Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Στο  αγιάζι  της καθημερινής  ενημέρωσης , :
Παρασκευή  20 Ιανουαρίου  2012  .

~ Το έθνος να λυπάστε αν φορεί ένδυμα που δεν το ύφανε. Ψωμί αν τρώει αλλά όχι απ' τη σοδειά του. Κρασί αν πίνει, αλλά όχι από το πατητήρι του.
 ~ Το έθνος να λυπάστε που δεν υψώνει τη φωνή παρά μονάχα στη πομπή της κηδείας. Που δεν συμφιλιώνεται παρά μονάχα μες τα ερείπιά του. Που δεν επαναστατεί παρά μονάχα σαν βρεθεί ο λαιμός του ανάμεσα στο σπαθί και την πέτρα.
 ~ ... Το έθνος να λυπάστε που έχει αλεπού για πολιτικό, απατεώνα για φιλόσοφο, μπαλώματα και απομιμήσεις είναι η τέχνη του. Το έθνος να λυπάστε που έχει σοφούς από χρόνια βουβαμένους.
 *** Xαλίλ Γκιμπράν - Ο Κήπος του Προφήτη


*** Επιβεβαίωση στήριξης στην κυβέρνηση Παπαδήμου

* Επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση Παπαδήμου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, στο πλαίσιο της κοινής τους σύσκεψης υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση ήταν εφ' όλης της ύλης και κινήθηκε σε θετικό κλίμα.-
 ***Τριπλό "χτύπημα" της Τρόικας σε μισθούς, κανονισμούς εργασίας σε ΔΕΚΟ και συντάξεις

 * «Χτύπημα» σε πολλά επίπεδα, αφενός στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, η μείωση των οποίων παραμένει ζητούμενο, αφετέρου δε, στους κανονισμούς εργασίας των ΔΕΚΟ, ώστε να καταργηθούν «προνόμια» ετών, εξαπέλυσε το κλιμάκιο των τεχνοκρατών της Τρόικας, στις επισκέψεις του στο υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, επαναδιατυπώθηκε η κυβερνητική πρόθεση για μείωση των επικουρικών συντάξεων, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να ενημερώνει τους ελεγκτές ότι το κόλλημα που διαπιστώνεται στη νομοθετική διαδικασία οφείλεται στις ενστάσεις της ΝΔ ως προς τις περικοπές των συντάξεων.

*** Στον ανακριτή απολογούνται οι 53 συλληφθέντες στη Θεσσαλονίκη

Μετά τις 12 το μεσημέρι θα αρχίσουν οι απολογίες ενώπιον του γ' τακτικού ανακριτή των 53 συλληφθέντων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε κυκλώματα τοκογλυφίας, εκβίασης, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες .-
*** Έλληνας ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος

* Ένας 54χρονος Έλληνας, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, υπεύθυνος για τη διοικητική μεταρρύθμιση και καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, είναι ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος στον κόσμο.-
***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  ΑΛΛΑ :
~ Η παραβατικότητα των τσιγγάνων  στο στόχαστρο της Αστυνομίας  * Έμφαση στην πρόληψη και πάταξη της μικροεγκληματικότητας δίνει αυτή την περίοδο η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, η οποία μικροεγκληματικότητα ανθεί όλο και περισσότερο στην εποχή μας λόγω και της οικονομικής ανέχειας που πλήττει μεγάλες κοινωνικές ομάδες.
* Στο πλαίσιο αυτό, μόλις πριν από λίγες ημέρες συγκροτήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας ειδική ομάδα αστυνομικών, η οποία έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο των τσιγγάνων που είτε διαμένουν μόνιμα στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας είτε απλώς δραστηριοποιούνται εδώ.
* Όλα τα στοιχεία, άλλωστε, δείχνουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό περιστατικών μικροεγκληματικότητας οφείλεται σε τσιγγάνους, που είτε δρουν μεμονωμένα είτε ομαδικά, και σε αλλοδαπούς.
* Ιδιαίτερα στα χωριά της Μεσσηνίας, η δράση τέτοιων δραστών έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό, με διαρρήξεις σπιτιών και κλοπές εργαλείων, μηχανημάτων και μετάλλων σχεδόν καθημερινά.
* Η έμφαση που δίνεται από τις Διωκτικές Αρχές φαίνεται και από τις μεγάλης κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις (τις λεγόμενες επιχειρήσεις «σκούπα») σε όλη τη Μεσσηνία από μεικτά κλιμάκια, οι οποίες χρονικά έχουν πυκνώσει και έχουν σημαντικά αποτελέσματα.
* Έτσι, όπως προαναφέραμε, η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας αποφάσισε τη συγκρότηση ειδικής ομάδας με αστυνομικούς, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με την παραβατικότητα και τους ελέγχους σε τσιγγάνους. Η ομάδα δραστηριοποιείται εδώ και λίγες ημέρες και λαμβάνει οδηγίες από την Αστυνομική Διεύθυνση.
* Εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη της εγκληματικότητας αυτής της μορφής, ενώ τα αποτελέσματα της δράσης της θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.
* Ωστόσο, θα συνεχισθούν σε επίπεδο Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση, οι αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς τσιγγάνων.Β.Β.

