Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012 παραμονή Χριστουγέννων

Στο  αγιάζι της  ενημέρωσης Δευτέρα  24 Δεκεμβρίου  2012 παραμονή Χριστουγέννων  :
Ηλιοβασίλεμα στο Αρφαρά Μεσσηνίας
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !
ΟΜΟΡΦΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !
Το  ποντικάκι  πάντα κοντά μας ! :
*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  : 

*** Η Καλαμάτα σε Χριστουγεννιάτικους ρυθμούς :
  
* Γεμάτη κόσμο η πόλη μας αυτές τις μέρες, ενώ πλήθος εκδηλώσεων συμβαίνουν κυρίως στην Κεντρική Πλατεία. Bρεθήκαμε εκεί και σας παρουσιάζουμε μέσα από φωτογραφίες τις εκδηλώσεις.-
  
 φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
Σχετικό  Βίντεο:   http://youtu.be/-xgF8DHRgUQ  ,

*** Κάλαντα από την Φιλαρμονική στους δρόμους της Καλαμάτας  :
  
* Στους δρόμους της Καλαμάτας βρέθηκε η Δημοτική Φιλαρμονική σήμερα το απόγευμα και χάρισε μία ακόμα Χριστουγεννιάτικη νότα στην πόλη.
Video:  http://youtu.be/aY5Xb-ABy0s  .


*** ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ  ΑΡΦΑΡΑ : Αρκετοί  Αρφαραίοι από Αθήνα και  άλλα μέρη , γωνιές της πατρίδας μας , βρίσκοντε στο Αρφαρά  για να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου  τους  2013 .... ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ! ΟΜΟΡΦΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  ! και  ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ !! Ευχόμαστε σε όλους .....
 ~ http://youtu.be/RDE7wlF71Ns , : ΑΡΦΑΡΑ 2012



~** Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών ιερέας Παπά-Μιχάλης Ευάγγελου Μπούρας 23-12-2012 995 :



~** Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών ομιλία πρωτοπρεσφύτερου .. 23-12-012 994 :



  ***   Κάλαντα έψαλαν σε Μητροπολίτη, Δήμαρχο & Αντιπεριφερειάρχη :
  
* Τα κάλαντα άκουσαν από συλλόγους και μαθητές ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας , ο Δήμαρχος Καλαμάτας και ο Αντιπεριφεριάρχης Μεσσηνίας

   
Φωτογραφίες : Στασινός Μουτσούλας
 

*** Εκτός λειτουργίας τα φανάρια Βασ. Γεωργίου και Ηρώων :
* Πρόβλημα υπάρχει τις 2 τελευταίες ημέρες με αρκετά φανάρια σε κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας. Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τα φανάρια στη συμβολή των οδών Βασ. Γεωργίου και Ηρώων ... Σε συνδυασμό με την αυξημένη κίνηση λόγω των επισκεπτών των Χριστουγέννων το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο και καλό είναι όλοι οι οδηγοί να είναι ιδαιτέρως προσεκτικοί.
 Η φωτογραφία είναι από επισκευή σήμερα το πρωί στις οδούς Φαρών & Βασ. Όλγας !
 Ελπίζουμε οι αρμόδιοι του Δήμου να φροντίσουν το πρόβλημα να λυθεί το συντομότερο δυνατόν.

*** Ευχές Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη :
* Οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων που κλείνουν έναν ετήσιο πνευματικό κύκλο και σηματοδοτούν την γέννηση της νέας ελπίδας, βρίσκουν τον τόπο μας την χρονιά αυτή βαθιά λαβωμένο. Βρίσκουν την κοινωνία παρατηρητή μιας ανεξέλεγκτης πορείας οικονομικής κατάρρευσης. Βρίσκει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αντιμέτωπους με τη φτώχεια ή με την απειλή της φτώχειας. Κυρίως όμως αντιμέτωπους με την απουσία κάθε ελπίδας για άρση του σημερινού αδιεξόδου.

 Η ελπίδα στο πρόσωπο του Θεανθρώπου που γεννάται ξανά αυτές τις ημέρες αναδεικνύει την ισχύουσα πνευματικότητα και προσφέρει διαχρονικά δύναμη και αποθέματα στους Έλληνες πολίτες.
 Το μέλλον του τόπου περνά μέσα από την ίδια αυτή ψυχή και φαντασία. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ γίνεται αντιληπτή η ανάγκη για την οικοδόμηση της Νέας Ελλάδας, σε αντιδιαστολή με την παλιά και παρακμασμένη, η οποία δημιουργούσε Μεσσίες στην προσπάθεια της να αυτοσυντηρηθεί αν και επί μακρόν θνησιγενής.
 Τα φετινά Χριστούγεννα, τα πιο δύσκολα για το σύνολο των Ελλήνων, να αποτελέσουν το τέλος του κύκλου της κρίσης που μαστίζει τον τόπο και να δώσουν χώρο στην γέννηση της Νέας Ελλάδας. Να δώσουν χώρο στους νέους και άφθαρτους ανθρώπους που με τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση τους θα ανατάξουν την περηφάνια των Ελλήνων και την πίστη τους σε αυτή. Η ελπίδα των Ελλήνων είναι οι ίδιοι οι Έλληνες.
 Χρόνια Πολλά
 Πέτρος Τατούλης

*** Συνελήφθησαν δύο τσιγγάνες (Ρομά)  :
* Συνελήφθησαν, στην Καλαμάτα από αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ δύο τσιγγάνες ηλικίας 44 και 24 ετών αντίστοιχα, γιατί όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, λίγο νωρίτερα, μαζί με ακόμη δύο γυναίκες, οι οποίες αναζητούνται, αφαίρεσαν χρήματα από 55χρονο.


