Ενημέρωση της Τρίτης 21 Ιανουαρίου 2014

Ενημέρωση της  Τρίτης  21  Ιανουαρίου  2014   :


*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  :
 
 
*** Σχολή Γονέων Ν. Μεσσηνίας Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης posted on Arfara Kalamatas Messinias's timeline
"Την Παρασκευή 24/1, ώρα 14:00-16:30, θα γίνει η έναρξη (πρώτη συνάντηση) του νέου τμήματος της Σχολής Γονέων Μεσσηνίας στο Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών.
Θέμα του προγράμματος εκπαίδευσης/συμβουλευτικής γονέων είναι η "Σύγχρονη οικογένεια", διάρκειας 50 ωρών.
Στην ομάδα θα συμμετέχουν 25 γονείς του Δημοτικού Σχολείου Αρφαρών. Η ομάδα θα δέχεται νέα μέλη κατά τις 3 πρώτες συναντήσεις της. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν."

 
~ Από  το  γάμο μας  Ν- Π(Γ)   09 / 11 / 2013 Φωτογραφίες ΄ΑΥΤΌ  ΤΟ  ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΌ  ΜΑΣ ΒΙΝΤΕΟΙ : http://youtu.be/OPgNrq7dGS4 ,
***  Χάθηκαν δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις χώρες των Μνημονίων
Εισήγηση-καταπέλτης της Ευρωβουλής
Χάθηκαν δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις χώρες των Μνημονίων
Η κατάσταση σε σχέση με την ανεργία των νέων περιγράφεται ως «απελπιστική»   (Φωτογραφία:)
Κριτική στο Eurogroup και στα ευρωπαϊκά όργανα που μετέχουν στην τρόικα, για τις κοινωνικές επιπτώσεις των προγραμμάτων προσαρμογής στην Ελλάδα, στην Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ασκεί σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.
Στο σχέδιο του Ισπανού εισηγητή Αλεχάνδρο Θέρκας επισημαίνεται ότι μέσα σε μια τετραετία χάθηκαν στις τέσσερις χώρες δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ η κατάσταση σε σχέση με την ανεργία των νέων περιγράφεται ως «απελπιστική». Συγκεκριμένα, ο Θέρκας υπολόγισε πως η απώλεια των δύο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις τέσσερις μνημονιακές χώρες αντιστοιχεί στο 15% του συνολικού αριθμού των θέσεων εργασίας.
Ο εισηγητής καθιστά τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στα προγράμματα προσαρμογής και τις κοινωνικές συνέπειές τους. «Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κομισιόν και Eurogroup) είναι απολύτως και πλήρως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στους λαούς των μνημονιακών χωρών στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και κατ' επέκταση και για τις καταστροφικές κοινωνικές συνέπειές τους» τονίζεται στην έκθεση.
Ακόμη, ο Θέρκας εκφράζει ανησυχία επειδή μεταξύ των όρων για τη χορήγηση χρηματοδοτικής συνδρομής, τα προγράμματα περιλαμβάνουν συστάσεις για περικοπές σε θεμελιώδεις τομείς που άπτονται της καταπολέμησης της φτώχειας, όπως οι συντάξεις, οι βασικές υπηρεσίες και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Καταλήγει δε στο συμπέρασμα πως οι περικοπές στην υγεία και τις συντάξεις που επέβαλαν τα Μνημόνια στην Ελλάδα και στις άλλες μνημονιακές χώρες παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, αλλά και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει ήδη κρίνει παράνομες και έχει καταδικάσει τις περικοπές στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, ενώ επικαλείται και την έντονη κριτική που άσκησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας.
Ο εισηγητής της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ζητά από τη Κομισιόν, την ΕΚΤ και το Eurogroup να αρχίσουν να καταργούν σταδιακά όλα τα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβάλει στις μνημονιακές χώρες και καλεί ειδικά την Κομισιόν να διαθέσει πόρους όπου υπάρχει ανάγκη για την αποκατάσταση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση των υψηλών ποσοστών φτώχειας.   Newsroom ΔΟΛ

*** Ζεσταίνουν από σήμερα τα τρακτέρ της διαμαρτυρίας οι αγρότες

 Να τηρούν λογιστικά βιβλία και να εκδίδουν τιμολόγια, αποδείξεις κ.λπ., ακόμη και αν δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είναι υποχρεωμένοι από φέτος όσοι είχαν το 2013, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα άνω των 10.000 ευρώ ή έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης άνω των 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, στο εξής υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων έχουν όσοι ασκούν αγροτική δραστηριότητα, εφόσον ξεπερνούν τα εισοδηματικά όρια (τζίρο άνω των 10.000 ευρώ και λήψη ενισχύσεων άνω των 5.000 ευρώ). Μετά την παραπάνω απόφαση, με συγκεντρώσεις τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, αρχής γενομένης σήμερα και για ένα δεκαήμερο, ξεκινούν να μετρούν τις δυνάμεις τους οι αγρότες όλες της χώρας, προκειμένου να χαράξουν το πλάνο των φετινών κινητοποιήσεών τους. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής σύσκεψης των επιτροπών αγώνα των μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα προχθές και συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτών από τα υπόλοιπα μπλόκα από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη και τη Μεσσηνία. Σύμφωνα με την εισήγηση του γνωστού Καρδιτσιώτη αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα, από σήμερα και για ένα δεκαήμερο περίπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση τρακτέρ στις πλατείες των χωριών. Από τη συμμετοχή των αγροτών θα εξαρτηθεί και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με επόμενο βήμα την κάθοδο στους εθνικούς δρόμους. Σε πρώτη φάση έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί πανελλαδική κινητοποίηση αγροτών έξω από ΔΟΥ, με στόχο την ανάδειξη του θέματος τήρησης λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες. Επίσης, έχει αποφασιστεί η διοργάνωση μεγάλου αγροτικού συλλαλητηρίου την 1η Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, όταν θα εγκαινιάζεται η έκθεση γεωργικών προϊόντων Agrotica. Με τα νέα φορολογικά μέτρα, όπως διαμορφώνονται, εκτιμάται πως η παραγωγή στη χώρα μας θα καταβαραθρωθεί, αφού οι ετεροκαλλιεργητές είναι περισσότεροι απ’ τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μια από τις σημαντικές παρενέργειες που θα έχει ο νέος νόμος, όπως οι περισσότεροι αγροτοσυνδικαλιστές εκτιμούν, είναι πως θα μειωθεί κατακόρυφα ο όγκος παραγωγής ελαιολάδου, στον οποίο η χώρα μας είχε σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ασφυξίας θα δημιουργηθούν για τους συνταξιούχους, που παίρνουν τις πενιχρές συντάξεις του ΟΓΑ ενώ και η γραφειοκρατία μεγαλώνει. Του Αντώνη Πετρόγιαννη -  

***  Μεθυσμένοι αλλοδαποί έριξαν κάδο σκουπιδιών στο σιντριβάνι της πλατείας των Φιλιατρών (φωτογραφίες)         
         
 
«Ασέβεια», «βεβήλωση», «προσβολή στον πολιτισμό και την ιστορία μας», «πρόκληση», είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που απέδιδαν χθες κάτοικοι των Φιλιατρών σε μεθυσμένους αλλοδαπούς οι οποίοι, προχθές τη νύχτα, φέρεται να έριξαν κάδο γεμάτο σκουπίδια στο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας.
Το προσβλητικό θέαμα, σε ένα σημείο σήμα κατατεθέν της πόλης, όπως είναι το Φλωρεντιανό σιντριβάνι, αντίκρισαν χθες το πρωί κάτοικοι των Φιλιατρών.
Μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Νίκος Φάμπας, που ενημέρωσε σχετικά το Δήμο, ανέφερε: «Περνούσα, γύρω στις 10 παρά το πρωί, από την πλατεία για να πάω να πάρω έναν καφέ για το μαγαζί μου και γυρίζοντας είδα κάτι περίεργο στο σιντριβάνι να επιπλέει. Πλησιάζω και βλέπω το κάδο μαζί με τα σκουπίδια. Εκνευρίστηκα πολύ. Λέω “δεν είναι δυνατόν”. Δεν το ’χα ξαναδεί αυτό το θέαμα, να πετάξουν, απ’ ό,τι έμαθα μετά, κάποιοι Βούλγαροι, πιτσιρικάδες, μεθυσμένοι, τον κάδο τη νύχτα… Εκεί γύρω στο σιντριβάνι έχει γίνει ένα γκέτο. Κάθονται εκεί γύρω μόνο Βούλγαροι, Ρουμάνοι. Δεν κάθεται κανείς Έλληνας, να μπεκροπίνει και όταν μεθύσει να πετάει στο σιντριβάνι τα μπουκάλια και όλα τα σκουπίδια. Εκεί γύρω υπάρχουν κάδοι, αλλά δεν αρκούνται σε αυτό. Πήγα και στο Δήμο και το είπα, αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Να βγάλουμε κι εμείς, ως σύλλογος, ανακοινώσεις στη γλώσσα τους, να προσέχουν και να τηρούν την καθαριότητα. Δε γίνεται αυτό πια. Μη βρωμίζουν την πόλη».  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** To edosafakelaki.gr της Χριστίνας Τρεμόντι γίνεται παγκόσμιο         
   