*** Έρχεται γεωτρύπανο για τον περιμετρικό

 * Συνεργασία με παράγοντες της αναδόχου εταιρείας του περιμετρικού δακτυλίου της Καλαμάτας «Μορέας» είχε χθες και προχθές ο δήμαρχος Παν. Νίκας, εν όψει και της έναρξης των εργασιών κατασκευής του έργου και ειδικότερα της γέφυρας του Νέδοντα.
* Χθες το μεσημέρι, σε δηλώσεις του για το θέμα, παρουσία του επικεφαλής του εργοταξίου της εταιρείας στη Μεσσηνία, Αθ. Βρέκου, ο κ. Νίκας σημείωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την εξέλιξη του έργου του εθνικού δρόμου και, βεβαίως, με τις εξελίξεις στον περιμετρικό, ένα έργο που “πήγε και ήρθε” κάμποσες φορές.
* Με τους τεχνικούς παράγοντες της εταιρείας συζητήσαμε αυτές τις ημέρες αρκετά πράγματα για τον περιμετρικό δακτύλιο και, κυρίως, για τη γέφυρα του Νέδοντα. Πρόκειται για ένα συμβολικό έργο για το σύνολο της παρέμβασης.
 * Εκείνο που μπορούμε να ανακοινώσουμε, είναι ότι ενδεχομένως και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έρθει στην Καλαμάτα ένα μεγάλο γεωτρύπανο, που θα κάνει τις απαραίτητες γεωτρήσεις και τις σχετικές εργασίες γεωλογικού χαρακτήρα, ώστε στη συνέχεια να γίνει η θεμελίωση της γέφυρας. Ο χώρος θα περιφραχτεί και σε δέκα με δεκαπέντε ημέρες από τώρα θα πέσει ο πρώτος πάσσαλος, ενώ θα επιδιώξουμε να γίνει και μια σύντομη τελετή, ώστε όλα να πάνε καλά.
* Η γέφυρα αυτή θα αποτελέσει τοπόσημο για την πόλη της Καλαμάτας και μας ικανοποιεί απόλυτα η αρχιτεκτονική της μελέτη. Το κόστος του συγκεκριμένου έργου θα φτάσει τα 7 με 8 εκατομμύρια ευρώ και οι πρόδρομες εργασίες έχουν ήδη αρχίσει, ενώ το χρονοδιάγραμμα κατασκευής της είναι δύο χρόνια.
* Από εκεί και πέρα, συζητήσαμε κι άλλα προβλήματα που μας απασχολούν και έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων. Στην περιοχή δε του Πηδήματος θα γίνει ένα μεγάλο τεχνικό έργο για τη συλλογή των ομβρίων. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν κι όλα όσα έχουμε πει και συμφωνήσει με την εταιρεία για τη διευκόλυνση των κατοίκων της περιοχής». Α.Π.

*** Αυτοκτόνησε 18χρονος στην παραλία Βέργας

* Μπροστά στο άψυχο σώμα ενός 18χρονου Αλβανού βρέθηκε χθες νωρίς το πρωί ένας ομοεθνής του, όταν επιχείρησε να κατέβει στη θάλασσα στην περιοχή της Βέργας για να ψαρέψει.  * Από όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής από την Αστυνομία, αλλά και από την αυτοψία που διενήργησε επιτόπου ο ιατροδικαστής, η εγκληματική ενέργεια έχει αποκλεισθεί και ο νεαρός έδωσε τέλος στη ζωή του δένοντας ένα χοντρό κορδόνι από μια σιδερένια πόρτα, απ’ όπου κρεμάσθηκε.
 * Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι στην περιοχή της Βέργας που γνώριζαν το νεαρό και την οικογένειά του, δεν μπορούσαν να δώσουν εξήγηση σε ό,τι συνέβη, μιλώντας για ένα πολύ δραστήριο παιδί.
 ~* Δραστήριος νεαρός
 * Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός Αλβανός το προηγούμενο βράδυ βρισκόταν με παρέα φίλων του, ενώ δεν ανησύχησε τον πατέρα του το γεγονός ότι δεν επέστρεψε σπίτι να κοιμηθεί, διότι συνήθιζε να κοιμάται σε φίλους του ή συγγενείς.
 * Στη Βέργα έμενε, με την οικογένειά του, τα τελευταία δύο χρόνια περίπου και, όπως τόνιζαν χθες όλοι στην περιοχή, ήταν ένα δραστήριο παιδί που δεν έδειχνε κανένα σημάδι ότι μπορεί να οδηγηθεί σε μια τέτοια πράξη ή να τον απασχολεί κάτι. Μάλιστα, εργαζόταν κανονικά όποτε έβρισκε μεροκάματο.
 * Ο πατέρας νωρίς το πρωί πήγε στη δουλειά του, για να τον ειδοποιήσουν λίγο μετά τις 8.30 για το τραγικό γεγονός και συντετριμμένος να φθάσει στο σημείο, το οποίο απέχει ελάχιστα μέτρα από το σπίτι τους.
 ~* Από σιδερένια πόρτα
 * Περίπου στις 8.30 το πρωί Αλβανός που κατοικεί στην περιοχή της παραλίας Βέργας επιχείρησε να κατέβει στη θάλασσα, στην περιοχή του βενζινάδικου «Μέτζα». Κατεβαίνοντας, όμως, τα πρώτα σκαλάκια, και ακριβώς κάτω από μια σιδερένια πόρτα, είδε στο έδαφος το άψυχο σώμα του 18χρονου. Επειδή ήταν μπρούμυτα και νόμιζε ότι του είχε συμβεί κάποιο ατύχημα, έσπευσε να τον γυρίσει, αλλά κατάλαβε ότι ο νεαρός ήταν νεκρός.
 * Από τη σιδερένια πόρτα κρεμόταν το μισό μέρος ενός χοντρού γκρι κορδονιού, ενώ το άλλο μισό κορδόνι είχε παραμείνει στο λαιμό του 18χρονου. Αμέσως κλήθηκε η Αστυνομία, αλλά και ο ιατροδικαστής, ο οποίος διαπίστωσε ότι πιθανότατα από το πέσιμο, όταν έσπασε το σχοινί, ο 18χρονος είχε υποστεί και κάταγμα στον αυχένα.
 * Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας, ενώ στο σημείο του συμβάντος βρέθηκε ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, ταξίαρχος Βασίλης Γεωργακόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βέργας Γιώργος Χειλάς.

