Άρωμα ενημέρωσης των ειδήσεων Τετάρτη 28 Μαϊου 2014

Άρωμα  ενημέρωσης των  ειδήσεων  Τετάρτη  28  Μαϊου  2014  : 
Παραμονή  εορτασμού ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ του  Ι.

*** Αύριο Πέμπτη 29 Μαΐου εορτάζει ο Ενοριακός Ιερός Ναός Αναλήψεως Χριστού Καλαμάτας 

Σήμερα Τετάρτη 28 Μαΐου, στις 6.30 μ.μ., θα τελεσθεί η ενάτη του Πάσχα και θα ακολουθήσει ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Λαμπρυνάκο, πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Αύριο Πέμπτη, στις 7.00 π.μ., θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία χοροσταντούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει λιτανεία της Ιεράς εικόνος της Αναλήψεως του Χριστού. Στις 7.00 μ.μ. θα ακολουθήσει ο μεθεόρτιος εσπερινός μετά της παρακλήσεως εις την Αγίαν Ανάληψιν του Κυρίου. - 

***  Μεσσηνιακά  και  άλλα  :










***  Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2014 (28/5 - 12/6)
Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2014 (28/5 - 12/6)
     
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2014
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Γ΄ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ & ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α')
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 
ΤΕΤΑΡΤΗ28.05Νεοελληνική Γλώσσα Γ. Π.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ30.05Βιολογία Γ.Π.
Φυσική Γ.Π.
Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής Γ.Π.
Ιστορία Γ.Π.
ΔΕΥΤΕΡΑ02.06Αρχαία Ελληνικά Κ.Μαθηματικά Κ.
ΤΕΤΑΡΤΗ04.06Νεοελληνική Λογοτεχνία Κ.
Βιολογία Κ.
Αρχές Οργάνωσης Κ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ06.06Λατινικά Κ.
Χημεία Κ.
Ανάπτυξη Εφαρμογών Κ.

ΤΡΙΤΗ10.06Ιστορία Κ.
Φυσική Κ.
ΠΕΜΠΤΗ12.06Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Επιλογής)
 
ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α')
ΠΕΜΠΤΗ29.05Νεοελληνική Γλώσσα
ΤΡΙΤΗ03.06Μαθηματικά

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

***  Βουτιά στο κενό από 5ο όροφο έκανε 18χρονος μαθητής          
           
Ο 18χρονος μαθητής δεν πήγε να γράψει πανελλαδικές εξετάσεις - Έπεσε στο κενό από 6όροφη πολυκατοικία με την τραγωδία να συγκλονίζει την πόλη...
Η απόπειρα αυτοκτονίας του μαθητή έγινε λίγο πριν τις 07.30.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο μαθητής ανέβηκε στην κορυφή της εξαόροφης πολυκατοικίας που βρίσκεται πολύ κοντά στο 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών και το νοσοκομείο της πόλης και έπεσε στο κενό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί έφυγε από το σπίτι του το πρωί, αλλά δεν πήγε στο σχολείο για να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις. Κατευθύνθηκε στην πολυκατοικία και τα όσα ακολούθησαν ξεσήκωσαν ολόκληρη την περιοχή.
Στο σημείο της τραγωδίας έσπευσε πολύ γρήγορα ασθενοφόρο, που παρέλαβε το άτυχο παιδί βαριά χτυπημένο, με πολλαπλά κατάγματα σε όλο του το σώμα. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος, Τζίνα Λεπτοκαρύδου, που μίλησε στο NewsIt, ο άτυχος μαθητής κατέληξε στο δρόμο για το Ιπποκράτειο νοσοκομείο.
Εκεί οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή. Οι γονείς του μαθητή έτρεξαν στο νοσοκομείο και ενημερώθηκαν για την τραγική είδηση. Στο νοσοκομείο αναμένονται και αστυνομικοί που θα προσπαθήσουν μέσα από τις καταθέσεις που θα πάρουν, να ρίξουν φως στα αίτια της αυτοκτονίας.   newsit.gr

*** Σαμαράς: Στη Δημοκρατία κυβερνά η δεδηλωμένη πλειοψηφία
Σαμαράς: Στη Δημοκρατία κυβερνά η δεδηλωμένη πλειοψηφία
Απάντηση στο «μη διανοηθείτε» του Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ. Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «απέκτησε τη χειρότερη αλαζονεία της εξουσίας χωρίς να αποκτήσει την εξουσία» και τόνισε πως «στη Δημοκρατία κυβερνά η δεδηλωμένη πλειοψηφία».

*** Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να λαμβάνει αποφάσεις
Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να λαμβάνει αποφάσεις
        
Στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ μίλησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
Στην ομιλία του εξέφρασε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να διαδραματίσει ρόλο στις μείζονες κυβερνητικές επιλογές έως τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, την οποία ζητεί επιμόνως.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε κυβέρνηση σε «αποδρομή» τον συνασπισμό ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και υπεραμύνθηκε της θέσης ότι μετά την ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές δεν έχει ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να νομοθετεί σε «βάρος της κοινωνίας τις μνημονιακές δεσμεύσεις» και να δεσμεύει, όπως είπε, τις τις επόμενες γενιές με μια δήθεν διαπραγμάτευση.
Είπε ακόμη ότι «έχουμε δύσβατο δρόμο, θα παραλάβουμε καμένη γη. Στόχος μας να την επανενώσουμε, ώστε να την οδηγήσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης».

***  Γ.Πανούσης: Ο Κουβέλης μπορεί να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Γ.Πανούσης: Ο Κουβέλης μπορεί να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ο καθηγητής και βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης
Ο Φώτης Κουβέλης ολοκλήρωσε ένα κύκλο στη ΔΗΜΑΡ αλλά μπορεί να συμβάλει ως «ο πρόεδρος της νέας Κεντροαριστεράς ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» διατύπωσε ο βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Πανούσης, πριν ακόμη υποβληθεί η παραίτηση του κ. Κουβέλη στα όργανα της Δημοκρατικής Αριστεράς.
«Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Κουβέλης ολοκλήρωσε έναν κύκλο και θέλει ο ίδιος να συμμετάσχει στη μετεξέλιξη (…) στη ΔΗΜΑΡ Β' με άλλους όρους και να συμβάλλει, πιθανόν με νέο ρόλο, ο οποίος μπορεί να είναι ο πρόεδρος της νέας Κεντροαριστεράς ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» είπε ο κ. Πανούσης στον Alpha.
Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ δεν επικυρώσει την παραίτηση του κ. Κουβέλη, ο Γιάννης Πανούσης απάντησε: «Εγώ θεωρώ ότι ο κ. Κουβέλης είναι ιστορικό και εμβληματικό στέλεχος, δεν μπορεί να παίζει και δεν θα ήθελε να παίξει με τους θεσμούς και με τις διαδικασίες. Δηλαδή ότι ‘παραιτούμε και δεν παραιτούμε και κάποιοι έρχονται και μου λένε να μείνω’. Αυτά δεν τα πιστεύω».  Newsroom ΔΟΛ

***   Εξαιρετικής ποιότητας τα νερά κολύμβησης στη Μεσσηνία         
           
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το έτος 2013
Υψηλής ποιότητας ήταν τα νερά κολύμβησης στη Μεσσηνία το 2013, με το 95% των υδάτων να ανταποκρίνεται στις ελάχιστες απαιτήσεις. Μάλιστα, οι παραλίες τα πήγαν ελαφρώς καλύτερα σε σύγκριση με τις λίμνες και τα ποτάμια, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μετρήσεις που διενεργήθηκαν διάφορες χρονικές περιόδου, οι περισσότερες παραλίες μας είναι «παράδεισος» για τους κολυμβητές. Κάποια μικροπροβλήματα παρουσιάζονται στην περιοχή του Κορδία στην Καλαμάτα, στην Ανάληψη του Δήμου Μεσσήνης, σε δύο παραλίες της Μεθώνης και σε παραλίες της Φοινικούντας (Λούτσα, Ανατολική και Δυτική περιοχή). Εκεί, τα νερά κολύμβησης χαρακτηρίζονται, αντί για «εξαιρετικής ποιότητας», ως «καλά».
Από εκεί και πέρα, στην ετήσια έκθεση, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», όλες οι περιοχές κολύμβησης στην Κύπρο και το Λουξεμβούργο χαρακτηρίζονται ως «εξαιρετικές», ενώ ακολουθούν η Μάλτα (με ποσοστό 99%), η Κροατία (95%) και η Ελλάδα (93%).
Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μεγαλύτερο ποσοστό υδάτων ανεπαρκούς ποιότητας ήταν η Εσθονία (6%), η Ολλανδία (5%) και το Βέλγιο (4%). Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι ανάμεσα στις χώρες αυτές βρίσκονται και δύο μεσογειακές, η Γαλλία και η Ισπανία με 3%, καθώς και η Ιρλανδία, επίσης με το ίδιο ποσοστό.
Η ετήσια έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) καταγράφει την ποιότητα του νερού σε 22.000 περιοχές κολύμβησης σε όλη την Ε.Ε., την Ελβετία και για πρώτη φορά την Αλβανία. Παράλληλα με την έκθεση, ο ΕΟΠ έχει δημοσιεύσει ένα διαδραστικό χάρτη με τα αποτελέσματα σε κάθε περιοχή το έτος που πέρασε.
Με αφορμή την έκθεση ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Γιάνες Ποτότσνικ, δήλωσε: «Είναι θετικό το γεγονός ότι η ποιότητα των ευρωπαϊκών υδάτων κολύμβησης εξακολουθεί να είναι υψηλού επιπέδου, όμως δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε με ένα τέτοιο πολύτιμο αγαθό όπως το νερό Πρέπει να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι το νερό στο οποίο κολυμπάμε, το νερό που πίνουμε και τα υδάτινα οικοσυστήματά μας προστατεύονται πλήρως».
Οι τοπικές αρχές, προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα, παίρνουν δείγματα από παραλίες της εκάστοτε περιοχής την άνοιξη και στη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου. Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης μπορεί να είναι, μάλιστα, «εξαιρετική», «καλή», «επαρκούς ποιότητας»  και «ανεπαρκούς ποιότητας». Οι αξιολογήσεις βασίζονται στα επίπεδα των δύο τύπων βακτηριδίων, η ύπαρξη των οποίων αποτελεί ένδειξη ρύπανσης από λύματα ή την κτηνοτροφία. Τα συγκεκριμένα βακτήρια ενδέχεται να προκαλέσουν ασθένεια (έμετος και διάρροια) σε περίπτωση κατάποσης.
Στην αξιολόγηση των υδάτων δε λαμβάνονται υπόψη σκουπίδια, η ρύπανση και άλλες πτυχές που βλάπτουν το φυσικό περιβάλλον.
Ενώ οι περισσότερες περιοχές κολύμβησης είναι αρκετά καθαρές για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, η κατάσταση σε πολλά από τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ευρώπης κρίνεται ανησυχητική, καθώς αυτά απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την όξυνση.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης 