Η ιστορία της Χριστίνας Τρεμόντι, της νεαρής Ελληνοαμερικανίδας με ρίζες από την Καλαμάτα, έχει ήδη γίνει γνωστή από το «Θάρρος», μετά τα συνεχή ρεπορτάζ. Παρά την πρωτοποριακή της ιδέα με τη δημιουργία της ιστοσελίδας "edosafakelaki. org", όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να καταγγείλει φαινόμενα διαφθοράς και χρηματισμού δημόσιων λειτουργών, το ελληνικό κράτος δεν έδειξε την απαιτούμενη εγρήγορση στην εφαρμογή του. Συνηθίζεται, άλλωστε, στη χώρα μας τους ανθρώπους με ιδέες και όρεξη για δουλειά να τους πετάμε στην αδιαφορία ή να τους λοιδωρούμε.
Αυτή η κατάσταση δεν ισχύει, όμως, αλλού. Ήδη για την προσπάθεια της νεαρής ακτιβίστριας έχουν ασχοληθεί αγγλικά, γερμανικά και αμερικάνικα Μέσα Ενημέρωσης. Κι όχι μόνο αυτό. Η ιδέα της Χριστίνας αγκαλιάστηκε από την Taskforce της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και παγκόσμιους οργανισμούς εναντίον της διαφθοράς. Πρόσφατα, έγινε ένα τέτοιο συνέδριο σε πόλη της Ινδίας, όπου ήταν επίσημη προσκεκλημένη και οι ιδέες της προκάλεσαν το ενδιαφέρον πολλών ειδικών επί του θέματος. Μάλιστα, οι προσκλήσεις για περαιτέρω διερεύνηση των προϋποθέσεων υλοποίησης και εφαρμογής του προγράμματός της σε παγκόσμιο επίπεδο έρχονται η μία μετά την άλλη.
Ως γνωστόν, αφορμή για να γεννηθεί η ιδέα της Χριστίνας ήταν η δυσάρεστη εμπειρία που είχε στην Καλαμάτα και στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης το καλοκαίρι του 2010. Εκεί  νοσηλεύτηκε συγγενικό της πρόσωπο (σ.σ. ο παππούς της, ο οποίος πάσχει από καρκίνο του προστάτη) - και ερχόμενη έτσι σε επαφή με το περίφημο «φακελάκι», βρήκε έναν ευρηματικό τρόπο για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση αυτή και να καταπολεμήσει τη διαφθορά.
Η Τρεμόντι αποφάσισε να δημιουργήσει μία ιστοσελίδα με την ονομασία Εdosafakelaki.org, όπου μέχρι σήμερα χιλιάδες πολίτες έχουν καταγράψει τη δική τους ανάλογη εμπειρία, δηλώνοντας, μάλιστα, τα ποσά που αναγκάστηκαν να δαπανήσουν σε τέτοιου είδους «συναλλαγές». Το ρεπορτάζ αναφέρει, μάλιστα, ότι τα μέχρι τώρα αναφερόμενα ποσά που διατέθηκαν για δωροδοκίες μετριώνται σε εκατομμύρια ευρώ.
Όπως περιέγραψε η ίδια, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «Θάρρος», «είναι σοκαριστικά τα ποσά. Δεν περίμενα να δίνουν οι άνθρωποι τόσα λεφτά. Και με σόκαραν και τα δάνεια. Οι ιστορίες που ο γιατρός λέει στον άρρωστο “άμα δεν έχεις να με πληρώσεις, πάρε δάνειο”».
Στις διηγήσεις των επισκεπτών της ιστοσελίδας, είναι όλα εκεί: όλα τα στερεότυπα που φέρνει η λέξη «φακελάκι», και μαζί οι λεπτομέρειες των ιστοριών που σε ξυπνάνε, που σπάνε το στερεότυπο, και νιώθεις πόσο εξευτελιστικό είναι να κλείνεται όλη σου η ζωή στο περιεχόμενο ενός φακέλου. Υπάρχει ο μεγαλογιατρός, που πήρε 1.500 ευρώ για να κάνει μια καισαρική. «Και τα μέτρησε μπροστά μου, μήπως λείπει κανένα ευρώ».
Υπάρχει ο εκβιαστής του ΣΔΟΕ. «Έδωσα ό,τι μου ζήτησαν για να φύγουν οι ελεγκτές, γιατί με απειλούσαν με πρόστιμα 300.000 ευρώ και κλείσιμο της επιχείρησής μου. Έδωσα έξι χιλιάδες ευρώ».
Υπάρχει ο ψιλικατζής της ΔΕΗ. «Για να μου συνδέσει το ρεύμα του έδωσα 150 ευρώ. Αλλιώς θα περίμενα δύο μήνες, μου είπε ο εργολάβος».
Υπάρχει η υπάλληλος που ζητά φακελάκι ξανά και ξανά. «Απ’ όταν έκανα έναρξη επιχείρησης, η ελεγκτής της εφορίας παίρνει κάθε χρόνο 500 ευρώ, και δεν έρχεται για έλεγχο. Εφέτος δεν είχα να της τα δώσω και με απειλεί πως θα έρθει σε λίγες μέρες για έλεγχο».
Υπάρχει ο άπληστος γιατρός. «Ο γυναικολόγος όχι απλώς ζήτησε, αλλά άνοιξε το φακελάκι και είπε πως τα 300 ευρώ που ήταν μέσα δεν ήταν αρκετά. Ήθελε κι άλλα!».
Υπάρχει και ο τραυματιοφορέας που ζητάει λεφτά για να κατεβάσει απ’ τις σκάλες τον άρρωστο, όταν δεν υπάρχει ασανσέρ. «Δε σκέφτηκα καν να μην τα δώσω τα 150 ευρώ, γιατί έβλεπα τον πατέρα μου να παραμορφώνεται στο πρόσωπο και τα χέρια. Στο νοσοκομείο μάς είπαν πως είναι εγκεφαλικό. Αν αργούσαμε μισή ώρα, θα έπρεπε να πάμε κατευθείαν σε γραφείο κηδειών».
Οι ιστορίες είναι ανώνυμες. Αλλά η ένταση των ανθρώπων που τις γράφουν είναι ακόμα εκεί. Όπως και η ευκαιρία για οποιονδήποτε έχει ακόμα την επιθυμία να ξεριζώσει τη διαφθορά.
Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Θλίψη από την απώλεια της Ρούλας Θεοκά         
           
Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την απώλεια της Ρούλας Θεόκα. Υπηρξε εμβληματική μορφή της εθνικής αντίστασης και πολυσχιδής προσωπικότητα.
Η αγωνιστικότητα, η ενεργός συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες και ο λιτός τρόπος ζωής θα αποτελούν παράδειγμα σε όλους μας.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

*** Οι 17 δήμοι από τους οποίους θα γίνουν οι απολύσεις          
            
Απολύσεις θα γίνουν απο 17 δήμους όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ. Από την λίστα των 17 δήμων που τα έξοδα τους υπερβαίνουν τα έσοδα θα υποχρεωθούν να μεταφέρουν προσωπικοό από τις κεντρικές υπηρεσίες σε άλλους δήμους προκειμένου να μειώσουν το μισθολογικό κόστος.
Οι απολύσεις προσωπικού θα προσμετρηθούν στις 11.400 υποχρεωτικές απομακρύνσεις υπαλλήλων του Δημοσίου που πρέπει να υλοποιηθούν εντός του 2014 όπως προβλέπουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.Οι "κόκκινοι" δήμοι
Στην πρώτη θέση των "κόκκινων" ΟΤΑ από τη λίστα των 17 δήμων είναι ο δήμος Καλαμαριάς, του οποίου τα έξοδα υπερβαίνουν κατά 83% τα έσοδα του 2013, δηλαδή στα ταμεία του δήμου μπήκαν την περσινή χρονιά 46,7 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων εκτός από τα δάνεια αγγίζουν τα 85,5 εκατ. ευρώ.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο δήμος Περάματος Αττικής, ο οποίος καταγράφει υπέρβαση των δαπανών σε σχέση με τα έσοδα κατά 71% ενώ παράλληλα οφείλει 1,8 εκατ. ευρώ στην ΕΥΔΑΠ.
   Στην τρίτη θέση κατατάσσεται ο δήμος Σπάτων - Αρτέμιδος Αττικής ο οποίος φαίνεται να έχει υπερβεί τα έξοδά του κατά 19 περίπου εκατομμύρια και ακολουθούν ο δήμος Θάσου (6 εκατ. ευρώ υπέρβαση των δαπανών), ο δήμος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας (2 εκατ. ευρώ υπέρβαση), οι δήμοι Φυλής και Κορυδαλλού (25 εκατ. ευρώ και 6 εκατ. ευρώ υπέρβαση αντίστοιχα), ο δήμος Γόρτυνας στο Ηράκλειο της Κρήτης (2 εκατ. ευρώ) και οι δήμοι Κοζάνης (8 εκατ. ευρώ) και Σκιάθου (1 εκατ. ευρώ).
   Σε δύσκολη οικονομική θέση βρίσκονται οι δήμοι που έχουν ακόμα οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών έχουν διαμορφώσει χρηματοδοτικό πρόγραμμα προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές των ΟΤΑ προς την ΕΥΔΑΠ.
   Από τη λίστα των 17 "κόκκινων" δήμων, οι 6 ΟΤΑ έχουν συνολικά 32 εκατ. ευρώ χρέος προς την ΕΥΔΑΠ και συγκεκριμένα: ο δήμος Φυλής οφείλει 23,5 εκατ. ευρώ και ακολουθούν ο δήμος Αχαρνών με 3,2 εκατ. ευρώ, ο δήμος Αμαρουσίου με 2,4 εκατ. ευρώ και οι δήμοι Περάματος (1,8 εκατ. ευρώ) και Κορυδαλλού (0,5 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, οι "κόκκινοι" δήμοι θα ενταχθούν πρώτοι στο πρόγραμμα εθελοντικής κινητικότητας προκειμένου να μετακινήσουν πλεονάζον προσωπικό σε άλλους δήμους που έχουν ανάγκη ανθρώπινου και να μειώσουν αισθητά το επιβαρημένο μισθολογικό κόστος.
Παράλληλα θα εφαρμόσουν πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης προκειμένου να ισοσκελίσουν τα έσοδα με τις δαπάνες, στο οποίο θα περιλαμβάνεται περικοπή εξόδων που αφορούν πολιτιστικές εκδηλώσεις και δημόσιες σχέσεις, απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου και έκτακτου προσωπικού κ.ά.
Το οικονομικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δεν θα υπερβαίνει μία δημοτική περίοδο, προκειμένου να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός.  Πηγή: alfavita.gr
 
