Ο τεχνικός της ομάδας Νίκος Κουρμπανάς δεν έμεινε ικανοποιημένος από την παρουσία της ομάδας, τόνισε ωστόσο πως είναι δική του ευθύνη να βρεί τις λύσεις ώστε να βελτιωθεί η εικόνα στην συνέχεια: «Δεν κρατάμε τίποτε απ΄ αυτό το ματς καθώς η εικόνα μας δεν ήταν αυτή που περίμενα. Δεν θέλω να στέκομαι σε δικαιολογίες και να επικαλεστώ την κούραση από τις διπλές προπονήσεις ή οτιδήποτε άλλο. Κάναμε πολλά λάθη, η αγωνιστική μας παρουσία δεν πλησίασε καν αυτή του προηγούμενου φιλικού. Δεν επιρρίπτω ευθύνες στους παίκτες, εγώ είμαι αυτός που θα πρέπει να βρω τις λύσεις και η ομάδα να παρουσιαστεί όπως πρέπει», είπε χαρακτηριστικά μετά το τέλος του ματς.

***  Οι μεταγραφές των 13 ομάδων της Α1 Κατηγορίας στη Μεσσηνία

  ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Ο ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ Αξιόλογες μεταγραφικές κινήσεις έγιναν και στο χώρο της νεοσύστατης Α1 κατηγορίας. Ο Πανθουριακός έκανε εντυπωσιακές προσθήκες στο ρόστερ του κατακτώντας έτσι τον άτυπο τίτλο του «πρωταθλητή των μεταγραφών». Ακόμη, ο ΑΟ Μεθώνης, η Ομόνοια, ο ΑΟ Φαραί, ο Χανδριναϊκό, ο Κεραυνός Καλαμάτας, ο Αίαντας Καλαμάτας, κινήθηκαν δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι. Βέβαια υπάρχει ακόμη χρόνος για τις τελευταίες κινήσεις. Αναλυτικά οι μεταγραφές των 13 ομάδων της Α1 Κατηγορίας:
1.~ ΑΟ ΦΑΡΑΙ
ΗΡΘΑΝ: Βαγγέλης Καπακλής και Κώστας Ροβολής (Απόλλων Καλαμάτας), Γιάννης Μέντζας (Τέλος Άγρας), Γιάννης Σισμανίδης και Βασίλης Μωράκης (Πανθουριακός), Χρήστος Γεωργακόπουλος (Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου), Σπύρος Σεριάτος (ΑΟ Πατίστα), Παναγιώτης Αντωνόπουλος (Νέος Άρις), Παύλος Πεΐδης (Δόξα Καλαμάτας), Παναγιώτης Δεικτάκης (επέστρεψε από Θεσσαλονίκη)
ΕΦΥΓΑΝ: Ηλίας Φλέσσας, Πέτρος Λιανός, Αντώνης Χριστόπουλος, Γιάννης Βόλος, Γιώργος Σταματελόπουλος, Γκραντ, Στάθης και Άρης Αρβανίτης, Γιώργος Μιχαλόπουλος
2.- ΑΟ ΜΕΘΩΝΗΣ
ΗΡΘΑΝ: Δημήτρης Σώκαλης (Τέλος Άγρας), Θεόδωρος Σταθάς (Ομόνοια), Γιώργος Σταματελόπουλος (ΑΟ Φαραί), Κώστας Παγώνης (ΑΟ Σπερχογείας), Λυμπέρης Διονυσόπουλος (Κένταυρος Μαγούλας Ηλείας), Κώστας Κάππος (Καλλιθέα)
ΕΦΥΓΑΝ: Φίλιππος Μπάλλας, Νίκος Νικολόπουλος, Φραγκίσκος Κεράνης, Ρομπέρτο Κόσοβα
3.- ΟΜΟΝΟΙΑ
ΗΡΘΑΝ: Κώστας Βασιλόπουλος (ΑΟ Διαβολιτσίου), Κώστας Μίντζηρας (Ολυμπιακός Καλαμάτας), Παντελής Κυριόπουλος, Κλέβις Πετριτάι, Ηλίας Λαγωνικάκος (Αίαντας Καλαμάτας), Βασίλης Μπακέας και Άρης Γιακουμής (Παναθηναϊκός Καλαμάτας), Παναγιώτης Δρογγίτης (Νέος Άρις), Γιώργος Ασημακόπουλος (επέστρεψε από Πανθουριακό), Γιώργος Γαλανόπουλος (ΑΟ Πατίστα), Γιάννης Τσάκωνας (ΑΟ Νέδουσα Αλαγονίας)
ΕΦΥΓΑΝ: Αργύρης Κωστόπουλος, Θεόδωρος Σταθάς, Αργύρης Κουραμπάς, Παναγιώτης Σταματόπουλος, Βαγγέλης Γυφτέας, Νίκος Κολόζης, Νίκος Ξανθάκης
4.- ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ
ΗΡΘΑΝ: Βαγγέλης Κουρεντζής, Σπύρος Δασκαλάκης (Μεσσηνιακός), Γιώργος Νιάρχος, Σταμάτης Φέστας (Αστέρας Αρφαρών), Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Αλέξανδρος Τσώνης (Εθνικό Μελιγαλά), Νίκος Μουλιάτος (Ραύφκος Ηρακλείου), Νίκος Βιδάκης (Τσικλητήρας Πύλου), Στάθης Γιαννακόπουλος (Απόλλων Καλαμάτας), Δημήτρης (Τζο) Ανδρεάδης (Ολυμπιακός Ανάληψης), Νίκος Βασιλόπουλος (Αστέρας Βαλύρας)
ΕΦΥΓΑΝ: Γιάννης Σισμανίδης, Αργύρης Μπάλλας, Βασίλης Μωράκης, Γιώργος Αγγελής, Κώστας Φιλανδριανός, Επαμεινώνδας και Γιώργος Καστριτσέας, Παναγιώτης Παπατζίκης