*** Φιλιατρά: Τζιπ παρέσυρε και τραυμάτισε 2 κοπέλες σε βενζινάδικο

* Άγιο είχαν δύο κοπέλες ηλικίας 22 και 23 ετών, όταν ένα τζιπ τις παρέσυρε το βράδυ του Σαββάτου λίγο πριν τις 12 σε βενζινάδικο που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης των Φιλιατρών, τραυματίζοντάς τες στον αυχένα, σύμφωνα με πληροφορίες του filiatranet.

Οι κοπέλες μόλις είχαν φτάσει από την Αθήνα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ και επέστρεφαν στο σπίτι τους που βρίσκεται εκεί. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μας περιέγραψαν το συμβάν, αυτοκίνητο τύπου τζιπ ερχόμενο από Γαργαλιάνους αντί να στρίψει συνέχισε ευθεία προς το βενζινάδικο, με αποτέλεσμα να τις παρασύρει και να σταματήσει την τρελή του πορεία όταν προσέκρουσε στην αντλία, αφού πρώτα καβάλησε το κράσπεδο και γκρέμισε την κολόνα φωτισμού.
Οι δύο κοπέλες που τραυματίστηκαν από την σύγκρουση μεταφέρθηκαν αμέσως στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, ενώ σήμερα το πρωί επέστρεψαν στο σπίτι τους, αφού ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο νεαρός οδηγός βρέθηκε θετικός στην εξέταση για αλκοόλ που του έγινε, ενώ ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου μας επισήμανε ότι:
"ευτυχώς δεν είχαμε τίποτα χειρότερο, καθώς την στιγμή εκείνη δεν υπήρχε πολύς κόσμος στο πρατήριο, που ο καθένας μπορεί να φανταστεί σε διαφορετική περίπτωση τι θα μπορούσε να είχε συμβεί."
 Πηγή: Filiatranet.gr

*** Οδυσσέας Βουδούρης: "Πως λειτουργεί η σύγχρονη προπαγάνδα"  :
* Άρθρο του Οδυσσέα Βουδούρη

 Διαβάζω πρωτοσέλιδο τίτλο μεγάλης και έγκριτης κυριακάτικης εφημερίδας: "Eurogroup: Δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα στην Ελλάδα". Καθησυχασμένος, ο καθένας καταλαβαίνει: το Eurogroup, θεσμικά και επισήμως, μας διασφαλίζει ότι εφεξής δεν θα ληφθεί οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο.
 Όσοι όμως δεν σταθούν στο τίτλο, διαβάζουν στη συνέχεια τις "λεπτομέρειες": "Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο μεγάλο πακέτο λιτότητας, δηλώνει ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup, Τόμας Βίζερ".
 Ο καθένας καταλαβαίνει την τεράστια απόκλιση ανάμεσα στον τίτλο και την πραγματικότητα. Αφενός, το "Eurogroup" προφανώς δεν ταυτίζεται με την άποψη που εξέφρασε ένας απλός τεχνοκράτης, λίγο-πολύ άγνωστος, μη πολιτικός και μη μέλος του ίδιου του Eurogroup, αφετέρου, η δήλωση αυτή, αν την διαβάσουμε "ανάμεσα στις γραμμές", σημαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιχειρεί να πει ο τίτλος: όχι "μεγάλο" πακέτο λιτότητας, σημαίνει ότι πρέπει να ετοιμαζόμαστε για "μικρό". Τώρα τι σημαίνει μεγάλο και μικρό, θα δείξει…
 Αν σκεφτούμε ότι η αναλογία αυτών που διαβάζουν όλο το κείμενο σε σχέση με αυτούς που βλέπουν μόνο τον τίτλο είναι 1 προς 10, αποκτούμε μια ιδέα για το πως λειτουργεί η σύγχρονη προπαγάνδα.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :

*** Ήττα για τον Πάμισο στη Μεσσήνη, ισοπαλίες για Εράνη και Μελιγαλά


* Την ήττα γνώρισε ο Πάμισος μέσα στη Μεσσήνη , από τον Παναρκαδικό με 0-1. Το γκολ για την ομάδα της Τρίπολης πέτυχε ο Αποστολόπουλος στο ΄48 .Ο Πάμισος είχε δοκάρι με τον Ψυχογιό στο πρώτο ημίχρονο .
 Η Εράνη ήρθε ισόπαλη 2-2 με την Αχαική στα Φιλιατρά ενώ ο Εθνικός Μελιγαλά απέσπασε ισοπαλία στα Σαγείκα με 2-2 απέναντι στον τοπικό Εθνικό.

