Το αγιάζι στην ενημέρωση Κυριακή 09 Ιουνίου 2013

Το  αγιάζι  στην ενημέρωση  Κυριακή 09  Ιουνίου  2013 :
Σταθμός επιβίβασης-αποβίβασης Καζίνου Μον Παρνέ Πάρνηθας  2013
ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  2013


*** Μεσσηνιακά  καί  Άλλα  :







Το ποντικάκι πάντα κοντά στην ενημέρωση ! :

***  Προχωρά το έργο ενεργειακής εξοικονόμησης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας
Ικανοποιητικά εξελίσσονται οι εργασίες που αφορούν στο έργο ενεργειακής εξοικονόμησης, προϋπολογισμού 780.000 ευρώ, στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, το οποίο ξεκίνησε μόλις στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας.
Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί σχεδόν οι μισοί ηλιακοί συλλέκτες (σε σύνολο 250), ενώ παράλληλα τοποθετείται όλος ο απαραίτητος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός στο λεβητοστάσιο του Ιδρύματος.
Σύμφωνα με τον ανάδοχο, σε 10 ημέρες θα έχει τελειώσει το 80% του έργου, ενώ μέχρι 15 Ιουλίου πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του.
Με αφορμή την πορεία των εργασιών ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γιώργος Μπέζος, δήλωσε: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, ως Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, γιατί αυτό που οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε πριν από 2,5 χρόνια βλέπουμε σήμερα να μετατρέπεται σε πραγματικότητα. Ένα μεγάλο και πρωτοποριακό έργο πανελλαδικής εμβέλειας στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης και μείωσης των δαπανών φέρει τη σφραγίδα του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Καιρό τώρα έχουμε δηλώσει ότι οι κόποι αυτής της ωραίας, δημιουργικής και συλλογικής προσπάθειας δικαιώνονται καθημερινά προς όφελος της υγείας των πολιτών της Μεσσηνίας. Αυτή την πορεία έχουμε χρέος και ευθύνη να τη συνεχίσουμε και να την πάμε ακόμα παραπέρα. Αυτό και θα πράξουμε.
Πολλά, πολλά συγχαρητήρια στους συνεργάτες μου, στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, που έχουν τη γνώση και τη δύναμη για την υλοποίηση τέτοιων έργων».-

*** Φωτοπαρουσιάσεις  από  αρραβώνα  στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ  01  Ιουνίου  2013 !:
Με  ολόθερμες Ευχές
ενωμμένοι , δεμμένοι ,ευτυχισμένοι
με  κατανόηση  , αγάπη , δημιουργικότητα
και  ο  ένας να λέει  πάντα στον άλλον
 I  am  for you , AND YUO ARE FOR ME !-
-εγώ  είμαι για σένα και ΄σύ  για μένα !!

*** Τέλος ο νόμος Σκανδαλίδη για τους συνεταιρισμούς
 Το «πράσινο φως» να κατατεθεί ένας νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς δόθηκε στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ήταν η δεύτερη συνεδρίαση της τρικομματικής επιτροπής που έγινε παρουσία της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ.
Στην πρώτη συνεδρίαση η θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν να μην υπάρξει νέος νόμος αλλά να συμπεριληφθούν τροπολογίες του νόμου 4015 περί συνεταιρισμών (που ψηφίσθηκε επί υπουργίας Κώστα Σκανδαλίδη) στο σχέδιο νόμου για τους ελέγχους στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.
Στη δεύτερη συνεδρίαση, όμως, το ΠΑΣΟΚ υπαναχώρησε από αυτή τη θέση και συμφώνησε με τα άλλα δύο κόμματα, να κατατεθεί άμεσα νέος νόμος, με πυρήνα το συνεταιριστικό νόμο 2810 του 2000, που θα βελτιώνει το υφιστάμενο πλαίσιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι βασικές αρχές του νέου νομοσχεδίου είναι η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας, το οποίο θα στοχεύει στην επίλυση θεμάτων που αφορούν μόνο τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Επίσης, θα αποσυρθεί η υποχρεωτικότητα και θα παραμείνει ο διαχωρισμός των συνεταιρισμών σε πρωτοβάθμιους, δευτεροβάθμιους και τριτοβάθμιους.
Στην επιτροπή εκπροσώπησε τη Ν.Δ. ο βουλευτής Κορινθίας Κ. Κόλλιας, το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής και τη ΔΗΜΑΡ η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι εκπρόσωποι από τα τρία κόμματα άσκησαν σκληρή κριτική κατά του νόμου Σκανδαλίδη και υποστήριξαν ότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ακόμη συμφώνησαν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη εξυγίανσης του συνεταιριστικού κινήματος, που πρέπει να απαλλαχθεί από τους μη ενεργούς και μη λειτουργούντες χρεοκοπημένους συνεταιρισμούς και να εκσυγχρονιστεί.
Μετά από αυτά η Επιτροπή, που θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, θα ξεκινήσει ένα διάλογο που θα έχει σαν πυρήνα την άρση όλων των «υποχρεωτικών» διατάξεων. Όλοι συμφωνούν ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Και με την καθιέρωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου. Πρέπει, όμως, να αλλάξουν φιλοσοφία και οι αγρότες. Δηλαδή, να στηρίξουν τους συνεταιρισμούς. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα διέπει τη λειτουργία των συνεταιρισμών, θα είναι σύμφωνα με τις ανάγκες της γεωργικής παραγωγής, της οικονομίας και των αρχών του συνεργατισμού.  Πηγή: agrotypos.gr