***  Αύξησαν και οι δύο υποψήφιοι τη δύναμή τους, αλλά επικράτησε ο Αριστ. Σταθόπουλος           
           
Σε επτά επιπλέον εκλογικά τμήματα επιβλήθηκε την Κυριακή, σε σχέση με την αρχική εκλογική αναμέτρηση, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Οιχαλίας, Αρ. Σταθόπουλος, της ανθυποψηφίου του Παναγιώτας Γεωργακοπούλου, η οποία κέρδισε 30 εκλογικά τμήματα, έναντι των 17 που είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο.
Την πρώτη Κυριακή ο κ. Σταθόπουλος είχε υπερψηφιστεί σε 30 τμήματα, έναντι 17 της κας Γεωργακοπούλου, 12 του κ. Ηλία Σακελλαριάδη, 5 του κ. Κων. Δημητρακόπουλου και 3 του κ. Κων. Ρεϊτζόπουλου.
Στη Δ.Ε. Ανδανίας, κέρδισε τα 6 από τα 17 τμήματα, στη Δ.Ε. Δωρίου τα 4 από τα 13, στη Δ.Ε. Είρας τα 6 από τα 8, στη Δ.Ε. Μελιγαλά τα 11 από τα 16 και στη Δ.Ε. Οιχαλίας τα 3 από τα 13.
Η κα Γεωργακοπούλου κέρδισε 6 από τα 17 τμήματα της ΔΕ Ανδανίας, 6 από τα 13 της Δ.Ε. Δωρίου, 1 από τα 16 της Δ.Ε. Μελιγαλά και 4 από τα 13 της Δ.Ε. Οιχαλίας.
Ο  κ. Σακελλαριάδης κέρδισε τα 4 από τα 17 τμήματα της Δ.Ε. Ανδανίας, 1 από τα 13 της Δ.Ε. Δωρίου, 1 από τα 8 της Δ.Ε. Είρας, 4 από τα 16 της Δ.Ε. Μελιγαλά και 2 από τα 13 τμήματα της Δ.Ε. Οιχαλίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Δημητρακόπουλος κέρδισε 1 από τα 17 τμήματα της Δ.Ε. Δωρίου και 4 από τα 13 τμήματα της Δ.Ε. Οιχαλίας.
Τέλος, ο κ. Ρεϊτζόπουλος κέρδισε 1 από τα 17 τμήματα της Δ.Ε. Ανδανίας, 1 από τα 13 της Δ.Ε. Δωρίου και 1 από τα 8 της Δ.Ε. Είρας (Δασοχώρι, Κόκλα και Πέτρα).
Τη β΄ Κυριακή ο κ. Σταθόπουλος κέρδισε 9 από τα 17 τμήματα της ΔΕ Ανδανίας, 3 από τα 13 της Δ.Ε. Δωρίου, 7 από τα 8 της Δ.Ε. Είρας, 10 από τα 16 της Δ.Ε. Μελιγαλά και 8 από τα 13 της Δ.Ε. Οιχαλίας.
Η κα Γεωργακοπούλου κέρδισε 8 από τα 17 τμήματα της Δ.Ε. Ανδανίας, 10 από τα 13 της Δ.Ε. Δωρίου, 1 από τα 8 της Δ.Ε. Είρας, 6 από τα 16 της Δ.Ε. Μελιγαλά και 5 από τα 13 της Δ.Ε. Οιχαλίας.   Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

***  Μια ευαισθησία που συγκίνησε          
            
Δεν μπόρεσαν να αφήσουν ασχολίαστη όσοι έγιναν μάρτυρες του περιστατικού, την κίνηση ενός δικυκλιστή αστυνομικού σε κεντρικό δρόμο στη Διασπορά.
Στη μέση του δρόμου βρέθηκε ένα νεογέννητο γατάκι, που καλά καλά δεν μπορούσε να περπατήσει. Ο δικυκλιστής αστυνομικός, όχι μόνο δεν το προσπέρασε, αλλά σταμάτησε και το πήρε, σώζοντάς το από βέβαιο θάνατο. Δε γνωρίζουμε αν το μετέφερε κάπου ή το «υιοθέτησε», αλλά όσοι διερχόμενοι έγιναν μάρτυρες, έχουν να το λένε.  Β.Β. 

***  Ανακοίνωση της «Ελληνικής Δράσης» για τα αποτελέσματα με …αιχμές για τη «Χρυσή Αυγή»          
    
Μετά τις εκλογές
 Κατ’ αρχάς θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους και όσες βρέθηκαν μαζί μας στο πολιτικό χαράκωμα της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ» για το Δήμο Καλαμάτας και αντιστάθηκαν στις πιέσεις και στα κτυπήματα κάτω από τη μέση όσων πολιτικάντηδων βλέπουν την πολιτική ως επάγγελμα. Παρ’ όλα αυτά, στις εκλογές μίλησε ο λαός και η γνώμη του είναι απολύτως σεβαστή.
Συγχαρητήρια στον κ. Νίκα, που κατάλαβε, επιτέλους, ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, όπως είπε στην ομιλία του την περασμένη Κυριακή, οι οποίοι περνούν δύσκολα και δυστυχούν. Αυτό είναι μία προτεραιότητα για μας, όπως γράφουμε στο πρόγραμμά μας και έχουμε κατ’ επανάληψιν δηλώσει ότι είναι απαραίτητη μία ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική.
Επίσης, θέλουμε να συγχαρούμε τον κ. Νίκα για τις μοναδικές ικανότητές του να συνενώνει από τσιγγάνους και στελέχη της ΔΗΜΑΡ μέχρι και… Χρυσαυγίτες, με προεξάρχοντα το βουλευτή τους!
Συγχαρητήρια ακόμη και στους «αντισυστημικούς» Χρυσαυγίτες, που εψήφισαν και εξέλεξαν κιόλας από την πρώτη Κυριακή τον εκλεκτό του συστήματος και της Ν.Δ., κ. Νίκα, πηγαίνοντας αντίθετα με την κομματική τους γραμμή να μη δοθεί καμία ψήφος στη Ν.Δ. (Άραγε, ο κ. Νίκας φοβόταν τη δεύτερη Κυριακή;). Αυτό το αναφέρουμε, γιατί στελέχη του κ. Νίκα διέδιδαν ότι έχουμε την στήριξη της Χρυσής Αυγής, ενώ κάποιοι που δηλώνουν «Χρυσαυγίτες» δούλευαν για τον κ. Νίκα. Αυτό δηλώνουν οι αριθμοί και μετά τις ευρωεκλογές.
Τέλος, εμείς είμαστε πάντα εδώ με διάθεση συνεργασίας και συνεννοήσεως προς όλους, μένοντας σταθεροί στις αξίες και στις αρχές μας εναντίον του σάπιου συστήματος της μεταπολιτεύσεως, της εγκληματικότητας, ειδικά στην ύπαιθρο, και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της εθνικής μας ταυτότητος, που απειλείται από την εισβολή εκατομμυρίων λαθρομεταναστών στην πατρίδα μας και τον ισλαμικό φανατισμό που αυτοί μεταφέρουν.
Εκ του Γραφείου Τύπου 

***  Φωτιά σε εστιατόριο στην πλατεία της Κυπαρισσίας (φωτογραφίες)         
     
  
  
Στις φλόγες παραδόθηκε το απόγευμα εστιατόριο στην πλατεία της Κυπαρισσίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 6.30 το απόγευμα στην καμινάδα του εστιατορίου, αλλά πήρε διαστάσεις και εξαπλώθηκε στην κουζίνα και το ταβάνι του καταστήματος. Από το ταβάνι του εστιατορίου, που είναι στο ισόγειο κτίσματος, προχώρησε στο πάτωμα του ορόφου όπου είναι οικία και δύο γραφεία που όμως δεν είναι επιπλωμένα καθώς δεν χρησιμοποιούνται. Οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου άμεσα επιχείρησαν να περιορίσουν την πυρκαγιά και εκκένωσαν το χώρο τους, ενώ ειδοποίησαν το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυπαρισσίας και στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα και οι πυροσβέστες ξεκίνησαν την επιχείρηση κατάσβεσης ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί, προκαλώντας πύρινο παρανάλωμα, στην οικία και σε διπλανά καταστήματα. Η Τροχαία Κυπαρισσίας διέκοψε και εξέτρεψε την κυκλοφορία  των οχημάτων. Mε τις συντονισμένες προσπάθειες των δυνάμεων της Πυροσβεστικής η φωτιά περιορίστηκε. Ωστόσο, το εστιατόριο υπέστη τεράστιες καταστροφές και σε εξοπλισμό αλλά και σε πάγιες εγκαταστάσεις και χώρους του. 
 