*** Αποτελέσματα αγώνων
* Δείτε τα τελικά αποτελέσματα των ομάδων της Μεσσηνίας
 Δ Εθνική στο ποδόσφαιρο
 Πάμισος Μ. – Παναρκαδικός: 0-1
 Εράνη Φ. – Αχαϊκή: 2-2
 Εθνικός Σαγ. – Εθνικός Μελ:.2-2
 Α ΤΟΠΙΚΗ της ΕΠΣΜεσσηνίας
 Μεσσηνιακός – ΑΟ Φαραί:4-1
 ΑΟ Μεθώνης – Ασπρόχωμα:2-0
 ΑΕ Αβίας – Σπερχογεία: 0-3
 Αστέρας Αρφαρών – Τέλος Άγρας:2-1
 Απόλλων Πεταλιδίου - Ομόνοια:0-2
 Ολυμπιακός Καλαμάτας – ΑΟ Κυπαρισσίας:1-3
 ΑΟ Δωρίου – Απόλλων Καλαμάτας: 1-2
 Αίαντας Καλαμάτας – ΑΟ Διαβολιτσίου: 1-1
 Β ΤΟΠΙΚΗ στο ποδόσφαιρο
 ΑΟΕΣΩΜ Καλαμάτας – Ηρακλής Κυπαρισσίας:1-3
 ΑΣ Ανδρούσας – Κεραυνός Καλαμάτας:2-0
 Παναθηναϊκός Καλαμάτας – Πανθουριακός:1-3
 Δόξα Καλαμάτας – ΑΠΣ Δήμου Παπαφλέσσα: 0-0
 ΑΟ Στενωσιάς – Τσικλητήρας Πύλου:0-3
 ΑΟ Πατίστα – Αστέρας Βαλύρας:6-0
 Νίκη Πλάτης – Ατρόμητος Πλετέος: 3-1
 Μάνεσι – Νέος Άρις:3-1
 Ολυμπιακός Ανάληψης – Χανδριναϊκός: 2-2
 ΠΑΟ Καλλιθέας – Μιλτιάδης: 1-3
 Θύελλα Χαρακοπιού – Ηρακλής Καλαμάτας: 2-2
 Παπαφλέσσας Χώρας – ΑΟ Χατζή: 7-0
Γ Τοπική στο ποδόσφαιρο
Ερμής Καλαμάτας – ΑΠΣ Άρις:2-7
 ΑΣ Δαναός – ΑΕΚ Καλαμάτας: 0-3
 Δημάκειος Ταϋγέτου – Πράσινα Πουλιά:0-3
 ΠΑΟΚ – Ίκαρος Καλαμάτας: 3-1
 ΑΟ Βέργας – ΑΕ Μάνης:4-2
 Παπαφλέσσας Άμφειας – Θησέας Καλαμάτας:2-1
 ΑΟ Διοδίων – ΑΕ Γαργαλιάνων: Αναβλήθηκε
 Θύελλα Παραλίας – Πανευαϊκός:3-0
 Νέδουσα Αλαγονίας – Διαγόρας Κοπανακίου: 4-1
 Νέστωρ Πύλου – ΑΕ Αιθαίας: 2-5
 Αναγέννηση Παραλίας – ΑΣ Αμφιθέας:2-1
ΒΟΛΕΥ
 ΑΚΡΙΤΑΣ- ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ :0-3
 ΔΟΞΑ ΑΙΓΙΟΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ 80: 0-3