5.- ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ
ΗΡΘΑΝ: Φίλιππος Μπάλλας (ΑΟ Μεθώνης), Παναγιώτης Τσώνης, Θανάσης Κούρταλης (Τσικλητήρας Πύλου), Απόστολος Χούτος (Απόλλων Πεταλιδίου), Διονύσης Καλδής (Καλλιθέα) ΕΦΥΓΑΝ: Χρήστος Μάραντος, Αντώνης Μιχαλόπουλος
6.- ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΗΡΘΑΝ: Σωτήρης Κουκούτσης (ΑΟ Διαβολιτσίου), Πάνος Καναλουπίτης, Κώστας Κοστρένι (ΑΟ Πατίστα), Νίκος Γκότσης (Ολυμπιακός Καλαμάτας), Γρηγόρης Μωραγιάννης (Αστέρας Μικρομάνης), Σταύρος Σώκαλης (Τέλος Άγρας), Κλάιντι Λικάι (Αίαντας Καλαμάτας), Ταουλάν Ίντριζ (Ηρακλής Καλαμάτας), Μάρκος Παναγιωτίδης (Παπαφλέσσας Άμφειας), Ανδρέας Σαρρής (Αργολίδα)
ΕΦΥΓΑΝ: Λεωνίδας Δημητρίου, Παναγιώτης Κουρεντζής, Νίκος Ορφανός, Δημήτρης Αλεβίζος, Γιάννης Σταθόπουλος
7.- ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΥΡΓΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
ΗΡΘΑΝ: Λυκούργος Ν. Ανδρώνης (Τέλος Άγρας), Νίκος Νικολόπουλος (ΑΟ Μεθώνης), Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (ΑΕ Γαργαλιάνων)
ΕΦΥΓΑΝ: Πέτρος Πετρόπουλος, Νίκος Μπακάκης, Γιάννης Μαραγκός
8.- ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΗΡΘΑΝ: Βασίλης Μητσέας (Αστέρας Μικρομάνης), Κώστας Διαμαντής (ΑΟ Σπερχογείας), Γιάννης Πιτσιλής (ΑΣ Μάνεσι)
ΕΦΥΓΑΝ: Σωτήρης Σπύρης, Αργύρης Τσιγάρος, Γεράσιμος Τσάσης, Βασίλης Λυμπερόπουλος, Μάρκος Φίλαϊ, Ηλίας Γεωργίκος
9.- ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΗΡΘΑΝ: Κώστας Παπαβασιλόπουλος και Νίκος Περιβολάρης (Ολυμπιακός Καλαμάτας), Νίκος Ζέρβας και Γιώργος Κονταργύρης (Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου), Βασίλης Διαμαντόπουλος (Τσικλητήρας Πύλου), Παναγιώτης Πουλουπάτης, Σταύρος Βουρλάκος, Άγγελος Γκαρμίρης, Σαράντος Σακελλαρόπουλος, Νίκος Παλιατσέας, Παναγιώτης Βέλμαχος, Στέφανος Ξένιος, Λεωνίδας Αλεξανδρόπουλος, Μιχαήλ-Άγγελος Γιαννής, Γιώργος Ζαγαρέλος, Σταύρος Τριάντος, Δημήτρης Καραγιάννης, Άκης Μπούτσης, Ιάσονας Μπάκας, Παναγιώτης Γιαννακόπουλος (ΑΟ Βέργας), Γιώργος Σιώτος (ΑΣ Ανδρούσας), Δημήτρης Κόντης (γύρισε από Αθήνα)
 ΕΦΥΓΑΝ: Σωτήρης Παυλέας, Νίκος Αναγνωστόπουλος, Γρηγόρης Μούντανος, Δημήτρης Χονδρός, Κλέβις Πετριτάι, Παντελής Κυριόπουλος, Κλάιντ Λικάι, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Γιάννης Καραχάλιος, Αργύρης Ψαρράς
10.- ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ
 ΗΡΘΑΝ: Βασίλης Μαλλικούρτης και Ηλίας Μπουζαλάς (ΑΟ Σπερχογείας), Απόστολος Γιαννόπουλος (ΑΟ Ασπροχώματος), Νάσος Δαμουράς, Δημήτρης Πολίτης (Παναθηναϊκός Καλαμάτας), Αργύρης Ψαρράς (Αίαντας Καλαμάτας), Άγγελος Μωραγιάννης (Απόλλων Καλαμάτας)
 ΕΦΥΓΑΝ: Γιάννης Κουρκουτάς, Γιώργος Γιαννακόπουλος
11.- ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΧΩΡΑΣ
ΗΡΘΑΝ: Άρης Αρβανίτης και Πέτρος Λιανός (ΑΟ Φαραί), Παναγιώτης Ξενούλης (Εθνικός Μελιγαλά), Δημήτρης Χότζα (Δόξα Μεγαλόπολης), Τεοντόρ Τζόελ (Βραζιλιάνος), Ηλίας Ψαρρέας (Δόξα Καλαμάτας
ΕΦΥΓΑΝ: Επαμεινώνδας Τσέρτος, Χαράλαμπος Μπαχούμας
12.- ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ
ΗΡΘΑΝ: Δημήτρης Μπάλλας και Γιώργος Αγγελής (Πανθουριακός), Δημήτρης Κουτρουμπής (ΑΟ Σπερχογείας)
ΕΦΥΓΑΝ: Μάρκος Παναγιωτίδης, Βίκτωρ Τζαφέρι
13.- ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ
 ΗΡΘΑΝ: Στάθης Χρονόπουλος (Πάμισος Μεσσήνης)
ΕΦΥΓΑΝ: Γιάννης Κωνσταντόπουλος, Απόστολος Χούτος - 