***  Βροχή οι επενδύσεις στις καλύτερες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσά τους και η Μεσσηνία         
           
Έχοντας στο πορτοφόλι τους πάνω από 4 δισ. ευρώ, Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να χτίσουν ξενοδοχεία πολλών αστέρων και boutiquehotels στη χώρα του ήλιου και της θάλασσας.
Το γεγονός ότι είναι προ των πυλών η κάθοδος του «FourSeasons» στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης και της Aman Resorts έχει ανοίξει την όρεξη πολλών ξένων φιρμών, αλλά και funds που επενδύουν στον τουρισμό.
Παράλληλα, κορυφαίοι ελληνικοί όμιλοι ενισχύουν συνεχώς τις αλυσίδες τους, όπως τα «GraceHotels» του ομίλου Libra της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη, τα «Costa Navarino» της TEMES, συμφερόντων Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, και ο όμιλος Σπανού στην Κρήτη. Ανάμεσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο εμίρης του Κατάρ, ο οποίος αγόρασε πέρυσι το νησί Οξυά στο Ιόνιο πέλαγος αντί 6 εκατ. ευρώ (έχει ήδη αγοράσει άλλα τέσσερα νησιά και ετοιμάζεται να τα διπλασιάσει), είναι έτοιμος να ξεκινήσει την κατασκευή ενός μοναδικού θέρετρου, το οποίο θα αλλάξει τα δεδομένα, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και όλης της χώρας. Θα υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχεία, μπανγκαλόου, δύο τουριστικά χωριά, συγκρότημα καταστημάτων, οικισμός καλλιτεχνών, μαρίνες, πλωτές αποβάθρες, ελικοδρόμια, προβλήτες προσέγγισης υδροπλάνων, χώροι άθλησης, γκαλερί, πάρκα τέχνης και μουσεία. Από το πλάνο δεν ξεφεύγει και η Μύκονος, καθώς, όπως λέγεται, καταριανά κεφάλαια ετοιμάζονται να αγοράσουν δύο μεγάλες εκτάσεις, προκειμένου να χτίσουν δύο μπουτίκ ξενοδοχεία.
Οι Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι το 2013 οι αφίξεις στη χώρα μας έφτασαν τα 18 εκατ., ενώ για φέτος ο... πήχης έχει μπει στα 20 εκατ., με προσδοκώμενα έσοδα άνω 14 δισ. ευρώ. Μεταξύ των επενδυτών που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στη χώρα μας περιλαμβάνονται η βρετανική Minoan Group, διάφορα funds από Κορέα, Κίνα και ΗΠΑ, Ελληνοαυστραλοί επενδυτές για το «IliadResort» στην Ιθάκη, το Oaktree, η γερμανική επενδυτική TaurusInvestments Holdings, καθώς και η γνωστή αμερικανική αλυσίδα ξενοδοχείων «NikkiBeach».
Την ίδια ώρα, η Dolphin Capital προχωρά στην ανέγερση ξενοδοχείων, όπως και η «GraceHotels» που ελέγχεται από τον όμιλο Libra. Επιπρόσθετα και ο όμιλος Σπανού επενδύει στην Ελούντα της Κρήτης.
  Καλαμάτα
Η αλυσίδα «GraceHotels» του LibraGroup προωθεί, επίσης, τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στην Καλαμάτα, που θα περιλαμβάνει και βίλες προς πώληση. Το ξενοδοχείο «GraceKalamata», μια επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ, θα βρίσκεται λίγο έξω από την ιστορική πόλη (στην περιοχή της Βελίκας) και θα διαθέτει 125 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, καθώς και 40 βίλες.

***  «Εκλογές οι καλύτερες γιορτές»          
   
Αυτό το σλόγκαν είχε χρησιμοποιήσει κάποτε ένας φίλος μου ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, αναφερόμενος στην αυξημένη κίνηση, αλλά και στους τζίρους που παρουσιάζουν τα καταστήματα τις ημέρες των εκλογών. «Κερδισμένοι» της β΄ Κυριακής ήταν αναμφίβολα τα παραθαλάσσια καταστήματα, αφού, επιτέλους, ο καιρός τούς έκανε το χατίρι.
Εκτός αυτών, «γιορτή» είχαν και τα καταστήματα της Μεσσήνης, που το βράδυ της Κυριακής έζησε στιγμές ανάλογες εκείνων του πανηγυριού.   Κ. Γαζ.  

***   Επανακαταμέτρηση από την Παρασκευή όλων των ψήφων για τη Μεσσήνη
 
ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΤΣΩΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Επίσημα πλέον από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας δήμαρχος Μεσσήνης με μία ψήφο διαφορά επανεκλέγεται ο νυν δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έγινε από τα πρακτικά των δικαστικών αντιπροσώπων και επικυρώθηκε από τους δικαστές. Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει ότι η μάχη σταματά εδώ, καθώς ήδη από χθες ο αντίπαλος του κ. Αναστασόπουλου, Γ. Τσώνης, κατέθεσε αίτηση επανακαταμέτρησης όλων των ψηφοδελτίων, σε όλα τα εκλογικά τμήματα του καλλικράτειου Δήμου Μεσσήνης. Η επανακαταμέτρηση θα αρχίσει από τα εκλογικά συνεργεία του Πρωτοδικείου Καλαμάτας την Παρασκευή. Παρών και ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος με δική του αίτηση έχει ζητήσει να παραστούν εκπρόσωποί του κατά τη διάρκεια της επανακαταμέτρησης. Αυτό σημαίνει ότι θα «ξεψαχνισθούν» όλα τα ψηφοδέλτια και ιδιαίτερα τα άκυρα, για τα οποία πάγια τακτική είναι η κατάθεση ενστάσεων από την κάθε ενδιαφερομένη ή, αντίθετα, θιγόμενη πλευρά.Επίσημα αποτελέσματα με διαφορές Χθες από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων βάσει των πρακτικών των δικαστικών αντιπροσώπων στους τρεις Δήμους που έγιναν επαναληπτικές εκλογές, αλλά και στις περιφερειακές εκλογές. Χθες το απόγευμα, ολοκληρώθηκε η ίδια διαδικασία και για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στο Νομό Μεσσηνίας. Από σήμερα θα ξεκινήσει η καταμέτρηση της σταυροδοσίας, προκειμένου από την επόμενη εβδομάδα να γίνουν και οι ανακηρύξεις. Βάσει των αποτελεσμάτων που εξέδωσε χθες το Πρωτοδικείο, μπορεί να μην αλλάζει τίποτα σε επίπεδο νικητών, είναι ωστόσο διαφοροποιημένα τα τελικά αποτελέσματα σε σύγκριση με αυτά που ανακοινώθηκαν την επομένη των εκλογών από το Τμήμα Εκλογών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, τα οποία είναι πάντοτε ανεπίσημα. Ειδικότερα: Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, σύμφωνα με το Πρωτοδικείο, ο επανεκλεγείς Πέτρος Τατούλης έλαβε συνολικά 44.471 ψήφους, αντί 44.545 όπως είχε ανακοινωθεί από το Τμήμα Εκλογών, ενώ ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης έλαβε 35.733 ψήφους αντί 35.659 που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Στο Δήμο Δυτικής Μάνης, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, που είναι και αυτά που ισχύουν, ο νέος δήμαρχος Ιωάννης Μαραμπέας έχει λάβει 2.747 ψήφους, αντί 2.790 που είχε ανακοινωθεί από το Τμήμα Εκλογών και ο απερχόμενος δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας έχει λάβει 2.415 ψήφους, αντί 2.371 ψήφων. Στο Δήμο Οιχαλίας, ο νέος δήμαρχος Αριστείδης Σταθόπουλος έλαβε 4.517 ψήφους, αντί 4.412 που είχε ανακοινωθεί αρχικά και η κα Παναγιώτα Γεωργακοπούλου έλαβε 3.952 ψήφους αντί 4.057 ψήφων.Ξεκίνησε η δικαστική μάχη στη Μεσσήνη Τα απόλυτο ντέρμπι, στο Δήμο Μεσσήνης, έληξε προσωρινά με μία ψήφο διαφορά υπέρ του νυν δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου με 9.237 ψήφους, έναντι 9.236 του αντιπάλου του Γ. Τσώνη. Η διαφορά βρέθηκε στο 1ο (190ό) Εκλογικό Τμήμα του Αριστομένη, όπου είχε καταμετρηθεί από το Τμήμα Εκλογών μια ψήφος λιγότερη υπέρ του κ. Αναστασόπουλου. Από νωρίς το πρωί χθες και οι δύο πλευρές βρέθηκαν για δεύτερη ημέρα στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Από την πλευρά του, ο κ. Τσώνης κατέθεσε στην έφορο των εκλογών αίτηση για επανακαταμέτρηση όλων των ψήφων σε όλα τα εκλογικά τμήματα του Δήμου Μεσσήνης, με αφορμή, όπως τονίζει σε αυτή, «τη διαδοχική αλλαγή των αποτελεσμάτων στο 190ό Εκλογικό Τμήμα» και γιατί, όπως εξηγεί στη συνέχεια, «υπάρχουν εύλογες αμφιβολίες για τη διαφορά της μίας ψήφου». Η αίτησή του έγινε δεκτή και η επανακαταμέτρηση από το Πρωτοδικείο ορίσθηκε να ξεκινήσει την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη νομική υποστήριξη του κ. Τσώνη, αναλαμβάνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Σωτηρέλης. Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Τσώνης αναφέρει: «Αναμένουμε την επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων και των 102 εκλογικών τμημάτων του Δήμου Μεσσήνης, την οποία έχουμε ήδη ζητήσει με αίτησή μας στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας». Αίτηση για παράσταση εκπροσώπων του κατά τη διαδικασία της επανακαταμέτρησης κατέθεσε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, και επίσης έγινε δεκτή.Άλλες 4 αιτήσεις Στο μεταξύ, στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας έχουν κατατεθεί άλλες 4 αιτήσεις επανακαταμέτρησης από υποψήφιους συμβούλους σε Καλαμάτα και Πύλο – Νέστορος. Οι δύο αιτήσεις έχουν κατατεθεί από υποψήφιους τοπικούς συμβούλους του συνδυασμού του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα για επανακαταμέτρηση στα εκλογικά τμήματα 157 και 158 Ασπροχώματος, για τις εκλογές της 18ης Μαΐου. Οι άλλες δύο αιτήσεις έχουν κατατεθεί από δύο υποψήφιους τοπικούς συμβούλους του συνδυασμού του δημάρχου Πύλου – Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη, για Επανακαταμέτρηση των εκλογικών τμημάτων 402 και 403 στην Κοινότητα Καλλιθέα. Της Βίκυς Βετουλάκη - 

*** Σενάριο αλλαγής εδρών στο Δήμο Καλαμάτας         
            
Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχουμε στο Δήμο Καλαμάτας αλλαγή των εδρών στις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ο μεν συνδυασμός του Μαν. Μάκαρη «Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες» θεωρεί ότι δικαιούται μία έδρα ακόμη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, και έτσι από εννέα να εκλέξει δέκα δημοτικούς συμβούλους.
Το ίδιο, όμως, πιστεύει ότι δικαιούται και ο συνδυασμός του Θ. Μπρεδήμα «Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας».
Για να δούμε, τελικά, πού θα καθίσει η... μπίλια και ποιος θα είναι ο χαμένος της Επανακαταμέτρησης.   Α.Π. 
 