~** Κρίσιμο πενθήμερο για Κρητικό...πιθανή νέα επαφή με Ψυχογιόπουλο :
* Του Νίκου Μπαλόπουλου
Η προσπάθεια ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού της Καλαμάτας, που είναι αποδυναμωμένο μετά τις αποχωρήσεις Καούνου, Επιφάνη, Μπαούρη, Μπράχο Ψυχογιόπουλου, είναι εδώ και κάμποσα 24ωρα σε εξέλιξη, με τους Ζόραν Γέφτοβιτς, Βασίλη Μπλέτσα και Γιώργο Ράλλη να έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας το έργο τους, ο καθένας από το πόστο του.
Προσπάθεια η οποία ξεκίνησε με το άνοιγμα επικοινωνίας με τον Στέλιο Κρητικό, που βρίσκεται πολύ κοντά στο ν’ αποχωρήσει από τον Βύζαντα Μεγάρων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Θάρρους», που πρώτο αποκάλυψε την επιθυμία επιστροφής στην Καλαμάτα του 27χρονου επιθετικού, το επόμενο πενθήμερο θα υπάρξουν εξελίξεις. Μπάσιμο για τον Κρητικό έχει κάνει και σύλλογος της Β΄ Εθνικής, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία στις τάξεις της διοίκησης, που θεωρεί ότι ο ικανός επιθετικός θα επιλέξει τη Μαύρη Θύελλα, εφόσον λύσει το συμβόλαιό του από τον Βύζαντα.
Πιθανή νέα επαφή με Ψυχογιόπουλο
Η περίπτωση Κρητικού δείχνει ικανή να καλύψει την απώλεια του Καούνου, ωστόσο παραμένουν δύο κενά στις επιλογές βασικών παικτών που θέλει ο κ. Γέφτοβιτς, δηλαδή του κεντρικού αμυντικού και του επιτελικού μέσου. Κι αν για τη δεύτερη περίπτωση αυτή τη στιγμή οι ιθύνοντες της Καλαμάτας προσπαθούν να βρουν υποψήφιους «στόχους», για την πρώτη τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Δε χρειάζεται μάλιστα να ψαχτούν ιδιαίτερα, αρκεί να βρεθεί η χρυσή τομή και να μπουν στην άκρη οι εγωισμοί. Μιλάμε για τον Αντώνη Ψυχογιόπουλο, που μίλησε πριν από λίγες ημέρες με τον Βασίλη Μπλέτσα και είναι πιθανό να υπάρξει νέα επαφή μέσα στα επόμενα 24ωρα. Εάν θέσουμε ως βάση το συναίσθημα και το όφελος της Καλαμάτας, τότε οι δύο πλευρές οφείλουν να τα βρουν.
Από κει και πέρα, επαφή υπήρξε χθες με τον 20χρονο αμυντικό μέσο, Μάριο Φιλάι, που όλα δείχνουν ότι θ’ αποχωρήσει από τη Ζάκυνθο, στην οποία αγωνίζεται από πέρυσι το Γενάρη, και το πιθανότερο είναι ότι θα επιστρέψει στην Καλαμάτα, απ’ όπου και προέρχεται ποδοσφαιρικά, μιας και ξεκίνησε την καριέρα του από τον τοπικό Ηρακλή, από τον οποίο μεταπήδησε στη συνέχεια στον Αστέρα Τρίπολης. Μαζί μ’ αυτόν υπάρχει στη σχετική λίστα ενίσχυσης της κατηγορίας των μικρών και το όνομα του Άγγελου Σαραντόπουλου, που ανήκει στον Αστέρα Τρίπολης, αλλά επίσης προέρχεται από την ποδοσφαιρική Μεσσηνία.
Αύριο τα αποτελέσματα της μαγνητικής του Πούτσι
Όσον αφορά, τέλος, στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, οι ποδοσφαιριστές έκαναν χθες το πρωί προπόνηση και πλέον έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν, μέχρι την Πέμπτη, οπότε και επιστρέφουν στο γήπεδο. Ο κ. Γέφτοβιτς μπορεί να υπολογίζει για τη συνέχεια τον Κλέαρχο Αλεξανδρόπουλο, που μπήκε σε κανονικούς ρυθμούς, και σύντομα τον Τάσο Κωνσταντακόπουλο, που ανεβάζει ένταση. Όσον αφορά στον Θόδωρο Πούτσι, αύριο θα βγουν τα αποτελέσματα της μαγνητικής, με τα πρώτα μηνύματα να είναι ενθαρρυντικά.
 .πσ η καλαματα

~** Τέλος ο Καούνος για τη Μαύρη Θύελλα!
*Παρελθόν αποτελεί ο Βαγγέλης Καούνος για την ομάδα αφού απόψε ήρθε το αναμενόμενο διαζύγιο με το ΤΑΠ της πόλης.
Αύριο αυτό το διαζύγιο θα επισημοποιηθεί με το τυπικό της υπόθεσης.

***  Σαν Σήμερα   ...στις 24 Δεκεμβρίου
Γεγονότα
 1726: Ο κυβερνήτης του Μπουένος Άιρες, Μπρούνο Μαουρίσιο δε Σαβάλα, ιδρύει την πόλη Μοντεβιδέο.
 1818: Ο Φραντς Γιόζεφ Γκρούμπερ συνθέτει το τραγούδι Silent Night (Άγια Νύχτα). Θα παρουσιαστεί σε κοινό την επόμενη μέρα και θα παραμείνει μέχρι σήμερα ένα από τα εμβληματικά τραγούδια των Χριστουγέννων.
 1823: Ο Λόρδος Βύρων φτάνει στο Μεσολόγγι.1893: Ο Χένρι Φορντ κατασκευάζει την πρώτη του πετρελαιομηχανή και την δοκιμάζει στη αυλή του σπιτιού του.
 1914: Ανακωχή για τον εορτασμό των Χριστουγέννων μεταξύ των εμπολέμων στο Δυτικό Μέτωπο (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).
 1947: Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ συγκροτείται η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας υπό τον Μάρκο Βαφειάδη, πιο γνωστή ως Κυβέρνηση του Βουνού. Υπουργός Πρόνοιας αναλαμβάνει ο γιατρός Πέτρος Κόκκαλης. Την ίδια μέρα, οι αντάρτες αποτυγχάνουν να καταλάβουν την Κόνιτσα, την οποία προόριζαν για έδρα της κυβέρνησής τους.
 Γεννήσεις
 1809: Κρίστοφερ Χιούστον Κάρσον, γνωστότερος ως Κιτ Κάρσον, από τους πρωτοπόρους της μετανάστευσης στη Δύση. (Θαν. 23/5/1868)
 1818: Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ, άγγλος φυσικός, ερευνητής της θερμοδυναμικής, μία μονάδα μέτρησης της οποίας φέρει το όνομά του. (Θαν. 11/10/1889)
 1837: Ελισάβετ, γνωστότερη με το χαϊδευτικό Σίσσυ, αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας. (Θαν. 10/9/1898)
 Θάνατοι
 1873: Τζονς Χόπκινς, αμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος χρηματοδότησε την ίδρυση του ονομαστού πανεπιστημίου που φέρει το όνομά του. (Γεν. 19/5/1795)
 1905: Απόστολος Μακράκης, θεολόγος, πατριώτης και ιεροκήρυκας. Πολυτάραχη και δυναμική προσωπικότητα, που άφησε έντονα ίχνη στη θρησκευτική, κοινωνική και πολιτική ζωή της εποχής του. (Γεν. 1831)
 1935: Άλμπαν Μπεργκ, αυστριακός συνθέτης. Υπήρξε διακεκριμένο μέλος της λεγόμενης Δεύτερης Σχολής της Βιέννης, μαζί με τους Άρνολντ Σένμπεργκ και Άντον Βέμπερν. (Βότσεκ, Λούλου) (Γεν. 9/2/1885)
 πηγή: www.sansimera.gr