***  Πίτες, καρναβάλια και μετά… εκλογές!

  «Γεμάτοι» events είναι οι πρώτοι μήνες του 2014. Από την Πρωτοχρονιά ξεκίνησαν και συνεχίζονται αισίως οι κοπές πιτών για το νέο έτος. Στη συνέχεια έρχονται Απόκριες, κραιπάλες και καρναβάλια. Μετά την καύση του Καρνάβαλου, τσουπ, φτάνουν και οι εκλογές! Η.Γ. - 

***  Φόλες στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας…         
   
Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Κυπαρισσίας από τις φόλες που έριξαν τις προηγούμενες μέρες ασυνείδητοι και, μάλιστα, στην κεντρική πλατεία, για να σκοτώσουν τα δέσποτα που περιτριγυρίζουν στην περιοχή.
Δύο σκυλάκια μέχρι στιγμής, όπως έχει διαπιστωθεί από φιλόζωους, έπεσαν θύματα της εγκληματικής δράσης αγνώστου ή αγνώστων που έριξαν φόλες. Το ένα από αυτά έχει ξεφύγει τον κίνδυνο, ενώ το δεύτερο μέχρι αργά χθες το μεσημέρι έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Όπως είπαν στο «Θ» μέλη της Φιλοζωικής Ομάδας Εθελοντών Τριφυλίας, την Κυριακή και τη Δευτέρα δύο σκυλάκια στην Κυπαρισσία κινδύνευσαν να θανατωθούν με τον πιο βίαιο και βάναυσο τρόπο, από φόλες που έριξε άγνωστος ή άγνωστοι στην πλατεία και πέριξ αυτής.
Την Κυριακή, κάτοικος της περιοχής που έπινε τον καφέ του σε καφετέρια στην πλατεία της Κυπαρισσίας είδε ένα σκυλάκι να είναι καταγής και αντιλήφθηκε, καθώς δεν έδειχνε να είναι καλά, πως κάτι συμβαίνει. Αμέσως πήγε στο σημείο και αφού διαπίστωσε πως πιθανόν να έχει φάει φόλα, το μετέφερε στον κτηνίατρο Γιάννη Μαρκόπουλο, ο οποίος περιέθαλψε το ζώο και του έκανε ένεση. Μετά από λίγο το σκυλάκι έβγαλε από το στομάχι του ένα κομμάτι κρέας με άσπρη σκόνη, η οποία προφανώς ήταν το δηλητηριώδες φάρμακο με το οποίο έγινε η απόπειρα να σκοτώσουν τα αδέσποτα της πλατείας. Το σκυλάκι, με τη φροντίδα του κτηνίατρου, ξεπέρασε τον κίνδυνο.
Χθες το πρωί, μέλη της Φιλοζωικής Ομάδας Εθελοντών ενημερώθηκαν ότι ένα σκυλάκι στην πλατεία σπαρταρά και βγάζει αφρούς από το στόμα. Πήγαν επιτόπου, το πήραν και το μετέφεραν στον κτηνίατρο, ο οποίος του έκανε ένεση και πλύση στομάχου. Όμως, όπως εκτιμάται, από την ώρα που έφαγε το δηλητήριο είχαν περάσει αρκετές ώρες και γι’ αυτό δεν ανταποκρίθηκε κάνοντας εμετό και βγάζοντας τη δηλητηριασμένη τροφή που είχε καταναλώσει. Όπως είπαν τα μέλη της Φιλοζωικής Ομάδας Εθελοντών Τριφυλίας, ψάχνοντας στην πλατεία και τη γύρω περιοχή, σε κάδο απορριμμάτων που είναι στο πεζοδρόμιο του κτηρίου της ΕΑΣ Μεσσηνίας, είδαν να υπάρχει άσπρη σκόνη και ρύζι με γυαλιά!
Τα μέλη της Φιλοζωικής τόνισαν πως, όντως, τα αδέσποτα έχουν αυξηθεί και μπορεί κάποιοι να ενοχλούνται από την παρουσία τους στην πλατεία, αλλά δεν είναι λύση να τα σκοτώνουν ρίχνοντας φόλες. Επιπλέον, επισήμαναν πως ο Δήμος Τριφυλίας, όπως και ο κάθε Δήμος, σύμφωνα με το νόμο για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό, υποχρεούται να μεριμνά για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας από τις 25 Οκτωβρίου 2012 έχει πάρει απόφαση (αρ. απόφ. 334/2012) και έχει συγκροτήσει επιτροπή για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Τριφυλίας, που έχει ως βασικούς άξονες την περισυλλογή, την καταγραφή και τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την αποπαρασίτωση, την περίθαλψη και, τέλος, την υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους χώρο! Τι έχει κάνει και τι κάνει ο Δήμος Τριφυλίας για τα αδέσποτα;
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 
***  Συνεχίζουν να εξαπατούν ηλικιωμένους στη Μεσσηνία, παρά το γεγονός ότι οι φωτογραφίες τους έχουν δημοσιοποιηθεί

 Περίσσιο θράσος έχουν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατά ηλικιωμένους σε όλη την Ελλάδα. Παρά το γεγονός πως στις 2 Ιανουαρίου δημοσιοποιήθηκαν από την Αστυνομία τα στοιχεία και οι φωτογραφίες τους, εξακολουθούν να κινούνται στην περιοχή της Μεσσηνίας και να εξαπατούν ηλικιωμένους. Τρία νέα περιστατικά συνέβησαν στις 10 και 11 Ιανουαρίου, ενώ στη μία περίπτωση, αφού η ηλικιωμένη δεν πείσθηκε να τους δώσει λεφτά, της άρπαξαν το σταυρό από το λαιμό. Στα περιστατικά αυτά εμφανίσθηκαν στην Καλαμάτα τρεις τσιγγάνοι, μέλη της οργάνωσης που έχει ανακοινωθεί από την Αστυνομία, ένας 45χρονος και δύο γυναίκες, ηλικίας 33 και 45 ετών, για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της ληστείας και της απάτης κατά συναυτουργία. Όπως προέκυψε, στις 10 Ιανουαρίου το μεσημέρι, στην Καλαμάτα και στην περιοχή των Λεΐκων, οι τρεις τους προσέγγισαν ηλικιωμένη και προσπάθησαν να την πείσουν ότι ο γιος της τους χρωστά 250 ευρώ. Όταν η ηλικιωμένη αντιλήφθηκε ότι προσπαθούν να την εξαπατήσουν και αρνήθηκε, τότε η μία από τις γυναίκες τής αφαίρεσε βίαια από το λαιμό μια χρυσή αλυσίδα και ένα σταυρό και τράπηκαν σε φυγή. Από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε επιπλέον ότι είχαν διαπράξει τις ακόλουθες περιπτώσεις απάτης: -Στις 10/1 το μεσημέρι, στην Καλαμάτα, εξαπάτησαν ηλικιωμένη με το ίδιο πρόσχημα, ότι τους χρωστά χρήματα ο γιος της και της απέσπασαν 500 ευρώ. -Στις 11/1 το πρωί, στην Καλαμάτα, εξαπάτησαν έξω από το σπίτι της ηλικιωμένη με το πρόσχημα τακτοποίησης φορολογικών εκκρεμοτήτων του γιου της, αποσπώντας της 360 ευρώ. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας. Β.Β. - 

***  Παράσταση για παιδιά από το ΔΗΠΕΘΕΚ         
           
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας ετοίμασε για τη σχολική χρονιά 2013-2014 την εκπαιδευτική παραγωγή «Ένα μπαούλο Θέατρο». Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παράσταση στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ με ηθοποιούς και μουσικούς «επί σκηνής», που διατρέχει την ιστορία του Θεάτρου από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας σε μία μόλις ώρα.
Οι μαθητές, με αφορμή ένα πελώριο μπαούλο το οποίο ανοίγει μια παρέα δύο μουσικών και δύο ηθοποιών, έρχονται σε επαφή με αποσπάσματα μεγάλων έργων, σκηνική μουσική και τραγούδια, ρούχα από κάθε εποχή και κάθε τόπο, που διαγράφουν την πορεία του Θεάτρου στο χρόνο. Πλουτίζουν έτσι τις αισθητικές τους εμπειρίες, αλλά και διασκεδάζουν.
Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι της Λένας Γεωργιάδου, η μουσική και η μουσική διδασκαλία του Νίκου Ξανθούλη. Παίζουν οι ηθοποιοί Εύη Γιαννακοπούλου και Γιώργος Τσαπόγας και οι μουσικοί Παναγιώτης Μάλαμας και Παναγιώτης Κουραμπάς.
Οι ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες μπορούν να επικοινωνήσουν με το ΔΗΠΕΘΕΚ στο τηλέφωνο 2721082616 .
 