*** Παροχή υποτροφιών 2014 από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά         
           
Υποτροφίες σε μαθητές και μαθήτριες που θέλουν να εγγραφούν στο σχολείο και επιθυμούν να συμμετέχουν στον αντίστοιχο διαγωνισμό προτίθενται να προσφέρουν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.
Ειδικότερα, αφορά στους αποφοίτους του Δημοτικού που επιθυμούν να εγγραφούν στο Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.
Συγκεκριμένα:
1η υποτροφία (όποιο παιδί συγκεντρώνει το καλύτερο αποτέλεσμα): Δωρεάν φοίτηση στις 3 τάξεις του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.
2η υποτροφία (όποιο παιδί συγκεντρώνει το 2ο καλύτερο αποτέλεσμα): 50% έκπτωση στα δίδακτρα φοίτησης στις 3 τάξεις του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.
3η υποτροφία (όποιο παιδί συγκεντρώνει το 3ο καλύτερο αποτέλεσμα): 25% έκπτωση στα δίδακτρα φοίτησης στις 3 τάξεις του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.
Θα δοθούν τρεις υποτροφίες για μαθητές του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και τρεις υποτροφίες για μαθητές από άλλα σχολεία.
  Παρατηρήσεις
-Η υποτροφία αφορά στα έξοδα φοίτησης στο κανονικό πρόγραμμα του σχολείου. Δεν αφορά επιπλέον παροχές (π.χ. γεύμα κ.λπ.). Το δε παράβολο φοίτησης στην ιδιωτική εκπαίδευση (72,50 ευρώ ανά έτος) καταβάλλουν οι κηδεμόνες του υποτρόφου.
-Η βαθμολογία των τριών υποτρόφων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 86/100 στο κάθε εξεταζόμενο μάθημα και για να συνεχίζεται τα δύο επόμενα έτη, θα πρέπει ο μαθητής/μαθήτρια να έχει Γενικό Βαθμό Έτους: Άριστα (18,6).
-Οι υποτροφίες είναι ανεξάρτητες από την οικονομική κατάσταση των γονέων.
-Δε θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των εξεταζομένων, παρά μόνο των μαθητών που θα κερδίσουν τις υποτροφίες.
-Ο κάθε εξεταζόμενος θα μπορεί να δει το γραπτό του και τα γραπτά όσων κέρδισαν τις υποτροφίες, αν το επιθυμεί.
-Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των υποτροφιών είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 10 παιδιών.
Ο διαγωνισμός υποτροφιών για τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού θα γίνει το Σάββατο 31 Μαΐου, στις 9.00 το πρωί, στο χώρο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά. Μπορούν να συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες απ’ όλα τα σχολεία.
Δηλώσεις συμμετοχής στην ιστοσελίδα www.bougas-school.gr, μέσω ΕΛΤΑ ή τηλεφωνικά στα (27210) 92022 - 92122.
  Επιστήμες, πολιτισμός και αθλητισμός
Στο μεταξύ, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που κάνουν οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους τομείς των διαφόρων επιστημών, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, χορηγούν υποτροφίες για το σχολικό έτος 2014-2015 σε όσους διακρίθηκαν (τα έτη 2013-2014) με τις εξής προϋποθέσεις:
Α΄ Επιστήμες: Σε αυτούς που κατέλαβαν από 1η έως 6η θέση σε Πανελλαδικούς Διαγωνισμούς Νέων Ελληνικών, Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Αστρονομίας, που διενεργούνται από αναγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς.
Β΄ Πολιτισμός: Σε αυτούς που κατέλαβαν από 1η – 6η θέση σε Πανελλήνιους Αγώνες που έγιναν από το υπουργείο Παιδείας ή άλλους αναγνωρισμένους φορείς στο θέατρο, τη μουσική και το χορό.
Γ΄ Αθλητισμός: Σε αυτούς που κατέλαβαν από 1η έως 6η θέση σε σχολικούς αγώνες σε ατομικό ή ομαδικό άθλημα, σε επίπεδο νομού για Δημοτικό και Γυμνάσιο.
Σε αυτούς που κατέλαβαν από 1η έως και 8η θέση σε πανελλήνιους αγώνες σε ατομικό ή ομαδικό άθλημα για το Λύκειο.
Σε αυτούς που κατέλαβαν 1η έως 8η θέση σε πανελλήνιους διασυλλογικούς αγώνες σε ατομικά ή ομαδικά αθλήματα που διοργανώνουν οι ομοσπονδίες, για όλες τις ηλικίες.
Προϋπόθεση συμμετοχής στις υποτροφίες είναι ο μέσος όρος προαγωγής ή απόλυσης για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να έχει το χαρακτηρισμό τουλάχιστον Λίαν Καλώς.
Τα είδος της υποτροφίας (ποσοστό επί των διδάκτρων) καθορίζεται ανάλογα με τη διάκριση στους παραπάνω αγώνες ή διαγωνισμούς.
  Ειδικές αθλητικές υποτροφίες
Επίσης, το σχολικό έτος 2014-2015 χορηγούνται ειδικές υποτροφίες σε όσους εγγράφονται στην Α΄ τάξη του Γενικού Λυκείου και διακρίνονται στα ομαδικά αθλήματα: Ποδόσφαιρο – Μπάσκετ – Βόλεϊ – Χάντμπολ και Πόλο.
Η αξιολόγηση θα γίνεται από 3μελή επιτροπή καθηγητών Φυσικής Αγωγής – προπονητών που θα οριστεί από τα Εκπαιδευτήρια.
Στόχος η βοήθεια στους νέους και τις νέες που διαθέτουν αρκετό χρόνο στον αθλητισμό και η παροχή της ευκαιρίας να διακριθούν πανελλαδικά με τα ανάλογα οφέλη.
Προϋπόθεση και εδώ είναι το απολυτήριο Γυμνασίου να έχει το χαρακτηρισμό τουλάχιστον Λίαν Καλώς.
  Υποτροφίες πολυτέκνων
Στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των πολυτέκνων και τριτέκνων χορηγούνται ειδικές υποτροφίες χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό, παρά μόνο ο μέσος όρος της βαθμολογίας να έχει το χαρακτηρισμό Λίαν Καλώς ή Άριστα.
  Αριστείο
Τέλος, όσοι μαθητές των A΄ και Β΄ τάξεων του Γυμνασίου γράψουν στις τελικές εξετάσεις του ερχόμενου Μαΐου - Ιουνίου μέσο όρο μεγαλύτερο από 19,51, θα τύχουν έκπτωσης 25% στα δίδακτρα του σχολικού έτους 2014-2015, όσοι γράψουν ≥ 19,01 έκπτωση -20% και όσοι γράψουν ≥ 18,51 έκπτωση -15%.
Όσοι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου γράψουν στις τελικές εξετάσεις του ερχόμενου Μαΐου - Ιουνίου μέσο όρο μεγαλύτερο από 19,51, θα τύχουν έκπτωσης -30% στα δίδακτρα του σχολικού έτους 2014-2015, όσοι γράψουν ≥ 19,01 έκπτωση -25% και όσοι γράψουν ≥ 18,51 έκπτωση -20%.
Αυτές οι εκπτώσεις - αριστείο ισχύουν και για μαθητές από άλλα σχολεία που θα γράψουν καλά στις εξετάσεις του σχολείου τους και θα ήθελαν να μετεγγραφούν στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.

*** Παραιτήθηκε ο Φώτης Κουβέλης

 Την παραίτησή του στη διάθεση των οργάνων του κόμματος έθεσε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Στη δήλωσή του ο Φώτης Κουβέλης αναφέρει: «Κατέβαλα κάθε προσπάθεια, σε κάθε περίσταση, να προβάλω και να υπερασπισθώ τις δημοκρατικές αξίες που συγκροτούν την παράταξη μας και εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ. Πιστεύουμε, όλοι, σε μια Αριστερά στην υπηρεσία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της αδιαπραγμάτευτης πολιτικής και κομματικής εντιμότητας. Τα αποτελέσματα των εκλογών για την Ευρωβουλή με οδηγούν, ως έχω χρέος, να υποβάλω στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο του κόμματος την παραίτησή μου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες καταστατικές μας διαδικασίες. Αυτά τα όργανα θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις». imerisia.gr - 

*** Αργή ζωή
468979484_640
Σε αυτό το εντυπωσιακό time-lapse βίντεο του Daniel Stoupin (φωτογράφου  και ερευνητή θαλάσσιας βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ), με χρήση τεχνικών υψηλής μεγέθυνσης, τα θαλάσσια ζώα φανερώνουν τη μυστική τους ζωή.
slow-life-coral-macro-timelapse1
Τα κοράλλια και τα σφουγγάρια είναι πολύ ευκίνητα πλάσματα, αλλά η κίνησή τους είναι ανιχνεύσιμη μόνο σε διαφορετικές χρονικές κλίμακες σε σύγκριση με τη δική μας και απαιτεί υπομονή για να τα δει κανείς. Αυτά τα ζώα χτίζουν κοραλλιογενείς υφάλους και διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη βιόσφαιρα, αλλά δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για την καθημερινή τους ζωή
Video    : http://vimeo.com/88829079  ,
slow_life2 . daniel-stoupin-slow-life-corals-3.jpg.650x0_q85_crop-smart .macro-3
 Αντικλείδι , http://antikleidi.com 
 
 23water-flame-fantasy04-m58
22 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό .
Ένα πιθανό βοήθημα για εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.  Video  : http://youtu.be/DmPDC2exvPM  ,

*** ΟΛΟ  ΤΟ ΝΕΡΟ  ΤΗΣ  ΓΗΣ  σε μια  σφαίρα  :
Οι επιστήμονες λένε ότι αν όλο το νερό στη Γη βρισκόταν μέσα σε μια σφαίρα, η διάμετρος της  θα ήταν μόλις 1385 χιλιόμετρα.  Ο συνολικός όγκος της σφαίρας θα ήταν 1,386,000,000 κυβικά χιλιόμετρα.
Στους υπολογισμούς έχει συμπεριληφθεί το νερό των ωκεανών, των ποταμών, λιμνών, παγετώνων, υπόγειων αποθεμάτων,  ακόμη και της υγρασίας.
Ο Jack Cook, ερευνητής της αμερικάνικης Γεωλογικής Υπηρεσίας, δημιούργησε την παρακάτω εικόνα για να δείξει πόσο λίγο νερό έχουμε στην πραγματικότητα:

Περίπου 70% της επιφάνειας της γης, καλύπτεται από νερό. Στους ωκεανούς βρίσκεται το 96,5% του νερού όλης της γης.
Η παραπάνω σφαίρα είναι στην πραγματικότητα πιο μεγάλη από  ό, τι μοιάζει στην οθόνη του υπολογιστή. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι είναι ένα τρισδιάστατο σχήμα,που απεικονίζεται σε δύο διαστάσεις, οπότε 'ξεγελάει' λίγο το μάτι.
Περίπου 12.900 κυβικά χιλιόμετρα του νερού, κυρίως με τη μορφή υδρατμών, βρίσκονται στην ατμόσφαιρα ανά πάσα στιγμή. Αν αυτή η ποσότητα έπεσε όλη μαζί στη Γη, θα την κάλυπτε  με μόλις 2,5 εκατοστά.
Κάθε μέρα, 1170 κυβικά χιλιόμετρα νερού εξατμίζονται στην ατμόσφαιρα.
Όσο αφορά το γλυκό νερό, πολύ περισσότερο βρίσκεται αποθηκευμένο στο έδαφος, από ό, τι είναι διαθέσιμο σε λίμνες και ποτάμια. Περισσότερο νερό (29.200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) βρίσκεται στους παγετώνες και τους πάγους, κυρίως στις πολικές περιοχές και στη Γροιλανδία.