*** Διακοπές στη Μεσσηνία για Ζαγοράκη και Λίλη
 
  Ύστερα από λίγους μήνες, ο Θόδωρος Ζαγοράκης βρίσκεται και πάλι στη Μεσσηνία, αυτή τη φορά για τις καλοκαιρινές του διακοπές με προορισμό την Πυλία. Θυμίζουμε ότι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής είχε έρθει στο Νομό στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας ως υποψήφιος ευρωβουλευτής τότε, ενώ γύρισε όντας εκλεγμένος. Στο πλευρό του βρίσκεται η σύζυγός του και γνωστή τηλεπαρουσιάστρια Ιωάννα Λίλη, ενώ τον καλωσόρισε ο καλός του φίλος και παλαίμαχος του ΠΑΟΚ Αντώνης Μαυρέας. - 

***  «Ασημένιος» στο Ευρωπαϊκό της Ζυρίχης ο Μεσσήνιος Λούης Τσάτουμας
 
Τα τελευταία χρόνια αποτελούσε πάντα μία από τις μεγάλες ελπίδες της ελληνικής ομάδας σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Κι ενώ ο ίδιος καθ΄όλη τη διάρκεια της σεζόν ήταν πάντα σταθερός στα άλματά του, στον κρίσιμο αγώνα «χτυπούσε» πάντα η κατάρα των άκυρων και ο Μεσσήνιος άλτης έμενε πάντα εκτός. Αυτή τη φορά όμως στη Ζυρίχη ήταν η σειρά του. Στην τρίτη του συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ο Λούης Τσάτουμας κρέμασε μετάλλιο στο στήθος από το πρώτο του κιόλας άλμα, που ήταν στα 8.15μ, επίδοση που του χάρισε τη δεύτερη θέση του βάθρου. Το χρωστούσε στον εαυτό του ο 32χρονος πρωταθλητής, ο οποίος επιτέλους εξαργύρωσε τις πολύ καλές εμφανίσεις του με μια μεγάλη διάκριση, πανηγυρίζοντας το πρώτο του μετάλλιο στη διοργάνωση και δεύτερο για την ελληνική ομάδα στη Ζυρίχη, μετά το επίσης ασημένιο της Κατερίνας Στεφανίδη στο επί κοντώ. Μάλιστα ήταν ο πρώτος από τους 12 φιναλίστ που ξεκίνησε τις προσπάθειές του με μεγάλο άλμα, κι ενώ όλοι περιορίστηκαν κάτω από τα 8μ, εκείνος μπήκε… φουριόζος στον τελικό, που εν τέλει τον ανέβασε και στο βάθρο. Ήταν η μεγάλη ευκαιρία του Τσάτουμα και δεν την άφησε να πάει χαμένη. Ο πάντα… επικίνδυνος Γκρεγκ Ράδερφορντ ενώ είχε μέτρια εμφάνιση στον προκριματικό «χτύπησε» την κατάλληλη στιγμή και με άλμα στα 8.27μ πρώτα και στα 8.29μ στη συνέχεια «κλείδωσε» το χρυσό μετάλλιο, ενώ στην 3η θέση βρέθηκε ο Γάλλος Καφετιέν Γκομί που λίγο έλειψε να κάνει τη ζημιά στο τελευταίο άλμα του, μένοντας στα 8.14μ. Ο Τσάτουμας είχε επίσης προσπάθειες στα 7.82μ, 7.83μ, 7.86μ και 7.72μ, ενώ το τρίτο του άλμα ήταν άκυρο, το οποίο ήταν και το μοναδικό!Πηγή: gazzeta.gr - 