*** Μητροπολίτης Μεσσηνίας

~ "Σαρξ εκ της σαρκός μας οι Έλληνες της διασποράς"
 * Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, εκ των πλέον λογίων και δυναμικών ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» έπλεξε το εγκώμιο της Ομογένειάς μας, λέγοντας ότι «είστε σαρξ εκ της σαρκός μας, είστε Έλληνες κατά πάντα και πρώτα απ’ όλα».
* «Υπήρξαν στιγμές - συνέχισε- που η μητέρα πατρίδα στηρίχθηκε και ανέθεσε τις ελπίδες της στον Ελληνισμό της Αμερικής. Γνωρίζουμε ακόμα από την ιστορία ότι αυτός ο Ελληνισμός πέρασε πάρα πολύ μεγάλες κρίσεις, όμως πρέπει να ομολογήσουμε ότι ξεπέρασε τις κρίσεις αυτές διότι είχε δύο σταθερές: πρώτον, η Εκκλησία, η οποία αποτελεί τον συνεκτικό κρίκο και, δεύτερον, η ιστορία και η γλώσσα αποτέλεσαν τους συνδέσμους του Ελληνισμού της Διασποράς προς τον Ελληνισμό της Μητροπολιτικής Ελλάδος».
 * Τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ανάγκη τους Έλληνες της Διασποράς, οι οποίοι πρέπει να κοιτάξουν προς τα πίσω και μέσα από τη διαδικασία αναπτυξιακών επενδύσεων να μπορέσουν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της κρίσεως».
* Πιστεύει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα έφτασαν στο σημερινό τους σημείο διότι «υπήρξε μία μεγάλη περίοδος υπερκαταναλωτισμού», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν κι άλλες αιτίες που δεν γνωρίζω».
* Εν τω μεταξύ, το θέμα της προφυλάκισης του ηγουμένου Εφραίμ έχει δημιουργήσει ήδη τριγμούς στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο της Ρωσίας και την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και εντός της Ιεραρχίας της Ελλάδος, με έναυσμα τη δημόσια διαφοροποίηση του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου λόγω απάντησής του στο ανακοινωθέν της Συνόδου της 12ης Ιανουαρίου, το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτο».
* Το ανακοινωθέν της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανάμεσα στα άλλα, έκανε λόγο για «παραβίαση των ιερών θεσμίων και μη τήρηση των εκ του αυτοδιοικήτου του Αγίου Όρους απορρεόντων καταστατικών όρων», ενώ μίλησε ακόμα για «ρωγμές» κατά καιρούς στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
*  Αναγραφόταν ακόμα πως «μαζί με το πλήθος των πιστών, εκφράζει τη συμπάθεια απάντων των μελών Αυτής προς τον δοκιμαζόμενο Καθηγούμενο, εκφράζουσα άμα και την ευχή και την ελπίδα όπως σύντομα επανεξετασθεί ψυχραιμότερα το ενδεχόμενο αποφυλακίσεώς του» και εξήγγειλε ότι «θα τον επισκεφθεί εις τας φυλακάς Κορυδαλλού ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος».
* Την επόμενη ημέρα, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος σε απάντησή του, ανέφερε ανάμεσα στα άλλα: «Πότε θεσμικό εκκλησιαστικό όργανο, όπως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ανεμίχθη σε δικαστικές πολιτειακές υποθέσεις κληρικών ή μοναχών, οι οποίοι ανήκουν σε άλλη εκκλησιαστική δικαιοδοσία και, εν προκειμένω στο Οικουμενικό Πατριαρχείο» και διερωτάτο «θεωρεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ότι η πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί της Αγιορείτικης Κοινότητος, είναι αναποτελεσματική;». Κατέληγε πως «ελπίζω το απαράδεκτο αυτό ανακοινωθέν να αποτελέσει τον επίλογο ενός “παράλογου μονόπρακτου”».
* Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος τόνισε: «κατ’ αρχήν θέλω να πω ότι η συγκεκριμένη απάντηση στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου δεν αποτελεί επίθεση ή αμφισβήτηση κανενός αδελφού αρχιερέως, ούτε του Μακαριοτάτου, ούτε και των προθέσεων των οποίων έχει ο καθένας αρχιερεύς και τη στάση του έναντι στο συγκεκριμένο θέμα της προφυλάκισης του Αρχιμανδρίτου Εφραίμ». Πρόσθεσε πως «θεωρώ όμως ότι η Ιερά Σύνοδος λανθασμένα εξέδωσε ένα ανακοινωθέν για μία υπόθεση που αφορά αποκλειστικώς και μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μάλιστα που είναι υπόθεση ενός κληρικού που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τέτοιου είδους υπερβάσεις ή παρεμβάσεις άλλων Εκκλησιών σε κανονικά δίκαια άλλων Εκκλησιών δημιουργούν προβλήματα παρά επιλύουν».
* Στην επισήμανση: χαρακτηρίσατε το ανακοινωθέν της Συνόδου «απαράδεκτο», αλλά πώς απαντάτε στους αρχιερείς που λένε έδοξε το Αγίω Πνεύματι και ημίν, ότι τους φωτίζει το Άγιο Πνεύμα στις αποφάσεις τους, απάντησε: «Δεν ισχύει για όλες τις αποφάσεις όλων των Συνόδων, αλλά μόνο για θέματα δόγματος και αληθείας της Εκκλησίας. Το ανακοινωθέν ήταν μία πράξη καθαρά διοικητική και γι’ αυτό δεν μπορούμε να αναζητούμε διάσταση αλαθήτου και ότι δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε».
* Για το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου είπε ότι «νομίζω ότι μ’ ένα τρόπο συνετό και ισορροπημένο θέτει τα πράγματα στη θέση τους». Και πρόσθεσε, πως «δεν μπορώ ως ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος να δεχθώ ότι η Ιερά Σύνοδος ομιλεί για ρωγμές στις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης ή ότι δύναμαι εγώ υπό την ιδιότητα του αρχιερέως και του Έλληνος πολίτη να υποδεικνύω και ποιες θεωρώ ως τις ενδεικτικότερες λύσεις και να υποδεικνύω αυτές τις λύσεις στη Δικαιοσύνη».
* Στην ερώτηση: «γνωρίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους συναδέλφους σας ιεράρχες, γιατί νομίζετε εξέδωσαν αυτό το ανακοινωθέν;», ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος είπε ότι «δεν γνωρίζω, δεν είμαι Συνοδικός, δεν ξέρω τι συνέβη και ποιες συζητήσεις προηγήθηκαν. Αυτό το οποίο έχω να πω είναι ότι ίσως ο υπέρμετρος ζήλος τους να βοηθήσουν τον Αρχιμανδρίτη Εφραίμ τους οδήγησε να προβούν και σε τέτοιου είδους αντικανονικές υιοθετήσεις».
* Είπε ακόμα, πως «δεν λέγει κανείς ότι είναι κακό το να επισκέπτεσαι έναν φυλακισμένο, αλλά δεν μπορεί ένα θεσμικό όργανο, ούτε ένα πρόσωπο που εκφράζει ένα θεσμό όπως είναι ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου (ο Ιερώνυμος) να δεσμεύεται μέσα σ’ ένα ανακοινωθέν ότι θα επισκεφθεί τον φυλακισμένο. Ο Μακαριότατος μπορεί αν θέλει και κρίνει ότι πρέπει να πάει, μπορεί να πάει χωρίς καμία συνοδεία κάμερας ή δηλώσεων ή οτιδήποτε άλλο».
* Στην ερώτηση πόσο υποψιασμένοι είμαστε σήμερα γι’ αυτό που είναι Εκκλησία, από αυτό που δεν είναι, ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε πως «θεωρώ ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα πανορθοδόξως περνά μία μεγάλη κρίση και είναι η κρίση της ταυτότητάς της. Δυστυχώς με όχημα την παγκοσμιοποίηση η οποία στηρίζεται κυρίως σε οικονομικά οφέλη εμφανίζεται έντονα μία τάση εκκοσμίκευσης των θεσμών και της λειτουργίας των». Και συμπλήρωσε, λέγοντας πως «είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε εσωτερικά με το να υπερβούμε κάποια σχήματα κοσμικά και ξανακοιτάξουμε μέσα από τη λειτουργική και κανονική μας παράδοση να ξαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητά μας». Τόνισε πως «υιοθέτηση σχημάτων κοσμικών δεν σημαίνει εκσυγχρονισμός της Εκκλησίας, ούτε όμως ότι η Εκκλησία είναι αντίθετη στον εκσυγχρονισμό ο οποίος έρχεται μέσα από τη δυναμική κι όχι στατική λειτουργία της παραδόσεώς της που σημαίνει ότι είναι ικανή να απαντήσει σε ερωτήματα κυρίως υπαρξιακά του ανθρώπου».
* Αναφορικά με το αν ήταν λάθος η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ελλάδος το 1850, ο κ. Χρυσόστομος επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε για κάτι που υπήρξαν ιστορικά γεγονότα να μιλούμε για λάθη ή σωστά. Την εποχή εκείνη ήταν μία αναγκαιότητα η Αυτοκεφαλία, όπως νομίζω ότι ήταν ιστορική αναγκαιότητα και το θέμα των Νέων Χωρών. Όμως, αυτές οι αναγκαιότητες και ιστορικές εξελίξεις δημιούργησαν μία παγιωμένη κατάσταση που εάν την κρίνουμε με κριτήρια μεθύστερα κι όχι της τότε εποχής νομίζω θα φτάσουμε σε λανθασμένα αποτελέσματα και κρίσεις».
 -Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα amen.gr