*** Ρευστότητα και αβεβαιότητα στο δήμο Τριφυλίας ένα χρόνο πριν τις εκλογές.
Ρευστότητα και αβεβαιότητα επικρατεί στο πολιτικό και αυτοδιοικητικό σκηνικό του δήμου Τριφυλίας λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές.
Κανένας, δε μπορεί να προβλέψει, να εκτιμήσει με ασφάλεια ή να πει με βεβαιότητα πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό εν όψει των εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν - κανονικά - σε 1 περίπου χρόνο, το Μάιο του 2014, μαζί με τις Ευρωεκλογές.
Αν και το ΠΑΣΟΚ επιθυμούσε διακαώς την παράταση της θητείας των σημερινών δημοτικών (και περιφερειακών) Αρχών και μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών, τόσο η ΝΔ με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη όσο και η ΔΗΜ.ΑΡ. με δηλώσεις του προέδρου της Φώτη Κουβέλη έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στην ώρα τους, το Μάιο του 2014. Δεν είναι σίγουρο, ωστόσο, το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές, καθώς είναι γνωστή η πρόταση - θέση, που δημόσια και σε ανύποπτο χρόνο, κατάθεσε ο υπουργός Εσωτερικών για ενιαία ψηφοδέλτια υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών και ενιαία για δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους. Πρόταση η οποία έχει τύχει ευρείας αποδοχής από την κοινωνία και κερδίζει συνεχώς πόντους, αλλά συναντά - για την ώρα - αντιδράσεις κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και δημάρχους, για προφανείς λόγους πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων που έχουν να κάνουν με θέσεις και αξιώματα για το «μέλλον» των αυτοδιοικητικών στελεχών τους, για τα κόμματα, και των ιδίων, για τους δημάρχους τους. Στο δήμο Τριφυλίας τα δεδομένα, αυτή τη στιγμή έχουν ως εξής:
1) Δήμαρχος είναι ο Κώστας Κόλλιας, που εξελέγη με τη στήριξη της ΝΔ. Στη δημοτική του παράταξη και το συνδυασμό του υπάρχουν προβλήματα συνοχής και ενότητας που σχετίζονται - κυρίως - με τις θέσεις ευθύνης και τα αξιώματα των αντιδημάρχων.
2) Οι δημοτικές παρατάξεις, όπως είναι σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο, θεωρείται σχεδόν σίγουρο, πως δε θα είναι έτσι και αύριο - εν όψει δηλαδή των εκλογών.
3) Το μοντέλο της Συγκυβέρνησης των τριών κομμάτων, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. το καλοβλέπουν πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη των τριών αυτών κομμάτων και επιθυμούν, στο βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει εφικτό, να πάρει τη μορφή εκλογικού συνδυασμού για κοινή κάθοδο στις δημοτικές. Αγκάθια αποτελούν, ωστόσο, το πλαίσιο της συνεργασίας, οι πολιτικές αρχές και θέσεις, τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν έναν τέτοιο συνδυασμό και βεβαίως το ποιος θα ηγείται ενός τέτοιου συνδυασμού.
4) Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έχει παρουσία στα δημοτικά πράγματα, να μετρήσει τη δύναμή του και την εκλογική επιρροή του.
5) ΤΟ ΚΚΕ, με τη Λαϊκή Συσπείρωση, εκτιμάται ότι, εφόσον καταστεί δυνατό, θα κατέβει ξανά στις εκλογές.
6) Άγνωστο είναι το τι θα πράξει η Χρυσή Αυγή, που στην Τριφυλία αναπτύσσει όλο και μεγαλύτερη δυναμική.
Παρά το γεγονός ότι σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, έχουν συντελεστεί τεράστιες αλλαγές και ανατροπές, οι δημοτικές εκλογές έχουν και τοπικά χαρακτηριστικά και το κάθε ψηφοδέλτιο (εάν οι εκλογές διεξαχθούν με συνδυασμούς) έχει και τη σφραγίδα εκείνων που το απαρτίζουν.
Στη δημοτική παράταξη και το συνδυασμό του δημάρχου, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, μπορεί να υπάρχουν κόντρες, ωστόσο παρά τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις που έχουν να κάνουν και με αντιλήψεις και με έμμισθες θέσεις και καρέκλες, μέχρι στιγμής, ουδείς ευθέως και δημόσια αμφισβητεί το δήμαρχο! Σε κλειστές πόρτες, σε συσκέψεις της δημοτικής ομάδας της Συμπολίτευσης, μπορεί να γίνεται χαμός, με βαριές εκφράσεις και υψηλούς τόνους, ωστόσο δημόσια ουδείς «σηκώνει» αντάρτικο και δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος που έχει το σθένος να πράξει κάτι τέτοιο. Άγνωστες και θεμιτές είναι, πάντως, οι φιλοδοξίες του καθενός, για τον εαυτό του, και πού αυτές μπορούν να τον οδηγήσουν! Ο δήμαρχος Τριφυλίας, αυτονόητο είναι πως, επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος, με το συνδυασμό του ανανεωμένο! Μάλιστα, όντας εν ενεργεία δήμαρχος, αυτοδίκαια θεωρείται πως θα έχει ξανά τη στήριξη της ΝΔ, σε περίπτωση που το κυβερνών κόμμα δώσει χρίσματα ή στηρίξεις! Ο κ. Κόλλιας, ξέρει πολύ καλά ότι το βάρος της ευθύνης για τις δυσλειτουργίες του δήμου πέφτει στις πλάτες του, αλλά ξέρει επίσης ότι για να λειτουργήσει καλύτερα ο δήμος απαιτούνται και τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις ευθύνης, ενώ δείχνει, έστω και χωρίς να το λέει δημόσια, απογοητευμένος από συνεργάτες του - δημοτικούς συμβούλους που «δε βάζουν πλάτη». Στα υπέρ του, είναι η συμπάθεια του κόσμου, η απλότητα, η κοινωνικότητά του και η παρουσία του στα τοπικά δρώμενα! Κάποιος άλλος από το χώρο της ΝΔ ή ακόμη και από τον ίδιο το συνδυασμό του δημάρχου, όσο και αν το επιθυμεί ή φιλοδοξεί να προσφέρει από τη θέση του δημάρχου, δε φαίνεται, για την ώρα, να μπορεί να «σηκώσει» αντάρτικο, να είναι διατεθειμένος να αμφισβητήσει τον κ. Κόλλια δημόσια και να είναι ικανός να φτιάξει δικό του συνδυασμό. Εάν επιθυμούσε να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος ο γιατρός, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Τάκης Κατσίβελας, ο οποίος είχε πάρει το χρίσμα στις περασμένες δημοτικές εκλογών αλλά απέσυρε την υποψηφιότητά του λόγω εμπλοκής με κώλυμα εκλογιμότητας που είχε, τότε τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά στο χώρο της ΝΔ. Ωστόσο, ο κ. Κατσίβελας φέρεται να επιθυμεί να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες στον τόπο από τη θέση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ. Στα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν, υπάρχει ακατάσχετη ονοματολογία, ακόμη και με τα ποιο απίθανα πρόσωπα, η οποία, πάντως, δε φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση από τους πολίτες που δείχνουν να διαφωνούν με «ανακύκλωση» προσώπων ή και «αναπαλαίωση»! «Από το Συνδυασμό Κόλλια, ελάχιστοι, μόνο ένας - δύο (;), θεωρούνται ευρύτερα γνωστοί και με "περάσματα" σε όλη την Τριφυλία, οι, δε, άλλοι μόνο στις Δημοτικές Ενότητες που εξελέγησαν έχουν αναφορά και εκεί ακόμη έχουν πρόβλημα», είναι η κοινή αίσθηση που υπάρχει.
Στη δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, είναι άγνωστες οι προθέσεις του επικεφαλής της γιατρού Δημήτρη Σωτηρόπουλου, καθώς και δημοτικών συμβούλων και υποψηφίων του συνδυασμού. Είναι γεγονός ότι οι πολίτες ανέμεναν διαφορετική άσκηση των καθηκόντων της μείζονος αντιπολίτευσης και περίμεναν να έχει ουσιαστική παρουσία στα δημοτικά δρώμενα, με τους πολίτες να επιρρίπτουν ευθύνες για την απουσία έως και ανυπαρξία της, και στον επικεφαλής και στους δημοτικούς της συμβούλους. Σε περίπτωση που ο κ. Σωτηρόπουλος αποχωρήσει, άγνωστο είναι εάν μπορεί κάποιος από τους δημοτικούς συμβούλους να συσπειρώσει γύρω του το Συνδυασμό, με ανανέωση προσώπων βέβαια, καθώς και εκεί υπάρχουν, μεταξύ τους, διαφορετικές απόψεις - θέσεις και διαφωνίες - κόντρες. Λέγεται ότι, πολύ δύσκολα, στελέχη του Συνδυασμού θα συμφωνήσουν για κοινή κάθοδο στις εκλογές χωρίς τον κ. Σωτηρόπουλο επικεφαλής. Βεβαίως, υπάρχουν στελέχη που διαθέτουν ικανότητες και ίσως επιθυμούν να ηγηθούν Συνδυασμού. Θα πρέπει όμως, σε ελάχιστο χρόνο, να καλύψουν το «κενό» των δυόμιση παρελθόντων ετών!
Ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης, με τον Σαράντο Κουκούμη, αναμένεται πως θα κατέλθει ξανά στις εκλογές, εκτός βεβαίως συγκλονιστικού απροόπτου, αν και τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα καθώς η εκλογική επιρροή του ΚΚΕ στην Τριφυλία έχει περιοριστεί, μετά και τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Όμως, στο δημοτικό συμβούλιο ο Σαράντος Κουκούμης έχει παρουσία, αναδεικνύει θέματα και δίνει το παρών σε κοινωνικούς αγώνες και εκδηλώσεις.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και χθες γράψαμε, τις επόμενες μέρες πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση δημοτικής Κίνησης - Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση (Ρ.Α.ΚΙ.) - για το δήμο Τριφυλίας με «πυρήνα» στελέχη του! Η Κίνηση, συγκροτείται στη βάση του πλαισίου της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ναι στις αυτόνομες πολιτικές και αυτοδιοικητικές κινήσεις και όχι σε αμιγώς κομματικές! Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση, με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και συνασπισμένες σε αυτή ευρύτερες αριστερές, δημοκρατικές, προοδευτικές και σαφέστατα Αντιμνημονιακές δυνάμεις. Τις μέρες αυτές, μάλιστα, μπαίνουν και οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο Ιδρυτικής Διακήρυξης της Κίνησης, που θα συζητηθεί κατά την Ιδρυτική Συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Φιλιατρά, μεθαύριο Δευτέρα στις 8.30 το βράδυ. Στην Τριφυλία, το 20,5% των εθνικών εκλογών του Ιουνίου, είναι μεν το υψηλότερο ποσοστό που κατάφερε να συγκεντρώσει κόμμα της Αριστεράς ποτέ στην περιοχή, ποσοστό - ρεκόρ, το οποίο ωστόσο αν θέλει να το «κεφαλαιοποιήσει» πολιτικά στις δημοτικές εκλογές, από μόνο του, εκ των πραγμάτων, δε φτάνει για να διεκδικήσει με αξιώσεις το δήμο! Με ενδιαφέρον αναμένεται Ιδρυτική Συνέλευση και η Διακήρυξη της Κίνησης καθώς και οι θέσεις της για τον δήμο Τριφυλίας και, βεβαίως, τα άτομα που θα συγκροτούν και συμμετάσχουν στην Κίνηση από τα οποία, εν πολλοίς, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η δυναμική της στην κοινωνία και η αποδοχή και στήριξή της από τους πολίτες!
To 7,45% και οι 1293 ψήφοι που πήρε στο δήμο Τριφυλίας στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου του 2012, η Χρυσή Αυγή, αρέσει - δεν αρέσει, την καθιστούν σε σοβαρά υπολογίσιμη πολιτική δύναμη εν όψει των δημοτικών εκλογών. Με τα στοιχεία, δε, των δημοσκοπήσεων και την τάση του εκλογικού σώματος σήμερα, η πολιτική επιρροή και δύναμη της Χρυσής Αυγής στην Τριφυλία, είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι 1293 ψήφοι των εθνικών εκλογών, με βάση τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2010 στην Τριφυλία, όσο «αυθαίρετη» και αν είναι η σχετική αναγωγή, αντιστοιχούν σε ποσοστό γύρω στο 8%!
Ρευστότητα και αβεβαιότητα, λοιπόν, στο δήμο Τριφυλίας ένα χρόνο πριν από τις εκλογές και, κάπως έτσι, διαφαίνεται πως θα κυλήσουν και οι επόμενοι μήνες. Εάν και εφόσον, «περάσει» η αλλαγή του εκλογικού συστήματος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, τότε, όλα θα αλλάξουν και θα ανατραπούν ριζικά, καθώς αναμένεται συνωστισμός υποψηφίων για τα αξιώματα του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων!  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Αλίκη Διπλαράκου: Η Μανιάτισσα καλλονή «Μις Ευρώπη»
   Καλλονή του Μεσοπολέμου και η πρώτη Ελληνίδα που αναδείχθηκε «Μις Ευρώπη». Ο λόγος για την Αλίκη Διπλαράκου. Με καταγωγή από τη Μάνη, γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1912 στην Αθήνα. Ήταν μία από τις τρεις κόρες του δικηγόρου Γεωργίου Διπλαράκου και της Έλενας Νικολέση. Το πραγματικό επίθετο του πατέρα της ήταν Βαβούλης, αλλά για οικογενειακούς λόγους υιοθέτησε το επίθετο της μητέρας του.
Η Αλίκη Διπλαράκου μάλλον κατά τύχη βρέθηκε υποψήφια στα καλλιστεία του 1930, που εκείνα τα δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα τύγχαναν μεγάλης επισημότητας και τα διοργάνωνε η Ένωση Συντακτών. Ένα χειμωνιάτικο κυριακάτικο απόγευμα του Γενάρη κι ενώ παρακολουθούσε με την οικογένειά της το διαγωνισμό στο θέατρο «Ολύμπια», άκουσε ξαφνικά το όνομά της από ένα μέλος της κριτικής επιτροπής, που την κάλεσε στη σκηνή για να διαγωνισθεί. Κάποιος γνωστός της την είχε δηλώσει χωρίς η ίδια να το γνωρίζει.
Όπως δήλωσε αργότερα στους Τάιμς του Λονδίνου, όταν προσπάθησε να αρνηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης, που παρευρισκόταν στην εκδήλωση, της είπε ότι η συμμετοχή της στο διαγωνισμό ήταν εθνική υπόθεση. Η δεκαοκτάχρονη Αλίκη κέρδισε τον τίτλο της «Μις Ελλάς». Η βασίλισσα της ομορφιάς ήταν καστανή, μεγαλομάτα, με χείλη λεπτά και καλογραμμένα, ύψος 1,68 και αδύνατη για τα μέτρα της εποχής.
Να πώς περιγράφει την εμφάνισή της η «Βραδυνή» της 14ης Ιανουαρίου 1930: «...φοράει ένα γαλάζιο πενουάρ με μια γουνίτσα λευκή στο λαιμό που κυματίζει αρμονικά, σύμφωνα με τις κινήσεις του φειδίσιου κορμού, που όλο μαζί είναι ένα ποίημα. Ηγεμονικό παράστημα, χάρις και αρμονία κινήσεων, βάδισμα μεγαλοπρεπές, ελαφρότης νεράιδας. Τα δυο υπογάλανα μάτια της σπινθηροβολούν ασυνήθιστα, δείχνουν ένα πάθος ακαθόριστο, μια μελαγχολική διάθεση, που είναι αποτέλεσμα υπερβολικής αισθηματικότητας.(...) Κι έπειτα τα λεπτότατα χείλη που υπομειδιούν διαρκώς, με μια ανείπωτη γλυκύτητα.(...) Λαιμός χυτός, χέρια λεπτά, μπράτσα τορνευτά, που λεπταίνουν όσο ανεβαίνουν και απολήγουν σε λεπτότατα δάκτυλα, όπως μια μελωδία που σβήνει. Και το φινάλε, τα μακριά υπόξανθα μαλλιά, που κυματίζουν πάνω στους ώμους».
Στις 6 Φεβρουαρίου 1930 η Αλίκη Διπλαράκου εκπροσώπησε τη χώρα μας στο διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Ευρώπη», που έγινε στο Παρίσι. Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, αναδείχθηκε η ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης για το 1930.
Η «Καθημερινή» της επομένης ανάγει τη νίκη της σε εθνικό θρίαμβο: «…Ολόκληρος η ελληνική παροικία των Παρισίων πανηγυρίζει από της χθες τον ωραίον θρίαμβον της ελληνικής καλλονής. Η εκλογή της ελληνίδος υποψηφίας ως “Μις Ευρώπη” αποτελεί το θέμα όλων των συζητήσεων, ιδίως μεταξύ των καλλιτεχνικών κύκλων, οι οποίοι αποδίδουν εις την θριαμβευτικήν νίκην της “Μις Ευρώπη” την σημασίαν αισθητικού γεγονότος, συμβολίζοντος την επάνοδον της συγχρόνου τέχνης εις τα αιώνια και άφθαστα πρότυπα της αρχαίας ελληνικής παραδόσεως. Γενικώς τονίζεται ότι η χθεσινή νίκη της ωραίας Ελληνίδας αποτελεί δια την Ελλάδα, την ωραιοτέραν διαφήμισιν και πανηγυρικήν αναγνώρισιν της ελληνικής ευγενίας και συγχρόνως την λαπροτέραν εισαγωγήν εις τας προσεχείς εορτάς της Εθνικής εκατονταερτηρίδος...».
Και συνεχίζει το άρθρο, που δεν φείδεται υπερθετικών χαρακτηρισμών για την ωραία Αλίκη: «…Η Αλίκη είναι ο τέλειος τύπος μιας θρυλικής θεάς. Η κορμοστασιά της είναι συγχρόνως αθλητική και χαρίεσσα. Είναι υψηλή με μακράν καστανήν κόμη, με καθαρόν μελαχροινόν χρώμα, με μάτια καστανόμαυρα… Αναμφισβήτως η εκλεγείσα “Μις Ευρώπη” είνε ο κλασικός Ελληνικός τύπος, και η νίκη της, της οποίας ήτο αξία, της επιδαψίλευσε τα ομόθυμα χειροκροτήματα και της ελλανοδίκου επιτροπής και όλων των παρισταμένων…
Η νικήσασα εις τα Ευρωπαϊκά καλλιστεία Ελληνίς συνενώνει τας λαμπράς και σοβαράς εκείνας ωραιότητας αι οποίαι την κάμνουν ένα ζωντανόν άγαλμα ελθόν θα έλεγέ τις εις τον κόσμον δια να αναστήση τον αιώνα του Φειδίου… Η δις Διπλαράκου συνδυάζει μόρφωσιν, ευφυίαν και ωραιότητα, προ πάντων θεσπεσίαν ωραιότητα».
Η επιτυχία της πανηγυρίστηκε δεόντως και στην Αθήνα. Χιλιάδες κόσμου συνωστίσθηκαν στην οδό Ερμού στις 9 Ιουνίου για να την επευφημήσουν και να τη θαυμάσουν από κοντά.
Επόμενος σταθμός για την ωραία Αλίκη το Ρίο Ντε Ζανέιρο, όπου έλαβε μέρος στις 13 Οκτωβρίου 1930 στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της «Μις Υφήλιος». Τα πήγε πολύ καλά και αναδείχθηκε δεύτερη μετά τη «Μις Βραζιλία». Στη συνέχεια, αφού δοκίμασε την τύχη της για λίγο στο θέατρο, περιόδευσε στις ΗΠΑ, όπου έδωσε διαλέξεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, καταρρίπτοντας το μύθο ότι οι όμορφες δεν είναι έξυπνες. Μιλούσε, άλλωστε, με ευφράδεια Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.
Τη δεκαετία του ’30 έγινε και πάλι πρωτοσέλιδο, όταν ντυμένη άνδρας παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους για να γνωρίσει την απαγορευμένη για τις γυναίκες Αθωνική Πολιτεία.
Η Αλίκη Διπλαράκου παντρεύτηκε δύο φορές. Την πρώτη φορά στις 31 Οκτωβρίου 1932 με το Γάλλο αεροπόρο και επιχειρηματία Πολ - Λουίς Βεγιέρ, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί, τον Πολ Ανίκ. Ο δεύτερος γάμος της έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 1945 με τον Άγγλο σερ Τζον Ράσελ, απόγονο του 6ου Δούκα του Μπέντφορντ. Η Ελληνίδα καλλονή, που έλαβε τον τίτλο της Λαίδης, απέκτησε μαζί του δύο παιδιά, την Τζορτζιάνα - Αλεξάνδρα και τον Αλεξάντερ Τσαρλς Τόμας.
Η Αλίκη Διπλαράκου έφυγε από τη ζωή στις 30 Οκτωβρίου 2002.  ΠΗΓΗ: www.sansimera.gr