*** Το μεγάλο στοίχημα  : Του Δημήτρη Γιατράκου
 * Δεν είναι μικρό πράγμα μια γερμανική εφημερίδα, με ό,τι αυτή εκπροσωπεί, να σε επιλέγει ως πολιτικό της χρονιάς στην Ευρώπη, για τον κ. Σαμαρά ο λόγος, επειδή, όπως υπογραμμίζει, «στις δύσκολες στιγμές αντελήφθη τι απαιτούσε το συμφέρον της χώρας του και ανταποκρίθηκε στην πρόκληση».
 Το γεγονός αποκτά μεγαλύτερη αξία, επειδή το κείμενο υπογράφει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ.
 Ο Γερμανός πρώην υπουργός προβαίνει, μάλιστα, στην εκτίμηση ότι, εξαιτίας των σκληρών μέτρων που συνόδευσαν την πολιτική «στροφή» της Ελλάδας, «αποδυναμώθηκαν ή σίγησαν εντελώς οι φωνές της έπαρσης και της ελιτιστικής αλαζονείας, οι οποίες ακούστηκαν και στη Γερμανία».
 Μέχρι εδώ καλά, γιατί στον εσωτερικό μας μικρόκοσμο μπορεί και να μην αντιλαμβανόμαστε ή εσκεμμένα να αγνοούμε τις εντυπώσεις και τις διαστάσεις, όχι μόνο πανευρωπαϊκά, αλλά και παγκόσμια, που δημιουργεί αυτή η τιμητική διάκριση για τον κ. Σαμαρά και, κατ’ επέκταση, για την Ελλάδα.
 Ωστόσο, ο εσωτερικός μας μικρόκοσμος είναι η κρίσιμη μάζα. Η μάζα εκείνη η οποία γονατίζει από τα σκληρά μέτρα εδώ και δυο τουλάχιστον χρόνια και η οποία καλείται, γονατισμένη ούσα, να σηκώσει, έρποντας, στις πλάτες το σταυρό του μαρτυρίου, Κύριος οίδε, πόσα ακόμη χρόνια. Το σίγουρο είναι πως ένα κομμάτι της δε θα καταφέρει να φθάσει ως το τέλος, γιατί θα έχει σταυρωθεί, αν η οικονομική κατάσταση που σήμερα δείχνει μη αναστρέψιμη, παρά τις δόσεις που παίρνουμε, δε βελτιωθεί με γοργούς ρυθμούς.
 Εδώ, λοιπόν, είναι και το μεγάλο στοίχημα για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Να ανασκουμπωθεί ώστε να αναστρέψει και το εντός Ελλάδας κλίμα, το οποίο, σήμερα, μέρες που ’ναι, περιγράφεται ως βαρύ και πένθιμο. Αταίριαστο με το πνεύμα των ημερών και τις προσδοκίες που έφερνε μέχρι πρότινος, για ένα καλύτερο αύριο, ο καινούργιος χρόνος, παραπέμπει περισσότερο σε Μεγάλη Εβδομάδα με τη δυστυχία που υπάρχει γύρω μας.
 Ο κ. Σαμαράς, λοιπόν, που κέρδισε τους Ευρωπαίους, θα πρέπει να κερδίσει και τους Έλληνες. Αν οι Έλληνες τον αναγνωρίσουν ως τον πολιτικό της χρονιάς στα χρόνια που έρχονται, πολύ απλά θα έχει πετύχει το ακατόρθωτο. Θα έχει πάρει μια χώρα από το χείλος της καταστροφής και θα την έχει βάλει στο δρόμου της προόδου.
 Σε τέτοια περίπτωση, η εντός τειχών αναγνώριση θα κάνει την εκτός να μοιάζει ασήμαντη και ο ίδιος θα έχει μπει στο Πάνθεον της ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Πηγή  ενημέρωσης  : εφημ. "Θάρρος " Καλαμάτας  2012 .-