*** Σύκα, σταφίδα και εσπεριδοειδή μένουν εκτός

~ Μόνο ελιά και αμπέλι στο νέο πρόγραμμα Βιολογικής
 ~ Έξω από το νέο 5ετές πρόγραμμα Βιολογικής Καλλιέργειας θα μείνουν τα σύκα, η σταφίδα, τα εσπεριδοειδή και άλλα αγροτικά προϊόντα, καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός για ενισχύσεις είναι μειωμένος κατά πολύ σε σχέση με το παρελθόν. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι κατά το προηγούμενο πρόγραμμα μόνο για τη Μεσσηνία σε 5 χρόνια διατέθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τώρα ο προϋπολογισμός της 5ετίας είναι 40 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα.
 ~ «Πριν ήταν 10 εκατομμύρια μόνο για το δικό μας νομό και τώρα είναι 40 εκατομμύρια και για τους 52 νομούς της χώρας» μας λέει ο γεωπόνος Άρις Παπανικολάου, υπεύθυνος για τη Βιολογική Γεωργία στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας.
 ~* Αξιολόγηση αιτήσεων
 ~ Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, λόγω του μικρού προϋπολογισμού, θα γίνει επιλογή των ενδιαφερομένων. Ενώ την προηγούμενη φορά είχαν γίνει δεκτές όλες οι αιτήσεις που πληρούσαν τα κριτήρια, τώρα θα υπάρξει περαιτέρω αξιολόγηση. «Παλιά είχαμε εντάξει, μαζί με την Τριφυλία, περίπου 850 με 900 άτομα. Στη Διεύθυνση εδώ της Καλαμάτας, όσοι έκαναν αίτηση, μπήκαν. Τώρα, όμως, η επιλογή θα γίνει με μόρια και θα μπουν αυτοί που θα έχουν τα περισσότερα. Αφού τελειώσουμε εμείς την αξιολόγηση, θα ακολουθήσει η επιλογή από το Υπουργείο».
 ~* Αποκλείονται οι μη αγρότες
 ~ Η περίοδος υποβολής αιτήσεων έχει ξεκινήσει και η προθεσμία είναι μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου. Ουσιαστικό χαρακτηρίζει ο κ. Παπανικολάου και το γεγονός ότι δικαίωμα αίτησης έχουν μόνο εκείνοι των οποίων το συνολικό εισόδημα προέρχεται τουλάχιστον κατά 35% από τη γεωργία. «Που σημαίνει ότι οι μη αγρότες αποκλείονται».
 ~ Όσο για το εάν αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον, προσθέτει: «Επειδή το πρόγραμμα αυτό είναι ανοιχτό, δηλαδή σου λέει ότι μπορείς να κάνεις αίτηση, χωρίς να έχεις καμία πιστοποίηση (θα την κάνεις αφού σε επιλέξουν), θα υπάρξει ενδιαφέρον. Γιατί αυτός που θα κάνει την αίτηση, δεν έχει να χάσει τίποτα. Αιτήσεις θα κάνουν πολλοί από αυτούς που πληρούν το κριτήριο εισοδήματος, αλλά στην πορεία θα επιλέξουν λίγους».
 ~* Τιμές
 `~ Και στις τιμές ενίσχυσης υπάρχουν μειώσεις. Στην ελαιοποιήσιμη ελιά, για τους παλιούς που θα συνεχίσουν, από 72 ευρώ το στρέμμα θα πάει 41,50. Επίσης 41,50 θα είναι και η τιμή για την ελιά Καλαμών από 90 που ήταν πριν. Για τους νέους που θα μπουν τώρα, η τιμή στην ελιά (λαδιού και βρώσιμη) θα είναι 75,6.
 ~ Στο αμπέλι (οινοποιήσιμο) η τιμή παραμένει 90 ευρώ για παλιούς και νέους, ενώ στο καλαμπόκι είναι 60.
 ~ Εκτός από τις συκιές, τη σταφίδα και τα εσπεριδοειδή, έξω από το πρόγραμμα μένουν και τα οπορωφόρα, όπως επίσης οι συγκαλλιέργειες (εάν δηλαδή σε ένα τεμάχιο υπάρχουν ελιές μαζί με συκιές για παράδειγμα).
 ~ Τέλος, όσοι είχαν εγκαταλείψει το προηγούμενο πρόγραμμα χωρίς να ολοκληρώσουν, μπορούν να κάνουν αίτηση για το καινούργιο και, εάν ενταχθούν, θα πάρουν τις τιμές των νέων. Μ.Ν.