*** Παραμένει σε τραγική κατάσταση το "Α(ρ)χαιολογικο Μουσείο Καλαμάτας"       

Ενώ έχει περάσει τόσος καιρός από το δημοσίευμα του «Θάρρους» για την τραγική κατάσταση που επικρατεί γύρω από το ΑΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (όπως γράφει απέξω), το κοτέτσι και τα δημόσια ουρητήρια δε λένε να υποχωρήσουν…
Οι γείτονες δηλώνουν εξοργισμένοι με την κατάσταση και ελπίζουμε άμεσα να βρεθεί λύση, γιατί μιλάμε για ένα σημείο με τεράστια σημασία για την πόλη.
Α, ελπίζουμε άμεσα να μπει και ένα Ρ, ώστε να ξαναγίνει ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ! Μήπως, δε, έπρεπε να αναγραφεί και στα Αγγλικά ή θα «μυρίσουν τα νύχια τους» οι τουρίστες για να καταλάβουν τι είναι μέσα εκεί;
Πάντως, αν το πάνε με τη μυρωδιά, θα καταλάβουν ότι είναι είτε περιστερώνας είτε ουρητήρια!
Π.Μπ.

*** Τσιγγάνοι τέλος από την Αγ. Τριάδα (φωτογραφίες)

Έως τις 17 Ιουνίου θα παραμείνουν
οι αθίγγανοι στα «Παλιάμπελα» 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας
 Παράταση μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα έως την Κυριακή 17 Ιουνίου, δόθηκε στους Ρομά που έχουν στήσει τον καταυλισμό τους στην περιοχή «Παλιάμπελα» της Αγίας Τριάδας, προκειμένου να μετακινηθούν από εκεί, με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που έχουν εκδοθεί σε βάρος τους.
Χθες το πρωί ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Β. Χαντζής, συνοδευόμενος από στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και αστυνομικούς, βρέθηκαν στα «Παλιάμπελα», προκειμένου να ενημερώσουν τους καταληψίες. Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρισκόταν σε επιφυλακή, έτοιμη να παρέμβει αν υπήρχε πρόβλημα, χωρίς ωστόσο αυτό να χρειαστεί, δεδομένου ότι η κατάσταση ήταν ιδιαιτέρως ήρεμη.
Ένας από τους κατοίκους της περιοχής διαφώνησε με την πρόταση να μετακινηθούν στην «Μπιρμπίτα» κι αναρωτιόταν πού μπορεί να πάει με την οικογένειά του. «Θα μας σκοτώσουν αν πάμε εκεί», είπε μια γυναίκα, ενώ και οι δύο στράφηκαν κατά του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα, λέγοντας πως έχει ξεσηκώσει τον κόσμο εναντίον τους και πως τους κορόιδεψε.
Ένας άλλος τσιγγάνος αναρωτιόταν πώς θα ζήσουν εκεί οι υπόλοιποι του καταυλισμού, από τη στιγμή που δεν έχει ούτε νερό ούτε και ηλεκτρικό ρεύμα.
Στη συγκεκριμένη περιοχή ο Δήμος Καλαμάτας προτίθεται να κατασκευάσει αθλητικό κέντρο και ο δήμαρχος Παν. Νίκας έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές την προσδοκία να αθλούνται σύντομα στην περιοχή εκατοντάδες παιδιά, ενώ έχει κάνει λόγο για την προοπτική να δοθεί στην ομάδα της Καλαμάτας ως προπονητήριο.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν εκδοθεί 14 πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής για τις 15 οικογένειες που κατοικούν στα «Παλιάμπελα» με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, αφού έχει γίνει κατάληψη δημοτικών χώρων.   

***  Στις κάλπες τα μέλη για την εκλογή νέων οργάνων από τις 9.00 το πρωί (Φωτογραφίες)
Στις κάλπες σήμερα από τις 9.00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία, προκειμένου να εκλέξουν τα νέα όργανα του Κινήματος (Νομαρχιακή Επιτροπή, Ν.Ε. Καταστατικού και Πιστοποίησης, Ν.Ε. Οικονομικού Ελέγχου, Νομαρχιακή Επιτροπή Νεολαίας) και τις κατά τόπους συντονιστικές Επιτροπές.
Οι εκλογές θα γίνουν στα εξής εκλογικά κέντρα:
Δήμος Καλαμάτας: Αμφιθέατρο «Αλεξ. Κουμουνδούρος»
Δήμος Μεσσήνης: Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης και στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Ανδρούσας
Δήμος Τριφυλίας: Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας και σε αίθουσα του πρώην Δημαρχείου στα Φιλιατρά
Δήμος Πύλου – Νέστορος: Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Πύλο
Δήμος Οιχαλίας: Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Μελιγαλά Κυπαρισσίας
Δήμος Δυτικής Μάνης: Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Καρδαμύλη.
Για την εκλογή οργάνων Νεολαίας θα λειτουργούν τα παραπάνω εκλογικά τμήματα, εκτός των Δήμων Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας, όπου οι νέοι των περιοχών αυτών θα ψηφίζουν στα αντίστοιχα εκλογικά τμήματα των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης.
 Υποψήφιοι
Για τη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή, υποψήφιοι είναι οι: Βελίας Νικήτας, Γκότση Πηνελόπη, Γρηγοροπούλου- Τσαμούλη Βασιλική, Θεοδωρακόπουλος Κώστας, Κελεπούρης Παν., Κορομηλάς Αθαν., Κοσμοπούλου Ιωάννα, Μαζαράκη Μαρία, Μακρής Ευστάθιος, Μάραντος Δημ., Πάζιος Ι., Παναγιωτοπούλου Αθανασία και Χριστόπουλος Γιάννης.
Για τη Ν.Ε. Καταστατικού και Πιστοποίησης υποψήφιοι είναι οι: Βεργόπουλος Δημ., Δίμιζα Πότα, Σούμπλης Μιχ., Χονδρός Νίκος.
Για τη Ν.Ε. Οικονομικού Ελέγχου υποψήφιοι είναι οι: Ανδριανόπουλος Δημ., Αργυράκης Ι., Τσαπόγας Κώστας.
Για τη Νομαρχιακή Επιτροπή Νεολαίας ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι είναι οι: Γεωργόπουλος Χρ., Γριβοκωστόπουλος Χαρ., Δημητρακόπουλος Ι., Δημτσιούδης Χρ., Δρακόπουλος Ανδ., Κελεπούρης Παν., Κοντονή Θεώνη, Κουτσοδημητρόπουλος Χρ., Μαγγουλίδου Θάλεια, Μανεσιώτης Αναστ., Σαρηγιαννίδου Φεβρωνία, Τσαλδάρης Αθαν. και Χονδροπούλου Χριστίνα.
Για τις Συντονιστικές Επιτροπές των Δημοτικών Οργανώσεων, υποψήφιοι είναι οι:
-Δήμος Καλαμάτας: Ασημακόπουλος Διον., Βαρελάς Νικήτας, Βλαχάκης Κων., Λάζαρος (Λαζάρου) Ηλίας, Μπρούμας Αθαν. και Χορταρέας Μιχαήλ.
-Δήμος Μεσσήνης: Γεωργόπουλος Χρ., Δημητρακόπουλος Ι., Κουτσοδημητρόπουλος Χρ., Σικαλιάς Παν και Φωτεινάκης Ευάγγελος.
-Δήμος Πύλου – Νέστορος: Αρβανίτης Διον., Γκότσης Αντ., Καρβέλας Γ., Τσέκας Σωτ. και Χριστόπουλος Παύλος.
-Δήμος Τριφυλίας: Αθανασόπουλος Βασ., Ηλιόπουλος Παν. (Καπετάνιος), Καρατζάς Αντ., Λαμπίρης Ι. και Μητρόπουλος Παναγιώτης.
-Δήμος Οιχαλίας: Αλεξόπουλος Ι., Αντωνακόπουλος Φώτ., Βεργής Παν., Γκότσης Παν., Λυκογιάννης Περ. και Νίκας Περικλής.
-Δήμος Δυτικής Μάνης: Κιτρινιάρης Γ., Κομπότης Παν., Μανιατέας Θεοχ., Σαραντέα Γιαννούλα, Σαραντέας Αντ. και Σκαρέας Βασίλειος.

*** Ασημακοπούλου και Τέντε θα τιμήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας
 Την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε για την προσφορά τους θα τιμήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας στις 24 Ιουνίου, εορτή του Αγίου Πνεύματος.
Στο πλαίσιο της γιορτής του συλλόγου θα τελεστεί θεία λειτουργία με αρτοκλασία στο ναό της Αγίας Τριάδος στην Καλαμάτα. Με το πέρας της θα προσφερθεί καφές στο Ελίτ και θα ακολουθήσει δεξίωση στην πισίνα του ξενοδοχείου, όπου και θα τιμηθούν οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.