***     Αν ο κόσμος ήταν ένα χωριό 100 ατόμων    
   
Ενδιαφέρουσες διαφάνειες για την κατανομή του πληθυσμού της γης:


 

***  φιλοσοφία ως αξεσουάρ
  
philosopher
Στις σοβαρές στρατιωτικές σχολές, π.χ. στο West Point και στο Sundhurst,  οι εκκολαπτόµενοι αξιωµατικοί, πέραν των πολεµικών τεχνών και των µαθηµάτων στρατηγικής, βαλλιστικής, πολεµικής τεχνολογίας κ.λπ., µαθαίνουν και «καλούς τρόπους».
Όχι βέβαια επειδή θα τους χρειαστούν «καλοί τρόποι» στα πεδία των µαχών ή τη στιγµή που εκτοξεύουν συστάδα πυραύλων εναντίον ένστολων και αµάχων, αλλά επειδή η γνώση του savoir vivre θεωρείται απαραίτητη, έτσι ώστε ένας νέος αξιωµατικός να µπορεί να παραστεί σε δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Παλάτι, στα σπίτια της «καλής κοινωνίας»...
Κακά τα ψέµµατα, αναγνώστη. Στην καλύτερη περίπτωση, η διδασκαλία της φιλοσοφίας είναι για τον χώρο της οικονοµικής επιστήµης ό,τι περίπου η µύηση στους «καλούς τρόπους» για τις στρατιωτικές σχολές: µια δοκιµασία που δάσκαλοι και σπουδαστές θεωρούν ότι δεν έχει καµία σχέση µε αυτό καθαυτό το αντικείµενό τους, και την οποία «υφίστανται» επειδή ίσως τους βοηθά στην ανάπτυξη µιας πιο ολοκληρωµένης προσωπικότητας. Κάτι ανάλογο µε τα γαλλικά και το πιάνο µιας κοπέλας που την προετοιµάζει η πατριαρχική οικογένεια για τον καλό γάµο.
Ακόµα όµως και αυτή η ανοχή στη φιλοσοφία εκ µέρους οικονοµικών τµηµάτων φθίνει γοργά. Τα περισσότερα τµήµατα οικονοµικών επιστηµών έχουν πλέον «απελευθερωθεί» από τέτοιες «προκαταλήψεις» περί του παιδευτικού ρόλου της φιλοσοφίας. Ίσως για καλό. Από τη στιγµή που δεν θεωρούν ότι η φιλοσοφία αφορά την καρδιά της οικονοµικής σκέψης, ίσως είναι καλύτερα που την εξοστρακίζουν πλήρως. Πιο τίµιο. ∆εν είµαι καθόλου σίγουρος ότι ένα εισαγωγικό µάθηµα στον Πλάτωνα και τον Russell το οποίο όλοι περιφρονούν θα άλλαζε ιδιαίτερα τη συµπεριφορά του απόφοιτου που ξηµεροβραδιάζεται µε στόχο τα δυσθεώρητα µπόνους της πιάτσας, δοµώντας οµόλογα.
brainΠόσο διαφορετικά φαίνονταν τα πράγµατα τον 19ο αιώνα, τότε που, όσοι ασχολούνταν µε τα οικονοµικά, τα αντιµετώπιζαν ως παρακλάδι της φιλοσοφίας. Από το 1982 έχω εργαστεί σε αρκετά οικονοµικά τµήµατα. Όπου βρισκόµουν, επιχειρηµατολογούσα υπέρ της ένταξης φιλοσοφικών µαθηµάτων στον πυρήνα της οικονοµικής παιδείας. Παντού µε αντιµετώπιζαν ευγενικά αλλά µε σκεπτικισµό. Κάποιοι συνάδελφοι θεωρούσαν ότι είναι πράγµατι καλό να µαθαίνουν οι φοιτητές µας και ολίγην φιλοσοφία (κάτι ανάλογο των «καλών τρόπων» στις στρατιωτικές σχολές).
Άλλοι, οι πιο ειλικρινείς, µε αντιµετώπιζαν σαν να τους είχα προτείνει να εισαγάγουµε µαθήµατα… καλλιγραφίας. Σχεδόν κανείς δεν αποδεχόταν την ιδέα της εµφύτευσης της φιλοσοφικής παιδείας στον πυρήνα της οικονοµικής σκέψης.
Από µια άποψη πρόκειται για αναµενόµενη αντίδραση: Η οικονοµική σκέψη, από τα τέλη του 19ου αιώνα, έχει πείσει τον… εαυτό της πως είναι πλέον αυτόνοµη. Πως δεν έχει ανάγκη κανέναν στην προσπάθειά της να κατανοήσει τη λειτουργία των κοινωνιών της αγοράς: ούτε την ιστορία ούτε τη φιλοσοφία (περί κοινωνιολογίας, ανθρωπολογίας και ψυχολογίας ούτε λόγος να γίνεται).
Θα µου πείτε: Μα είναι δυνατόν το σινάφι σας να θεωρεί άνευ σηµασίας την ιστορία και τη φιλοσοφία; ∆εν τη θεωρεί άνευ σηµασίας. Απλώς το σινάφι µας θεωρεί ότι, ενώ οι φιλόσοφοι και οι ιστορικοί δεν έχουν τίποτα σπουδαίο να διδάξουν (ως προς τον τρόπο σκέψης) στους οικονοµολόγους, οι οικονοµολόγοι διαθέτουν την καλύτερη συνταγή τόσο όσον αφορά την ουσία της φιλοσοφίας (τη µελέτη του Ορθού Λόγου) όσο και ως προς την κατανόηση των ιστορικών γεγονότων που έπλασαν τη σηµερινή κοινωνία. Κάποιοι, µάλιστα, θεωρούν ότι έχουν ιερή υποχρέωση να διαφυλάξουν την οικονοµική µέθοδο από τη σύγχυση που φέρνει στον νου των νέων οικονοµολόγων η φιλοσοφία ενός Hegel, ενός Heidegger ή ενός Wittgenstein. Θεωρούν ότι αυτή την καθαρή µέθοδο, που προέκυψε µετά τον εξοστρακισµό της φιλοσοφίας από τα οικονοµικά, έχουν καθήκον να την εξαγάγουν στις υπόλοιπες κοινωνικές επιστήµες. Πρόκειται για µια διάθεση κάπου µεταξύ του αποστολικού-ευαγγελιστικού και του ιµπεριαλιστικού (ένας συνδυασµός καταξιωµένος άλλωστε από την ευρωπαϊκή και την αµερικανική ιστορία).
Πρόκειται για αυθάδεια; Ή µήπως για ειλικρίνεια ενός κλάδου των κοινωνικών επιστηµών που ξεπέρασε τους υπόλοιπους και που τώρα πλέον τους υποτάσσει λόγω της αδιαµφισβήτητης ανωτερότητάς του; Ίσως ακούγεται τραβηγµένο. ∆εν είναι όµως: Η συντριπτική πλειονότητα των οικονοµολόγων πιστεύουν το δεύτερο. Πιστεύουν ακράδαντα στην αυτονοµία της οικονοµικής µεθόδου από τη φιλοσοφία και την ιστορία. Είναι πεπεισµένοι ότι τα οικονοµικά αποτελούν πλέον, ιδίως µετά την ανάπτυξη της θεωρίας παιγνίων, τη µοναδική επιστηµονική βάση πάνω στην οποία πρέπει να θεµελιώνονται όχι µόνον όλες οι υπόλοιπες κοινωνικές επιστήµες αλλά και η φιλοσοφία (τουλάχιστον η ηθική και η πολιτική φιλοσοφία).
Πράγµατι, δεν είναι καθόλου λίγοι οι οικονοµολόγοι οι οποίοι εξάγουν την «οικονοµική µέθοδο» στη φιλοσοφία, στην οικονοµική ιστορία, στην κοινωνιολογία, στην ανθρωπολογία, στο δίκαιο και στην ψυχολογία. Ορµώµενοι από µια συγκινητική πίστη στην ικανότητα της οικονοµικής ανάλυσης να διαφωτίζει τα πάντα, χωρίς βοήθεια από κανέναν, διαβάζουν ιστορία για να αποδείξουν ότι η κατανόησή της εξασφαλίζεται από την εφαρµογή της δικής τους µεθόδου· εντρυφούν στις σχέσεις µεταξύ των φύλων για να αναδείξουν τον προοδευτισµό της ίδιας µεθόδου· επαναπροσδιορίζουν το Κοινωνικό συµβόλαιο του Rousseau για να πείσουν για την ικανότητα των οικονοµικών να θεµελιώνουν σε στέρεη επιστηµονική βάση αυτά στα οποία ο γάλλος φιλόσοφος είχε οδηγηθεί ενστικτωδώς· επανεξετάζουν την κατηγορική προσταγή του Kant µε µοναδικό στόχο να αποδείξουν ότι µπορεί να οικοδοµηθεί πάνω στα δικά τους οικονοµικά αξιώµατα.
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα ήταν µεµπτό, αν επρόκειτο για µια αµφίδροµη διαδικασία. Για έναν διάλογο µεταξύ της οικονοµικής µεθόδου και του Rousseau ή του Kant. ∆υστυχώς, η εξαγωγή της οικονοµικής µεθόδου στη φιλοσοφία και τις κοινωνικές επιστήµες γίνεται µε τρόπο που θυµίζει µονόλογο· µονόλογο ανάλογο µε εκείνον που, σύµφωνα µε τον Foucault, προσπάθησε (µάταια) να επιβάλει ο νεωτεριστικός Λόγος στο παράλογο. Ακόµα και οι πιο ρατσιστές ευρωπαίοι αποικιοκράτες κάτι πήραν από τις χώρες στις οποίες υπηρέτησαν. Η οικονοµική µέθοδος όµως δεν παίρνει ποτέ τίποτα από τα φιλοσοφικά και κοινωνικά πεδία στα οποία συνεχώς επεκτείνεται. Πρόκειται για µοναδικό φαινόµενο στην ιστορία του… ιµπεριαλισµού.
Σε τι οφείλεται αυτή η περιχάραξη, αυτή η αυτονοµία; Ας αφήσουµε το ερώτηµα να αιωρείται, προς το παρόν. Η απάντηση σίγουρα σχετίζεται µε κάποια εξελικτική διαδικασία που εµφυσά κοινωνική ισχύ στην οικονοµική µέθοδο, οδηγώντας έτσι στην ανάπτυξη ισχυρών αντιστάσεων εναντίον ενός πραγµατικού διαλόγου µε τη φιλοσοφία και τις κοινωνικές επιστήµες.
Σε αυτό το σηµείο θέλω να τονίσω την ύπαρξη και την ισχύ αυτών των αντιστάσεων.