***Διαβούλευση για το σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων

~ Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Βιολογικός Καθαρισμός του Δήμου Καλαμάτας προέταξε ο δήμαρχος Παν. Νίκας στο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης των σχεδίων διαχείρισης υδατικών πόρων, χθες, στο ξενοδοχείο «Ρεξ» της Καλαμάτας.
*  Η διαβούλευση χθες στην Καλαμάτα αφορούσε στο υδατικό διαμέρισμα Δυτικής Πελοποννήσου, που περιλαμβάνει τις λεκάνες απορροής του ποταμού Αλφειού και Παμίσου – Νέδοντος – Νέδας.
* Το συγκεκριμένο διαμέρισμα εκτείνεται σε Αχαΐα, Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία. Περιλαμβάνει 14 ποτάμια με σημαντικότερα τον Αλφειό και τον Πάμισο. Η λεκάνη απορροής του Αλφειού συνορεύει με αυτή του Παμίσου – Νέδοντος – Νέδας. Η λεκάνη απορροής των ποταμών Παμίσου – Νέδοντος – Νέδας εκτείνεται σε Μεσσηνία, Ηλεία, Αρκαδία και Λακωνία. Ο κύριος ποταμός είναι ο Πάμισος, ενώ στο Μεσσηνιακό κόλπο εκβάλλουν επίσης οι ποταμοί Νέδων και Άρις και τα ρέματα Μύλοι, Βελίκα και Κλεισουρέικο, ενώ στις δυτικές παράκτιες ζώνες εκβάλλουν τα ποτάμια Νέδα, Καλό Νερό, Φιλιατρινό, Λαγκούβαρδος, Σελάς, Γιανούζαγας και Μιναγιώτικο.
~  Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη Μεσσηνία
*  Όπως αναφέρθηκε, οι ανάγκες νερού για αρδευτικούς σκοπούς εκτιμώνται σε 109 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως, που προέρχονται από γεωτρήσεις ή πηγές, καθώς και επιφανειακές απολήψεις από τον Πάμισο και τον Άρι.
*  Προβλήματα κάλυψης σε άρδευση υπάρχουν σε περιοχές της Τριφυλίας, Οιχαλίας και Πύλου, όπου οι αντλήσεις υπογείων νερών δεν επαρκούν. Αντίστοιχα ελλείμματα υπάρχουν και στα δυτικά του Μεσσηνιακού κόλπου (Πεταλίδι, Αίπεια) και σε περιοχές της Μεσσήνης.
*  Στις άλλες περιοχές της πεδιάδας της Καλαμάτας, με τροφοδοσία από τα πηγαία ύδατα, γεωτρήσεις και τα φράγματα Παμίσου και Άριος (ΓΟΕΒ Παμίσου), καλύπτονται ικανοποιητικά σημαντικές εκτάσεις. Διαπιστώνονται, όμως, προβλήματα κάλυψης των αναγκών, κυρίως λόγω του τρόπου διαχείρισης των διαθέσιμων ποσοτήτων.
*  Οι σημειακές πηγές ρύπανσης οφείλονται στις βιομηχανικές δραστηριότητες, στις κτηνοτροφικές μονάδες, στους ΧΑΔΑ, στην απόρριψη λυμάτων (επεξεργασμένων) των αστικών περιοχών.
*  Στη συγκεκριμένη περιοχή λειτουργούν σήμερα οι Βιολογικοί Καλαμάτας, Μεθώνης, Πύλου και Φιλιατρών και ο εξυπηρετούμενος από αυτούς πληθυσμός είναι το 40% του συνολικού πληθυσμού. Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα έχουν διαπιστωθεί στη μονάδα και το δίκτυο αποχέτευσης Φιλιατρών.
*  Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι στην περιοχή μελέτης λειτουργούν 20 ενεργοί ΧΑΔΑ, με τους 19 στη Μεσσηνία και τον τελευταίο στη Λακωνία, που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση, στα υπόγεια αλλά και στα επιφανειακά ύδατα.
*   Όπως επισημάνθηκε, πηγές ρύπανσης αποτελούν τα αστικά λύματα, η αγροτική δραστηριότητα, καθώς και η ποιμενική κτηνοτροφία, ενώ κυριότερους παραγόμενους ρύπους αποτελούν το άζωτο, ο φώσφορος, καθώς και το βιοχημικά απαιτούμενο οξυγόνο.
* Τα λιπάσματα δημιουργούν νιτρικά και φωσφορικά άλατα, ενώ φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα μπορούν να έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον.
 * απολήψεις νερού για ύδρευση και άρδευση γίνονται κυρίως μέσω γεωτρήσεων και υδρομάστευσης των πηγών. Οι πιέσεις στα υπόγεια συστήματα, από την άντληση των αποθεμάτων τους για την κάλυψη των αναγκών σε νερό, αποτελούν τον κύριο λόγο επιδείνωσης της ποσοτικής τους κατάστασης, ενώ συχνά η απόληψη αυτή επιτείνει ή και αποτελεί το γενεσιουργό αίτιο υποβάθμισης και της ποιοτικής τους κατάστασης (υφαλμύρινση). Στη συγκεκριμένη λεκάνη παρουσιάζονται προβλήματα υπεραντλήσεων υπογείου νερού στα συστήματα Παμίσου, Ρωμανού – Χώρας και Φιλιατρών – Κυπαρισσίας.
 * Στην εν λόγω λεκάνη δεν υπάρχουν ευαίσθητες και ευπρόσβλητες περιοχές για νιτρορύπανση, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Όμως, η περιοχή μεταξύ Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων εμφανίζεται προβληματική. Υπάρχουν εντατικές καλλιέργειες και η επιβάρυνση οφείλεται στις γεωργικές δραστηριότητες. Με βάση τα δεδομένα, παρατηρείται υπέρβαση της τιμής για τα νιτρικά.
 * Σημαντικά προβλήματα υποβάθμισης λόγω διείσδυσης θαλασσινού νερού έχουν παρατηρηθεί, επίσης, στην παράκτια ζώνη των υπόγειων συστημάτων Παμίσου, Φιλιατρών – Κυπαρισσίας, Ρωμανού – Χώρας, Δ. Ταϋγέτου, Κυνηγού και στο νότιο τμήμα Γαργαλιάνων.
 * Στην περιοχή της λεκάνης δεν έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα τεχνητού εμπλουτισμού, που θα μπορούσε να εξετασθεί, μέσω μελετών, στα υπόγεια συστήματα Άνω Μεσσηνίας, Ρωμανού – Χώρας, Φιλιατρών – Κυπαρισσίας και Καλού Νερού.
 ~ Χαιρετισμοί και παρεμβάσεις
 * Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσος Αποστολόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας και Ηλείας Παν. Αλευράς και Χαρ. Καφύρας αντίστοιχα, καθώς και η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ενώ σε παρέμβασή του ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, αναφέρθηκε στο νερό του Δήμου, που βρίσκεται στα επιτρεπτά όρια των νιτρικών. Μιλώντας για την άρδευση, ζήτησε βελτιωτικά έργα στο υφιστάμενο δίκτυο, ώστε να μη χάνεται νερό, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα των αυξημένων ρύπων στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα, που είναι εναντίον της τουριστικής ανάπτυξης. x.x. - s.m,