***  Στάσεις με ενημέρωση για το χρόνο άφιξης των λεωφορείων στην Καλαμάτα!
 
Αρχές καλοκαιριού οι πρώτες στάσεις στην Καλαμάτα Τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες θα έχει τεθεί σε λειτουργία, σε δέκα στάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ στην Καλαμάτα, το σύστημα που θα ενημερώνει τους επιβάτες για το χρόνο άφιξης του λεωφορείου. Αργότερα θα λειτουργήσουν και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα ενημέρωσης οδηγών. Όπως ενημέρωσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο αρμόδιος για τις νέες τεχνολογίες αντιδήμαρχος, Θανάσης Ηλιόπουλος, συνολικά θα λειτουργήσουν στην Καλαμάτα τέσσερα συστήματα. Το πρώτο είναι οι ηλεκτρονικές πινακίδες που θα εγκατασταθούν σε λεωφορεία και δέκα στάσεις και θα πληροφορούν για τους χρόνους κίνησης των λεωφορείων. Ήδη έχει ζητηθεί από το Αστικό ΚΤΕΛ να προτείνει δέκα στάσεις, όμως η τελική επιλογή θα γίνει από το Δήμο. Το δεύτερο σύστημα είναι η τοποθέτηση μετρητών κυκλοφορίας στην πόλη, για να γνωρίζουν οι οδηγοί αν έχει κίνηση στο κέντρο. Το τρίτο είναι ένα σύστημα καταγραφής των αυτοκινήτων που μπαίνουν και βγαίνουν από το πάρκινγκ του Νέδοντα, που θα ενημερώνει αν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης. Το τέταρτο σύστημα είναι μια πλατφόρμα ενημέρωσης, που μέσω SMS και smart phones θα επισημαίνει στους οδηγούς αν υπάρχει κίνηση, αν υπάρχουν θέσεις στο πάρκινγκ, καθώς επίσης θα ενημερώνει για τα δρομολόγια των λεωφορείων. Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι για το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου με εκπροσώπους των εταιρειών AMCO και Infotrip, αναδόχους του έργου «Ευφυές τηλεματικό σύστημα πληροφόρησης οδηγών και πολιτών για τις μετακινήσεις και τη στάθμευση στο Δήμο Καλαμάτας μέσω πολλαπλών καναλιών ενημέρωσης». Α.Π. - 
 
***   Θα σας πολεμήσω μέχρις εσχάτων δηλώνει ο Χρίστοδουλος Ξηρός- το βίντεο          
           
«Ελεύθερο μέλος της 17 Νοέμβρη» δηλώνει ο Χριστόδουλος Ξηρός, σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε στο athens.indymedia.org και στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Πήρα για άλλη μια φορά την απόφαση, να βροντήξω ξανά το αντάρτικο τουφέκι ενάντια σε αυτούς που μας κλέψαν την ζωή και πούλησαν τα όνειρά μας για να βγάλουν κέρδος».
 ~ Ολόκληρη η επιστολή:
 -  "Θ. “Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή.”
 - Επειδή οι γνωστοί κροκόδειλοι των ΜΜΕ θ' αρχίσουν τις κλάψες για τα απολεσθέντα δικαιώματα, και θα ζητάνε όπως πάντα αίμα στην αρένα, έχω να πω τα εξής:
Καταρχάς, η δημοκρατία σας έχει αποθάνει προ πολλού και το εξάμβλωμα που έχει απομείνει είναι τόσο εξόφθαλμα φασιστικό που εξέχουν γύρω του οι αγκύλες της σβάστικας. 
 - Μην παριστάνετε λοιπόν τους τιμητές και τους προστάτες τη στιγμή που δολοφονείτε τους νέους για 1.40€ και δεν σας καίγεται και καρφί. Όχι σε εμάς, απατεώνες των ΜΜΕ, φερέφωνα των δανειστών, δωσίλογοι του Δ' Ράιχ.
Είναι φυσικό η έξοδός μου να προκαλεί πανικό και τρόμο σε σας και σ' αυτούς που υπηρετείτε!
 - Αλλά όχι στην κοινωνία και στον λαό.
Είστε απέναντί μας, είστε τσανάκια αυτών που μας καταστρέψανε και αυτό είναι πλέον συνείδηση όλων.
Δε μας ξεγελάτε πια.
Δε σας σώζει τίποτα, ούτε τα Νταχάου που σχεδιάζετε, ούτε οι στρατιές των μισθοφόρων. Ότι και να κάνετε πολύ σύντομα το ποτάμι της οργής θα φουντώσει και θα σας πνίξει!
Και σας προειδοποιώ:
Μην τολμήσετε να κανιβαλλίσετε τους συγγενείς μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα, μη φαντασθείτε ότι θα επαναλάβετε τα όργια του 2002, όταν μας είχατε όλους αιχμαλώτους. Τώρα θα λάβετε την απάντηση που σας αξίζει!
 - Για την ώρα τους αφιερώνω έναν στίχο απ' το τραγούδι του Β. Παπακωνσταντίνου
“Καραϊσκάκης”.
“Όταν γυρίσω θα σας γαμήσω”
 - Το αν κατάφερα να πείσω τους δεσμώτες να μου χορηγήσουν άδεια, το θεωρώ προσωπική επιτυχία και θα τους απαντήσω με την φράση που είπε ο Τζαβέλας όταν έπεισε τον Αλή Πασά να τον αφήσει ελεύθερο: “Χαίρομαι που εγέλασα έναν δόλιο”. Πράξη βέβαια που πλήρωσε με την ζωή του παιδιού του, που ήταν όμηρος του Αλή Πασά.
Αν ήσασταν έξυπνοι θα μας είχατε δώσει όχι απλά άδειες αλλά και ελευθερία, όμως φυσικά δεν είστε.
Τώρα την ύστατη ώρα αντί να φωνασκείτε υστερικά, να ετοιμάζετε πιο σκληρούς νόμους και πιο σκληρή καταστολή – που δείχνει και το μέτρο της δημοκρατίας σας – καλύτερα να ετοιμάζετε την ντροπιαστική φυγή σας. Γιατί η βασιλεία σας τελείωσε και δεν το έχετε πάρει χαμπάρι!
 - Θα μπορούσα να επαναπαυτώ στις δάφνες της προηγούμενης δράσης μου και να
επαναλαμβάνω την καραμέλα της εποχής “κάποιος πρέπει επιτέλους να κάνει κάτι”. Δεν το έπραξα.
Η επιλογή μου να παραβιάσω την άδεια καταστρέφει πρώτα-πρώτα την δική μου “πορεία”.
Όμως τι προοπτικές μπορεί να έχει κανείς όταν βλέπει την κοινωνία να καταρρέει, τη χώρα να καταστρέφεται και τον λαό να οδηγείται στον εξανδραποδισμό; Μέχρι πότε θα βλέπουμε εν έτει 2014 ανθρώπους να πεθαίνουν απ' τα μαγκάλια και να μένουμε απαθείς; Εγώ πάντως όχι! 
Πήρα για άλλη μια φορά την απόφαση, να βροντήξω ξανά το αντάρτικο τουφέκι ενάντια σε αυτούς που μας κλέψαν την ζωή και πούλησαν τα όνειρά μας για να βγάλουν κέρδος.
Δεν θέλουμε τα ευεργετήματά σας, κρατείστε τα να φιλοδωρείτε κανέναν ρουφιάνο σας.
Θέλουμε δικαιώματα και θα τα κατακτήσουμε με τ' όπλο στο χέρι. Δε ζητάμε χάρη από κανέναν και ειδικά από σας τους προσκυνημένους. Και καλά θα κάνετε αν ξανασυναντηθούμε που δεν το εύχομαι (ούτε σεις να το εύχεστε) να με σκοτώσετε γιατί αν με πιάσετε αιχμάλωτο πάλι θα ξαναφύγω για να σας πολεμήσω μέχρις εσχάτων.
 - Θα κλείσω με ένα κομμάτι από την πολιτική μου δήλωση αντί απολογίας στο εφετείο, τον Νοέμβρη του 2006: “Δεν είμαι σε καμιά περίπτωση αυτό που περιγράφετε, σίγουρα όμως είμαι αυτό που φοβάστε.
 ~  Και θα ξαναπώ τον ίδιο στίχο από τον Προμηθέα Δεσμώτη.
'Χτυπάτε, αλυσοδένετε το σώμα
σκλάβοι του Δία
ο νους – η ψυχή παραμένει λεύτερη".
   14-1-14 
   Χριστόδουλος Ξηρός,    Ελεύθερο μέλος της 17Ν."   enet.gr      ,    Video: 
 