Πριν από πολλά χρόνια, γνωστός αµερικανός οικονοµολόγος, αφού άκουσε την παραπάνω άποψή µου, ότι η φιλοσοφία πρέπει να επιστρέψει στον πυρήνα της οικονοµικής σκέψης, µου απάντησε µεταξύ αστείου και σοβαρού: «Όταν ακούω συνάδελφο οικονοµολόγο να χρησιµοποιεί τη λέξη “φιλοσοφία”, κάνω ό,τι και ο Goering όταν άκουγε τη λέξη “κουλτούρα”: ψάχνω το περίστροφό µου!». Το επιχείρηµά του ήταν ότι η φιλοσοφία όχι µόνο δεν βοηθά αλλά κάνει κακό. Ότι αποσπά την προσοχή των οικονοµολόγων από το αντικείµενο της δουλειάς τους, που είναι η επιστηµονική µελέτη των κοινωνικών και των οικονοµικών φαινοµένων, και µαγαρίζει τη σκέψη τους µε ανούσιες ανησυχίες και φιλοσοφικές προκαταλήψεις.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο συγκεκριµένος συνάδελφος είναι όχι µόνο φτασµένος οικονοµολόγος αλλά και σοβαρός διανοούµενος, µε πολλές δηµοσιεύσεις στο µεταίχµιο οικονοµικών και φιλοσοφίας!
Θυµάµαι ότι προσπάθησα να τον φέρω σε δύσκολη θέση, ρωτώντας τον αν είναι δυνατόν να επιχειρηµατολογήσει πειστικά πως η φιλοσοφία είναι άχρηστη για τα οικονοµικά στη βάση καθαρά επιστηµονικών επιχειρηµάτων και χωρίς να κάνει χρήση φιλοσοφικών εννοιών. Η απάντησή του ήταν ανένδοτη: «∆εν µε ενδιαφέρει να πείσω κανέναν. Πράγµατι, αν ήθελα να σε πείσω, θα χρειαζόµουν τη φιλοσοφία. Νοµίζω όµως ότι η αξία της επιστηµονικής δουλειάς του οικονοµολόγου πρέπει να µιλάει από µόνη της, χωρίς φιλοσοφικά επιχειρήµατα. Γι’ αυτό µπορώ να αγνοήσω τη φιλοσοφία και απλώς να ασχολούµαι µε την επιστήµη µου. Ακριβώς αυτό είναι που θέλω να µάθω και στους φοιτητές µου. ∆εν θέλω να ασχολούνται µε το νόηµα της ζωής. Ούτε µε την απόδειξη ότι… υπάρχουν. ∆εν είναι δική τους δουλειά να κρίνουν το πώς θα έπρεπε να είναι ο κόσµος. Είναι επικίνδυνες ενασχολήσεις αυτές για όσους είναι ταγµένοι να τον περιγράφουν. Αντικειµενικά. Επιστηµονικά».
Έτσι έχουν τα πράγµατα, αναγνώστη, στους διαδρόµους των καλών οικονοµικών τµηµάτων ανά τον κόσµο: Η φιλοσοφία αντιµετωπίζεται είτε (α) ως «τα γαλλικά και το πιάνο» των φοιτητών οικονοµικών (που έχουν την πολυτέλεια να πηγαίνουν σε καλά πανεπιστήµια µε παράδοση στη φιλελεύθερη διαπαιδαγώγηση και µια ευρεία γκάµα µαθηµάτων «άσχετων» προς τη µείζονα κατεύθυνση), είτε (β) ως µια ενασχόληση που προκαλεί σύγχυση στο µυαλό των οικονοµολόγων και που καλό είναι να αποφεύγεται, τουλάχιστον έως ότου οι φοιτητές εκπαιδευτούν καλά στην οικονοµική επιστήµη, έτσι ώστε να διαθέτουν αντιστάσεις απέναντι σε «χαλαρούς» τρόπους σκέψης. Αντίθετα, τα οικονοµικά παρουσιάζονται ως η αντικειµενική προσπάθεια να περιγραφούν τα οικονοµικά δεδοµένα, έτσι, χωρίς δεοντολογικές κρίσεις.
homunculus-drawingΙΙ. Ο ∆ΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
Έστω ότι συµφωνούµε µε τον αµερικανό συνάδελφο που παραπάνω µας είπε ότι η φιλοσοφία επιβαρύνει (αντί να βοηθά) τον οικονοµολόγο, του οποίου η δουλειά έχει αξία που πρέπει να «µιλάει µόνη της». Τα λόγια του µου θύµισαν τον Primo Levi, ο οποίος, µέσα στη µαυρίλα του ναζισµού, έπεσε µε τα µούτρα στη Χηµεία, όχι µόνο για να αφαιρείται από τα έκτροπα που συνέβαιναν γύρω του, αλλά και ως µια µορφή αντίστασης· επειδή, όπως έγραψε ο ίδιος, η αποκάλυψη της αντικειµενικής, επιστηµονικής αλήθειας αποτελεί µια έκφραση αυθεντικής ελευθερίας· µιας ελευθερίας που υπερβαίνει τις ιδεολογικές ή φιλοσοφικές µας προκαταλήψεις, καθώς αντικατοπτρίζει τη δοµή ενός κόσµου ανεξάρτητου από την ανθρώπινη βούληση.
Αυτή η φράση του Levi µε συγκινεί και την ενστερνίζοµαι απόλυτα. Είµαι σίγουρος ότι και ο αµερικανός συνάδελφός µου εννοούσε κάτι ανάλογο για την ενασχόληση µε τα οικονοµικά. Όπως ο Levi πάσχιζε για την ελευθερία µέσω της επιστήµης, και όχι µέσω της φιλοσοφίας, έτσι και ένας οικονοµολόγος µπορεί να φιλοδοξεί να απελευθερωθεί µέσω των οικονοµικών του ερευνών, χωρίς να πρέπει να εντρυφήσει στον Quine ή στον Nietzsche.
Εκ πρώτης όψεως, βεβαίως, φαντάζει αβάσιµη µια τέτοια φιλοδοξία για έναν οικονοµολόγο: Σε αντίθεση µε τη δουλειά του χηµικού, η όποια ελευθερία εκλύεται από την επιστηµονική δουλειά του οικονοµολόγου είναι καταδικασµένη να αντανακλά έναν κόσµο που δηµιουργεί η ανθρώπινη βούληση. Χωρίς αυτή δεν υπάρχει οικονοµικό φαινόµενο προς µελέτη. Άρα;
Το παιχνίδι δεν είναι εντελώς χαµένο. Ο οικονοµολόγος µπορεί ακόµα να φιλοδοξεί, σαν τον Levi, µια µορφή αυθεντικής ελευθερίας, εκπορευόµενη από την αποκάλυψη µιας πραγµατικότητας για την οικονοµία που έως εκείνη τη στιγµή κρατιόταν καλά κρυµµένη, όµηρος του «κοινού νου». Για να τα καταφέρει όµως, ο οικονοµολόγος πρέπει να διαλέξει µεταξύ δύο εντελώς διαφορετικών δρόµων: Ο ένας δρόµος οδηγεί σε οικονοµική θεωρία που προσπαθεί να αντικατοπτρίσει τη δοµή ενός κοινωνικού κόσµου όπου η ανθρώπινη βούληση είναι και αυτή µέρος της προς µελέτη δοµής· ένα από τα υποπροϊόντα του προς µελέτη φαινοµένου. Όποιος επιλέξει αυτόν τον δρόµο πρέπει, µε το ξεκίνηµα, να ενδιαφερθεί για τη φιλοσοφική διάσταση της ανθρώπινης βούλησης, για την αµφίδροµη σχέση µεταξύ της δοµής του κοινωνικού κόσµου και της βούλησης των ανθρώπων, για τη σηµασία της ψυχολογίας τόσο της µάζας όσο και του ατόµου. Επιπλέον πρέπει να αποδεχθεί την Απροσδιοριστία της θεωρίας του ως κάτι το επιθυµητό· να ενστερνιστεί ένα ανοικτό ερµηνευτικό σύστηµα, το οποίο περιγράφει και εξηγεί χωρίς να «προβλέπει» το παρόν ως τη «µοναδική ισορροπία» του κοινωνικού κόσµου. Βλέπεις, αναγνώστη, αντίθετα µε τον Levi, ο οποίος δεν είχε λόγο να ανησυχεί για το τι πίστευαν οι χηµικές ενώσεις του για τις θεωρίες του, ο κοινωνικός επιστήµονας δεν µπορεί παρά να προσεγγίσει τις θεωρίες του ως µέρος του φαινοµένου που µελετά. Ο άλλος δρόµος, εκείνος που επιλέγει η κυρίαρχη οικονοµική σχολή σκέψης, διαφέρει πολύ. Οδηγεί σε άλλου τύπου οικονοµική θεωρία. Σε θεωρία που προσπαθεί να αντικατοπτρίσει τη δοµή ενός κοινωνικού κόσµου όπου η ανθρώπινη βούληση εξηγεί την κοινωνική δοµή χωρίς να εξηγείται από αυτή· η βούλησή µας, αντί να είναι ένα από τα υποπροϊόντα της δοµής, διατηρεί τόσους βαθµούς ελευθερίας όσους χρειάζεται ώστε η οικονοµική θεωρία να αποκαλύπτει έναν κόσµο ανεξάρτητο από την όποια διαδικασία είναι υπεύθυνη για τη γένεση της βούλησής µας. Αν αυτό είναι εφικτό, τότε η δουλειά του οικονοµολόγου ίσως να µην διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη του χηµικού. Η επιλογή του ενός από τους δύο δρόµους έχει τελικά τεράστια σηµασία όσον αφορά, µεταξύ άλλων, τη σχέση οικονοµικών και φιλοσοφίας. Ο πρώτος δρόµος δεν περπατιέται χωρίς πάντρεµα των οικονοµικών και της φιλοσοφίας. Ο δεύτερος δεν προσεγγίζεται καν, παρά µόνο αφού η ανθρώπινη βούληση βγει εκτός της θεωρίας. Μπορεί να εξελίσσεται στη βάση κάποιου δαρβινικού µηχανισµού και να επηρεάζεται ακόµα από την κοινωνική δοµή, αλλά δεν µπορεί η βούληση να αποτελεί µέρος της δοµής. Αν έστω και για ένα κλάσµα του δευτερολέπτου αποτελέσει µέρος της, τότε ο δεύτερος δρόµος συγκλίνει µε τον πρώτο και η φιλοσοφία ξαναµπαίνει στο ερµηνευτικό παιχνίδι. Γιατί είναι αυτό «κακό»; Γιατί φοβίζει τόσο τους οικονοµολόγους; Για δύο λόγους:Πρώτον, γιατί όποιος επιλέξει τον πρώτο δρόµο επιλέγει να αποδεχθεί τη ριζική Απροσδιοριστία της οικονοµικής επιστήµης. ∆εύτερον, επειδή οι οικονοµολόγοι, αν γνωρίζουν κάτι καλά, αυτό δεν είναι άλλο από την αξία του… µονοπωλίου. ∆εν βλέπουν λοιπόν τον λόγο να ακολουθήσουν τον πρώτο δρόµο (τον οποίο πρέπει να µοιράζονται µε φιλοσόφους, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και άλλους περίεργους και προβληµατικούς τύπους) όταν ο δεύτερος τους εξασφαλίζει µονοπωλιακή ισχύ απέναντι σε «ανταγωνιστικές» κοινωνικές επιστήµες.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν απαντά στο ερώτηµα: Καλά, και πώς κατάφεραν αυτή την επιλογή, του αυστηρού εξοστρακισµού της φιλοσοφίας από τα οικονοµικά –του δεύτερου δρόµου– να την επιβάλουν µε τέτοια καθολική επιτυχία σε όλα σχεδόν τα πανεπιστήµια του κόσµου; Πρόκειται για µεγάλο ερώτηµα, στο οποίο προσπαθούν να απαντήσουν παρακάτω ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γεώργιος Κριµπάς.