***Παύση λειτουργίας του ΧΑΔΑ Φιλιατρών

~ Και πρόστιμο 40.000 ευρώ
* Πρόστιμο ύψους 40 χιλιάδων ευρώ στο Δήμο Τριφυλίας επέβαλε με απόφασή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, για τη λειτουργία του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στη θέση «Μαυρηλίμνη» της Δημοτικής Κοινότητας Πλάτης, το σκουπιδότοπο, δηλαδή, των Φιλιατρών.
* Ο περιφερειάρχης επέβαλε το πρόστιμο, αφού έλαβε υπόψη, μεταξύ άλλων, την από 12 Ιουλίου 2011 έκθεση η οποία συντάχθηκε ύστερα από αυτοψία του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.) στη θέση «Μαυρηλίμνη» της Δ.Κ Πλάτης του Δήμου Τριφυλίας και τις φωτογραφίες που ελήφθησαν κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, το με αριθ. πρωτ. 19971/18.7.2011 υπόμνημα του Δήμου Τριφυλίας και την από 23 Σεπτεμβρίου 2011 εισήγηση του Κ.Ε.Π.ΠΕ.
* Το πρόστιμο επιβλήθηκε, επειδή λειτουργεί από το Δήμο Τριφυλίας Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στη θέση «Μαυρηλίμνη» κατά παράβαση του άρθρου 10 (Μέτρα για τους ανεξέλεγκτους χώρους διάθεσης ή αξιοποίησης στερεών αποβλήτων) της ΚΥΑ 50910/2727 (ΦΕΚ Β΄ 1909/22.12.2003) «Μέτρα και Όροι για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης».
* Σε αυτό, μεταξύ άλλων, ρητά αναφέρεται: «Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη και η ανεξέλεγκτη διάθεση των στερεών αποβλήτων. Στους παραβάτες επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 15 της παρούσας απόφασης». Στο, δε, άρθρο 15 αναφέρεται: «Σε οποιονδήποτε γίνεται υπαίτιος παράβασης των διατάξεων της παρούσας απόφασης με πράξη ή παράλειψη, επιβάλλονται οι ποινικές, αστικές και διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται στα άρθρα 28, 29 και 30 του Ν. 1650/1986, όπως ισχύουν. Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται ανεξάρτητα από τις κυρώσεις που προβλέπονται σε άλλες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, όπως στο άρθρο 20 του Ν. 2939/2001 (Α΄ 179)».
* Παράλληλα με την επιβολή προστίμου, ο περιφερειάρχης αποφάσισε την παύση λειτουργίας και την άμεση αποκατάσταση, από το Δήμο Τριφυλίας, του εν λόγω Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, σύμφωνα με όσα ορίζονται και ρητά καθορίζονται στην ΚΥΑ 50910/2727/2003 (ΦΕΚ 1909Β/04.04.2003) «Μέτρα και Όροι για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης» και την υπ’ αριθμ. οικ.109974/3106/22-10-04 (Ορθή επανάληψη 4-11-04) Εγκύκλιο, σχετικά με τις Πρότυπες Προδιαγραφές Τεχνικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης ΧΑΔΑ.
* Ερωτηθείς χθες το μεσημέρι από το «Θ» ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, εξέφρασε τη δυσάρεστη έκπληξή του για την επιβολή προστίμου, τονίζοντας: «Θα προσφύγουμε, βεβαίως, κατά της απόφασης αυτής». Και πρόσθεσε πως «ειδικά για τη χωματερή αυτή, των Φιλιατρών, έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα και δεν έχει υπάρξει ποτέ επικινδυνότητα».