*** Έπαιξε δελτίο 1 ευρώ και κέρδισε 921.981,73!

 Την εύνοια της Τύχης με το μέρος του είχε ένας παίκτης του Λόττο στην Σιάτιστα της Κοζάνης, ο οποίος έπαιξε σε τοπικό πρακτορείο του ΟΠΑΠ ένα δελτίο με έξι αριθμούς του Λόττο και κέρδισε 921.981,73 ευρώ. Η ταυτότητα του υπερτυχερού παίκτη δεν έγινε άμεσα γνωστή, αλλά στην περιοχή ήδη συζητείται η είδηση, με πολλούς να θεωρούν ότι, μία ημέρα πριν από την Κοίμηση της Θεοτόκου, η Μεγαλόχαρη... έκανε το θαύμα της! -

***   ΑΝΑΡΤΗΓΣΕΙΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2014    :
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Αυγούστου 2014  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html , .-
~  Επιλογές  Θεμάτων  Παρασκευή  01  Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html ,
Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσγς Σάββατο 02 Αυγούστου 2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/02-2014.html  , .-                                                          ~   ~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 03 Αυγούστου 2014   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/08/03-2014.html ,  .-~  Επιλογές Θεμάτων Κυριακή 03 Αυγούστου 2014 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/03-2014.html , .-
~  Διαδρομές  από  επισκέψεις  στο Άγιον Όρος
03-Αυγούστου  2014   
   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html ,
~ 
Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 12 Αυγούστου 2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/08/12-2014.html  ,.-   
~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014 14    : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/08/14-2014-14.html , .- 
~  Πάσχα καλοκαιριού, Κοίμηση Θεοτόκου 14,15 Αυγούστου 2014   : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/08/1415-2014.html  , .-  
~   Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/15-2014.html ,.-  
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 16 Αυγούστου 2014     : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/08/16-2014.html , .- 
~ όμορφες σελίδες Επιλογών Σάββατο 16 Αυγούστου 2014   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/16-2014.html ,.-
~  Άρωμα  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  18 Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/08/18-2014.html ,.-
~

***  ΜΕΝΟΥΝΕ  και ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  
* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-          ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.html ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln  , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-  
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-
~
*** VIDEO ....  Από  ημερήσια  εκδρομή  17-08-2014 :
1~  Κήρυγμα  στον Ι Ν  Αγίου  Νικολάου Βαρσών Αρκαδίας 17/08/2014  : http://youtu.be/mwqNWSyECL8 ,
2~ Εκδρομή και  ενημέρωση  με   17/8/2014 : http://youtu.be/KoXpJ79FKLY ,
 3~ ΕΚΔΡΟΜΉ  ΜΕ  ΑΝΑΦΟΡΈΣ ΚΑΙ ΣΧΌΛΙΑ  17/8/2014: http://youtu.be/DRWslJHcXcc ,
4~ Εκδρομή και όμορφες  ενημερώσεις  17/8/2014 : http://youtu.be/kxVu66hgiNc ,
5~ΤΕΓΕΑ  Αρκαδίας  ενημέρωση  17/8/2014 : http://youtu.be/E7538gsMuUo ,
6~ ΝΑΥΠΛΙΟ  ενημέρωση  17/8/2014 : http://youtu.be/Z9i4lWFUwcY ,
 7~Διαδρομή  από Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών προς Νεοχώρι  Αρκαδίας  17/8/2014 : http://youtu.be/4oUpmaB6gzU ,
8

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