*** Ο Αλευράς επικροτεί τις δηλώσεις Δένδια για την «Μπιρμπίτα»
  «Επικροτώ ό,τι είπε ο κ. Δένδιας για την Μπιρμπίτα», σχολίασε προχθές απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς.
Kαι πρόσθεσε: «Τα όσα ειπώθηκαν αφορούν αυτούς που επί της εποχής τους ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η εγκατάλειψη της “Μπιρμπίτας”», για να διευκρινίσει στη συνέχεια, μετά από άλλη ερώτηση, πως αναφέρεται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Δήμο Καλαμάτας.
Ο κ. Αλευράς επέρριψε ευθύνες, για μία ακόμη φορά, στη μη υπογραφή από το Δήμο Καλαμάτας της προγραμματικής σύμβασης με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα, όπως είπε χαρακτηριστικά, να μη λειτουργήσει ποτέ η κατασκήνωση. Χαρακτήρισε λάθος την επιλογή της μεθόδου της γκετοποίησης των Ρομά, αλλά και το ότι δεν έγινε σωστή διαχείριση της κατασκήνωσης, που, όπως επισήμανε, δεν προοριζόταν για τη μόνιμη στέγαση Ρομά, σύμφωνα με τα όσα είχε πει σε πρόσφατη σύσκεψη στην Αθήνα ο γ.γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Άγγελος Συρίγος.
 
***  Αλλαγή, επέκταση και οργάνωση για το μεσσηνιακό ΠΟΠ ελαιόλαδο
Η επιτακτική ανάγκη αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με το μεσσηνιακό ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτα και η οργάνωση σε σωστές και σταθερές βάσεις του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης τονίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε συζήτηση που διοργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων.
Άπαντες συμφώνησαν με την επέκταση του ΠΟΠ σε όλη Μεσσηνία, κάτι που οι παραγωγοί της περιοχής ζητούν εδώ και χρόνια, ενώ επισημάνθηκε πως ναι μεν πρέπει η τυποποίηση να γίνεται εντός ζώνης, δηλαδή στη Μεσσηνία, χωρίς αυτό, όμως, να μπαίνει εμπόδιο στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την επέκταση του ΠΟΠ σε όλη τη Μεσσηνία, καθώς, εφόσον «περάσει» η επέκταση, στη συνέχεια μπορούν να γίνουν διεκδικήσεις τροποποιήσεων επί μέρους ζητημάτων, όπως αυτό της τυποποίησης εντός ζώνης.
Το μείζον για τους παραγωγούς της περιοχής είναι η επέκταση του ΠΟΠ, και αφού αυτό γίνει, συζητούν και σχετικά με την τυποποίηση!
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (Σ.Υ.Μ.Ε.ΠΟΠ), Θανάσης Μαυρούλης, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε: «Την επέκταση της γεωγραφικής ζώνης παραγωγής του ελαιολάδου τη θεωρώ το πιο φυσικό πρόγραμμα στον κόσμο, αλλά δε θεωρώ ότι είναι αρκετό. Αυτή είναι η διαφορά. Χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή στην αντίληψη των ΠΟΠ στην Ελλάδα. Χρειάζεται να εφαρμοστεί ο βασικότερος στόχος του θεσμού των ΠΟΠ, η προστασία του προϊόντος. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει προστασία.
[…] Η θεωρία ότι έχουμε το καλύτερο σύστημα ελέγχου στον κόσμο και είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε το λάδι που φεύγει από τους Γαργαλιάνους και πηγαίνει στο Παρίσι, μου φαίνεται ότι ανήκει στην κατηγορία των αστείων! Δυστυχώς, οι προδιαγραφές δεν είναι τέλειες και θέλει δουλειά στις προδιαγραφές. Θέλει δουλειά στο σύστημα εφαρμογής, θέλει δουλειά στο σύστημα ελέγχου. Τα οποία θέλουνε συζήτηση, με τους ενδιαφερομένους, όχι με τους γραφειοκράτες.
[…] Εγώ ήμουν ενάντιος στον τρόπο της παρουσίασης της τροποποίησης των προδιαγραφών του ελαιολάδου Καλαμάτα το οποίο ήταν στην επαρχία, γιατί ήταν ελλιπής. Λείπουν σοβαρά τμήματα που απαιτούνται για να προχωρήσει μπροστά το ΠΟΠ. Πέρασε έτσι. Πρέπει να εφαρμοστεί. Αλλά αυτό είναι ψεύτικο πρόβλημα. Να εφαρμοστεί έτσι; Γιατί εγώ φοβάμαι περισσότερο αυτούς που θέλουν να αλλάξουν όλα, αλλά στο τέλος να μην αλλάξει τίποτα. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Δεν είναι το πρόβλημα αν θα γίνει αμέσως, δε θα γίνει, θα το κάνουμε, θα προσθέσουμε αλλαγές και τροποποιήσεις αργότερα κ.τ.λ. Το πρόβλημα είναι ν’ αλλάξει, όχι να μείνει όπως ήταν μέχρι τώρα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου, τόνισε: «Εμείς, από τη μεριά μας, εδώ και τρία χρόνια έχουμε παλέψει, όσο μπορούσαμε, ώστε να γίνει η επέκταση. Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα κοντινό όραμα…
[…] Και η τυποποίηση πρέπει να γίνεται στο νομό, γιατί είναι μια διασφάλιση ως προς την κατεύθυνση του προϊόντος...».
Ο δε διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ανέφερε πως οι Γαργαλιάνοι είναι μία ζώνη αμιγώς ελαιοκομική, από τις καλύτερες της χώρας και τις μεγαλύτερες, με την παραγωγή φέτος να ξεπερνά τους 8 χιλιάδες τόνους: «Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτό το προϊόν για την περιοχή, Ταυτόχρονα, πόσο μεγάλη σημασία έχει η κατοχύρωση και η επέκταση του ΠΟΠ για την περιοχή μας, χωρίς να σημαίνει ότι το ΠΟΠ, από μόνο του, και η επέκταση, μπορεί να δώσει εκείνη τη δυναμική που θέλει η περιοχή. Θέλει πολλή δουλειά, όμως πρέπει να προχωρήσει αυτή η ιστορία. Είναι ένα αίτημα όλων των ελαιοπαραγωγών της περιοχής…».
Τέλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων, Τάσος Προσηλιακός, επισήμανε: «Το ΠΟΠ είναι ένα πάγιο αίτημα των παραγωγών της περιοχής μας. Χρόνια πολλά το ζητάμε και ποτέ δεν έρχεται. Πιστεύω, έχουμε φτάσει στο τελευταίο σημείο, είμαστε στο παρά ένα, και πάλι μπήκαν προβλήματα, πάλι ενστάσεις, πάλι κολλήματα, το Επιμελητήριο έπαιξε ένα ρόλο, όχι καλό για εμάς. Πιστεύω, είμαστε στο τέλος της προσπάθειας που αφορά όλους τους παραγωγούς μας. Το ΠΟΠ δίνει υπεραξία στο προϊόν, αυτό είναι δεδομένο και πιστεύω θα είναι καλύτερα και για τους παραγωγούς και για το Συνεταιρισμό».  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***   ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :

*** Κρεμάει τα παπούτσια του ο Καλαντζής ή μήπως όχι; Έκκληση μέσα από το facebook να παίξει ξανά στην Καλαμάτα (Φωτογραφίες) 
«Τέλος εποχής! Πλέον παλαίμαχος!», έγραψε χθες στο facebook ο Χρήστος Καλαντζής, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Αστέρα Τρίπολης. Δεδομένου πάντως ότι ο έμπειρος Καλαματιανός επιθετικός είναι μόλις 31 ετών και το γεγονός ότι η σελίδα του κατακλύστηκε άμεσα από μηνύματα λατρείας από φίλους και θαυμαστές του είναι ίσως πολύ πρόωρο να μιλάμε για οριστική απόφαση.
Επιπλέον, η παρουσία του με κάθε ευκαιρία στις κερκίδες του Μεσσηνιακού, όπως στο πρόσφατο φιλικό-φιέστα των «πρασίνων», αλλά και η πίεση που δέχεται από τους φανατικούς της Μαύρης Θύελλας τροφοδοτούν ένα σενάριο ενδεχόμενης επιστροφής στα πάτρια εδάφη, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται κάποια άλλη δελεαστική πρόταση στην οποία θα είναι δύσκολο να αρνηθεί -η μετεγγραφική περίοδος, άλλωστε, δεν έχει ανοίξει καν…
Ο Καλαντζής γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1982 και ξεκίνησε την καριέρα του το 1999 στην Καλαμάτα. Τη φανέλα της «Μαύρης Θύελλας» φόρεσε το 2005 αγωνιζόμενος 2 σεζόν στην Α’ Εθνική και 4 στην Β’ Εθνική και πετυχαίνοντας συνολικά 26 γκολ (2 από αυτά σε επίπεδο Α’ Εθνικής) σε 127 συμμετοχές (23 συμμετοχές στην Α' Εθνική). Στη συνέχεια αγωνίστηκε για τρία χρόνια στη νεοφώτιστη στην Α’ κατηγορία ομάδα της Λάρισας με την οποία κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος (2007) και συμμετείχε στο ΟΥΕΦΑ.
Ακολούθησαν δύο 2ετίες σε Ατρόμητο και Κέρκυρα και φέτος ο Αστέρας Τρίπολης.
 