 *** Α΄ Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας

~ Εντυπωσιακή η παρουσίαση ερευνητικών εργασιών των μαθητών
* Εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση ερευνητικών εργασιών των μαθητών της Α’ Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας, η οποία έγινε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος».
* Τα θέματα που επεξεργάστηκαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του σχολείου είναι: 1) Η γεωμετρία της πόλης μου, 2) Graffiti – μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης ή απλώς διαμαρτυρίας, 3) Σώμα, ιδέες και πρότυπα, ταξίδι στο χρόνο και 4) Χριστιανισμός και Μουσική.
* Παρουσιάζοντας τις εργασίες τους οι μαθητές, ανά τμήμα, αναφέρθηκαν στα κριτήρια επιλογής των θεμάτων τους, το σκοπό της κάθε μίας ερευνητικής εργασίας, τη μέθοδο συλλογής στοιχείων που ακολούθησαν, την επεξεργασία και σύνθεση του υλικού τους κ.ά.
~ Τα τμήματα ανά εργασία έχουν ως εξής:
* Τμήμα 1 «Η Γεωμετρία της πόλης μου», καθηγητές Θεόδωρος Βίτσας και Βαγγέλης Αντωνόπουλος, μαθητές: Αλίνι Κέβιν, Αντωνοπούλου Μαρία, Αριδάς Κώστας, Βλάχου Χριστίνα, Γιαννακόπουλος Παναγιώτης, Γκολφόπουλος Νικήτας, Γκόγκας Κανέλλος, Καζάκος Ανδρέας, Κομποχόλη Μαρία, Λαμπίρης Βαγγέλης, Νικολακόπουλος Παναγιώτης, Παναγιωτόπουλος Φώτης, Παπαθανασόπουλος Μπάμπης, Σινάνη Ειρήνη, Σούπουλης Γιώργος, Φιτσώρου Δήμητρα, Χριστόπουλος Δημήτρης, Χρονόπουλος Δήμος, Ψιλογαλάνης Ηλίας.
 Τμήμα 2 «Graffiti – μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης ή απλώς διαμαρτυρίας», καθηγήτριες Ξάστερου Βίκυ και Καραμπά Μαρίκα, μαθητές: Αναστασόπουλος Ιάσονας, Αντωνόπουλος Γιώργος, Αντωνόπουλος Δημήτρης, Βουδούρης Παύλος, Δράκος Νίκος, Ζωιτσούδη Βάσω, Θεοδωροπούλου Ευγενία, Καλογερόπουλος Χρήστος, Καναβού Μαρία, Κανελλόπουλος Παναγιώτης, Κερερέ Θεώνη, Κουκούμης Αριστείδης, Λαμπρόπουλος Διονύσιος, Λαμπροπούλου Ιωάννα, Μητροπούλου Αντωνία, Μορελάτου Θεοδώρα, Νταή Ευδοξία, Σαμπαζιώτη Αικατερίνη, Χεινόπορος Δημήτρης.
* Τμήμα 3 «Σώμα, ιδέες και πρότυπα, ταξίδι στο χρόνο», καθηγήτριες Ηλιοπούλου Δήμητρα και Ζόμπολα Νικολέττα, μαθητές: Βλάχου Μαρίνα, Γαρίνη Παναγιώτα, Γαρίνη Ευσταθία, Γκιουμέ Αναστασία, Δρακόπουλος Παναγιώτης, Λυδιώτη Νικολέττα, Μπακούρου Αθανασία, Ντουμίτρου Αντρέα, Ξενοχρήστου Ερυφίλη, Πανόπουλος Διονύσιος, Παππά Ανίσα, Σαρδέλης Ορφέας, Σαρτζής Χαράλαμπος, Στασινόπουλος Σωτήρης, Στρίγγας Αθανάσιος, Τζώνης Νέστορας, Τσελονδρές Κώστας, Φαραντζής Γιώργος, Χηνοπούλου Μαρία.
* Τμήμα 4 «Χριστιανισμός και Μουσική», καθηγήτριες Πανταζοπούλου Σταυρούλα και Ανδριανού Ελένη, μαθητές: Αποστόλου Δημήτρης, Γεωργιόπουλος Γιάννης, Γιαννόπουλος Γιώργος, Γκόγκα Μαρία, Γκρίτζαλη Σταματία, Γυφτάκη Ολυμπία, Δημογκότση Αγγελική, Δημητρακάκη Ιωάννα, Διαμάντη Όλγα, Θεοχαροπούλου Ελευθερία, Κωνσταντοπούλου Μαργαρίτα, Λαμπροπούλου Νικολέττα, Σαμπαζιώτη Μαρία,Σουκβιντερ Σινγκ, Σιδηροκαστρίτης Αλέξανδρος, Σιαλακάς Αναστάσιος, Στασινός Παναγιώτης, Τσιμπλής Γιώργος, Φωτεινόπουλος Φώτης.
* Ο διευθυντής του σχολείου Βαγγέλης Αντωνόπουλος δήλωσε σχετικά στο «Θ»: «Το μάθημα των ερευνητικών εργασιών μπήκε στο σχολείο από το σχολικό έτος 2011 – 2012 και είναι ένα μάθημα πραγματικά καινοτόμο και πρωτοποριακό. Είναι ένα μάθημα συλλογικό και τα παιδιά ασχολήθηκαν από την έναρξη του σχολικού έτους σοβαρά με αυτό και πραγματικά τους αξίζουν συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που έχουν κάνει. Όπως συγχαρητήρια αξίζουν και στον επικεφαλής των ερευνητικών εργασιών κ. Βίτσα και τους συναδέλφους των τμημάτων». -

*** ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών

~  Με απόφαση Τατούλη 30.000 ευρώ για κάλυψη υποχρεώσεων
* Με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη εγκρίθηκε η ανάληψη πίστωσης 30.000 ευρώ από το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών για κάλυψη ανεξόφλητων υποχρεώσεων.
* Το ποσό των 30.000 ευρώ προέρχεται από πιστώσεις του προϊόντος του Κρατικού Λαχείου έτους 2009.
* Με την απόφαση του περιφερειάρχη εγκρίνεται η ανάληψη 30.000 σε βάρος της πίστωσης που έχει κατατεθεί με την αριθμ. 6 σχετική και έχει μεταβιβαστεί στο Υποκατάστημα της ΕΤΕ-382 Κυπαρισσίας, με σκοπό την πληρωμή του ανωτέρω ποσού στο ΚΑΦΚΑ (Φιλιατρών) Μεσσηνίας για κάλυψη ανεξόφλητων υποχρεώσεων. Η.Γ. Πηγή εφημερ'ιδα "Θάρρος" .-