***Χάθηκε πλέον κάθε έννοιά του
 «Η υγεία αποτελεί το υπέρτατο δημόσιο κοινωνικό αγαθό». Ένα σύνθημα που έχει χάσει πλέον την έννοιά του. Και ειδικότερα η παροχή υπηρεσιών υγείας, που έπρεπε να είναι το αυτονόητο και δεδομένο. Άνθρωποι που δούλεψαν όσα χρόνια τους ζήτησαν, τώρα δεν έχουν καμία παροχή, κι αυτό οι κυβερνώντες τους το λένε ξεδιάντροπα. Άνθρωποι που τώρα τους ζητούν να δουλέψουν τα διπλάσια χρόνια απ’ όσα είχαν υπολογίσει, που καθημερινά καταβάλλουν υπέρογκα ποσά για την ασφαλιστική τους κάλυψη, δεν ξέρουν για ποιον λόγο το κάνουν αυτό. Η παροχή υγείας φθίνει, αλλά οι ασφαλιστικές εισφορές είναι οι μόνες που αυξάνουν. Ένας επαγγελματίας καταβάλλει κατά μέσο όρο 400 ευρώ μηνιαίως στον ασφαλιστικό του φορέα. Πώς είναι δυνατόν αυτός ο πολίτης να μην αναζητήσει κάθε τρόπο που υπάρχει – νόμιμο ή παράνομο- προκειμένου να γλυτώσει αυτό το «χαράτσι»; Γιατί πλέον χαράτσι είναι. Καμία σχέση με ανταποδοτικότητα. Γι’ αυτό και τα στοιχεία δείχνουν πως όσοι μπορούν προχωρούν σε εικονικές διακοπές επαγγελματικής δραστηριότητας ή μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους εκτός συνόρων. Από την άλλη πλευρά, οι συνταξιούχοι που κατέβαλλαν κανονικά τόσα χρόνια τις ασφαλιστικές τους εισφορές, πρέπει τώρα να δεχτούν ότι θα ξαναπληρώσουν το γιατρό που πρέπει να δουν, τα φάρμακα που πρέπει να πάρουν, τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουν. Ως πότε, όμως, αυτό το κράτος θα «πλασάρει» την εικόνα του κοινωνικού και θα είναι ανελέητο απέναντι στους πολίτες που στηρίζεται; Δε φοβάται μήπως κάποια στιγμή τα «στηρίγματα» αρχίζουν να τρίζουν επικίνδυνα; -

*** Οι Δήμοι, κόμβοι αλληλεγγύης
  Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν και ήδη τα κόμματα και οι παρατάξεις έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για να επιλέξουν τους υποψηφίους τους. Αρκετοί, δε, θα κατέβουν ως ανεξάρτητοι έχοντας γύρω τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων. Θα ακούσουμε, σύντομα, εξαγγελίες και υποσχέσεις. Προφανώς λιγότερες απ’ ό,τι άλλες φορές, καθώς η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει πολλά «θα». Άλλωστε και η ίδια η κοινωνία έχει βαρεθεί τα «θα», τα οποία ανήκουν περισσότερο σε άλλες εποχές, που έχουν περάσει, ίσως, ανεπιστρεπτί. Υπάρχει, όμως, ένα διακύβευμα, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό για την ίδια την κοινωνία, αλλά, εν τέλει, και για την ίδια τη Δημοκρατία. Δεν είναι άλλο από τη θέσπιση κοινωνικής πολιτικής που θα στηρίζει τους οικονομικά αδύνατους και τους απόρους. Και δεν έχει να κάνει με «πολιτικό χρώμα», αλλά με την ίδια τη θέληση όσων θέσουν στη χώρα αυτό το ζήτημα ως πρωτεύον. Οι Δήμοι έχουν μεν χρέη, αλλά έχουν και πόρους, τους οποίους διαθέτουν αναλόγως του προϋπολογισμού και των στόχων τους. Την ίδια ώρα, σε κάθε Δήμο της χώρας, διακρίνονται οι κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, καθώς αυξάνονται οι άποροι και τα συσσίτια. Πρωτεύον, λοιπόν, θα ήταν οι όποιοι πόροι των Δήμων να διατεθούν κατά προτεραιότητα για τη στήριξη αυτών των ανθρώπων που από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν χωρίς δουλειά, χωρίς έσοδα και, ίσως, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Με άλλα λόγια, οι Δήμοι μπορεί να είναι το «κλειδί» για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών. Τέτοια δημοτικά - κοινωνικά προγράμματα έρχονται από το... μέλλον. Είναι απαραίτητα στη σημερινή συγκυρία. Και δεν καθορίζονται από κομματικές ταμπέλες, αλλά από τη διάθεση για προσφορά. Πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα των προγραμμάτων των υποψηφίων. Όπως, επίσης, η στήριξη των νέων και, φυσικά, η υλοποίηση δημοτικών έργων σε πλατείες και δρόμους που θα αναδείξουν γειτονιές, περιοχές και συνοικίες και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί σήμερα να παίξει ένα σημαντικό ρόλο ως προς τη στήριξη οικογενειών που έχουν ανάγκη. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν τα κοινωνικά παντοπωλεία και άλλες δομές της Αυτοδιοίκησης. Η ενίσχυση των κοινωνικών αυτών δομών, αλλά και, ενδεχομένως, η οικονομική στήριξη όσων αποδεδειγμένα έχουν μεγάλη ανάγκη, αποτελεί τώρα ένα μεγάλο στοίχημα για τους αυριανούς, εν Ελλάδι, δημοτικούς άρχοντες. Του Αντώνη Πετρόγιαννη -

***  Κουλοί παίζουνε, κουφοί ακούνε...
 Από χαρακτήρα δεν ανήκω στους ανθρώπους που λένε εύκολα ναι. Στους yes men, που λένε και οι Αμερικάνοι. Γι’ αυτό συμπαθώ και εκείνους που πάνε κόντρα στην κυκλοφορία. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, αναφέρομαι σ’ αυτούς που έχουν πέντε δράμια μυαλό, γνώση και άποψη για τα πράγματα. Όχι σε εκείνους που θεωρούν εαυτούς ως «εγώ ειμί το φως του κόσμου, ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήσει εν τη σκοτία, αλλ’ έξει το φως της ζωής», που λέει και το Ευαγγέλιο του Ιωάνννου. Στους ψωνισμένους, που ξαφνικά πίστεψαν πως «ελάβομεν Πνεύμα επουράνιον...» και έγιναν ξερόλες. Τα παραπάνω, πέραν των ασήμαντων παραδειγμάτων της καθημερινότητας, απασχόλησαν την κεφαλή μου μετά την αποπομπή του Πέτρου Τατσόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή. Τον Τατσόπουλο τον είχα χλευάσει, όταν είχε πει πως είχε «πάρει» το μισό γυναικείο πληθυσμό της Αθήνας. Ευτυχώς που δεν ανήκω στο γυναικείο φύλο και δεν κατοικούσα στην Αθήνα, γιατί μπορεί να είχα πέσει θύμα της... γοητείας του. Ο Θεός με φύλαξε... Ωστόσο, πέραν της ωραιοπάθειάς του, πολιτικά δε μασούσε και δε μασάει τα λόγια του. Μιλώντας, λοιπόν, στο ραδιόφωνο μετά την ανεξαρτητοποίησή του, έκανε λόγο για «αρρωστημένο» κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, για «θεωρίες συνωμοσίας» και «καραγκιοζιλίκια». Ωστόσο, επειδή τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ δε με απασχολούν, εκείνο που κράτησα από όσα είπε είναι πως «θα δουλέψω για μια συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-Κεντροαριστεράς». Μάλιστα, εστίασε στην ανάγκη να γίνουν βήματα και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΔΗΜΑΡ και από την Πρωτοβουλία των «58» προς αυτήν την κατεύθυνση. «Βεβαίως και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει βήματα προς το Κέντρο» είπε. «Είναι αμφίδρομο αυτό. Και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει βήματα προς τους “58” και τη ΔΗΜΑΡ και οι “58” πρέπει να κάνουν άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ». Παρότι άκουσα με ευήκοον ους τις προτάσεις του, εκείνο που έχω να του διαμηνύσω, είναι μια φράση που μου είχε πει πριν από 30 χρόνια σε μπουζουκομάγαζο ένας παλαίμαχος μπουζουκοθαμώνας: «Δημητράκη, κουλοί παίζουνε (εννοούσε τους μουσικούς), κουφοί ακούνε (αναφερόταν στους πελάτες)». «Οι γυναίκες κάνουν όλη τη δουλειά», συμπλήρωσε... Για να μην «ακούγομαι» ως Πυθία, ό,τι και να λέει ο Τατσόπουλος, η ΔΗΜΑΡ, οι «58» και άλλοι ων ουκ έστιν αριθμός, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τις γυναίκες (εξουσία) για πάρτη του. Οπότε, όποια κουβέντα μαζί του περί συνεργασίας με την όποια Κεντροαριστερά, είναι χαμένη από χέρι. Οι υπόλοιποι, πλην ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ φυσικά, μπορούν να κουβεντιάσουν για την Κεντροαριστερά. Αν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, τότε ναι, μπορεί να συρθεί σε διάλογο. - 