*** Γιορτή στον παιδικό σταθμό Δωρίου  :
Γιορτή στον παιδικό σταθμό Δωρίου
* Μια όμορφη χριστουγεννιάτικη γιορτή παρουσίασαν την περασμένη Τετάρτη τα παιδιά και το προσωπικό του Παιδικού Σταθμού Δωρίου. Η γιορτή είχε θέμα την ειρήνη στην γη, την διαφορετικότητα, αλλά και την ισότητα μεταξύ των λαών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Οιχαλίας Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο αρχιμανδρίτης Σοφρώνιος και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δωρίου Γιώργος Ντόντος

***  Αν δεν δοθεί οριστική λύση με μακροχρόνια ρύθμιση: Αδυναμία πληρωμής δόσεων πυροδανείων  :
Αν δεν δοθεί οριστική λύση με μακροχρόνια ρύθμιση: Αδυναμία πληρωμής δόσεων πυροδανείων
* Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα υπογράψει σήμερα την απόφαση με την οποία δίνεται ετεροχρονισμένα παράταση ενός έτους στις δόσεις των πυροδανείων που δεν είχαν εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Την αποκάλυψη αυτή έκανε χθες με γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης.

Η εξέλιξη αυτή γεννά ελπίδες και για τη μεσο-μακροπρόθεσμη ρύθμιση όλων των πυροδανείων. Μέχρι σήμερα έχει δοθεί παράταση στην αποπληρωμή των χρεολυτικών δόσεων μέχρι τον Ιούνιο του 2013, σε όσες επιχειρήσεις έχουν πυροδάνεια με εγγύηση του Δημοσίου. Αν τελικώς ο υπουργός υπογράψει σήμερα την απόφαση που προανήγγειλε ο κ. Σαμπαζιώτης θα δοθεί ετεροχρονισμένα παράταση αποπληρωμής και για τα δάνεια που δεν έχουν εγγύηση του Δημοσίου. Ετσι όλες οι επιχειρήσεις με πυροδάνεια θα κληθούν τον Ιούνιο του 2013 να πληρώσουν υπέρογκες τοκοχρεολυτικές δόσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης. Είναι απολύτως βέβαιο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις δόσεις, και η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές: ή να δίνει συνεχώς νέες παρατάσεις ανακυκλώνοντας το πρόβλημα ή να δώσει μια οριστική λύση ρυθμίζοντας όλα τα πυροδάνεια.
Τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών έχουν προτείνει «μετατροπή των δανείων πυροπλήκτων σε 30ετούς διάρκειας και με επιτόκιο Εuribor 3μήνου +70%, γιατί η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της δεν θα κρατήσουν μόνον 1 έτος».

*** Ενώ η μεγάλη γέφυρα θα παραδοθεί τον Αύγουστο του 2013: Λειτουργεί με παράκαμψη το Παραδείσια - Τσακώνα :

 Ενώ η μεγάλη γέφυρα θα παραδοθεί τον Αύγουστο του 2013: Λειτουργεί με παράκαμψη το Παραδείσια - Τσακώνα
* Τέλος οι στροφές της Τσακώνας από το πρωί του Σαββάτου 22 Δεκεμβρίου και η διαδρομή Καλαμάτα - Αθήνα θα είναι πλέον 2 ώρες. Επιτέλους, παραδόθηκε στην κυκλοφορία, με παράκαμψη, μετά από 10 σχεδόν χρόνια, το πολύπαθο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Παραδείσια - Τσακώνα, το οποίο είχε καταρρεύσει τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου του 2003. Ολοκληρωμένο με την τοξωτή μεταλλική γέφυρα στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης -εκεί που υπάρχει η παράκαμψη- υπολογίζεται να δοθεί το φθινόπωρο του 2013. Οι οδηγοί που πέρασαν από το τμήμα που παραδόθηκε στην κυκλοφορία, έμειναν εντυπωσιασμένοι και μιλούν με κολακευτικά λόγια τόσο για τη μείωση της χρονικής διάρκειας του ταξιδιού όσο και για την ασφάλεια που παρέχει ο αυτοκινητόδρομος.