philosophical-balloonΙΙΙ. Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
Οι οικονοµολόγοι παραδέχονται ότι η επιστήµη τους στηρίζεται σε µια σειρά από φιλοσοφικά θεµέλια. Πρόκειται για τον µεθοδολογικό ατοµικισµό, τον εργαλειακό ορθολογισµό, την προσήλωση στην ελευθερία ως την υπέρτατη αξία µιας καλής καγαθής κοινωνίας και τη σηµασία της αβεβαιότητας στην κοινωνική ζωή. Αυτή η παραδοχή συνάδει όµως πλήρως µε τον εξοστρακισµό της φιλοσοφίας από τον πυρήνα της οικονοµικής σκέψης για έναν απλό λόγο: Επειδή οι οικονοµολόγοι θεωρούν (κι ας µην το λένε δυνατά, από ευγένεια ως επί το πλείστον) ότι δεν χρειάζονται τη βοήθεια των φιλοσόφων για να κατανοήσουν και να χρησιµοποιήσουν αυτά τα θεµέλια. Πιστεύουν ότι µπορούν και µόνοι τους. Ας ρίξουµε µια σύντοµη µατιά στο καθένα:
Μεθοδολογικός ατοµικισµός
Ένας καλός ωρολογοποιός, αντιµέτωπος µε ένα µηχανικό ρολόι που δεν το γνωρίζει, θα εφαρµόσει την αναλυτική-συνθετική µέθοδο µελέτης του: Θα πάρει ένα κατσαβιδάκι, θα το «διαλύσει» στα εξ ων συνετέθη, και µετά, αν καταφέρει να το ξανασυναρµολογήσει χωρίς να του περισσέψει τίποτα και το ρολόι δουλέψει, τότε θα έχει καταλάβει πλήρως τη δοµή και τη λειτουργία του. Έτσι και ο µεθοδολογικός ατοµικιστής. Προσπαθεί να «αναλύσει» την κοινωνία στα εξ ων συνετέθη, δηλαδή στα άτοµα, µε σκοπό να τα κατανοήσει ένα προς ένα· ανεξάρτητα το ένα από το άλλο· να διατυπώσει θεωρίες για το πώς συµπεριφέρεται το καθένα ξεχωριστά· και µετά, αν καταφέρει να ξανασυναρµολογήσει την «κοινωνία» αυτή, συναθροίζοντας τις συµπεριφορικές προβλέψεις στις οποίες οδηγήθηκε από το θεωρητικό υπόδειγµα του κάθε ατόµου, δηµιουργώντας µια µακρο-θεωρία για το κοινωνικό σύνολο, τότε θα έχει καταλάβει πλήρως τη δοµή και τη λειτουργία του.
Εργαλειακός ορθολογισµός
Εν αρχή ην ο Λόγος… Πράγµατι, στο ξεκίνηµα κάθε οικονοµικού εγχειριδίου ο αναγνώστης θα βρει, σε πολύ λίγες σελίδες, έναν πλήρη ορισµό του ορθολογισµού. Αρχικά ορίζεται η βούληση του ατόµου ως οι προτιµήσεις του µεταξύ εναλλακτικών «αποτελεσµάτων». Πρόκειται για την αποφασιστική επιλογή του «δρόµου προς την αλήθεια» που περιέγραψα στην προηγούµενη ενότητα. Οι προτιµήσεις αυτές, όπως περίπου τα πάθη του Hume, θεωρούνται η πηγή των δράσεων. Η ικανοποίησή τους µεταφράζεται σε «ωφέλεια», που ορίζεται ως ο µοναδικός σκοπός του ατόµου. Μάλιστα ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα εξαφανίστηκε και το τελευταίο ψήγµα ψυχολογικού ή ηθικού χαρακτηριστικού αυτών των ωφελειών: Όταν λέµε ότι «ένα µήλο σου δίνει περισσότερη ωφέλεια από ένα αχλάδι», η φράση αυτή σηµαίνει ότι θα επιλέξεις το µήλο και απολύτως τίποτα άλλο (π.χ. µπορεί να το φας και να µην νιώσεις καµία ικανοποίηση ή να εκστασιαστείς – η ψυχολογική πληροφόρηση έχει εκµηδενιστεί).
Όσο για τον ορθολογισµό, αυτός έχει πάρει µια παντελώς µηχανιστική ή εργαλειακή µορφή. ∆εν είναι παρά ένα εργαλείο (εξού και εργαλειακός ορθολογισµός)· ένας δούλος· ένας υπολογιστής ο οποίος, στη βάση της διαθέσιµης πληροφόρησης για τους ισχύοντες περιορισµούς και τα προσδοκώµενα οφέλη, εξυπηρετεί τις δεδοµένες προτιµήσεις επιλέγοντας τις κατάλληλες δράσεις.
Σε αυτό το υπόδειγµα ορθολογικής επιλογής, τον λεγόµενο και homo economicus, διακρίνουµε έναν «άνθρωπο» που θέλει αυτό που επιλέγει και επιλέγει αυτό που θέλει· έναν τύπο ατόµου που ποτέ δεν µπορεί να αντισταθεί στην παραµικρή ευκαιρία αύξησης της καθαρής µέσης ωφέλειάς του· ένα «αυτόµατον» µε άπειρη υπολογιστική ικανότητα και απολύτως καµία δυνατότητα να «κρίνει», να γελάει, να κρατά τον λόγο του χωρίς κανέναν λόγο…
Ελευθερία
∆εν θα αµφισβητήσω ούτε µια στιγµή ότι η ελευθερία αποτελεί το υπέρτατο αγαθό. Το µοναδικό κοινωνικό αγαθό για το οποίο αξίζει ακόµα καινα θυσιάσει τη ζωή του κανείς. Πώς ορίζεται όµως από την κυρίαρχη οικονοµική σχολή; Ορίζεται ως η απουσία περιορισµών ή παρεµβάσεων από άλλους. Καµία αντίρρηση. Οι περιορισµοί µάς σκλαβώνουν. Είτε παίρνουν τη µορφή τοίχων γύρω µας είτε παίρνουν τη µορφή διακρίσεων σε βάρος µας λόγω του χρώµατος του δέρµατος ή του φύλου µας, µας εγκλωβίζουν σε ένα πλέγµα φυσικών και ψυχολογικών αλυσίδων που µας µειώνει ως άτοµα και µας αποξενώνει από τη «φύση» µας.
Αβεβαιότητα
Ζούµε σε µια εποχή επιθετικής εµπορευµατοποίησης που συνεχώς αναδεικνύει πρωτοφανείς ανισότητες. Πώς εξηγούνται; Πώς νοµιµοποιούνται; Η απάντηση των οικονοµολόγων βασίζεται στην έννοια της αβεβαιότητας και του ρίσκου. Κάποιοι επιχειρηµατίες παίρνουν πάνω τους το ζήτηµα.  Ξεκινούν, όπως άλλοτε οι µεγάλοι θαλασσοπόροι, σε ένα ταξίδι που τους φέρνει αντιµέτωπους µε τον αδυσώπητο ωκεανό της παγκοσµιοποιηµένης οικονοµίας, του οποίου τα κύµατα απειλούν να τους καταπιούν ανά πάσα στιγµή. Όποιοι από αυτούς τα καταφέρουν και γυρίσουν στο λιµάνι αλώβητοι, πλουτίζουν όπως ακριβώς τους πρέπει. Όσοι χάνονται στα σκούρα µπλε βάθη της θάλασσας ξεχνιούνται. Αυτή η ίδια αβεβαιότητα καθιστά αδύνατο τον όποιο συλλογικό σχεδιασµό µιας οικονοµικής και κοινωνικής ζωής που εκµεταλλεύεται τις ευκαιρίες δηµιουργίας πλούτου. Αν εµείς οι ίδιοι είµαστε αβέβαιοι για το τι θέλουµε (όπως πράγµατι είµαστε), πώς µπορεί να γνωρίζει το κράτος τι ζητάµε; Ακόµα και το πιο αποτελεσµατικό και αδιάφθορο κράτος δεν µπορεί να παρακάµψει το γλυκό µυστήριο της αβεβαιότητας που προκαλεί η συνεχής γέννηση νέων προτιµήσεων και τεχνολογιών. Αν πράγµατι οι οικονοµολόγοι δεν χρειάζονται βοήθεια από τη φιλοσοφία στη «διαχείριση» των παραπάνω εννοιών, τότε ίσως ο εξοστρακισµός της φιλοσοφίας να µπορεί να διατηρηθεί. Να έχει λογική. Κρίνε µόνη σου. Ως προς τον µεθοδολογικό ατοµικισµό, για παράδειγµα, πιστεύεις ότι είναι δυνατόν να κατανοηθεί ικανοποιητικά το κάθε άτοµο ανεξάρτητα από το κοινωνικό σύνολο στο οποίο εντάσσεται (όπως µπορεί να κατανοηθεί η κάθε ροδέλα και το κάθε ελατήριο ενός µηχανικού ρολογιού ανεξάρτητα από το όλον ρολόι); Πιστεύεις ότι µια ορθολογίστρια είναι καταδικασµένη να εξυπηρετεί δουλικά κάποιες συνεπώς καταταγµένες προτιµήσεις; Θεωρείς ότι η ελευθερία είναι εξασφαλισµένη όταν δεν έχουµε εξωγενείς περιορισµούς; Βρίσκεις ικανοποιητικό τον τρόπο µε τον οποίο ορίζει η οικονοµική θεωρία την αβεβαιότητα;
Αν απαντήσεις αρνητικά έστω και σε µία από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε de facto συµφωνείς ότι η φιλοσοφία αντιστέκεται στην προσπάθεια των οικονοµολόγων να την εξοστρακίσουν. Προς το παρόν θα σε αφήσω µε το γνωστό σχετικό τσιτάτο του Bertrand Russell, που έγραφε: «Όσοι αγνοούν τις φιλοσοφικές διαστάσεις της σκέψης τους και των πράξεών τους είναι καταδικασµένοι στις προκαταλήψεις που παράγει ο “κοινός νους”, και στην αναπαραγωγή τετριµµένων λαθών τα οποία παράγουν η εποχή και το έθνος τους».
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1 Ίσως µια τέτοια ικανότητα να θεωρείται εξισορροπητική σε σχέση µε τις υπόλοιπες, που αφορούν την αποτελεσµατικότερη µορφή οργανωµένης, ωµής βίας.
2 Βλ. το «Παράρτηµα 2» του Γ. Βαρουφάκης (2007), Πολιτική Οικονοµία: Η  οικονοµική θεωρία στο φως της κριτικής, Αθήνα: Gutenberg.
3 Σε πρόσφατο άρθρο µου, στο περιοδικό Science and Society (2007), έχω  ισχυριστεί ότι, όσο ενδιαφέρουσες και να είναι οι εξελικτικές θεωρίες, δεν  δύνανται να δώσουν λύση στα βαθιά µεθοδολογικά αδιέξοδα των οικονοµικών
επιµέλεια αφιερώµατος: Γιάνης Βαρουφάκης