*** Δεν μπορεί να μετρηθεί τι προκαλεί δυσφορία από τα πυρηνελαιουργεία;          
   Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα των πυρηνελαιουργείων της ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Σε αυτή αναφέρεται ότι στις συγκεκριμένες μονάδες «έχουν επιβληθεί περιβαλλοντικοί όροι από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων.
Οι όροι αυτοί έχουν εκδοθεί το 2012. Είναι οι πλέον αυστηροί που έχουν  επιβληθεί μετά από εισήγηση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής. Έχουν καθολική εφαρμογή, είναι οι ίδιοι όροι που εφαρμόζονται σε δραστηριότητες αυτής της τάξης και αυτού του μεγέθους πανελλαδικά και, μάλιστα, περισσότερο αυστηροί από τους όρους που εφαρμόζονταν πριν από το 2012.
Περιλαμβάνουν τις πλέον αυστηρές δεσμεύσεις αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα, τα υγρά απόβλητα, τα στερεά απόβλητα και το θόρυβο. Περιλαμβάνουν, επίσης, αυστηρές δεσμεύσεις ως προς τη μέτρηση, καταγραφή και παρακολούθηση της ρύπανσης από διαπιστευμένα εργαστήρια.
Για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, αλλά και υπερκείμενες υπηρεσίες, πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους. Ειδικότερα, την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο έχουν πραγματοποιηθεί έξι έλεγχοι μέχρι σήμερα. Από τα αποτελέσματα των ελέγχων έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς όρους γενικότερα.
Πλέον αυτών έχει τοποθετηθεί στην περιοχή της Σκάλας μετρητής σωματιδιακών εκπομπών για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο οποίος καταγράφει επί εικοσιτετραώρου βάσεως τις τιμές των ρυπαντικών φορτίων στην ατμόσφαιρα από οποιαδήποτε πηγή εκπομπής και οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα που σχετίζεται με εκπομπές σωματιδίων.
Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον, διότι παρακολουθείται μεθοδικά και συστηματικά η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν».
Τότε, σχολιάστηκε η συγκεκριμένη ανακοίνωση και, μάλιστα, είχαμε προσφέρει και βήμα σε όποιον είχε αντίθετη άποψη.
Απάντηση δεν πήραμε. Προφανώς, κάποιοι κρίνουν ότι δε συντρέχει λόγος. Όμως, δεν μπορεί, βάσει της κοινής λογικής, να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι επί ματαίω. Δεν ξέρω αν μπορούν να μετρηθούν τα εκπεμπόμενα αέρια που τους προκαλούν δυσοσμία, τους κόβουν την ανάσα και αναγκάζουν τα μάτια τους να δακρύζουν.
Δεν ξέρω, επίσης, αν μπορεί κάποιος να πιστοποιήσει τα παραπάνω, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τις συνηθισμένες, επίσημες φόρμες. Αν, όμως, το κάνει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα τον συνοδεύουν όλες οι ευχές των δεινοπαθούντων…          
harhar@tharrosnews.gr 
 
***  Επιμένει ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης για το Δήμο Μεσσήνης         
           
Επιβεβαίωσε τα σχέδιά του και στην κοπή πίτας του Συλλόγου Γυναικών Πεταλιδίου
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Παρά το γεγονός ότι έχει επιβεβαιωθεί δημοσίως και από τα πιο επίσημα κομματικά χείλη, ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και στο περιβόητο δείπνο σε ψαροταβέρνα στη μαρίνα το κομματικό χρίσμα για το Δήμο Μεσσήνης δόθηκε στον νυν δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, επιμένει. Και μάλιστα, φροντίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά του σεναρίου που τον θέλει να κατεβαίνει υποψήφιος στον ίδιο Δήμο στις εκλογές του Μαΐου.
Το περασμένο Σάββατο, λοιπόν, στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Γυναικών Πεταλιδίου σε εστιατόριο της περιοχής, φρόντισε να ενημερώσει έναν αριθμό παρισταμένων για τα άμεσα πολιτικά του σχέδια, τα οποία έχουν σχέση με το Δήμο Μεσσήνης.
Πέραν, πάντως, της πολιτικής είδησης, η εκδήλωση ήταν από τις πλέον πετυχημένες του Συλλόγου, αφού η αίθουσα γέμισε κόσμο απ’ όλες τις κοινότητες του Δήμου. Εκτός του κ. Σαμπαζιώτη, το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος.
Έτσι, οι προσεχείς εκλογές στο συγκεκριμένο Δήμο αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον, αν σκεφτεί κανείς τους δεσμούς του βουλευτή με την περιοχή και τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει αυτή η σχέση. Γιατί, πέραν του όποιου έργου μπορεί να έχει κάνει ο σημερινός δήμαρχος, για ένα μεγάλο κομμάτι των δημοτών θεωρείται «ξένος».
 
*** Συνεχίζεται η κόντρα Νίκα Vs Νικολάκου για τον ποταμό Άρι         
           
Π. Τατούλης Vs Δ. Δράκου,
Ντ. Νικολάκου Vs Π. Νίκα
 Της Βίκυς Βετουλάκη 
 «Ό,τι έργο κι αν αγγίξεις στη Μεσσηνία, είναι έργο με υπογραφή της Περιφέρειας». Αυτό τόνισε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, απαντώντας  στην πρόσφατη επιστολή του περιφερειακού συμβούλου, Σωτήρη Παναγιωτόπουλου, και κατακρίνοντας παράλληλα το έργο του πρώην νομάρχη και νυν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρη Δράκου. Όπως δήλωσε, από τη Μεσσηνία παρέλαβε ένα άθροισμα ημιτελών και ατελών έργων, με κίνδυνο να υπάρξει ευρωπαϊκό «πέναλτι» και να ζητηθεί επιστροφή χρηματοδοτήσεων, εξαιτίας όπως υπογράμμισε, του τρόπου διαχείρισης των ζητημάτων από την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Είχε προηγηθεί, όμως, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, καθώς η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση με 200.000 ευρώ για τον καθαρισμό του ποταμού Άρι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Περιφέρεια δεν μπορεί να αφήσει την Καλαμάτα να κινδυνεύει, όσο η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας ψάχνει την αρμοδιότητα».
Τέλος, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι  την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου για τη ΜΠΕ του έργου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, προκειμένου να γνωμοδοτήσει το Σώμα.
  Καθαρισμός Άρι
Η πρώτη για το 2014 συνεδρίαση του Περιφερειακού ξεκίνησε χθες με κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και ευχές από τους εκπροσώπους όλων των παρατάξεων για την Περιφέρεια, αλλά και τη χώρα γενικότερα.
Μάλιστα, ο περιφερειάρχης ευχήθηκε το 2014 να είναι ένας χρόνος που θα αποδείξει στην πράξη ότι η συνεννόηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η μέγιστη συμμετοχή στην προσπάθεια που κάνει η χώρα.
Τυχερός, καθώς βρήκε το φλουρί, ήταν ο πρόεδρος του Σώματος Γ. Πουλοκέφαλος, στον οποίο δόθηκαν δύο συλλεκτικά λευκώματα με αεροφωτογραφίες και γκραβούρες από την Πελοπόννησο.
Προ ημερησίας διάταξης, μετά από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Π. Αλευρά, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Μεσσήνης για τη συντήρηση του δρόμου Χράνοι – Ανάντι.
Ακολούθως πήρε το λόγο η κα Νικολάκου, η οποία ζήτησε την έγκριση κατεπείγοντος θέματος που αφορά στην Καλαμάτα. Όπως εξήγησε, «εδώ και αρκετό καιρό η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, που έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό του Άρι, με διάφορες αλληλογραφίες προσπαθεί να πάρει απάντηση σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα, παρότι το Σεπτέμβριο του 2013 είχε καταθέσει αίτημα για χρηματοδότηση, καθώς ξέρει ότι η αρμοδιότητα είναι δική της.
Επειδή, όμως, το θέμα είναι πολύ σοβαρό για την ασφάλεια της Καλαμάτας και η Περιφέρεια δεν αντιμετωπίζει με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία τα θέματα που αφορούν στους πολίτες, εξασφαλίσαμε 200.00 ευρώ για τον καθαρισμό του ποταμού».
  Συνεδρίαση για τα σκουπίδια
Ακολούθως ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού της Παρασκευή για την ΜΠΕ των σκουπιδιών, ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σ. Παναγιωτόπουλος, μίλησε για αιφνιδιασμό και ζήτησε η συζήτηση να γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι το θέμα βρισκόταν καιρό σε διαβούλευση και δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός. Συμπλήρωσε δε, ότι την απόφαση νομιμότητας της ΜΠΕ θα πάρει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Εν συνεχεία κατατέθηκε από συμβούλους της μειοψηφίας πρόταση συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση για τη χωροθέτηση του έργου, αλλά απορρίφθηκε.
  Κατά Δ. Δράκου
Βολές κατά του πρώην νομάρχη Δ. Δράκου (παρά τη χθεσινή του απουσία από τη συνεδρίαση) εξαπέλυσε ο κ. Τατούλης, με αφορμή ερώτηση που είχε καταθέσει ο περιφερειακός σύμβουλος, Νίκος Πατσαρίνος, για τα αντιδιαβρωτικά έργα στην ανατολική ακτή.
Ο κ. Πατσαρίνος ρωτούσε για την αποτελεσματικότητα του έργου και αν πρέπει να γίνει τώρα η δημοπράτηση του υπόλοιπου ή πρέπει πρώτα να υπάρξουν συμπεράσματα από αυτά που έχουν ολοκληρωθεί.
Απαντώντας ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αλευράς, σημείωσε ότι το έργο επισκέφθηκε η λιμενολόγος Μαριλένα Φράγκου, η οποία έκρινε τη συμπεριφορά του, μετά από έντονους κυματισμούς, ως εξαιρετικά επιτυχή και πρότεινε προσάμμωση σε μεγαλύτερο βάθος. Πρόσθεσε δε, ότι εντός Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί η προσάμμωση, ενώ θα δημοπρατηθούν και τα υπόλοιπα αντιδιαβρωτικά έργα σε Παλιόχωρα, Αρχοντικό, Αβία και Κιτριές με 4,9 εκατ. ευρώ.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Τατούλης τόνισε ότι η προστασία των ακτών της Μεσσηνίας από τη διάβρωση είναι το μεγάλο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και, παρά τις αρχικά αντίθετες προβλέψεις ορισμένων ότι ήταν αδύνατο να γίνει, την ενοχοποίησή του από συγκεκριμένους ανθρώπους, όπως είπε χαρακτηριστικά, και τις τεράστιες τεχνικές δυσκολίες που υπήρχαν, αυτό υλοποιείται.
«Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι γιατί υλοποιούμε ένα πολύ μεγάλο έργο, αίτημα δεκαετιών της περιοχής, το οποίο δεν κατάφερε να υλοποιήσει ούτε ο πρώτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ούτε η τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας» σχολίασε.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «στη Μεσσηνία παραλάβαμε ένα άθροισμα ημιτελών και ατελών έργων, για τα οποία υπήρχε κίνδυνος επιβολής προστίμων και επιστροφής χρημάτων. Καταφέραμε και λύσαμε όλα τα προβλήματα και τα ολοκληρώσαμε, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται πλέον καμία απειλή επιβολής προστίμου.
Όποιο έργο και αν αγγίξεις στη Μεσσηνία, έχει την υπογραφή της Περιφέρειας Πελοποννήσου» εξήγησε ο κ. Τατούλης. 
 