*** Προγραμματισμένη ή «ανησυχητική» ηρεμία στην Καλαμάτα ;
Φύλλο δεν κουνιέται όλο αυτό το διάστημα, όσον αφορά βεβαίως το καθαρά αγωνιστικό – προπονητικό κομμάτι, στην ομάδα της Καλαμάτας, γεγονός που όπως είναι λογικό δημιουργεί μια μικρή ανησυχία στις τάξεις των φιλάθλων της και όχι μονάχα. Ανησυχία που για κάποιους ενδέχεται να είναι «προγραμματισμένη», και συνδυάζεται με τις ερχόμενες διοικητικές διεργασίες, αλλά για κάποιους άλλους φαντάζει αρκετά ανησυχητική.
Η αλήθεια είναι ότι αρκετό καιρό μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και ενώ φθάνουμε στα μέσα Ιουνίου, η διοίκηση δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της ανανέωσης ή μη της συνεργασίας με τους κ.κ. Κακαλέτρη, Σακελλαρόπουλο, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει κάνει επίσημες επαφές σχετικά με την επόμενη ημέρα, με τους ποδοσφαιριστές του λεγόμενου κορμού. Από την άλλη υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν ανθρώπους της Μαύρης Θύελλας να ψάχνονται αρκετά ενεργά, με επιδίωξη την εύρεση μεταγραφικών στόχων, που μπορούν να χαρακτηριστούν ως πρώτης γραμμής.
Για παράδειγμα ένα από τα ονόματα που φαίνεται πως εξετάζεται – άλλωστε έχει γίνει κάτι ανάλογο και στο παρελθόν – είναι του έμπειρου αριστερού οπισθοφύλακα Νίκου Πλάτανου, ενός ποδοσφαιριστή που έχει περάσει με επιτυχία στο παρελθόν από την Καλαμάτα και αγωνίζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στη Β΄ Εθνική με Εθνικό Αστέρα, Καλλιθέα, Ηρακλή Ψαχνών.

*** Στο  2ο  αγώνα  του τελικού των πλέϊ οφ στην  Α1  του Ελληνικού μπάσκετ :

 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ    63-52 , ( 23-31) .- ^
Τα  δεκάλεπτα:  16-21 , (23-31) ,53-45 , 63-52 .- ^
Διαιτητές της αναμέτρησης θα είναι οι Παναγιώτης Αναστόπουλος, Αναστάσιος Πηλοΐδης και Γιάννης Φούφης .-
Η 12άδες των ομάδων:
ΠΑΟ: Σχορτσανίτης, Μπράμος, Κάρι, Ματσιούλις, Ούκιτς, Λάσμε, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Γκιστ, Γκουίν, Ξανθόπουλος και Σκορδίλης.
ΟΣΦΠ: Χάινς, Λο, Άντιτς, Σπανούλης, Περπέρογλου, Σερμαντίνι, Σλούκας, Πάουελ, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης, Παπανικολάου και Κατσίβελης , -

Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  έκανε  το 2-0  καί Τετέρτη στο γήπεδο του  ΟΣΦΠ γιά τον 3ο αγώνα .-
 *** ΑΠΟ    ΤΙΣ   τελευταίες  αναρτήσεις  του ΜΑΪΟΥ  2013 :
 

~ ~http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/05/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 23 Μαΐου 2013 .-
~http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/25-2013.html ,Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 25 Μαΐου 2013.-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/05/26-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 26 Μαΐου2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/05/27-2013.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 27Μαΐου 2013.-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/05/28-2013.html ,Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 28 Μαΐου 2013 ,.-
 ~
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/05/30-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 30 Μαΐου 2013 .-                    ~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/05/31-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 .-

 
 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2013 :
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/05/01-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 01 Ιουνίου 2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/06/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/06/03-2013.html  ,  Μιά νέα ζωή ...αρραβώνες ..δυό νέων ανθρώπων ... Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013 ,  To Σάββατο 01 Ιουνίου 2013 στην όμορφη Καλαμάτα Μεσσηνίας .-
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/06/2-2013.html , Διαδρομές στο Βασιλικό κτήμα Τατοϊου Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 : Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/06/04-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 04 Ιουνίου ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/06/05-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 05 Ιουνίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/06/06-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 06 Ιουνίου 2013.-
~
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/06/07-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 07Ιουνίου 2013.-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/06/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 08 Ιουνίου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Κυριακή 09 Ιουνίου 2013.-

*** Από  όσα  γράφοντε  και  διαβάζουμε ...:
Η ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΛΑΝΕΣ
Ο ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟΣ ΟΡΟΣ ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ petitio principii ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ ΙΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ

 Τα γεωμετρικά σχήματα των μαθηματικών και η φιλοσοφία ενώνονται με την φιλοσοφία να αποκαλεί μια κατηγορία κύκλων «φαύλο κύκλο».
Ο φαύλος κύκλος, Λατινικά petitio principii, είναι αυτό που κάνει κάποιος σε ένα επιχείρημα, όταν προϋποθέτει αυτό που θέλει να απο...δείξει.
Ένα επιχείρημα είναι ένα είδος συλλογισμού όπου ένας προτάσσει κάποιους λόγους για να υποστηρίξει κάποιον ισχυρισμό. Οι λόγοι αυτοί λέγονται υποθέσεις και ο ισχυρισμός που προσπαθεί να υποστηρίξει, λέγεται συμπέρασμα.
Αν οι υποθέσεις οδηγούν στο συμπέρασμα και οι υποθέσεις είναι αμφισβητήσιμες και προτάσσονται ως αποδείξεις, τότε λέγεται ότι προϋποτίθεται το προς απόδειξη ζητούμενο.
Συνήθως υπάρχει συσκότιση ή απόκρυψη ή υποβάθμιση ή και άγνοια του κεντρικού πυρήνα του θέματος και έντεχνη αποφυγή προσεγγίσεως της πρωταρχικής αιτίας.
Επομένως ταυτόχρονα με το συμπέρασμα αναδύονται ερωτηματικά που ανακυκλώνουν το θέμα σε ατέρμονες συζητήσεις.
  Ο αρχικός φιλοσοφικός όρος του ‘φαύλου κύκλου’ είναι το «εν αρχή αιτείσθαι» του Αριστοτέλη που αργότερα μεταφράστηκε petitio principii στα λατινικά και επικράτησε ως φιλοσοφικός όρος.
Γράφει ο Αριστοτέλης στο Όργανον (Τα Λογικά):
«Το να αιτείς ή να προϋποθέτεις το ζήτημα σημαίνει (για να το εκφράσουμε όσο πιο γενικότερα γίνεται) ότι αποτυγχάνεις να αποδείξεις το αιτούμενο. Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό.
 Όλοι οι κυκλικοί συλλογισμοί των φαύλων κύκλων φέρουν αυτό το χαρακτηριστικό:
Η προς απόδειξη πρόταση εμφανίζεται ως προϋπόθεση κάπου στο επιχείρημα.
παραδείγματα:
«Ο κόσμος δημιουργήθηκε σε έξι ημέρες. Το λέει η Γραφή.»
«Πώς γνωρίζουμε ότι η Γραφή είναι ο αλάθητος λόγος του Θεού;»
«Πώς γνωρίζουμε ότι η εξέλιξη είναι η γενεσιουργός αιτία;»
  ‘Κανείς δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τη βιβλιοθήκη τα
Σαββατοκύριακα, γιατί μόνο τις καθημερινές επιτρέπεται
να την χρησιμοποιούμε.’
Μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι επιχείρημα,
δεν συνδέει δύο πράγματα με σχέση αιτίου-αιτιατού.
  Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΝΙΔΗ
Ο Επιμενίδης (6ος αιώνας π.Χ.) ήταν Κρητικός σοφός και συγκεκριμένα από την Φαιστό. Ωστόσο έζησε κυρίως στην Κνωσό. Σε ένα ποίημά του είχε γράψει:
Κρῆτες ἀεὶ ψεῦσται (οι Κρήτες είναι πάντα ψεύτες)
Αν οι Κρητικοί λένε ψέματα, τότε και αυτός ως Κρητικός λέει ψέματα. Αφού όμως μας λέει ότι οι Κρητικοί λένε ψέματα, σε αυτήν την περίπτωση μας λέει την αλήθεια. Έτσι οι Κρητικοί λένε αλήθεια. Αν όμως οι Κρητικοί λένε την αλήθεια, τότε και αυτός λέει τη αλήθεια, δηλαδή ότι οι Κρητικοί λένε ψέματα και πάλι από την αρχή...
Αυτός, είναι ένας φαύλος κύκλος.
  Ο Ίων Δραγούμης αναφέρεται στο φαύλο κύκλο του εθνικισμού μεταξύ γειτονικών κρατών.
  ΠΛΑΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ
Η πλάνη των πολλών ερωτημάτων, ή αλλιώς πλάνη της προκατάληψης, ή plurium interrogationum αποτελεί λογική πλάνη, η οποία συντελείται όταν κάποιος κάνει μία ερώτηση η οποία λαμβάνει ως δεδομένο κάτι το οποίο ούτε έχει αποδειχθεί,
ούτε έχει γίνει αποδεκτό από τους συζητητές - όταν, για παράδειγμα, περιλαμβάνει μία πρόταση η οποία είναι τουλάχιστον τόσο αμφισβητήσιμη όσο και το προτεινόμενο συμπέρασμα.
Αυτή η παραπλανητική μέθοδος συχνά χρησιμοποιείται ώστε η ερώτηση να περιορίζει τις διαθέσιμες ευθείς απαντήσεις μόνον σε αυτές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ομιλητή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας ερώτησης είναι η:
«Ακόμη κακοποιείτε την σύζυγό σας;».
Όποια απάντηση και να δώσει ο συνομιλητής (ναι ή όχι), αυτομάτως παραδέχεται ότι κάποτε κακοποιούσε την γυναίκα του.
Το γεγονός ότι η ερώτηση θεωρεί κάτι ως δεδομένο δεν καθιστά την ερώτηση καθ' αυτή πλάνη. Μόνον όταν κάποια από τα στοιχεία τα οποία λαμβάνει ως δεδομένα δεν έχουν γίνει αποδεκτά από αυτόν στον οποίο απευθύνεται η ερώτηση, η ερώτηση γίνεται πλάνη.
  ΥΠΑΙΝΙΚΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ
Μία από τις μορφές παραπλανητικού λόγου είναι αυτή στην οποία κάτι υπονοείται χωρίς να λέγεται ξεκάθαρα με την βοήθεια της ερωτηματικής διατύπωσης.
Για παράδειγμα, το ερώτημα «Του αρέσει του Γιάννη να πετροβολά τα γατάκια;» δεν ισχυρίζεται ευθέως ότι ο Γιάννης όντως πετροβολά τις γάτες αλλά υπονοεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το κάνει—διαφορετικά δεν θα γινόταν η ερώτηση.
Έτσι, το άτομο που κάνει την ερώτηση δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ψευδείς δηλώσεις, ενώ ταυτόχρονα έχει κατορθώσει να «περάσει» τον υπαινιγμό του.
• Κατά την διάρκεια μίας δημόσιας συζήτησης στα πλαίσια του προεκλογικού αγώνα για τις δημοτικές εκλογές του 2005 στο Ντητρόιτ του Μίσιγκαν των ΗΠΑ, ο δήμαρχος Κουέιμ Κίλπατρικ έκανε το εξής σχόλιο:
«Ποτέ δεν έχω συλληφθεί. Ούτε εγώ, ούτε η οικογένειά μου έχουμε ποτέ ελεγχθεί από το σύστημα ποινικού δικαίου. Θα ήθελα, όμως, να ξέρω: Μπορεί να πει το ίδιο και ο κ. Χέντριξ?
  ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΑ
Η προσφυγή στην αυθεντία είναι ένα είδος λογικού επιχειρήματος επίσης γνωστού και ως argumentum ad verecundiam «argumentum ad populum» (επιχείρημα του λαού) το οποίο χρησιμοποιείται όταν η αλήθεια μίας θέσης είναι ευθέως ανάλογη με την αξιοπιστία, τις γνώσεις ή το αξίωμα του προτείνοντος την θέση.
Είναι μια λογική πλάνη όπου επιχειρείται να αποδειχθεί το αληθινό ενός ισχυρισμού στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι το αποδέχονται ήδη ως αληθινό.
Αυτού του είδους η πλάνη είναι επίσης γνωστή ως:
«προσφυγή στις μάζες»,
«προσφυγή στην πλειοψηφία»,
«προσφυγή στην ομοφωνία» και
Είναι επίσης η βάση μιας σειράς κοινωνικών φαινομένων όπως η διασπορά διαφόρων θρησκευτικών πεποιθήσεων, πολιτικών ή οικονομικών θέσεων.
Η προσφυγή στην πλειοψηφία είναι μία ειδική περίπτωση προσφυγής στην αυθεντία, όπου αυθεντία είναι η κοινή γνώμη.
  Στην Αμερική βρίσκεται πίσω από το φαινόμενο «επίδραση του βαγονιού» (αγγλικά: bandwagon effect)
και στην Κίνα είναι η βάση της παροιμίας «τρεις άνθρωποι φτιάχνουν μια τίγρη»
Παραδείγματα
Στην προσπάθεια να πεισθεί κάποιος για την ορθότητα ενός υποψήφιου νομοσχεδίου:
-Εννιά στους δέκα στην εκλογική μου περιφέρεια βρίσκουν το νομοσχέδιο σωστό.
-Εννιά στους δέκα βουλευτές βρίσκουν το νομοσχέδιο δίκαιο.
Μάρκετινγκ & διαφήμιση
Η τάδε μάρκα ψυγείου παράγεται από την πρωτοπόρο βιομηχανία ηλεκτρικών ειδών, άρα αγόρασε το γιατί είναι καλό.
Δείτε την τάδε εκπομπή γιατί βρίσκεται στο νούμερο ένα της τηλεθέασης.
Άλλα παραδείγματα
Όλοι οι φίλοι μου το κάνουν, άρα είναι σωστό.
Όλοι λένε ότι ο ήλιος γυρνάει γύρω από την Γη (πλάνη χιλιάδων χρόνων).
Όλοι ξέρουν ότι η Γη είναι επίπεδη (πλάνη χιλιάδων χρόνων).
Ένα παράδειγμα διαδεδομένης λαϊκής ρήσης είναι «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», η οποία ενώ μπορεί να δώσει επιμονή σε κάποιον που ασχολείται με την επίτευξη ενός στόχου μπορεί σε άλλη περίπτωση να αποτελεί την μόνη κινητήρια δύναμη πίσω από αναζήτηση ακατόρθωτων στόχων.
  Επιγραμματικά η κινέζικη παροιμία «τρεις άνθρωποι φτιάχνουν μια τίγρη» βγαίνει από το ότι εάν ένας άνθρωπος ακούσει από κάποιον άλλον ότι στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης κυκλοφορεί ελεύθερη μια τίγρη τότε δεν θα το πιστέψει. Εάν το ακούσει από δύο θα το λάβει υπόψιν του και εάν το ακούσει από τρεις τότε θα το πιστέψει.
Φυσικά το ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν σε κάτι δεν σημαίνει ότι ο ισχυρισμός είναι λάθος. Η λογική πλάνη είναι η αποδοχή του ισχυρισμού σαν αλήθεια χωρίς περαιτέρω ανάλυση
  Η προσφυγή στην αυθεντία αποτελεί λογική πλάνη:
ακόμη και οι αυθεντίες είναι δυνατόν να σφάλλουν, τόσο στον ιδιαίτερο γνωστικό τους τομέα, όσο και σε άλλους. Το να παραθέτει κανείς από αυθεντίες δεν καθιστά κάποιο επιχείρημα αυτόματα αληθές. Ωστόσο, η παράθεση από αυθεντίες μπορεί να προσδίδει στην εκάστοτε θέση μία υψηλή πιθανότητα αλήθειας, ώστε να είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις με βάση αυτήν.
  • «Αφού το γράφει ο Αριστοτέλης, έτσι θα είναι».
  • Ο ισχυρισμός ότι ένα έγκλημα είναι ηθικά εσφαλμένο επειδή είναι παράνομο. «Είναι παράνομο τα μαγαζιά να ανοίγουν την Κυριακή, άρα δεν είναι ηθικά αρμόζον να ανοίγουν».
Σε αυτήν την περίπτωση, τον ρόλο της αυθεντίας έχουν οι νομοθέτες, η κρίση των οποίων εκλαμβάνεται ως ορθή ασυζητητί.
  • Είναι πλάνη όταν θεωρείται πως κάτι είναι αληθές μόνο και μόνο επειδή αναφέρεται στην Βικιπαίδεια.
  Προϋποθέσεις ώστε ένα επιχείρημα από αυθεντίας να είναι έγκυρο
Σε αυτές τις περιπτώσεις:
Η πηγή θα πρέπει να υπόκειται σε θεμιτή ερμηνεία. Αυτό αποτελεί πρόβλημα κυρίως στην θεολογία, όπου το Κοράνι, η Βίβλος, η Τορά, κ.τ.λ. ερμηνεύονται ποικιλότροπα και συχνά με αντιφατική συμπερασματική.
  Τα αποδεικτικά στοιχεία θα πρέπει να είναι διαθέσιμα, αν όχι άμεσα, τουλάχιστον έμμεσα.
  Ο ειδικός θα πρέπει να είναι απροκατάληπτος (ανεπηρέαστος απο παράγοντες όπως τα χρήματα, οι πολιτικές πεποιθήσεις ή τα θρησκευτικά πιστεύω του).
  Θα πρέπει να υφίσταται κάποια μέθοδος με την οποία να επιδικάζονται διαφωνίες μεταξύ δύο αυθεντιών που διαθέτουν ισότιμα διαπιστευτήρια. Αν η επιστημονική εξακρίβωση του ισχυρισμού μέσω δοκιμής δεν είναι δυνατή, τότε ορισμένες φορές ως ομοφωνία γίνεται δεκτή η πλειοψηφία των ειδικών.
  ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ
Η προσφυγή στην πιθανότητα αποτελεί λογική πλάνη, που συχνά χρησιμοποιείται μαζί με άλλες πλάνες. Προεξοφλεί ότι επειδή κάτι θα μπορούσε να συμβαίνει, το ότι πρόκειται να συμβεί είναι αναπόφευκτο. Αυτό αποτελεί ατελή λογική, άσχετα με το πόσο μεγάλη είναι η εν λόγω πιθανότητα.
Παράδειγμα:
«Η AMD προφταίνει την Intel τα τελευταία χρόνια. Σε μερικά χρόνια, σίγουρα θα πάρει την θέση της Intel και στο τέλος θα την οδηγήσει σε πτώχευση.»
Η προσφυγή στην πιθανότητα είναι τόσο κοινό μοτίβο σε πολλές επιχειρηματολογίες, ώστε κάποιοι να την θεωρούν καθ' αυτή πλάνη.
Η λογική πίσω από αυτήν την πλάνη είναι ότι, εφόσον οι πιθανότητες ενός ενδεχομένου είναι υψηλές, τότε πρέπει να το θεωρούμε σίγουρο.
Η πλάνη αυτή απαντά στο ανέκδοτο με την ομπρέλα: εάν ποτέ ξεχάσεις την ομπρέλα σου, τότε θα βρέξει.
  Προσεχώς θα αναφερθούμε σε παραδείγματα φαύλων κύκλων της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας.
 