***
 
*** Αθλητική  ενημέρωση  :

*** Πήρε την κούπα του "Champions League" και ξεκουράζεται στη Μεσσηνία !          
   
Λίγες μόνο ημέρες μετά την κατάκτηση του Champions League στη Λισαβώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης , και ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στον κόσμο,Gareth Bale , επέλεξε τον "επίγειο παράδεισο" της Costa Navarino για να ξεκουραστεί από μια εξαντλητική χρονιά στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.
Λάτρης του γκολφ ο Ουαλός σταρ , αποφάσισε να δοκιμάσει τις ικανότητες τους στις 2 πίστες παγκοσμίων προδιαγραφών της Costa Navarino , το "The Dunes Course" και το "The Bay Coursce" ενώ παράλληλα απολαυάνει και τις υπέροχες παραλίες της Δυτικής Μεσσηνίας.

***

***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:

  http://www.youtube.com/stamos01 ,        3333   video.-       
 http://www.youtube.com/stamatios01 , =  1804   video .-                      
http://www.youtube.com/vlasiskal , =        1790  video.- 
Σύνολον                                                      6927 βίντεο   .-

 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 2528.-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas   
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  269  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    574 –

~  https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-  171.-  www.mykonoslivetv.com   = ΜΥΚΟΝΟΣ TV   ,
  ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2014 : 

~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-            
~    www.aroma-elladas.gr  ,                            
 ~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/02-2014.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή 02 Μαΐου 2014 , Άρωμα  ενημέρωσης για  όλους  μας , .-
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/03-2014.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Σάββατο 03 Μαΐου 2014 .-                                                                                                              
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/03-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σαββάτου 03 Μαϊου 2014 .-                                                                
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/18052014.html , Ανακήρυξης Υποψηφίων Δήμων Ν. Μεσσηνίας  για  εκλογές  18/05/2014 , Σάββατο, 3 Μαΐου 2014 .-                                                                             
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/03-05-2014.html , ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ  ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ  , Κυριακή 04 Μαΐου  2014 .-   
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/04-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 04 Μαΐου 2014.-                       
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 05 Μαΐου 2014 .- 
~    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-25-2014.html , Συνδυασμοί και  υποψήφιοι για την Περιφέρεια  Πελοπονήσσου στις  εκλογές  18  και  25  Μαϊου  2014  , Δευτέρα  05 Μαΐου  2014 .    
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-25-2014-18-25-2014-05-2014-83.html  , ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ  ΕΚΛΟΓΕΣ 18 και  25/05 Συνδυασμοί  και όλοι οι υποψήφιοι Ν. Μεσσηνίας  2014 , ΤΡΙΤΗ  06  ΜΑΪΟΥ  2014.-  
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/05/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 06 Μαϊου 2014   .-                                            
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html  , ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ  ΚΩΝΣ/ΛΕΩΣ διατελέσαντες από  ιδρύσεως Οικ. Πατριαρχείου . Τρίτη  6/5/2014 .-    http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/07-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 07 Μαΐου 2014  .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/08-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Μαΐου 2014.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , ΚΑΒΑΦΗΣ ,  Άρωμα  Επιλογών  Παρασκευή 09 Μαΐου  2014 .-                                                       
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , Ενημέρωση - η εφημερίδα μας , Παρασκευή 09 Μαΐου 2014.-         
~    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  09  Μαϊου  2014  .- 
  ~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/10.html  , Άρωμα ειδήσεων και ενημέρωσης Σάββατο 10 Μαΐου 2014 .- 
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html , Άρωμα Κυριακάτικης ενημέρωσης με ειδήσεις, Κυριακή 11 Μαΐου 2014,     
 ~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/12-2014.html , Άρωμα ειδήσεων στην ενημέρωση της Δευτέρας 12 Μαΐου 2014  .-                     
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/05/13-2014.html , Άρωμα ειδήσεων  και  ενημέρωσης Τρίτη  13  Μαΐου  2014  .-                            
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/13-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 13 Μαΐου 2014 .-                
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/14-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης ειδήσεων Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 .-                                                   
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 14 Μαΐου 2014  .- 
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/stamatios-n.html ,   Αυτογραφία 15/05/2014    Αυτογραφία  16 /05/2014                                                                                                                                              ~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/15-2014.html ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  15  Μαΐου  2014 .-   
 http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/16-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης από Μεσσηνία και Ελλάδα Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 , .-
~     http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/17-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 17 Μαΐου 2014.-
~
 
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/17-2014.html , Άρωμα  ενημέρωσης του  Σαββάτου  17  Μαΐου  2014  

~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-2014.html , Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές Κυριακή 18 Μαΐου 2014.-
~
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/05/18052015-19-2014.html ,  Αυτοδιοικητικές Εκλογές 18/05/2015 Δευτέρα 19 Μαρτίου 2014 .-

~    http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/05/18052014-19-2014.html ,  Δημοτικές Περιφερειακές Εκλογές 18/05/2014 , Δευτέρα 19 Μαΐου 2014 .-
~     http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/20-2014.html ,   Ενημέρωση με ειδήσεις της ημέρας , Τρίτη 20 Μαΐου 2014 .-  
~      http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/21-2014.html ,      Ενημέρωση και ειδήσεις Τετάρτη 21 Μαΐου 2014  .-                   
~   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/05/22-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη 22  Μαΐου  2014 .-
~    http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/22-2014.html , Άρωμα  στην  ενημέρωση  Πέμπτη  22  Μαΐου  2014  , .-
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/05/23-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  23  Μαϊου   2014 .-
 ~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/05/25-2014.html , Ευρωεκλογές  25 Μαΐου  2014  Συνδυασμοί πολιτικών σχηματισμών  :   Παρασκευή  23 Μαΐου  2014 , ...
~ 
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/2324-2014.html , Άρωμα  ενημέρωσης Παρασκευή και  Σάββατο 23,24Μαϊου  2014 .-                          
~
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/05/24-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 24 Μαΐου 2014.-
~
http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/05/25-2014.html  , Κυριακή  25  Μαΐου 2014 Ευρωεκλογές    Ειδήσεις  Ενημερώσεις  :Στις κάλπες για τον β' γύρο της μάχης στην Αυτοδιοίκηση και τις Ευρωεκλογές .-
~ 
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/25-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή Ευρώ-εκλογών 25 Μαΐου 2014 στην Ελλάδα .-
~  ~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/2014-26-2014.html  , ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 Δευτέρα 26 Μαΐου 2014 .-  
  
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/26-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 26 Μαΐου 2014 .-
 ~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/27-2014.html  , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  27  Μαΐου  2014  .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/28-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 .-
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/28-2014.html , Άρωμα  ενημέρωσης των  ειδήσεων  Τετάρτη  28  Μαΐου  2014  .-
~

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