Σε λιτή τελετή στην αρχή του έργου στα Παραδείσια, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης παρατήρησε -εμμέσως πλην σαφώς- ότι η Ολυμπία Οδός θα ολοκληρωθεί έως την Τσακώνα, ενημερώνοντας πως στις τροποποιημένες συμβάσεις παραχώρησης που θα κατατεθούν στη Βουλή στα τέλη Φεβρουαρίου για όλους τους οδικούς άξονες, θα περιλαμβάνεται το φυσικό αντικείμενο που περιλαμβανόταν και στις αρχικές.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε τη χαρά του για την παράδοση ενός σημαντικού έργου στην εκλογική περιφέρεια του πρωθυπουργού. Παραδέχθηκε πως πρόκειται για ταλαιπωρημένο έργο, αλλά υποστήριξε ότι δεν είναι ώρα για γκρίνια κι επεσήμανε πως η ολοκλήρωσή του αποτελεί αχτίδα αισιοδοξίας για τα τεχνικά έργα της χώρας.
Σε δηλώσεις τους:
Ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος μίλησε για έργο που θα αλλάξει την τύχη της Μεσσηνίας, είπε ότι έχει συνδέσει το όνομά του με αυτό, καθώς ασχολήθηκε ιδιαίτερα, ενώ αναφέρθηκε στη συμβολή του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά.
Ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης μίλησε για έργο που αποτελούσε παλλαϊκό μέτωπο της Μεσσηνίας και στο οποίο συνέβαλαν όλοι, ενώ εκτίμησε πως θα προσφέρει στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης έκανε λόγο για εξαιρετική μέρα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και είπε ότι η Ολυμπία Οδός θα ολοκληρωθεί έως την Τσακώνα, αναφέροντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε παρέμβαση στην ελληνική κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, υπέρ της ολοκλήρωσης του άξονα.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας μίλησε για μεγάλο έργο που ολοκληρώθηκε και σημείωσε ότι «η Καλαμάτα έχει σπουδαίες προοπτικές να αναπτυχθεί, γίνεται το πιο αισιόδοξο αστικό κέντρο της χώρας».
Ο αρμόδιος διευθυντής του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών Γιάννης Καρνέσης ζήτησε για μια ακόμα φορά συγγνώμη για την καθυστέρηση κατασκευής και παράδοσης του έργου, αλλά ανέφερε πως «ήταν πάνω από τις δυνάμεις μας, υπήρξε μια μεγάλη φυσική καταστροφή». Εκτίμησε ότι το έργο αυτό θα δώσει μεγάλη ώθηση στη Μεσσηνία και τη Ν.Δ. Ηλεία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας παρατήρησε ότι έχουν προκληθεί καθυστερήσεις από τις απαλλοτριώσεις, από το γεγονός ότι δεν έγιναν δίκες για τον καθορισμό τιμής μονάδας μέσα στο 2012. Εξέφρασε την ελπίδα αυτό να γίνει το 2013 για να προχωρήσει το έργο, ενώ ανέφερε πως δεν υπάρχει θέμα χρηματοδότησης.
Η επιβλέπουσα μηχανικός Ευγενία Καλοφωλιά παρατήρησε ότι ήταν μια συλλογική προσπάθεια πολλών ετών.
Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν και οι δήμαρχοι Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, ο οποίος ζήτησε από τους αρμόδιους του υπουργείου την κατασκευή κόμβου εισόδου - εξόδου του αυτοκινητόδρομου στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά.
Στην παράδοση του έργου παραβρέθηκαν τα στελέχη του "Μορέα" Δημήτρης Κούτρας, Γιώργος Συριανός και Αλέξανδρος Γεωργόπουλος και από την κατασκευάστρια κοινοπραξία "Alpine – ΤΕΡΝΑ" του Παραδείσια – Τσακώνα οι Κώστας Πολυζώης, Νίκος Ντονάς και Γιώργος Τσίρμπας.
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ
Σύμφωνα με τη ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών: "Η κατασκευή του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα, μήκους 11,5 χλμ., ξεκίνησε στις αρχές του 1990 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και παραδόθηκε σε κυκλοφορία την άνοιξη του 2000. Ενα χρόνο μετά την παράδοσή του εμφανίστηκαν σοβαρές ενδείξεις γεωλογικών ασταθειών οι οποίες δεν αντιμετωπίστηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τον Φεβρουάριο του 2003 εκδηλώθηκε η ευρεία κατολίσθηση της Τσακώνας με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Μεγαλόπολης – Καλαμάτας. Η ΠΕΟ Μεγαλόπολης – Καλαμάτας στο τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα, παρουσιάζει εξαιρετικά δυσχερή χάραξη με συνεχείς ελιγμούς που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα οδικής ασφάλειας για τους χρήστες καθώς και μεγάλη αύξηση του χρόνου της διαδρομής από και προς την Μεσσηνία και την Νοτιοδυτική Ηλεία. Η έκταση της κατολίσθησης ήταν μεγάλου μεγέθους καθώς μετακινήθηκαν περίπου 6.000.000 μ3 εδαφικής μάζας και παρουσιάστηκαν προβλήματα και στην ΠΕΟ Μεγαλόπολης – Καλαμάτας τα οποία μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζονται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών.
Οι βλάβες που είχαν προκληθεί στο έργο ήταν τέτοιας έκτασης που απαιτήθηκε διάστημα δύο περίπου ετών για την εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης της κατολίσθησης και ανακατασκευής του αυτοκινητοδρόμου.
Μετά την ολοκλήρωση των μελετών και τη δημοπράτηση του έργου, η σύμβαση για την αποκατάσταση της κατολίσθησης και την ανακατασκευή του αυτοκινητοδρόμου υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2006.
Επισημαίνεται ότι τόσο η μελέτη αποκατάστασης της κατολίσθησης και ανακατασκευής του αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα, όσο και η εργολαβία ανακατασκευής χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους λόγω της άρνησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναχρηματοδοτήσει, στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, έργο που είχε χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Β΄ ΚΠΣ και κατέρρευσε. Μετά το τέλος του 2009 και λόγω της δημοσιονομικής κρίσης εμφανίστηκε ουσιαστική αδυναμία χορήγησης των αναγκαίων πιστώσεων από εθνικούς πόρους για την συνέχιση του έργου. Το πρόβλημα επιλύθηκε με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ που είχε ως αποτέλεσμα την ταχύτατη ολοκλήρωσή του.
Η συνολική δαπάνη των εργασιών αποκατάστασης της κατολίσθησης και ανακατασκευής του αυτοκινητοδρόμου ανέρχεται σε 130.000.000 ευρώ".