*** ΑΜΠΕΜΠΑΜΠΛΟΜ και ΓΚΑΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΣ "Γάμος αλά Ελληνικά" Ο Νίκος Σαραντάκος γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1959 στην Αθήνα. Γονείς του είναι ο χημικός μηχανικός και συγγραφέας Δημήτρης Σαραντάκος, Μυτιληνιός με καταγωγή από τη Μάνη και η Αγγελική... Πρωτονοτάριου, χημικός και ποιήτρια με το λογοτεχνικό όνομα Κική Σαραντάκου. Συγγραφείς ήταν επίσης ο παππούς του Νίκος Δ. Σαραντάκος και η γιαγιά του Ελένη Μυρογιάννη. Έχει πτυχίο της σχολής Χημικών Μηχανικών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και Αγγλικής Φιλολογίας. Εργάζεται στο μεταφραστικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ζει στο Λουξεμβούργο.-
 
*** Η Ένωση Μακεδόνων Δυτικής Αττικής πραγματοποίησε σήμερα, Κυριακή, 09 Ιουνίου, ώρα 11:30 π.μ., εκδήλωση για να τιμηθεί ο Μέγας Αλέξανδρος και για να ανταμώσουν οι Μακεδόνες που είναι μέλη του συλλόγου, καθώς και οι φίλοι τους. Η σύναξη αυτή πραγματοποιήθηκε στο Δαφνί στο πάρκο της εισόδου στην πόλης μας, αλλά και στη Δυτική Αθήνα, που φιλοξενεί την προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσφορά της Ένωσης Μακεδόνων Δυτικής Αττικής. Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Μακεδόνων, Απόστολος Καραπέτρος, ενώ, παράλληλα, τίμησαν αυτήν την πατριωτική συνάντηση με την παρουσία τους εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη Δυτική Αττική. Δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκομένους να μιλήσουν, να γελάσουν και να διασκεδάσουν. Το κλίμα αυτό ευφορίας και χαράς που δημιουργήθηκε συνόδευσαν ποικίλα ψητά εδέσματα, παγωμένες μπύρες, παγωτά, αλλά και αναψυκτικά για τους μικρούς φίλους του συλλόγου. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες, ιδιαίτερα στην εποχή μας, διότι οι κάτοικοι του Χαϊδαρίου έχουν τη δυνατότητα να αναζωπυρώνουν την εθνική τους συνείδηση και να ενθυμούνται πως ο ελληνισμός της Μακεδονίας παραμένει ζωντανός και στην πόλη μας.

***
Θεόδωρος Στεφάνου  .
Ενας αρχαίος έλληνας πολεμιστής στο Λονγκ Αϊλαντ
Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να γίνεται ακτινογραφία στα λείψανα ενός αρχαίου έλληνα πολεμιστή του 4ου π.Χ. αιώνα, όταν όμως συμβεί, επιφυλάσσει εκπλήξεις... Την ευκαιρία έδωσε ο έλληνας καθηγητής και διευθυντής της Σχολής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Adelphi της Νέας Υόρκης κ. Αναγνώστης Αγελαράκης, ο οποίος μετέφερε υπό μορφή δανείου φυσικά και με άδεια της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας τα λείψανα του αρχαίου πολεμιστή στο Εβραϊκό Ιατρικό Κέντρο του Λονγκ Αϊλαντ προκειμένου να εξετασθούν. Το ερώτημα ήταν, πώς αυτός ο άνδρας είχε κατορθώσει να επιζήσει από ένα σοβαρό τραύμα, που υπέστη κατά τη διάρκεια μιας μάχης.
Συγκεκριμένα ένα χάλκινο βέλος είχε τρυπήσει την αριστερή ωλένη του πολεμιστή (το ένα από τα δύο μακρά οστά του πήχυ του χεριού) και παρέμεινε εκεί ως τον θάνατό του, πολλά χρόνια αργότερα. Σύμφωνα με την ακτινολόγο του Ιατρικού Κέντρου, που έκανε την ακτινογραφία στα οστά δρ. Ελίζ Κούπερσμιθ οι αρχαίοι έλληνες χειρουργοί ήταν αδύνατον να αφαιρέσουν το βέλος, επειδή θα προξενούσαν μεγαλύτερη ζημιά στο τραύμα. Κι αυτό, γιατί όπως έδειξε η ακτινογραφία θα έπρεπε να τραβήξουν το αγκυλωτό στοιχείο του βέλους, που είχε παραμείνει στο χέρι του άτυχου πολεμιστή. Αυτό μάλιστα ήταν κάτι, που «θα μπορούσε να μην έχουν παρατηρήσει με γυμνό μάτι», όπως σημειώνει η ίδια.
«Πρόκειται για ένα εύρημα πιο σπάνιο κι από διαμάντι» αναφέρει εξάλλου ο κ. Αγελαράκης. Σύμφωνα με τον ίδιο τα οστά είχαν βρεθεί σε έναν τάφο που ανασκάφηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 στην Βόρεια Ελλάδα και όπως εκτιμούν οι ειδικοί ο πολεμιστής είχε πληγωθεί στα χρόνια του Φιλίππου Β ', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας εξάλλου τα οστά θα επιστρέψουν στο Μουσείο Καβάλας.
Η εξέταση των οστών όμως προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καθώς η κυρία Αρτζι Αγελαράκη, σύζυγος του καθηγητή και μέλος επίσης της πανεπιστημιακής σχολής με την συνεργασία μιας δευτεροετούς φοιτήτριας, της Κίμπερλι Λομπάρντι αποκατέστησαν σχεδιαστικά το πρόσωπο του πολεμιστή με βάση το κρανίο του. Όπως λέει η ίδια ο πολεμιστής έζησε «παρέα» με το βέλος ως την ηλικία των 58 – 62 ετών ενώ ο πόνος που του προκαλούσε ήταν παρόμοιος μιας βλάβης στον καρπιαίο σωλήνα. Η φροντίδα που του δόθηκε και η διατήρηση του τραύματος καθαρού υπήρξαν αποφασιστικοί παράγοντες για την επιβίωσή του.
Να σημειωθεί εξάλλου ότι ο καθηγητής κ. Αγελαράκης εκ Κρήτης ορμώμενος, την οποία επισκέπτεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο έχει πραγματοποιήσει πολλές μελέτες σε αρχαία λείψανα με πρώτη τον εντοπισμό της αρχαιότερης κρανιακής, χειρουργικής επέμβασης στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στα αρχαία Άβδηρα της Θράκης στα τέλη του 7ου π.Χ. αιώνα και μάλιστα με επιτυχία! Είναι συνεργάτης πολλών ελλήνων αρχαιολόγων, όπως του καθηγητή κ. Νίκου Σταμπολίδη, ο οποίος ανασκάπτει την αρχαία Ελεύθερνα και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια την νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, λείψανα από ταφές της οποίας εξετάζει ο κ. Αγελαράκης.
Πηγή

***

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