*** Ο καιρός αύριο στην Καλαμάτα          http://www.kairos.gr  ,
           
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τετάρτη 22/1/2014 προβλέπεται άστατος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι νεφελώδης με μικρά ανοίγματα και αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης σύντομης μπόρας (όμβρου) ή καταιγίδας. Από τις πρώτες πρωινές έως τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις πρώτες μεσημβρινές έως τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις. Με σποραδικές νεφώσεις θα κυλήσει το υπόλοιπο της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-90%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Δ-ΝΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς τις μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Η αφρικάνικη σκόνη από τις πρώτες πρωινές ώρες θα μεταφερθεί προς την ανατολική Ελλάδα.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου θα υπάρξει χιονόνερο ή ασθενής χιονόπτωση, από τα 1700 μέτρα και άνω.
  Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα, meteoclub.gr)
 
*** Δύο τραυματίες από εκτροπή αγροτικού Ι.Χ. στο Δώριο         
            
Πατέρας και κόρη τραυματίστηκαν το απόγευμα μετά από εκτροπή Ι.Χ. αγροτικού οχήματος στο 17χλμ της εθνικής οδού Τσακώνας – Καλού Νερού στο Δώριο. Αποτέλεσμα της εκτροπής ήταν να εγκλωβιστεί στο όχημα ο οδηγός και για τον απεγκλωβισμό του ειδοποιήθηκε στις 18:40  η Π.Υ. Μελιγαλά και στο σημείο του τροχαίου έσπευσαν 2 πυροσβεστικά οχήματα με 6 άνδρες οι οποίοι απεγκλώβισαν τον άτυχο άνδρα, που στη συνέχεια με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακομίστηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Σύμφωνα, δε, με τις πρώτες πληροφορίες σε νοσοκομειακή μονάδα μεταφέρθηκε και η τραυματίας κόρη του. Στο σημείο έσπευσε άμεσα περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. και διενεργείται προανάκριση για τα ακριβή αίτια του συμβάντος. 
 
***  Διακοπή ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Καλαμάτας
  Στις περιοχές του δ.δ. Άμφειας και εκατέρωθεν της επαρχιακής οδού Αιθαίας – Θουρίας – Άμφειας, προκειμένου να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες, θα γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη, από 8.30 έως 13.00. - 
 
*** «Πανηγυρίζει» η Κορώνη την εύρεση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Ελεήστριας         
            
Με λαμπρότητα και κατάνυξη θα εορτάσει η κωμόπολη της Κορώνης την εύρεση των Ιερών Εικόνων που συνθέτουν τη χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας της Ελεήστριας, κατά το διήμερο 21 και 22 Ιανουαρίου.
Σήμερα, στις 6.00 το απόγευμα, θα τελεσθεί στο Ιερό Προσκύνημα Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Θα ακολουθήσει Παράκληση στη Θεομήτορα Ελεήστρια και στη συνέχεια θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Αύριο θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του μητροπολίτου Καβάσων κ. Εμμανουήλ.
Τα ιερά γλυπτά των εικόνων της Παναγίας, του Εσταυρωμένου και του Αποστόλου Λουκά βρέθηκαν πριν από 116 χρόνια, στις 21 Ιανουαρίου 1897, κατόπιν οραματισμών και αποκαλύψεως της Παναγίας σε ευσεβή Κορωναία γερόντισσα. 
 
***  
 
*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση  :
***  Βιοι αντίθετοι, βίοι... παράλληλοι για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό
Και τώρα Ευρωλίγκα
Βιοι αντίθετοι, βίοι... παράλληλοι για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό
  (Φωτογραφία:) Τρία 24ωρα για τον Παναθηναϊκό και τέσσερα για τον Ολυμπιακό. Αυτό είναι ο χρόνος για τον Αργύρη Πεδουλάκη και τον Γιώργο Μπαρτζώκα για να αποφορτίσουν τους παίκτες τους και να τους στρέψουν το βλέμμα στις νέες δοκιμασίες που τους περιμένουν.


Σίγουρα το έργο του προπονητή των «ερυθρολεύκων» είναι δυσκολότερο, καθώς εκτός από την κούραση πρέπει να διαχειριστεί και μία πραγματική κρίση. Τέσσερις ήττες στα τελευταία έξι ματς, με την τελευταία μάλιστα να πληγώνει σημαντικά και το ηθικό καθώς προέρχεται από τον «αιώνιο» αντίπαλο.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κλείστηκε μάλιστα με τους παίκτες του για περίπου 20-25 λεπτά στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ και όσα ειπώθηκαν έμειναν εντός των τεσσάρων τοίχων. Συζητήσεις θα υπάρχουν και σήμερα, πιθανώς και κάποια επίσκεψη από τη διοίκηση.
Το δεδομένο όμως είναι ότι δεν χάθηκε κανένα πρωτάθλημα ούτε υπάρχει αποκλεισμός από την Ευρωλίγκα.
Ετσι από σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολύ βίντεο, ανάλυση λαθών και προσπάθεια ψυχολογικής ανάτασης της ομάδας.
Το καθοριστικό ματς για το Top 16, απέναντι στη Λαμποράλ Κούτσα την Παρασκευή πλησιάζει και με αρκετή ταλαιπωρία, καθώς το ταξίδι στη Βιτόρια είναι πραγματική «Οδύσσεια».
Από αυτό το ματς θα λείψουν και πάλι Λο και Πέτγουεϊ, ενώ δεν υπολογίζεται ο Μουν-που χθες ήταν στη δωδεκάδα αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε δευτερόλεπτο-μιας και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον πρώτο γύρο του Top 16.
Όσο για τους «πράσινους» το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, τους φέρνει για πρώτη φορά κόντρα στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς αλλά και στην πρόκληση του 4-0 στην Ευρωλίγκα.
Ο Αργύρης Πεδουλάκης με ανεβασμένη την ψυχολογία των παικτών, προβληματίζεται για την ενέργεια τους, αφού προέρχονται από συνεχή δύσκολα ματς, ενώ οι Τούρκοι το Σαββατοκύριακο ξεκουράστηκαν λόγω της διεξαγωγής του τοπικού All Star Game.  Newsroom ΔΟΛ

*** ΑΠΟ την  συνέντευξη (ρεπορτάζ) του  Αθλητικογράφου  Σωτήρη Κ.  Γεωργούτζου  που  πήρε  στης  19  Ιανουαρίου  2014  από  τον πρώην  πρόεδρο  της  Μαύρης Θύελλας κ. Σταύρο  Παπαδόπουλο : ΔΕΙΤΕ  σχετικά  Βίντεο  που ακολουθούν :
1.  ~** Συνέντευξη  Σταυρου  Παπαδόπουλου  1ο  μέρος  19 - 01 – 2014 : http://youtu.be/_TJ6WHxApF0 ,

2. ~*** Συνέντευξη Σ, Παπαδόπουλου  2ο  μέρος  19 - 01 – 2014  : http://youtu.be/APdk8RyfV3k  ,

 3. ~ ΣΤΑΥΡΟΣ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  δηλώσεις  19 / 1 / 2014  : http://youtu.be/wlby2rMrIBk , .-


***  Επιστροφή στην Καλαμάτα και κατασκευή 5* ξενοδοχείου στα σχέδια του Στ. Παπαδόπουλου         

           
Αρκετές ειδήσεις επιφύλασσαν , οι δηλώσεις του μεγαλομετόχου του Μεσσηνιακού Σταύρου Παπαδόπουλου , στο περιθώριο της αναμέτρησης των πρασίνων με την Αχαϊκή,
Ο Μεσσήνιος μεγαλοεπιχειρηματίας  ανέφερε ότι  μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είναι έτοιμο το γηροκομείο που οικοδομεί στα Κατσέικα ενώ αποκάλυψε ότι σύντομα  θα ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή 5στερου ξενοδοχείου στην οδό Ναυαρίνου, ενώ στα μελλοντικά του σχέδιά του είναι η μόνιμη εγκατάσταση στην Καλαμάτα, μετά από ένα χρόνο περίπου.
-Περισσότερες λεπτομέρειες για το παιχνίδι και τις δηλώσεις του Σταύρου Παπαδόπουλου στην έντυπη έκδοση του «Θάρρους» και το φύλλο που θα κυκλοφορήσει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου. 