*** Tραγούδια που τραγούδισαν Γρ. Μπιθιοκώτσης , Στράτος Διονυσίου , Γιάννης Πάριος και Σταμάτης Κόκοτας και τραγουδούν τα παιδιά τους : Βίντεο :
~*** Δεν το μπορείς με Δημ. Κόκοτα , Μ ΄ ένα παράπονο Γρ. Γ. Μπιθικώτσης , Ο Παλιατζής Στέλιος Διονυσίου , Αν δεν είχα και σένα Γρ. Μπιθικώτσης , Είμαι αετός χωρίς φτερά Χάρης Βαρθακούρης , 992 : ¨

http://youtu.be/0Yz5s1aLGsw ,



~*** Ο τρελλός με το Δημ. Σ. Κόκοτα , Φταίμε και οι δύο με Χάρη Βαρθακούρη ,Αφυλότιμη με Στέλιο Διονυσίου , Πούνε τα χρόνια με Γρηγόρη Γρ. Μπιθικώτση 988 :
http://youtu.be/1zMnQ2rspNQ ,



~*** Ο λαός τραγούδι θέλει με Γρηγόρη (γιός) Μπιθικώτση , Ν΄άχα τα χρόνια σου μονάχα Χάρης Βαρθακούρης(γιός Πάριου) , Δεν σ΄ αφήνω Δημήτρης Κόκοτας (γιός Σταμάτη …), , Ο Σαλονικιός , Στέλιος Διονυσίου (γιός Στράτου …) 987 :τραγουδούν –τραγούδια ..
http://youtu.be/y6D7_Xee1hs ,




 
 ~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012
~* http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/12/1-2012.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012 .-
~* http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html , Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012 , Ημερήσια εκδρομή στην Πάτρα εορτασμός Αγίου Ανδρέα 30/11/2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/12/01-02-2012.html , Αθλητικό Σαββατοκύριακο 01 και 02 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html , Όμορφα και ωραία γράφοντας Αντιγράφοντας , Κυριακή 02 Δεκεμβρίου 2012 , .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/12/03122012.html , Το Δευτεριάτικο αγιάζι στην ενημέρωση 03/12/2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/12/03-2012.html , Το αγιάζι ενημέρωσης την Δευτέρα 03 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html , Της Τρίτης το αγιάζι στην ενημέρωση 04/12/2012 .-
 ~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/12/04-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 04 Δεκεμβρίου 2012.-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/12/05-2012.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Τετάρτη 05 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) : Πέμπτη 06 Δεκεμβρίου 2012 .-
~*** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/12/07-2012.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης μας Παρασκευή 07 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/12/08-2012.html , Στο αγιάζι της ενηγμέρωσης του Σαββάτου 08 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/12/08-09-2012.html?spref=fb , Αθλητικό Σαββατοκύριακο 08 και 09 Δεκεμβρίου 2012
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/12/09-2012.html , Στην ενημέρωση της Κυριακής 09 Δεκεμβρίου 2012 ,-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/12/to-10-2012.html , To αγιάζι της Δευτέρας στην ενημέρωση 10 Δεκεμβρίου 2012
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/12/t-11-2012.html , Tο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/12/12-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/12/13-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/12/14-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012.-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/12/15-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/12/15-16-2012.html , Αθλητικό Σαββατοκύριακο 15 καί 16 Δεκεμβρίου 2012.-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/12/16-2012.html , Στο ασγιάζι της Κυριακάτικης ενημνέρωσης 16 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/12/17-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012.-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/12/18-2012.html , ΣΤΟ αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/12/19-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/12/20-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/12/21-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/12/22-23-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Δεκεμβρίου 2012 .-
~**  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/12/24-2012.html  , Στο  αγιάζι της  ενημέρωσης Δευτέρα  24 Δεκεμβρίου  2012 παραμονή Χριστουγέννων .-

~**
 ** ΒΙΝTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
  http://www.youtube.com/stamos01 , = 2200 video.-
  http://www.youtube.com/stamatios01 , = 476 video.-
  http://www.youtube.com/vlasiskal , = 463 video.-



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