*** 2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας

~ Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τις σχέσεις  με τα παιδιά και τις κρίσεις στην οικογένεια
* Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν η ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας για τις σχέσεις των γονέων με τα παιδιά και τις κρίσεις στην οικογένεια, που πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Κυπαρισσίας.
* Ομιλήτρια ήταν η Κατερίνα Φίλη, ειδική παιδαγωγός, ψυχολόγος, πτυχιούχος του Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών με μετεκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή, η οποία ανέπτυξε τα θέματα «Πρακτική για καλές σχέσεις με τα παιδιά» και «Διαχείριση κρίσεων στην οικογένεια».
* Η κα Φίλη, μητέρα και η ίδια, αναφέρθηκε σε μικρές καθημερινές συμπεριφορές με τις οποίες οι γονείς μπορούν να είναι κοντά στα παιδιά τους, με ειλικρίνεια, σεβασμό, κατανόηση, χωρίς παρωπίδες και δίχως αυταρχισμό, ώστε να «κερδίζουν» την εμπιστοσύνη τους, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τις δύο διαστάσεις στις στάσεις και τη συμπεριφορά των γονέων: στάσεις και συμπεριφορές που είναι στο ένα άκρο στοργικές – φιλικές και στο άλλο άκρο απορριπτικές – εχθρικές, αλλά και στάσεις και συμπεριφορές που είναι στο ένα άκρο περιοριστικές – καταπιεστικές και στο άλλο άκρο ανεκτικές (ενθαρρύνουν την αυτονομία).
* Ακόμη, μίλησε για τα προφίλ των γονέων, αλλά και τις ανάγκες των παιδιών στη δύσκολη σημερινή εποχή, ενώ αναφέρθηκε στις συγκρούσεις που υπάρχουν μεταξύ των μελών του ίδιου του οικογενειακού περιβάλλοντος, σημειώνοντας πως για τη διαχείρισή τους χρειάζεται σύνεση και συναίσθηση της ευθύνης.
* Μετά την ανάπτυξη των θεμάτων, ακολούθησε συζήτηση με ερωταπαντήσεις και αντηλλάγησαν σχετικές απόψεις. Σε δηλώσεις του, ο διευθυντής του σχολείου, Νίκος Τζώνης, τόνισε πως σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναλυθούν οι σχέσεις των γονέων με τα παιδιά και η διαχείριση των προβλημάτων και των κρίσεων μέσα στην οικογένεια.
* Στην εκδήλωση συμμετείχαν γονείς και εκπαιδευτικοί, καθώς, επίσης, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Μερκούρης, Γιώργος Σαμπαζιώτης και η σχολική σύμβουλος Θεοφανία Σιούτη. -  Η.Γ.

*** Ζητούν οι επιχειρηματίες έξι Νομών


Παράταση της διάρκειας αποπληρωμής των πυρόπληκτων δανείων
* Τα προβλήματα των πυρόπληκτων επιχειρήσεων της Αρκαδίας αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση που είχε η διοίκηση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης και ο βουλευτής του νομού Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.
* Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε το αίτημα αναστολής καταβολής κεφαλαίου για ένα ικανό χρονικό διάστημα, με ταυτόχρονη καταβολή μόνο των τόκων, ή επιμήκυνση της διάρκειας των πυρόπληκτων δανείων, προκειμένου να μειωθεί το ύψος της χρεολυτικής δόσης.
* Ο υπουργός απάντησε ότι το θέμα έχει απασχολήσει και τον ίδιο, γιατί στόχος του είναι η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενημέρωσε, όμως, ότι οι δανειστές της χώρας μας δεν αποδέχονται παράταση σε δάνεια που καλύπτονται από την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η παράταση των συγκεκριμένων δανείων.
* Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Ιωάννης Μπουντρούκας, ενημέρωσε τους ομολόγους του, των πυρόπληκτων Επιμελητηρίων Αχαΐας, Εύβοιας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σε συνάντηση που είχαν στη Χαλκίδα, κατά την οποία αποφάσισαν να συνεχίσουν από κοινού τον αγώνα για την τακτοποίηση των πυρόπληκτων δανείων, στη λογική της μακροχρόνιας παράτασης και της ομαλής ροής της επαναχρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Επίσης, αποφάσισαν να αναζητήσουν συνεργασία με τεχνικό σύμβουλο για την επικαιροποίηση των προτάσεων- μετά τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις- για τα πυρόπληκτα δάνεια.
* Επιπλέον, οι πρόεδροι των πυρόπληκτων Επιμελητηρίων αποφάσισαν την πραγματοποίηση νέας συνάντησης εργασίας το επόμενο Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στο Αρχοντικό Καλτεζιώτη στο Κάψια Μαντινείας, όπου θα διαβουλευτούν με στόχο την οριστικοποίηση κοινής πρότασης, την οποία και θα καταθέσουν στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ ενημέρωση :
Για το Γουότερ πόλο γυναικών στον δεύτερο ευρωπαϊκό αγώνα :
Ελλάδα - Γερμανία  12-6 .- ^
Την Κυριακή ο τρίτος αγώνας με την Εθνική Ισπανίας .-


 
~*** ANAΡTHΣEIΣ IANOYAΡIOY 2012 : *
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012 , ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ - ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΑ 2012 .-
**http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/2012.html  ,Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012 , Στον πρώτο μήνα του 2012 , έχουμε και λέμε .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/3-2912.html  , Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012 , Ενημέρωση για το περιβόλι της Παναγιάς .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας - της Ενημέρωσης ! .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 ,.-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012 , Στο πρώτο δεκαήμερο του Γεννάρι , του έτους 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/2011.html  , ΒΙΝΤΕΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2011 : Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012 .- ΤΟ ΠΕΡΙΒΙΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012 , Βιντεο -παρουσιάσεις Μένουμε και Βλέπουμε Ελλάδα .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/6-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012.- .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης του ΣαββατοΚύριακου 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/01/9-2012.html  , Η Ζωή δεν είναι άνοιξη , Η Ανοιξη είναι Ζωή Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012
** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Στο αγιάζι των Μεσσηνιακών ...με άρωμα Μεσσηνίας Δευτέρα , 9-1-2012 .-
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Άρωμα ευχαριστιών για ευχές φίλων κ.α. Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/11-2012.html  , Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 , Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΤΗΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ . –
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/11-2012.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής Ενημέρωσης Τετάρτη 11Ιανουαρίου 2012 .-
* * http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/12-2012.html  , ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ Πεμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/13-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/13-2012.html  , Ηλεκτρονική ενημέρωση στο σήμερα : Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/14-15.html  , Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιανουαρίου στην ενημέρωση .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/blog-post_15.html  , ΌΜΟΡΦΗ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ : Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012 .-
* http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/16012012.html  ,Στο δευτεριάτικο αγιάζι της ενημέρωσης 16/01/2012 .-
* http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/01/18-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012.-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/18-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/01/19-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Πεμπτη 19 Ιανουαρίου 2012 .-

***




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΅