*** Η Καλαμάτα 2-0 τον Μεσσηνιακό σε φιλικό αγώνα παλαιμάχων (φωτογραφίες
      
 
 
 
   

Η Καλαμάτα επικράτησε 2-0 του Μεσσηνιακού σε φιλικό αγώνα παλαιμάχων που διεξήχθη χθες το απόγευμα στο γήπεδο Μεσσηνιακού «Στ. Παπαδόπουλος».
Μάλιστα, τα έσοδα της εν λόγω φιλικής συνάντησης θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας (κυκλοφόρησαν εισιτήρια στην τιμή των 2 ευρώ και υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από πλευράς φιλάθλων).
Όσο για τα γκολ της ομάδας παλαιμάχων της Μαύρης Θύελλας, σημείωσαν οι Γιάννης Αθανασόπουλος (37΄ με σουτ, η μπάλα κόντραρε στα πόδια του Μιχάλη Γυφτοχρήστου) και Παναγιώτης Μαχαίρας (58΄ με σουτ).
Καλές ευκαιρίες για τον Μεσσηνιακό έχασαν οι Γαβρίλης Φυκούρας (20΄), Βαγγέλης Κολοκάθης (54΄) και Μιχάλης Γυφτοχρήστος (56΄), ενώ για την Καλαμάτα οι Τάκης Δρούγας (9΄) και Βασίλης Μπλέτσας (22΄ και 49΄).
Τη φιλική συνάντηση σφύριξε ο Νίκος Χρονόπουλος, με βοηθούς τις Αγγελική Παυλοπούλου και Μαρία Ζέρβα.
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ (Γρηγόρης Ζησιμάτος, Γιάννης Σπαντιδέας): Δ. Αθανασόπουλος, Σολωμάκος, Κολοκάθης, Χατζηαγγελής, Μουστάκας, Μούργος, Καλαμουδάκος, Γυφτοχρήστος, Πετρόγιαννης, Στ. Χριστόπουλος, Φυκούρας (αρχική ενδεκάδα), Αναστασόπουλος, Μισέρος, Κατσίποδας.
Στον πάγκο ήταν οι Μανωλόπουλος, Κελλαράκος, Ζερίτης, Αλλαγάς, Νινιός.
Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Νικήτας Παπανικολόπουλος): Φάββας, Κορομηλάς, Κ. Μπιζίμης, Παλαμάρας, Γκόφας, Μπλέτσας, Μαυρέας, Π. Μπιζίμης, Χουλιάρας, Δρούγας, Ι.Αθανασόπουλος, Σκαφιδάς (αρχική ενδεκάδα), Παυλής, Νικητόπουλος, Κόντος, Κοψαχείλης, Μαχαίρας, Δέδες.
Στον πάγκο ήταν οι Θεοδώρου, Ασημακόπουλος, Δάλλας, Δημόπουλος.
-Γιατρός αγώνα ήταν ο Γιάννης Στεφανούρης.
-Στο γήπεδο Μεσσηνιακού «Σταύρος Παπαδόπουλος» βρέθηκαν ο επίτιμος πρόεδρος της Μαύρης Θύελλας Λυκούργος Γαϊτανάρος, ο Καλαματιανός ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ομάδας νέων, Βασίλης Γεωργόπουλος, η διοίκηση του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου μ’ επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Νταβουτιάν, μέλη της διοίκησης της Καλαμάτας, πολλοί γονείς με μαθητές και μαθήτριες, παράγοντες και προπονητές των τοπικών ομάδων.
-Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων κατά την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο κρατούσαν μαθητές και μαθήτριες του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
  ΑΠΟΝΟΜΕΣ
Μετά τη λήξη του φιλικού έγινε η τελετή των απονομών, όπου ρόλο συντονιστή ανέλαβε ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Π.Σ. «Η Καλαμάτα», Γιώργος Φάββας.
Κατ’ αρχάς, ο διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, Δημήτρης Χριστόπουλος, ευχαρίστησε τις ομάδες για τη διεξαγωγή του φιλικού αγώνα και ανέφερε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να βρουν μιμητές. Ακολούθως, ο α΄ αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Μεσσηνίας, Λεωνίδας Οικονομίδης, απένειμε πλακέτα στον πρόεδρο του Συλλόγου Παλαιμάχων  Μεσσηνιακού Σταύρο Χριστόπουλο, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος της Μαύρης Θύελλας Λυκούργος Γαϊτανάρος έδωσε πλακέτα στον εκπρόσωπο της ομάδας παλαιμάχων του Π.Σ. «Η Καλαμάτα», Βασίλη Μπλέτσα.
Επίσης, δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα από το διευθυντή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στο διαιτητή του φιλικού Νίκο Χρονόπουλο, στις βοηθούς διαιτητές Αγγελική Παυλοπούλου, Μαρία Ζέρβα και στον γιατρό αγώνα Γιάννη Στεφανούρη. Επίσης, μετάλλια στους ποδοσφαιριστές της ομάδας παλαιμάχων του Μεσσηνιακού από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δ.Σ. Καλαμάτας, Παναγιώτη Σάμιτα και της Καλαμάτας από την πρόεδρο του εν λόγω Συλλόγου, Όλγα Φωτοπούλου- Μπάκα.
 
***
***~   ANARTHSEIS  IANOYARIOY  2014   :
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/2014-01-2014.html ,
~  Πρώτη  μέρα  του  2014  στην  ενημέρωση  Τετάρτη  01  Ιανουαρίου  2014   : ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ !!!  ΓΕΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑ  , ΕΥΗΜΕΡΙΑ ! , ΕΛΠΙΔΑ  ! , ΑΓΑΠΗ  . ΕΙΡΗΝΗ ,  ΧΑΡΑ  ΚΑΙ  ΑΝΘΡΩΠΙΑ !!!  
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/01-2014.html , Ενημέρωση  Τετάρτης  01  Ιανουαρίου  2014.-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/02-2014.html , Ενημέρωση  της  Πέμπτης  02  Ιανουαρίου  2014  .-
~   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/03-2014.html , Ενημέρωση  της Παρασκευής  03  Ιανουαρίου  2014 .- 
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/01/03-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  03  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/01/04-2014.html?showComment=1388836276942#c3402382603892749924 ,   Ενημέρωση  του  Σαββάτου  04  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/4-5-6-2014.html ,   ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ Σάββατο Κυριακή Δευτέρα 4 , 5 και 6 Ιανουαρίου 2014  .-
~   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/01/05-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  05  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/06-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  06 Ιανουαρίου  2014   .-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/07-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  07  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/01/08-2014.html , Ενημέρωση  της  Τετάρτης  08  Ιανουαρίου  2014.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/01/09-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  09 Ιανουαρίου  2014 .-~
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/10-2014.html  , Ενημέρωση  της  Παρασκευής 10  Ιανουαρίου  2014 ~
 ~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/01/11-2014.html  , Ενημέρωση  του  Σαββάτου  11 Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/01/12-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  12  Ιανουαρίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/01/13-2014.html , Ενημέρωση της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου 2014.-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/01/15-2014.html ; , Ενημέρωση Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/01/16-2014.html , Ενημέρωση Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014 .-
  ~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/01/blog-post.html ,   Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/01/18-2014.html , Ενημέρωση του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/01/19-2014.html , Ενημέρωση της Κυριακής 19 Ιανουαρίου 2014.-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/01/20-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα   20  Ιανουαρίου  2014
  ~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/01/21-2014.html , Ενημέρωση της  Τρίτης  21  Ιανουαρίου  2014  ,.
 
 
  

***  https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.  -  351  φίλοι .-
~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
~ http://www.youtube.com/stamos01 ,       = 3030    video.-
~   
http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1455 video.-
~    
http://www.youtube.com/vlasiskal , =    1450   video.-
                                             ** Σύνολον   :  5935   βίντεο αναρτημένα .-
~** http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home ,   2427
~** https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  , 590  φίλοι .-


** Συνεργάτης σε Ιστολόγια Αναρτήσεων  :
http://www.twitter.com/stamos01/ ,
STAMOS -ARFARA -GREECE   ,
Arfara-Messinias- asteras-arfaron  ,
Stamos Arfara Messinias Greece  ,
ARFARA - KALAMATAS  ,
ASTERAS ARFARON 2011    ,
Arfara-Messinias 2  ,
 
stamos-dynami ,
Arfara-Messinias ,  Arfara-Messinias 1 - FOTOS ,vlasios  ,
http://snsarfara.blogspot.gr/2014/01/08-2014.html  , =Εμπεριέχει Ιστορία  Αρφαρών  και Α.Π.Σ. Αστέρα .-



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